Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Kuchniokracja
W kuchni Kuchniokracja jest już 551 dobrych przepisów:
Młode ziemniaki z chorizo
Przepis dodany:Zostały Wam młode ziemniaki z obiadu? Jeśli tak, to można z nich przygotować prostą, szybką i smaczną kolację na ciepło. Młode ziemniaki z chorizo – przepis: 400-500 g ugotowanych młodych ziemniaków 150 g chorizo natka pietruszki...Ciasto z truskawkami i kremem z białą czekoladą
Przepis dodany:Ostatnio moja mama miała urodziny. Z tej okazji przygotowałam dla niej ciasto, które wizualnie przypominało Charlotte russe, zaś jego serce stanowił krem z białą czekoladą. Nie mogło zabraknąć też truskawek. Ciasto z truskawkami i kremem z...Mus truskawkowy z kolendrą
Przepis dodany:Zaczął się sezon na truskawki. Lekki truskawkowy mus, to świetny deser. Może też stanowić bazę do deserów lub drinków. Mus truskawkowy z kolendrą – przepis: truskawki świeża kolendra cukier (opcjonalnie) Truskawki myjemy, osuszamy i...„Deserownik” i spotkanie o historii cukiernictwa
Przepis dodany:Już 17 maja swoją premierę będzie miała moja najnowsza książka Deserownik. Publikacja to zbiór przepisów na desery, ciasta oraz wytrawne wypieki. Całość uzupełniają felietony o historii cukiernictwa. Z tej okazji jest mi niezmiernie miło...Polędwiczka wieprzowa z mlekiem kokosowym
Przepis dodany:Przepis na polędwiczkę z mlekiem kokosowym, to dobry pomysł na wiosenny obiad Polędwiczka wieprzowa z mlekiem kokosowym – przepis: gotowany ryż polędwiczka wieprzowa 2 średnie cebule 1 średnia czerwona papryka 1 mała cukinia 200 ml wody 500...Tippaleivät – fińskie chruściane gniazdka
Przepis dodany:Noc z 30 kwietnia na 1 maja nosi w Finlandii nazwę Vappu (obecnie święto przypada 1 maja), czyli noc Walpurgii. W dawnej kulturze germańskiej był to czas złych duchów i czarownic. Tak jak w przypadku celtyckiego Beltane 1 maja uważano za początek...Pain perdu (chałka)
Przepis dodany:Niebanalne śniadanie utrzymane w duchu zero waste? Pain perdu ze starej chałki, to strzał w dziesiątkę. Pain perdu (chałka) – przepis: 2 kromki chałki 1 jajko 100 ml mleka odrobina ekstraktu waniliowego dżem, miód, konfitura masło Do...Deserownik
Przepis dodany:Tegoroczna wiosna zapowiada się słodko! Już w połowie maja do księgarni trafi moja kolejna książka Deserownik. Tym razem będzie to publikacja, w której znajdziecie ponad siedemdziesiąt przepisów na ciasta, desery i wytrawne wypieki. Wśród...Rosół
Przepis dodany:Rosół to polski comfort food. Wystawne danie na niedzielę oraz wzmacniająca mikstura podawana podczas osłabienia i choroby. Rosół – przepis: 4000 ml wody 500 g kości wołowych mała kura 3 duże pietruszki 3 średnie marchewki 1 seler 1 por 2...Sernik z orzechami włoskimi i miodem
Przepis dodany:Dawno nie było na blogu przepisu na sernik. Ten z orzechami, pachnący miodem można podać na Wielkanoc, jak i do niedzielnej kawy. Sernik z orzechami włoskimi i miodem – przepis: 600 g sera do serników 150 ml śmietany kremówki 30% 150 g cukru...Polędwiczka z jabłkami i miodem
Przepis dodany:Dziś przepis na szybkie danie obiadowe. Polędwiczka z jabłkami i miodem – przepis: polędwiczka wieprzowa smalec 3-6 ząbków czosnku 150 ml soku z jabłek (najlepiej świeżego) 2 jabłka sól, lubczyk 2 łyżeczki miodu natka pietruszki...Beza z pieczonymi jabłkami
Przepis dodany:Beza sprawdzi się na każdą okazję. Tym razem wersja z pieczonymi jabłkami. Beza z pieczonymi jabłkami– przepis: 300 g cukru pudru 6 białek jajka 3 średnie jabłka 2 duże łyżki miodu sok z 1/2 cytryny 150-200 g mascarpone Białka ubijamy na...Słodki kołacz na Jare Gody
