Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Kulinarne Eskapady
W kuchni Kulinarne Eskapady jest już 77 dobrych przepisów:
Makaron z ciecierzycą
Przepis dodany:Szybki obiad, który nie tylko dobrze smakuje, ale też wygląda ładnie, kolorowo i wiosennie. Danie pochodzi z książki "Niezrównany makaron" wyd. Buchmann. Składniki na 2 porcje:250 g makaronu (np. muszle,...Spanakopita
Przepis dodany:Spanakopita to grecki placek z ciasta filo, z farszem ze szpinaku, fety i jajek. Może być spożywany zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ja zjadlam odgrzany kawałek następnego dnia po przyrządzeniu - i właśnie wtedy smakował mi...Indyjski kurczak w sosie z nerkowców
Przepis dodany:Kolejna pyszna, aromatyczna potrawa pochodząca (z małymi modyfikacjami) z książki "Kuchnia indyjska. Najlepsze przepisy". Lista składników jest dość długa, ale danie jest proste i szybkie do wykonania. ...Bananowe pancakes
Przepis dodany:Szybkie pancakes na śniadanie, polane słodkim syropem klonowym. Przy okazji sposób na wykorzystanie przejrzałych bananów - gdy już zaczynają czernieć i nie wyglądają zbyt apetycznie, można je wykorzystać do zrobienia takich...Buttermilk biscuits
Przepis dodany:Maślankowe herbatniki? A może bułeczki? Wg mnie bułeczki, z tym, że malutkie. Są popularnym składnikiem śniadań na południu Stanów Zjednoczonych. Najlepsze są jeszcze ciepłe, kilka minut po wyjęciu z piekarnika,...Smażony makaron (Filipiny)
Przepis dodany:Składniki na 2 porcje:1 filet z piersi kurczakakilkanaście krewetek150 g azjatyckiego makaronu jajecznego1 ząbek czosnku2 cebule dymki1 szklanka poszatkowanej kapusty np. pekińskiej2 łyżki oleju1 łyżka sosu sojowegosólliście...Indyjskie kokosowe curry z krewetek
Przepis dodany:Przepis na indyjskie danie z krewetkami, aromatyczne i rozgrzewające, a przy tym szybkie do wykonania. Inspiracja: "Kuchnia indyjska. Najlepsze przepisy". Składniki na dwie porcje:kilkanaście dużych krewetek1/4...Sycylijska sałatka z pomarańczy
Przepis dodany:Zimą najczęściej jada się ciepłe, sycące posiłki i rozgrzewające zupy, ale czasami można przygotować coś, co przypomni nam lato, gdy za oknem szaro i ponuro. Czymś takim jest ta lekka sycylijska sałatka będąca dość...Aloo gobi - kalafior z ziemniakami po indyjsku
Przepis dodany:Aloo gobi to po prostu ziemniaki z kalafiorem z dodatkiem indyjskich przypraw - proste wegetariańskie danie wywodzące się z kuchni Indii i Pakistanu. Można je wzbogacić dodając pomidory, tak jak ja to zrobiłam, albo np. groszek...Htipiti - grecka pasta z papryki i sera
Przepis dodany:Htipiti to grecka pasta z pieczonej papryki i sera, błyskawicznie się ją przygotowuje (nie licząc pieczenia papryki) i dobrze smakuje. Można podawać jako dip do warzyw albo dodatek do pieczywa np. chlebka pita albo bagietki (choć...Kremowa zupa z ciecierzycy
Przepis dodany:Ciecierzyca jest powszechnie stosowana w kuchni całego basenu Morza Śródziemnego, również w kuchni włoskiej znajdziemy wiele potraw ją zawierających. Ciecierzyce warto jeść, szczególnie stosując dietę wegetariańską,...Cynamonowe gwiazdki (Zimtsterne)
Przepis dodany:Zimtsterne to tradycyjne niemieckie bożonarodzeniowe ciasteczka. Są pyszne i można je zrobić tuż przed Bożym Narodzeniem. Składniki na ok.30 sztuk:2 białka (z dużych jajek)220 g cukru pudru250 g zmielonych...Śledzie w sosie curry
