Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Najnowsza kuchnia-wytworna i gospodarska

W kuchni Najnowsza kuchnia-wytworna i gospodarska jest już 25 dobrych przepisów:

  • Ciasto ze śliwkami i plan zajęć kuchennych na wrzesień-wg kalendarza z 1893 roku

    Przepis dodany:
    4.81
    Ciasto ze śliwkami i plan zajęć kuchennych na  wrzesień-wg kalendarza z 1893 roku
    "W tym miesiącu jest nawał pracy dla gospodyń; zaczynają już na dobre dojrzewać węgierki, te najpożyteczniejsze ze wszystkich owoców. Konfitury robić w początku, kiedy nie są przestałe, następnie kompoty czyli konserwy, a gdy zupełnie...
  • Pieczarki w muszelkach

    Przepis dodany:
    4.56
    Pieczarki w muszelkach
    "Pieczarki w muszelkach. 6-8 pieczarek oczyszczonych pokrajać w plasterki, udusić z łyżką masła i cebulką drobno pokrajaną. Dodać soli, pieprzu, trochę soku z cytryny, i żółtko i pełną łyżkę parmezanu, wymieszać masę i nakładać na...
  • Kapusta biała po hiszpańsku.

    Przepis dodany:
    4.67
    Kapusta biała po hiszpańsku.
    "Kapusta biała po hiszpańsku. Dwie mniejsze lub 1 większą główkę kapusty poszatkować, sparzyć ukropem i wycisnąć; potem włożyć do rondla, dodać sporą łyżkę masła, nakryć i dusić na wolnym ogniu. Tymczasem w drugim rondelku 1 cebulę,...
  • Omlet z konfiturami a la George Sand

    Przepis dodany:
    4.47
    Omlet z konfiturami a la George Sand
    "Omlet naturalny. Jaj na omlety nie należy mocno rozbijać,  najlepiej je widelcem lub miotełką, o tyle tylko, aby się żółtka z białkami złączyły, dodając trochę soli i cukru  na leguminę. Na żelaznej płaskiej patelni rozpuścić...
  • Bigos

    Przepis dodany:
    4.57
    Bigos
    "Bigos. Najsmaczniejszy i najtrwalszy jest bigos z kapusty kwaszonej, a dobrze przyrządzony może stać przez kilka tygodni; wiadomo bowiem, iż kapusta odgrzewana zyskuje na smaku. Kapustę wyjętą z beczki wpierw wypłukać w zimnej wodzie, aby nie...
  • Ciastka migdałowe

    Przepis dodany:
    4.69
    Ciastka migdałowe
    "Ciastka migdałowe. Funt mąki, 1/2 funta pudru i 4 całe jaja, dobrze zagnieść, wlać trochę wody, wyrobić doskonale, a na koniec wsypać 1/2 funta migdałów, obranych, drobno usiekanych i szczyptę tartej skórki cytrynowej. Rozwałkować ciasto na...
  • Mus ze śliwek suszonych z kruchemi ciastkami

    Przepis dodany:
    4.74
    Mus ze śliwek suszonych z kruchemi ciastkami
    "Mus ze śliwek suszonych z kruchemi ciastkami. Funt najlepszych francuskich śliwek ugotować w 4 szklankach wody z dodaniem kawałka cynamonu, skórki cytrynowej i 1/4 funta cukru. Gotować na bardzo wolnym ogniu, a gdy śliwki rozgotują się,...
  • Makaron polski z szynką, Szpinak

    Przepis dodany:
    4.85
    Makaron polski z szynką,  Szpinak
    Dawno mnie tu nie było, oj dawno. Siły niezależne ode mnie zawładnęły -na chwilę mam nadzieję- moim życiem, a potem święta... i tak zeszło.Od dawna źle się czułam: wiecznie zmęczona, obolała, śpiąca- normalnie jak jakaś królewna,...
  • Souffle po królewsku

    Przepis dodany:
    4.67
    Souffle po królewsku
    "Souffle po królewsku. Pięć żółtek rozetrzeć z 1/4 funta pudru; zagotować szklankę mleka z kawałkiem wanilii i w gotujące się mleko wlać pół łyżki mąki kartoflanej, rozbitej z łyżce zimnego mleka, mleko to wlewać powoli do żółtek,...
  • Pomidory nadziewane ryżem

    Przepis dodany:
    4.71
    Pomidory nadziewane ryżem
    "Pomidory nadziewane ryżem.  Piękne, dojrzałe pomidory opłukać w zimnej wodzie, wierzchy ściąć  a środki delikatnie wydrążyć. Kawałki wydrążone bez pestek wymieszać z ryżem ugotowanym, dodając trochę masła, soli i pieprzu....
  • Zupa czekoladowa z kluskami z ubitej piany z białek

    Przepis dodany:
    4.77
    Zupa czekoladowa z kluskami z ubitej piany z białek
    "Zupa czekoladowa. Na 4 osoby 1/4 funta czekolady waniljowej ugotować z 2 kwartami mleka. Oddzielnie rozbić 4 żółtka z łyżeczką mąki kartoflanej i kwaterką zimnego mleka, a gdy czekolada zacznie się gotować  wlewać powoli żółtka,...
  • Naleśniki parzone

    Przepis dodany:
    4.75
    Naleśniki parzone
    "Naleśniki parzone. Kwaterkę mąki wymieszać z łyżką klarowanego masła i 1/2 kwartą gorącego mleka, dobrze rozetrzeć na ogniu, aby nie było grudek, a gdy wystygnie, wbić po jednemu, rozbijając ciągle 6 żółtek, wsypać 2 łyżki miałkiego...
  • Przekąski. Jaja nadziewane

