Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Kulinarne Eskapady

W kuchni Kulinarne Eskapady jest już 77 dobrych przepisów:

  • Makaron z ciecierzycą

    Przepis dodany:
    4.48
    Makaron z ciecierzycą
         Szybki obiad, który nie tylko dobrze smakuje, ale też wygląda ładnie, kolorowo i wiosennie. Danie pochodzi z książki "Niezrównany makaron" wyd. Buchmann.     Składniki na 2 porcje:250 g makaronu (np. muszle,...
  • Spanakopita

    Przepis dodany:
    4.85
    Spanakopita
         Spanakopita to grecki placek z ciasta filo, z farszem ze szpinaku, fety i jajek. Może być spożywany zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ja zjadlam odgrzany kawałek następnego dnia po przyrządzeniu - i właśnie wtedy smakował mi...
  • Indyjski kurczak w sosie z nerkowców

    Przepis dodany:
    4.66
    Indyjski kurczak w sosie z nerkowców
         Kolejna pyszna, aromatyczna potrawa pochodząca (z małymi modyfikacjami) z książki "Kuchnia indyjska. Najlepsze przepisy". Lista składników jest dość długa, ale danie jest proste i szybkie do wykonania.   ...
  • Bananowe pancakes

    Przepis dodany:
    4.58
    Bananowe pancakes
         Szybkie pancakes na śniadanie, polane słodkim syropem klonowym. Przy okazji sposób na wykorzystanie przejrzałych bananów - gdy już zaczynają czernieć i nie wyglądają zbyt apetycznie, można je wykorzystać do zrobienia takich...
  • Buttermilk biscuits

    Przepis dodany:
    4.68
    Buttermilk biscuits
         Maślankowe herbatniki? A może bułeczki? Wg mnie bułeczki, z tym, że malutkie. Są popularnym składnikiem śniadań na południu Stanów Zjednoczonych. Najlepsze są jeszcze ciepłe, kilka minut po wyjęciu z piekarnika,...
  • Smażony makaron (Filipiny)

    Przepis dodany:
    4.70
    Smażony makaron (Filipiny)
         Składniki na 2 porcje:1 filet z piersi kurczakakilkanaście krewetek150 g azjatyckiego makaronu jajecznego1 ząbek czosnku2 cebule dymki1 szklanka poszatkowanej kapusty np. pekińskiej2 łyżki oleju1 łyżka sosu sojowegosólliście...
  • Indyjskie kokosowe curry z krewetek

    Przepis dodany:
    4.63
    Indyjskie kokosowe curry z krewetek
         Przepis na indyjskie danie z krewetkami, aromatyczne i rozgrzewające, a przy tym szybkie do wykonania. Inspiracja: "Kuchnia indyjska. Najlepsze przepisy".     Składniki na dwie porcje:kilkanaście dużych krewetek1/4...
  • Sycylijska sałatka z pomarańczy

    Przepis dodany:
    4.55
    Sycylijska sałatka z pomarańczy
         Zimą najczęściej jada się ciepłe, sycące posiłki i rozgrzewające zupy, ale czasami można przygotować coś, co przypomni nam lato, gdy za oknem szaro i ponuro. Czymś takim jest ta lekka sycylijska sałatka będąca dość...
  • Aloo gobi - kalafior z ziemniakami po indyjsku

    Przepis dodany:
    4.62
    Aloo gobi - kalafior z ziemniakami po indyjsku
         Aloo gobi to po prostu ziemniaki z kalafiorem z dodatkiem indyjskich przypraw - proste wegetariańskie danie wywodzące się z kuchni Indii i Pakistanu. Można je wzbogacić dodając pomidory, tak jak ja to zrobiłam, albo np. groszek...
  • Htipiti - grecka pasta z papryki i sera

    Przepis dodany:
    4.62
    Htipiti - grecka pasta z papryki i sera
         Htipiti to grecka pasta z pieczonej papryki i sera, błyskawicznie się ją przygotowuje (nie licząc pieczenia papryki) i dobrze smakuje. Można podawać jako dip do warzyw albo dodatek do pieczywa np. chlebka pita albo bagietki (choć...
  • Kremowa zupa z ciecierzycy