Przepis dodany:Sałatka ze śledzi w sosie curry (Karrysild) jest popularna w Danii, szczególnie jako składnik smorrebrod, czyli duńskich otwartych kanapek. Natknęłam się na wiele przepisów na śledzie w curry, a ten, który zrobiłam jest...Makaron z sosem z pieczonych warzyw
Przepis dodany:Zawsze kiedy nie mam ochoty na spędzenie popołudnia w kuchni, robię na obiad makaron z jakimś szybkim sosem np. takim jak ten. Co prawda jego przygotowanie zajmuje około godziny, ale większość tego czasu warzywa spędzają w...Azjatycka zupa z owocami morza
Przepis dodany:Składniki dla 2 osób:200 g filetów z ryby o białym mięsiekilkanaście krewetek, najlepiej surowych1 łodyga trawy cytrynowej1 cebula2 duże pomidory1 mała czerwona papryczka chilli1 łyżka świeżo startego imbiru¾ szklanki...Ravioli z dynią i ricottą
Przepis dodany:Na szczęście sezon na dynię nadal trwa, więc można wyczarować jeszcze niejedno danie z tej smacznej i "wielofunkcyjnej" rośliny. Chociaż bardzo lubię wszelkie potrawy z dynią np. risotto czy pancakes, to jednak...Wietnamski kurczak z trawą cytrynową i imbirem
Przepis dodany:Składniki na 2 porcje:2 filety z piersi kurczaka1 średnia cebula1 ząbek czosnku1 łodyga trawy cytrynowejkawałek świeżego imbiru (ok. 3-centymetrowy)pół zielonej papryczki chili (lub więcej)1 łyżeczka cukru1 łyżka sosu...Dyniowe pancakes
Przepis dodany:Pancekas przybyły do Ameryki Północnej przed wiekami wraz z osadnikami z Europy i stały się jednym z symboli tradycyjnego amerykańskiego śniadania. Robi się je błyskawicznie, a polane syropem klonowym są pyszne. Poniższy...Makaron z cukinią i krewetkami w szafranowym sosie
Przepis dodany:Szybkie i proste letnie danie z cukinią, któremu wykwintności dodaje winno-śmietanowy sos z dodatkiem szafranu. Składniki na 2 porcje:250 g makaronu ( u mnie maccheroni)połowa dość sporej cukiniikilkanaście...Łobio z czerwonej fasoli
Przepis dodany:Robiłam już łobio z fasolki szparagowej, teraz pora na fasolę czerwoną. Można je podawać jako przekąskę z pieczywem albo np. z mczadi. Składniki dla 2 osób:200 g czerwonej fasolki1 cebula1 ząbek...Ryba w sosie kokosowym (Dominikana)
Przepis dodany:Pescado con Coco, czyli ryba w sosie kokosowym, pochodzi z półwyspu Samana, uchodzącego za jedno z najpiękniejszych miejsc na Dominikanie, pełnego piaszczystych plaż i gajów palmowych. Do takiego obrazka idealnie pasuje to danie...Kurczak balti w sosie kokosowym (Indie)
Przepis dodany:Kuchnia balti to pewien sposób gotowania wywodzący się z kuchni indyjskiej, bardzo popularny w Wielkiej Brytanii. Dania balti przygotowuje się i podaje w przypominającym wok naczyniu z dwoma uchwytami o nazwie właśnie "balti"....Makaron ze szparagami i pomidorowym sosem
Przepis dodany:W tym roku sezon szparagowy wykorzystałam w pełni, szparagi gościły na moim stole bardzo często, przeważnie z dodatkiem pysznego sosu holenderskiego . Jednak szparagi można podawać na wiele innych sposobów np. z...Adżapsandali
Przepis dodany:Bakłażan pojawia się w niezliczonych potrawach tradycyjnej kuchni gruzińskiej. Jedną z najpopularniejszych jest adżapsandali, czyli jednogarnkowe danie z bakłażana z warzywami. Wariantów jest oczywiście wiele, w zależności...Korma z krewetkami (Indie)
Przepis dodany:Korma to indyjska potrawa przygotowana na bazie jogurtu, śmietanki lub mleczka kokosowego z przyprawami. Chyba najpopularniejsza jest korma z kurczakiem, ale spotykane są też wersje z jagnięciną, wołowiną, a także wegetariańskie. Ja...Spaghetti aglio e olio z krewetkami
