Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Kuchennymi drzwiami
W kuchni Kuchennymi drzwiami jest już 457 dobrych przepisów:
Tagliatelle z białymi szparagami, truflą i parmezanem. Hedonistyczny maj!
Przepis dodany:Życie jest podzielone na różne etapy i na różne role. W każdej dowiaduję się o sobie czegoś nowego…Ostatnio spełniałam rolę opiekunki bliskiej osoby po poważnej operacji. Codziennie musiałam wykonać szereg obowiązków z tym...Spiralne ciasto z pokrzywą i fetą. Fragment…
Przepis dodany:‚Gdy pewnego ranka ścinał róże w swym ogrodzie, nie mógł oprzeć się pokusie wręczenia jej jednej z nich podczas najbliższej wizyty. Pamiętając o mowie kwiatów miał nie lada problem, bo chodziło o kobietę niedawno owdowiała....Szparagi i woreczki szczęścia. Majowe śniadanie
Przepis dodany:Środek maja nie zachwyca. Deszczowo i zimno. Zamilkły ptaki, a bure chmury wiszą nad miastem. Kwiaty mniszka złożyły się do środka, szczęśliwe ślimaki uprawiają jogę na mokrych liściach – im taki stan pogody bardzo...Chleb Fendu. Majowa Piekarnia
Przepis dodany:Francuski chleb Fendu bardzo dobrze skojarzył mi się z majem. Jest lekki, delikatny i wspaniale pasuje do ‚miodu’ z mniszka lekarskiego. Praca z tym chlebem jest przyjemna i nieskomplikowana, a przepis prowadzi prosto do sukcesu. Swój...Zielony talerz z chrupiącymi krewetkami. Zjeść wiosnę!
Przepis dodany:Zieleń wszędzie! W ogrodzie, na łące, w parku, na talerzu. Kocham ten majowy czas pełen świeżych zielonych odcieni. ‚Kąpię się’ w nich każdego dnia i sycę swoje oczy. Zieleń koi i leczy. No i w maju zaczęłam pisać ten blog. 10...Zielone koktajle z pokrzywą. Superfoods z łąki!
Przepis dodany:– Wyprawiamy się na pokrzywę! – stanęła w moich drzwiach uzbrojona w nożyczki, papierowe torby i strój fitness. – Majowa pokrzywa najlepsza, tylko pogoda słaba, ale pokrzywy rosną. Jedziemy! Pokrzywę wykorzystuję pod...‚Pesto’ z liści rzodkiewki. Zero waste cooking!
Przepis dodany:W mojej kuchni staram się wykorzystywać większość produktów w stu procentach, aby nie wyrzucać jedzenia. Podejście zero waste cooking dosyć silnie wpisało się ostatnio w moje gotowanie. Przeraża mnie świadomość, że wyrzucamy i...Zaproszenie do majowej Piekarni
Przepis dodany:Kochani, w majowej Piekarni proponuję upiec bardzo ciekawy chleb Fendu. Chleb ten wywodzi się z Francji, a fendu znaczy ‚rozdzielony, przełamany’. Pieczono go z ciasta chlebowego charakterystycznego dla francuskiego chleba wiejskiego czyli...Sałata Cezar. Historia najsłynniejszej sałatki świata!
Przepis dodany:Istnieje wiele historii kto i kiedy stworzył tę słynną sałatkę. Jedna z nich podawana oficjalnie wydaje się być najbliższą prawdy. Caesar (Cesare) Cardini urodził się w pobliżu Lago Maggiore we Włoszech w 1896 roku; on i jego brat Alex...Szparagi z jajkami, pomidorami i sosem z anchois. Witaj sezonie!
