Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Moje Gotowanie
W kuchni Moje Gotowanie jest już 151 dobrych przepisów:
"Sernik z ciasteczkami oreo"
Przepis dodany:Sernik z ciasteczkami oreo Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 9 kwietnia 2019 r. Istnienie jest grą kontrastów kolorów, które pokazują jego przewrotność ale też olbrzym atutów. Kuchnia jest wielką składową naszego bytu, dlatego...Sernik kajmakowy na spodzie brownie
Przepis dodany:Sernik kajmakowy na spodzie brownie Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 12 listopada 2018 r. Mój apetyt na serniki ciągle rośnie. Tym razem za sprawą sernika kajmakowego na spodzie brownie. Cudownie kremowa masa serowa, spowita na bogatym...Tort czekoladowo-malinowy
Przepis dodany:Tort czekoladowo-malinowy Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 21 lipca 2018 r. Efektowne ciasto czekoladowe, przełamane świeżością malinowej marmolady. Zwieńczone mocno czekoladowym kremem na bazie mleka skondensowanego z nutą wanilii. Sznytu..."Ciasteczka z dżemem jagodowym"
Przepis dodany:Ciasteczka z dżemem jagodowym Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 16 czerwca 2017 r. Maślane ciasto, migdałowy aromat i ulubiony dżem. Czy taki aliaż może nas rozczarować? Perfekcja doboru składników - na pozór prostych, jest tak..."Ciasteczka orzechowe"
Przepis dodany:Ciasteczka orzechowe Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 11 lutego 2017 r. Rozkosznie kruche, rozpływające się w ustach, maślane ciasteczka dla orzechowych maniaków. W tych subtelnych białych kuleczkach, połączyłam orzechy laskowe, masło i..."Mus z pieczonej dyni i prażonych jabłek"
Przepis dodany:Mus z pieczonej dyni i prażonych jabłek Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 4 lutego 2017 r. Uwielbiam pieczoną dynię. Pieczenie wydobywa z niej znamienite smaki, które splecione z innymi owocami i przyprawami kreują coś wyjątkowego. Ja moją..."Sernik dyniowy z polewą śliwkową"
Przepis dodany:Sernik dyniowy z polewą śliwkową Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 26 listopada 2016 r. Zaletą jesieni są jej smaki i zapachy, które wzajemnie się przenikają, tworząc coś wyjątkowego. Dynia jest prominentnym "attache" tej pory roku i to..."Dżem dyniowo-pomarańczowy"
Przepis dodany:Dżem dyniowo-pomarańczowy Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 8 października 2016 r. Dynia jest jedną z najstarszych roślin uprawnych Nowego Świata. Jej nasiona znajdują się w grobowcach meksykańskich sprzed 10 000 lat. Indianie jeszcze..."Borowiki marynowane z rozmarynem i jałowcem"
Przepis dodany:Borowiki marynowane z rozmarynem i jałowcem Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 1 października 2016 r. Najpierw przeczesujemy lasy szukając najpiękniejszych okazów grzybów, a potem zamykamy je w słoiczkach, aby zimą cieszyły nasze oczy i kubki..."Ogórki z musztardą"
Przepis dodany:Ogórki z musztardą Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 23 września 2016 r. Nie jest tajemnicą, że przetwory z własnej kuchni są bardziej aromatyczne, zdrowe, bogatsze w składniki odżywcze i lepiej się przechowują. Ogórki z musztardą nie są..."Ogórki kanapkowe z curry"
Przepis dodany:Ogórki kanapkowe z curry Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 7 września 2016 r. Ogórki tak wykonane mają piękny kolor i świetny słodko - kwaśny smak. To wszystko za sprawą splotu przypraw curry i kurkumy, które nadają im charakterystycznej..."Sorbet ze świeżych truskawek"
Przepis dodany:Sorbet ze świeżych truskawek Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 19 sierpnia 2016 r. Mity i legendy wskazują na to, że sorbety zostały wynalezione przez rzymskiego cesarza Nerona, nakazał on bowiem sprowadzać z gór śnieg, który mieszano z winem..."Muffinki rabarbarowe"
Przepis dodany:Muffinki rabarbarowe Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 3 lipca 2016 r. Zapewniam Was, że nie ma nic lepszego niż słodkie muffinki z kwaskowatymi owocami, orzechami, nutą waniliową i chrupiącą cynamonową posypką. Tym razem moje łakocie..."Rabarbar pod kruszonką"
