Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Kulinarne Uniesienia

W kuchni Kulinarne Uniesienia jest już 65 dobrych przepisów:

  • Drinki sylwestrowe love :)

    Przepis dodany:
    4.76
    Już niedługo święta, a zaraz po nich koniec roku i oczywiście czas na Sylwestrową zabawę. I zanim jeszcze zaczną się kolejki w sklepach my kupujemy nie tylko prezenty pod choinkę, ale także zaopatrujemy się w rzeczy niezbędne do hucznego...
  • Wegańska kuchnia bezglutenowa

    Przepis dodany:
    4.86
    Wegańska kuchnia bezglutenowa
    Robi zawrotną karierę w mediach, gabinetach dietetyczek, w końcu w domowych menu. O czym mowa? Gluten oczywiście. Niektórzy są jego zagorzałymi przeciwnikami, inni twierdzą, że nie taki gluten zły, jak o nim piszą, jeszcze inni twierdzą, że...
  • Tradycyjne pierogi z kapustą i grzybmi

    Przepis dodany:
    4.63
    Tradycyjne pierogi z kapustą i grzybmi
    Chyba moje ulubione, tradycyjne pierogi. Dobre nie tylko na święta i nie tylko do barszczu. Świetne są świeżo ugotowane na codzienny obiad, można też odsmażyć je na kolację.Najfajniej oczywiście jest wtedy, kiedy do lepienia pierogów jest...
  • Sirocco, gorący kubek aromatycznej herbaty

    Przepis dodany:
    4.85
    Sirocco, gorący kubek aromatycznej herbaty
    Sirocco, czyli gorący i suchy wiatr wiejący z południa w basenie Morza Śródziemnego, czasami gdy jest bardzo silny piasek z Sahary osadza się na samochodach nawet w Rzymie! Zapytacie co to ma wspólnego z blogiem kulinarnym. Otóż jak się okazuje...
  • Czekoladowe muffinki z wiśniami

    Przepis dodany:
    4.67
    Czekoladowe muffinki z wiśniami
    Jedne z najszybszych ciastek, jakie możecie przygotować. Wystarczy ok. 20 minut na przygotowanie i 30 minut w piekarniku i mamy efektownie wyglądające czekoladowe muffinki z wiśniami. Do ich przygotowania można użyć wiśni świeżych jak i tych...
  • Zupa paprykowa

    Przepis dodany:
    4.87
    Zupa paprykowa
    Zimowa, rozgrzewająca, gęsta zupa z papryki. Delikatnie pikantna, bardzo aromatyczna - kremowa zupa z dodatkiem śmietankowego serka.Składniki:2 papryki czerwone słodkie (można zstąpić zwykłymi)1 duża czerwona papryka1 średniej wielkości cebula1...
  • Pierś z gęsi pieczona w cydrze

    Przepis dodany:
    4.86
    Pierś z gęsi pieczona w cydrze
    Idealna przekąska na karnawałowe imprezy - prosta w przygotowaniu, bardzo efektowna i pyszna. Pieczoną w cydrze pierś gęsi można podawać na ciepło lub na zimno, świetnie komponuje się z kolendrowym pesto oraz musem z jabłek i żurawiny na...
  • Świąteczne ciasto czekoladowo-orzechowe

    Przepis dodany:
    4.46
    Świąteczne ciasto czekoladowo-orzechowe
    Moje ulubione ciasto z dużą ilością czekolady, orzechów,  czyli tego, co w cieście i nie tylko najlepsze :). To ciasto jest doskonałą alternatywą dla tych, którzy nie przepadają za świątecznym pienikiem. Bardzo wyraźne w smaku kusi...
  • Domowe sushi

    Przepis dodany:
    4.63
    Domowe sushi
    Nie jestem mistrzem sushi, więc na pewno nie zdradzę Wam wszystkich tajników i technik przygotowywania surowej ryby :). Robienia sushi nauczyłam się z książek kucharskich poświęconych temu tematowi oraz z filmików zamieszczonych w internecie....
  • Pszenno-orkiszowwy chleb na zakwasie

    Przepis dodany:
    4.85
    Pszenno-orkiszowwy chleb na zakwasie
    Uwielbiam zapach świeżego pieczywa w domu. Domowe pieczywo nigdy się nie nudzi, zawsze możecie poeksperymentować z łączeniem różnych rodzajów mąki, możecie dodawać pestki dyni, ziarna siemienia lnianego czy słonecznika, albo otręby, orzechy...
  • Midleton - miasteczko doskona?ej whisky i specja?ów lokalnej kuchni

