Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Moja kuchnia pachnąca..

W kuchni Moja kuchnia pachnąca.. jest już 115 dobrych przepisów:

  • Jak wyhodować kiełki w domu - w słoiku!

    Przepis dodany:
    4.57
    Jak wyhodować kiełki w domu - w słoiku!
    Nie spodziewałam się, że jest to takie proste. Każdy ma w domu litrowe słoiki, gumki recepturki i gazę, a wybór nasion  w sklepach jest ogromny (trzeba jednak kupić specjalne nasionka na kiełki, takie do uprawy w ziemi mogą być zaprawiane i...
  • Probiotyczny napój z kiszonej pietruszki

    Przepis dodany:
    4.61
    Probiotyczny napój z kiszonej pietruszki
     Nasza ekopietruszka, pieczołowicie przechowywana w piwnicy, dożywa swoich dni i już wiadomo, że nie zjemy całej w zupie czy sałatce. Dlatego bardzo zainteresowała mnie propozycja, wyszukana u przemiłego Hajduczka na tej stronie. Autorka...
  • Cappuccino grzybowe

    Przepis dodany:
    4.48
    Cappuccino grzybowe
    Oglądając jeden z odcinków programu "Ewa gotuje" (fascynują mnie zwłaszcza śpiewane tam czołówki - majstersztyki słowa i muzy, i tak od lat - co jedna, to lepsza!) zobaczyłam, jak pani Wachowicz robi cappuccino pomidorowe. Wyglądało na pyszne,...
  • Marchewkowe mufinki Zuzi

    Przepis dodany:
    4.75
    Marchewkowe mufinki Zuzi
    Nasza Zulajda rozwija kulinarne skrzydła ku uciesze swojej Rodzinki (a przede wszystkim Jaśka, który sam się nieźle zapowiadał, ale skoro jest siostra...). Kiedy wysłała mi zdjęcia tego, co akurat zrobiła, MUSIAŁAM zamieścić ten przepis, bo...
  • Wszystkiego smacznego w Nowym Roku!

    Przepis dodany:
    4.89
    Wszystkiego smacznego w Nowym Roku!
    życzy Hurma i Czereda, wszystkim przyjaciołom i znajomym (i nieznajomym też), którzy tu zaglądają. Zwłaszcza winszujemy weny w kuchni, bo "odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy", a my to zdanie...
  • Świąteczny sernik z kardamonem na piernikowym spodzie

    Przepis dodany:
    4.79
    Świąteczny sernik z kardamonem na piernikowym spodzie
    Przepis pochodzi z pięknego bloga pani Asi "Popołudnie w kuchni" (klik!). Piekłyśmy go z Martkiem w tamtym roku na święta i potwierdzamy: jest baaardzo kremowy i bardzo pyszny. Asia twierdzi, że najlepszy - trudno orzec, bo trzeba by było upiec dwa...
  • Lebkuchen - tradycyjne niemieckie pierniczki

    Przepis dodany:
    4.47
    Lebkuchen - tradycyjne niemieckie pierniczki
    Rozmawiałam "na okienku" z koleżankami o kuchni i kiedy Ela zapytała, czy nie znamy jakiegoś fajnego przepisu na pierniczki, oczywiście nie wytrzymałam, żeby nie wciąć się z moją propozycją :-D A właściwie z propozycją Mistrzyni...
  • Struklji - rolowane pierogi ze Słowenii

    Przepis dodany:
    4.66
    Struklji - rolowane pierogi ze Słowenii
    Znęcona oryginalną nazwą (wciąż jeszcze mnie to kręci) porwałam się pewnej niedzieli na te pierożki. Dodatkowym asumptem był fakt, że w lodówce zalegało gotowane mięszane mięsiwo z rosołu, wykonanie miało być bardzo łatwe, a czas pracy...
  • Marynowana papryka z kolendrą

