Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni łyżka-widelec-nożyczki
W kuchni łyżka-widelec-nożyczki jest już 53 dobrych przepisów:
„Moules de peche“
Przepis dodany:Będąc na zakupach w jednym z opolskich hipermarketów, natknąłem się na świeże omułki. Przekonany, że cena powali mnie na kolana podszedłem bliżej. Ku mojemu zaskoczeniu zobaczyłem cenę 29zł za 1,5 kg, tego mało znanego jeszcze w naszym...„Kordial“ – klasyk na upalny dzień.
Przepis dodany:Kordiał to szlachetny, mocny trunek, dawniej stosowany jako lek wzmacniający serce :) I choć wersja dzisiejszego powinna zostać bezalkoholowa (dozwolone od lat 18) , nie mogłem ulec pokusie, by nie dodać do niego kilka kropel czegoś mocniejszego. To...Menu Hell`s Kitchen „Kaszotto z grzybami, dymką i owczym serem“
Przepis dodany:składniki:- 250g kaszy pęczak- 30ml oleju słonecznikowego- 50g szalotki- 250ml białego wina Sauvignon...Casting Hell`s Kitchen, Opole i Katowice
Przepis dodany:UWAGA! UWAGA! Taaakk.... To już pewne ! Każdy ma szanse! Razem z Pauliną i Łukaszem (zwycięzcą Hell`s Kitchen) oraz ekipą POLSATU, zapraszamy na casting bliżej Was!Pamiętaj, że nie musisz pochodzić z dużego miasta i nie musisz być...Menu Hell`s Kitchen „Kopytka z twarogu/z fiołkami i rokitnikiem“
Przepis dodany:Już za tydzień wielki finał pierwszej polskiej edycji Hell`s Kitchen. Sylwia, Kasia i Łukasz oto finaliści za których trzymam mocno kciuki. Również i ja wrócę na sam finał. Zatem wszyscy utęsknieni, będą mogli znów oglądać mnie na szklanym...Menu Hell`s Kitchen „Kaczka w miodzie wrzosowym z lawendą, kaszą gryczaną i bakłażanem“
Przepis dodany:Oddaję w wasze ręce kolejny przepis prosto z Piekielnej Kuchni. Codziennie prosicie mnie o kolejne, ale niestety każdy przepis zanim tutaj trafi, musi najpierw zostać ugotowany a później obfotografowany w domu. Brakuje mi najzupełniej czasu, za co...Menu Hell`s Kitchen "Pierożki z kozim serem, kwasem chlebowym i imbirem"
Przepis dodany:Dzisiaj drugi przepis prosto z Piekielnej Kuchni Szefa Amaro. Niech nie zwiedzie was, długość przepisu i ilość składników, bo gwarantuję że jest łatwy, innowacyjny a przede wszystkim wyśmienity w swoim smaku. Tymi pierożkami, na pewno...Menu Hell's Kitchen - "Suflet czekoladowy"
Przepis dodany:składniki:150ml śmietany 30% lub 36%100ml mleka 3,2%4 żółtkacukier puder4 białka1 płaska łyżka mąki pszennej1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej100g gorzkiej czekoladyprzygotowanie:Zagotuj mleko ze śmietaną, w międzyczasie utrzyj żółtka z..."Hell`s Kitchen" - Bez tajemnic!
Przepis dodany:Bez tajemnic i bez tabu! Oto fragment wywiadu, który już w czwartek, w całości ukaże się w Teraz Opole. Dziękuję Magdzie Żołądź (Nowa Trybuna Opolska) za wywiad, bo z tobą przychodzą anioły...Rozmowa z Adamem Czapskim, opolskim fryzjerem i..."Pysznie wyrolowane" czyli wypełnione smakiem rolady w sam raz na Wielkanoc... cz.1
Przepis dodany:Soczysta pieczeń, pachnąca, smakowicie nafaszerowana a do tego apetycznie zrolowana, będzie kulminacją świątecznego, rodzinnego obiadu. Dobrze dobrane przyprawy i dodatki sprawią, że mięso zrobi wrażenie na biesiadnikach.Więcej w nowym...„Expo Sweet 2014 – fotorelacja“
Przepis dodany:Expo Sweet to najważniejsze i największe targi branży cukierniczo-lodziarskiej w Polsce. Tu odbywają się polskie premiery najnowszych maszyn i komponentów. Tu też prezentowane są najnowsze światowe trendy i inspirujące pomysły mistrzów...„Miruna patagońska w sosie beurre blanc i piklowanym fenkułem“
Przepis dodany:Przeglądając ostatnio swojego bloga, doszedłem do wniosku, że dań głównych u mnie jak na lekarstwo a rybnych można szukać na darmo. Kto mnie zna, ten wie jak „długie mam zęby“ jedząc ryby. No, ale jaki byłby ze mnie kucharz, gdybym nie..."chałwa&kardamon"
Przepis dodany:Nie wiem jak wy, ale ja nigdy nie byłem zwolennikiem chałwy. Jej charakterystyczny smak zawsze przyprawiał mnie o ciarki. A w dzieciństwie, modliłem się, by pod choinką znależć inne słodycze, które bez problemu pochłaniałem w ilościach...Blog Roku 2013
Przepis dodany:Zatem czas zacząć głosowanie. W tym roku po raz pierwszy startuję do konkursu Blog Roku 2013. Mój blog istnieje dzięki Wam i dzieki Wam rozkwitam kulinarnie każdego dnia. Jeśli czytając mojego bloga, choć przez chwilę przeszła ci myśl "ale..."Jeszcze mam dla kogo żyć..."