Przepis dodany:Rabarbar pod kruszonką Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 11 czerwca 2016 r. Deser jest dla mnie jest absolutną sezonową fascynacją. Intensywnie cierpki rabarbar, mieniący się barwami zieleni, otulony rumianymi okruszkami, w którym mamy mnogość..."Kruche z rabarbarem"
Przepis dodany:Kruche z rabarbarem Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 3 czerwca 2016 r. Dobre ciasta mają to do siebie, że trudno przestać je jeść. Oto jedno z takich słodyczy. Kruche bardzo maślane z słodko-kwaśną esencją rabarbarową i pachnące..."Sałatka ze szpinakiem kurczakiem i ananasem z grilla"
Przepis dodany:Sałatka ze szpinakiem kurczakiem i ananasem z grilla Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 22 maja 2016 r. To jest koncepcja na lekką i sycącą sałatkę, która doskonale adaptuje się w wiosenne oraz letnie dni. Grillowany kurczak o delikatnym smaku..."Naleśniki zapiekane z serem i owocami"
Przepis dodany:Naleśniki zapiekane z serem i owocami Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 5 maja 201 r. Naleśniki z serem i owocami, to klasyczne danie polskiej kuchni. Często pojawia się się na naszych stołach i za każdym razem tak samo cieszy nie tylko oczy ale..."Sernik dyniowy z polewą cytrusową"
Przepis dodany:Sernik dyniowy z polewą cytrusową Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 17 kwietnia 2016 r. Sposobów na wykorzystanie puree z pieczonej dyni są tysiące. Ja lubię tworzyć dania wyjątkowe, po których wrażenia smakowe i wizualne na długo pozostają..."Mus czekoladowy na mleku kokosowym"
Przepis dodany:Mus czekoladowy na mleku kokosowym Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 5 kwietnia 2016 r. To właśnie koleżanka z pracy - Ala zainspirowała mnie do przygotowania tego deseru. Kiedy zaczęła mi opowiadać o zaletach musu na bazie kakao i mleczka..."Mazurek jogurtowy z białą czekoladą i migdałami"
Przepis dodany:Mazurek jogurtowy z białą czekoladą i migdałami Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 25 marca 2016 r. Mazurki mają to do siebie, że podbijają serca wszystkich domowników, tak było i w tym przypadku. Kompozycja cudownie kruchego ciasta otulona..."Pieczony filet z indyka w sosie pomarańczowym"
Przepis dodany:Pieczony filet z indyka w sosie pomarańczowym Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 31 grudnia 2015 r. Delikatne i pyszne mięso pieczone w sosie z soku pomarańczowego powideł brzoskwiniowych, dżemu pomarańczowego, kurkumy, papryki, imbiru, w asyście..." Pierniczki bezglutenowe "
Przepis dodany:Pierniczki bezglutenowe Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 21 grudnia 2015 r. Uwielbiam czas przedświąteczny, kiedy z kuchni wydobywają się smakowite zapachy, a cała rodzina kręci się na pół świadomie w jej okolicy licząc, że uda się..."Marynowane borowiki"
Przepis dodany:Marynowane borowiki Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 6 grudnia 2015 r. Borowik szlachetny - Baletus Edulis - nazywany królem grzybów. Najchętniej poszukiwany i zbierany u nas grzyb, nadaje się do wielu dań. Można go też, jako jednego z niewielu..."Sałatka z ogórków z czosnkiem i chili na zimę"
Przepis dodany:Sałatka z ogórków z czosnkiem i chili na zimę Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 2 października 2015 r. Te pyszne chrupiące plasterki ogórków owiane nutą pikanterii, doskonale spełniają się jako dodatek do pieczonych mięs kiełbas, czy..."Sernik dyniowy na spodzie brownie"
Przepis dodany:Sernik dyniowy na spodzie brownie Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 29 lipca 2015 r. To jest nietypowy sernik, długo się do niego przymierzałam, ale warto było. Po raz kolejny okazuje się, że tworzenie pysznych rzeczy potrzebuje "przebłysku"...."Czekoladowe muffinki bez białej mąki"
Przepis dodany:Czekoladowe muffinki bez białej mąki Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 2 maja 2015 r. Najważniejszą cechą tych muffinek jest brak białej mąki. Zamiast tego składnika bogatego w gluten, jawi się mąka migdałowa i ryżowa, która nadaje..."Brioszka dyniowa"
Przepis dodany:Brioszka dyniowa Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 12 listopada 2014 r. Złocista pachnąca brioszka jest swoistego rodzaju panaceum na melancholię, często towarzyszącą jesieni. Szczególnie podczas pieczenia, gdy cały dom wypełnia się..."Buraczki z papryk?"
