Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni LEŚNY ZAKĄTEK

W kuchni LEŚNY ZAKĄTEK jest już 183 dobrych przepisów:

  • Wrześniowa piekarnia, na zakwasie z tartym jabłkiem

    Przepis dodany:
    4.74
    Zapraszam na nowego bloga dancia.bloog.pl
  • Chleb z tartym jabłkiem

    Przepis dodany:
    4.90
    To mój ostatni wpis na tym blogu. Już niebawem zaproszę Was do nowego Leśnego Zakątka. W nowym miejscu zajmę się na początek tylko pieczeniem chleba. Czy będą inne tematy? Jeszcze nie wiem.Chciałam zaznaczyć, że ten blog nie będzie...
  • Czerwcowa piekarnia, na zakwasie i na drożdżach

    Przepis dodany:
    4.52
    Oryginalny przepis na chleb drożdżowy znajdziecie u Ani na blogu Kuchennymi drzwiami lub na blogu Grunt to przepis który wybrała do czerwcowej piekarni Marzena Ja podaję dwa przepisy na ten chleb. Na zakwasie i na drożdżach. W jednym i drugim...
  • Syrop z kwiatów czarnego bzu i 8 lat Leśnego Zakątka

    Przepis dodany:
    4.76
    Minęło 8 lat Leśnego Zakątka. Dalsze systematyczne prowadzenie bloga i jego rozwój w tym miejscu jest niemożliwe. Dałam sobie czas do września i przez ten czas zdecyduję czy będę pisać na innej platformie czy też dam sobie spokój. Do tego...
  • Biały żytni z serwatką na liściach tataraku, metoda dwufazowa

    Przepis dodany:
    4.56
    Stopniowa metoda zakwaszania ciasta przy chlebach żytnich z mąki białej czy razowej przynosi najlepsze rezultaty. W tym przypadku jest to metoda dwufazowa albo dwustopniowa jak kto woli. dancia.bloog.pl
  • Tartine bread, majowa piekarnia

    Przepis dodany:
    4.56
    Propozycja chleba do majowej piekarni od Jacka z bloga Przepisy na Domowy Chleb i Ser W oryginalnym przepisie jest mąka pszenna jasna i pełnoziarnista. Ja użyłam mąki orkiszowej dlatego zmieniłam w składnikach przepisu. Zaczyn przygotowałam na...
  • Chleb orkiszowy z nasionami szałwii hiszpańskiej

    Przepis dodany:
    4.62
    Bardzo smaczny. Nasiona po namoczeniu tworzą galaretowatą strukturę, która utrzymuje ciasto w ryzach i dodaje wnętrzu chleba elastyczności. Podobnie jak przy użyciu nasion lnu. dancia.bloog.pl
  • Chleb ziołowy z płatkami owsianymi na zakwasie, kwietniowa piekarnia.

    Przepis dodany:
    4.69
    Kwietniowa Piekarnia u Amber i pyszny chleb ziołowy zaproponowany przez Kasię z bloga Smaki i Aromaty Chleb aromatyczny i na tyle smaczny, że upiekłam dwa w ciągu tygodnia. W wersji foremkowej i w kształcie okrągłego bochenka zmieniając sposób...
  • Złocisty, chleb mieszany z siemieniem lnianym

    Przepis dodany:
    4.47
    Są dwa rodzaje siemienia lnianego brązowe i złociste inaczej zwane budwigowe. Które bardziej wartościowe? Różne są opinie, niektórzy twierdzą, że złociste ale ja wiem na pewno, że siemię złociste jest bardziej delikatne i jak dla mnie o...
  • Marcowa piekarnia i simit

    Przepis dodany:
    4.76
    W marcowej Piekarni u Amber zapachniało tureckimi bajglami o tajemniczej nazwie Simit. Przepis pochodzi z bloga Moniki Bajgle były już pieczone w piekarni u Amber klik. Wizualnie podobne ale simit są o wiele prostsze i szybsze w wykonaniu a nawet...
  • Mieszany na zakwasie z moczonymi pestkami na jogurcie z grzybka tybetańskiego