    Przepis dodany:
    4.71
    Przekąski. Jaja nadziewane
    Jaja nadziewane jak najbardziej zaliczają się do tak zwanych przekąsek, więc nie mogłam się oprzeć  by nie zamieścić tej cudownej ich definicji ;)"Przekąski. Od dawna przyjętym u nas i utartym zwyczajem, że wszystkie obiady i kolacye, od...
  • Krokiety z kartofli z pieczarkami lub grzybami

    Przepis dodany:
    4.64
    Krokiety z kartofli z pieczarkami lub grzybami
    "Krokiety z kartofli z pieczarkami lub grzybami. Kartofle ugotowane utrzeć z mlekiem i żółtkiem. Przyrządzone "puree" wymieszać z drobno pokrajanemi i uduszonemi w maśle z cebulką pieczarkami lub grzybami- dalej formować krokiety i postępować...
  • Strudel śmietanowy

    Przepis dodany:
    4.46
    Strudel śmietanowy
    "Strudel śmietanowy. Z 1 funta mąki, 4 całych jaj i szczypty soli zagnieść ciasto, podlewając je letnią wodą, aby było wolniejsze- rozwałkować jak najcieniej w podłużny kwadrat, który polać najpierw masłem rozpuszczonem, potem śmietaną-...
  • Ptysie francuskie z kremem (Choux)

    Przepis dodany:
    4.53
    Ptysie francuskie z kremem (Choux)
    "Ptysie francuskie z kremem (Choux).Półtorej szklanki wody i większe pół szklanki sklarowanego masła wlać do rondelka, a gdy się zacznie gotować  wsypać pół funta mąki i mieszać bez przerwy, aż masa odstanie od rondla, wtenczas...
  • Naleśniki francuskie z sosem pomarańczowym

    Przepis dodany:
    4.86
    Naleśniki francuskie z sosem pomarańczowym
    "Naleśniki francuskie. Na funt mąki wziąć 6 jaj, 1/2 kwarty mleka, łyżkę świeżej oliwy lub masła sklarowanego i kieliszek koniaku, wszystko razem wymieszać i ubić na gładkie, pulchne ciasto, które postawić w cieple na 2 godziny. Potem...
  • Jajka po parysku

    Przepis dodany:
    4.77
    Jajka po parysku
    "Jajka po parysku. Wziąć tyle bułek ile jaj- każdą bułkę obkroić z wierzchu, ze spodu i z boku a środek wydrążyć nadając jej kształt miseczki- mieć przygotowane "puree" z pomidorów, trochę szynki gotowanej i trufli drobno usiekanych. W...
  • Przepis na udany poniedziałek: grzane wino, pieczeń huzarska i krem czekoladowy mrożony....

    Przepis dodany:
    4.56
    Przepis na udany poniedziałek: grzane wino, pieczeń huzarska i krem czekoladowy mrożony....
         I to wszystko dokładnie w tej kolejności, jaką wymieniłam w tytule posta. Po wczorajszym wyczerpującym całym dniu w pracy na nogach, obudziłam się dziś rano wcale nie wypoczęta. Ale nic, jakoś się pozbierałam i zrobiłam...
  • Legumina ze śliwek suszonych

    Przepis dodany:
    4.54
    Legumina ze śliwek suszonych
    "Legumina ze śliwek suszonych. Kwaterkę mąki pszennej lub krupczatki rozprowadzić zimnem mlekiem tak, aby nie było grudek, postawić rondelek na ogniu i mieszając ciągle, wlewać po trochu gorącego mleka, tyle, aby ciasto było gęste jak na...
  • Rosół posilny (Consomme)

    Przepis dodany:
    4.74
    Rosół posilny (Consomme)
    "Rosół posilny (Consomme). Na 4-6 osób usiekać jak najdrobniej lub przekręcić przez maszynkę, 2 funty chudej wołowiny bez kości; mięso to włożyć w rondel wraz z 3-ma białkami surewemi, wlać trochę zimnej wody i rozbiwszy doskonale, dodać...
  • Kotlet z piersi z kurczaka z serem (lub parmezanem)

    Przepis dodany:
    4.63
    Kotlet z piersi z kurczaka z serem (lub parmezanem)
    "Kotlet z parmezanem. Przygotować małe kotlety, które posolić i umaczać w sklarowanem maśle, następnie je obsypać parmezanem wymieszanym z tartą bułką, nożem dobrze przydusić  umaczać w jajku rozbitem, znów obsypać bułką i parmezanem...
  • Kluski z kartofli ze serem

    Przepis dodany:
    4.71
    Kluski z kartofli ze serem
        "Kluski z kartofli ze serem. 8-10 kartofli ugotowanych utrzeć z solą, łyżką masła i 2-ma surowemi jajami, dodać szczyptę pieprzu białego i gałki muszkatułowej. Masę dobrze rozetrzeć i wymieszać z 4-ma łyżkami utartego...
  • Placek drożdżowy strasburski

    Przepis dodany:
    4.75
    Placek drożdżowy strasburski
    "Placek drożdżowy strasburski. Funt mąki, szklankę śmietany i 1/4 funta sklarowanego masła rozbić dobrze na pulchną masę, wsypać garść przemytych rodzenków korynckich i kilkanaście migdałów, obranych i pokrajanych w...
  • Kartoflanka po holendersku

    Przepis dodany:
    4.70
    Kartoflanka po holendersku
    "Kartoflanka po holendersku. Obrać i pokrajać 2 cebule, 2 marchewki, 1 seler i trochę poru, poddusić na maśle, dodać kwartę kartofli pokrajanych, zalać wszystko rosołem lub wodą...

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).