Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Kuchnia w formie

W kuchni Kuchnia w formie jest już 431 dobrych przepisów:

  • 5 pomysłów na prezent na Dzień Mamy

    Przepis dodany:
    4.75
    5 pomysłów na prezent na Dzień Mamy
    Dzień Mamy już za kilka dni. Dla spóźnialskich mam kilka propozycji. Na szczęście moja Mama jest „nieinternetowa”, więc jestem spokojna, że tu nie zajrzy i nie zepsuję części niespodzianki. Zawsze staram się, aby prezent na Dzień...
  • Bezglutenowe crumble z rabarbarem i rozmarynem – deser bez cukru w 10 minut

    Przepis dodany:
    4.90
    Bezglutenowe crumble z rabarbarem i rozmarynem – deser bez cukru w 10 minut
    W kuchni uwielbiam prostotę! Dlatego najbardziej lubię włoską kuchnię. Na co dzień jednak przygotowuję posiłki, które mogłabym określić jako comfort food. Dodatkowo, moje dania rzadko kiedy składają się z więcej niż 5 składników i są...
  • Jajka faszerowane awokado

    Przepis dodany:
    4.49
    Jajka faszerowane awokado
    Jajka faszerowane awokado to idealny pomysł nie tylko na Wielkanoc. Świetnie sprawdzi się jako przystawka na imprezach czy jako jajko na śniadanie. Jeśli użyjemy dojrzałego awokado, wówczas nie trzeba dodawać majonezu. Takie jajka smakują...
  • Tosty z batatów z jajkiem sadzonym, awokado i boczkiem

    Przepis dodany:
    4.89
    Tosty z batatów z jajkiem sadzonym, awokado i boczkiem
    Będąc w Budapeszcie jadłam podobne śniadanie. Po powrocie odtworzyłam je w domu. Niby nic szczególnego, po prostu wystarczy tradycyjne pieczywo zastąpić pieczonymi plastrami batata. Efekt w pełni jednak zadowalający i nieco zaskakujący. Takie...
  • Pączki bez cukru

    Przepis dodany:
    4.60
    Pączki bez cukru
    Zastanawiałam się, czy podawać ten przepis, gdyż jest to modyfikacja tego przepisu. Często jednak dostaję pytania, o pączki bez cukru. W karnawale robię je bardzo często, bo łącznie ze smażeniem ich przygotowanie zajmuje tylko pół godziny! To...
  • Jajko chmurka – czyli jak wykorzystać białka.

    Przepis dodany:
    4.87
    Jajko chmurka – czyli jak wykorzystać białka.
    Zazwyczaj można spotkać jajko na chmurce, czyli zapiekane ubite białka z ciekłym żółtkiem. U mnie jednak żółtek zabrakło, ale za to pozostał nadmiar białek po carbonarze i domowym budyniu. Z białek wyczarowałam pyszne śniadanie, które...
  • Jak zrobić prawdziwą carbonarę?

    Przepis dodany:
    4.53
    Jak zrobić prawdziwą carbonarę?
    Spaghetti carbonara to klasyk, wydawać by się mogło, że jest to bardzo prosta potrawa. I jest to prawda, jeśli się wie, jak ją przygotować. W przeciwnym razie może wyjść makaron z jajecznicą, a tego z pewnością w tym przypadku chcemy...
  • Burrata z pieczoną dynią i orzechami

    Przepis dodany:
    4.78
    Burrata z pieczoną dynią i orzechami
    Burrata to jedna z tych rzeczy, która mocno będzie mi się kojarzyć z 2018 rokiem. Między innymi z powodu mojej podróży do Apulii, skąd ona pochodzi. Ale również dlatego, że w końcu można kupić ją bez problemu u nas, jest bowiem dostępna w...
  • Rozgrzewające napary – sylwestrowa propozycja

    Przepis dodany:
    4.63
    Rozgrzewające napary – sylwestrowa propozycja
    Skończyłam oglądać serial The Crown i ujęła mnie młoda księżniczka, a chwilę później królowa, która z niesamowitą swadą i dostojeństwem zarazem popijała herbatę. Zawsze podawano Jej ją w stylowej porcelanie, niekiedy Elżbieta napój...
  • Jak wykorzystać świąteczne resztki?

