Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Milion smaków

W kuchni Milion smaków jest już 989 dobrych przepisów:

  • Tajskie zielone curry

    Przepis dodany:
    4.58
    Tajskie zielone curry
    To w zasadzie polska wariacja na temat oryginalnego zielonego tajskiego curry. Generalnie tajskie curry jest bardziej płynne od indyjskiej wersji, no i oczywiście inaczej przyprawione. Całość polega na uzyskaniu odpowiedniego balansu między kwaśnym,...
  • Makaronowa sałatka z rzodkiewki i roszponki

    Przepis dodany:
    4.61
    Makaronowa sałatka z rzodkiewki i roszponki
    Jeśli lubicie rzodkiewkę to ta sałatka jest dla was. Prosta i szybka (wszystko da się zrobić w czasie gdy gotuje się makaron).Ostra rzodkiewka połączona z sycącym makaronem oraz z roszponką dają świetną opcję na kolację, przekąskę lub...
  • Kurczak harissa

    Przepis dodany:
    4.61
    Kurczak harissa
    Kurczak harissa to bardzo proste danie, które chwilę się piecze, ale za to wymaga bardzo mało pracy.W zasadzie wystarczy posmarować mięso pastą harissa i upiec - nic prostszego - a smakuje wyśmienicie (oczywiście jeśli jesteście fanami ostrego...
  • Zapiekanka z fasolki szparagowej i sera manchego

    Przepis dodany:
    4.66
    Zapiekanka z fasolki szparagowej i sera manchego
    To danie wpisuje się w polską tradycję robienia zapiekanek makaronowych z dowolnymi dodatkami, które wpadną nam w ręce w kuchni. Bardzo lubię tę tradycję, bo dania wychodzą zazwyczaj świetne ;)Dziś do makaronu trafiła fasolka szparagowa oraz...
  • Skrzydełka z kurczaka w marynacie curry

    Przepis dodany:
    4.74
    Skrzydełka z kurczaka w marynacie curry
    Moi rodzice robią rewelacyjne skrzydełka w miodzie i takie też u mnie pojawiają się najczęściej.To drugi przepis, któremu udało się zająć miejsce na stałe w mojej kuchni jeśli chodzi o ten produkt - delikatne połączenie jogurtu i przyprawy...
  • Placki ziemniaczane z mozzarellą

    Przepis dodany:
    4.74
    Placki ziemniaczane z mozzarellą
    To zaczęło się jako lekko szalony pomysł. Co jeśli do placków ziemniaczanych dodamy mozzarellę (sporo) jeszcze przed smażeniem.Okazuje się, że coś niezbyt dobrego. Ale jeśli wcześniej ziemniaki ugotujemy, lekko przestudzimy i wtedy zmieszamy z...
  • Domowy pasztet

    Przepis dodany:
    4.47
    Domowy pasztet
    Pasztet można jeść w różnych formach. Przeważnie na kanapkach, ale można też podać gruby plater pasztetu na talerzu, z sosem i warzywnymi dodatkami - w ten sposób otrzymamy pyszną przekąskę.Do tego potrzeba jednak bardzo dobrego pasztetu -...
  • Gulasz z koniny

    Przepis dodany:
    4.78
    Gulasz z koniny
    Konina to doskonałe mięso na gulasz - jest podobna w strukturze do wołowiny ale nieco słodsza, co doskonale pasuje do takiego dania - jest też bardzo zdrowa. Trzeba ją jednak gotować jeszcze dłużej niż wołowinę, żeby stała się krucha....
  • Bezy z cukrem trzcinowym

    Przepis dodany:
    4.89
    Bezy z cukrem trzcinowym
    To w zasadzie jest przepis na klasyczne bezy ale z użyciem ciemnego cukru trzcinowego. Bezy robione z takich składników robią się ciemne, ale są tak samo dobre jak te tradycyjne.Czasami taki kolor sprawdzi się lepiej w daniach gdzie bezy są...
  • Warzywa z woka z paneer w sosie a la teriyaki

    Przepis dodany:
    4.53
    Warzywa z woka z paneer w sosie a la teriyaki
    Ser paneer to indyjski ser (występujący w zasadzie na całym półwyspie indyjskim), który nie topi się i nie rozpuszcza pod wpływem temperatury. A to sprawia, że idealnie nadaje się do takich dań z woka, a także curry, czy smażenia w...
  • Ser smażony z jajkiem i szczypiorkiem

