Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Kuchenna Wyspa Smaków

W kuchni Kuchenna Wyspa Smaków jest już 31 dobrych przepisów:

  • Labraks niespodzianka w papilotach

    Przepis dodany:
    4.72
    Labraks niespodzianka w papilotach
    Obiad dziś spadł nam z nieba. Bez planu i nadziei. Cudownie świeże, z czwartkowej dostawy ryby. Radośnie i pospiesznie sprawione, posypane morska solą, z masłem czosnkowym w brzuszkach, spoczną na "łóżeczkach" z warzyw przypadkowych czyli...
  • Wiosenne smardze i oliwa aromatyzowana

    Przepis dodany:
    4.63
    Wiosenne smardze i oliwa aromatyzowana
    Już prawie zapomniałam o ich istnieniu. Ostatnie nasze spotkanie miało miejsce jeszcze w moim poprzednim "miejskim" życiu, kiedy to można je było spotkać w parkach lub kupić na bazarku. Aż do wczoraj, kiedy to wyskoczyły nagle (jak to grzyby po...
  • Wesołych Swiąt

    Przepis dodany:
    4.85
    Wesołych Swiąt
    życzy Mysza
  • Wigilijne sledzie z prawdziwkami, miodem, rodzynkami i olejem rzepakowym

    Przepis dodany:
    4.48
    Wigilijne sledzie z prawdziwkami, miodem, rodzynkami i olejem rzepakowym
    Moje ulubione.Na wskroś świąteczne.Z tradycyjnych wigilijnych składników.Pachnące grzybami i miodem.Koniecznie z olejem rzepakowym.Dla 4-6 osób potrzebne nam będzie:300 g filetów solonego matjasa szklanka mleka6-8 kapeluszy mrożonych lub...
  • Wigilia 2013

    Przepis dodany:
    4.72
    Wigilia 2013
    Wigilia.Wieczór magiczny, wyczekiwany.Świeto miłości, radości i przebaczenia.W blasku pierwszej gwiazdki stół biały zapachem siana osnuty.Barszczem i makiem malowany, słońcem pomarańczy.Zastawą ryb, pierogów i kapust wszelakich bogaty.Miodem...
  • Kiszone gąski

    Przepis dodany:
    4.47
    Kiszone gąski
    Zielone i szare.Ostatni jesienny obiekt pożądania grzybiarza-smakosza.Zwiastun nieuchronnie nadchodzącej zimy.Trzeba się solidnie nałazić żeby je znaleźć, mocno nachlapać żeby umyć,a przedawkowane potrafią nieźle namieszać w naszych...
  • Zbity pies i carpaccio z borowików

    Przepis dodany:
    4.56
    Zbity pies i carpaccio z borowików
    Obudził mnie dziwny, nieznajomy hałas. Zanim umysł zdołał go zdefiniować, ciało zesztywniało i oblało się potem. Już postawiło diagnozę. MYSZ!Nie byłam w stanie się poruszyć, leżałam nie otwierając oczu. - To nie jest tak jak...
  • Magiczny Staruszek i Chleb Piekarza

    Przepis dodany:
    4.57
    Magiczny Staruszek i Chleb Piekarza
    PoniedziałekOdebrałam pocztę od Amber:Drogie Piekarki!Ogłaszam czas wspólnego chleba na lipiec.Tym razem jest to propozycja Renaty Sharman, chleba na zakwasie żytnim na bazie Miller's Loaf mistrza Hamelmana.Warunkiem jest silny aktywny zakwas...
  • Tempura

    Przepis dodany:
    4.87
    Tempura
    Rzadko ją robię, choć bardzo lubię. Smażę wszystko to, na co przyjdzie mi ochota.Dziś pretekstem był czarny bez.Przy okazji ziołowe smakołyki z ogródka i pierwsze grzyby z lasu.Liście szałwii i mięty, kwiaty szczypiorku, młoda...
  • Niedźwiedzi czosnek i seledynowy makaron

    Przepis dodany:
    4.48
    Niedźwiedzi czosnek i seledynowy makaron
    Nie każdy może być szczęśliwym, nieograniczonym zjadaczem tego wiosennego przysmaku. Rzadko można go kupić, tam gdzie rośnie dziko, jest pod ochroną, a w ogrodach należy do rzadkości. A szkoda, bo nie ma specjalnych wymagań, pięknie się...
  • Mole z anchois