    Przepis dodany:
    4.55
    Jak wykorzystać świąteczne resztki?
    Zarządzam audyt poświątecznych pozostałości. W swojej kuchni, ale i Was do niego zachęcam.  Zaglądajcie do lodówek, na balkon i spiżarnii. Dawajcie resztkom szansę, niech się nie marnują. Metamorfoza potrafi zaskoczyć, bożonarodzeniowe...
  • Piernik z powidłami

    Przepis dodany:
    4.60
    Piernik z powidłami
    Przepis na ten piernik mam od 2004 roku, kiedy aktywnie działałam na forum kulinarnym. Właśnie wówczas, 14 lat temu przepis na ten piernik podała Stale. Piernik jest genialny! Jest od razu miękki, wilgotny, nie wymaga leżakowania. Leżakowanie...
  • Ciasteczka z cukrem

    Przepis dodany:
    4.56
    Ciasteczka z cukrem
    Ten ciasteczka, to przepis mojego dzieciństwa. Robiła je babcia mojej koleżanki Ani. Mieszkałyśmy na tym samym piętrze, więc jedzenie naprzemiennie u siebie w domach było normalne. Krążące po korytarzu talerzyki ze smakołykami nikogo nie...
  • Jak przygotować się do świąt i nie zwariować? Plan na spokojne Boże Narodzenie.

    Przepis dodany:
    4.80
    Jak przygotować się do świąt i nie zwariować? Plan na spokojne Boże Narodzenie.
    Zakupy, sprzątanie, pieczenie, dekorowanie, pakowanie – lista przedświątecznych obowiązków wydłuża się niemiłosiernie, a czas kurczy nieubłagalnie. By nie ulec napięciu, nerwowo nie szukać straconych chwil, serwuję przepis na dawkę...
  • Kompot z suszu

    Przepis dodany:
    4.56
    Kompot z suszu
    Gdybym miała zrezygnować z jakiegoś wigilijnego smakołyku, na pewno nie byłby to kompot z suszu. Przepadam za jego charakterystycznym smakiem, ciemną barwą i dominującą nutą wędzonej śliwki. Obiecuję sobie czasami, że będę gotować kompot...
  • Książki pod choinkę dla dzieci

    Przepis dodany:
    4.79
    Książki pod choinkę dla dzieci
    Dziś wychodzę z kuchni i zabieram Was do pokoju dziecięcego. To zaproszenie dla tych wszysystkich, którzy mają dzieci – niekoniecznie swoje i chcą podarować im jakiś drobizag pod choinkę. Moje matczyne doświadczenie podpowiada mi, że...
  • Przedświąteczne odliczanie. Pieczemy pierniki. Wyjątkowe przepisy i konkurs!

    Przepis dodany:
    4.63
    Przedświąteczne odliczanie. Pieczemy pierniki. Wyjątkowe przepisy i konkurs!
    Szczypta prawdziwej miłości, garść rozgrzewających emocji, porcja świątecznej słodyczy i blasku. To przepis na jeden z najbardziej urokliwych symboli Bożego Narodzenia. Pierniczki, które stylowo obtoczone lukrem mogą zdobić choinkę, być...
  • Ekspresowy wegański tort z oreo bez pieczenia

    Przepis dodany:
    4.73
    Ekspresowy wegański tort z oreo bez pieczenia
    Najszybszy tort, jaki kiedykolwiek robiłam. I do tego wegański, który ucieszył moją chrześnicę. Przepis znalazłam na blogu VEGANation i chętnie się nim z Wami dzielę, pomimo, że robiłam go 2 lata temu. Nieco zredukowałam ilość cukru, a...
  • Śliwki w rumie i czekoladzie

