Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Kuchnia Hiszpańska i Latynoamerykańska

W kuchni Kuchnia Hiszpańska i Latynoamerykańska jest już 29 dobrych przepisów:

  • Arroz Chaufa - peruwiański ryż smażony

    Przepis dodany:
    4.49
    Arroz Chaufa - peruwiański ryż smażony
    ... a w zasadzie chińsko-peruwiański, gdyż to współcześnie klasyczne peruwiańskie danie wywodzi się z kuchni chińskiej. Przy okazji przepisu na aji de gallina wspominałem o wpływie rożnych kultur na kuchnię latynoamerykańską,...
  • Moros y Cristianos - czarna fasola z ryżem

    Przepis dodany:
    4.56
    Moros y Cristianos - czarna fasola z ryżem
    Setki milionów ludzi, od Argentyny po Florydę, ze szczególnym uwzględnieniem Karaibów nie może się mylić - połączenie czarnej fasoli i ryżu jest wręcz idealne :) Niech Was nie odstraszy sam pomysł takiego miksu albo tez wygląd dania - kto go...
  • Aji de gallina- peruwiańska potrawka z kurczaka (kury)

    Przepis dodany:
    4.73
    Aji de gallina- peruwiańska potrawka z kurczaka (kury)
    Narodowe danie Peru - klasyczny, pyszny przykład kuchni kreolskiej, czyli genialnego połączenia tradycji kulinarnych Starego i Nowego Świata. To bogactwo i różnorodność jest tym, co nadaje kuchni latynoskiej jej wyjątkowość i czyni ją...
  • Salsa mexicana - podstawowy sos meksykański

    Przepis dodany:
    4.64
    Salsa mexicana - podstawowy sos meksykański
    Przepis na najbardziej uniwersalny ze wszystkich meksykańskich sosów jest tak prosty do zrobienia przy użyciu składników dostępnych w każdym warzywniaku (no może poza świeża kolendrą), ze od dzisiaj nie ma więcej wymówek i nie kupujemy już...
  • Aji amarillo

    Przepis dodany:
    4.76
    Aji amarillo
    Tak jak kuchnia włoska kojarzy nam się z aromatem bazylii i oregano, tak samo wspomnienie o kuchni peruwiańskiej tym, którzy zetknęli się z nią chociaż jeden, jedyny raz, zapewne przywiedzie na myśl niezwykły smak pewnej papryki. Mowa o...
  • Ostry sos z tamarillo

    Przepis dodany:
    4.88
    Ostry sos z tamarillo
    Po niespodziewanej miesięcznej nieobecności na blogu zapraszam na kolejny przepis rodem z Ekwadoru, w roli głównej ze składnikiem bardzo egzotycznym, aczkolwiek już czasem w polskich sklepach dostępnym - owocem sprzedawanym najczęściej pod nazwa...
  • Bolas de verde - ekwadorski przysmak

    Przepis dodany:
    4.89
    Bolas de verde - ekwadorski przysmak
    Do tej pory wszystkie przepisy zamieszczone na blogu były w zasadzie bardzo proste, dziś zapraszam na coś odrobinę bardziej zaawansowanego, a na pewno niestety czasochłonnego, ale za to jaki rezultat! W pierwszym wpisie poświęconym bananom warzywnym...
  • Maduros en almibar - banany w syropie

    Przepis dodany:
    4.55
    Maduros en almibar - banany w syropie
    Wpis na temat bananów warzywnych (link tutaj) cieszył się dużą popularnością, pora zatem przejść z teorii do praktyki. Pierwszy przepis z tym niecodziennym składnikiem powinien z łatwością trafić w gust polskich smakoszy, dziś powiem...
  • Banany warzywne - plantany

    Przepis dodany:
    4.84
    Banany warzywne - plantany
    Na pierwszy rzut oka może wyglądać jak przerośnięta wersja znanego nam wszystkim banana - słusznie, bo z botanicznego punktu widzenia, to owoce tego samego gatunku. Jednak różnicę poczujemy gdy tylko dotkniemy jego skórki - twarda, trudna do...
  • Achiote - latynoski skarb w kuchni