Przepis dodany:Spaghetti z czosnkiem i oliwą to chyba najprostsze danie makaronowe, jakie można sobie wyobrazić. Aby było smaczne należy użyć dobrego czosnku i wysokiej jakości oliwy z oliwek. Często dodaje się też ostrej czerwonej...Pokusa Janssona
Przepis dodany:Janssons frestelse czyli pokusa Janssona to jeden ze znaków rozpoznawczych kuchni szwedzkiej. Na temat tego, skąd wzięła się nazwa istnieją różne teorie. Jedna z nich mówi, że pochodzi od nazwiska śpiewaka operowego Adolfa...Fakes - grecka zupa z soczewicy
Przepis dodany:Kuchnia grecka nie kojarzy się raczej z gęstymi, rozgrzewającymi zupami. Jednakże zupa o niezbyt uroczej nazwie fakes jest jednym z podstawowych dań tej kuchni, idealnym na grecką zimę. Jest bardzo smaczna (między innymi dzięki...Creme du Barry - zupa krem z kalafiora
Przepis dodany:Creme du Barry to elegancka, aksamitna zupa-krem z kalafiora i pora. Swoją nazwę zawdzięcza Madame du Barry, osiemnastowiecznej francuskiej kurtyzanie, późniejszej metresie króla Ludwika XV. Podobno pani du Barry tak przepadała...Makaron po singapursku
Przepis dodany:Kuchnia singapurska powstała jako mieszanka tradycji kulinarnych różnych narodowości zamieszkujących Singapur. Tak więc zawiera elementy kuchni chińskiej, indyjskiej, malajskiej, a także europejskiej. Przepis na singapurski...Fritole - pączki z Wenecji
Przepis dodany:Wkrótce rozpoczyna się słynny karnawał w Wenecji, więc to najlepszy moment na przygotowanie czegoś weneckiego, a do tego typowo karnawałowego. Fritole veneziane to małe pączki na dwa kęsy będące jedną z kulinarnych...Tilslørte bondepiker - norweski deser
Przepis dodany:To klasyczny norweski deser jabłkowy. Jego nazwę można przetłumaczyć jako wiejskie panny w welonie. Polecam go głownie amatorom bitej śmietany - jeśli ktoś jej nie lubi, deser raczej nie przypadnie mu do gustu, chyba, że...Dorsz po kreolsku (Dominikana)
Przepis dodany:Ryba przygotowana w taki sposób jest daniem podawanym na Dominikanie w piątki i w okresie postu. Oryginalnie robi się je z suszonego solonego dorsza wcześniej moczonego w wodzie, ja jednak takiego nie miałam, więc dodałam zwykłe...Bawarska sałatka ziemniaczana
Przepis dodany:Sałatka ziemniaczana (Kartoffelsalat) króluje na stołach w całych Niemczech. Oczywiście w poszczególnych regionach sposoby podania różnią się od siebie - w większości sałatki przyrządza się z majonezem, natomiast w...Imbirowy kurczak z grzybami (Tajlandia)
Przepis dodany:Składniki na 2 porcje:2 filety z kurczaka1 ząbek czosnkuok. 3 centymetrowy kawałek imbiru (starty)pół czerwonej paprykikilka suszonych grzybów mun2 cebule dymkiolej1 łyżeczka sosu sojowego1 łyżeczka sosu rybnego1 łyżeczka...Twarogowe placuszki z musem jabłkowym - Quarkkäulchen
Przepis dodany:Quarkkäulchen to placuszki pochodzące z niemieckiej Saksonii, serwowane jako deser, ale także jako danie główne na słodko. Placki wykonałam na podstawie przepisu Tima Mälzera, niemieckiego szefa kuchni znanego z programów...Makaron z Pesto Calabrese
Przepis dodany:Pesto alla Calabrese pochodzi z południowych Włoch, jego przygotowanie wymaga naprawdę niewiele czasu, a harmonijne połączenie słodkawej papryki, łagodnego sera ricotta i ostrej papryczki chilli powinno trafić w gusta wszystkich...Lohikeitto - fińska zupa z łososiem