    Przepis dodany:
    4.47
    Śliwki w rumie i czekoladzie
    Czekolada jest bardzo wdzięcznym produktem, uwielbiam ją roztapiać i przetwarzać w dowolny sposób. Czasem robię precyzyjne pralinki z różnymi nadzieniami, a czasem bardzo proste w przygotowaniu suszone śliwki z marcepanem w czekoladzie. Podobnie...
  • Wegańskie toffifee (bez cukru i bez glutenu)

    Przepis dodany:
    4.55
    Wegańskie toffifee (bez cukru i bez glutenu)
    Na Święta uwielbiam robić pralinki, trufle, śliwki z marcepanem w czekoladzie. Do czekoladek mam całą szafkę foremek, bo trudno powstrzymać mi się przed kolejnymi kształtami, wzbogacającymi moje własnoręcznie robione bombonierki. Robię...
  • Wegańska tarta z suszonymi śliwkami i masłem orzechowym (bez cukru)

    Przepis dodany:
    4.76
    Wegańska tarta z suszonymi śliwkami i masłem orzechowym (bez cukru)
    W tamtym roku ta wegańska tarta robiła za mazurek świąteczny, który przygotowałam z myślą o mojej chrześnicy. Gdy tylko zobaczyłam przepis na podobną tartę u Magdy z Crust and Dust wiedziałam, że muszę odpowiednio je zmodyfikować, by było...
  • Szarlotka z szarej renety z dużą ilością jabłek (bez dodatku cukru)

    Przepis dodany:
    4.46
    Szarlotka z szarej renety z dużą ilością jabłek (bez dodatku cukru)
    Ta szarlotka nie ma sobie równych! Pod kruchym ciastem ukryte jest bowiem 1,5 kg jabłek! Szarlotka imponuje swoją wysokością i obfitością. Jest prosta w wykonaniu, nie wymaga wcześniejszego podprażania jabłek. Idealnie nadaje się do tego szara...
  • 10 pomysłów na świąteczne prezenty

    Przepis dodany:
    4.80
    10 pomysłów na świąteczne prezenty
    Do Świąt jeszcze nieco czasu, jednak warto pomyśleć, co mogłoby sprawić frajdę osobom zainteresowanym kulinariom. Gadżetów na rynku nie brakuje, jednak często lądują one w kącie, zupełnie niepotrzebne. Aby ustrzec przed wyrzucaniem, poniżej...
  • Sznycle z indyka w sosie grzybowym z piernikowymi chrupkami z kaszy gryczanej – pomysł na świąteczny obiad

    Przepis dodany:
    4.47
    Sznycle z indyka w sosie grzybowym z piernikowymi chrupkami z kaszy gryczanej – pomysł na świąteczny obiad
    Wpadają mi w ucho pierwsze dźwięki świątecznych przebojów. Widziałam już romantyczną komedię obudowaną bożonarodzeniową scenografią. Nastawiłam ciasto na długo dojrzewający piernik staropolski. Kompletuję powoli przepisy na dania,...
  • 3 twarze chałki, czyli jak wykorzystać czerstwą chałkę

    Przepis dodany:
    4.64
    3 twarze chałki, czyli jak wykorzystać czerstwą chałkę
    Niejednokrotnie pisałam o swoim uwielbieniu do ciasta drożdżowego. Jednak gdy wpadam w trans, piekę je tak często, że zdarza mi się, że czasem ono zostaje. Zostaje lekko wyschnięte i aż prosi się o ponownie świeżą chałkę, drożdżówkę czy...
  • Chałka maślana

    Przepis dodany:
    4.79
    Chałka maślana
    W zeszłym tygodniu upiekłam chałkę tradycyjną, na wodzie i na oleju, typowe żydowskie pieczywo. Choć bardzo mi smakowała, była bardzo delikatna, to jednak zabrakło mi maślanego posmaku, który kojarzy mi się z chałką jedzoną w dzieciństwie....
  • Chałka tradycyjna