    Przepis dodany:
    4.61
    Kremowa zupa z ciecierzycy
         Ciecierzyca jest powszechnie stosowana w kuchni całego basenu Morza Śródziemnego, również w kuchni włoskiej znajdziemy wiele potraw ją zawierających. Ciecierzyce warto jeść, szczególnie stosując dietę wegetariańską,...
  • Cynamonowe gwiazdki (Zimtsterne)

    Przepis dodany:
    4.86
    Cynamonowe gwiazdki (Zimtsterne)
         Zimtsterne to tradycyjne niemieckie bożonarodzeniowe ciasteczka. Są pyszne i można je zrobić tuż przed Bożym Narodzeniem.     Składniki na ok.30 sztuk:2 białka (z dużych jajek)220 g cukru pudru250 g zmielonych...
  • Śledzie w sosie curry

    Przepis dodany:
    4.65
    Śledzie w sosie curry
         Sałatka ze śledzi w sosie curry (Karrysild) jest popularna w Danii, szczególnie jako składnik smorrebrod, czyli duńskich otwartych kanapek. Natknęłam się na wiele przepisów na śledzie w curry, a ten, który zrobiłam jest...
  • Makaron z sosem z pieczonych warzyw

    Przepis dodany:
    4.52
    Makaron z sosem z pieczonych warzyw
         Zawsze kiedy nie mam ochoty na spędzenie popołudnia w kuchni, robię na obiad makaron z jakimś szybkim sosem np. takim jak ten. Co prawda jego przygotowanie zajmuje około godziny, ale większość tego czasu warzywa spędzają w...
  • Azjatycka zupa z owocami morza

    Przepis dodany:
    4.91
    Azjatycka zupa z owocami morza
         Składniki dla 2 osób:200 g filetów z ryby o białym mięsiekilkanaście krewetek, najlepiej surowych1 łodyga trawy cytrynowej1 cebula2 duże pomidory1 mała czerwona papryczka chilli1 łyżka świeżo startego imbiru¾ szklanki...
  • Ravioli z dynią i ricottą

    Przepis dodany:
    4.88
    Ravioli z dynią i ricottą
         Na szczęście sezon na dynię nadal trwa, więc można wyczarować jeszcze niejedno danie z tej smacznej i "wielofunkcyjnej" rośliny. Chociaż bardzo lubię wszelkie potrawy z dynią np. risotto czy pancakes, to jednak...
  • Wietnamski kurczak z trawą cytrynową i imbirem

    Przepis dodany:
    4.80
    Wietnamski kurczak z trawą cytrynową i imbirem
        Składniki na 2 porcje:2 filety z piersi kurczaka1 średnia cebula1 ząbek czosnku1 łodyga trawy cytrynowejkawałek świeżego imbiru (ok. 3-centymetrowy)pół zielonej papryczki chili (lub więcej)1 łyżeczka cukru1 łyżka sosu...
  • Dyniowe pancakes

    Przepis dodany:
    4.50
    Dyniowe pancakes
         Pancekas przybyły do Ameryki Północnej przed wiekami wraz z osadnikami z Europy i stały się jednym z symboli tradycyjnego amerykańskiego śniadania. Robi się je błyskawicznie, a polane syropem klonowym są pyszne. Poniższy...
  • Makaron z cukinią i krewetkami w szafranowym sosie

    Przepis dodany:
    4.79
    Makaron z cukinią i krewetkami w szafranowym sosie
         Szybkie i proste letnie danie z cukinią, któremu wykwintności dodaje winno-śmietanowy sos z dodatkiem szafranu.     Składniki na 2 porcje:250 g makaronu ( u mnie maccheroni)połowa dość sporej cukiniikilkanaście...
  • Łobio z czerwonej fasoli

    Przepis dodany:
    4.76
    Łobio z czerwonej fasoli
         Robiłam już łobio z fasolki szparagowej, teraz pora na fasolę czerwoną. Można je podawać jako przekąskę z pieczywem albo np. z mczadi.      Składniki dla 2 osób:200 g czerwonej fasolki1 cebula1 ząbek...
  • Ryba w sosie kokosowym (Dominikana)