    Przepis dodany:
    4.56
    Ostatnio mało dzieje się w Leśnym Zakątku. Już nawet zastanawiałam się czy nie zakończyć swojej przygody z pisaniem bloga. Powodów jest wiele. Po zastanowieniu doszłam do wniosku, że od czasu do czasu będę publikować przepisy na chleb czy...
  • Pszenno-żytni z czarną komosą ryżową

    Przepis dodany:
    4.63
    Komosa ryżowa to roślina jednoroczna, która jest uprawiana w Ameryce Południowej. Nazwa tej rośliny jak i gatunek jest spokrewniony z komosą białą, czyli naszą polską. Muszę przyznać, że ta informacja zaczerpnięta z Internetu trochę mnie...
  • Lutowa piekarnia, chleb na piwie z cebulą

    Przepis dodany:
    4.83
    Przepis na chleb do lutowej Piekarni Amber pochodzi z książki Piotra Kucharskiego „Chleb domowa piekarnia” dancia.bloog.pl
  • Faworki z mąki orkiszowej

    Przepis dodany:
    4.54
    Jest mnóstwo przepisów na faworki. Przeważnie są do siebie zbliżone, bo łączą je składniki, które są niezbędne do ich przygotowania. Czyli mąka, żółtka jaj i spirytus.Kruchość i delikatność faworków dancia.bloog.pl
  • Jak uzyskać nowe typy mąki, wyliczenia

    Przepis dodany:
    4.76
    Dzisiaj trochę matematyki:). Pytacie mnie w komentarzach i mailach, w jakich proporcjach mieszać mąki, aby uzyskać zbliżony typ, który jest w danym przepisie. Wiele osób ma problemy z zakupem mąk żytnich dostępnych na rynku w swoim miejscu...
  • Pączki serowe

    Przepis dodany:
    4.89
    Popularne pączki serowe, które moim zdaniem biją na głowę tradycyjne pączki drożdżowe. Są proste i szybkie w przygotowaniu. Szybciej ich się robi niż zjada:). Ser powinien być bez grudek taki do smarowania. Użyłam sera jednej z firm, który...
  • Styczniowa piekarnia i chleb z burakiem w dwóch odsłonach

    Przepis dodany:
    4.61
    Pierwsza Piekarnia w 2016r. i propozycja chleba z czerwonym burakiem. Szczegóły znajdziecie u Ani na blogu Kuchennymi drzwiami, która co miesiąc zaprasza chętne osoby do wspólnego pieczenia. Chleb można upiec na zakwasie lub na drożdżach....
  • Chleb skojarzony Ajeru, czyli mój litewski po polsku

    Przepis dodany:
    4.48
    Małe ciemne chlebki przyprószone jakby od niechcenia mąką, pieczone na liściach tataraku o wadze 400g w cenie 6 PLN. Stoisko pod chmurką, chleby nie są pakowane w żadną folię i na dodatek sprzedaje je sympatyczna pani.Maleńkie dziurki o zbitym...
  • Czarna Zośka

    Przepis dodany:
    4.71
    Przepyszne ciasto, które przywędrowało do mnie z Podkarpacia od babci Zosi. Pisząc przywędrowało, miałam na myśli nie przepis tylko kawałek ciasta, którego smakiem i wyglądem byłam zachwycona. W trakcie jedzenia próbowałam smakowo i wizualnie...
  • Zmysłowe wyspy smaku

    Przepis dodany:
    4.47
    Mini ciasta czekoladowe w kształcie 3 babeczek, pieczonych w niedużych ceramicznych foremkach. Wilgotne, mocno czekoladowe, pachnące miętą. Proste i szybkie w wykonaniu. dancia.bloog.pl
  • Torcik marchewkowy z kremem czekoladowym

