Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Odczaruj Gary!
W kuchni Odczaruj Gary! jest już 490 dobrych przepisów:
Jak zrobić crème pâtissière
Przepis dodany:Crème pâtissière to francuski krem cukierniczy. Swoją konsystencją i smakiem przypomina klasyczny budyń. Jednak tylko przypomina, bowiem dobrze zrobiony i podrasowany crème pâtissière jest aksamitny i pięknie pachnie wanilią. Dziś...Lizbona
Przepis dodany:Lizbona Czasami jest tak, że trzeba wyjechać daleko, żeby poczuć i zrozumieć siebie. Takie to czasy, w których trudno nam się spotkać samym z sobą. Nie słuchamy tego co podpowiada serce, nie dajemy usłyszeć się myślom. Nie widzimy...Blok czekoladowy
Przepis dodany:Kto ma ochotę na blok czekoladowy? Palec do budki! Mam przepis prosty i pyszny. Więc biegiem do sklepu po mleko w proszku. Odsypcie z foliowego worka dwie szklanki. Resztę możecie zjeść palcem lub łyżeczką. Jak kiedyś, co nie? :) The post...Izrael – Jerozolima i Tel Aviv
Przepis dodany:Izrael – Jerozolima i Tel Aviv Ziemia i powietrze w Jerozolimie mają kolor hummusu. Serio. Wszystko spowite jest w złotych beżach. I jest piękne. Tel Aviv zapamiętam jako miasto wielce otwarte na ludzi, tętniące życiem,...Pączki Mamy
Przepis dodany:Każdy Tłusty Czwartek to dla mnie przede wszystkim faworki. Może dlatego, że łatwiej je zrobić, może dlatego, że nie trzeba mieć dobrego humoru by je smażyć. Ten rok jest jednak inny. Postanowiłam usmażyć pączki – zabrałam się do...Zupa z zielonego groszku
Przepis dodany:Kocham lato nie tylko dlatego, że uwielbiam zbierać piegi. To czas, kiedy na wyciągnięcie ręki mamy produkty pełne witamin. I ten czas chciałabym zatrzymać i korzystać z niego wtedy, kiedy będę miała ochotę. Dlatego właśnie kocham bardzo...Bardzo gęsta zupa pomidorowa
Przepis dodany:Kocham zupy! Mogę je jeść na śniadanie, obiad, deser i kolację. Uważam, że w dobrej zupie można przemycić mnóstwo pyszności i cennych składników. Wczoraj przygotowałam zupę, która była daniem – obłędnie gęsta z mocno wyczuwalną...Marynowane rzodkiewki
Przepis dodany:Marynowane marchewki znacie już z poprzedniego wpisu. Dziś na warsztat bierzemy rzodkiewki. Przełamiemy ich charakterność octem, złagodzimy cukrem. Zasada marynowania jest ta sama co przy marchewkach – pół szklanki octu, pół szklanki cukru,...Crème brûlée
Przepis dodany:Kiedy po pieczeniu ciasta zostają mi żółtka, zazwyczaj przygotowuję ajerkoniak. Czasami dorzucam je do porannej jajecznicy, a innym razem robię crème brulée :) Creme Brulee to super prosty deser, który składa się z zapieczonej masy żółtkowo...studio OG
Przepis dodany:Studio Odczaruj Gary <klik> *studio fotograficzne na wynajem *sesje zdjęciowe *produkcja filmów kulinarnych *opracowywanie przepisów kulinarnych *obsługa social mediów *sesje foodowe w restauracjach *szkolenia z fotografii kulinarnej ...Dorsz po grecku mojej Mamy :)
Przepis dodany:Dorsz po grecku mojejThe post Dorsz po grecku mojej Mamy :) appeared first on Odczaruj Gary!.Jak mądrze kupować ryby
Przepis dodany:Pyszne przepisy <klik> Ryba rybie nierówna – wybieraj odpowiedzialnie! Wyobrażasz sobie święta Bożego Narodzenia bez tradycyjnego śledzika i innych rybnych dań na świątecznym stole? Taki scenariusz jest możliwy, biorąc pod uwagę, że...Śledzik a’la Maciej
Przepis dodany:Zapraszam po przepis na Śledzika Mateusza Damięckiego. Koniecznie przeczytajcie tez o tym jak kupować ryby – czym się kierować by wspierać zrównoważone rybołóstwo.The post Śledzik a’la Maciej appeared first on Odczaruj Gary!.Sałatka z pieczonego buraka ze śledziem