Przepis dodany:Buraczki z papryk? Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 4 pa?dziernika 2014 r. Jesie? spowodowa?a, i? w moim ogródku zatrz?s?o si? od buraczków, nie?mia?o wychylaj?cych si? spod czerwonawych li?ci. Grzechem by?oby nie wykorzysta? tych pi?knych warzyw w..."Zupa mocno grzybowa"
Przepis dodany:Zupa mocno grzybowa Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 12 września 2014 r. W tej zupie jest wszystko, co lubię - wiejska prostota i pożywność, kawałki mięsa i odpowiednia konsystencja. Grzyby puszczają dużo soku, są świetnym składnikiem..."Kruche z jabłkiem"
Przepis dodany:Kruche z jabłkiem Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 11 września 2014 r. Na ciasto kruche długo szukałam idealnej recepty. I w końcu znalazłam. Mówię Wam, to jest najsmaczniejsze kruche ciasto jakie do tej pory udało mi się zrobić i..."Przecier pomidorowy"
Przepis dodany:Przecier pomidorowy Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 8 września 2014 r. Przecier pomidorowy jest naturalny, aromatyczny i oczywiście najlepszy na świecie, bo wykonany w 100% z pomidorów. Przygotowałam go z dobrze dojrzałych gruntowych..."Napoleonki"
Przepis dodany:Napoleonki Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 31 sierpnia 2014 r. Po francusku przymiotnik neapolitański, brzmi napolitain i prawdopodobnie poprzez przekręcenie tego słowa, ten deser nazywany jest w krajach europejskich "napoleonami", "napoleonkami",..."Galette z wiśniami i czereśniami"
Przepis dodany:Galette z wiśniami i czereśniami Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 30 sierpnia 2014 r. Galette - to słowo wywodzące się z kuchni francuskiej, które oznacza - płaskie, okrągłe i bardzo chrupiące ciasto. Ma ono trzy określenia. Po pierwsze -..."Napój jabłkowy"
Przepis dodany:Napój jabłkowy Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 28 sierpnia 2014 r. Jabłka to chyba najpopularniejsze owoce w naszym kraju. Koniec sierpnia jest szczytem sezonu jabłkowego, a różnorodność odmian i ich urodzajność sprawiają, iż możemy..."Zapiekanka z cukinii z chlebową "posypką"
Przepis dodany:Zapiekanka z cukinii z chlebową posypką Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 25 sierpnia 2014 r. Cukinia jest warzywem, którego smakiem możemy się cieszyć praktycznie całe lato - owocuje już od początku lipca i sezon na to warzywo trwa aż do..."Budyń domowy"
Przepis dodany:Budyń domowy Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 23 sierpnia 2014 r. Po raz pierwszy zrobiłam swój własny domowy budyń. Tak by się nie stało, gdyby w lodówce nie nagromadziła się spora ilość żółtek, a to jest świetny sposób na ich..."Udka w glazurze miodowej z sosem sojowym"
Przepis dodany:Udka w glazurze miodowej z sosem sojowym Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 21 sierpnia 2014 r. Sekretem tego kurczaka jest aromatyczna marynata. Połączenie słodko pikantnych smaków sprawiło, że mięso kurczaka rozpływało się w ustach. Udka są..."Racuszki z bananem i płatkami owsianymi"
Przepis dodany:Racuszki z bananem i płatkami owsianymi Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 18 sierpnia 2014 r. Kompozycja racuszków jest prosta i stworzona z myślą, aby to pyszne danie było możliwie jak najzdrowsze. Jej podstawą są plastry banana obtoczone w..."Placki marchewkowo-ziemniaczane"
Przepis dodany:Placki marchewkowo-ziemniaczane Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 16 sierpnia 2014 r. To jest jeden z tych przepisów, gdzie można dodać warzywa, które akurat ma się pod ręką, lub które właśnie wyrosły w ogródku i trzeba je jeść. Uwielbiam..."Carnitas"