    Przepis dodany:
    4.70
    Przepyszny torcik marchewkowy. Myślę, że jest wart świątecznego stołu. To ciasto z powodzeniem może zastąpić biszkoptowe. Spójrzcie, jakie równe i bez żadnych pęknięć!Jest wilgotne, świetnie się kroi i nie trzeba go nasączać, chociaż...
  • Chleb razowy na zaczynie z czerstwego chleba z dodatkiem mąki z pszenicy Durum

    Przepis dodany:
    4.64
    Korzyści z użycia suchego chleba do wypieku nowego są dwie. Nie marnujemy chleba i przedłużamy świeżość chleba nowo upieczonego. Tak mi się spodobał ten sposób, że dość często celowo zostawiam część chleba z wypieku i pozostawiam do...
  • Grudniowa Piekarnia. Chleb pszenno–orkiszowy z płatkami żytnimi i owsianymi

    Przepis dodany:
    4.62
    Chleb do grudniowej piekarni, prowadzonej przez Amber z Kuchennymi drzwiami pochodzi z bloga Chili und Ciabatta Przepis nieco zmieniłam. Nie robiłam zaparki, tylko płatki żytnie i owsiane łącznie z wodą, ale letnią dodałam do zaczynu. Ciasto...
  • Gołąbki z kiszonych liści kapusty włoskiej

    Przepis dodany:
    4.77
    Kapustę ukisiłam już jakiś czas temu. Temperatura za oknem sprzyja, więc po ukiszeniu stoi na balkonie. Zostało mi z niej już niewiele, więc dobrałam się do liści z kapusty, które przy okazji ukisiłam. Nie musimy kisić całych główek, bo...
  • Konfitura z żurawiny błotnej

    Przepis dodany:
    4.79
    Do zrobienia konfitury zainspirował mnie przepis Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Z przepisu wybrałam główny sposób wykonania, który wydawał mi się prosty i szybki. Z wielu powodów ominęłam sposób przygotowywania żurawiny. dancia.bloog.pl
  • Dynia marynowana

    Przepis dodany:
    4.56
    Dawno nie przygotowywałam dyni w słoikach na zimę. Na rynku jest tak wiele gatunków tego warzywa, że trudno przejść obojętnie obok takiej oferty:)Proporcja składników w przepisie, jak dla mnie, jest w sam raz. Syrop proponuję jednak próbować i...
  • Chleb ze sfermentowanych płatków zbóż i ziaren

    Przepis dodany:
    4.62
    Chleb pieczony na bazie sfermentowanych płatkach zbóż i ziaren. Wszystkie produkty pełnoziarniste jak również różnego rodzaju ziarna zawierają kwas fitynowy, którego nadmiar w naszej diecie nie jest korzystny. Pisałam już na ten temat tutaj...
  • Listopadowa Piekarnia i chleb z marchewką

    Przepis dodany:
    4.88
    Listopadowa Piekarnia u Amber to pyszny, kolorowy i bardzo smaczny chleb. To chleb na zaczynie drożdżowym, który kilkanaście godzin fermentuje, dzięki czemu jego smak jest wyjątkowy.Piekłam już chleb z marchewką, ale na zakwasie i do ciasta...
  • Ciastka owsiane z dodatkiem płatków jaglanych i nasion z konopi

    Przepis dodany:
    4.81
    Z tej ilości składników wychodzi około 40 sztuk ciastek różnej wielkości. Ciastka są delikatnie słodkie i bardzo chrupiące. Ciasto powinno być dobrze schłodzone, wtedy świetnie się kroi i trzyma kształt w trakcie pieczenia. Formowałam...
  • Podnosimy odporność naturalnie

    Przepis dodany:
    4.58
    Najwięcej jest przeziębień jesienią. Dlatego warto podnieść swoją odporność różnymi naturalnymi, dostępnymi środkami. Proponuję mikstury, które są skuteczne i na dodatek bardzo smaczne. dancia.bloog.pl
  • Tradycyjna szarlotka