Przepis dodany:Zapraszam po przepis Grzegorza Łapanowskiego na sałatkę z pieczonego buraka ze śledziem. Koniecznie przeczytajcie tez o tym jak kupować ryby – czym się kierować by wspierać zrównoważone rybołóstwo.The post Sałatka z pieczonego buraka ze...Śledzie po tajsku
Przepis dodany:Zapraszam po przepis Darii Ładochy na śledzie po tajsku. Koniecznie przeczytajcie tez o tym jak kupować ryby – czym się kierować by wspierać zrównoważone rybołóstwo.The post Śledzie po tajsku appeared first on Odczaruj Gary!.Śledzie na ostro z oliwkami, musztardą i zielonym pieprzem
Przepis dodany:Zapraszam po przepis Darii Ładochy na: ŚLEDZIE NA OSTRO Z OLIWKAMI, MUSZTARDĄ I ZIELONYM PIEPRZEM Koniecznie przeczytajcie tez o tym jak kupować ryby – czym się kierować by wspierać zrównoważone rybołóstwo.The post Śledzie na ostro z...Dziki Matias
Przepis dodany:Zachwycił mnie Dziki Matias. Strukturą, kolorem i zapachem. Poniżej załączam specjalnie dla Was garść informacji o samym śledziu o działaniach MSC i o boskim Matiasie. Jestem niesamowitą szczęściarą, bo Matias to Król wśród śledzi i...Co kupić na prezent
Przepis dodany:Jak to co? Kieckę cekinową do samej ziemi, puder cudownie pachnący, bardzo męskie perfumy, szminkę lub… książkę… Bo książka moi kochani i mili to i kiecka i szminka i perfumy w jednym. Kocham książki oglądać, wąchać, czytać,...Wielka Gala Restaurant Week 2018
Przepis dodany:NAJLEPSZE RESTAURACJE W POLSCE NAGRODZONE NA WIELKIEJ GALI RESTAURANT WEEK 2018! 25 listopada w Warszawie odbyła się doroczna Wielka Gala wręczenia nagród festiwalu najlepszych restauracji. Nagrodzonych zostało kilkadziesiąt restauracji, które...Świąteczny sernik ciasteczkowy i grzane wino
Przepis dodany:Tuż pod koniec roku wkrada się do naszego życia zapach jedyny w swoim rodzaju. To zapach cytrusów, które tryskają olejkami eterycznymi podczas obierania ich ze skórki. To cynamon i imbir podgrzewany w garnuszku wraz z kompotem czy herbatą. To...Wianek bezowy
Przepis dodany:Dziś moje kochane Gary kończą 5 lat! 14 grudnia 2012 roku wszystko się zaczęło. Zaczęło się od wiśni w rumie i tak wiśniowo żyję z moimi Garami 5 lat. Przebyłam tak odległą Garową drogę, że gdybym chciała opisać tych 5 lat,...Biszkopt idealny
Przepis dodany:Zapraszam do polubienia mojego Instagrama, na którym na co dzień jest duużo jedzenia :) @joanna2606 Wiecie jaki to biszkopt idealny? Ano taki, który nie opada i jest równiusieńki. Taki, który nie przyprawia Was o siwe włosy i na którego widok nie...Czym jest Cold Brew
Przepis dodany:Kawę kocham. Jest moim rytuałem. Budzę się rano i najzwyczajniej w świecie mam ochotę na kawę w moim ulubionym kubku. Nie wiem czy muszę ją pić, myślę, że nie. Wiem natomiast, że lubię jej smak. Wypijam jedną kawę dziennie, kolejne...Śliwki w occie
Przepis dodany:Sezon na śliwki trwa. Wcinamy je odruchowo sprawdzając czy nie mają robaka w środku, pieczemy pod kruszonką, smażymy do kaczki i na konfitury, przerabiamy na wszystkie możliwe sposoby. I świetnie, bowiem nie ma większej przyjemności...Łatwe ciasto drożdżowe
Przepis dodany:Łatwe ciasto drożdżowe jest tak łatwe, że aż nie do wiary. Samo rośnie, samo się piecze, wszystko samo. Przygotowanie łatwego ciasta drożdżowego napawa więc nadzieją wszystkich tych, którzy z drożdżami za pan brat raczej nie są. Nie od...Z miłości do smaku!
