Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Niebieski Talerz

W kuchni Niebieski Talerz jest już 27 dobrych przepisów:

  • Piernik staropolski z orzechami i skórką pomarańczową.

    Przepis dodany:
    4.51
    Piernik staropolski z orzechami i skórką pomarańczową.
    Ponad miesiąc temu przygotowałam zaczyn do piernika staropolskiego, dojrzewające ciasto obłędnie pachnie, gdy je dziś przyniosłam z piwnicy miałam ochotę wyjeść je na surowo.Dzisiaj czas na pieczenie. Zostało jeszcze trochę czasu do Świąt...
  • Marynaty #4: Kurczak z kolendrą pieczony w całości.

    Przepis dodany:
    4.58
    Marynaty #4: Kurczak z kolendrą pieczony w całości.
    Propozycja na niedzielny obiad - kurczak /najlepiej z ekologicznej hodowli/ zamarynowany i upieczony w całości. Tak przygotowany kurczak wychodzi aromatyczny i soczysty. Polecam np. z buraczkami z czosnkiem i ziemniaczkami pieczonymi w piekarniku....
  • Knedle ze szpinakiem.

    Przepis dodany:
    4.56
    Knedle ze szpinakiem.
    Jeszcze we wrześniu kupiłam parę pęczków szpinaku, część wykorzystałam a część podzieliłam na porcję i wrzuciłam do zamrażarki. Bardzo lubię szpinak z dodatkiem sera żółtego i czosnku, często robię sos serowo-szpinakowy do mięsa albo...
  • Tortille - przepis na ciasto.

    Przepis dodany:
    4.51
    Tortille - przepis na ciasto.
    Tortille z tego przepisu wychodzą takie jak sklepowe. Gdy pierwszy raz je zrobiłam byłam naprawdę zaskoczona. Próbowałam wcześniej innych przepisów ale zawsze wychodziły zbyt twarde i po zwinięciu się łamały. Te są idealne. Wyrobienie ciasta...
  • Risotto z tuńczykiem.

    Przepis dodany:
    4.77
    Risotto z tuńczykiem.
    Dzisiaj propozycja na szybkie risotto z produktów łatwo dostępnych, które w większości możecie mieć praktycznie zawsze w lodówce. Bardzo lubię tuńczyka, i dlatego często mam dyżurną puszkę. Oryginalny przepis pochodzi z książki "Kuchnia...
  • Spaghetti z klopsikami.

    Przepis dodany:
    4.49
    Spaghetti z klopsikami.
    Alternatywa dla klasycznego spaghetti z sosem pomidorowym. Klopsiki może i są trochę pracochłonne, najwięcej trzeba się namęczyć przy podsmażaniu żeby się nie rozpadły ale naprawdę warto! Wyglądają świetnie na talerzu i są rewelacyjne w...
  • Keks mocno bakaliowy.

    Przepis dodany:
    4.75
    Keks mocno bakaliowy.
    Świetny przepis na keks, do którego możecie dodać ulubione bakalie - jeden rodzaj lub kilka zmieszanych. Do ciasta nada się: suszona żurawina, rodzynki, skórka pomarańczowa, orzechy, migdały, suszone figi lub nawet kawałki czekolady. Za każdym...
  • Piernik staropolski z orzechami i skórką pomarańczową /zaczyn/.

    Przepis dodany:
    4.73
    Piernik staropolski z orzechami i skórką pomarańczową /zaczyn/.
    Jak zwykle w listopadzie czas na piernik staropolski. Ciasto wyrabiam wcześniej, zostawiam na 3-4 tygodnie a potem piekę i znowu zostawiam aby smaki się przegryzły. Taki piernik może leżeć miesiącami, nie psuje się a nawet zyskuje na smaku.Dzisiaj...
  • Ciasteczka z quatre epices.