Przepis dodany:Szparagowy sezon zaczęłam tydzień temu. Pierwsza wyprawa do gospodarstwa na drugi warszawski brzeg. Skoro świt, z resztkami snu pod powiekami. Wyprawiać trzeba się wcześnie, bo chętnych szparagowych smaków jest wielu, a takich rarytasów...Tarta z serem, czosnkiem niedźwiedzim i pomidorami. Sezonowo od A do M
Przepis dodany:Dziki czosnek zwany niedźwiedzim należy do tych nowalijek – zwiastunów wiosny, które pojawiają się prawie niezauważalnie i zaraz znikają. Kiedy czosnek zakwitnie, jego walory smakowe przemijają …Tak jakby inne chwasty wiosenne...Krupnik jaglany z suszonymi borowikami, lubczykiem i olejem z ogórecznika tłoczonym na zimno
Przepis dodany:Olej z ogórecznika lekarskiego z rodzinnej Olejarni Niwki jest wytłaczany z nasion rośliny o botanicznej nazwie Borago Officinalis. Tłoczony na zimno, nieoczyszczony ma zielono – żółty kolor, delikatny smak i zapach. Jego...Ryba w ‚mleku’ kokosowym. Macher Malaikari. Fragment…
Przepis dodany:(…)Weszła na jego stronę na Facebooku i odkryła, że zmienił zdjęcie profilowe. Dotąd to było zdjęcie sprzed roku, może dwóch, przedstawiające ich troje przed pałacem Drottningholm. Nowe było profesjonalną fotografią ze...Mazurki z kremem cytrynowym i pistacjami. WielkaNoc!
Przepis dodany:WielkaNoc! Dla mnie ten radosny czas zaczyna się już dzisiaj. Zostawiam za sobą wszystkie sprawy i zabieram jak zwykle część naszego domowego ogniska, aby czuć się swojsko poza domem. Będziemy świętować bez pośpiechu i jak najwięcej...Chleb wiejski całonocny na zakwasie. Wielkanocna Piekarnia!
Przepis dodany:Chleb na wielkanocnym stole…Ze sklepu, z rzemieślniczej piekarni czy z domowego piekarnika? Wiadomo, że własny najlepszy! Ale czasami posiłkujemy się gotowym pieczywem, byle z dobrego źródła. Wiadomo, że chleb tak jak wszystkie inne...Baba drożdżowa na maślance z cytryną i fiołkami. Wielkanocne odrodzenie
Przepis dodany:Wiosna nie zadomowiła się jeszcze na dobre. Zieleń jeszcze nieśmiała, pąki czekają na więcej słońca, a kwiaty czekają na ciepło, aby wybuchnąć całym pięknem…Ja czekam na wiosnę od jesieni i tak jak przyroda, odradzam...Ossobuco z jelenia. Przepis na wielkanocny obiad!
Przepis dodany:Ossobuco – w tłumaczeniu ‚kość z dziurą’, to potrawa wywodząca się z Lombardii. Głównym ,bohaterem’ dania jest gicz cielęca pokrojona w plastry wraz z kością, w której znajduje się szpik. To on jest tutaj ,wisienką na...Przepiórcze jajka w papryce , pomidorach i białej fasoli. Śniadanie dla Niej i dla Niego
Przepis dodany:Śniadanie we dwoje. Codzienne, weekendowe lub świąteczne. Jedzone niespiesznie, celebrowane, przygotowane ze szczególną starannością. Ulubione składniki i smaki. Wyraziste i z charakterem. A do tego rozmowy, opowieści, wspomnienia. Bo smaki...Kwietniowa Piekarnia zaprasza!