    Przepis dodany:
    4.76
    Ryba w sosie kokosowym (Dominikana)
         Pescado con Coco, czyli ryba w sosie kokosowym, pochodzi z półwyspu Samana, uchodzącego za jedno z najpiękniejszych miejsc na Dominikanie, pełnego piaszczystych plaż i gajów palmowych. Do takiego obrazka idealnie pasuje to danie...
  • Kurczak balti w sosie kokosowym (Indie)

    Przepis dodany:
    4.91
    Kurczak balti w sosie kokosowym (Indie)
         Kuchnia balti to pewien sposób gotowania wywodzący się z kuchni indyjskiej, bardzo popularny w Wielkiej Brytanii. Dania balti przygotowuje się i podaje w przypominającym wok naczyniu z dwoma uchwytami o nazwie właśnie "balti"....
  • Makaron ze szparagami i pomidorowym sosem

    Przepis dodany:
    4.52
    Makaron ze szparagami i pomidorowym sosem
         W tym roku sezon szparagowy wykorzystałam w pełni, szparagi gościły na moim stole bardzo często, przeważnie z dodatkiem pysznego sosu holenderskiego . Jednak szparagi można podawać na wiele innych sposobów np. z...
  • Adżapsandali

    Przepis dodany:
    4.77
    Adżapsandali
         Bakłażan pojawia się w niezliczonych potrawach tradycyjnej kuchni gruzińskiej. Jedną z najpopularniejszych jest adżapsandali, czyli jednogarnkowe danie z bakłażana z warzywami. Wariantów jest oczywiście wiele, w zależności...
  • Korma z krewetkami (Indie)

    Przepis dodany:
    4.54
    Korma z krewetkami (Indie)
        Korma to indyjska potrawa przygotowana na bazie jogurtu, śmietanki lub mleczka kokosowego z przyprawami. Chyba najpopularniejsza jest korma z kurczakiem, ale spotykane są też wersje z jagnięciną, wołowiną, a także wegetariańskie. Ja...
  • Spaghetti aglio e olio z krewetkami

    Przepis dodany:
    4.61
    Spaghetti aglio e olio z krewetkami
         Spaghetti z czosnkiem i oliwą to chyba najprostsze danie makaronowe, jakie można sobie wyobrazić. Aby było smaczne należy użyć dobrego czosnku i wysokiej jakości oliwy z oliwek. Często dodaje się też ostrej czerwonej...
  • Pokusa Janssona

    Przepis dodany:
    4.65
    Pokusa Janssona
         Janssons frestelse czyli pokusa Janssona to jeden ze znaków rozpoznawczych kuchni szwedzkiej. Na temat tego, skąd wzięła się nazwa istnieją różne teorie. Jedna z nich mówi, że pochodzi od nazwiska śpiewaka operowego Adolfa...
  • Fakes - grecka zupa z soczewicy

    Przepis dodany:
    4.56
    Fakes - grecka zupa z soczewicy
         Kuchnia grecka nie kojarzy się raczej z gęstymi, rozgrzewającymi zupami. Jednakże zupa o niezbyt uroczej nazwie fakes jest jednym z podstawowych dań tej kuchni, idealnym na grecką zimę. Jest bardzo smaczna (między innymi dzięki...
  • Creme du Barry - zupa krem z kalafiora

    Przepis dodany:
    4.86
    Creme du Barry - zupa krem z kalafiora
         Creme du Barry to elegancka, aksamitna zupa-krem z kalafiora i pora. Swoją nazwę zawdzięcza Madame du Barry, osiemnastowiecznej francuskiej kurtyzanie, późniejszej metresie króla Ludwika XV. Podobno pani du Barry tak przepadała...
  • Makaron po singapursku

    Przepis dodany:
    4.76
    Makaron po singapursku
         Kuchnia singapurska powstała jako mieszanka tradycji kulinarnych różnych narodowości zamieszkujących Singapur. Tak więc zawiera elementy kuchni chińskiej, indyjskiej, malajskiej, a także europejskiej. Przepis na singapurski...
  • Fritole - pączki z Wenecji

