Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Najnowsza kuchnia-wytworna i gospodarska
W kuchni Najnowsza kuchnia-wytworna i gospodarska jest już 25 dobrych przepisów:
Ciasto ze śliwkami i plan zajęć kuchennych na wrzesień-wg kalendarza z 1893 roku
Przepis dodany:"W tym miesiącu jest nawał pracy dla gospodyń; zaczynają już na dobre dojrzewać węgierki, te najpożyteczniejsze ze wszystkich owoców. Konfitury robić w początku, kiedy nie są przestałe, następnie kompoty czyli konserwy, a gdy zupełnie...Pieczarki w muszelkach
Przepis dodany:"Pieczarki w muszelkach. 6-8 pieczarek oczyszczonych pokrajać w plasterki, udusić z łyżką masła i cebulką drobno pokrajaną. Dodać soli, pieprzu, trochę soku z cytryny, i żółtko i pełną łyżkę parmezanu, wymieszać masę i nakładać na...Kapusta biała po hiszpańsku.
Przepis dodany:"Kapusta biała po hiszpańsku. Dwie mniejsze lub 1 większą główkę kapusty poszatkować, sparzyć ukropem i wycisnąć; potem włożyć do rondla, dodać sporą łyżkę masła, nakryć i dusić na wolnym ogniu. Tymczasem w drugim rondelku 1 cebulę,...Omlet z konfiturami a la George Sand
Przepis dodany:"Omlet naturalny. Jaj na omlety nie należy mocno rozbijać, najlepiej je widelcem lub miotełką, o tyle tylko, aby się żółtka z białkami złączyły, dodając trochę soli i cukru na leguminę. Na żelaznej płaskiej patelni rozpuścić...Bigos
Przepis dodany:"Bigos. Najsmaczniejszy i najtrwalszy jest bigos z kapusty kwaszonej, a dobrze przyrządzony może stać przez kilka tygodni; wiadomo bowiem, iż kapusta odgrzewana zyskuje na smaku. Kapustę wyjętą z beczki wpierw wypłukać w zimnej wodzie, aby nie...Ciastka migdałowe
Przepis dodany:"Ciastka migdałowe. Funt mąki, 1/2 funta pudru i 4 całe jaja, dobrze zagnieść, wlać trochę wody, wyrobić doskonale, a na koniec wsypać 1/2 funta migdałów, obranych, drobno usiekanych i szczyptę tartej skórki cytrynowej. Rozwałkować ciasto na...Mus ze śliwek suszonych z kruchemi ciastkami
Przepis dodany:"Mus ze śliwek suszonych z kruchemi ciastkami. Funt najlepszych francuskich śliwek ugotować w 4 szklankach wody z dodaniem kawałka cynamonu, skórki cytrynowej i 1/4 funta cukru. Gotować na bardzo wolnym ogniu, a gdy śliwki rozgotują się,...Makaron polski z szynką, Szpinak
Przepis dodany:Dawno mnie tu nie było, oj dawno. Siły niezależne ode mnie zawładnęły -na chwilę mam nadzieję- moim życiem, a potem święta... i tak zeszło.Od dawna źle się czułam: wiecznie zmęczona, obolała, śpiąca- normalnie jak jakaś królewna,...Souffle po królewsku
Przepis dodany:"Souffle po królewsku. Pięć żółtek rozetrzeć z 1/4 funta pudru; zagotować szklankę mleka z kawałkiem wanilii i w gotujące się mleko wlać pół łyżki mąki kartoflanej, rozbitej z łyżce zimnego mleka, mleko to wlewać powoli do żółtek,...Pomidory nadziewane ryżem
Przepis dodany:"Pomidory nadziewane ryżem. Piękne, dojrzałe pomidory opłukać w zimnej wodzie, wierzchy ściąć a środki delikatnie wydrążyć. Kawałki wydrążone bez pestek wymieszać z ryżem ugotowanym, dodając trochę masła, soli i pieprzu....Zupa czekoladowa z kluskami z ubitej piany z białek
Przepis dodany:"Zupa czekoladowa. Na 4 osoby 1/4 funta czekolady waniljowej ugotować z 2 kwartami mleka. Oddzielnie rozbić 4 żółtka z łyżeczką mąki kartoflanej i kwaterką zimnego mleka, a gdy czekolada zacznie się gotować wlewać powoli żółtka,...Naleśniki parzone
Przepis dodany:"Naleśniki parzone. Kwaterkę mąki wymieszać z łyżką klarowanego masła i 1/2 kwartą gorącego mleka, dobrze rozetrzeć na ogniu, aby nie było grudek, a gdy wystygnie, wbić po jednemu, rozbijając ciągle 6 żółtek, wsypać 2 łyżki miałkiego...Przekąski. Jaja nadziewane
