Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Kuchnia z wyrakiem

W kuchni Kuchnia z wyrakiem jest już 361 dobrych przepisów:

  • New York Hot-Dog - Klasyczny nowojorski hot-dog

    Przepis dodany:
    4.61
    New York Hot-Dog - Klasyczny nowojorski hot-dog
    Dziś kolejny klasyk. Nie da się wyobrazić sobie Nowego Jorku bez hot-dogów. To kolejny wpływ imigrantów na kuchnię amerykańską - tym razem niemieckich. Podobno pierwsze dachshundy z Frankfurtu były sprzedawane na Coney Island już w 1871 r....
  • Spaghetti & Meatballs - makaron z Zakochanego Kudla ;)

    Przepis dodany:
    4.83
    Spaghetti & Meatballs  - makaron z Zakochanego Kudla ;)
    Dziś klasyk kuchni Nowego Yorku. Kuchnia włosko-amerykańska jest niezwykle popularna na terenie całych Stanów. Została ukształtowana przez kolejne fale imigrantów z Italii. Chociaż przywozili swoje rodzime przepisy, głównie z południa, w...
  • Domowe pastrami - domowa wędlina z Nowego Jorku.

    Przepis dodany:
    4.76
    Domowe pastrami - domowa wędlina z Nowego Jorku.
    Pastrami to król (a może królowa?) "domowych  wędlin", choć czy to właściwie wędlina, skoro nie wędzie się go, tylko piecze i paruje? W każdym razie, chcesz zrobić wrażenie, podaj domowe pastrami. Jest czasochłonne i wymaga...
  • Chocolate glazed doughnuts - czekoladowe donuty

    Przepis dodany:
    4.81
    Chocolate glazed doughnuts - czekoladowe donuty
    Dziś klasyczne amerykańskie donuty. Słynne pączki z dziurką, którymi zajadają się policjanci w kreskówkach i komediach różnią się od naszych polskich odpowiedników. Klasycznie powinny być bez nadzienia. Większość ich smaku to dobrze...
  • Cherry pie - placek wiśniowy jak z Toma i Jerrego ;)

    Przepis dodany:
    4.86
    Cherry pie - placek wiśniowy jak z Toma i Jerrego ;)
    Przełom października i listopada w tym roku na naszym blogu to kuchnia amerykańska. Na pierwszy ogień klasyk: placek wiśniowy, prawie tak popularny jak słynny apple pie. Bardzo aromatyczne, soczyste, z maślanym kruchym ciastem. Jest proste i szybkie...
  • Łosoś cytrusowy

    Przepis dodany:
    4.63
    Łosoś cytrusowy
    Kuchnia Bliskiego Wschodu to po pierwsze aromatyczne, często niecodzienne połączenia przypraw, dające niesamowite orientalne smaki. Tak jest w dzisiejszym przepisie. Jadalne płatki róży w połączeniu z korzennymi przyprawami i kwaśnym sumakiem i...
  • Kısır - turecka sałatka z kaszy bulgur

    Przepis dodany:
    4.76
    Kısır - turecka sałatka z kaszy bulgur
    Dziś coś z kuchni tureckiej. Kısır, czyli sałatka z kaszy bulgur ma coś wspólnego z naszą sałatką warzywną. Każdy ma na nią nieco inny przepis. Można użyć przecieru pomidorowego albo świeżych. Można użyć świeżej papryki łagodnej,...
  • Risotto z pieczarkami, boczkiem i tymiankiem

    Przepis dodany:
    4.66
    Risotto z pieczarkami, boczkiem i tymiankiem
    Pogoda póki co nie rozpieszcza, więc przygotowałam risotto z jednym z naszych ulubionych połączeń smakowych. Pieczarki po prostu lubią się z boczkiem. Postanowiłam poeksperymentować i tak powstało risotto z pieczarkami, boczkiem i tymiankiem. To...
  • Carne enchilada - meksykańskie steki wieprzowe

    Przepis dodany:
    4.50
    Carne enchilada - meksykańskie steki wieprzowe
    Carne Enchilada to typowe danie dla kuchni wybrzeża Zatoki Meksykańskiej. Mięso powinno być pokrojone w cieniutkie plastry jak wędlina, zamarynowane a w końcu usmażone w wysokiej temperaturze. Idealne na obiad.Carne enchilada - meksykańskie steki...
  • Sos tysiąca wysp