Przepis dodany:Wiecie co się dzieje, kiedy spotyka się miłość i smak? Dzieją się piękne rzeczy. Powstają pyszne dania z cudnych produktów. W kuchni pachnie jedzeniem, a przy stole zaczynają się czary. I takie właśnie czary obserwowałam podczas...Waniliowa Matcha Latte
Przepis dodany:Waniliowa Matcha Latte brzmi troche jak abra kadabra. I trochę magicznie też smakuje. To taki smak, który dziwi, intryguje, nie do końca pasuje, ale od którego w mig się uzależniamy i za nim tęsknimy. Swoją niezwykłością więc matcha podbija...Jaglanka z mlekiem kokosowym i marakują
Przepis dodany:Mój piegowaty syn codziennie rano, przed szkołą je śniadanie. Do szkoły zabiera drugie śniadanie i czasami mały obiad. Dogadzam Mu jak mogę, bo On taki ładny i chudziutki i grzeczny i w ogóle. Przede wszystkim jednak staram się by moje dziecko...Zrazy wołowe w sosie
Przepis dodany:Znacie pojęcie Comfort Food? Średnio lubię wszystkie zagraniczno-języczne wyrażenia, więc powiem Wam śmiało, że to po prostu przyjemne smaki dzieciństwa. Każdy je ma, każdy je czuje. Najlepiej na świecie, gdy są pyszne i miłe i budzą...Food Morning Vietnam!
Przepis dodany:Jak było w Wietnamie? Jak się przygotować i co ze sobą zabrać? Co wiedzieć przed wyjazdem do Wietnamu? Przeczytajcie! Food Morning Vietnam Stało się. Zostawiłam serce w Hanoi. I wiem już, że jeśli kiedykolwiek przeszło mi przez myśl,...Jak smakuje Polska
Przepis dodany:Pisałam już o tym jak smakuje zapach. Pachnie wszystko, pachnie cały świat. Pachnie też Polska. I wiecie co? Polska też świetnie smakuje… Jeśli miód to od ukochanego wujka Leszka ze Świnoujścia. Jeśli dziczyzna to tylko od Wojtka i Uli z...Magia Olewania
Przepis dodany:Żyjemy w czasach przepełnionych bodźcami. Panuje przekonanie, że możemy mieć wszystko. Coraz wyżej stawiamy sobie poprzeczkę. Jesteśmy dostępni dla wszystkich, wszędzie możemy być. I wszystko byłoby ok, gdyby taka jakość życia nie była...Butter Chicken i chlebki Naan
Przepis dodany:Butter Chicken jedno z tych dań, na które mam ochotę co miesiąc. Wydawać by się mogło, że to bliżej nieokreślone czynniki sprawiają, że ślinka mi kapie na myśl o garam masala i skąpanych w maśle i czosnku chlebkach naan. Raz nawet...Homar pieczony z masłem szafranowym
Przepis dodany:Mam ogromny respekt do wody oraz największy szacunek do ryb. Wszystko dzięki mojemu najukochańszemu Tacie, który jest Wędkarzem. Miałam kilka lat, kiedy wstawałam o świcie, żeby jechać z Tatą na zawody wędkarskie. Nabijałam robale na haczyki,...Warsztaty z Wegan Nerd
Przepis dodany:Byłam wczoraj na wegańskich warsztatach. Warsztaty prowadziła Alicja, autorka książki, twórczyni bloga Wegan Nerd. Warsztaty odbyły się w cudownym Food Lab Studio. I jeszcze na świeżo, przepełniona wegańskimi smakami, podzielę się z Wami...Kawa po wietnamsku
Przepis dodany:Zakochałam się w niej wiele lat temu. Wszystko dzięki wietnamskim przyjaciołom, którzy kawą po wietnamsku częstowali nas przy każdej okazji. Kawę po wietnamsku zawsze piłam z mlekiem skondensowanym i nie wyobrażam sobie innego sposobu na nią....Warzywniak. Zapomniane smaki – Tomasz Purol
Przepis dodany:W swojej nowej książce „Warzywniak” Tomasz Purol przypomina nam „Zapomniane smaki”. I choć czasy takie, że nie obcy nam topinambur, pasternak czy brukiew, bo doskonale radzi sobie z nimi każdy, kto kuchnię kocha, to warto...Przepisy na szczęście – Maia Sobczak
Przepis dodany:Czekałam na tę książkę Mai Sobczak. Wiedziałam, że będzie szczęśliwa, ale nie sądziłam, że będzie pachniała. I tak to już chyba z Maią jest, że o jedzeniu mówi tak pięknie, że jej słowa od razu pachną. Pachną szczęściem i...Słodki konkurs Kasi!
