Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Kuchnia dla nowicjuszy

W kuchni Kuchnia dla nowicjuszy jest już 18 dobrych przepisów:

  • Nowy rozdział

    Przepis dodany:
    4.77
    Nowy rozdział
       Moi Kochani!Chcę Was serdecznie powitać po dłuuuuugiej przerwie. Podobnie jak "Kuchnia bez chemii" ten blog i ja reaktywujemy działalność.   Wiem doskonale, że wielu ludzi dopiero zaczyna przygodę z kuchnią, wielu gotuje...
  • Bazowy sos pomidorowy

    Przepis dodany:
    4.64
    Bazowy sos pomidorowy
    Czy jakakolwiek kuchnia może obyć się bez sosu pomidorowego? Zgadłeś! Nie może...Sos pomidorowy niezbędny jest do pizzy, różnych makaronów, zapiekanek, gołąbków...Najlepszy oczywiście jest ze świeżych pomidorów, ale muszą to być...
  • Kluski tarte

    Przepis dodany:
    4.50
    Kluski tarte
    Kluski śląskie, na Śląsku zwane "czornymi" w odróżnieniu od "gumiklejzów" - klusek znanych w całej Polsce jako kluski śląskie.Kluski zrobione w całości z tartych ziemniaków z dodatkiem mąki ziemniaczanej.Porcja ok. 20 - 25 klusek:ok. 1 kg...
  • Jajecznica na boczku

    Przepis dodany:
    4.53
    Jajecznica na boczku
    Energetyczne, pożywne śniadanie.Kaloryczne również, ale co tam, nie samymi musli człowiek żyje...Porcja jednoosobowa:dwa - trzy plastry boczku wędzonego lub bekonudwa jajkasól, pieprz - do smakułyżeczka masła.Pokrojony w kostkę boczek zrumień...
  • Zakwas żytni na chleb

    Przepis dodany:
    4.47
    Zakwas żytni na chleb
    Prawdziwy, domowy chleb - tylko na zakwasie. Ma wtedy zupełnie inny smak, jest lekko kwaskowaty, wilgotny, pachnący...Spróbuj raz, a nie będziesz chciał innego chleba.Upieczony w piekarniku, w piecu, w maszynie - to są szczegóły drugorzędne. Smak...
  • Jak upiec pierś z kaczki.

    Przepis dodany:
    4.89
    Jak upiec pierś z kaczki.
    Przyrządzenie piersi z kaczki wbrew pozorom to niełatwe zadanie. Usmażony filet powinien mieć chrupiącą skórkę, nie może być suchy, nie może być twardy, w środku powinien być lekko różowy.Jednym słowem - idealny.Filety z kaczki umyj i...
  • Risotto - wersja podstawowa.

    Przepis dodany:
    4.62
    Risotto - wersja podstawowa.
    Risotto - chyba najpopularniejsze na świecie danie z ryżu (no, może oprócz krajów Dalekiego Wschodu). Z dowolnymi dodatkami może stanowić samodzielne danie, Włosi, równie często jak makaron, jedzą je na pierwsze danie... Zastosowań...
  • Domowe kopytka.

    Przepis dodany:
    4.72
    Domowe kopytka.
    Domowe kluseczki z gotowanych ziemniaków - kopytka, lub jak mówiła moja babcia "szagówki", bo krojone "na szagę" czyli po skosie.Dobre z każdym sosem - mięsnym, warzywnym, śmietanowym lub tylko podlane masełkiem lub wytopionym boczkiem.Porcja na 4...
  • Mizeria

    Przepis dodany:
    4.56
    Mizeria
    Mizeria - jakże popularna w Polsce sałatka z ogórków. Podawana do wielu obiadów. Jadłem już różne wersje, ale najbardziej smakuje mi ta, jaką robiła moja mama.Potrzebujesz dla 4 osób:dwa średnie zielone ogórki pół pęczka koperkudwie...
  • Ciasto na pizzę.

    Przepis dodany:
    4.66
    Ciasto na pizzę.
    Pizza jest trochę jak polski bigos. Najczęściej jest daniem "na winie" - bo co się kucharzowi pod rękę nawinie...To fakt, ,ze u mnie również pizza jest daniem "remanentowym" - wykorzystuję resztki z lodówki. Ale są pewne niezmienne składniki,...
  • Kruche ciasto

    Przepis dodany:
    4.73
    Kruche ciasto
    Kruche ciasto - często używane w kuchni do wypieków zarówno na słodko jak i wytrawnych. Jest podstawą tart, tarteletek, quiche, ciasteczek...Jest bardzo proste do wykonania i, co ważne, można zrobić na raz większą porcję i zamrozić, ponieważ...
  • Zakwas z buraków na barszcz

    Przepis dodany:
    4.57
    Zakwas z buraków na barszcz
    Czerwony barszcz ulubiona zupa wielu z nas. Moja na pewno.Ale najlepiej smakuje barszczyk na domowym zakwasie - nie zawiera chemii, konserwantów i nadaje zupie właściwy, niepowtarzalny smak.A zrobić sobie samemu zakwas to żaden problem. Ja robię go...
  • Zakwas na żurek

    Przepis dodany:
    4.80
    Zakwas na żurek
    Prawdziwy, tradycyjny śląski żur musi być zrobiony na domowym zakwasie. Co prawda znam kilka (ze dwie) firmy, które robią dobry zakwas, ale co domowe, to domowe.Weź:5 - 6 łyżek (czubatych) mąki żytniej, grubo mielonej - typ 2000, najlepiej...
  • Masło czosnkowo - ziołowe

    Przepis dodany:
    4.69
    Masło czosnkowo - ziołowe
    Smaczne i zdrowe masło czosnkowe. :-)Dodatki (zioła) wybierz dowolnie.  W moim przypadku jest pietruszka, bo świetnie pasuje do ryby. Tak na prawdę, takie masło naje się do wszystkiego. Do pieczywa, do mięs z grilla, do ryb z grilla lub...
  • Kostka rosołowa bez chemii

    Przepis dodany:
    4.63
    Kostka rosołowa bez chemii
    Kostkę, a właściwie pastę rosołową możesz przyrządzić samemu. Unikniesz nadmiaru soli, glutaminianu monosodowego, inozynianu disodoweg (cokolwiek to znaczy), sztucznych barwników, tłuszczu i innej chemii.Ja wiem, że czasami trzeba szybko...
  • Jak przyrządzić bulion mięsny lub rybny

    Przepis dodany:
    4.64
    Jak przyrządzić bulion mięsny lub rybny
    Bulion mięsny (rosół) można przygotować z różnego rodzaju mięs.Może być tylko wołowy, tylko drobiowy, najlepszy - drobiowo - wołowy. Może być to również wywar na wędzonkach - idealny do żurku czy grochówki.Wywar rybny można zrobić na...
  • Jak przyrządzić bulion.

    Przepis dodany:
    4.55
    Jak przyrządzić bulion.
    Dobry bulion to podstawa zup, sosów, niezbędny do risotta, jako składnik niektórych marynat do mięs... Może być warzywny, mięsny, rybny - zależy do czego go potrzebujesz. Ale podstawowe składniki zawsze są takie same. Moja wersja bulionu...
  • Każdy kiedyś zaczyna

    Przepis dodany:
    4.82
    Każdy kiedyś zaczyna
    Od pewnego czasu dzielę się z Wami moją kuchnią bez chemii. Dotarło do mnie, kiedy zacząłem opisywać potrawy, że są pewne dania, składniki, bazy, które po kilkunastu latach gotowania robi się automatyczne. Bez nich nie ma dobrej kuchni....

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).