Przepis dodany:Długo zastanawiałem się czy warto pisać, dlaczego ostatni wpis na moim blogu jest z dnia 7 stycznia. Jednak ze względu na ostatnie wydarzenia, myślę że wyjaśnienia należą się wszystkim. Niecałe dwa lata temu, jak grom z...Już jestem...
Przepis dodany:Nie, nie ... nie zapomniałem o was. Po prostu mnie nie było :) Już jutro gorąca relacja z Food Camp 2014 :)„Panna Cotta z gorącym musem wiśniowym”
Przepis dodany:Pamiętacie jeszcze "Ugotowanych"? To tym deserem zjednałem sobie przychylność swoich kulinarnych rywali. Pomimo wygranej, nie powiedziałem jeszcze ostatniego słowa , bo już w tym roku ... ale niech zostanie to słodką "niespodziewanką". Uzbrójcie..."Cinnamon apple and sultana cupcakes"
Przepis dodany:Jabłka, cynamon i rodzynki to połączenie idealne, tak jak idealny musi być nadchodzący Nowy Rok !skladniki: (ciasto)- 115g masła (temp...."Wesołych Świąt"
Przepis dodany:Wszystkim i każdemu z osobna, za to że jesteście, wspieracie i czerpiecie inspiracje z mojego bloga, życzę tego wszystkiego o czym tylko marzycie. Dzięki Wam rozwijam się kulinarnie, a każdy wasz uśmiech i słowa pochwały, dodają skrzydeł. To..."Niezły pasztet..." cz.2
Przepis dodany:„Pasztet z orzechami podawany z aksamitnym sosem żurawinowo- jabłkowym“składniki: (pasztet)- 60 dag dość chudej wołowiny bez kości- 60-70 dag udźca indyka- 25 dag wątróbek drobiowych- 20 dag surowego podgardla lub boczku- 5 jajek- 2..."Niezły pasztet..." cz.1
Przepis dodany:Kuchnia polska tradycyjnie słynęła ze znakomitych przekąsek i zakąsek, poczynając od marynat po jajka przyrządzane na wiele sposobów. Także i dzisiaj nie może zabraknąć przystawek ani podczas spotkania towarzyskiego, ani na świątecznym stole...."Świąteczno-czerwony krem buraczany"
Przepis dodany:Bardziej bożonarodzeniową zupę trudno sobie wyobrazić. Na święta wszystko musi być u mnie czerwone, a skoro zwykle w barszczu równoważy się słodycz buraków dodatkiem kwaśnego jabłka, idealnym świątecznym wyjściem będzie dodanie zamiast..."Blogerowanie od kuchni"
Przepis dodany:Już w ten weekend nowy przepis dla stęsknionych i nie tylko… zdradzę tylko, że "nowy" oczaruje tajemniczą panią Romę i będzie osobiście jej dedykowany :) A tymczasem kilka fotek z tego co działo się w minionym tygodniu :) Zaproszenie...Słodkie wariacje w czterech aktach - "EKLERY"
Przepis dodany:Któż z nas nie wspomina smaków dzieciństwa. Ptysie, eklerki, profiterolki… mmmmm…..palce lizać, ale co zrobić kiedy pomimo starań wszystko legnie w gruzach przy każdej próbie zrobienia ciasta parzonego? Przecież dobrze wiemy, że bez niego...Słodkie wariacje w czterech aktach - "ŁABĄDKI"
Przepis dodany:Któż z nas nie wspomina smaków dzieciństwa. Ptysie, eklerki, profiterolki… mmmmm…..palce lizać, ale co zrobić kiedy pomimo starań wszystko legnie w gruzach przy każdej próbie zrobienia ciasta parzonego? Przecież dobrze wiemy, że bez niego...Słodkie wariacje w czterech aktach - "PROFITEROLKI"
Przepis dodany:Któż z nas nie wspomina smaków dzieciństwa. Ptysie, eklerki, profiterolki… mmmmm…..palce lizać, ale co zrobić kiedy pomimo starań wszystko legnie w gruzach przy każdej próbie zrobienia ciasta parzonego? Przecież dobrze wiemy, że bez niego...Słodkie wariacje w czterech aktach - "PTYSIE"