    Przepis dodany:
    4.59
    Sos tysiąca wysp
    Dziś klasyk. Nazwa sosu pochodzi od nazwy regionu Tysiąca Wysp, tj. łańcucha wysp na Rzece Św. Wawrzyńca na pograniczu USA i Kanady. Sos zatem, wbrew mniemaniu wielu osób, nie ma za wiele wspólnego z tropikami. Sam sos jest niezwykle aksamitny,...
  • Enmoladas - tortille z ostrym sosem mole

    Przepis dodany:
    4.57
    Enmoladas - tortille z ostrym sosem mole
    Dziś specyficzna odmiana enchiladas - niezapiekane, za to podane z wyjątkowym meksykańskim sosem mole poblano, o którym pisaliśmy tutaj. Równie dobre, jeśli nie lepsze :)Składniki na sos:2 strąki ususzonego chilli pasillia1 cebula2 ząbki czosnku2...
  • Enchiladas z kurczakiem i chorizo

    Przepis dodany:
    4.88
    Enchiladas z kurczakiem i chorizo
    Danie nieco przypomina włoskie cannelloni, z tą różnicą, że używany tortilli zamiast makaronu. Nazwa enchilada pochodzi od czasownika enchilar znaczącego „dodać paprykę chili”. Idealne na szybki obiad lub kolację.Enchiladas z kurczakiem i...
  • Agua de Jamaica - mrożona herbata z hibiskusa

    Przepis dodany:
    4.57
    Agua de Jamaica - mrożona herbata z hibiskusa
    Aguas frescas, czyli świeże wody to zbiorcza nazwa na napoje chłodzące z owoców, zbóż lub kwiatów,  bardzo popularne w Meksyku i całej Ameryce Środkowej. Dotąd na naszym blogu gościło agua fresca z mango oraz z truskawek oraz ogórków....
  • Carlota de Limón - szybki limonkowy deser meksykański bez pieczenia

    Przepis dodany:
    4.90
    Carlota de Limón - szybki limonkowy deser meksykański bez pieczenia
    Pierwszy raz carlotę jedliśmy w nieistniejącej już meksykańskiej knajpce w Krakowie. Zabieraliśmy się za zrobienie tego deseru już któryś raz, niestety, brak jest przepisów na niego po polsku a u nas z hiszpańskim ciężko. Sekretem tego jak...
  • Chili con carne

    Przepis dodany:
    4.87
    Chili con carne
    Chili con carne gościło już na naszym blogu. Jest z nim nieco jak z bigosem - każdy ma nieco inny przepis a danie najlepiej smakuje, gdy się "przegryzie". Dziś wersja bardzo strączkowa z aż trzema rodzajami fasoli. Idealne danie na chłodniejsze...
  • Kuchnia amerykańska: Pomarańczowe brownie

    Przepis dodany:
    4.70
    Kuchnia amerykańska: Pomarańczowe brownie
    Zaczynamy naszą akcję kuchni Ameryki Północnej od kolejnego przepisu na amerykańskie brownie. To ciasto występuje w setkach odmian, smaków, z wieloma dodatkami. Tym razem zdecydowaliśmy się na wersję ze skórką pomarańczową. Ciasto...
  • Kluski śląskie z mięsem

    Przepis dodany:
    4.84
    Kluski śląskie z mięsem
    Kluski białe i czarne to bardzo popularne dodatki do dań na Śląsku. Jednak poza tym nie robiono u nas nigdy tradycyjnie pierogów. Zastępowano je właśnie kluskami, knedlami etc. Stąd kluski z mięsem. Należy pamiętać, że w odróżnieniu od...
  • Domowa shawarma (szoarma) wołowa

    Przepis dodany:
    4.71
    Domowa shawarma (szoarma) wołowa
    Shawarma (arab. شَاوَرْمَا, šāwarmā; wym. szałarma to bliskowschodni klasyk. Arabska potrawa składa się z drobno pokrojonych kawałków mięsa smażonych na patelni - w oryginale opiekane na obrotowym rożnie. Nazwa arabska  pochodzi...
  • Kunafa, knafeh - bliskowschodnie ciasto serowe

    Przepis dodany:
    4.80
    Kunafa, knafeh - bliskowschodnie ciasto serowe
    Kunafa z arabskiego كنافة, czyli w zależności od wymowy: kunāfah, kanafeh, knafeh, kunafeh; zwane w Turcji  künefe;  to tradycyjne ciasto , charakterystyczne dla kuchni arabskiej, ale i greckiej (zwane tam: καταΐφι - kataifi)....
  • Libańska mieszanka siedmiu przypraw