Przepis dodany:Moi Drodzy, czas tak szybko ucieka, że nawet się nie obejrzałam, a już lada moment świętujemy Wielkanoc! A wiadomo, że nie ma udanych świąt bez dobrego chleba. Dlatego aktywujmy zakwasy, nagrzewajmy piekarniki i piece, i do dzieła! Tym...Wielkanocne babki z kremem kasztanowym. Słodki przedsmak świąt…
Przepis dodany:Wielkanocny nastrój widać już wszędzie. Sklepy, restauracje i blogi kulinarne proponują wielkanocne produkty, gotowe potrawy na zamówienie i oczywiście przepisy. Jest w czym wybierać i trzeba zastanowić się dobrze, co nas ucieszy...Jingalov Hats. Chleb z zieleniną z Górnego Karabachu
Przepis dodany:Jingalov Hats to tradycyjna potrawa z Górnego Karabachu. Tego ‚chleba’ nadzianego górskimi i leśnymi roślinami i ziołami nie spotyka się w kuchni innych regionów Armenii. To prawie rytualna potrawa, która ma znaczenie dla życia...Dorsz skrei gotowany w białym winie z warzywami. Fragment…
Przepis dodany:(…)Zaparkowałam na zupełnie pustym parkingu przy plaży. Wiatr nawiał tu piasku i utworzyły się miniaturki wydm. Ruszyłam w kierunku szumu fal. Morze było jeszcze nasączone ciemnością, ale po chwili na linii horyzontu pojawiła się...Chleb pytlowo – orkiszowy na zakwasie. Marcowe wypiekanie!
Przepis dodany:Chleb pytlowy to mój ulubiony chleb z dzieciństwa. Biegałam po niego do piekarni, którą prowadzili rodzice mojego kolegi z klasy. Ale nie tylko po ten chleb, ale i po najlepsze kajzerki i maślane rogale w okolicy. Dlatego namówiłam Was na...Czekoladowe ciasto z płatkami róż. Na śniadanie!
Przepis dodany:Ciasto na śniadanie?! Tak, już wiele razy wspominałam o tym, że często serwuję sobie i bliskim takie śniadania. Są wspomnieniem różnych pobytów w krajach, gdzie jada się słodko z rana. Dostarczamy sobie w ten sposób energii i mamy...Gnocchi i ragù z kaczki. Cabernet Sauvignon 2017 Reserva Especial Valle del Maipo
Przepis dodany:Dolina Maipo. To właśnie tu narodziła się chilijska tradycja uprawy winorośli. Dzięki górskiej, zasobnej w tlen wodzie pochodzącej ze śnieżnych roztopów oraz korzystnej mineralizacji, Dolina Maipo w dalszym ciągu obdarza nas jednymi z...Omlet z pimientos de Padrón. Śniadanie dla Niej i dla Niego
Przepis dodany:Pimientos de Padrón pokochałam jeszcze w czasach, kiedy w naszym pięknym kraju nikt ich nie mógł kupić i można było je poznać podróżując do Hiszpanii Lub Portugalii. Trudno w to uwierzyć, ale tak było i pamiętam, jak upychałam do...Zaproszenie do marcowej Piekarni
Przepis dodany:Drogie Piekarki i Drodzy Piekarze, marcowa Piekarnia upomina się o kolejne wspólne pieczenie! Ostatnio nawet docierały do mnie pytania – czy już była? kiedy będzie? No i jest! W marcu naszym piekarskim zadaniem będzie chleb pytlowy z...Napoleonka na herbatnikach. Przepis vintage
Przepis dodany:Napoleonka na herbatnikach lub krakersach, bez pieczenia i z użyciem kilku prostych składników. Kultowy deser z czasów, kiedy brakowało wszystkiego i cukiernie świeciły pustkami…Kto jeszcze pamięta? Wtedy było kilka takich ciast...Ribollita toscana. Wiejska zupa z Toskanii
Przepis dodany:Ribollita jest typowym daniem w tradycji kuchni toskańskiej. Znana szczególnie na obszarach Florencji, Arezzo i Pizy. Ta chłopska ,biedna’ zupa przygotowywana z warzyw i czerstwego chleba, z fasolą i ,czarną kapustą’ – jarmuż...Gua bao z szarpaną pikantną wieprzowiną, piklowaną marchwią i cebulą. Weekendowe przyjemności…
Przepis dodany:Weekend jest nagrodą za cały wypełniony pracą, różnymi sprawami i zajęciami tydzień. A ten trochę dał nam w kość… Liczyliśmy na ładną pogodę, która przyszła dopiero w niedzielę, ale właśnie na niedzielne spotkanie...Ziemniaki z sosem z tego co zostanie… Obiad Zero Waste!
