Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Kuchniokracja

W kuchni Kuchniokracja jest już 551 dobrych przepisów:

  • Młode ziemniaki z chorizo

    Przepis dodany:
    4.87
    Młode ziemniaki z chorizo
    Zostały Wam młode ziemniaki z obiadu? Jeśli tak, to można z nich przygotować prostą, szybką i smaczną kolację na ciepło. Młode ziemniaki z chorizo – przepis: 400-500 g ugotowanych młodych ziemniaków 150 g chorizo natka pietruszki...
  • Ciasto z truskawkami i kremem z białą czekoladą

    Przepis dodany:
    4.58
    Ciasto z truskawkami i kremem z białą czekoladą
    Ostatnio moja mama miała urodziny. Z tej okazji przygotowałam dla niej ciasto, które wizualnie przypominało Charlotte russe, zaś jego serce stanowił krem z białą czekoladą. Nie mogło zabraknąć też truskawek. Ciasto z truskawkami i kremem z...
  • Mus truskawkowy z kolendrą

    Przepis dodany:
    4.77
    Mus truskawkowy z kolendrą
    Zaczął się sezon na truskawki. Lekki truskawkowy mus, to świetny deser. Może też stanowić bazę do deserów lub drinków. Mus truskawkowy z kolendrą – przepis: truskawki świeża kolendra cukier (opcjonalnie) Truskawki myjemy, osuszamy i...
  • „Deserownik” i spotkanie o historii cukiernictwa

    Przepis dodany:
    4.49
    „Deserownik” i spotkanie o historii cukiernictwa
    Już 17 maja swoją premierę będzie miała moja najnowsza książka Deserownik. Publikacja to zbiór przepisów na desery, ciasta oraz wytrawne wypieki. Całość uzupełniają felietony o historii cukiernictwa. Z tej okazji jest mi niezmiernie miło...
  • Polędwiczka wieprzowa z mlekiem kokosowym

    Przepis dodany:
    4.69
    Polędwiczka wieprzowa z mlekiem kokosowym
    Przepis na polędwiczkę z mlekiem kokosowym, to dobry pomysł na wiosenny obiad Polędwiczka wieprzowa z mlekiem kokosowym – przepis: gotowany ryż polędwiczka wieprzowa 2 średnie cebule 1 średnia czerwona papryka 1 mała cukinia 200 ml wody 500...
  • Tippaleivät – fińskie chruściane gniazdka

    Przepis dodany:
    4.79
    Tippaleivät – fińskie chruściane gniazdka
    Noc z 30 kwietnia na 1 maja nosi w Finlandii nazwę Vappu (obecnie święto przypada 1 maja), czyli noc Walpurgii. W dawnej kulturze germańskiej był to czas złych duchów i czarownic. Tak jak w przypadku celtyckiego Beltane 1 maja uważano za początek...
  • Pain perdu (chałka)

    Przepis dodany:
    4.85
    Pain perdu (chałka)
    Niebanalne śniadanie utrzymane w duchu zero waste? Pain perdu ze starej chałki, to strzał w dziesiątkę. Pain perdu (chałka) – przepis: 2 kromki chałki 1 jajko 100 ml mleka odrobina ekstraktu waniliowego dżem, miód, konfitura masło Do...
  • Deserownik

    Przepis dodany:
    4.47
    Deserownik
    Tegoroczna wiosna zapowiada się słodko! Już w połowie maja do księgarni trafi moja kolejna książka Deserownik. Tym razem będzie to publikacja, w której znajdziecie ponad siedemdziesiąt przepisów na ciasta, desery i wytrawne wypieki. Wśród...
  • Rosół

    Przepis dodany:
    4.79
    Rosół
    Rosół to polski comfort food. Wystawne danie na niedzielę oraz wzmacniająca mikstura podawana podczas osłabienia i choroby. Rosół – przepis: 4000 ml wody 500 g kości wołowych mała kura 3 duże pietruszki 3 średnie marchewki 1 seler 1 por 2...
  • Sernik z orzechami włoskimi i miodem

    Przepis dodany:
    4.73
    Sernik z orzechami włoskimi i miodem
    Dawno nie było na blogu przepisu na sernik. Ten z orzechami, pachnący miodem można podać na Wielkanoc, jak i do niedzielnej kawy. Sernik z orzechami włoskimi i miodem – przepis: 600 g sera do serników 150 ml śmietany kremówki 30% 150 g cukru...
  • Polędwiczka z jabłkami i miodem

