Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Milion smaków
W kuchni Milion smaków jest już 989 dobrych przepisów:
Tajskie zielone curry
Przepis dodany:To w zasadzie polska wariacja na temat oryginalnego zielonego tajskiego curry. Generalnie tajskie curry jest bardziej płynne od indyjskiej wersji, no i oczywiście inaczej przyprawione. Całość polega na uzyskaniu odpowiedniego balansu między kwaśnym,...Makaronowa sałatka z rzodkiewki i roszponki
Przepis dodany:Jeśli lubicie rzodkiewkę to ta sałatka jest dla was. Prosta i szybka (wszystko da się zrobić w czasie gdy gotuje się makaron).Ostra rzodkiewka połączona z sycącym makaronem oraz z roszponką dają świetną opcję na kolację, przekąskę lub...Kurczak harissa
Przepis dodany:Kurczak harissa to bardzo proste danie, które chwilę się piecze, ale za to wymaga bardzo mało pracy.W zasadzie wystarczy posmarować mięso pastą harissa i upiec - nic prostszego - a smakuje wyśmienicie (oczywiście jeśli jesteście fanami ostrego...Zapiekanka z fasolki szparagowej i sera manchego
Przepis dodany:To danie wpisuje się w polską tradycję robienia zapiekanek makaronowych z dowolnymi dodatkami, które wpadną nam w ręce w kuchni. Bardzo lubię tę tradycję, bo dania wychodzą zazwyczaj świetne ;)Dziś do makaronu trafiła fasolka szparagowa oraz...Skrzydełka z kurczaka w marynacie curry
Przepis dodany:Moi rodzice robią rewelacyjne skrzydełka w miodzie i takie też u mnie pojawiają się najczęściej.To drugi przepis, któremu udało się zająć miejsce na stałe w mojej kuchni jeśli chodzi o ten produkt - delikatne połączenie jogurtu i przyprawy...Placki ziemniaczane z mozzarellą
Przepis dodany:To zaczęło się jako lekko szalony pomysł. Co jeśli do placków ziemniaczanych dodamy mozzarellę (sporo) jeszcze przed smażeniem.Okazuje się, że coś niezbyt dobrego. Ale jeśli wcześniej ziemniaki ugotujemy, lekko przestudzimy i wtedy zmieszamy z...Domowy pasztet
Przepis dodany:Pasztet można jeść w różnych formach. Przeważnie na kanapkach, ale można też podać gruby plater pasztetu na talerzu, z sosem i warzywnymi dodatkami - w ten sposób otrzymamy pyszną przekąskę.Do tego potrzeba jednak bardzo dobrego pasztetu -...Gulasz z koniny
Przepis dodany:Konina to doskonałe mięso na gulasz - jest podobna w strukturze do wołowiny ale nieco słodsza, co doskonale pasuje do takiego dania - jest też bardzo zdrowa. Trzeba ją jednak gotować jeszcze dłużej niż wołowinę, żeby stała się krucha....Bezy z cukrem trzcinowym
Przepis dodany:To w zasadzie jest przepis na klasyczne bezy ale z użyciem ciemnego cukru trzcinowego. Bezy robione z takich składników robią się ciemne, ale są tak samo dobre jak te tradycyjne.Czasami taki kolor sprawdzi się lepiej w daniach gdzie bezy są...Warzywa z woka z paneer w sosie a la teriyaki
Przepis dodany:Ser paneer to indyjski ser (występujący w zasadzie na całym półwyspie indyjskim), który nie topi się i nie rozpuszcza pod wpływem temperatury. A to sprawia, że idealnie nadaje się do takich dań z woka, a także curry, czy smażenia w...Ser smażony z jajkiem i szczypiorkiem
Przepis dodany:Kupujecie ser smażony od czasu do czasu? A wiecie, że lepiej smakuje jeśli jeszcze raz się go przesmaży z dodatkiem jajka i świeżego szczypiorku?Ja tak robię kiedy mam chwilę czasu i mam w domu świeże, pyszne pieczywo ;)Czekoladowa owsianka z malinami i kokosem
Przepis dodany:Owsianka - z czekoladą - plus maliny - i kokos. To musi smakować dobrze i smakuje. Proste i szybkie śniadanie, które sprawi, że poranek będzie przyjemny a energia z posiłku zostanie z nami na dłużej ;)Dżem z suszonych śliwek
