Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Mozaika smakow

W kuchni Mozaika smakow jest już 25 dobrych przepisów:

  • Makowe placuszki

    Przepis dodany:
    4.83
    Makowe placuszki
    Tym razem glownym dodatkiem nalesnikow jest masa makowa-o ktorej czesto przypominamy sobie  okresie swiat przy zabieraniu sie do pieczenia makowca:). Ciasto jest gestsze, razowe z lekka kwasna nuta maslanki. Nie dodaje przewaznie zadnych dosladaczy do...
  • Czekoladowy sernik na zimno z mango

    Przepis dodany:
    4.69
    Czekoladowy sernik na zimno z mango
    Lekki smakowity deser-sernik ma delikatna konzystencje przypominajaca mus i dobrze komponuje sie  ze swiezym mango i wafelkiem z karmelem...Czekoladowy sernik na zimno z mango No bake chocolate cheesecake with mango 100g kremowego serka75g...
  • Kokosowo-imbirowy chutney...

    Przepis dodany:
    4.88
    Kokosowo-imbirowy chutney...
    Bylam zaskoczona smakiem chutney i tez tym ze bardzo mi smakowal. W sumie baza jest moj ulubiony kokos, w tle lekko cierpki soczysty imbir, suszone platki chili i slodki cukier trzcinowy. Ja lubie geste dipy, dlategotez zrobilam chutney gesty i kremowy....
  • Dosa z fasolki mung

    Przepis dodany:
    4.80
    Dosa z fasolki mung
    Popularnym zestawem sniadaniowym na poludniu Indi jest dosa (czyt. nalesnik) z dowolnym chutney, sambarem czy nadzieniem czesto zawierajacym ziemniaki. Mozna dowolnie laczyc rozne mieszanki fasoli, soczewicy czy grochu. My na sniadaniu zajadalismy sie...
  • Bliny....

    Przepis dodany:
    4.71
    Bliny....
    Znane w kuchni rosyjskiej, ukrainskiej i bialoruskiej, ale rowniez zadomowily sie i u nas. Sa rodzajem nalesnikow powstalych skutkiem mieszanki mak gryczanej i pszennej. Dobrze smakuja z wedzonym lososiem, ogorkiem i smietankowym serkiem ze swiezym...
  • Dorsz w sosie teriyaki

    Przepis dodany:
    4.56
    Dorsz w sosie teriyaki
    Po udanym lososiu teriyaki czas przyszedl na testowanie jak inne ryby radza sobie w polaczeniu z marynata teriyaki. zdecydowalam sie na dorsza-jest to moja ulubiona ryba. Przygotowalam marynate i odstawilam rybe nasaczona w niej na kilka godzin. Dorsz...
  • Rava/sooji dosa czyli nalesnik z kaszy manny.....

    Przepis dodany:
    4.59
    Rava/sooji dosa czyli nalesnik z kaszy manny.....
    Dosa to nalesnik najczesciej cienki jak bibulka, chrupiacy skladajacy sie z fermentowanej mieszanki ryzu z soczewica jedzony na sniadanie z dodatkiem chutney najczesciej kokosowego, pikli, jogurtu i sambaru-rodzaju warzywnego gulaszu z sokiem z...
  • Coleslaw czyli surowka z kapusty...

    Przepis dodany:
    4.79
    Coleslaw  czyli surowka z kapusty...
    Nie jest to nic nowego. W naszej kuchni przeciez mamy tyle roznych surowek, ktorych glownym skladnikiem jest kapusta. W Wielkiej Brytani w restauracjach, knajpkach, budkach coleslaw niezmiennie sie pojawia jako dodatek do frytek, bulek, jedzenia fast food....
  • Krokiety z fasolki adzuki...

    Przepis dodany:
    4.84
    Krokiety z fasolki adzuki...
    Lubie odkrywac nowe smaki, a te krokiety sa totalnie inne od tych, ktore znalam...Idea (stad-easyasveganpie) przypomina mi krokiety ziemniaczane. W tych jednak baza jest ugotowana na miekko czerwona fasolka adzuki z dodatkiem pieczonej dyni doprawiona...
  • Tajskie curry z makaronem....

    Przepis dodany:
    4.85
    Tajskie curry z makaronem....
    Przypomina troche slynne tajskie danie pad thai, tu rowniez dodaje sie pieczone orzeszki ziemne. Ale curry noodles ( za')bardziej jednak podaza w kierunku klasycznego tajskiego czerwonego curry. Choc mamy tu i gotowane na twardo jajko i smazone sojowe...
  • Buleczki tureckie....

    Przepis dodany:
    4.89
    Buleczki tureckie....
    Te buleczki sa ciemniejsze niz buleczki tureckie od Dorotus76, mocno pachnace molasa(uzylam naturalnego ciemnego wyciagu z trzciny  cukrowej). Sa twardsze, tresciwe, o skoncentrowanej strukturze. Nadal miekkie o lekko chrupiacej skorce....
  • Pasta z wedzonej makreli....

    Przepis dodany:
    4.69
    Pasta z wedzonej makreli....
    Czesto jak przyjezdzam do rodzinnego domu moja mama przygotowuje moja ulubiona paste z makreli. Jest chrupiaca z dodatkiem drobno posiekanej cebuli, mnostwem swiezej pietruszki i ugotowanym na twardo jajkiem. Kremowa z mnostwem majonezu. Ostatnio sama...
  • Zupa z soczewicy z octem....