Przepis dodany:Wiosna to czas słońca, którym z radością ogrzewamy się po zimie, pierwszych piegów na skórze i dobrej energii. Wiosna to też czas pysznego jedzenia. Wraz z przyrodą budzi się do życia nasz organizm. Mamy więcej energii i radości w...Paszteciki szczecińskie
Przepis dodany:Smak pasztecików szczecińskich towarzyszy mi od dzieciństwa. To między innymi na nie Mama zabierała mnie kiedy szwędałyśmy się po mieście. Ich smak do dziś pozostał taki sam. Powiem więcej, miejsce, do którego razem chodziłyśmy też wciąż...Jak upiec bezę
Przepis dodany:Postanowiłam w całość zebrać wszystkie rady i wskazówki dotyczące pieczenia bez, bezików czy też tortów bezowych. Bez upiekłam na pewno więcej niż 100! Piekę je z największą radością, piekę je nałogowo. Kombinuję z kształtami,...Makaron z buraka z ricottą i malinami
Przepis dodany:Makaron z buraka z ricottą i malinami to pyszne, lekkie i pożywne danie. W sprytny sposób zastępujemy makaron kapitalnie smacznym burakiem. Nasz buraczany makaron jest kruchy i świetnie współgra z delikatną ricottą i rubinowymi...Faworki z różanym pudrem
Przepis dodany:Faworki to smak mojego dzieciństwa. Mama robiła je często, nie tylko w Tłusty Czwartek, ale zawsze kiedy miałyśmy z Ewą na nie ochotę. Wychodziły piękne – długie jak wstążka, cienkie i bardzo kruche. I takie mają być, bo ich nazwa...Pączusie z cukrem lawendowym
Przepis dodany:Przysypiałam już oglądając jednym okiem Masterchef Australia, kiedy usłyszałam przepis na mega łatwe pączusie. Nie wierzyłam własnym oczom, że wystarczy wyrobić ciasto, a później sprytnie „wrzucić je” do rozgrzanego oleju....Lizaki z czekolady i oleju kokosowego
Przepis dodany:Olej kokosowy podbił moje serce! Podbija też dłonie, usta, włosy i podniebienie. Jest wspaniały… Kiedy posmarowałam nim mojemu Karolkowi spierzchnięta usta, powiedział, że mam „extra krem, co smakuje jak Rafaello” :) Zimowe i...Kawa Bon Bon
Przepis dodany:Kawa Bon Bon podbiła moje serce w MILANOVO Bread & Wine Cafe. Piękna filiżanka, która na dnie skrywała mleko skondensowane, została uzupełniona aromatycznym espresso. To kawa na łyki dwa, która daje dużo radości, energii i smaku. Koniecznie...Miodowy łosoś z żurawiną
Przepis dodany:Świetne połączenie miodu, sosu sojowego i żurawiny nadało charakter rybie. Miodowego łososia z żurawiną przygotujecie w 30 minut. To pyszne i proste danie, sami spójrzcie.The post Miodowy łosoś z żurawiną appeared first on Odczaruj Gary!.Ośmiornica w winie z pieczonymi ziemniakami
Przepis dodany:Kocham owoce morze, kocham ośmiornicę. Ma jedyny, oryginalny i cudowny smak. Grillowana pachnie dobrym drewnem, dymem, jest lekko chrupiąca, soczysta w środku. Ma cudowne, delikatne białe mięso i uwierzcie proszę, naprawę łatwo ją przygotować....Tagliatelle z krewetkami w sosie śmietanowo-winnym
Przepis dodany:Do przygotowania tego makaronu potrzebujecie kilku składników: makaronu, krewetek, wina, śmietanki, przypraw, chęci i miłości. Danie ugotujecie w kilka chwil. To szybka akcja. Czasami właśnie tak jest. Nie spodziewacie się niczego, a tu nagle...Międzynarodowa Szkoła Barmanów i Sommelierów
Przepis dodany:Międzynarodowa Szkoła Barmanów i Sommelierów brzmi trochę jak Hogwart. I wiecie co? Ta szkoła też tak wygląda. Różnica jest taka, że nie ma tam dzieci (z małym meksykańskim wyjątkiem), jest za to lordowsko-książęcy klimat i unosząca się...