    Przepis dodany:
    4.63
    Fritole - pączki z Wenecji
         Wkrótce rozpoczyna się słynny karnawał w Wenecji, więc to najlepszy moment na przygotowanie czegoś weneckiego, a do tego typowo karnawałowego. Fritole veneziane to małe pączki na dwa kęsy będące jedną z kulinarnych...
  • Tilslørte bondepiker - norweski deser

    Przepis dodany:
    4.64
    Tilslørte bondepiker - norweski deser
         To klasyczny norweski deser jabłkowy. Jego nazwę można przetłumaczyć jako wiejskie panny w welonie. Polecam go głownie amatorom bitej śmietany - jeśli ktoś jej nie lubi, deser raczej nie przypadnie mu do gustu, chyba, że...
  • Dorsz po kreolsku (Dominikana)

    Przepis dodany:
    4.87
    Dorsz po kreolsku (Dominikana)
         Ryba przygotowana w taki sposób jest daniem podawanym na Dominikanie w piątki i w okresie postu. Oryginalnie robi się je z suszonego solonego dorsza wcześniej moczonego w wodzie, ja jednak takiego nie miałam, więc dodałam zwykłe...
  • Bawarska sałatka ziemniaczana

    Przepis dodany:
    4.68
    Bawarska sałatka ziemniaczana
         Sałatka ziemniaczana (Kartoffelsalat) króluje na stołach w całych Niemczech. Oczywiście w poszczególnych regionach sposoby podania różnią się od siebie - w większości sałatki przyrządza się z majonezem, natomiast w...
  • Imbirowy kurczak z grzybami (Tajlandia)

    Przepis dodany:
    4.65
    Imbirowy kurczak z grzybami (Tajlandia)
         Składniki na 2 porcje:2 filety z kurczaka1 ząbek czosnkuok. 3 centymetrowy kawałek imbiru (starty)pół czerwonej paprykikilka suszonych grzybów mun2 cebule dymkiolej1 łyżeczka sosu sojowego1 łyżeczka sosu rybnego1 łyżeczka...
  • Twarogowe placuszki z musem jabłkowym - Quarkkäulchen

    Przepis dodany:
    4.87
    Twarogowe placuszki z musem jabłkowym - Quarkkäulchen
         Quarkkäulchen to placuszki pochodzące z niemieckiej Saksonii, serwowane jako deser, ale także jako danie główne na słodko. Placki wykonałam na podstawie przepisu Tima Mälzera, niemieckiego szefa kuchni znanego z programów...
  • Makaron z Pesto Calabrese

    Przepis dodany:
    4.79
    Makaron z Pesto Calabrese
         Pesto alla Calabrese pochodzi z południowych Włoch, jego przygotowanie wymaga naprawdę niewiele czasu, a harmonijne połączenie słodkawej papryki, łagodnego sera ricotta i ostrej papryczki chilli powinno trafić w gusta wszystkich...
  • Lohikeitto - fińska zupa z łososiem

    Przepis dodany:
    4.74
    Lohikeitto - fińska zupa z łososiem
         Lohikeitto to szybka w wykonaniu, delikatna i kremowa zupa z Finlandii. Może nie jest wyjątkowo fotogeniczna, ale za to bardzo smaczna.     Składniki na dwie spore porcje lub trzy mniejsze:1 por3 niewielkie...
  • Ravioli quattro formaggi z sosem pomidorowym

    Przepis dodany:
    4.71
    Ravioli quattro formaggi z sosem pomidorowym
         Ravioli, słynne włoskie pierożki, przygotowywane są z różnym farszami, najbardziej popularne są chyba te z ricottą i szpinakiem. Ja postanowiłam przygotować ravioli quattro formaggi, czyli cztery sery - połączenie, które...
  • Risgrynsgröt - szwedzki pudding ryżowy