Przepis dodany:Zero Waste ! No waste food! Minimalizm w kuchni to nowy trend w gotowaniu. To żywienie ekologiczne i ekonomiczne, ale smaczne i zdrowe. Czyżby czasy nieograniczonego konsumpcjonizmu już za nami? Po okresie korzystania ze wszystkich dóbr bez...Marmolada z selera naciowego. Sezonowo od A do M
Przepis dodany:Marmolada z selera? Na pewno zaskoczy każdego. To nieoczywiste połączenie selera naciowego, wina, cukru, cytryny, grappy i chilli tworzy piękny smak. Dla mnie jest genialny do serów. Jestem pewna, że nawet ten, kto nie darzy selera naciowego...Falafel, Pita i Harrisa. Arabska kanapka numer dwa!
Przepis dodany:> Falafel Pita Sandwich z harrisą to moja kanapka w stylu arabskim numer dwa. Pierwsza z sosem tahini jest tutaj – klik! Harrisa jest stosowana w kuchni marokańskiej, algierskiej i tunezyjskiej, a właściwie kuchnia całego świata...Pogácsa – Pogača z gruyerem. Wypiekanie na śniadanie!
Przepis dodany:Pogácsa – pagáče, pogača, pogacha, погача, μπουγάτσα – słowo pochodzi z łacińskiego Panis focacius, czyli chleb ( Panis ) pieczony na ognisku lub kominku. To rodzaj chleba pieczonego w popiele z kominka, a potem w...Ciastecznik. Przepisy na sezonowe ciasta i desery
Przepis dodany:Książka, którą dostałam do recenzji jest optymistyczna od pierwszego spojrzenia. Na okładce uśmiechnięty Autor – Daniel Coceancig, cukiernik i finalista programu Bake off – Ale ciacho! Właściciel bloga – ciastecznik.pl Środek...Orkiszowe pierogi z soczewicą i świeżym majerankiem. Klasycznie…
Przepis dodany:Tak, mam mały zapas mąki orkiszowej bio i ostatnio wykorzystuję ją z przyjemnością. Robię z niej o wiele więcej, niż jest na blogu. Wiem, że wobec ,budyniu jaglanego’, który podbija ostatnio media społecznościowe jest to ,mały...Pieczone żółte buraki z fetą i ziołami na orkiszowym spodzie. Na przednówku…
Przepis dodany:Koniec zapustów i karnawałowych rozkoszy. Żegnajcie pączki, faworki, semlor…na rok. Nasze kubki smakowe będą pamiętać i tęsknić. Szczęście nie trwa wiecznie. Przednówek to czas, kiedy wykorzystujemy zapasy zeszłorocznych warzyw,...Brioche Pain Perdu z pomarańczami. Spokój ducha o poranku…
Przepis dodany:Jeżeli chcesz dostarczyć sobie i komuś bliskiemu rozkoszy podniebienia i spokój ducha o poranku, zrób własnie te słynne francuskie tosty! To przepyszne śniadanie na weekend lub inny dowolny dzień na pewno spełni swoje zadanie. Miękkie w...Tapas fiesta! i hiszpańskie wina. Wine pairing
Przepis dodany:Spotkanie blogerów kulinarnych i winnych, miłośników dobrego jedzenia i wina w jednym, to prawdziwa uczta dla kubków smakowych, duszy i ciała! Tapas fiesta! odbyła się u Dominiki, autorki bloga Nóż i Widelec. Gospodyni podjęła nas...Kiszona kapusta pak choy, marynowane tofu i pikle z czerwonej cebuli. Zdrowo zakiszone Sezonowo od A do M
Przepis dodany:Kiszonki na przednówku to bardzo dobra alternatywa dla kuszących oczy i podniebienia świeżych rzodkiewek, szparagów, truskawek i zielonych ogórków…Wszystko to moszczone całą zimę pod foliami, w sztucznym oświetleniu i sztucznie...Pączki nad pączkami! Na zakwasie pszennym. Lutowa Piekarnia
Przepis dodany:Pączki na dwóch zaczynach – drożdżowym i zakwasowym – trzeba poświęcić im sporo uwagi, cierpliwości i czasu. To ciasto, tak jak każde na drożdżach czy na zakwasie lubi, kiedy traktuje się je z czułością. Nie spiesz się...Pesto z natki pietruszki i krem pieczarkowy. Fragment…
Przepis dodany:(…) W końcu jednak nadchodzi zmiana. Zaczyna się powolny odwrót zimy. Bywa subtelny, zwiastuje go powiew wilgotnego powietrza lub prześwitujące zza chmur niebo. Najpierw czujesz go w sercu – nachodzi cię wrażenie, że zima chyba...Wegetariański talerz z sosem musztardowo-miodowym. Śniadanie, obiad lub kolacja!
