Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni KULINARKI

W kuchni KULINARKI jest już 25 dobrych przepisów:

  • Buraki z pomidorami

    Przepis dodany:
    4.86
    Buraki z pomidorami
    Pewnej zimy miałam takie parcie na buraki, że nabywałam kilogram, gotowałam i obierałam żeby zrobić cośtam, przepis leżał na blacie. Miałam zamiar... Zanim skończyłam obierać ów kilogram, pozostawał z niego jeden burak, reszta w...
  • Barszcz osobny

    Przepis dodany:
    4.66
    Barszcz osobny
    No co ja poradzę, że właśnie pod tym tytułem znalazłam przepis w książeczce upolowanej w Odessie na stoisku z pamiątkami. Książeczka oczywiście nosi tytuł "Kuchnia odeska" i wydana jest po rosyjsku. Sprzedawca, kiedy zobaczył, że czytam i...
  • Czereśniowy chłodnik, wytrawny, z mlekiem kokosowym

    Przepis dodany:
    4.85
    Czereśniowy chłodnik, wytrawny, z mlekiem kokosowym
    Niedaleko Egeru ( tak, Węgry), w miejscowości Noszvaj, w hotelu "Nomad" mialam przyjemność  jeść chłodnik czereśniowy. Wytrawny, lekko zagęszczony, ale bez dodatkowych elementów takich jak makaron, czy ryż albo też groszek ptysiowy. Ot:...
  • Esencja Perigord Noir czyli ciasto francuskie z kozim serem i orzechami włoskimi

    Przepis dodany:
    4.58
    Esencja Perigord Noir czyli ciasto francuskie z kozim serem i orzechami włoskimi
    Obiadowaliśmy w małej francuskiej wiosce Sainte - Nathalene opodal Sarlat la Caneda. Kelner dla porządku zapytał, co na deser: ciastko z jabłkiem czy serem? Z serem - poprosiliśmy zgodnie.     Dostaliśmy malutki ...
  • Zakwas bezglutenowy qd

    Przepis dodany:
    4.82
    Zakwas bezglutenowy qd
    Okazuje sie, że informacja: robisz tak samo jak glutenowy tylko dajesz mąkę ryżową albo jaglaną albo gryczaną to zdecydowanie za mało dla stawiających pierwsze kroki w krainie zakwasu.Zrobiłam kolejny zakwas bezglutenowy i pamietałam o...
  • Chleb bezglutenowy qd

    Przepis dodany:
    4.70
    Chleb bezglutenowy qd
    Ostatnio zaroiło się wokół mnie od bezglutenowców. Przykra to przypadłość i aczkolwiek da się z tym żyć, to najbardziej doskwiera tęsknota za chlebem, jak wynika ze zwierzeń i poszukiwań. Oraz narzekań.Że ten co go można nabyć w sklepach...
  • Mazurek sezamkowy

    Przepis dodany:
    4.64
    Mazurek sezamkowy
    Zimowe wielkanocne dni zderzyły się w tym roku z pomysłem z północnej Afryki: zatarem.Zatar ( zaatar, za'tar, zatar, zatr, zattr,zahatar,zaktar or satar jak podaje Wikipedia) jest przyprawową mieszanką składającą się z podprażonego sezamu,...
  • Sos cytrynowy

    Przepis dodany:
    4.89
    Sos cytrynowy
    Kupiłam  ostatnio śliczne naczynko na cytrynę. Niby nic, szklana podstawka wielkości pół cytryny i do tego taka sama przezroczysta kopułka z uchwytem. Stoi to sobie w kuchni na blacie i cieszy oko. A na dokładkę jest niezwykle użyteczne, bo...
  • Bułeczki wymarzone qd

    Przepis dodany:
    4.82
    Bułeczki wymarzone qd
    Pół życia szukałam przepisu na bułeczki i żaden mi nie pasował. A to za twarde a to za miękkie, a to za gruba skórka a to za cienka, a to nie rosną tak duże jakbym chciała, a to pękają. Za każdym razem, kiedy wypróbowywałam nowy przepis...
  • Turszija odcinek drugi

    Przepis dodany:
    4.53
    Turszija odcinek drugi
    Bułgarska ‘carska turszija’ wyprawiła mnie w świat winiarzy.  Przeglądane przeze mnie receptury na chorwackich, bułgarskich i rosyjskich stronach zawierały tajemniczy składnik zwany „Vinobran” lub ‘konzerwant’.Trochę potrwało,...
  • Turszija odcinek pierwszy

    Przepis dodany:
    4.79
    Turszija odcinek pierwszy
    Największy problem mam z nazewnictwem. W polskiej tradycji kulinarnej przetwory zalane solanką i sfermentowane to kiszonki ( kwaszonki). Przetwory w zalewie octowej to marynaty. A jak nazwać taki rodzaj , w którym używa się octu, ale pozwala...
  • Papryka w jabłkach

    Przepis dodany:
    4.65
    Papryka w jabłkach
    Październik tegoroczny  jakoś zapasowo/zaprawowo mnie natchnął. Przetwory właściwie przestałam robić niemal nieświadomie, od lat ograniczając  słoiki z braku zapotrzebowania i braku  miejsca na przechowywanie.A tu mnie...
  • Morawskie kołaczyki weselne czyli VLČNOVSKÉ VDOLEČKY

    Przepis dodany:
    4.62
    Morawskie kołaczyki weselne czyli VLČNOVSKÉ VDOLEČKY
    Rynek w miasteczku na Morawach był otoczony podcieniami, a podcienia - o zgrozo! - poblokowane gastronomią. Przejść się nie dawało. Odczuliśmy to szczególnie, bo deszcz towarzyszył nam przez ostatnie kilometry. W końcu siedliśmy na kawę i...
  • Fasola po berkowsku - Bułgaria