Przepis dodany:Któż z nas nie wspomina smaków dzieciństwa. Ptysie, eklerki, profiterolki… mmmmm…..palce lizać, ale co zrobić kiedy pomimo starań wszystko legnie w gruzach przy każdej próbie zrobienia ciasta parzonego? Przecież dobrze wiemy, że bez niego..."Żeberka w kapuście po domowemu"
Przepis dodany:Dzisiaj zupełnie po swojsku, bo dlaczego nie? To tradycyjne polskie danie a do tego proste i pożywne, choć z akcentem amerykańskiego sosu barbecue. Chyba najlepiej smakuje z kromką pysznego, najlepiej domowego chleba… Nie jest niestety zbyt..."Taka sytuacja - Żarłostacja"
Przepis dodany:Żarłostacja… to chwila w której pasja łączy ludzi. To moment, gdzie zapachy ustępują smakom. To czas, gdzie radość idzie w parze z zabawą :) Żarłostacja bazuje na pozytywnych emocjach związanych z kuchnią, kulinariami, ale...„Krem z czerwonej soczewicy“
Przepis dodany:A to kawałek Żarłostacji, której druga edycja odbyła się w minioną niedzielę. Prosiliście o przepis na krem z soczewicy. Cieszę się, że tak bardzo wam smakował, dlatego z wielką radością podzielę się z nim tutaj. A już..."Czekoladowe brownie z orzechami, sosem toffee z Kahluą i gałką lodów pistacjowych"
Przepis dodany:Brownie na przyjęcie − rozpływające się w ustach, ciągnące i ciężkie. Razem z lodami i sosem toffe tworzą cudowne trio.składniki:- 225g ciemnej czekolady 70%- 225g masła- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego- 200g cukru- 3 roztrzepane...„Mus dyniowo-bananowy z imbirową nutą w tle”
Przepis dodany:„Mus dyniowo-bananowy z imbirową nutą w tle”Dyniowe szaleństwo nie daje mi spokoju. Dynia to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw w kuchni. Cały czas niedoceniane i przez wielu niezauważane lub wykorzystywane jedynie do przygotowania..."Dyniowy krem z imbirem i pomarańczą"
Przepis dodany:" Dyniowy krem z imbirem i pomarańczą"Jesiennych szaleństw ciąg dalszy :) Niczym thriller w ostatnim czasie kanał YouTuba obiegł niepokojący film. Ciekawe co o tym myślicie... czy warto brnąć dalej z nowymi wątkami? Sami..."Francuski krem z kurek"
Przepis dodany:„Francuski krem z kurek”Choć pełnia lata już za nami i co niektórzy będą płakać z tego powodu, to przecież jesień nie musi być zła. Przed nami czas jesiennych, kulinarnych wariacji. A skoro mówimy o jesieni, to nie możemy zapomnieć o..." V Festiwal Opolskich Smaków - relacja "
Przepis dodany:Od tego się zaczęło :)V Festiwal Opolskich Smaków przeszedł do historii, ale mam nadzieję, że mieszkańcy Opolszczyzny jeszcze nie raz będą go wspominać, bo my opolscy blogerzy, którzy współorganizowali tą imprezę, z całą pewnością..." V Festiwal Opolskich Smaków "
Przepis dodany:V Festiwal Opolskich Smaków to naprawdę święto jedzenia a w tym roku gwarantuję Wam, że będzie jeszcze pyszniej. 31 sierpnia, zupełnie przez przypadek wypada to w Dniu Blogera, opolscy blogerzy będą karmić uczestników Festiwalu przygotowanymi...„ KETCHUP domowy ”
Przepis dodany:Malinowe, bawole serca, koktajlowe. Czerwone, zielone, żółte. Odmiany, kształty i kolory pomidorów można wymieniać od rana do wieczora. Ale po co, skoro można ten czas przeznaczyć na pomidorową wyżerkę?! Czym prędzej więc przepuśćcie atak...„Wątróbki drobiowe z sosem malinowym i rukolą”