    Przepis dodany:
    4.81
    Chałka tradycyjna
    Gdy zobaczyłam na instastories Water&Wine, jak Michał wypieka chałki (w ilościach hurtowych ;)) wiedziałam, że nic mnie nie powstrzyma przed ich zrobieniem. Wielokrotnie już pisałam, że drożdżowe to mój ulubiony rodzaj ciasta. Na samą...
  • Chipsy ze skórek dyni

    Przepis dodany:
    4.78
    Chipsy ze skórek dyni
    Dynia jest afrodyzjakiem. Taki news popłynął dziś do mnie z ekranu telewizora. Wypowiadała się pani astrolog sugerująca, by dynię ochoczo jeść, gdy na niebie jest znak Skorpiona. Sprawdziłam, mamy czas do 23 listopada. Pestki  wpływają na...
  • Jesienny rozgrzewający gulasz z dyni

    Przepis dodany:
    4.54
    Jesienny rozgrzewający gulasz z dyni
    Z dynią kumpluję się sezonowo. To taka znajomość, która nabiera rumieńców jesienią i trwa do pierwszych wiosennych nieśmiałych słonecznych promieni. Dynia jest wierna, cierpliwa, niezwodna i odporna. Na moje romanse także. Gdy skruszona w...
  • Przyroda inspiruje i zachęca do smakowania życia o każdej porze roku

    Przepis dodany:
    4.83
    Przyroda inspiruje i zachęca do smakowania życia o każdej porze roku
    Świeże soki marchwiowe i marchwiowo-selerowe Cymes z Pojezierza Wałeckiego są opatrzone znakiem „Jakość Tradycja” i powstają w sercu czystego regionu, który słynie z przejrzystych jezior, wspaniałych lasów i tradycyjnego rolnictwa. Do...
  • Apulia na kilka dni – co warto zjeść i zobaczyć

    Przepis dodany:
    4.87
    Apulia na kilka dni – co warto zjeść i zobaczyć
    /więcej zdjęć wkrótce/ Bez wątpienia jestem italioholikiem, o czym może świadczyć fakt, że wyjazd do Apulii to mój 11 wyjazd do Włoch. Włochy za każdym razem mnie zaskakują i pozostawiają niedosyt. Tak tez były tym razem, gdy planowałam...
  • Placki z kaszy gryczanej z policzkami wieprzowymi

    Przepis dodany:
    4.70
    Placki z kaszy gryczanej z policzkami wieprzowymi
    Pomimo, że uwielbiam niektóre dania, to uwielbiam je pierwszego dnia, drugiego już nieco mniej ;) Dlatego zwykle nadaję im nowe życie, aby danie smakowało inaczej niż dzień wcześniej. Tym razem nowo oblicz nadałam policzkom wieprzowym. Zamiast...
  • Policzki wieprzowe duszone w białym winie

    Przepis dodany:
    4.67
    Policzki wieprzowe duszone w białym winie
    Mam to szczęście, że jedzenie podrobów wyniosłam z domu. Mama do tej pory gotuje krupnik na kurzych żołądkach (czasem na sercach), ozorki, z nóżek robi galaretę. A flaczki w wykonaniu mamy nie mają sobie równych. Kiedyś na stole pojawiały...
  • Sałatka z grillowanym halloumi, kurkami i malinami

    Przepis dodany:
    4.86
    Sałatka z grillowanym halloumi, kurkami i malinami
    Korzystam jeszcze z letnich dobrodziejstw natury. Ostatnie maliny trafiają do sałatki, dodając jej słodyczy i kwaskowatości zarazem. Do tego ulubione kurki, które mogę jeść w każdej postaci. I trochę lata w postaci grillowanego halloumi. W tej...
  • Puder ze skórek pomidorów – jak być zero waste w kuchni?