    Przepis dodany:
    4.80
    Midleton - miasteczko doskona?ej whisky i specja?ów lokalnej kuchni
    Jak pewnie zauwa?yli?cie nie by?o nas przez d?u?sz? chwil?. W ko?cu zas?u?one wakacje. Kierunek wybrali?my nietypowy jak na wakacyjne przygody - Irlandi?. Zielona Wyspa we wrze?niu jest naprawd? zielona, a w tym roku przywita?a nas pi?kna pogod? - s?o?cem,...
  • Ceviche - paruwiańskie danie rybne

    Przepis dodany:
    4.85
    Ceviche - paruwiańskie danie rybne
    Nigdy nie byłam w Peru, a samą nazwę ceviche pierwszy raz usłyszałam w moim ulubionym serialu o chirurgach (może pamiętacie scenę, w której wyłowiona z wody dziewczyna po wypadku na łodzi motorowej przez stażystów ze szpitala Seattle Grace...
  • Kulinarne eksperymenty - garnek rzymski

    Przepis dodany:
    4.63
    Kulinarne eksperymenty - garnek rzymski
    Garnek rzymski - naczynie, o którym bardzo dużo czytaliśmy i bardzo długo zastanawialiśmy się czy warto je kupić. I jeżeli będziemy kupowali to jakie? Duże, małe, a może średnie? Do ryby, mięsa czy do chleba? I przede wszystkim czy będzie to...
  • Faszerowane jajka

    Przepis dodany:
    4.63
    Faszerowane jajka
    Jajka faszerowane kojarzą mi się ze świętami wielkanocnymi. I rzeczywiście niemal w każde święta są u nas na stole. I może trochę zatęskniłam za świąteczną atmosferą, a może za tym smakiem i dlatego zrobiłam ostatnio nieco świąteczne,...
  • Wołowina w sosie grzybowym

    Przepis dodany:
    4.58
    Wołowina w sosie grzybowym
    Pamiętam ten smak z dzieciństwa - kasza gryczana, ogórek konserwowy i wołowina w sosie grzybowym. Niezbyt często pojawiała się na naszym rodzinnym stole, bo jak się powszechnie sądzi, wołowinę trudno przygotować. Na blogu próbujemy Was...
  • Małe piwo

    Przepis dodany:
    4.68
    Małe piwo
    Naszym odkryciem tegorocznego Mundialu w Brazylii są piwa Kormoran z serii „Podróże Kormorana”. Kupione nieco przypadkiem w osiedlowym sklepie, którego właściciel kupił bardzo małą partię, żeby sprawdzić jak się będą sprzedawały. Przez...
  • Pierogi z jagodami

    Przepis dodany:
    4.49
    Pierogi z jagodami
    Kiedy zapytałam kiedyś moją babcię, jak zrobić ciasto na pierogi odpowiedziała: „bierzesz mąkę, dodajesz jajko, wodę, sól i zagniatasz z tego ciasto”. Oczywiście stereotypowo na sakramentalne pytanie, ale w jakich proporcjach babcia...
  • Spaghetti alla putanesca

    Przepis dodany:
    4.66
    Spaghetti alla putanesca
    Spaghetti alla puttanesca to potrawa, która ma w sobie żar Półwyspu Apenińskiego, połączony z rozpalającymi zmysły włoskimi aromatami. Potrawa przyciąga uwagę nazwą, zapachem, wyglądem, do tego jest niezwykle łatwa w przygotowaniu i stanowi...
  • Kuchenne punkty zapalne

    Przepis dodany:
    4.67
    Kuchenne punkty zapalne
    Bałagan w lodówce – czy ten na pozór błahy powód może być jednym z najczęstszych tematów sprzeczek pomiędzy domownikami? Okazuje się, że tak. Ostatnie badania przeprowadzone wśród polskich i europejskich rodzin sugerują, że pomimo dobrze...
  • Mus jabłkowy z rabarbarem

    Przepis dodany:
    4.60
    Mus jabłkowy z rabarbarem
    Uwielbiam wiosnę, ponieważ bogata jest w świeże warzywa z których można wyczarować niesamowicie smakujące po długiej zimie nowalijkowe potrawy. Ostatnio miałam ochotę na pieczoną kaczkę (taką najprostszą, na która przepis znajdziecie...
  • Kruche ciasto rabarbarowe