    Przepis dodany:
    4.73
    Polędwiczka z jabłkami i miodem
    Dziś przepis na szybkie danie obiadowe. Polędwiczka z jabłkami i miodem – przepis: polędwiczka wieprzowa smalec 3-6 ząbków czosnku 150 ml soku z jabłek (najlepiej świeżego) 2 jabłka sól, lubczyk 2 łyżeczki miodu natka pietruszki...
  • Beza z pieczonymi jabłkami

    Przepis dodany:
    4.56
    Beza z pieczonymi jabłkami
    Beza sprawdzi się na każdą okazję. Tym razem wersja z pieczonymi jabłkami. Beza z pieczonymi jabłkami– przepis: 300 g cukru pudru 6 białek jajka 3 średnie jabłka 2 duże łyżki miodu sok z 1/2 cytryny 150-200 g mascarpone Białka ubijamy na...
  • Słodki kołacz na Jare Gody

    Przepis dodany:
    4.70
    Słodki kołacz na Jare Gody
    Według słowiańskiego kalendarza trwa Jary Tydzień, który zakończy się w pierwszą wiosenną pełnię (21 marca) Jarymi Godami. Wtedy też młody Jaryło – mężczyzna na białym koniu, z wiankiem na głowie, który trzyma w jednym ręku ludzką...
  • Słowenia od kuchni

    Przepis dodany:
    4.79
    Słowenia od kuchni
    Kuchnia słoweńska jest bardzo zróżnicowana. Bez względu na region możemy delektować się bogatą gamą wytrawnych i słodkich wypieków oraz innych lokalnych specjałów. Podczas mojej ostatniej podróży odwiedziłam różne lokale gastronomiczne....
  • Finlandia od kuchni – spotkanie w Łodzi i Poznaniu

    Przepis dodany:
    4.62
    Finlandia od kuchni – spotkanie w Łodzi i Poznaniu
    Już czuć wiosnę w powietrzu. A u mnie jak zwykle o tej porze roku dużo się dzieje. Serdecznie zapraszam na spotkania o kuchni fińskiej, które odbędą się w Łodzi oraz Poznaniu. Pod informacją o spotkaniach znajdziecie też odnośniki do kilku...
  • Bułeczki drożdżowe z konfiturą z rokitnika

    Przepis dodany:
    4.51
    Bułeczki drożdżowe z konfiturą z rokitnika
    Ciasto drożdżowe jest magiczne. Można z niego przygotować wiele wspaniałości. Dziś zapraszam na lekkie bułeczki. Bułeczki drożdżowe z konfiturą z rokitnika – przepis: ok 375 g mąki pszennej 80 g cukru 100 ml mleka 25 g świeżych...
  • Tampere

    Przepis dodany:
    4.64
    Tampere
    Tampere ma industrialny klimat, a jego polskim miastem partnerskim jest Łódź. To przestrzeń tętniąca życiem i słynąca z licznych wydarzeń artystyczno-kulturalnych (w szczególności z festiwali filmowych). Mieści się tu Muzeum Muminków czy The...
  • Placki z zieloną herbatą matcha

    Przepis dodany:
    4.60
    Placki z zieloną herbatą matcha
    Nic nie poradzę, mam słabość do placków i naleśników. Dziś takie z dodatkiem zielonej sproszkowanej herbaty matcha. Placki z zieloną herbatą matcha – przepis: 1/2 filiżanki mąki pszennej 1/4 filiżanki mąki żytniej 1/4 filiżanki mąki...
  • Słowenia

    Przepis dodany:
    4.74
    Słowenia
    Słowenia już od jakiegoś czasu chodziła mi po głowie. To niewielki kraj, ale pełen urokliwych zakątków. Można podziwiać tam górskie widoki i załapać się na ciepłą bryzę (nawet w lutym) nad Morzem Śródziemnym. Jest co zobaczyć i gdzie...
  • Fińskie bułeczki laskiaispulla

    Przepis dodany:
    4.47
    Fińskie bułeczki laskiaispulla
    Odpowiednikiem polskiego tłustego czwartku jest jest w Finlandii Laskiainen obchodzone w niedzielę, siedem tygodni przed Wielkanocą. Dawniej wierzono, że spożywanie tego dnia tłustych, ciężkich produktów przełoży się na obfite zbiory, dlatego...
  • Turku od kuchni