    Przepis dodany:
    4.57
    Achiote - latynoski skarb w kuchni
    Achiote to przyprawa szeroko rozpowszechniona w kuchni całej Ameryki Łacińskiej, zwłaszcza w Meksyku, Peru, Ekwadorze, na Karaibach oraz w byłej hiszpańskiej kolonii na Filipinach. Zastosowanie w kuchni mają nasiona drzewa arnoty właściwej....
  • Yuca czyli maniok

    Przepis dodany:
    4.68
    Yuca czyli maniok
    Pamiętam doskonale, jak w czasie mojego pierwszego pobytu w Barcelonie parę lat temu na stoisku z warzywami moją uwagę przykuły duże, brązowe ... właśnie, co? Jak się później słusznie okazało, wywnioskowałem, że muszą to być korzenie...
  • Pierś kurczaka z sobrasada

    Przepis dodany:
    4.84
    Pierś kurczaka z sobrasada
    Sobrasada to tradycyjny wyrób mięsny pochodzący z Majorki, mniej znana i z pewnością niedoceniana kuzynka popularnego chorizo. Tak samo jak ono jest wytwarzana z mięsa wieprzowego mocno przyprawionego słodką papryką w proszku, która nadaje...
  • Cordero asado - pieczona jagnięcina

    Przepis dodany:
    4.78
    Cordero asado - pieczona jagnięcina
    W Hiszpanii jagnięcina jest nieporównywalnie popularniejsza niż w Polsce. Jest to mięso powszechnie dostępne w sklepach i restauracjach, pochodzenia krajowego, a to dzięki szeroko rozpowszechnionej hodowli owiec mlecznych w wielu regionach i...
  • Chorizo al vino

    Przepis dodany:
    4.50
    Chorizo al vino
    Jedną z rzeczy, które kojarzą się nam z Hiszpanią są tapas, czyli różnego rodzaju przekąski bądź dania w miniaturowych porcjach, serwowane przeważnie do napojów w barach. Tapas zasługują na osobny wpis, poświęcony ich rodzajom, dziś chcę...
  • Fideua con chirlas - makaron z małżami

    Przepis dodany:
    4.79
    Fideua con chirlas - makaron z małżami
    Fideua to bardzo smaczna, a do tego prostsza i szybsza alternatywa dla tradycyjnej paelli (na którą przepis można znaleźć TUTAJ). Do wykonania tej potrawy wykorzystuje się specjalny makaron o tej samej nazwie, dokładnie pokazany na jednym ze...
  • Jagnięcina dla początkujących - Caldereta de cordero

    Przepis dodany:
    4.64
    Jagnięcina dla początkujących - Caldereta de cordero
    Specjalnie na weekend przepis na pyszne danie z jagnięciny. Caldereta de cordero czy też inaczej caldereta manchega to kolejne z serii tradycyjne, jednogarnkowe danie, typowe dla centralnych regionów Półwyspu Iberyjskiego. Jako, że jest to danie...
  • Szaszłyki z krewetkami i wieprzowiną

    Przepis dodany:
    4.85
    Szaszłyki z krewetkami i wieprzowiną
    Szaszłyki - znane i popularne na całym świecie. Zachęcam do spróbowania rzadko spotykanego w polskiej kuchni połączenia smaków, wieprzowiny z owocami morza. Szczerze polecam wcześniejsze obsmażenie wszystkich składników poza krewetkami, co...
  • Frijoles refritos - odsmażana fasola

    Przepis dodany:
    4.56
    Frijoles refritos - odsmażana fasola
    Dzisiaj przepis na danie bardzo łatwe w wykonaniu, a przy tym zaskakująco smaczne jak na tak prostą potrawę. Mowa o frijoles refritos, czyli odsmażanej fasoli która świetnie sprawdzi się jako dodatek do wszelkich dań meksykańskich, jako do dip do...
  • Paella de marisco - paella z owocami morza

    Przepis dodany:
    4.90
    Paella de marisco - paella z owocami morza
    Jako danie na weekend proponuję ulubioną potrawę turystów w Hiszpanii - paellę z owocami morza! Tak naprawdę, to nazwa "paella" oznacza patelnię, na której jest ona przygotowywana, ale przyjęło się używać tego słowa na określenie dań z...
  • Arroz con conejo - ryż z królikiem