    Przepis dodany:
    4.76
    Kruche ciasto rabarbarowe
    Najwyższa pora na świeże owoce i warzywa. Wiosną uwielbiam chodzić na bazarek niedaleko domu - po zimie jest pełno świeżych, pachnących i kuszących owoców i warzyw, które można dostać tylko o tej porze roku. Jednym z nich jest rabarbar -...
  • Warsztaty w szkole gotowania Little Chef

    Przepis dodany:
    4.89
    Warsztaty w szkole gotowania Little Chef
    Wczoraj w szkole gotowania Little Chef odbyły się warsztaty kulinarne Wiosenne party. Przygotowane na miejscu menu było pyszne, lekkie i łatwe do przygotowania. Zestawione ze specjalnie wyselekcjonowanym i schłodzonym winem stworzyło kompozycję...
  • Ciasto włoskie

    Przepis dodany:
    4.72
    Ciasto włoskie
    Dzisiaj przepis na jedno z najprostszych ciast, jakie znam. To bardzo proste i szybkie ciasto włoskie pachnące przyprawami korzennymi, słodkie i delikatnie kwaśne w smaku z dużą ilością bakalii, świetnie nadaje się na domowe przyjęcia, można je...
  • Zupa krem z groszku

    Przepis dodany:
    4.78
    Zupa krem z groszku
    Kremowa zupa z zielonego groszku z lekką nutą ostrej papryki i cytryny. Zielony groszek kojarzy mi się przede wszystkim z groszkiem z puszki wrzuconym do tradycyjnej sałatki warzywnej, a tymczasem można wyczarować z niego prostą i bardzo smaczną...
  • Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

    Przepis dodany:
    4.56
    Kurczak w sosie słodko-kwaśnym
    To jedno z moich ulubionych dań - nie wymaga dużo czasu, jest proste i niedrogie. Słodycz ananasa, delikatny kwaśny smak cytryny, do tego kurczak i chrupiące warzywa - wszystko to składa się na przeniesiony w realia polskiej kuchni lekko orientalny...
  • Polędwica cielęca czyli wariacja na temat kotleta wiedeńskiego

    Przepis dodany:
    4.90
    Polędwica cielęca czyli wariacja na temat kotleta wiedeńskiego
    Polski schabowy to uboższy krewny sznycla lub kotleta wiedeńskiego. Poza kilkoma niewielkimi różnicami dotyczącymi samego przygotowania jest jedna rzecz, która różni je zasadniczo – rodzaj mięsa. Kotlet wiedeński należy przygotować z...
  • Zupa marchewkowa

    Przepis dodany:
    4.84
    Zupa marchewkowa
    Kolejna propozycja na zimową zupę krem. Tym razem z marchewki z dodatkiem ziemniaków, cebulki i przypraw, które sprawiają, że zupa jest jednocześnie delikatnie słodka, kwaśna i ostra. Składniki: 0,5 kg marchewki2 ziemniaki2 łyżki...
  • Chleb orkiszowy na zakwasie

    Przepis dodany:
    4.66
    Chleb orkiszowy na zakwasie
    Ten chleb jest przede wszystkim dla miłośników chlebów jasnych. Wymaga dużo cierpliwości i dość dużo czasu, ale naprawdę warto. Ma delikatną, ale jednocześnie chrupiącą skórkę. Wykonany jest z mąki orkiszowej chlebowej i pomimo tego, że...
  • Zupa z porów

    Przepis dodany:
    4.51
    Zupa z porów
    Bardzo smaczna zupa z porów i ziemniaków z dodatkiem cebulki i mleka. Pierwszy raz taką jadłam w restauracji w English Market w Cork i od tamtego czasu na stałe zagościła w naszym menu. Jest delikatna, ale jednocześnie wyrazista, lekka, sycąca i...
  • Nowa zabawka

    Przepis dodany:
    4.74
    Nowa zabawka
    W moje ręce wpadło nowe narzędzie w postaci tabletu Galaxy Tab3. Jestem bardzo ciekawa jak bardzo okaże się pomocny przy prowadzeniu bloga i czy faktycznie pozwoli mi na wygospodarowanie większej ilości czasu, żeby sprawdzać wiadomości, szukać...
  • Eklerki