    Przepis dodany:
    4.70
    Turku od kuchni
    W grudniu wrzuciłam wpis o atrakcjach, jakie czekają na turystów w Turku. Teraz czas przyjrzeć się miastu i jego okolicom od strony kulinarnej. Na zgłodniałych odwiedzających czekają restauracje i kawiarnie. Jest kuchnia lokalna, zagraniczna,...
  • Trzyskładnikowe ciastka kokosowe

    Przepis dodany:
    4.52
    Trzyskładnikowe ciastka kokosowe
    Czasem potrzeba niewiele, by powstała prosta przekąska. Trzyskładnikowe ciastka kokosowe – przepis: 100 g mąki kokosowej 50-60 g drobnego cukru około 200 ml tłustego mleka Do miski wsypujemy mąkę kokosową i cukier. Dodajemy mleko i...
  • Krewetki w mleku kokosowym z ryżem

    Przepis dodany:
    4.62
    Krewetki w mleku kokosowym z ryżem
    Krewetki polecają się na początek nowego roku. Krewetki w mleku kokosowym z ryżem – przepis: gotowany ryż basmati 700 g mrożonych krewetek 6 szalotek 1/2 średniego fenkułu 5 ząbków czosnku 1 mała cukinia 200 ml wody 500 ml mleka kokosowego...
  • Rok 2018

    Przepis dodany:
    4.51
    Rok 2018
    2018 to był długi rok. Trzy książki (angielska i gruzińska wersja Polish Culinary Paths dla MSZ i Tradycje kulinarne Finlandii). Dwie nominacje do Gourmand World Cookbook Awards. Badania terenowe w Finlandii. Świetna konferencja w Tours. Odkrywanie...
  • Kasza gryczana z wędzoną śliwką

    Przepis dodany:
    4.48
    Kasza gryczana z wędzoną śliwką
    Kaszę gryczaną mogłabym jeść codziennie i prawie w każdej postaci. Tym razem przygotowałam dla Was coś bardzo prostego i smacznego. Kasza gryczana z wędzoną śliwką – przepis: kasza gryczana niepalona masło śliwki wędzone (bez pestek)...
  • Boże Narodzenie 2019!

    Przepis dodany:
    4.82
    Boże Narodzenie 2019!
  • Świąteczne ciasteczka pierniczkowe

    Przepis dodany:
    4.88
    Świąteczne ciasteczka pierniczkowe
    Ciasteczka pachnące przyprawami korzennymi to nieodłączny element świąt. Świąteczne ciasteczka pierniczkowe – przepis: 190 g mąki pszennej 60 g mąki żytniej 100 g miodu 1 jajko 50 g masła 2 łyżeczki przyprawy do pierników Do miski...
  • Turku i okolice

    Przepis dodany:
    4.47
    Turku i okolice
    Święta i koniec roku sprzyjają układaniu planów na krótsze i dłuższe podróże. Jeśli szukacie miejsca, w którym można trochę pozwiedzać, trochę odpocząć i dobrze zjeść przy jednoczesnym braku tłumów turystów oraz zgiełku, to Turku...
  • Perunasalaatti – fińska sałatka ziemniaczana

    Przepis dodany:
    4.69
    Perunasalaatti – fińska sałatka ziemniaczana
    Perunasalaatti to prosta i szybka fińska sałatka z ziemniakami. Świetnie sprawdzi się też na świątecznym stole. Przepis pochodzi z mojej najnowszej książki Tradycje kulinarne Finlandii. Perunasalaatti (fińska sałatka ziemniaczana) –...
  • Śledzie z cebulą, papryką i koperkiem

    Przepis dodany:
    4.60
    Śledzie z cebulą, papryką i koperkiem
    Śledzie, to obowiązkowy produkt na wigilijnym stole. Poniżej prosty przepis na ich przygotowanie. Śledzie z cebulą, papryką i koperkiem – przepis: śledzie w oleju papryka czerwona czerwona cebula koperek ziele angielskie liść laurowy pieprz...
  • Zapach domu

    Przepis dodany:
    4.55
    Zapach domu
    Każdy dom ma swój zapach. Mój pachnie książkami, ciastem drożdżowym, cytrusami i kadzidłowcem. Trzy lata temu zaczęłam zastępować gotowe odświeżacze powietrza olejkami eterycznymi, później doszło jeszcze kadzidło olibanum. Głęboki,...
  • Pierogi z mięsem