    Przepis dodany:
    4.63
    Marynowana papryka z kolendrą
    W ostatnie dni lata zebrałam swoją, WŁASNĄ, wyhodowaną od ziarenka paprykę. Teraz już wiem, że następnego roku muszę posadzić (zamiast wciskać wszystkim sadzonki) więcej niż 6 sztuk. Czy ja się spodziewałam papryk, obfitych jak winne grona,...
  • Bibimbap

    Przepis dodany:
    4.51
    Bibimbap
    Ostatnio "jarają" (mówiąc językiem H&C) mnie potrawy o niezwykłych nazwach. No więc jeżeli w necie wpadło mi w oczy coś, co się nazywa BIBIMBAP - to musiało zostać wykonane i pożarte. Zakupiłam nawet w tym celu (metodą klikania ma się...
  • Rumpuć

    Przepis dodany:
    4.75
    Rumpuć
    Tyle lat babki, matki, wujny i stryjanki w mojej rodzinie gotowały tę zupę, ale dopiero niedawno odpowiednie jej dano słowo: RUMPUĆ. Ja zawsze myślałam, że to zwykła jarzynowa na kawałku jakiegoś mięsiwa dla większej pożywności. A teraz już...
  • Ogórki kanapkowe z curry i kurkumą

    Przepis dodany:
    4.84
    Ogórki kanapkowe z curry i kurkumą
    Podobno wszystkie kobity na tym świecie i nawet niektóre z Marsa już robiły te ogórki, ale umna Marzynia dopiero odkryła ten - znakomity! - przepis. Śpieszę więc zamieścić go "kupamięci", coby my z Zuzią nie zapomniały (a robiłyśmy razem...
  • Sok z trześni z korzenną nutą

    Przepis dodany:
    4.57
    Sok z trześni z korzenną nutą
    To już ostatni dzwonek, aby zerwać trześnie (tak się u nas mówi na dzikie wiśnie, zwane też ptasimi wiśniami). Ptaki oczywiście wolą szlachetne wiśnie z sadu, a co się będą mordować z drobnymi dzikimi owockami, skoro można opędzlować...
  • Kartacze z ruskim nadzieniem czyli sarzyńskie granaty

    Przepis dodany:
    4.77
    Kartacze z ruskim nadzieniem czyli sarzyńskie granaty
    No cóż... nie jest to potrawa, którą zrobimy "na Oliwera" nawet, jeżeli ktoś rozgrzeje nam patelnię, włączy wodę i złoży malakser :-D Ale raz na ruski (nomen omen) rok można się poświęcić i sprawić tę radość domownikom, tym bardziej,...
  • Najlepsza drożdżowa babka świąteczna czyli zaparzana baba Danusi :-)

    Przepis dodany:
    4.51
    Najlepsza drożdżowa babka świąteczna czyli zaparzana baba Danusi :-)
    Odkąd zobaczyłam tę babę na blogu Danusi (klik!), a właściwie przeczytałam sugestywny opis jej walorów - tylko ta króluje na moim wielkanocnym stole. Słusznie prawi mistrzyni i jej oddaję głos, bo napisała szczerą prawdę: "Babka,...
  • Domowa wędlina - karczek marynowany i długo pieczony

    Przepis dodany:
    4.50
    Domowa wędlina - karczek marynowany i długo pieczony
    Jeśli jest się częścią stada mięsożerców warto przygotowywać domowe wędliny. Ja akurat mam też szynkowar, ale pieczonego mięska na kanapki nic nie zastąpi. Zwłaszcza kruchej, soczystej, odpowiednio tłustej (nośnik smaku!) i długo pieczonej...
  • Chrupiące serowe ciastka "na słono"

    Przepis dodany:
    4.90
    Chrupiące serowe ciastka "na słono"
    Autorka przepisu, czyli Madzia z "Wielkiej Pyszności" (kliknijcie, bo warto) zapewniała, że lepsze niźli kupny krakers i miała rację. Ciasteczka wykonał własnoręcznie Martik i onże sfotografował swoją komą (porównując ostatnie posty od razu...
  • Kasza bulgur zapiekana z warzywami