Przepis dodany:Carnitas Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 14 sierpnia 2014 r. Kompletnie nie miałam pomysłu jak wykorzystać spory kawałek mięsa wieprzowego, zalegającego w zamrażarce. Inspirację do przygotowania carnitas znalazłam tutaj. Czytając sposób..."Ryba z pieca z ziemniakami, koperkiem i cytryną"
Przepis dodany:Ryba z pieca z ziemniakami, koperkiem i cytryną Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 10 sierpnia 2014 r. Ryby są wciąż niedocenianym składnikiem pożywienia w codziennej diecie, a przecież znacząco wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu...."Kurczak w migdałowej panierce"
Przepis dodany:Kurczak w migdałowej panierce Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 8 sierpnia 2014 r. Kurczak to jeden z tych produktów, które przygotowywać można na tysiące sposobów. Każda gospodyni ma swój ulubiony przepis i twierdzi, że akurat jej jest..."Surówka z sałaty, rzodkiewki i szczypiorku"
Przepis dodany:Surówka z sałaty, rzodkiewki i szczypiorku Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 7 sierpnia 2014 r. Świeża surówka, w której kontrastuje się subtelny smak sałaty masłowej z pikantnym smakiem czerwonych rzodkiewek i aksamitnego szczypiorku. Melanż..."Czereśnie i wiśnie z kardamonem"
Przepis dodany:Czereśnie i wiśnie z kardamonem Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 5 sierpnia 2014 r. Bardzo lubię korzystać z dobrodziejstw natury, a w szczególności z sadu rodziców. Bogactwo drzew owocowych napawa dumą. Kiedy ujrzałam mnogość owoców na..."Sałatka z ogórków"
Przepis dodany:Sałatka z ogórków Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 4 sierpnia 2014 r. Ogórki, to bardzo wdzięczne warzywa, a przetwory z ich udziałem są szybkie i mało pracochłonne. Tak też było z tą sałatką. Świeże ogórki gruntowe (najlepiej z..."Kawa mrożona"
Przepis dodany:Kawa mrożona Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 31 lipca 2014 r. Kawa jest świetnym orzeźwieniem szczególnie teraz, kiedy żar leje się z nieba. Idealna do dobrej książki, czytanej w ogrodzie na hamaku, umieszczonym pomiędzy rozłożystymi..."Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką"
Przepis dodany:Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 30 lipca 2014 r. Domowa drożdżówka z truskawkami, kruszonką i cukrem pudrem. Czegoż można chcieć więcej, kiedy puszyste ciasto, słodkie owoce, góra chrupiącej..."Dżem agrestowo-truskawkowy"
Przepis dodany:Dżem agrestowo-truskawkowy Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 28 lipca 2014 r. Uwielbiam lato, bo co chwila rozdaje nam pyszne i zdrowe dary natury, poza tym mamy wakacje i wolność. Owoce lata kocham z różnym natężeniem. Jeśli chodzi o agrest,..."Muffiny migdałowe z czerwoną porzeczką i migdałową kruszonką"
Przepis dodany:Muffiny migdałowe z czerwoną porzeczką i migdałową kruszonką Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 25 lipca 2014 r. Czerwone porzeczki, jedne z najpiękniejszych owoców, jakimi obdarowała nas natura. Błyszczące w słońcu kulki przypięte do..."Dżem z czerwonej porzeczki z jabłkami"
Przepis dodany:Dżem z czerwonej porzeczki z jabłkami Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 23 lipca 2014 r. Latem u rodziców w sadzie najbardziej urzekają mnie piękne krzewy, które pokryte są malutkimi czerwonymi kulkami, przypominającymi miniaturowe ozdoby...