Przepis dodany:Według słowiańskiego kalendarza trwa Jary Tydzień, który zakończy się w pierwszą wiosenną pełnię (21 marca) Jarymi Godami. Wtedy też młody Jaryło – mężczyzna na białym koniu, z wiankiem na głowie, który trzyma w jednym ręku ludzką...Słowenia od kuchni
Przepis dodany:Kuchnia słoweńska jest bardzo zróżnicowana. Bez względu na region możemy delektować się bogatą gamą wytrawnych i słodkich wypieków oraz innych lokalnych specjałów. Podczas mojej ostatniej podróży odwiedziłam różne lokale gastronomiczne....Finlandia od kuchni – spotkanie w Łodzi i Poznaniu
Przepis dodany:Już czuć wiosnę w powietrzu. A u mnie jak zwykle o tej porze roku dużo się dzieje. Serdecznie zapraszam na spotkania o kuchni fińskiej, które odbędą się w Łodzi oraz Poznaniu. Pod informacją o spotkaniach znajdziecie też odnośniki do kilku...Bułeczki drożdżowe z konfiturą z rokitnika
Przepis dodany:Ciasto drożdżowe jest magiczne. Można z niego przygotować wiele wspaniałości. Dziś zapraszam na lekkie bułeczki. Bułeczki drożdżowe z konfiturą z rokitnika – przepis: ok 375 g mąki pszennej 80 g cukru 100 ml mleka 25 g świeżych...Tampere
Przepis dodany:Tampere ma industrialny klimat, a jego polskim miastem partnerskim jest Łódź. To przestrzeń tętniąca życiem i słynąca z licznych wydarzeń artystyczno-kulturalnych (w szczególności z festiwali filmowych). Mieści się tu Muzeum Muminków czy The...Placki z zieloną herbatą matcha
Przepis dodany:Nic nie poradzę, mam słabość do placków i naleśników. Dziś takie z dodatkiem zielonej sproszkowanej herbaty matcha. Placki z zieloną herbatą matcha – przepis: 1/2 filiżanki mąki pszennej 1/4 filiżanki mąki żytniej 1/4 filiżanki mąki...Słowenia
Przepis dodany:Słowenia już od jakiegoś czasu chodziła mi po głowie. To niewielki kraj, ale pełen urokliwych zakątków. Można podziwiać tam górskie widoki i załapać się na ciepłą bryzę (nawet w lutym) nad Morzem Śródziemnym. Jest co zobaczyć i gdzie...Fińskie bułeczki laskiaispulla
Przepis dodany:Odpowiednikiem polskiego tłustego czwartku jest jest w Finlandii Laskiainen obchodzone w niedzielę, siedem tygodni przed Wielkanocą. Dawniej wierzono, że spożywanie tego dnia tłustych, ciężkich produktów przełoży się na obfite zbiory, dlatego...Turku od kuchni
Przepis dodany:W grudniu wrzuciłam wpis o atrakcjach, jakie czekają na turystów w Turku. Teraz czas przyjrzeć się miastu i jego okolicom od strony kulinarnej. Na zgłodniałych odwiedzających czekają restauracje i kawiarnie. Jest kuchnia lokalna, zagraniczna,...Trzyskładnikowe ciastka kokosowe
Przepis dodany:Czasem potrzeba niewiele, by powstała prosta przekąska. Trzyskładnikowe ciastka kokosowe – przepis: 100 g mąki kokosowej 50-60 g drobnego cukru około 200 ml tłustego mleka Do miski wsypujemy mąkę kokosową i cukier. Dodajemy mleko i...Krewetki w mleku kokosowym z ryżem
Przepis dodany:Krewetki polecają się na początek nowego roku. Krewetki w mleku kokosowym z ryżem – przepis: gotowany ryż basmati 700 g mrożonych krewetek 6 szalotek 1/2 średniego fenkułu 5 ząbków czosnku 1 mała cukinia 200 ml wody 500 ml mleka kokosowego...Rok 2018
Przepis dodany:2018 to był długi rok. Trzy książki (angielska i gruzińska wersja Polish Culinary Paths dla MSZ i Tradycje kulinarne Finlandii). Dwie nominacje do Gourmand World Cookbook Awards. Badania terenowe w Finlandii. Świetna konferencja w Tours. Odkrywanie...Kasza gryczana z wędzoną śliwką
Przepis dodany:Kaszę gryczaną mogłabym jeść codziennie i prawie w każdej postaci. Tym razem przygotowałam dla Was coś bardzo prostego i smacznego. Kasza gryczana z wędzoną śliwką – przepis: kasza gryczana niepalona masło śliwki wędzone (bez pestek)...Boże Narodzenie 2019!