    Przepis dodany:
    4.47
    Ser smażony z jajkiem i szczypiorkiem
    Kupujecie ser smażony od czasu do czasu? A wiecie, że lepiej smakuje jeśli jeszcze raz się go przesmaży z dodatkiem jajka i świeżego szczypiorku?Ja tak robię kiedy mam chwilę czasu i mam w domu świeże, pyszne pieczywo ;)
  • Czekoladowa owsianka z malinami i kokosem

    Przepis dodany:
    4.91
    Czekoladowa owsianka z malinami i kokosem
    Owsianka - z czekoladą - plus maliny - i kokos. To musi smakować dobrze i smakuje. Proste i szybkie śniadanie, które sprawi, że poranek będzie przyjemny a energia z posiłku zostanie z nami na dłużej ;)
  • Dżem z suszonych śliwek

    Przepis dodany:
    4.47
    Dżem z suszonych śliwek
    Były już tutaj różne dżemy, ale ten jest powstał zupełnie inaczej. A w zasadzie z innej bazy, bo nie z świeżych owoców/warzyw ale z suszonych. Zrobienie dżemu z suszonej śliwki jest bardziej pracochłonnej niż ze świeżej, ale uzyskujemy...
  • Budyń z kaszy jaglanej z musem z mango

    Przepis dodany:
    4.86
    Budyń z kaszy jaglanej z musem z mango
    Bardzo prosty budyń z kaszy jaglanej (ugotowanej i zmiksowanej na gładką konsystencję). Do tej podstawy dodajemy tutaj przepyszny mus z mango i mamy doskonały deser na każdą okazję. Naprawdę warto spróbować.
  • Stek bavette

    Przepis dodany:
    4.86
    Stek bavette
    Ten rodzaj steku to według mnie jeden z najlepszych jakie można przyrządzić - dobrze zrobiony jest kruchy i delikatny. Niestety źle zrobiony przypomina kawałek starej gumy. A zrobić dobrze jest go zdecydowanie trudniej niż steki ze...
  • Smoothie z nieszpułki

    Przepis dodany:
    4.80
    Smoothie z nieszpułki
    Nieszpułka to prawdopodobnie to najstarszy znany w Europie owoc uprawiany przez człowieka. Ma właściwości regulujące pracę jelit i była używana w medycynie ludowej od tysiącleci.Robi się z niej dżemy, nalewki, wina, ale też pyszne smoothie -...
  • Pieczone pierogi z dynią, ricottą i sosem bazyliowym

    Przepis dodany:
    4.80
    Pieczone pierogi z dynią, ricottą i sosem bazyliowym
    Uwielbiam pierogi - co pewnie widać na tym blogu ;) Głownie robię te klasyczne, w miękkim delikatnym cieście, krótko gotowane w wodzie z olejem i solą.Czasem jednak mam ochotę na większe, bardziej sycące pierogi w cieście drożdżowym - pieczone...
  • Tosty z kiełkami brokuła i jajkiem w koszulce

    Przepis dodany:
    4.71
    Tosty z kiełkami brokuła i jajkiem w koszulce
    Kiełki brokuła dostarczają bardzo dużo witamin, bardzo dobrze więc sprawdzają się na śniadanie.Dziś chrupiący tost, delikatnie ostre kiełki a na nich jajko poche, którego żółtko rozpływa się przy ugryzieniu (lub nacięciu jeśli jecie...
  • Dżem z aronii, jabłka i pigwy

    Przepis dodany:
    4.54
    Dżem z aronii, jabłka i pigwy
    To kolejny z moich dżemów, które na stałe weszły do listy dżemów, które przygotowuję co jesień. Dżem z samej aronii jest według mnie zbyt cierpki, dodatek jabłka sprawia że cierpkość mocno się redukuje. Pigwa daje ciekawy i...
  • Aromatyczne gruszki pod kruchym ciastem

    Przepis dodany:
    4.56
    Aromatyczne gruszki pod kruchym ciastem
    Gruszki doskonale nadają się do zapiekania (do smażenia i duszenia też). Można to wykorzystać do przygotowania własnie takiego dania: gruszki w towarzystwie korzennych, intensywnych przypraw zapieczone pod pysznym kruchym ciastem.Idealny początek...
  • Chipsy z jarmużu

