Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Kuchnia Hiszpańska i Latynoamerykańska
W kuchni Kuchnia Hiszpańska i Latynoamerykańska jest już 29 dobrych przepisów:
Arroz Chaufa - peruwiański ryż smażony
Przepis dodany:... a w zasadzie chińsko-peruwiański, gdyż to współcześnie klasyczne peruwiańskie danie wywodzi się z kuchni chińskiej. Przy okazji przepisu na aji de gallina wspominałem o wpływie rożnych kultur na kuchnię latynoamerykańską,...Moros y Cristianos - czarna fasola z ryżem
Przepis dodany:Setki milionów ludzi, od Argentyny po Florydę, ze szczególnym uwzględnieniem Karaibów nie może się mylić - połączenie czarnej fasoli i ryżu jest wręcz idealne :) Niech Was nie odstraszy sam pomysł takiego miksu albo tez wygląd dania - kto go...Aji de gallina- peruwiańska potrawka z kurczaka (kury)
Przepis dodany:Narodowe danie Peru - klasyczny, pyszny przykład kuchni kreolskiej, czyli genialnego połączenia tradycji kulinarnych Starego i Nowego Świata. To bogactwo i różnorodność jest tym, co nadaje kuchni latynoskiej jej wyjątkowość i czyni ją...Salsa mexicana - podstawowy sos meksykański
Przepis dodany:Przepis na najbardziej uniwersalny ze wszystkich meksykańskich sosów jest tak prosty do zrobienia przy użyciu składników dostępnych w każdym warzywniaku (no może poza świeża kolendrą), ze od dzisiaj nie ma więcej wymówek i nie kupujemy już...Aji amarillo
Przepis dodany:Tak jak kuchnia włoska kojarzy nam się z aromatem bazylii i oregano, tak samo wspomnienie o kuchni peruwiańskiej tym, którzy zetknęli się z nią chociaż jeden, jedyny raz, zapewne przywiedzie na myśl niezwykły smak pewnej papryki. Mowa o...Ostry sos z tamarillo
Przepis dodany:Po niespodziewanej miesięcznej nieobecności na blogu zapraszam na kolejny przepis rodem z Ekwadoru, w roli głównej ze składnikiem bardzo egzotycznym, aczkolwiek już czasem w polskich sklepach dostępnym - owocem sprzedawanym najczęściej pod nazwa...Bolas de verde - ekwadorski przysmak
Przepis dodany:Do tej pory wszystkie przepisy zamieszczone na blogu były w zasadzie bardzo proste, dziś zapraszam na coś odrobinę bardziej zaawansowanego, a na pewno niestety czasochłonnego, ale za to jaki rezultat! W pierwszym wpisie poświęconym bananom warzywnym...Maduros en almibar - banany w syropie
Przepis dodany:Wpis na temat bananów warzywnych (link tutaj) cieszył się dużą popularnością, pora zatem przejść z teorii do praktyki. Pierwszy przepis z tym niecodziennym składnikiem powinien z łatwością trafić w gust polskich smakoszy, dziś powiem...Banany warzywne - plantany
Przepis dodany:Na pierwszy rzut oka może wyglądać jak przerośnięta wersja znanego nam wszystkim banana - słusznie, bo z botanicznego punktu widzenia, to owoce tego samego gatunku. Jednak różnicę poczujemy gdy tylko dotkniemy jego skórki - twarda, trudna do...Achiote - latynoski skarb w kuchni
Przepis dodany:Achiote to przyprawa szeroko rozpowszechniona w kuchni całej Ameryki Łacińskiej, zwłaszcza w Meksyku, Peru, Ekwadorze, na Karaibach oraz w byłej hiszpańskiej kolonii na Filipinach. Zastosowanie w kuchni mają nasiona drzewa arnoty właściwej....Yuca czyli maniok
Przepis dodany:Pamiętam doskonale, jak w czasie mojego pierwszego pobytu w Barcelonie parę lat temu na stoisku z warzywami moją uwagę przykuły duże, brązowe ... właśnie, co? Jak się później słusznie okazało, wywnioskowałem, że muszą to być korzenie...Pierś kurczaka z sobrasada
Przepis dodany:Sobrasada to tradycyjny wyrób mięsny pochodzący z Majorki, mniej znana i z pewnością niedoceniana kuzynka popularnego chorizo. Tak samo jak ono jest wytwarzana z mięsa wieprzowego mocno przyprawionego słodką papryką w proszku, która nadaje...Cordero asado - pieczona jagnięcina
Przepis dodany:W Hiszpanii jagnięcina jest nieporównywalnie popularniejsza niż w Polsce. Jest to mięso powszechnie dostępne w sklepach i restauracjach, pochodzenia krajowego, a to dzięki szeroko rozpowszechnionej hodowli owiec mlecznych w wielu regionach i...Chorizo al vino
Przepis dodany:Jedną z rzeczy, które kojarzą się nam z Hiszpanią są tapas, czyli różnego rodzaju przekąski bądź dania w miniaturowych porcjach, serwowane przeważnie do napojów w barach. Tapas zasługują na osobny wpis, poświęcony ich rodzajom, dziś chcę...Fideua con chirlas - makaron z małżami