Przepis dodany:Wróciłam do domu po kilku dniach fantastycznego relaksu. Otaczał mnie kompletny spokój i wiodłam naprawdę słodkie życie. Te dni podarowane tylko sobie uważam za bardzo szczęśliwy czas. I po raz pierwszy nie pojawiła się tak dobrze mi...Kremowa zupa z pieczonej brukselki i porów z migdałami i chili. Dla Niej!
Przepis dodany:Moje Drogie, gotujecie, kiedy jesteście same bez Niego? Jadacie na mieście, czy wolicie własną kuchnię? U mnie pół na pół. Wpadam do ulubionych knajpek, jeżeli akurat jestem w ich pobliżu i gotuję w domu. Najczęściej są to zupy. Zupa...Zaproszenie do lutowej Piekarni!
Przepis dodany:* zdjęcie Monika Walecka Drodzy, przed nami pyszne wyzwanie! Zapraszam Was do wspólnego pączkowania. Pączki to niezwykłe – Moniki Waleckiej, które miałam szczęście jeść i zachwyciłam się nimi! I zawsze chciałam je zrobić. Monika...Sernik pieczony z japońską herbatą Matcha. Dla zdrowia i urody
Przepis dodany:Zielona herbata w proszku Matcha do Japonii dotarła z Chin, gdzie od VIII wieku jej picie było elementem towarzyskiej rozrywki, a w XV stuleciu stała się podstawą wyrafinowanego nurtu filozofii życia – Chado, (po japońsku – Droga...Babka ziemniaczana z Supraśla. Kuchnia regionalna Podlasia
Przepis dodany:Babka ziemniaczana i kiszka ziemniaczana ( u mnie na blogu – klik!), to klasyczne potrawy kuchni podlaskiej, wywodzące się z Białorusi. Te proste potrawy przygotowywane są na Podlasiu od pokoleń i każdy podlaski dom ma na nie swój...Czekoladowe naleśniki z twarogiem i borówkami. Polecam – blender ręczny Kitchen Aid
Przepis dodany:*** Blender ręczny to coś absolutnie niezbędnego w mojej kuchni. Powiesz – mam blender kielichowy i to mi wystarczy! Też taki mi się wydawało, ale teraz wiem, że to zupełnie inne urządzenia i moim zdaniem oba blendery są...Faworki Iwaszkiewiczów. Carnevale!
Przepis dodany:Słowo ‚karnawał’ pochodzi od włoskiego ‚carnevale’, co oznacza – pożegnanie mięsa. Nawiązuje to do kulinarnej rozpusty, po której mają nadejść skromne dni Wielkiego Postu. Tradycja karnawałowych uczt i maskarad znana jest w...Pierogi z boczniakami. Czy wiesz, że boczniaki to lecznicze grzyby?
Przepis dodany:Jak często jadasz boczniaki? U mnie pojawiają się od czasu do czasu i bardzo je lubimy. Nie wiem, czy wiesz, że boczniaki to nietypowe grzyby – w przeciwieństwie do leśnych, które poza smakiem i aromatem pozbawione są wartości...