    Przepis dodany:
    4.91
    Ciasteczka z quatre epices.
    Kolejna propozycja z dodatkiem przyprawy quatre epices. Delikatne, kruche ciasteczka, najlepsze, tak jak i sernik po 2-3 dniach. Składniki:120 g masła w temp. pokojowej240 g mąki pszennej40 g zmielonych orzechów włoskich80 g cukru pudru1 jajko3,5...
  • Przyprawa do piernika (i nie tylko).

    Przepis dodany:
    4.70
    Przyprawa do piernika (i nie tylko).
    Przyprawy zmieszałam przy okazji robienia piernika staropolskiego, o którym napiszę w następnym poście. Jest genialna i jak już pewnie wiecie nie umywa się do sklepowej. Gdy ucierałam ziarna w moździerzu a potem mieszałam z resztą przypraw...
  • Sernik dyniowy z quatre epices.

    Przepis dodany:
    4.87
    Sernik dyniowy z quatre epices.
    Niesamowicie lekki sernik dyniowy z przyprawą quatre epices. Najlepszy po 2-3 dniach, wtedy nabiera wspaniałego aromatu przypraw. Wierzchnia, śmietanowa warstwa dodaje mu bardzo okazałego wyglądu. Szczerze polecam.Składniki:2 szklanki puree z...
  • Quatre epices - domowa francuska przyprawa.

    Przepis dodany:
    4.58
    Quatre epices - domowa francuska przyprawa.
    Quatre epices to francuska mieszanka czterech przypraw: pieprzu, gałki muszkatołowej, imbiru i goździków. Często używana jako dodatek do dyni ale stosuje się ją do różnorakich dań mięsnych, zup czy ciast. Oryginalnie pieprz występuje tu w...
  • Buraki z czosnkiem.

    Przepis dodany:
    4.72
    Buraki z czosnkiem.
    Dzisiaj zapraszam na ostatnie już przetwory przed zbliżającą się wielkimi krokami zimą. Połączenie buraków z czosnkiem jest naprawdę genialne. Polecam.Składniki*:3 kg buraków3 cebule6 ząbków czosnkuZALEWA:1 szkl. octu2 szkl. wody2 łyżki...
  • Marynaty #3: Marokańska.

    Przepis dodany:
    4.62
    Marynaty #3: Marokańska.
    Dzisiaj przepis na jedną z moich ulubionych marynat. Niezwykle aromatyczna. Przyprawy mogą wydać się dość nietypowe ale ich smak nie dominuje. Zdarzyło mi się podawać ją gościom i nikt nie marudził, a nawet niektórzy prosili o przepis.Marynaty...
  • Chleb tostowy z otrębami pszennymi.

    Przepis dodany:
    4.46
    Chleb tostowy z otrębami pszennymi.
    Chleb tostowy ze sklepu to nic więcej jak jedna wielka bomba chemiczna. Od kiedy odkryłam, że można go upiec w domu już nigdy nie kupiłam gotowego. Z reguły piekę klasyczny chleb tostowy z mąki pszennej. Biała mąka jest bezwartościowa pod...
  • Chleb pszenno-żytni na zakwasie.

    Przepis dodany:
    4.52
    Chleb pszenno-żytni na zakwasie.
    Miał być chleb całkowicie żytni. Przygotowałam zaczyn i po 12 godzinach gdy chciałam wyrobić ciasto właściwe zorientowałam się, że drugie opakowanie mąki żytniej, które miałam, najprawdopodobniej zaczęły atakować mole. Wolałam nie...
  • Paluchy pszenno-owsiane.

    Przepis dodany:
    4.73
    Paluchy pszenno-owsiane.
    Płatki owsiane, jak wiadomo, są bardzo zdrowe, przede wszystkim zawierają bardzo dużo magnezu. Po co kupować te wszystkie preparaty, którymi bombardują nas producenci leków, jeśli możemy zjeść coś naturalnego. Bułeczki polecam szczególnie...
  • Pasta z niebieskiego sera pleśniowego.

    Przepis dodany:
    4.56
    Pasta z niebieskiego sera pleśniowego.
    Pasta w sam raz na maleńkie kanapki, takie na jeden kęs, najlepiej z kawałkiem orzecha włoskiego na wierzchu. Polecam osobom, które lubią sery pleśniowe ale niekoniecznie aż tak bardzo "śmierdzące" :). Dodatek serka typu philadelphia doskonale...
  • Pasta paprykowa.