    Przepis dodany:
    4.84
    Pierogi z mięsem
    Święta bez pierogów? Niemożliwe! Dziś przygotowałam przepis, na te z dodatkiem mięsa, które sprawdzą się w pierwszy dzień świąt. Aby przerobić, je na wersję wigilijną wystarczy zamienić nadzienie na bezmięsne. Pierogi z mięsem –...
  • Wytrawna owsianka z dynią i „Miska szczęścia”

    Przepis dodany:
    4.57
    Wytrawna owsianka z dynią i „Miska szczęścia”
    We wcześniejszym wpisie podsunęłam Wam kilka propozycji na prezenty w postaci książek kulinarnych. Do tej listy dorzucam jeszcze Miskę szczęścia Laury Osęki. Jeśli lubicie proste, sezonowe i ciekawe dania, to pozycja dla Was. Motywem przednim...
  • Książki na Mikołajki

    Przepis dodany:
    4.83
    Książki na Mikołajki
    Mikołajki za pasem. Książki kulinarne, to dobry prezent, który zapewne ucieszy nie jedną osobę. Poniżej kilka moich propozycji. A skoro jesteśmy przy prezentach, to w zeszły weekend udało mi się złapać Świętego Mikołaja z samiuśkiej...
  • Krem grzybowy z piernikowym porem Agaty Wojdy

    Przepis dodany:
    4.72
    Krem grzybowy z piernikowym porem Agaty Wojdy
    Tuż przed andrzejkami miałam okazję wziąć udział w warsztatach kulinarnych z Agatą Wojdą, które zorganizowane zostały przez Niemiecki Instytut Wina. Było pysznie i w świątecznym klimacie. Jeśli zatem szukacie ciekawej zupy na święta, to...
  • „Tradycje kulinarne Finlandii” w finale Gourmand World Cookbook Awards 2019!

    Przepis dodany:
    4.85
    „Tradycje kulinarne Finlandii” w finale Gourmand World Cookbook Awards 2019!
    Chyba byłam grzeczna, bo w tym roku Mikołaj przyniósł prezenty wcześniej. Tradycje kulinarne Finlandii wygrały eliminacje krajowe i dostały się na shorlistę w konkursie Gourmand World Cookbook Awards aż w dwóch kategoriach: Scandinavian (kuchnia...
  • Rozgrzewająca zupa dyniowa z czosnkiem

    Przepis dodany:
    4.60
    Rozgrzewająca zupa dyniowa z czosnkiem
    Dynia to jedno z moich ulubionych jesiennych warzyw. Najczęściej jadam ją w formie zupy. Oto kolejna propozycja, krem idealny na chłodne wieczory. Rozgrzewająca zupa dyniowa z czosnkiem – przepis: 1500-1700 ml wody 1 mała pieczona dynia...
  • Kulinarne Zjednoczenie Polski – Cannelloni marcepanowe z kremem z trawy żubrowej

    Przepis dodany:
    4.60
    Kulinarne Zjednoczenie Polski – Cannelloni marcepanowe z kremem z trawy żubrowej
    Do 11 listopada 2018 roku trwa akcja Tydzień Kuchni Polskiej organizowana przez sieć hurtowni MAKRO Polska. Lista restauracji serwujących niezwykłe menu pełne dawnych smaków dostępna jest na stronie www.polskie-skarby-kulinarne.pl. A ja wybrałam...
  • Sałatka z grillowanym serem i boczkiem

    Przepis dodany:
    4.85
    Sałatka z grillowanym serem i boczkiem
    Tym razem przepis na szybką sałatkę. Sałatka z grillowanym serem i boczkiem – przepis: ser do grillowania lub smażenia (np. halloumni) plastry boczku rzodkiewka szczypiorek sól, pieprz, lubczyk Ser podsmażamy na patelni lub grillujemy. Plastry...
  • Kulinarne Zjednoczenie Polski – Zupa ucha

    Przepis dodany:
    4.53
    Kulinarne Zjednoczenie Polski – Zupa ucha
    W tym roku obchodzimy stulecie odzyskania przez Polskę niepodległości. To okrągła, ważna rocznica, którą warto uczcić także kulinarnie. Od 5 do 11 listopada 2018 roku sto wybranych restauracji w całym kraju będzie serwowało menu inspirowane...
  • Jabłka z imbirem pod kruszonką