    Przepis dodany:
    4.71
    Fasola po berkowsku - Bułgaria
    Na moim ulubionym forum kulinarnym CinCin szaleje "tydzień bułgarski". Jak tu się nie przyłączyć do zabawy? Zanurkowałam w literaturę, rozejrzałam sie po straganach i zrobiłamFasolę po berkowsku z  książki  „Z pomidorem w...
  • Kaziula czyli jak qd cassoulet przysposobiła

    Przepis dodany:
    4.87
    Kaziula czyli jak qd cassoulet przysposobiła
    Och jakże mi zasmakowało cassoulet w Carcasonne!!! Mój miły też jadł i mlaskał twierdząc jednocześnie, że fasola nie, nie! niejadalna jest. Wyglądało właśnie tak - poniższe zdjęcie zrobiłam dla dokumentacji:)W duchu przyrzekłam sobie, że...
  • Kolera

    Przepis dodany:
    4.75
    Kolera
    Katastrhrhofff! Sabotaaażżż!!! Kooo –leee- rhrhrhrhraaaa!!! zwykł  rozładowywać emocje nasz znajomy Francuz. Kiedy trafiłam na przepis ‘Cholera’ szwajcarska  - skojarzyło mi się natychmiast!Przepis mnie zainspirował, a jakże, i...
  • Meluzyna – wędzony łosoś z melonem

    Przepis dodany:
    4.74
    Meluzyna – wędzony łosoś z melonem
    Dziś jesteśmy ostatni dzień – kusiła sprzedawczyni – dopiero we wrześniu przyjedziemy znowu.Ceny były atrakcyjne bardzo, produkt znałam – świetnej jakości. Nie było silnych.  Nabyłam kilogram „ścinków” wędzonego na zimno...
  • Ziemniaki "Delmonico" wersja qd

    Przepis dodany:
    4.52
    Ziemniaki "Delmonico" wersja qd
    Ziemniaki „Delmonico” znalazłam u Miry Michałowskiej w książeczce zatytułowanej „Nie tylko o hamburgerze - kuchnia amerykańska”. Wydana w 1990 roku przez Watrę  bardziej była mi do czytania niż do gotowania. Napisana smacznie i...
  • Żołądki drobiowe w zalewie Lu z Szanghaju

    Przepis dodany:
    4.81
    Żołądki drobiowe w zalewie Lu z Szanghaju
    Dopadłam wreszcie tłuszcz gęsi. Nie smalec, tylko tłuszcz, tańszy od gotowego smalcu i co tu dużo mówić, dający gwarancje, ze niczego nie domieszano. Przy okazji zapytałam sprzedawcę o gęsie żołądki. Ewentualnie kacze. Paaani kochana, póki...
  • Gołąbki z kaszą

    Przepis dodany:
    4.53
    Gołąbki z kaszą
    Robiłam już gołąbki w liściach chrzanu, w liściach malwy, w liściach młodych buraków, w liściach winogron, w liściach kapusty kiszonej w całych główkach… Oczywiście w świeżej kapuście i we włoskiej i w czerwonej też. Z różnymi...
  • Czarna fasola z ryżem czyli Moros y Cristianos

    Przepis dodany:
    4.82
    Czarna fasola z ryżem czyli  Moros y Cristianos
    Wgryzałam się w tabele produktów z niskim IG (indeks glikemiczny) i ze zdumieniem odkryłam, ze czarna fasola ma najmniej ze wszystkich strączkowych, zaledwie 30! Potem szperałam w sieci szukając sposobu zagospodarowania szczęśliwie nabytej w...
  • Surówka z białej rzodkwi z chrzanem, zimowa i lekka

    Przepis dodany:
    4.80
    Surówka z białej rzodkwi z chrzanem, zimowa i lekka
    Porządki poświąteczne, przekładam książeczkę zatytułowaną "Chrzan" i przypominam sobie, że bardzo mi pasuje  muśnięcie chrzanu tu i ówdzie. Mgiełka chrzanu na konfiturze z  cebuli ( a ta z kolei na pasztecie); łyżka chrzanu w...
  • Skandynawskie ciastka imbirowe

    Przepis dodany:
    4.91
    Skandynawskie ciastka imbirowe
    Właściwie już poświątecznie :). Zadzwoniła dziś do mnie moja przyjaciółka, którą wyekwipowałam piernikowo na wyjazd do syna i synowej i zażyczyła sobie przepisu na pierniczki. Które? (dostała pięć różnych  wersji pierniczków). No...
  • Confit, rillettes i sałatka perigordzka

    Przepis dodany:
    4.59
    Confit, rillettes i sałatka perigordzka
    Chodziłam koło confit  przez  czas dłuższy, w końcu odpuściłam.Chodziłam koło rillettes , próbowałam, nie wyszło, zniechęciłam się.Pojechałam do Francji, zjadłam sałatkę perigordzką i cassoulet i oczywiście po powrocie...
  • Śledź malinowy i śledź z za'atarem

    Przepis dodany:
    4.71
    Śledź malinowy i śledź z za'atarem
    Poczytałam kolejny kawałek o śledziożercach i oczywiście zaczęłam kombinować. Na pierwszy ogień poszło wykorzystanie dojrzałego już - wszak od sierpnia stoi - octu malinowego. I tak powstały śledzie malinowe z buraczkiem dla koloru,...

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).