    Przepis dodany:
    4.71
    Mole z anchois
    Amatorom meksykańskiej kuchni już na wstępie wyjaśniam, iż tytułowe mole nie mają nic wspólnego z sosem czekoladowym ani z krajem jego pochodzenia. Przedmiotem dzisiejszych rozważań kulinarnych są nasze, rodzime mole. A dokładniej, mole...
  • Chlebowy weekend z 北海道 牛奶 面包

    Przepis dodany:
    4.78
     Chlebowy weekend z 北海道 牛奶 面包
    Tam, skąd pochodzi ten przepis już dawno jest po hanami - Święcie Kwitnącej Wiśni. Przekwitłe kwiatki, białym deszczem spadając z drzew obwieściły koniec festiwalu. Uczestnicy radosnego święta rozeszli się do swoich domów i teraz czekają na...
  • Na powitanie wiosny - Tarta porowa z zielonym groszkiem ...

    Przepis dodany:
    4.72
    Na powitanie wiosny - Tarta porowa z zielonym groszkiem ...
    ... to przepis z marcowego Zwierciadła po moich małych przeróbkach -zrezygnowałam z kwaśnej śmietany na rzecz słodkiej, a połowę pora zastąpiłam koprem włoskim.Wyszła równie smaczna co ładna. I bardzo wiosenna.Na doskonałym kruchym...
  • Wesołych Świąt

    Przepis dodany:
    4.49
    Wesołych Świąt
    Pełnych smaku i miłości Świąt Wielkiej Nocy  życzy Mysza
  • Rosół - instrukcja obsługi

    Przepis dodany:
    4.52
    Rosół - instrukcja obsługi
    Nie pamiętam kiedy nauczyłam się go gotować. Za sprawą cotygodniowej celebry w moim rodzinnym domu był ze mną od zawsze. Od niego zaczynała się niedziela.Tato od rana budował atmosferę: - Niechaj panna zapamięta, bez rosołu nie ma...
  • Kapusniak na żeberkach

    Przepis dodany:
    4.87
    Kapusniak na żeberkach
    Miał być na pożegnanie zimy. Tradycyjnie już ostatni słoiczek kapusty z komory  kończy w kapuśniaku lub kwaśnicy z tej właśnie okazji. Niestety zima na pieńku przy studni wciąż siedzi i gest Kozakiewicza pokazuje. My jej na to...
  • Umami z resztek - bulion na pieczonych kosciach

    Przepis dodany:
    4.61
    Umami z resztek - bulion na pieczonych kosciach
    ... to moja trochę przewrotna i dekadencka alternatywa dla powszechnie znanego, delikatnego bulionu miesno-warzywnego. Bardzo esencjonalny, skoncentrowany, o zdecydowanie mięsnym smaku. Niezastąpiony w kuchni jako baza do sosów i zupz "charakterem"....
  • Nalesniczki jak mgiełka ... czyli Mini German Pancakes i prawo Murphy'ego

    Przepis dodany:
    4.81
    Nalesniczki jak mgiełka ... czyli Mini German Pancakes i prawo Murphy'ego
    Znalazłam je na Real Mom Kitchen Natychmiast urzekły mnie swoją urodą i wdziękiem. Malutkie, delikatne i takie... romantyczne. Jak mgiełka z różanego ogrodu!Zdjęcie jest własnością autorki bloga Real Mom Kitchen, nie mam do niego...
  • Wigilia 2012 - podsumowanie

    Przepis dodany:
    4.47
    Wigilia 2012 - podsumowanie
    Dziękuję wszystkim uczestnikom wigilijnego gotowania za udział w akcji Wigilia 2012. Podobnie jak w poprzedniej edycji zgłosiliście ponad sześćset przepisów!Przeważały przepisy na słodkości.Pachniało miodem i pomarańczami, bieliło się...
  • Zupa Bo

    Przepis dodany:
    4.53
    Zupa Bo
    Mróz trzyma za klamki. Na dachu trzydzieści centymetrów śniegowego puchu.Droga zawiana. Pługu nie widać, a do sklepu daleko.To nieomylny znak, że dzisiaj będzie Zupa Bo.Dlaczego Bo? Bo tak! Rozgrzewająca i sycąca, o intensywnym, bogatym...
  • Umami - piąty smak

    Przepis dodany:
    4.60
    Umami - piąty smak
    Byłam jego wielbicielką zanim jeszcze uświadomiłam sobie jego istnienie. Instynktownie sięgałam po produkty w których się znajdował. Odkąd nauczyłam się odróżniać go od innych smaków stałam się jego poszukiwaczką. Niełatwy do...
  • Farfalle z groszkiem, rukolą i szynką parmeńską