    Przepis dodany:
    4.52
    Eklerki
    Eklerki to jedne z moich ulubionych ciastek - mogłabym je jeść niemal codziennie. Dlatego karnawał w tym roku na blogu rozpoczynamy przepisem na domowe eklerki, pomimo tego, że tradycyjnymi słodyczami jedzonymi w tym okresie są pączki i faworki (na...
  • Pieczone żeberka

    Przepis dodany:
    4.54
    Pieczone żeberka
    Żeberka pieczone to jedno z naszych ulubionych dań. Jest bardzo proste w przygotowaniu i wbrew pozorom, nie licząc czasu oczekiwania, czyli marynowania mięsa i samego pieczenia, przygotowuje się je bardzo szybko i bez większego wysiłku :) Tak...
  • Pieczona kaczka z musem z jabłek i żurawiny

    Przepis dodany:
    4.79
    Pieczona kaczka z musem z jabłek i żurawiny
    Idealne danie na noworoczny obiad. Kaczka to kolejne mięso, które jest w Polsce niedoceniane, a bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Dobrze wypieczona kaczka idealnie odchodzi od kości, mięso jest miękkie i aromatyczne.  Do kaczego mięsa...
  • Śledzie w śmietanie z jabłkami

    Przepis dodany:
    4.71
    Śledzie w śmietanie z jabłkami
    W tym roku również eksperymentowaliśmy ze śledziami - tym razem zrobiliśmy śledzie w śmietanie z jabłkami, ogórkami i podduszoną w zalewie octowej cebulką. Takie śledzie mają jednocześnie słodki, słony i kwaśny smak, a śmietanka dodaje im...
  • Śledzie marynowane w zalewie korzennej

    Przepis dodany:
    4.84
    Śledzie marynowane w zalewie korzennej
    Po raz pierwszy takie śledzie zrobiliśmy w ubiegłym roku na święta Bożego Narodzenia. Podbiły serca wszystkich członków naszej rodziny i od tamtej pory są stałym elementem niemalże każdego rodzinnego przyjęcia, w tym przede wszystkim Wigilii....
  • Mlecz z ikrą ze śledzia w śmietanie

    Przepis dodany:
    4.75
    Mlecz z ikrą ze śledzia w śmietanie
    Święta to rzadki okres, kiedy więcej osób chce poświęcić trochę czasu i pracy, żeby przygotować śledzie od podstaw, czyli kupić je w całości, wyczyścić i mieć satysfakcję ze zrobienia w pełni własnej i wyjątkowo smakującej potrawy....
  • Śledzie z cebulką i ogórkiem w oleju

    Przepis dodany:
    4.82
    Śledzie z cebulką i ogórkiem w oleju
    Połączenie tym razem dość niekonwencjonalne, proste i niezwykle smaczne. I powiem tylko, że to przepis mojej mamy, która pewnego razu wpadła na pomysł połączenia śledzi z ogórkami kiszonymi, które zostały w lodówce ;) i tak powstał przepis...
  • Ciasteczka maślane

    Przepis dodany:
    4.54
    Ciasteczka maślane
    Czy macie czasem ochotę na coś słodkiego do herbaty? My czasem mamy :) i wtedy idealnie sprawdzają się niezwykle szybkie i proste w przygotowaniu ciasteczka maślane - przygotowanie i pieczenie ciasteczek nie zajmie więcej niż ok. pół...
  • Grzane wino

    Przepis dodany:
    4.73
    Grzane wino
    Idealny napój na zimowe wieczory, aromatyczny, pachnący przyprawami - cynamonem, goździkami i anyżem i nieziemsko rozgrzewający. Mi kojarzy się jednoznacznie z górami, zimowymi wędrówkami po ośnieżonych szlakach. Nie ma nic lepszego niż kubek...
  • Stek wołowy z puree z batatów i sałatką z pieczarek

    Przepis dodany:
    4.79
    Stek wołowy z puree z batatów i sałatką z pieczarek
    Polacy nie jedzą wołowiny - tak przynajmniej wynika z danych GUSu. W ciągu roku przeciętny Polak zjada niecałe 2 kg tego rodzaju mięsa, podczas gdy np. Argentyńczyk zjada go rocznie ok. 60 kg*. Czemu tak się dzieje? Przede wszystkim dlatego, że...
  • Chleb żytni na zakwasie