    Przepis dodany:
    4.88
    Jabłka z imbirem pod kruszonką
    Na dworze chłodno, więc polecam rozgrzewający deser. Ciasto z korzenną nutą – przepis: 5 jabłek 80 g mąki pszennej 30 g mąki żytniej 20 g mielonego siemienia lnianego 80 g masła 80 g cukru syrop imbirowy Do miski wsypujemy mąkę pszenną,...
  • Tradycje kulinarne Finlandii – premiera

    Przepis dodany:
    4.71
    Tradycje kulinarne Finlandii – premiera
    Tradycje kulinarne Finlandii dostępne są od dziś w sklepach! Książkę można też zamówić na stronie wydawnictwa Hanami. To cudowne uczucie trzymać w rękach wersję papierową. Mam nadzieję, że Wam też się spodoba. Przy okazji chciałabym...
  • Trendy kulinarne na 2019 rok

    Przepis dodany:
    4.91
    Trendy kulinarne na 2019 rok
    Październik powoli się kończy, więc najwyższy czas zajrzeć w przyszłość i przytoczyć kilka prognoz dotyczących tego, co będzie się działo w świecie kulinariów w 2019 roku. Megatrendy od kilku lat mniej więcej są takie same: sezonowość,...
  • Finlandia od kuchni – spotkanie

    Przepis dodany:
    4.57
    Finlandia od kuchni – spotkanie
    Premiera mojej najnowszej książki Tradycje kulinarne Finlandii już 23 października. Z tej okazji serdecznie zapraszam Was na spotkanie o kuchni Północy. Kuchnia fińska jest stosunkowo mało znana w Polsce, a szkoda, bo ma wiele do zaoferowania....
  • Ciasto z korzenną nutą

    Przepis dodany:
    4.52
    Ciasto z korzenną nutą
    Po lekturze kilku artykułów o kuchni średniowiecznej i konferencji The Power of Taste. Europe at the Royal Table w Wilanowie naszło mnie na mediewalne smaki. Upiekłam zatem pachnące przyprawami korzennymi ciasto. Ciasto z korzenną nutą –...
  • Restaurant Week – Destynacja Restauracja!

    Przepis dodany:
    4.79
    Restaurant Week – Destynacja Restauracja!
    W dniach 17 – 31 października 2018 roku odbędzie się już 12. edycja Restaurant Week, która obejmie swoim zasięgiem trzynaście regionów i po raz pierwszy zagości na Podhalu. Jej tematem przewodnim są podróże. Rezerwacje na trzydaniowe...
  • Fischbrötchen Bismarck

    Przepis dodany:
    4.56
    Fischbrötchen Bismarck
    Tym razem szybki przepis podpatrzony podczas ostatniego wyjazdu do Niemiec. Fischbrötchen Bismarck – przepis: filety śledziowe w occie białe bułki (najlepiej szwedki lub ciabatty) cebula pomidor sałata ogórek świeży i w occie papryka...
  • Soczewica z kalarepą

    Przepis dodany:
    4.81
    Soczewica z kalarepą
    Potrawka z soczewicy to danie, które świetnie rozgrzewa organizm w chłodne dni. Soczewica z kalarepą – przepis: 1200 ml wody 250 g czerwonej soczewicy 2 kalarepy 1 średnia czerwona papryka 2 cebule 2 ząbki czosnku natka pietruszki masło...
  • Stralsund i Rugia

    Przepis dodany:
    4.69
    Stralsund i Rugia
    Oficjalnie sezon wakacyjny zakończył się miesiąc temu, ale pogoda ciągle pozwala wierzyć, że to jeszcze nie koniec. W tym roku ze względu na kilka ważnych projektów kulinarnych miałam tylko tydzień letniego urlopu. Przypadł on na przełom...
  • Spotkanie o rāmenie

    Przepis dodany:
    4.75
    Spotkanie o rāmenie
    I szykuje się kolejna okazja na spotkanie z kuchnią Japonii. W ramach dwudniowego Festiwalu Bunkasai będę miała okazję opowiedzieć o rāmenie. Zapraszam serdecznie 6 października, g. 17:15, PROM Kultury Saska Kępa. Jeżeli interesuje Was nie tylko...

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).