    Przepis dodany:
    4.83
    Kasza bulgur zapiekana z warzywami
    W moim domu zagnieździł się cichcem człowiek, który - nie wiedzieć po co - stale się odchudza. Ponieważ H&C sadystycznie obżera się na jego oczach np. pizzą z nadzieniem bolognese (mój ostatni wynalazek) albo frytkami, więc staram się...
  • Idealne pierniki na choinkę czyli Piernikowi Twardziele Agi

    Przepis dodany:
    4.61
    Idealne pierniki na choinkę czyli Piernikowi Twardziele Agi
    Nasza choinka stoi (nieco już łysawa), a i do Gromnicznej trochę czasu, więc piernikowy wpis się jeszcze załapie. Sama szukałam najlepszego przepisu na pierniki do dekorowania - takie żeby nie wyrastały, były ciemne i tanie, bo szkoda mi było...
  • Czekoladowe ciasto z coca-colą i szczęścia w nowym roku od Hurmy i Czeredy!

    Przepis dodany:
    4.69
    Czekoladowe ciasto z coca-colą i szczęścia w nowym roku od Hurmy i Czeredy!
    W kwestii coca-coli mogę sobie podać rękę z Tuwimem (gwoli sprawiedliwości nie cierpię także pepsi). Ale pani Edyta na swoim blogu tak sugestywnie zachwalała ów wypiek, żem się dała namówić wyrodnej H&C (która - ma sie rozumieć - colę...
  • Makowiec japoński

    Przepis dodany:
    4.66
    Makowiec japoński
    Kiedy wygadałam się najstarszemu członkowi H&C, że znam jeszcze z dzieciństwa przepis na ciasto, w którym jest I MAK, I JABŁKA, to aż zakwiczał z radości i kazał se to upiec na Wielkanoc (co widać na załączonym obrazku) i teraz na Boże...
  • Bułeczki dyniowe

    Przepis dodany:
    4.69
    Bułeczki dyniowe
    Bułeczki dyniowe zobaczyłam u Pieguska (warto zajrzeć o tu!), a ponieważ moja miła sąsiadka obdarzyła mnie kilkoma dyniami, a bułeczki (przynajmniej w wersji Piguska) były urocze - więc zrobiłam. Moje już takie urocze nie są i chyba nikt by...
  • Klopsy królewieckie

    Przepis dodany:
    4.63
    Klopsy królewieckie
    Na szczęście żaden z przepisów na tę przepyszną potrawę to nie kategorische Imperativ (chociaż podejrzewam, że Kant jednak sarkałby, że nie z cielęciny), więc mogłam i ja popełnić to danie. Zainspirował mnie Okrasa, a właściwie ten...
  • Gulasz z żołądków drobiowych

    Przepis dodany:
    4.68
    Gulasz z żołądków drobiowych
    To jest kulinarny debiut blogowy kolejnego członka Hurmy i Czeredy czyli Dorci. Złapała bakcyla, a poza tym Jurand i Dorcia już są "na swoim", więc Umiłowana Przywódczyni Marzynia nie będzie już najjaśniejszą gwiazdą na kulinarnym niebie syna...
  • Marchewki z ciasta francuskiego z musem z tuńczyka

    Przepis dodany:
    4.47
    Marchewki z ciasta francuskiego z musem z tuńczyka
    Czasami i Marzynia mozolnie wspina się na szczyty kulinarnego Parnasu i serwuje H&C takie fikuśne przekąski, które gdzieś tam wpadły jej w oko. Wykonanie jest banalnie proste, tylko trzeba się uzbroić w cierpliwość, więc nie jest to danko z...
  • Marynowane prawdziwki i marynowane rydze