Przepis dodany:Jaja nadziewane jak najbardziej zaliczają się do tak zwanych przekąsek, więc nie mogłam się oprzeć by nie zamieścić tej cudownej ich definicji ;)"Przekąski. Od dawna przyjętym u nas i utartym zwyczajem, że wszystkie obiady i kolacye, od...Krokiety z kartofli z pieczarkami lub grzybami
Przepis dodany:"Krokiety z kartofli z pieczarkami lub grzybami. Kartofle ugotowane utrzeć z mlekiem i żółtkiem. Przyrządzone "puree" wymieszać z drobno pokrajanemi i uduszonemi w maśle z cebulką pieczarkami lub grzybami- dalej formować krokiety i postępować...Strudel śmietanowy
Przepis dodany:"Strudel śmietanowy. Z 1 funta mąki, 4 całych jaj i szczypty soli zagnieść ciasto, podlewając je letnią wodą, aby było wolniejsze- rozwałkować jak najcieniej w podłużny kwadrat, który polać najpierw masłem rozpuszczonem, potem śmietaną-...Ptysie francuskie z kremem (Choux)
Przepis dodany:"Ptysie francuskie z kremem (Choux).Półtorej szklanki wody i większe pół szklanki sklarowanego masła wlać do rondelka, a gdy się zacznie gotować wsypać pół funta mąki i mieszać bez przerwy, aż masa odstanie od rondla, wtenczas...Naleśniki francuskie z sosem pomarańczowym
Przepis dodany:"Naleśniki francuskie. Na funt mąki wziąć 6 jaj, 1/2 kwarty mleka, łyżkę świeżej oliwy lub masła sklarowanego i kieliszek koniaku, wszystko razem wymieszać i ubić na gładkie, pulchne ciasto, które postawić w cieple na 2 godziny. Potem...Jajka po parysku
Przepis dodany:"Jajka po parysku. Wziąć tyle bułek ile jaj- każdą bułkę obkroić z wierzchu, ze spodu i z boku a środek wydrążyć nadając jej kształt miseczki- mieć przygotowane "puree" z pomidorów, trochę szynki gotowanej i trufli drobno usiekanych. W...Przepis na udany poniedziałek: grzane wino, pieczeń huzarska i krem czekoladowy mrożony....
Przepis dodany:I to wszystko dokładnie w tej kolejności, jaką wymieniłam w tytule posta. Po wczorajszym wyczerpującym całym dniu w pracy na nogach, obudziłam się dziś rano wcale nie wypoczęta. Ale nic, jakoś się pozbierałam i zrobiłam...Legumina ze śliwek suszonych
Przepis dodany:"Legumina ze śliwek suszonych. Kwaterkę mąki pszennej lub krupczatki rozprowadzić zimnem mlekiem tak, aby nie było grudek, postawić rondelek na ogniu i mieszając ciągle, wlewać po trochu gorącego mleka, tyle, aby ciasto było gęste jak na...Rosół posilny (Consomme)
Przepis dodany:"Rosół posilny (Consomme). Na 4-6 osób usiekać jak najdrobniej lub przekręcić przez maszynkę, 2 funty chudej wołowiny bez kości; mięso to włożyć w rondel wraz z 3-ma białkami surewemi, wlać trochę zimnej wody i rozbiwszy doskonale, dodać...Kotlet z piersi z kurczaka z serem (lub parmezanem)
Przepis dodany:"Kotlet z parmezanem. Przygotować małe kotlety, które posolić i umaczać w sklarowanem maśle, następnie je obsypać parmezanem wymieszanym z tartą bułką, nożem dobrze przydusić umaczać w jajku rozbitem, znów obsypać bułką i parmezanem...Kluski z kartofli ze serem
Przepis dodany:"Kluski z kartofli ze serem. 8-10 kartofli ugotowanych utrzeć z solą, łyżką masła i 2-ma surowemi jajami, dodać szczyptę pieprzu białego i gałki muszkatułowej. Masę dobrze rozetrzeć i wymieszać z 4-ma łyżkami utartego...Placek drożdżowy strasburski
Przepis dodany:"Placek drożdżowy strasburski. Funt mąki, szklankę śmietany i 1/4 funta sklarowanego masła rozbić dobrze na pulchną masę, wsypać garść przemytych rodzenków korynckich i kilkanaście migdałów, obranych i pokrajanych w...Kartoflanka po holendersku
Przepis dodany:"Kartoflanka po holendersku. Obrać i pokrajać 2 cebule, 2 marchewki, 1 seler i trochę poru, poddusić na maśle, dodać kwartę kartofli pokrajanych, zalać wszystko rosołem lub wodą...