    Przepis dodany:
    4.64
    Chipsy z jarmużu
    Bardzo popularna przekąska w ostatnich czasach. U mnie raczej występują jako dodatek do innych dań (na przykład zup, czy jajecznicy) niż jako przekąska. Delikatne i chrupiące o wyraźnym smaku jarmużu - jeśli ktoś za nim nie przepada to chipsy...
  • Szaszłyki z kurczakiem i papryką

    Przepis dodany:
    4.59
    Szaszłyki z kurczakiem i papryką
    Must have sezonu grillowego czyli szaszłyki. A co na nich będzie to już kwestia gustu. Ja proponuję połączyć delikatne mięso z piersi kurczaka, boczek i warzywa. Kurczaka marynujemy wcześniej w jogurcie aby był soczysty i kruchy. Grillujemy na...
  • Babka dyniowo-pomarańczowa

    Przepis dodany:
    4.83
    Babka dyniowo-pomarańczowa
    Pyszna, wilgotna babka, która znika w mgnieniu oka. Jeżeli lubicie babkowe wypieki koniecznie wypróbujcie ten przepis. Przyda się w sezonie na dynię lub poza jeżeli zamroziliście zapasy.
  • Gotowana kukurydza z masłem

    Przepis dodany:
    4.85
    Gotowana kukurydza z masłem
    Świeża gotowana kukurydza to doskonała przekąska. Robi się ją szybko, jest bardzo smaczna i sycąca. I ten zapach gorącej kukurydzy dopiero co wyjętej z wody i rozpuszczającego się na niej szybko masła...
  • Sałatka z buraka i jajka

    Przepis dodany:
    4.51
    Sałatka z buraka i jajka
    Zdrowa, lekka i przede wszystkim sycąca sałatka, która dobrze sprawdza się jako dodatek, ale też może być podana na kolację czy też lekki lunch.
  • Dżem z czarnych mirabelek

    Przepis dodany:
    4.79
    Dżem z czarnych mirabelek
    Dżem z mirabelek to jeden z ciekawszych dżemów jaki można zrobić u nas w kraju. Smakuje nieco podobnie do powideł śliwkowych ale jednak ze zdecydowanie innym posmakiem - trochę jak renkloda jesienna. Warto spróbować, jeśli uda wam się gdzieś...
  • Ciasteczka brownie z kaszy jaglanej

    Przepis dodany:
    4.58
    Ciasteczka brownie z kaszy jaglanej
    Coś dla miłośników zdrowych słodyczy - mocno czekoladowe, miękkie w środku ciasteczka przygotowane na bazie super zdrowej kaszy jaglanej. Bez mąki pszennej i cukru. Jeżeli nie przepadacie za smakiem kaszy nie obawiajcie się - w tych ciasteczkach...
  • Deser ryżowy z mango

    Przepis dodany:
    4.48
    Deser ryżowy z mango
    Ten deser przeszedł moje początkowe oczekiwania - spodziewałam się co prawda smacznego rezultatu ale nie aż tak :) Jeżeli lubicie desery bez pieczenia z egzotyczną nutą dopiszecie go do listy ulubionych. Taki owocowo-orzechowy pucharek zaspokoi...
  • Meksykańskie kaszotto z indykiem

    Przepis dodany:
    4.73
    Meksykańskie kaszotto z indykiem
    Pyszne, sycące, jednogarnkowe danie. Do jego przygotowania wykorzystałam mięso z piersi indyka ale równie dobrze może to być kurczak. Również fasola zostawia pole do eksperymentów - mi do dań meksykańskich pasuje czerwona ale możecie...
  • Nalewka ze śliwowiśni

    Przepis dodany:
    4.73
    Nalewka ze śliwowiśni
    Śliwowiśnia czy też śliwa wiśniowa to piękne drzewo ozdobne o czerwonych liściach i biało-różowych kwiatach. Poza tym ma pyszne owoce, które doskonale sprawdzają się jako materiał na nalewkę. Tradycyjną, prostą i smaczną. Najtrudniejszym...
  • Jeleń z maślanym puree, smażoną fasolką i sosem malinowo-śliwkowym