Przepis dodany:Świąteczne ciasteczka pierniczkowe
Przepis dodany:Ciasteczka pachnące przyprawami korzennymi to nieodłączny element świąt. Świąteczne ciasteczka pierniczkowe – przepis: 190 g mąki pszennej 60 g mąki żytniej 100 g miodu 1 jajko 50 g masła 2 łyżeczki przyprawy do pierników Do miski...Turku i okolice
Przepis dodany:Święta i koniec roku sprzyjają układaniu planów na krótsze i dłuższe podróże. Jeśli szukacie miejsca, w którym można trochę pozwiedzać, trochę odpocząć i dobrze zjeść przy jednoczesnym braku tłumów turystów oraz zgiełku, to Turku...Perunasalaatti – fińska sałatka ziemniaczana
Przepis dodany:Perunasalaatti to prosta i szybka fińska sałatka z ziemniakami. Świetnie sprawdzi się też na świątecznym stole. Przepis pochodzi z mojej najnowszej książki Tradycje kulinarne Finlandii. Perunasalaatti (fińska sałatka ziemniaczana) –...Śledzie z cebulą, papryką i koperkiem
Przepis dodany:Śledzie, to obowiązkowy produkt na wigilijnym stole. Poniżej prosty przepis na ich przygotowanie. Śledzie z cebulą, papryką i koperkiem – przepis: śledzie w oleju papryka czerwona czerwona cebula koperek ziele angielskie liść laurowy pieprz...Zapach domu
Przepis dodany:Każdy dom ma swój zapach. Mój pachnie książkami, ciastem drożdżowym, cytrusami i kadzidłowcem. Trzy lata temu zaczęłam zastępować gotowe odświeżacze powietrza olejkami eterycznymi, później doszło jeszcze kadzidło olibanum. Głęboki,...Pierogi z mięsem
Przepis dodany:Święta bez pierogów? Niemożliwe! Dziś przygotowałam przepis, na te z dodatkiem mięsa, które sprawdzą się w pierwszy dzień świąt. Aby przerobić, je na wersję wigilijną wystarczy zamienić nadzienie na bezmięsne. Pierogi z mięsem –...Wytrawna owsianka z dynią i „Miska szczęścia”
Przepis dodany:We wcześniejszym wpisie podsunęłam Wam kilka propozycji na prezenty w postaci książek kulinarnych. Do tej listy dorzucam jeszcze Miskę szczęścia Laury Osęki. Jeśli lubicie proste, sezonowe i ciekawe dania, to pozycja dla Was. Motywem przednim...Książki na Mikołajki
Przepis dodany:Mikołajki za pasem. Książki kulinarne, to dobry prezent, który zapewne ucieszy nie jedną osobę. Poniżej kilka moich propozycji. A skoro jesteśmy przy prezentach, to w zeszły weekend udało mi się złapać Świętego Mikołaja z samiuśkiej...Krem grzybowy z piernikowym porem Agaty Wojdy
Przepis dodany:Tuż przed andrzejkami miałam okazję wziąć udział w warsztatach kulinarnych z Agatą Wojdą, które zorganizowane zostały przez Niemiecki Instytut Wina. Było pysznie i w świątecznym klimacie. Jeśli zatem szukacie ciekawej zupy na święta, to...„Tradycje kulinarne Finlandii” w finale Gourmand World Cookbook Awards 2019!