    Przepis dodany:
    4.88
    Zupa z soczewicy z octem....
    Na samym poczatku wiosny nadal moze byc chlodno. Miseczka cieplej zupy z dodatkiem tymianku i octu, ktory nadaje jej wyrazistosci jest to dokladnie to, czego szukam, kiedy wracam zziebnieta do domu. Nie trzeba tak naprawde szukac specjalnej okazji ,aby ja...
  • Jogurtowe nalesniki....

    Przepis dodany:
    4.65
    Jogurtowe nalesniki....
    Kiedy mam ochote na lekkie sniadanie, wybieram nalesniki-placuszki. Male, okragle, najlepiej puszyste. Zmieniam proporcje i dodatki, mieszanki mak, dzieki czemu moge zaspokoic swoj glod aromatu innego przy kazdej okazji. Te nalesniki sa neutralne w smaku,...
  • Pilaw tiranga...

    Przepis dodany:
    4.50
    Pilaw tiranga...
    Probowalam juz roznych potraw z ryzu-pulao, biryani, aromatycznych ryzo. Myslalam, ze juz poznalam wszelakie mozliwe bazowe mieszanki przypraw. Ale okazuje sie, ze bylam w bledzie. Dzieki Anubhavati odkrylam jak dobrze smakowac moze dodanie niepozornej...
  • Maslane grzyby z aromatem kardamonu...

    Przepis dodany:
    4.61
    Maslane grzyby z aromatem kardamonu...
    Odmiana grzybow maslanych, lecz tym razem przez dodanie  sproszkowanego kardamonu uzyskalam zupelnie nowy swiezy smak tak ulubionej przeze mnie potrawy. W obydwoch wersjach zdecydowanie musi pojawic sie kozieradka-gra pierwsze skrzypce w glownej nucie...
  • Pszenne kajzerki....

    Przepis dodany:
    4.63
    Pszenne kajzerki....
    Lekkie bulki o zwartym miekkim miazszu. Najlepsze cieple, chrupiace prosto z pieca posmarowane maslem...Miekkosc zachowuja przez kolejne kilka dni. Ciasto mozna przygotowac noc wczesniej, wstawic do lodowki i piec rano, aby miec cieple pieczywo na...
  • Dal z adzuki beans....

    Przepis dodany:
    4.66
    Dal z adzuki beans....
    Danie popularne w polnocnych Indiach. Moglabym zaliczyc do comfort food-miseczka z goraca zupa(czytaj:dal) i  kawalek naana prosto z pieca brzmi baardzo dobrze:). Fasolke warto noc wczesniej namoczyc, wowczas caly proces przebiegnie szybciej. Polecam...
  • Pizza z kurczakiem tandoori....

    Przepis dodany:
    4.74
    Pizza z kurczakiem tandoori....
    Inspirowana pieczonym kurczakiem tandoori stworzylam baze skladnikow stanowiacych wierzch jednej z 3 pizz jakie ostatnio pieklam: z cukinia oraz margarite. Ciasto z kasza manna, pomidorowy sos z kolendra, papryka, czerwona cebula, pikantne chili  i...
  • Kurczak tandoori...

    Przepis dodany:
    4.88
    Kurczak tandoori...
    Podawany tradycyjnie jako przystawka.  Goracy, intensywnie czerwony pieczony kurczak podawany jest z mietowym chutney, czasami jogurtu, chlebkiem papadum. Uzylam gotowej mieszanki przypraw tandoori masala. Powinna byc dostepna w sklepach z zywnoscia...
  • Pizza margarita..

    Przepis dodany:
    4.63
    Pizza margarita..
    Klasyka wloskiej sztuki kulinarnej w kwesti pizzy. Wlosi stawiaja na jakosc skladnikow. Lepiej, aby bylo prosto, ale smacznie. Czasami zbytnie przedobrzenie szkodzi. Baza jest moje ulubione ciasto na pizze pol na pol maka pszenna z kasza manna. Wierzch to...
  • Pizza z cukinia...

    Przepis dodany:
    4.66
    Pizza z cukinia...
    Odkrylam idealne dla mnie ciasto na pizze:)ze strony fogazzo.  Sklada sie pol na pol z maki pszennej i kaszy manny. Ja czesc maki wymieszalam czesciowo z maka 00. Ciasto ma piekny kolor zolty,  dobrze sie wyrabia, jest miekkie, elastyczne...
  • Arabski powiew...

    Przepis dodany:
    4.50
    Arabski powiew...
    Wczoraj mielismy ocohte na cos slodkiego, lekko chrupiacego, owocowego. Powstal deser insirowany kuchnia Maroka, Arabia Saudyjska. Plasterki banana polane goracym sosem miodowym z skarmelizowanymi migdalami i orzeszkami pistacjowymi z dodatkiem plasterkow...
  • Watrobki drobiowe z fasolka szparagowa po tajsku....

    Przepis dodany:
    4.57
    Watrobki drobiowe z fasolka szparagowa po tajsku....
    Tajskie potrawy urzekaja mnie zawsze feeria barw, intensywnoscia mieszanki aromatow i kruchoscia skladnikow w nich uzytych. W tajskim curry z watrobkami drobiowymi zachodzi podobna magia. Warto watrobki wczesniej marynowac w soku cytrynowym. To poprawi...
  • Chrupiace koperty z szynka, bazylia..

    Przepis dodany:
    4.53
    Chrupiace koperty z szynka, bazylia..
    Mialam ochote na lekka kolacje z wloskim tematem. Urzekla mnie propozycja Agnieszki z blogu W kuchni Usagi. Banalnie proste klasyczne wloskie polaczenie szynki parmenskiej, bazyli, mozzarelli i pomidorkow(pozbawionych nasionek i plynu) zapakowane w ciescie...

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).