    Przepis dodany:
    4.79
    Jeleń z maślanym puree, smażoną fasolką i sosem malinowo-śliwkowym
    Tym razem trochę inaczej niż zazwyczaj na tym blogu. Zazwyczaj przedstawiamy przepisy na pojedyncze potrawy, a tym razem opisujemy zestaw, czy też całe danie na wyjątkową okazję. Poszczególne jego części już pojawiły się na blogu, ale tym...
  • Halloumi ze szpinakiem i winegretem malinowym

    Przepis dodany:
    4.59
    Halloumi ze szpinakiem i winegretem malinowym
    Halloumi świetnie nadaje się do grillowania - to twardy ser, który w wysokiej temperaturze nie topi się, tylko przypieka (podobnie jak polskie oscypki). Z tego powodu często gości na moim stole w sezonie grillowym ;)Dziś będzie podany z młodym...
  • Makaron z woka z warzywami w sosie ostrygowo-ostrym

    Przepis dodany:
    4.81
    Makaron z woka z warzywami w sosie ostrygowo-ostrym
    Tym razem połączenie świeżych warzyw przygotowanych na chrupko w gorącym woku z dodatkiem doskonałego połączenia sosów: ostrygowego i ostrego. Do tego dodajemy makaron, żeby danie było sycące i jeszcze smaczniejsze.
  • Dżem z moreli i brzoskwiń

    Przepis dodany:
    4.49
    Dżem z moreli i brzoskwiń
    Prosty dżem, ale bardzo smaczny. W sam na okres kiedy dojrzewają polskie morele. Brzoskwinie zresztą powoli też.Osobiście lubię dżemy zarówno z brzoskwiń jak i z moreli ale ich połączenie jest jeszcze lepsze ;)
  • Kompot z czerwonej i białej porzeczki oraz agrestu

    Przepis dodany:
    4.53
    Kompot z czerwonej i białej porzeczki oraz agrestu
    Letni, odświeżający kompot. Kwaśny smak zawdzięcza zarówno porzeczkom jak i agrestowi. Równoważy go dodatek cukru - co daje nam słodko-kwaśny smak. Najlepiej smakuje mocno schłodzony.
  • Kremowa owsianka kokosowa z malinami

    Przepis dodany:
    4.74
    Kremowa owsianka kokosowa z malinami
    Ta owsianka wyróżnia się tym, że jej konsystencja jest bardzo kremowa, więc jeśli lubicie dość suche owsianki z wyraźnie widocznymi pojedynczymi płatkami - to ostrzegam, że ta taka nie będzie ;)O jej smaku decyduje mleko kokosowe, melasa z...
  • Smoothie z porzeczek, malin, truskawek i botwinki

    Przepis dodany:
    4.77
    Smoothie z porzeczek, malin, truskawek i botwinki
    Dość nietypowe smoothie, bo nie tylko z porzeczek, malin, truskawek i pomarańczy ale także ze sporej ilości botwinki, która daje nam dużą ilość witamin. Dzięki mocnym smakom owoców, które są bazą tego napoju botwinka jest praktycznie...
  • Fasolka szparagowa w sosie pomidorowo-kokosowym

    Przepis dodany:
    4.60
    Fasolka szparagowa w sosie pomidorowo-kokosowym
    Czy mieliście już okazję jeść fasolkę szparagową w wersji azjatyckiej? Jeśli nie gorąco polecam. Pomysł na ten przepis znalazłem w drugiej Jadłonomii i od razu zastanowiło mnie połączenie fasolki szparagowej z kokosem - dziwnie i nietypowo....
  • Dżem malinowy z nutą wanilii

    Przepis dodany:
    4.68
    Dżem malinowy z nutą wanilii
    Dżem malinowy to klasyka polskich dżemów owocowych. Nie ma się co dziwić - jest pyszny a odpowiednio zrobiony zachowuje cały smak malin. Są różne sposoby robienia "klasycznego" dżemu. W mojej jest stosunkowo mało cukru - owoce są...
  • Koktajl z truskawkami i nutą chili

    Przepis dodany:
    4.49
    Koktajl z truskawkami i nutą chili
    Chyba wszyscy lubią koktajl truskawkowy, słodki, lekko kwaśny - zrobiony na maślance lub kefirze. Klasyka okresu wiosenno-letniego w Polsce.Dodatek chili i mięty sprawia, że koktajl zdecydowanie bardziej orzeźwia i pobudza do działania. No i mały...
  • Truskawkowy budyń z kaszą manną