    Przepis dodany:
    4.54
    Duża blacha pysznej szarlotki. Cukru do jabłek dodałam niewiele. Jabłka, które używamy do szarlotki to przeważnie szara czy złota reneta lub antonówka. W tym roku jabłka miały tyle słońca, że nawet bez cukru są o wiele słodsze niż...
  • Światowy Dzień Chleba 2015

    Przepis dodany:
    4.69
    Chleb jest stałym elementem w naszej codzienności. To nasza kultura i tradycja. Chleb to życie. Przysłowie mówi: "Biedna to kraina, gdzie się chleb kończy, a kamień zaczyna" albo „Milszy chleb własny razowy, niż pański nie zawsze...
  • Wytrawne drożdżówki w dwóch odsłonach, październikowa piekarnia

    Przepis dodany:
    4.78
    Przepis na drożdżówki do październikowej piekarni wybrała Ala z bloga nie-ład mAlutki z książki E.Mórawskiej O chlebie. Gospodynią wspólnego comiesięcznego pieczenia jest Ania z bloga Kuchennymi Drzwiami, która to zaprasza nas z dobrym...
  • Chleb tostowy z ziarnami i nasionami chia

    Przepis dodany:
    4.63
    Proponuję upiec z całej porcji. Szkoda zabawy z połową składników. Nie zwiększajmy ilości ziaren a szczególnie nasion chia i lnu. Wystarczy tyle ile zmieści łyżka. Zbyt dużo ziaren spowoduje, że pieczywo jak na tostowe będzie zbyt ciężkie...
  • Gruszki w syropie na dwa sposoby

    Przepis dodany:
    4.56
    Wykorzystałam syrop z zielonych orzechów włoskich klik, w którym jest już cynamon i goździki. Podpowiedź dla osób, które robiły zielone orzechy w syropie i chciałyby wykorzystać syrop i nie bardzo wiedzą, do czego go zużyć. dancia.bloog.pl
  • Ciasto na niedzielę

    Przepis dodany:
    4.53
    Bardzo dobre ciasto z dodatkiem gruszek. Szybkie i proste w przygotowaniu. Piekłam je również ze śliwkami.Ciasto jest delikatne i pulchne. Jeśli zdecydujecie się na śliwki, proponuję kilkanaście połówek śliwek w równych odstępach wcisnąć...
  • Śliwki węgierki nadziewane

    Przepis dodany:
    4.47
    Sezon na śliwki w pełni. Proponuję obok tradycyjnych powideł przygotować je zupełnie inaczej. Zapewniam, że będziecie zachwyceni ich smakiem.Przepis oryginalny z książki: „Jedyne praktyczne przepisy...” Lucyny Ćwierczakiewiczowej...
  • Wrześniowa piekarnia, chleb jęczmienny z owczym serem i kminkiem

    Przepis dodany:
    4.51
    Wrześniowa piekarnia u Amber i mój pierwszy chleb po długich wakacjach. Stęskniłam się za domowych chlebem, bo przez 2 miesiące nie piekłam. Przepis pochodzi z bloga Zapach chleba a wybrała go Magda z Konwalie w kuchni dancia.bloog.pl
  • Ciasteczka sezamowe z dodatkiem świeżego tymianku

    Przepis dodany:
    4.58
    Ciasto można zrobić dzień przed pieczeniem, zawinąć w folię i przechować w lodówce. Z tej ilości upiekłam 56 sztuk ciastek o średnicy 6 cm. Można wierzch ciastek przed pieczeniem posypać dodatkowo całymi ziarnami, które zrumienią się w...
  • Kiszony czosnek

    Przepis dodany:
    4.85
    Bardzo polecam tym, którzy czosnek lubią i mogą go jeść. Wykonanie proste, bo czosnek kisimy podobnie jak ogórki Czosnek może być dodatkowo wzbogacony innymi przyprawami. Można dodać ziele angielskie, pieprz ziarnisty kolorowy lub czarny,...
  • Zielone orzechy włoskie w syropie i przerwa wakacyjna na blogu.