    Przepis dodany:
    4.73
    Puder ze skórek pomidorów – jak być zero waste w kuchni?
    Próbowałam doliczyć się wszelkich odmian pomidorów. Kiepsko mi szło, bo pogubiłam się wśród tych tygrysich, paprykowych, koktajlowych, truskawkowych, śliwkowych, podłużnych, żółtych, zielonych, brązowych, malinowych, spotkałam nawet...
  • Gazpacho niezwykle kremowe – 3 sekrety idealnego gazpacho

    Przepis dodany:
    4.64
    Gazpacho niezwykle kremowe – 3 sekrety idealnego gazpacho
    W tym roku pomidory są wyjątkowo słodkie i jem je na okrągło na wiele sposobów. W upały w mojej lodówce co najmniej raz w tygodniu jest gazpacho, które idealnie orzeźwia w letni dzień. Gazpacho robiłam kilkakrotnie, jednak od tego roku robię...
  • Chodnik pomidorowy z malinami

    Przepis dodany:
    4.54
    Chodnik pomidorowy z malinami
    Jest pewna dziedzina, w której podążam ku rekordowi. W zawodach startuję na szczęście raz w roku, choć plany snuję po wiosennym przebudzeniu. Pustki na półkach w piwnicy stawiają do pionu, wzbudzają wyrzuty i sugerują zwiększenie obrotów....
  • Co zrobić z liści kalarepy?

    Przepis dodany:
    4.69
    Co zrobić z liści kalarepy?
    Najczęściej liście kalarepy trafiają na śmietnik. Całkowicie niesłusznie, zwłaszcza, że liście kalarepy mają najwięcej właściwości odżywczych. Znajdziecie tu bowiem witaminę A, C oraz z grupy B. A także potas, wapń, magnez, żelazo,...
  • Ravioli z kalarepy

    Przepis dodany:
    4.71
    Ravioli z kalarepy
    Przez lata kalarepę jadłam tylko na surową. Od kilku lat trochę z nią eksperymentuję. I cały czas się inspiruję. Podczas wizyty w Water&Wine jadłam pyszne „tagliatelle” z kalarepy. Idąc włoskim, makaronowym tropem, zrobiłam...
  • Przechowuję, nie marnuję – jak wyrzucać mniej jedzenia i wygrać książkę!

    Przepis dodany:
    4.87
    Przechowuję, nie marnuję – jak wyrzucać mniej jedzenia i wygrać książkę!
     Co trzecia torba, którą przynosimy ze sklepu trafi do śmietnika. Na zakupach zamiast rozsądku prowadzi nas bowiem apetyt. Pusty żołądek przejmuje kontrolę i sugeruje, że do koszyka powinno trafić więcej niż potrzebujemy. Naiwnie ulegamy...
  • Szybkie ciasto z mąki gryczanej – bezglutenowe

    Przepis dodany:
    4.86
    Szybkie ciasto z mąki gryczanej – bezglutenowe
    Zapachniał w końcu bez i skusił do porannej kawy osładzanej promieniami słońca. Już można łapać energię od natury, czerpać siłę ze spaceru po parku i cieszyć się długim, ciepłym dniem. To najcudowniejszy czas w roku, soczystości owoców,...
  • Sałatka z halloumi i pistacjami z pomarańczowym dressingiem

    Przepis dodany:
    4.81
    Sałatka z halloumi i pistacjami z pomarańczowym dressingiem
    Mój organizm stanowczo domaga się lata, albo przynajmniej prawdziwej wiosny :) Spragniona jestem zieleni, nowalijek i owoców. W jadłospisie dominują szparagi, rabarbar i sałatki. Dodatki do nich jeszcze ubogie (poza rzodkiewką oczywiście, ale nie...
  • Wegan nerd – roślinna kuchnia Alicji Rokickiej