    Przepis dodany:
    4.88
    Truskawkowy budyń z kaszą manną
    Bardzo polubiłem domowej roboty budynie z kaszy manny lub jaglanej. Mimo tego, że te drugie są zdrowsze, często wybieram jednak kaszę mannę ze względu na lepszą konsystencję oraz mniej intensywny smak. Tym razem budyń będzie truskawkowy i podany...
  • Pieczone kwiaty cukinii z nadzieniem serowym

    Przepis dodany:
    4.66
    Pieczone kwiaty cukinii z nadzieniem serowym
    Pieczone kwiaty cukinii są ostatnio bardzo popularne w restauracjach i na blogach kulinarnych. To jedno z zapomnianych dań, które jadło się w Polsce wiele lat temu a później zniknęło z naszych stołów.W tym przepisie kwiaty będą upieczone na...
  • Nalewka z kwiatów lipy

    Przepis dodany:
    4.86
    Nalewka z kwiatów lipy
    To bardzo prosty przepis na nalewkę z kwiatów lipy. Oparty na przepisie na syrop, który robimy. Można powiedzieć, że to wersja dla leniwych albo dla początkujących. Mało pracy, niewiele do pamięta a smakuje pysznie. I w tej wersji po prostu nie...
  • Dżem z truskawek

    Przepis dodany:
    4.63
    Dżem z truskawek
    Jeden z moich ulubionych prostych dżemów owocowych. Przygotowany tak, żeby były w nim duże kawałki owoców - miękkich oczywiście, żeby w razie czego łatwo rozsmarowywało się je na kanapce.Co roku staram się wymyślać nowe dżemy, ale ten jest...
  • Sos béarnaise

    Przepis dodany:
    4.65
    Sos béarnaise
    Sos béarnaise, czy jak go się często nazywa w Polsce sos bearneński, to sos który powstaje na bazie sosu holenderskiego z dodatkiem estragonu. Jest klasycznym, kremowym sosem, który doskonale pasuje do dobrych mięs - zwłaszcza steków, oraz warzyw,...
  • Burgery rybne z sosem chilli

    Przepis dodany:
    4.51
    Burgery rybne z sosem chilli
    Kto powiedział, że burger musi być koniecznie z wołowiny? Miłośnikom lżejszych dań proponuję poeksperymentować z kotletami rybnymi. Odpowiednie dodatki, jak surówka colesław i sos chilli, zdziałają tu cuda. Do podania od razu lub do...
  • Chleb żytni codzienny na zakwasie

    Przepis dodany:
    4.66
    Chleb żytni codzienny na zakwasie
    Kiedy już wyhodujecie własny zakwas i zaczniecie piec na jego bazie domowe chleby, zapewniam Was, że wszystkie inne przestaną Wam smakować. Ten chleb po prostu smakuje prawdziwym chlebem - lekko kwaśny z chrupiącą, wypieczoną skórką, wypełnia...
  • Jaglanka z bananem i sosem orzechowo-klonowym

    Przepis dodany:
    4.54
    Jaglanka z bananem i sosem orzechowo-klonowym
    Od kiedy odkryłem sos zrobiony z masła orzechowego, syropu klonowego i soku z cytryny zaczął się pojawiać na moim stole regularnie. Zwłaszcza na śniadania w towarzystwie jaglanki, do której bardzo pasuje oraz owoców sezonowych. A kiedy sezonu nie...
  • Wiosenne risotto ze szparagami z cukinią

    Przepis dodany:
    4.59
    Wiosenne risotto ze szparagami z cukinią
    Sezon na szparagi rozpoczęty. A to przykład świetnego ich zastosowania. Szparagi bardzo dobrze pasują do risotto z dodatkiem podsmażonej cukinii i świeżych ziół. Do tego mała ilość chili, żeby wzmocnić smak dania i gotowe!
  • Kotleciki rybne z sosem chilli

    Przepis dodany:
    4.47
    Kotleciki rybne z sosem chilli
    Do przygotowania takich pysznych kotlecików możecie wykorzystać właściwie każdą białą rybę. U mnie był sandacz, ale równie dobrze pasowałby np. dorsz. Dodatek kolendry i sosu chilli nadaje im nieco orientalnego posmaku - takiego jak lubię!...

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).