    Przepis dodany:
    4.55
    Libańska mieszanka siedmiu przypraw
    Mieszanka 7 przypraw jest bardzo popularna na całym Bliskich Wschodzie. W każdym subregionie nieco inaczej się ją przygotowuje. Dziś propozycja z Libanu, zaczerpnięcia z książki  "Hummus, za’atar i granaty". Przyprawa charakteryzuje się...
  • Dip z buraków z za'atarem i jogurtem

    Przepis dodany:
    4.65
    Dip z buraków z za'atarem i jogurtem
    Burak idealnie komponuje się z ostrą papryką i za'atarem. Jego słodki smak łączy się z pikantniejszymi akcentami, dając świetny efekt smakowy. Idealne jako dip lub przystawka z chlebem arabskim albo wśród innych meze. Syrop daktylowy można...
  • Klopsy z owocami berberysu, jogurtem i ziołami

    Przepis dodany:
    4.66
    Klopsy z owocami berberysu, jogurtem i ziołami
    Owoce berberysu to małe, kwaśne jagody - suszone stanowią częsty dodatek do bliskowschodnich dań. Dzięki nim i przyprawom, danie wyszło słodko-kwaśne, bardzo sycące i aromatyczne. Najlepiej smakuje złagodzone jogurtem z marynowaną rzepą i...
  • Jallab - bliskowschodni napój na upały

    Przepis dodany:
    4.56
    Jallab - bliskowschodni napój na upały
    Jallab (arab جلاب , jallāb) to rodzaj napoju owocowego popularnego na Bliskim Wschodzie zrobionego głównie z melasy z winogron i wody różanej. Jallab jest bardzo popularny w Jordanii, Syrii, Palestynie i Libanie. Zwykle jest podawany z kruszonym...
  • Pieczone morele w melasie z granatów

    Przepis dodany:
    4.68
    Pieczone morele w melasie z granatów
    To idealny deser na upalne dni. Przepis uda się również z brzoskwiniami, nektarynkami, śliwkami i gruszkami.Pieczone morele w melasie z granatówSkładniki:pół kilo moreli2 łyżki masładwie i pół łyżki brązowego cukrusok z połowy cytryny2...
  • Piyaz - turecka sałatka fasolowa

    Przepis dodany:
    4.87
    Piyaz - turecka sałatka fasolowa
    Piyaz,zwany w Iranie پیاز  - od cebula; -, to danie bardzo popularne w obu tych krajach Bliskiego Wschodu. Choć zazwyczaj stanowi dodatek do dań mięsnych, z chlebem może również stanowić samodzielne danie. Gdy wcześniej ugotuje się...
  • Bliskowschodnia przekąska: pieczona ciecierzyca

    Przepis dodany:
    4.53
    Bliskowschodnia przekąska: pieczona ciecierzyca
    Dziś banalny przepis na bliskowschodnie "coś do przegryzania". Trzeba uważać - bardzo uzależniające ;)Bliskowschodnia przekąska: pieczona ciecierzycaSkładniki:puszka ciecierzycy2 łyżki oliwy z oliwekłyżeczka kuminułyżeczka ostrej paprykisól...
  • Pasta z dyni piżmowej i tahini

    Przepis dodany:
    4.46
    Pasta z dyni piżmowej i tahini
    Skoro wczoraj był chlebek, to dziś coś do chlebka ;) Ten zachwycający dip zawdzięcza swój smak połączeniu dyni z tahiną. Można go podawać jako przystawkę lub element meze.Pasta z dyni piżmowej i tahiniSkładniki:duża dynia piżmowa (ok. 1,2...
  • Domowy chlebek arabski

    Przepis dodany:
    4.66
    Domowy chlebek arabski
    Chlebek arabski to podstawa, ponieważ tradycyjnie w tym regionie świata nie korzysta się ze sztućców przy jedzeniu większości potraw. Poza tym o wiele lepiej smakuje np. domowy hummus z własnoręcznie zrobionym chlebkiem.Domowy chlebek...
  • Sałatka z kuskusu i marynowej rzepy

    Przepis dodany:
    4.50
    Sałatka z kuskusu i marynowej rzepy
    W zeszłej edycji akcji sporą popularność zyskał przepis na marynowane bliskowschodnie rzepy. Dziś pomysł na ich wykorzystanie. W połączeniu z kuskusem, pietruszką i ciecierzycą dają bardzo ładną, koolorową lekką sałatkę.Sałatka z kuskusu...
  • Peposo - toskańska wołowina

    Przepis dodany:
    4.79
    Peposo - toskańska wołowina
    Peposo to tradycyjna toskańska potrawa z wołowiny pieczonej z dodatkiem wina, czosnku, pieprzu i rozmarynu. Czytałam o niej wiele historii, łącznie z tym, że jadali ją budowniczowie bazyliki florenckiej. Tak przygotowane mięso jest niezwykle...
  • Hummus buraczany

