Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni KuchniaOkiemNijaka
W kuchni KuchniaOkiemNijaka jest już 16 dobrych przepisów:
„Italian House” po Kuchennych Rewolucjach
Przepis dodany:23 marca w Kuchennych Rewolucjach zobaczycie toruńską restaurację „Italian House”. Lokal mieści się w niemal idealnym miejscu – w zabytkowej kamienicy na Starym Mieście. Mimo kucharza pracującego we Włoszech restauracja świeciła...WIGILIJNY ŚLEDŹ FIT
Przepis dodany:Święta to czas uginających się stołów i wyzwanie dla naszej wątroby. 12 potraw na wigilii. Mięsa, bigos, ciasta i wiele innych przez całe Boże Narodzenie. Niezliczona liczba kalorii, które zazwyczaj nikomu nie przeszkadzają. Bo święta są...Z wizytą w „Między Wierszami”…
Przepis dodany:Zabytkowy budynek Biblioteki Wojewódzkiej w Gorzowie. Nieopodal urokliwy Park Róż. A w tym wszystkim znalazło się miejsce dla nowoczesnej i nieco ekstrawaganckiej restauracji „Między Wierszami”. Funkcjonuje niemal od roku. Co sezon...WIOSNA W MISCE, CZYLI LEKKI KREM WARZYWNY
Przepis dodany:Polska to kraj płynący zupami. Potrafimy zrobić je niemal ze wszystkiego. I to się chwali. Bo są cenne w witaminy i składniki mineralne, tak bardzo potrzebne w naszej diecie. Rozgrzeją w mroźny zimowy dzień, ochłodzą latem, kiedy żar leje się...Dobra Karma otwarta! [NOWE MIEJSCE NA KULINARNEJ MAPIE GORZOWA]
Przepis dodany:Restauracji w Gorzowie Wielkopolskim, które mogę szczerze polecić jest niestety niewiele. Dlatego wieść o nowym miejscu na kulinarnej mapie miasta od razu wywołała uśmiech na mojej twarzy. Później zaczęły się domysły. Co będą serwować, w...Stek prosto z morza!
Przepis dodany:Wokół tuńczyka urosło już tyle mitów, że trudno się połapać. Raz słyszymy, że jest nafaszerowany rtęcią, co zagraża naszemu zdrowiu, a raz, że to zdrowa ryba pełna witamin i kwasów omega-3. Tak czy siak eksperckie porady odkładam na...Tatar po królewsku!
Przepis dodany:Łosoś norweski. Po raz kolejny zagościł na moim stole. Ta nazwa mówi sama za siebie. Idealny smak, piękny zapach i niespotykany nigdzie indziej wygląd. Dawniej na jedzenie tej ryby mogli sobie pozwolić tylko majętni Polacy. Dziś łososie są...Rosół na gołębiach!
Przepis dodany:„Gołębiowy rosół” gotuje się na Śląsku, w Wielkopolsce, i rzadko już na Kujawach. Kiedyś przed laty hodowla gołębi i królików dla Ślązaków zawsze stanowiła antidotum na ciężką pracę w kopalniach. Rosół z gołębia ze...Król Norwegii z nutą słodko-kwaśno-słoną!
Przepis dodany:O łososiu mógłbym mówić godzinami. Jego piękny kolor, wyrazisty zapach i przepyszny smak – tym wyróżnia się z tłumu. Przyrządza się go na wiele sposobów. Tym razem wybrałem klasyczny. Smażone mięso bez tłuszczowo posiada wiele cennych...Borowikowa rozkosz!
Przepis dodany:Nadeszła jesień i czas na moje ulubione grzyby. Pamiętam jak razem z tatą i siostrą jeździliśmy po lasach poszukując coraz to lepsze okazy. Godziny chodzenia po ściółce. Wypatrywanie pod każdym drzewem i krzakiem. Do tego masa śmiechu, rozmów...Kurczak – Łosoś – Pomidor
Przepis dodany:Zagadkowa nazwa w tytule wpisu wcale nie jest tak zagadkowa, jak się Wam wydaje. Składnikami dania, które dziś proponuję są przede wszystkim te 3 składniki. I może dziwicie się dlaczego połączyłem mięso kurczaka z rybą. Przepraszam. Nie z...Czekolada w roli głównej!
Przepis dodany:Pochodzi z Ameryki. Znane od ponad 100 lat. Urzekające, słodkie i pyszne. Idealne na jesienne wieczory. Osłodzi Ci każdą chwilę życia. Umili każdą południową kawę. Czegoś podobnego nie znajdziesz nigdzie indziej. Czekolada w roli głównej....Ogłoszenie zwycięzców i podsumowanie akcji „W Malinowym Raju”!
Przepis dodany:Przed chwilą wyjrzałem przez okno. Ciemno, szaro, zimno i deszczowo. Lato nieubłaganie zbliża się ku końcowi. Pozostawi po sobie masę wspomnień związanych z rodziną i przyjaciółmi. Z odwiedzonymi miejscami, niezapomnianymi wyjazdami i...W ziemniaczanym raju…
Przepis dodany:Dziś przepis krótki, szybki w przygotowaniu, nie wymagający wydania majątku, ale i tak przepyszny. Bo kojarzy się przede wszystkim z dzieciństwem i błogimi latami beztroski. Latami, kiedy jedynym zmartwieniem był brak zmartwień. Pamiętam, że...Jedząc obiad w „Czterech Talerzach”…
Przepis dodany:Dziś nie będzie przepisu, a relacja z wygranego przeze mnie obiadu w szczecińskiej restauracji „Cztery Talerze. Jadłodajnia winem podlana”. Właściciel lokalu ogłosił konkurs na swojej facebook’owej stronie. Oczywiście nie mogłem przejść...Soczyste udka kurczaka w miodowej glazurze!
Przepis dodany:Tym razem mam coś dla fanów nietypowych połączeń, za jakie uważa się mięso ze słodkimi dodatkami. Ja wybrałem miód i udka kurczęce. Tworząc fantastyczną w smaku marynatę wyszło coś pysznego. Skuście się na taki zestaw, bo po pierwsze...