    Przepis dodany:
    4.59
    Arroz con conejo - ryż z królikiem
    Dziś przedstawię kolejny sposób na danie z ryżem w typowo hiszpańskim stylu. Królik w Hiszpanii jest mięsem powszechnie dostępnym i stosunkowo nie drogim, jako białe mięso tradycyjnie jest sprzedawany na stoiskach z drobiem i jajkami...
  • Ropa vieja - kubański specjał

    Przepis dodany:
    4.49
    Ropa vieja - kubański specjał
    Przyznać należy, że dla niewtajemniczonych nazwa ropa vieja może wydawać się wyjątkowo nieapetyczna. Znaczy to bowiem po hiszpańsku dokładnie "stare ciuchy" i pewnie można doszukać się w wyglądzie potrawy pewnego podobieństwa. Kto jednak raz...
  • Chili con carne - przepis ekspresowy

    Przepis dodany:
    4.69
    Chili con carne - przepis ekspresowy
    Chili con carne to jedno z tych dań, które jako pierwsze nam przychodzą na myśl, gdy mowa o kuchni meksykańskiej. Prawda jest jednak taka, że potrawa ta nie ma nic wspólnego z tradycyjną kuchnią tego kraju! Przepis pochodzi z końca wieku XIX i...
  • Małże w sosie pomidorowym z winem

    Przepis dodany:
    4.86
    Małże w sosie pomidorowym z winem
    Mule (hiszp. mejillones) to jedne z najpopularniejszych i zapewne najtańsze w Hiszpanii owoce morza. Dla amatorów morskich stworzeń najlepszymi dniami na zakupy są piątek i sobota przed południem, gdyż wtedy docierają dostawy najświeższych...
  • Cocido - pikantny gulasz z cieciorką

    Przepis dodany:
    4.63
    Cocido - pikantny gulasz z cieciorką
    Hiszpanie uwielbiają dania jednogarnkowe, zwłaszcza ci mieszkający na północ od Madrytu, gdzie zimy potrafią być naprawdę ostre (przynajmniej wg ich standardów). Typowym daniem chłopskim, najbardziej popularnym jesienią i zimą jest cocido. Jest...
  • Arroz con pollo - znakomity ryż z kurczakiem i brokułami

    Przepis dodany:
    4.58
    Arroz con pollo - znakomity ryż z kurczakiem i brokułami
    Arroz con pollo to charakterystyczne danie kuchni latynoskiej, rozpowszechnione od Karaibów po Chile. Istnieje wiele wariacji, przepisy mogą różnić się odrobinę przyprawami bądź dodatkami, jednak zasadniczo sposób wykonania jest ten sam. Danie...
  • Wołowina z sherry

    Przepis dodany:
    4.78
    Wołowina z sherry
    Gulasz wołowy przygotowany z winem jest potrawą znaną w wielu krajach, jednak z przygotowany z sherry posiada unikalny aromat, a zawdzięcza to wyjątkowemu winu. Sherry (hiszp. jerez) jest winem produkowanym w południowej Andaluzji, w rejonie miasta...
  • Małże almejas - prosty przepis

    Przepis dodany:
    4.90
    Małże almejas - prosty przepis
    Owoce morza w Hiszpanii nie stanowią takiego luksusu jak u nas. Dania z krewetkami, kalmarami czy małżami można znaleźć nawet w najtańszej restauracji, a kupowane świeże w supermarkecie potrafią być naprawdę bardzo tanie - przykładowo znane i...
  • Sofrito - baza hiszpańskiej kuchni

    Przepis dodany:
    4.57
    Sofrito - baza hiszpańskiej kuchni
    Sofrito nie jest potrawą samą w sobie, jest to bardziej rodzaj sosu używanego do przyrządzania rozmaitych dań, jednakże jego popularność w całej Hiszpanii i Ameryce Łacińskiej oraz szeroki wachlarz przepisów które wymagają jego użycia...
  • Tortilla de patatas

    Przepis dodany:
    4.68
    Tortilla de patatas
    Początek przygody z blogowaniem wiąże się z wieloma wątpliwościami, z pośród których można wymienić chociażby wybór serwera, nazwy, szablonu itd. Oczywistym natomiast jest wybór dania, które przedstawione ma być jako pierwsze na blogu...

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).