    Przepis dodany:
    4.59
    Farfalle z groszkiem, rukolą i szynką parmeńską
    W nocy spadł śnieg.Otulił dom, ponaginał gałęzie, zasypał drogę.Zrobiło się biało i cicho. Cicho, tą wyjątkową ciszą, która przychodzi tylko ze śniegiem.Budzisz się i nie musisz otwierać oczu żeby wiedzieć, ze są.Już tylko...
  • Wesołych Świąt

    Przepis dodany:
    4.76
    Wesołych Świąt
    Wszystkim bliskim i dalekim Wesołych Świątod Myszy
  • Mój pierwszy raz ... z topinamburem

    Przepis dodany:
    4.77
    Mój pierwszy raz ... z topinamburem
    Topinambura do niedawna znałam tylko z widzenia. Głównie z ogrodu Jamiego Olivera. Aż wiedziona ciekawością kulinarnego odkrywcy zajrzałam na durszlakową akcję jemu poświęconą, by zobaczyć, co też koleżanki blogerki z bulwy tej wyczyniają....
  • Akcja Wigilia 2012

    Przepis dodany:
    4.51
    Akcja Wigilia 2012
    Pierwsze świąteczne przygotowania poczynione.Ciasto na piernik zagniecione dojrzewa w chłodzie, komora zlustrowana, braki wytknięte i zanotowane.List do Świętego Mikołaja wysłany.Pozostało mi już tylko zaprosić Was na wspólne wigilijne...
  • Podsumowanie akcji Domowa spiżarnia

    Przepis dodany:
    4.50
    Podsumowanie akcji Domowa spiżarnia
    Zapraszam na podsumowanie akcji Domowa spiżarnia.Dziękuję, za udział we wspólnej zabawie.Jak zwykle mogłam liczyć na Waszą kreatywność i inwencję. Gratuluję oryginalnych receptur i niebanalnych pomysłów.No i oczywiście życzę...
  • Trudna miłość i ... mysz wieprzowa z rozmarynem i czarnym sezamem

    Przepis dodany:
    4.88
    Trudna miłość i ... mysz wieprzowa z rozmarynem i czarnym sezamem
    Zjawiła się wiosną. Czarna, dumna, niezależna. Z kocią rezerwą i nieufnością lecz bez cienia strachu. Z pewnością po przejściach i trudną przeszłością. Jej opuszczony brzuszek wskazywał na to, że była wysterylizowana, a jej sprawność w...
  • Zatrzymać lato - bratki w cukrze

    Przepis dodany:
    4.89
    Zatrzymać lato - bratki w cukrze
    To już ostatnie bratki z mojego ogródka. Pozbawione letniego słońca, rosnące w "długim cieniu" stały się drobne i pastelowe.Choć nie straciły nic ze swojej urody, giną na sałatkowych półmiskach zdominowane przez dorodne kwiaty...
  • Bulion imbirowo-czosnkowy z klopsikami i zielonym groszkiem

    Przepis dodany:
    4.69
    Bulion imbirowo-czosnkowy z klopsikami i zielonym groszkiem
    Do rzadkości należy w naszym domu obiad składający się z dwóch dań. Zwłaszcza w tygodniu. Za to kombinacje w stylu "dwa w jednym" są u nas bardzo częstym gościem.To jedna z moich ulubionych.Spontaniczny, bliski związek bulionu i...
  • Doskonałe i bardzo włoskie ravioli z żółtym serem

    Przepis dodany:
    4.88
    Doskonałe i bardzo włoskie ravioli z żółtym serem
    W kulinarnym świecie wciąż trwa dyskusja na temat skąd przywędrował do naszych kuchni makaron. Dla mnie, wielkiej miłośniczki kluch i kluseczek wszelkiej maści i pochodzenia nie ma to specjalnego znaczenia. Ważne, że przywędrował i jest....
  • Akademia Kulinarnego Mistrzostwa - mule

    Przepis dodany:
    4.71
    Akademia Kulinarnego Mistrzostwa - mule
    O mulach, czyli omułkach jadalnych wspominałem już wcześniej przy okazji belgijskich frytek. Mule i frytki to niemalże nierozłączna para w krajach frankojęzycznych. Małż ten jednak jest gatunkiem kosmopolitycznym. Wniosek nasuwa się sam. Omułki...

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).