Przepis dodany:Tak jak obiecałem, dzisiaj „Wątróbki drobiowe z sosem malinowym” czyli pełnia lata na talerzu… A kto nie mógł być w sobotę na Francuskim pikniku kulinarnym, to zapraszam na fotorelację :)..."Zielona sałata z bobu z pistacjami i miętą"
Przepis dodany:Pełnia lata… zatem w roli głównej letnie warzywa i chrupiące sałaty. Do towarzystwa mają sery, makarony, ryby… I oczywiście dodatki: lekkie sosy, chrupiące pestki i koniecznie aromatyczne zioła. Przywitaj lato na talerzu ! A już za tydzień..."Tort z ricottą"
Przepis dodany:Ser ricotta to włoski ser o delikatnym smaku, z którego przygotujecie wspaniałe desery, nadzienia do tart i ciast, dodacie do sałatki albo dipu. Pełnia lata pozwala nam na pyszne eksperymenty, dlatego dzisiaj przed wami niedzielne łakocie - ricotta w..."Parmeńska tarta z wędzonym łososiem i pomidorami"
Przepis dodany:„Parmeńska tarta z wędzonym łososiem i pomidorami”Kto z nas nie kocha lata i słonecznych promieni rozpieszczających nas co dnia. Jednak wieczorem przychodzi chwila wytchnienia, więc pora na krzątanine w kuchni i letnie specjały..."Mousaka"
Przepis dodany:„Mousaka” Dla wielu turystów jest to pierwsze greckie danie, którego przyjdzie im spróbować w słonecznej Helladzie. Okrzyknięta sztandarowym daniem kuchni greckiej, zachęca do degustacji w każdej napotkanej tawernie. Ta zapiekanka na bazie..."Żarłostacja" i "Klopsiki z chorizo"
Przepis dodany:"ŻARŁOSTACJA"Oj wiele działo się w ostatnich dniach... szkolenia, prezentacje, pokazy ale niewątpliwie najważniejsza była „Żarłostacja”, czyli wielki piknik kulinarny blogerów opolskich. Zachęcam was do lektury niesamowitych sprawozdań z..."Quiche Lorraine"
Przepis dodany:„Quiche Lorraine” Po długich dniach deszczowych, dziś wyszło słońce. Aż dziw bierze, że kilka ciepłych promieni daje tyle radości.. hurraaa…Quiche – rodzaj wypieku w formie placka składającego się z kruchego ciasta i nadzienia..."Chłodnik litewski"
Przepis dodany:„Chłodnik litewski”Wybaczcie mi moją dwutygodniową nieobecność. Musiałem zresetować się, by powrócić w pełni sił z nowymi pomysłami i odrestaurowaną pasją kulinarną :) Dzisiaj chłodnik, mój ulubiony przez mamę i babcię często..."Białe szparagi z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim"
Przepis dodany:„Białe szparagi z jajkiem w koszulce, cytrynowym sosem holenderskim i rzeżuchą”Sezon szparagowy czas zacząć :) Szparagi to istna bomba witamin i składników mineralnych. Są bogatym źródłem witaminy K i kwasu foliowego. Zawierają karoten,..."Tort Pawłowej"
Przepis dodany:„TORT PAWŁOWEJ”Niebo w gębie, czyli cud jak schudnę…Przed nami majówka, więc i słodkości nie powinno zabraknąć. Pogoda nas nie rozpieszcza a nic tak nie poprawia humoru jak słodkie rarytasy. Ten wspaniały deser stworzyły nowozelandzkie..."Frykadele cielęce z pomidorami, prażonym czosnkiem i szpinakiem"
Przepis dodany:„Frykadele cielęce z pomidorami, prażonym czosnkiem i szpinakiem”Cielęcinka to jasne, lecz pełne smaków mięso. Idealny początek wiosennego gotowania. Frykadele przygotowuje się równie łatwo jak klopsiki. Gotuj je na wolnym ogniu w wodzie,..."Jambalaya"
Przepis dodany:„JAMBALAYA” czyli multi kulti na talerzu Ma hiszpańskie korzenie, ale powstała gdzieś na wyspach karaibskich. W Luizjanie udoskonalili ją Francuzi, ale nazwa pochodzi z języka prowansalskiego, co oznacza po prostu mieszankę. Jest jednym ze...