Przepis dodany:Lohikeitto to szybka w wykonaniu, delikatna i kremowa zupa z Finlandii. Może nie jest wyjątkowo fotogeniczna, ale za to bardzo smaczna. Składniki na dwie spore porcje lub trzy mniejsze:1 por3 niewielkie...Ravioli quattro formaggi z sosem pomidorowym
Przepis dodany:Ravioli, słynne włoskie pierożki, przygotowywane są z różnym farszami, najbardziej popularne są chyba te z ricottą i szpinakiem. Ja postanowiłam przygotować ravioli quattro formaggi, czyli cztery sery - połączenie, które...Risgrynsgröt - szwedzki pudding ryżowy
Przepis dodany:Jeszcze jedno świąteczne danie pochodzące ze Skandynawii. Risgrynsgröt podaje się w Szwecji w Wigilię Bożego Narodzenia. Zgodnie z tradycją, w rodzinie, w której są panny na wydaniu, do jednej z miseczek należy włożyć...Rosolli - świąteczna sałatka z Finlandii
Przepis dodany:Rosolii to fińska sałatka z buraków podawana w czasie Świąt Bożego Narodzenia. Bardzo smaczna i prosta w wykonaniu. Opcjonalnie, można dodawać pokrojonego w kostkę marynowanego śledzia - ja z tego zrezygnowałam, za to...Roladki z bakłażana z orzechami
Przepis dodany:Bakłażan i orzechy - jedne z najpopularniejszych składników gruzińskiej kuchni. Roladki z nich to pomysł na ciekawą przekąskę. Przepis pochodzi z książki "Tradycyjna kuchnia gruzińska" (z drobną...Samfaina z dorszem
Przepis dodany:Samfaina to pochodząca z Katalonii gęsta potrawa z bakłażana, cukinii, papryki, cebuli i pomidorów z dodatkiem ziół - jest to po prostu katalońska wersja ratatouille, nie wiadomo jednak, w którym kraju robiono ją wcześniej....Risotto z krewetkami
Przepis dodany:Przepis na tradycyjne risotto z krewetkami i szafranem pochodzący (z małymi modyfikacjami) z książki Marleny de Blasi "Smaki północnej Italii". Składniki na dwie porcje:1 szklanka ryżu do risottopół...Gnocchi marchewkowe
Przepis dodany:Składniki na 2 porcje:0,5 kg marchewki1 cebula1 łyżka oleju1 jajkook. 1 szklanki mąki pszennejok. 1 łyżeczki startej gałki muszkatołowejsól, pieprzmasło do polaniazioła do posypania np. bazylia lub szałwia ...Mczadi
Przepis dodany:Mczadi to tradycyjne gruzińskie placki z mąki kukurydzianej. Można je podawać jako dodatek do wielu dań np. zamiast pieczywa. Mczadi można smażyć na oleju (wybrałam ten sposób) albo upiec w piekarniku. ...Łobio z fasolki szparagowej
Przepis dodany:Łobio to w kuchni gruzińskiej potrawy z fasoli. Jest to przeważnie fasola ziarnista, ciemnoczerwona, ale może też być fasolka szparagowa - wtedy potrawa nazywa się zielone łobio. Ja przygotowałam wersję wegetariańską, ale...Saksońska zupa ziemniaczana
Przepis dodany:Kartoffelsuppe, czyli zupa ziemniaczana to jedno z najpopularniejszych dań tradycyjnej kuchni niemieckiej. Oczywiście każdy region ma swój sposób na jej przygotowanie. Typowa dla Saksonii jest zupa z utłuczonych ziemniaków....Tagliatelle z papryką i anchois
Przepis dodany:Danie z minimalną ilością składników, szybkie i proste w przygotowaniu, a przy tym zaskakująco smaczne. Składniki na dwie porcje:250 g makaronu - użyłam tagliatelle2 papryki o różnych kolorach np. czerwona...Käsespätzle
Przepis dodany:Käsespätzle to rodzaj kluseczek popularnych w południowych Niemczech i Austrii. Powinny być cienkie i podłużne. Są różne sposoby podawania spätzli - najczęściej są zapiekane z serem w piekarniku. Jednak najlepsze jakie...