    Przepis dodany:
    4.72
    Chleb żytni na zakwasie
    Jakiś czas temu pokazałam Wam, jak przygotować własny domowy zakwas i dlaczego jest on przydatny w każdej kuchni. Chleb na zakwasie jest niezwykle trwały, potrafi być świeży przez ponad tydzień. I cały ten czas jest naprawdę smaczny. Poza tym...
  • Pieczona gęś – renesans szlachetnego mięsa

    Przepis dodany:
    4.47
    Pieczona gęś – renesans szlachetnego mięsa
    Wiecie, że Polska jest największym producentem gęsi w Europie? Ja do niedawna nie wiedziałam, bo chociaż jako kraj jesteśmy głównym dostarczycielem gęsiny na rynek niemiecki, to sami o tym szlachetnym mięsie praktycznie zapomnieliśmy. Kilka lat...
  • Zupa z dyni

    Przepis dodany:
    4.56
    Zupa z dyni
    Dynia uchodzi za jedno z warzyw wyjątkowo zdrowych, a jednocześnie mam wrażenie, że jest w naszej kuchni mocno niedoceniana. Jej czas przychodzi zawsze jesienią i gości w naszych domach coraz częściej tylko z powodu zdobywającego popularność...
  • Kurczak marynowany w occie balsamicznym

    Przepis dodany:
    4.63
    Kurczak marynowany w occie balsamicznym
    Będąc kiedyś w małej włoskiej restauracji jadłam nietypowo, bo nie pastę, czy pizzę, przepyszną sałatkę z kurczakiem marynowanym w occie balsamicznym. Przez kilka lat brakowało mi tego smaku, aż do teraz, kiedy postanowiłam, że spróbuję...
  • Owocowa tarta

    Przepis dodany:
    4.59
    Owocowa tarta
    Tarty to jedne z najprostszych ciast, jakie można upiec. Nawet niezbyt wprawnemu kucharzowi czy cukiernikowi uda się zagnieść ciasto, zrobić prosty krem i podać zachwycające ciasto.Pomysł na tą tartę narodził się z chęci połączenia smaków...
  • Robimy zakwas do pieczenia chleba!

    Przepis dodany:
    4.90
    Robimy zakwas do pieczenia chleba!
    Jeżeli ktoś próbował piec własny chleb i zdobyć trochę informacji jak to zrobić, to na pewno wie, że najlepsze chleby wychodzą na zakwasie. Chleb drożdżowy ma zdecydowanie krótszą trwałość, szybko czerstwieje i moim zdaniem nie smakuje tak...
  • Irlandzkie śniadannie/Irish full breakfast

    Przepis dodany:
    4.73
    Irlandzkie śniadannie/Irish full breakfast
    Irlandzkie  śniadanie - bardzo sycące, bo jedna porcja zawiera ponad 1000 kcal, daje energię na niemal cały pracowity dzień. I choć trzeba poświęcić trochę czasu na przygotowanie takiego śniadania, a także na znalezienie odpowiednich...
  • Domowe burgery

    Przepis dodany:
    4.57
    Domowe burgery
    Na pewno to nie jest fast food. Soczyste i smaczne domowe hamburgery. Składniki: 1 kg mięsa wołowego, np. rosbefusól, świeżo zmielony czarny pieprz1 jajko2 listki sałaty1 pomidor2 ogórki konserwowe 2 cebulki szalotki100 g sera gouda...
  • Tatar wołowy

    Przepis dodany:
    4.74
    Tatar wołowy
    Klasyka gatunku :)Składniki:0,5 kg polędwicy wołowej lub ligawysólświeżo zmielony czarny pieprzkapary5 cebulek szalotek5 niedużych ogórków kiszonychmarynowane kurki5 łyżek oleju2 jajkaPolędwicę wołową mielimy w maszynce, doprawiamy solą,...
  • Domowy chleb z ziarnami dyni

    Przepis dodany:
    4.86
    Domowy chleb z ziarnami dyni
    Domowy chleb wcale nie wymaga dużo czasu nie trzeba też być dyplomowanym piekarzem. Wystarczą mąka, woda, drożdże i naczynie żaroodporne.Składniki:500 g mąki orkiszowej typ 720100 g mąki pszennej typ 550* 40 g drożdży525 ml wodyłyżeczka...

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).