    Przepis dodany:
    4.58
    Pasta paprykowa.
    Pod koniec paprykowego sezonu zapraszam Was na genialną pastę. Dostałam słoiczek od mamy koleżanki i tak nam zasmakowała, że musiałam poprosić o przepis. Zrobiłam z połowy porcji bo w tym roku piwnica...
  • Marynaty #2: Kurczak marynowany w solance.

    Przepis dodany:
    4.82
    Marynaty #2: Kurczak marynowany w solance.
    Moczenie w solance to proces konserwowania żywności w roztworze soli, czasem z dodatkiem cukru, ziół lub innych przypraw. Mięso staje się soczyste i miękkie. Dzisiaj proponuję Wam zamarynować kurczaka. Możemy użyć całego kurczaka podzielonego...
  • Marynaty #1: Schabowy w rozmarynie.

    Przepis dodany:
    4.79
    Marynaty #1: Schabowy w rozmarynie.
    Uwielbiam grillować mięso. Na wiosnę i w lecie piekę na grillu a w pozostałe pory roku używam mojej patelni grillowej albo układam mięso na kratce w piekarniku. Przed rozpoczęciem grillowania zawsze marynuję mięso. Pozostawiam je w plastikowym...
  • Likier kawowy.

    Przepis dodany:
    4.53
    Likier kawowy.
    Wspaniały likier dla miłośników krówek i kawy. Robiony już wielokrotnie w moim domu. Można pić właściwie od razu ale lepiej poczekać co najmniej tydzień a najlepiej miesiąc. Z podanej porcji otrzymacie ponad litr likieru.Uwielbiam.Składniki:1...
  • Kompot z winogron.

    Przepis dodany:
    4.81
    Kompot z winogron.
    Jeśli nie piliście nigdy kompotu z winogron musicie koniecznie spróbować! Jest naprawdę przepyszny. Nigdy nie byłam jakoś szczególnie fanką kompotów ale ten jest genialny. Każdy kto go próbuje nie wierzy, że może być aż tak dobry. Nasza...
  • Dżem z dyni i jabłek.

    Przepis dodany:
    4.85
    Dżem z dyni i jabłek.
    Czas na pozostałą część dyni. Gdy ją kupowałam, pani na targu powiedziała, że łączy dynię z jabłkiem. Muszę przyznać, że w tej postaci dynia mi bardzo smakuje. Do dżemu dodałam tylko goździki ale jeśli chcecie możecie dodać również...
  • Rogale maślane - ulubione.

    Przepis dodany:
    4.57
    Rogale maślane - ulubione.
    Moje ulubione rogale. Wspaniale smakują posmarowane masłem, koniecznie ze szklanką mleka lub kakao. Często piekę je późnym wieczorem wtedy na śniadanie są świeżutkie. Składniki: /6 lub 8 sztuk/450 g mąki pszennej typ 650 lub 750 *50 g...
  • Zupa dyniowa na mleku.

    Przepis dodany:
    4.89
    Zupa dyniowa na mleku.
    Muszę przyznać, że nigdy wcześniej nie jadłam dyni. Ostatnio na targu zaopatrzyłam się w ponad kilogramowy kawałek. Pani sprzedawczyni poradziła mi ją zamrozić jeśli nie mam od razu pomysłu na danie. Wrzuciłam więc moją dynię do...
  • Kremowa, gęsta zupa selerowa z prażonym słonecznikiem.

    Przepis dodany:
    4.62
    Kremowa, gęsta zupa selerowa z prażonym słonecznikiem.
    Zapraszam na bardzo gęstą zupę selerową. Dość szybka do przygotowania i bardzo smaczna. Dzięki temu, że seler jest warzywem dostępnym praktycznie cały czas możecie ją gotować przez okrągły rok. Składniki:1 średni seler /ok. 400 g/600 ml...

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).