    Przepis dodany:
    4.59
    Hummus buraczany
    Dziś przepis na hummus z dodatkiem warzywnym. Burak idealnie podkręca smak i nadaje paście lekkości. Zamiast pieczonego buraka można dać też gotowanego, ale jednak poniższa wersja jest o wiele smaczniejsza, bo taki burak zachowuje o wiele więcej...
  • Hummus kavarna - libański hummus z jagnięciną i sosem cytrynowym

    Przepis dodany:
    4.65
    Hummus kavarna - libański hummus z jagnięciną i sosem cytrynowym
    Dziś libańska propozycja podania hummusu. Świetnie smakuje tak z siekaną, jak i mieloną jagnięciną. Równie dobre jest nawet bez mięsa - wtedy to po prostu hummus, ciecierzyca, orzeszki piniowe i pyszny sos cytrynowy.Hummus kavarna - libański...
  • Domowa pasta tahini

    Przepis dodany:
    4.71
    Domowa pasta tahini
    Dziś przepis, bez którego nie uda nam się czy to hummus, czy to baba ganoush oraz liczne inne przepisy kuchni Bliskiego Wschodu. Pastę tahini, zwaną też masłem sezamowym, można łatwo zrobić w domu, podobnie jak masło orzechowe. Wystarczy...
  • Zaproszenie do akcji kulinarnej: Kuchnia Bliskiego Wschodu 2016

    Przepis dodany:
    4.89
    Zaproszenie do akcji kulinarnej: Kuchnia Bliskiego Wschodu 2016
    Zapraszamy na kolejną edycję naszej akcji, która rok temu zebrała wiele przepisów kuchni Orientu.Akcja będzie trwała przez miesiąc - od 1 do 31 sierpnia 2016 r. Przepisy należy dodawać na Durszlaku,Mikserze  lub wrzucać linki do komentarzy...
  • Panna cotta z truskawkami

    Przepis dodany:
    4.54
    Panna cotta z truskawkami
    Dziś klasyczny przepis na wczesnoletni deser - panna cotta z truskawkowym musem. Użyłam niewielkiej ilości cukru do posłodzenia śmietanki, a truskawek w ogóle nie dosładzałam celowo, żeby zachować jak najwięcej orzeźwiającego smaku...
  • Sos holenderski

    Przepis dodany:
    4.65
    Sos holenderski
    Sos holenderski to jeden z najbardziej klasycznych sosów. Wbrew nazwie, wcale nie pochodzi z Holandii. Jego przygotowanie wcale nie jest aż tak skomplikowane, a efekt jest wart włożonego wysiłku. Sos ma jedną poważną wadę, absolutnie nie nadaje...
  • Kurczak w sosie mole poblano

    Przepis dodany:
    4.61
    Kurczak w sosie mole poblano
    Sos mole poblano to niecodzienne połączenie. Pomidory, czekolada i ostre przyprawy w jednym sosie. Autentycznie meksykański sos mole poblano to ponad 40 składników. U nas mniej, ale wydaje się, że byliśmy bliscy oryginału. Cały proces polega na...
  • Arroz rojo - ryż po meksykańsku

    Przepis dodany:
    4.84
    Arroz rojo - ryż po meksykańsku
    Ryż po meksykańsku, zwany też arroz rojo - ryż czerwony, to bardzo popularna potrawa tak w Meksyku, jak i w południowych Stanach.  Może on stanowić i samodzielne danie, ale również nadaje się świetnie jako dodatek do mięs, czy np. jako...
  • Sopa de lima - jukatańska zupa cytrusowa

    Przepis dodany:
    4.86
    Sopa de lima - jukatańska zupa cytrusowa
    Dziś tradycyjna zupa z półwyspu Jukatan. Jest wyjątkowo ostra, ale jednocześnie wyczuwa się w niej kwaśny posmak. Podobno jest dobra na kaca ;)Sopa de lima - jukatańska zupa cytrusowaSkładniki3 kukurydziane tortillepół szklanki oleju...
  • Tacos z pikantym kurczakiem

    Przepis dodany:
    4.66
    Tacos z pikantym kurczakiem
    Dalej pozostajemy w klimatach meksykańskich. Dziś propozycja tacos z drobiowym, ostrym nadzieniem. Dobre danie na taką pogodę jak dziś.Tacos z pikantnym kurczakiemSkładniki na 4 sztuki:4 tortille (użyłam kukurydzianych)2 piersi z...
  • Blue margarita