Przepis dodany:Były już tutaj różne dżemy, ale ten jest powstał zupełnie inaczej. A w zasadzie z innej bazy, bo nie z świeżych owoców/warzyw ale z suszonych. Zrobienie dżemu z suszonej śliwki jest bardziej pracochłonnej niż ze świeżej, ale uzyskujemy...Budyń z kaszy jaglanej z musem z mango
Przepis dodany:Bardzo prosty budyń z kaszy jaglanej (ugotowanej i zmiksowanej na gładką konsystencję). Do tej podstawy dodajemy tutaj przepyszny mus z mango i mamy doskonały deser na każdą okazję. Naprawdę warto spróbować.Stek bavette
Przepis dodany:Ten rodzaj steku to według mnie jeden z najlepszych jakie można przyrządzić - dobrze zrobiony jest kruchy i delikatny. Niestety źle zrobiony przypomina kawałek starej gumy. A zrobić dobrze jest go zdecydowanie trudniej niż steki ze...Smoothie z nieszpułki
Przepis dodany:Nieszpułka to prawdopodobnie to najstarszy znany w Europie owoc uprawiany przez człowieka. Ma właściwości regulujące pracę jelit i była używana w medycynie ludowej od tysiącleci.Robi się z niej dżemy, nalewki, wina, ale też pyszne smoothie -...Pieczone pierogi z dynią, ricottą i sosem bazyliowym
Przepis dodany:Uwielbiam pierogi - co pewnie widać na tym blogu ;) Głownie robię te klasyczne, w miękkim delikatnym cieście, krótko gotowane w wodzie z olejem i solą.Czasem jednak mam ochotę na większe, bardziej sycące pierogi w cieście drożdżowym - pieczone...Tosty z kiełkami brokuła i jajkiem w koszulce
Przepis dodany:Kiełki brokuła dostarczają bardzo dużo witamin, bardzo dobrze więc sprawdzają się na śniadanie.Dziś chrupiący tost, delikatnie ostre kiełki a na nich jajko poche, którego żółtko rozpływa się przy ugryzieniu (lub nacięciu jeśli jecie...Dżem z aronii, jabłka i pigwy
Przepis dodany:To kolejny z moich dżemów, które na stałe weszły do listy dżemów, które przygotowuję co jesień. Dżem z samej aronii jest według mnie zbyt cierpki, dodatek jabłka sprawia że cierpkość mocno się redukuje. Pigwa daje ciekawy i...Aromatyczne gruszki pod kruchym ciastem
Przepis dodany:Gruszki doskonale nadają się do zapiekania (do smażenia i duszenia też). Można to wykorzystać do przygotowania własnie takiego dania: gruszki w towarzystwie korzennych, intensywnych przypraw zapieczone pod pysznym kruchym ciastem.Idealny początek...Chipsy z jarmużu
Przepis dodany:Bardzo popularna przekąska w ostatnich czasach. U mnie raczej występują jako dodatek do innych dań (na przykład zup, czy jajecznicy) niż jako przekąska. Delikatne i chrupiące o wyraźnym smaku jarmużu - jeśli ktoś za nim nie przepada to chipsy...Szaszłyki z kurczakiem i papryką
Przepis dodany:Must have sezonu grillowego czyli szaszłyki. A co na nich będzie to już kwestia gustu. Ja proponuję połączyć delikatne mięso z piersi kurczaka, boczek i warzywa. Kurczaka marynujemy wcześniej w jogurcie aby był soczysty i kruchy. Grillujemy na...Babka dyniowo-pomarańczowa
Przepis dodany:Pyszna, wilgotna babka, która znika w mgnieniu oka. Jeżeli lubicie babkowe wypieki koniecznie wypróbujcie ten przepis. Przyda się w sezonie na dynię lub poza jeżeli zamroziliście zapasy.Gotowana kukurydza z masłem
Przepis dodany:Świeża gotowana kukurydza to doskonała przekąska. Robi się ją szybko, jest bardzo smaczna i sycąca. I ten zapach gorącej kukurydzy dopiero co wyjętej z wody i rozpuszczającego się na niej szybko masła...Sałatka z buraka i jajka
Przepis dodany:Zdrowa, lekka i przede wszystkim sycąca sałatka, która dobrze sprawdza się jako dodatek, ale też może być podana na kolację czy też lekki lunch.Dżem z czarnych mirabelek