    Przepis dodany:
    4.58
    Jeszcze zdążycie zrobić. Orzechy zbiera się od końca czerwca do chwili, kiedy da się owoc przekroić bez trudu. W zależności od regionu, owoce różnie rosną i dojrzewają. Z tego, co wiem, można zbierać do końca lipca. Najlepiej sprawdzić...
  • Jagody leśne 2015 i pierogi z jagodami bez cukru z kwiatami lawendy

    Przepis dodany:
    4.88
    Borówka czarna zwana jagodą, czarną jagodą lub czernicą. W polskich lasach jest bardzo popularna. Jest rośliną jadalną i jednocześnie leczniczą. Lecznicze działanie tej rośliny posiadają owoce jak i liście. Świeże jagody są idealne na...
  • Kurczak faszerowany

    Przepis dodany:
    4.75
    Faszerowany kurczak świetny na ciepło do obiadu jak i na zimno do kanapek. Alternatywa do sklepowych wędlin. Luzowałam całego kurczaka po raz pierwszy. Zajęło mi to 30 minut i wcale nie jest to takie trudne jakby mogło się wydawać....
  • Biblijny chleb Ezechiela, czerwcowa piekarnia u Amber

    Przepis dodany:
    4.46
    To wyjątkowy chleb. Składa się z mieszanki 6 składników: mąki orkiszowej, pszennej, jęczmiennej, soczewicy, bobu i ziaren prosa. Czemu taka nazwa chleba? Zerknijcie do Ani na bloga Kuchennymi drzwiami lub na mój wpis z przed 2 lat. dancia.bloog.pl
  • Deser truskawkowy

    Przepis dodany:
    4.55
    Nie musimy włączać piekarnika a deser wyjęty prosto z lodówki ochłodzi nas odrobinę w czasie gorących dni. Mało składników i pracy niewiele, ale z jedzeniem trzeba się wstrzymać do następnego dnia, aby deser stężał. dancia.bloog.pl
  • Domowe lody z maszynki w dwóch odsłonach

    Przepis dodany:
    4.55
    Domowe najlepsze, bo przynajmniej wiemy, jakich użyliśmy składników. Do podstawowej wersji śmietankowej można dodawać zmiksowane owoce, ekstrakty soków owocowych czy warzywnych. dancia.bloog.pl
  • Dekoracyjny chleb weselny

    Przepis dodany:
    4.46
    Do dekoracyjnego chleba na weselną uroczystość, specjalnie na prośbę Joli, podchodziłam trzy razy. Było to dla mnie nie lada wyzwanie i nie wiem czy mu sprostałam. Dwa razy upiekłam chleb ozdobny z ciasta na zakwasie. Za pierwszym razem wykonałam...
  • 7 lat Leśnego Zakątka i deser bez pieczenia

    Przepis dodany:
    4.50
    Dzisiaj Leśny Zakątek kończy 7 lat. Nie wiem czy jest powód do radości, bo tak naprawdę to mnie tych lat dokładnie tyle przybyło:). Na pocieszenie tłumaczę sobie, że ten czas prowadzenia bloga był dla mnie niezwykłym doświadczeniem....
  • Małosolne ze świeżą pokrzywą

    Przepis dodany:
    4.72
    Ogórki zakisiłam tak jak to robię zazwyczaj dodając koper, czosnek, chrzan, sól i wodę. Tym razem dodałam również pokrzywę, bo musiałam ściąć górne liście, aby nie dopuścić do jej kwitnięcia. dancia.bloog.pl
  • Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną, majowa piekarnia

    Przepis dodany:
    4.74
    Chleb do majowej piekarni wybrała Ela właścicielka bloga W poszukiwaniu Slowlife, który wypatrzyła na blogu Trufla. Oryginalny przepis można znaleźć również u Ani prowadzącej Piekarnię i bloga Kuchennymi drzwiami. dancia.bloog.pl

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).