    Przepis dodany:
    4.79
    Marynowane prawdziwki i marynowane rydze
    To chyba jedyne marynaty, które NIGDY nie zalegają na półkach w piwnicy, bo nie ma człowieka, żeby nie lubił grzybków w occie. Co prawda prawdziwki pojawiają się na moim stole tylko w święta, bo jak już człowiek zdybie w lesie prawdziwego, to...
  • Cukinia marynowana z papryką czyli żółte wstążeczki

    Przepis dodany:
    4.74
    Cukinia marynowana z papryką czyli żółte wstążeczki
    No niestety, w biurze World Press Photo powiedzieli, że jeszcze troszkie muszę dopracować aranż moich zdjęć, ale żebym się nie załamywała, bo jestem na dobrej drodze i oddzwonią :-DTe bladożółte wstążki w środku to nie wyszlamowane jelita,...
  • Sos tatarski z chrzanem i jogurtem

    Przepis dodany:
    4.57
    Sos tatarski z chrzanem i jogurtem
    Sos tatarski pewnie każdy umie zrobić, ale warto wypróbować tę wersję, bo ma nieco inny, bardziej wyrazisty smak. Zasadniczo proces produkcji jest taki jak tutaj (klik!), tylko zamiast kiszonych ogórków są korniszony (miałam swoje, a jakże!) no...
  • Żydowski kawior

    Przepis dodany:
    4.81
    Żydowski kawior
    W Dzień Judaizmu w naszym miasteczku od lat przygotowujemy imprezy związane z Żydami mieszkającymi przed wojną razem z nami. Przy okazji muszą być przekąski, więc wspólnie z młodzieżą i Stowarzyszeniem Kobiet Wiejskich szykujemy żydowskie...
  • Wesołych Świąt od naszej czeredy!

    Przepis dodany:
    4.70
    Wesołych Świąt od naszej czeredy!
    W śliczny, słoneczny dzień najlepsze życzenia świąteczne składa  Wataha Jarzębiaka oraz Umiłowana Przywódczyni Marzynia :-D
  • Sałatka lwowska wg Magdy Gessler - idealna na wielkanocny stół!

    Przepis dodany:
    4.90
    Sałatka lwowska wg Magdy Gessler - idealna na wielkanocny stół!
    Co prawda na podstawie powyższego zdjęcia trudno domyślić się, co to za sałatka, ale po pierwsze fotografowaliśmy stół ZANIM wataha rzuciła się do konsumpcji, a po drugie już taka „rozbabrana” nie wygląda tak ładnie (buraki ze śledziami...
  • Wesołe śniadanie Hurmy i Czeredy

    Przepis dodany:
    4.83
    Wesołe śniadanie Hurmy i Czeredy
    Wiem, długo nie pisałam. Niestety, przez ostatni miesiąc zajmowałam się głównie wytwarzaniem, podpisywaniem i pieczątkowaniem (tu cienką aluzją podkreślam, że jestem BWO*) stosów papierów, które sobie teraz gdzieś krążą w obiegu na...
  • Śledzie w suszonych pomidorach i ajvarze i życzenia noworoczne :-)

    Przepis dodany:
    4.87
    Śledzie w suszonych pomidorach i ajvarze i życzenia noworoczne :-)
    Śledzie z tego przepisu są znakomite i można nimi zaszpanować na sylwestrowym przyjęciu (nawet Jasiek je wchłonął, co ino pieczołowicie wygrzebał cebulę, nie wiedzieć czemu...). Inspirację wzięłam od Kubeczka i Danusi; już wcześniej je...
  • Ser "zależok" z wędzoną papryką i sumakiem

    Przepis dodany:
    4.70
    Ser "zależok" z wędzoną papryką i sumakiem
    Robi się ze mnie "kulinarny bałur" (tym wdzięcznym mianem określano u nas bogatego chłopa, czyli "bauera"), albowiem lodówka ma obfituje w swojskie jaja, ser od krowy, a Podenko i Bicenko, czyli dwa nasze wieprzki, już czekają na swój Jom Kipur...
  • Śledzie w musztardzie francuskiej