    Przepis dodany:
    4.74
    Risgrynsgröt - szwedzki pudding ryżowy
         Jeszcze jedno świąteczne danie pochodzące ze Skandynawii. Risgrynsgröt podaje się w Szwecji w Wigilię Bożego Narodzenia. Zgodnie z tradycją, w rodzinie, w której są panny na wydaniu, do jednej z miseczek należy włożyć...
  • Rosolli - świąteczna sałatka z Finlandii

    Przepis dodany:
    4.66
    Rosolli - świąteczna sałatka z Finlandii
         Rosolii to fińska sałatka z buraków podawana w czasie Świąt Bożego Narodzenia. Bardzo smaczna i prosta w wykonaniu. Opcjonalnie, można dodawać pokrojonego w kostkę marynowanego śledzia - ja z tego zrezygnowałam, za to...
  • Roladki z bakłażana z orzechami

    Przepis dodany:
    4.89
    Roladki z bakłażana z orzechami
             Bakłażan i orzechy - jedne z najpopularniejszych składników gruzińskiej kuchni. Roladki z nich to pomysł na ciekawą przekąskę. Przepis pochodzi z książki "Tradycyjna kuchnia gruzińska" (z drobną...
  • Samfaina z dorszem

    Przepis dodany:
    4.65
    Samfaina z dorszem
         Samfaina to pochodząca z Katalonii gęsta potrawa z bakłażana, cukinii, papryki, cebuli i pomidorów z dodatkiem ziół - jest to po prostu katalońska wersja ratatouille, nie wiadomo jednak, w którym kraju robiono ją wcześniej....
  • Risotto z krewetkami

    Przepis dodany:
    4.71
    Risotto z krewetkami
         Przepis na tradycyjne risotto z krewetkami i szafranem pochodzący (z małymi modyfikacjami) z książki Marleny de Blasi "Smaki północnej Italii".      Składniki na dwie porcje:1 szklanka ryżu do risottopół...
  • Gnocchi marchewkowe

    Przepis dodany:
    4.70
    Gnocchi marchewkowe
         Składniki na 2 porcje:0,5 kg marchewki1 cebula1 łyżka oleju1 jajkook. 1 szklanki mąki pszennejok. 1 łyżeczki startej gałki muszkatołowejsól, pieprzmasło do polaniazioła do posypania np. bazylia lub szałwia   ...
  • Mczadi

    Przepis dodany:
    4.89
    Mczadi
          Mczadi to tradycyjne gruzińskie placki z mąki kukurydzianej. Można je podawać jako dodatek do wielu dań np. zamiast pieczywa. Mczadi można smażyć na oleju (wybrałam ten sposób) albo upiec w piekarniku.  ...
  • Łobio z fasolki szparagowej

    Przepis dodany:
    4.88
    Łobio z fasolki szparagowej
         Łobio to w kuchni gruzińskiej potrawy z fasoli. Jest to przeważnie fasola ziarnista, ciemnoczerwona, ale może też być fasolka szparagowa - wtedy potrawa nazywa się zielone łobio. Ja przygotowałam wersję wegetariańską, ale...
  • Saksońska zupa ziemniaczana

    Przepis dodany:
    4.54
    Saksońska zupa ziemniaczana
         Kartoffelsuppe, czyli zupa ziemniaczana to jedno z najpopularniejszych dań tradycyjnej kuchni niemieckiej. Oczywiście każdy region ma swój sposób na jej przygotowanie. Typowa dla Saksonii jest zupa z utłuczonych ziemniaków....
  • Tagliatelle z papryką i anchois

    Przepis dodany:
    4.67
    Tagliatelle z papryką i anchois
         Danie z minimalną ilością składników, szybkie i proste w przygotowaniu, a przy tym zaskakująco smaczne.     Składniki na dwie porcje:250 g makaronu - użyłam tagliatelle2 papryki o różnych kolorach np. czerwona...
  • Käsespätzle

    Przepis dodany:
    4.81
    Käsespätzle
         Käsespätzle to rodzaj kluseczek popularnych w południowych Niemczech i Austrii. Powinny być cienkie i podłużne. Są różne sposoby podawania spätzli - najczęściej są zapiekane z serem w piekarniku. Jednak najlepsze jakie...

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).