    Przepis dodany:
    4.52
    Blue margarita
    Niebieski ostatnio to jeden z naszych ulubionych kolorów z pewnych względów. Nie mogło więc zabraknąć margarity w tym kolorze - idealna do świętowania ;) Blue margaritaSkładniki:30 ml tequili15 ml Blue Curaçao 15 ml  cointreau15 ml...
  • Margarita truskawkowa + wersja bezalkoholowa

    Przepis dodany:
    4.52
    Margarita truskawkowa + wersja bezalkoholowa
    Zaczął się sezon na truskawki. Póki co nie są jeszcze za słodkie, ale do drinków się nadadzą. Dziś klasyka meksykańskich drinków - margarita o owocowym smaku. Propozycja drinka również w dwóch wersjach, dla osób, które nie ufają tequili...
  • Huevos rancheros - jajka po ranczersku

    Przepis dodany:
    4.62
    Huevos rancheros - jajka po ranczersku
    Huevos rancheros to popularne danie serwowane na śniadanie, popularnie na meksykańskich farmach.Podstawą są sadzone jajka, którym towarzyszy tortilla z ostrym sosem pomidorowym z chilli. Często danie jest podawane z grillowaną kukurydzą,...
  • Frijoles refritos - Odsmażana fasola

    Przepis dodany:
    4.63
    Frijoles refritos - Odsmażana fasola
    Dziś banalne, ale pyszne danie kuchni meksykańskiej - frijoles refritos, czyli odsmażana fasola, idealny dodatek do wielu meksykańskich dań albo np. na grzanki. W zależności od regionu danie przygotuje się z fasoli pinto lub czarnej. Obie są w...
  • Chile con queso - Dip serowy do nachos

    Przepis dodany:
    4.50
    Chile con queso - Dip serowy do nachos
    Dziś klasyk z kuchni Tex-Mex oraz kuchni Południowego Zachodu, o korzeniach z meksykańskiego stanu Chihuahua. Bardziej znany jako obowiązkowy element wielu imprez ;) Chile con queso, czyli popularny dip serowy do nachosów można przygotować samemu w...
  • Agua fresca ogórkowa - meksykański napój na upalne dni

    Przepis dodany:
    4.57
    Agua fresca ogórkowa - meksykański napój na upalne dni
    W końcu mamy przyjemniejszą, cieplejszą aurę. To idealny czas na Aguas frescas, czyli świeże wody to zbiorcza nazwa na napoje chłodzące z owoców, zbóż lub kwiatów,  bardzo popularne w Meksyku i całej Ameryce Środkowej Dotąd na naszym...
  • Podstawowa salsa meksykańska

    Przepis dodany:
    4.88
    Podstawowa salsa meksykańska
    Dziś klasyk kuchni meksykańskiej. Ostra pomidorowa salsa, uniwersalny dodatek do większości meksykańskich dań. Bardzo łatwa w przygotowaniu i bardzo dobra ;)Podstawowa salsa meksykańskaSkładniki:pół kilo pomidorów bez skórki100 g marynowanych...
  • Policzki wołowe duszone w czerwonym winie, miodzie pitnym z czarnym bzem

    Przepis dodany:
    4.88
    Policzki wołowe duszone w czerwonym winie, miodzie pitnym z czarnym bzem
    Policzki wołowe to dość specyficzne mięso. Niezwykle chude, ale i bardzo twarde. Przed przygotowaniem należy je więc obsmażyć i długo gotować. Warto jednak. Dobrze zrobione, są niezwykle delikatne i miękkie. Poniżej nas ulubiony przepis na tą...
  • Tacos z chorizo

    Przepis dodany:
    4.83
    Tacos z chorizo
    Dziś szybkie danie z oryginalną kiełbaską chorizo. Ze względu na swoją miękkość nadaje się głównie do smażenia - za to smakuje wybornie !Tacos z chorizoSkładniki na 4 sztuki:4 tortille (użyłam kukurydzianych)200 g kiełbasek...
  • Ostre burrito z wieprzowiną w sosie mole

    Przepis dodany:
    4.76
    Ostre burrito z wieprzowiną w sosie mole
    Sos mole to klasyk kuchni meksykańskiej. Idealnie podkreśla smak nie tylko drobiu (przepis wkrótce), ale i wieprzowiny , jak u nas, zawiniętej w tortillę. Ostre burrito z wieprzowiną w sosie moleSkładniki:Sos:500 g mielonej wieprzowiny1 mała...

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).