Przepis dodany:Dżem z mirabelek to jeden z ciekawszych dżemów jaki można zrobić u nas w kraju. Smakuje nieco podobnie do powideł śliwkowych ale jednak ze zdecydowanie innym posmakiem - trochę jak renkloda jesienna. Warto spróbować, jeśli uda wam się gdzieś...Ciasteczka brownie z kaszy jaglanej
Przepis dodany:Coś dla miłośników zdrowych słodyczy - mocno czekoladowe, miękkie w środku ciasteczka przygotowane na bazie super zdrowej kaszy jaglanej. Bez mąki pszennej i cukru. Jeżeli nie przepadacie za smakiem kaszy nie obawiajcie się - w tych ciasteczkach...Deser ryżowy z mango
Przepis dodany:Ten deser przeszedł moje początkowe oczekiwania - spodziewałam się co prawda smacznego rezultatu ale nie aż tak :) Jeżeli lubicie desery bez pieczenia z egzotyczną nutą dopiszecie go do listy ulubionych. Taki owocowo-orzechowy pucharek zaspokoi...Meksykańskie kaszotto z indykiem
Przepis dodany:Pyszne, sycące, jednogarnkowe danie. Do jego przygotowania wykorzystałam mięso z piersi indyka ale równie dobrze może to być kurczak. Również fasola zostawia pole do eksperymentów - mi do dań meksykańskich pasuje czerwona ale możecie...Nalewka ze śliwowiśni
Przepis dodany:Śliwowiśnia czy też śliwa wiśniowa to piękne drzewo ozdobne o czerwonych liściach i biało-różowych kwiatach. Poza tym ma pyszne owoce, które doskonale sprawdzają się jako materiał na nalewkę. Tradycyjną, prostą i smaczną. Najtrudniejszym...Jeleń z maślanym puree, smażoną fasolką i sosem malinowo-śliwkowym
Przepis dodany:Tym razem trochę inaczej niż zazwyczaj na tym blogu. Zazwyczaj przedstawiamy przepisy na pojedyncze potrawy, a tym razem opisujemy zestaw, czy też całe danie na wyjątkową okazję. Poszczególne jego części już pojawiły się na blogu, ale tym...Halloumi ze szpinakiem i winegretem malinowym
Przepis dodany:Halloumi świetnie nadaje się do grillowania - to twardy ser, który w wysokiej temperaturze nie topi się, tylko przypieka (podobnie jak polskie oscypki). Z tego powodu często gości na moim stole w sezonie grillowym ;)Dziś będzie podany z młodym...Makaron z woka z warzywami w sosie ostrygowo-ostrym
Przepis dodany:Tym razem połączenie świeżych warzyw przygotowanych na chrupko w gorącym woku z dodatkiem doskonałego połączenia sosów: ostrygowego i ostrego. Do tego dodajemy makaron, żeby danie było sycące i jeszcze smaczniejsze.Dżem z moreli i brzoskwiń
Przepis dodany:Prosty dżem, ale bardzo smaczny. W sam na okres kiedy dojrzewają polskie morele. Brzoskwinie zresztą powoli też.Osobiście lubię dżemy zarówno z brzoskwiń jak i z moreli ale ich połączenie jest jeszcze lepsze ;)Kompot z czerwonej i białej porzeczki oraz agrestu
Przepis dodany:Letni, odświeżający kompot. Kwaśny smak zawdzięcza zarówno porzeczkom jak i agrestowi. Równoważy go dodatek cukru - co daje nam słodko-kwaśny smak. Najlepiej smakuje mocno schłodzony.Kremowa owsianka kokosowa z malinami
Przepis dodany:Ta owsianka wyróżnia się tym, że jej konsystencja jest bardzo kremowa, więc jeśli lubicie dość suche owsianki z wyraźnie widocznymi pojedynczymi płatkami - to ostrzegam, że ta taka nie będzie ;)O jej smaku decyduje mleko kokosowe, melasa z...Smoothie z porzeczek, malin, truskawek i botwinki
Przepis dodany:Dość nietypowe smoothie, bo nie tylko z porzeczek, malin, truskawek i pomarańczy ale także ze sporej ilości botwinki, która daje nam dużą ilość witamin. Dzięki mocnym smakom owoców, które są bazą tego napoju botwinka jest praktycznie...Fasolka szparagowa w sosie pomidorowo-kokosowym
Przepis dodany:Czy mieliście już okazję jeść fasolkę szparagową w wersji azjatyckiej? Jeśli nie gorąco polecam. Pomysł na ten przepis znalazłem w drugiej Jadłonomii i od razu zastanowiło mnie połączenie fasolki szparagowej z kokosem - dziwnie i nietypowo....Dżem malinowy z nutą wanilii