    Przepis dodany:
    4.56
    Wegan nerd – roślinna kuchnia Alicji Rokickiej
    Wybrałam książkę Wegan nerd z księgarni BookMaster, choć nie jestem w targecie:) Nie dość, że nie wyobrażam sobie ostatecznego pożegnania z serami i jajkami, to nigdy na dłużej nie zrezygnowałam z mięsa. Jem go wprawdzie niewiele, ale...
  • Smażony okoń

    Przepis dodany:
    4.51
    Smażony okoń
    Często powtarzam, że najprostsze jedzenie jest najlepsze. Tak jest z tym okoniem, wspomnieniem mojego dzieciństwa. Jako córka wędkarza karmiona byłam często rybami. Zwykle w siatce, z która wracał tato do domu, najwięcej było płotek i leszczy....
  • Przepisy na szczęście – nowa książka Mai Sobczak

    Przepis dodany:
    4.70
    Przepisy na szczęście – nowa książka Mai Sobczak
    Na okładce zwyczajne tosty z czereśniami, skromnie obsypane kwiatami bzu. Wewnątrz zapiekany kalafior, kładzione kluchy i zupa rzodkiewkowa. Autorka bloga Qmam kaszę wiosną wydała swoją kolejną książkę, w której serwuje Przepisy na...
  • Ciasteczka z pastą sezamową – idealne dla dzieci

    Przepis dodany:
    4.67
    Ciasteczka z pastą sezamową – idealne dla dzieci
    Jeśli nie mam pomysłu na zabawę z dziećmi, wysyłam je do… kuchni. Pozwalam rozsypywać mąkę, mieszać palcami w cieście i foremkami wykrawać ulubione kształty. Niesamowicie kusząca jest dla nich szafka z gadżetami do pieczenia....
  • Minimalist Baker – Dana Schultz

    Przepis dodany:
    4.84
    Minimalist Baker – Dana Schultz
    Założeniem książki „Minimalist Baker” jest to, aby przepisy nie zawierały więcej niż 10 składników i były do przygotowania w 30 minut. Blender to jedyne potrzebne urządzenie do przygotowania niektórych przepisów, w pozostałych...
  • Tort czekoladowy

    Przepis dodany:
    4.88
    Tort czekoladowy
    Nie wiem kiedy to się stało, ale mój mały siostrzeniec właśnie skończył 18 lat ;) Z tej okazji musiał powstać tort :) Torty piekę rzadko (jak chrześniacy byli mali, to piekłam truskawkowy tort dla dzieci), a biorąc pod uwagę fakt, ze na jego...
  • Łowcy smaków – Ina Rybarczyk

    Przepis dodany:
    4.48
    Łowcy smaków – Ina Rybarczyk
    Łowcy smaków to książka autorki znanego bloga True Taste Hunters – Iny Rybarczyk. W książce znajdują się wegańskie przepisy bez glutenu i bez rafinowanego cukru. W książce znajdziecie m.in. przepisy na kotleciki z fasoli, makaron z...
  • Bataty Hasselback

    Przepis dodany:
    4.85
    Bataty Hasselback
    Ziemniaki hasselback są znane i lubiane. Niestety dla mnie (jak wszystkie potrawy z ziemniaków) są zakazane. Z tego powodu wciąż szukam nowych smaków i eksperymentuję np. z batatami (które pomimo tego, że są słodkie, maja dużo niższy indeks...
  • Bez cukru #kasiuniagotuje – Katarzyna Burzyńska-Sychowicz

    Przepis dodany:
    4.51
    Bez cukru #kasiuniagotuje – Katarzyna Burzyńska-Sychowicz
    Czy deser bez cukru może być słodki? Oczywiście, że tak :) Udowadnia to autorka książki, Katarzyna Burzyńska-Sychowicz, entuzjastka zdrowego stylu życia, dziennikarka, proponując 67 wypieków bez mąki i bez cukru. W książce „Bez cukru...

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).