    Przepis dodany:
    4.86
    Śledzie w musztardzie francuskiej
    Bardzo lubię śledzie. W każdej postaci, chociaż nie dane mi było skosztować tych, o których opowiadała prababcia, że trzeba je było o buta (!) z soli otrzepać i przepić wódką, żeby w ogóle weszły. W sosie musztardowym są bardzo smaczne, a...
  • Pieczone ziemniaki z serem długodojrzewającym i wędzoną rybą wg Okrasy

    Przepis dodany:
    4.66
    Pieczone ziemniaki z serem długodojrzewającym i wędzoną rybą wg Okrasy
    Myślę, że to najpyszniejsza wersja "pyr z gzikiem", jaką jadłam w życiu. Od razu, gdy obejrzałam program Okrasy, poleciałam po składniki. Najlepsze są młode ziemniaczki, ale i stara skórka upiecze się na chrupko, jeśli dokładnie posmaruje...
  • Barszcz zabielany Babci Broni na maślance z tłuczonymi ziemniaczkami

    Przepis dodany:
    4.47
    Barszcz zabielany Babci Broni na maślance z tłuczonymi ziemniaczkami
    Aż dziw, że ten przepis jeszcze nie doczekał się publikacji. Powodem jest konieczność oderwania Watahy od talerzy, żeby zrobić zdjęcie, a ta zupa jest tak pyszna, że mnie też nie chciało się majdrować z aparatem, gdy micha stygła. Jest...
  • Marynowana pieczona papryka wg Mysi Baranowskiej

    Przepis dodany:
    4.49
    Marynowana pieczona papryka wg Mysi Baranowskiej
    Ta papryka to Królowa Lata w mojej komorze. No cóż, przetwory z Mysinej komory (klik!) biją moje na głowę, ale z tą papryką i ja nie byłabym ostatnia w rankingu Konserwatorów Żywności na Zimę. W suszeniu pomidorów i ajvarze też jestem...
  • Joojeh kebab (perski kebab z kurczaka) czyli Lewantyńczyk spolegliwy

    Przepis dodany:
    4.63
    Joojeh kebab (perski kebab z kurczaka) czyli Lewantyńczyk spolegliwy
    Wiem, wiem, Persja to już nie Lewant, ale uczepił mi się w trakcie gotowania ten wierszyk z Henrego Kuttnera (na marginesie polecam, świetny pisarz). Chciałam zrobić jakąś kulinarną odskocznię od boszczyków i małosolnych, więc padło na kebab....
  • Barszcz chrzanowy na wodzie z ogórków małosolnych

    Przepis dodany:
    4.66
    Barszcz chrzanowy na wodzie z ogórków małosolnych
    Było ostatnio kilka chłodniejszych dni, więc chłopy na budowie dostały zupkę regeneracyjną w postaci barszczu chrzanowego. Chciałam odmienić jakoś nieśmiertelny, aczkolwiek lubiany barszcz biały (ostatnio wyczaiłam bardzo dobry brzeźnicki na...
  • Słone babeczki z musem tuńczykowym

    Przepis dodany:
    4.62
    Słone babeczki z musem tuńczykowym
    No jezdem. Jednak nie wyciągnęłam kopytek i dociorałam jakoś do końca roku szkolnego. No, ale jeśli się chce być ważnym jak świnia w taksówce (te prezesury, chorążostwa, tiaaa...) to trzeba tyrać. Wdzięczne społeczeństwo obrzuci mój...
  • Sałatka "Grzybowa polana"

    Przepis dodany:
    4.74
    Sałatka "Grzybowa polana"
    W tej sałatce istotny jest nie tyle dobór składników, co sposób jej podania. Już dawno wpadła mi w oko u Broni (ach ta Bronia, czegóż ta dziewczyna nie wymyśli! no i to imię, kultowe w mojej kuchni!) Od siebie mogę dodać tylko tyle, że...
  • Szynka wieprzowa z piersią kurczaka z szynkowaru