Przepis dodany:Dżem malinowy to klasyka polskich dżemów owocowych. Nie ma się co dziwić - jest pyszny a odpowiednio zrobiony zachowuje cały smak malin. Są różne sposoby robienia "klasycznego" dżemu. W mojej jest stosunkowo mało cukru - owoce są...Koktajl z truskawkami i nutą chili
Przepis dodany:Chyba wszyscy lubią koktajl truskawkowy, słodki, lekko kwaśny - zrobiony na maślance lub kefirze. Klasyka okresu wiosenno-letniego w Polsce.Dodatek chili i mięty sprawia, że koktajl zdecydowanie bardziej orzeźwia i pobudza do działania. No i mały...Truskawkowy budyń z kaszą manną
Przepis dodany:Bardzo polubiłem domowej roboty budynie z kaszy manny lub jaglanej. Mimo tego, że te drugie są zdrowsze, często wybieram jednak kaszę mannę ze względu na lepszą konsystencję oraz mniej intensywny smak. Tym razem budyń będzie truskawkowy i podany...Pieczone kwiaty cukinii z nadzieniem serowym
Przepis dodany:Pieczone kwiaty cukinii są ostatnio bardzo popularne w restauracjach i na blogach kulinarnych. To jedno z zapomnianych dań, które jadło się w Polsce wiele lat temu a później zniknęło z naszych stołów.W tym przepisie kwiaty będą upieczone na...Nalewka z kwiatów lipy
Przepis dodany:To bardzo prosty przepis na nalewkę z kwiatów lipy. Oparty na przepisie na syrop, który robimy. Można powiedzieć, że to wersja dla leniwych albo dla początkujących. Mało pracy, niewiele do pamięta a smakuje pysznie. I w tej wersji po prostu nie...Dżem z truskawek
Przepis dodany:Jeden z moich ulubionych prostych dżemów owocowych. Przygotowany tak, żeby były w nim duże kawałki owoców - miękkich oczywiście, żeby w razie czego łatwo rozsmarowywało się je na kanapce.Co roku staram się wymyślać nowe dżemy, ale ten jest...Sos béarnaise
Przepis dodany:Sos béarnaise, czy jak go się często nazywa w Polsce sos bearneński, to sos który powstaje na bazie sosu holenderskiego z dodatkiem estragonu. Jest klasycznym, kremowym sosem, który doskonale pasuje do dobrych mięs - zwłaszcza steków, oraz warzyw,...Burgery rybne z sosem chilli
Przepis dodany:Kto powiedział, że burger musi być koniecznie z wołowiny? Miłośnikom lżejszych dań proponuję poeksperymentować z kotletami rybnymi. Odpowiednie dodatki, jak surówka colesław i sos chilli, zdziałają tu cuda. Do podania od razu lub do...Chleb żytni codzienny na zakwasie
Przepis dodany:Kiedy już wyhodujecie własny zakwas i zaczniecie piec na jego bazie domowe chleby, zapewniam Was, że wszystkie inne przestaną Wam smakować. Ten chleb po prostu smakuje prawdziwym chlebem - lekko kwaśny z chrupiącą, wypieczoną skórką, wypełnia...Jaglanka z bananem i sosem orzechowo-klonowym
Przepis dodany:Od kiedy odkryłem sos zrobiony z masła orzechowego, syropu klonowego i soku z cytryny zaczął się pojawiać na moim stole regularnie. Zwłaszcza na śniadania w towarzystwie jaglanki, do której bardzo pasuje oraz owoców sezonowych. A kiedy sezonu nie...Wiosenne risotto ze szparagami z cukinią
Przepis dodany:Sezon na szparagi rozpoczęty. A to przykład świetnego ich zastosowania. Szparagi bardzo dobrze pasują do risotto z dodatkiem podsmażonej cukinii i świeżych ziół. Do tego mała ilość chili, żeby wzmocnić smak dania i gotowe!Kotleciki rybne z sosem chilli
Przepis dodany:Do przygotowania takich pysznych kotlecików możecie wykorzystać właściwie każdą białą rybę. U mnie był sandacz, ale równie dobrze pasowałby np. dorsz. Dodatek kolendry i sosu chilli nadaje im nieco orientalnego posmaku - takiego jak lubię!...