Przepis dodany:Chyba byłam grzeczna, bo w tym roku Mikołaj przyniósł prezenty wcześniej. Tradycje kulinarne Finlandii wygrały eliminacje krajowe i dostały się na shorlistę w konkursie Gourmand World Cookbook Awards aż w dwóch kategoriach: Scandinavian (kuchnia...Rozgrzewająca zupa dyniowa z czosnkiem
Przepis dodany:Dynia to jedno z moich ulubionych jesiennych warzyw. Najczęściej jadam ją w formie zupy. Oto kolejna propozycja, krem idealny na chłodne wieczory. Rozgrzewająca zupa dyniowa z czosnkiem – przepis: 1500-1700 ml wody 1 mała pieczona dynia...Kulinarne Zjednoczenie Polski – Cannelloni marcepanowe z kremem z trawy żubrowej
Przepis dodany:Do 11 listopada 2018 roku trwa akcja Tydzień Kuchni Polskiej organizowana przez sieć hurtowni MAKRO Polska. Lista restauracji serwujących niezwykłe menu pełne dawnych smaków dostępna jest na stronie www.polskie-skarby-kulinarne.pl. A ja wybrałam...Sałatka z grillowanym serem i boczkiem
Przepis dodany:Tym razem przepis na szybką sałatkę. Sałatka z grillowanym serem i boczkiem – przepis: ser do grillowania lub smażenia (np. halloumni) plastry boczku rzodkiewka szczypiorek sól, pieprz, lubczyk Ser podsmażamy na patelni lub grillujemy. Plastry...Kulinarne Zjednoczenie Polski – Zupa ucha
Przepis dodany:W tym roku obchodzimy stulecie odzyskania przez Polskę niepodległości. To okrągła, ważna rocznica, którą warto uczcić także kulinarnie. Od 5 do 11 listopada 2018 roku sto wybranych restauracji w całym kraju będzie serwowało menu inspirowane...Jabłka z imbirem pod kruszonką
Przepis dodany:Na dworze chłodno, więc polecam rozgrzewający deser. Ciasto z korzenną nutą – przepis: 5 jabłek 80 g mąki pszennej 30 g mąki żytniej 20 g mielonego siemienia lnianego 80 g masła 80 g cukru syrop imbirowy Do miski wsypujemy mąkę pszenną,...Tradycje kulinarne Finlandii – premiera
Przepis dodany:Tradycje kulinarne Finlandii dostępne są od dziś w sklepach! Książkę można też zamówić na stronie wydawnictwa Hanami. To cudowne uczucie trzymać w rękach wersję papierową. Mam nadzieję, że Wam też się spodoba. Przy okazji chciałabym...Trendy kulinarne na 2019 rok
Przepis dodany:Październik powoli się kończy, więc najwyższy czas zajrzeć w przyszłość i przytoczyć kilka prognoz dotyczących tego, co będzie się działo w świecie kulinariów w 2019 roku. Megatrendy od kilku lat mniej więcej są takie same: sezonowość,...Finlandia od kuchni – spotkanie
Przepis dodany:Premiera mojej najnowszej książki Tradycje kulinarne Finlandii już 23 października. Z tej okazji serdecznie zapraszam Was na spotkanie o kuchni Północy. Kuchnia fińska jest stosunkowo mało znana w Polsce, a szkoda, bo ma wiele do zaoferowania....Ciasto z korzenną nutą
Przepis dodany:Po lekturze kilku artykułów o kuchni średniowiecznej i konferencji The Power of Taste. Europe at the Royal Table w Wilanowie naszło mnie na mediewalne smaki. Upiekłam zatem pachnące przyprawami korzennymi ciasto. Ciasto z korzenną nutą –...Restaurant Week – Destynacja Restauracja!
Przepis dodany:W dniach 17 – 31 października 2018 roku odbędzie się już 12. edycja Restaurant Week, która obejmie swoim zasięgiem trzynaście regionów i po raz pierwszy zagości na Podhalu. Jej tematem przewodnim są podróże. Rezerwacje na trzydaniowe...Fischbrötchen Bismarck
Przepis dodany:Tym razem szybki przepis podpatrzony podczas ostatniego wyjazdu do Niemiec. Fischbrötchen Bismarck – przepis: filety śledziowe w occie białe bułki (najlepiej szwedki lub ciabatty) cebula pomidor sałata ogórek świeży i w occie papryka...Soczewica z kalarepą
Przepis dodany:Potrawka z soczewicy to danie, które świetnie rozgrzewa organizm w chłodne dni. Soczewica z kalarepą – przepis: 1200 ml wody 250 g czerwonej soczewicy 2 kalarepy 1 średnia czerwona papryka 2 cebule 2 ząbki czosnku natka pietruszki masło...Stralsund i Rugia
Przepis dodany:Oficjalnie sezon wakacyjny zakończył się miesiąc temu, ale pogoda ciągle pozwala wierzyć, że to jeszcze nie koniec. W tym roku ze względu na kilka ważnych projektów kulinarnych miałam tylko tydzień letniego urlopu. Przypadł on na przełom...Spotkanie o rāmenie
Przepis dodany:I szykuje się kolejna okazja na spotkanie z kuchnią Japonii. W ramach dwudniowego Festiwalu Bunkasai będę miała okazję opowiedzieć o rāmenie. Zapraszam serdecznie 6 października, g. 17:15, PROM Kultury Saska Kępa. Jeżeli interesuje Was nie tylko...