Przepis dodany:Fideua to bardzo smaczna, a do tego prostsza i szybsza alternatywa dla tradycyjnej paelli (na którą przepis można znaleźć TUTAJ). Do wykonania tej potrawy wykorzystuje się specjalny makaron o tej samej nazwie, dokładnie pokazany na jednym ze...Jagnięcina dla początkujących - Caldereta de cordero
Przepis dodany:Specjalnie na weekend przepis na pyszne danie z jagnięciny. Caldereta de cordero czy też inaczej caldereta manchega to kolejne z serii tradycyjne, jednogarnkowe danie, typowe dla centralnych regionów Półwyspu Iberyjskiego. Jako, że jest to danie...Szaszłyki z krewetkami i wieprzowiną
Przepis dodany:Szaszłyki - znane i popularne na całym świecie. Zachęcam do spróbowania rzadko spotykanego w polskiej kuchni połączenia smaków, wieprzowiny z owocami morza. Szczerze polecam wcześniejsze obsmażenie wszystkich składników poza krewetkami, co...Frijoles refritos - odsmażana fasola
Przepis dodany:Dzisiaj przepis na danie bardzo łatwe w wykonaniu, a przy tym zaskakująco smaczne jak na tak prostą potrawę. Mowa o frijoles refritos, czyli odsmażanej fasoli która świetnie sprawdzi się jako dodatek do wszelkich dań meksykańskich, jako do dip do...Paella de marisco - paella z owocami morza
Przepis dodany:Jako danie na weekend proponuję ulubioną potrawę turystów w Hiszpanii - paellę z owocami morza! Tak naprawdę, to nazwa "paella" oznacza patelnię, na której jest ona przygotowywana, ale przyjęło się używać tego słowa na określenie dań z...Arroz con conejo - ryż z królikiem
Przepis dodany:Dziś przedstawię kolejny sposób na danie z ryżem w typowo hiszpańskim stylu. Królik w Hiszpanii jest mięsem powszechnie dostępnym i stosunkowo nie drogim, jako białe mięso tradycyjnie jest sprzedawany na stoiskach z drobiem i jajkami...Ropa vieja - kubański specjał
Przepis dodany:Przyznać należy, że dla niewtajemniczonych nazwa ropa vieja może wydawać się wyjątkowo nieapetyczna. Znaczy to bowiem po hiszpańsku dokładnie "stare ciuchy" i pewnie można doszukać się w wyglądzie potrawy pewnego podobieństwa. Kto jednak raz...Chili con carne - przepis ekspresowy
Przepis dodany:Chili con carne to jedno z tych dań, które jako pierwsze nam przychodzą na myśl, gdy mowa o kuchni meksykańskiej. Prawda jest jednak taka, że potrawa ta nie ma nic wspólnego z tradycyjną kuchnią tego kraju! Przepis pochodzi z końca wieku XIX i...Małże w sosie pomidorowym z winem
Przepis dodany:Mule (hiszp. mejillones) to jedne z najpopularniejszych i zapewne najtańsze w Hiszpanii owoce morza. Dla amatorów morskich stworzeń najlepszymi dniami na zakupy są piątek i sobota przed południem, gdyż wtedy docierają dostawy najświeższych...Cocido - pikantny gulasz z cieciorką
Przepis dodany:Hiszpanie uwielbiają dania jednogarnkowe, zwłaszcza ci mieszkający na północ od Madrytu, gdzie zimy potrafią być naprawdę ostre (przynajmniej wg ich standardów). Typowym daniem chłopskim, najbardziej popularnym jesienią i zimą jest cocido. Jest...Arroz con pollo - znakomity ryż z kurczakiem i brokułami
Przepis dodany:Arroz con pollo to charakterystyczne danie kuchni latynoskiej, rozpowszechnione od Karaibów po Chile. Istnieje wiele wariacji, przepisy mogą różnić się odrobinę przyprawami bądź dodatkami, jednak zasadniczo sposób wykonania jest ten sam. Danie...Wołowina z sherry
Przepis dodany:Gulasz wołowy przygotowany z winem jest potrawą znaną w wielu krajach, jednak z przygotowany z sherry posiada unikalny aromat, a zawdzięcza to wyjątkowemu winu. Sherry (hiszp. jerez) jest winem produkowanym w południowej Andaluzji, w rejonie miasta...Małże almejas - prosty przepis
Przepis dodany:Owoce morza w Hiszpanii nie stanowią takiego luksusu jak u nas. Dania z krewetkami, kalmarami czy małżami można znaleźć nawet w najtańszej restauracji, a kupowane świeże w supermarkecie potrafią być naprawdę bardzo tanie - przykładowo znane i...Sofrito - baza hiszpańskiej kuchni
Przepis dodany:Sofrito nie jest potrawą samą w sobie, jest to bardziej rodzaj sosu używanego do przyrządzania rozmaitych dań, jednakże jego popularność w całej Hiszpanii i Ameryce Łacińskiej oraz szeroki wachlarz przepisów które wymagają jego użycia...Tortilla de patatas
Przepis dodany:Początek przygody z blogowaniem wiąże się z wieloma wątpliwościami, z pośród których można wymienić chociażby wybór serwera, nazwy, szablonu itd. Oczywistym natomiast jest wybór dania, które przedstawione ma być jako pierwsze na blogu...