    Przepis dodany:
    4.76
    Szynka wieprzowa z piersią kurczaka z szynkowaru
    Wszystko zaczęło się od oblizania ekranu na widok domowych wędlin u Danusi z "Co mi w duszy gra". To już rodzaj uzależnienia, to włażenie do Niej i wyobrażanie sobie smaku tego, co przyrządziła. Więc żeby już nie słuchać żmędolenia...
  • Tarta Szpinakowy Słonecznik

    Przepis dodany:
    4.58
    Tarta Szpinakowy Słonecznik
    Trudno, żeby taki słonecznik ze szpinakiem nie wpadł w oko, gdy się łazi po blogach. I jest to świetna okazja, aby zaszpanować zapraszając na przykład koleżanki :-DH&C stwierdziła, że idę w efekciarstwo, ale w czasie degustacji przyznali,...
  • Najlepsze życzenia świąteczne składa Marzynia, Hurma i Czereda. I majonez :-D

    Przepis dodany:
    4.78
    Najlepsze życzenia świąteczne składa Marzynia, Hurma i Czereda. I majonez :-D
    Kochani! Możecie wierzyć lub nie, ale otwierając dzisiaj majonez, by zaprawić sałatkę, ZOBACZYŁAM TO!!! Oniemiałam. Majonez uśmiechał się do mnie ciepło, z minką jak ten słodki Kocyk z "Małego dzielnego tostera" (kto oglądał, ten...
  • Sos tatarski świąteczny

    Przepis dodany:
    4.65
    Sos tatarski świąteczny
    Sos tatarski jest NA PEWNO ulubionym sosem na zimno w naszym domu. Niestety, robiony jest tylko na tzw. okazje, czyli święta i imprezy „okolicznościowe”, bo trzeba do niego prawdziwe grzybki marynowane (kupne pieczarki to już nie to). No i...
  • Kotlety z kaszanki gryczanej z serem i pieczarkami - czyli akcja: Swojski wieprzek powraca!

    Przepis dodany:
    4.65
    Kotlety z kaszanki gryczanej z serem i pieczarkami - czyli akcja: Swojski wieprzek powraca!
    I znowu nastał czas apokalipsy dla dwóch wesołych knurów cioci Zosi... Na szczęście ja na to nie musiałam patrzeć, a i wcześniej starałam się nie odwiedzać tych tłuściochów, żeby potem móc coś przełknąć. Hurma i Czereda zaś nie miała...
  • Barszcz białostocki

    Przepis dodany:
    4.76
    Barszcz białostocki
    Czerwony barszcz jest jedną z ulubionych zup w naszym domu (nie bez kozery blog tak się nazywa; mam nadzieję, że pani Tessa Capponi się nie obraziła za tę buraczaną trawestację :-)). Więc kiedy wpadł mi w oko ten przepis, postanowiłam go...
  • Frykando Jane Austen

    Przepis dodany:
    4.47
    Frykando Jane Austen
    Zawsze lubiłam czytać książki Jane Austen. No i oglądać ekranizacje jej powieści. Najbardziej wrył mi się pamięć (nie wiedzieć czemu, chyba byłam wtedy zakochana) serial „Mansfield Park” z miłą aktorką o końskiej twarzy i jej...
  • Chrupki z ciecierzycy

    Przepis dodany:
    4.77
    Chrupki z ciecierzycy
    Buszując w zbożu... eee... wróć!: buszując na blogu u Kubeczka natknęłam się na coś, co Bożenka nazwała "grzankami z ciecierzycy". Z tych rzeczy to ja tylko grzaniec, ale mam w domu takiego smużdża, co się odchudza, a potem chodzi i smędzi,...

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).