Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Piąta Pora Roku

W kuchni Piąta Pora Roku jest już 89 dobrych przepisów:

  • Ucieczka Orient Expressem

    Przepis dodany:
    4.79
    Ucieczka Orient Expressem
    Uciekam! Uciekam od menu świątecznego. Uciekam od śledzików, bigosów i barszczyków. Jeśli Wy też macie po uszka uszek i innych świątecznych przysmaków, proponuję Wam menu na kolację z przyjaciółmi a może na karnawałowe spotkania, które...
  • Banana-coffee na upały

    Przepis dodany:
    4.79
    Banana-coffee na upały
    Tego lata każdy upalny dzień będzie jak paciorek na sznureczku - rzadki i cenny kamyczek. Nie mogę sobie przypomnieć, czy kiedykolwiek mieliśmy tak kapryśne lato. To, że w Polsce pogoda jest w kratkę i lato może być upalne albo deszczowe nie...
  • Sernik Amaretti

    Przepis dodany:
    4.85
    Sernik Amaretti
    Chociaż za moim oknem nie czuć jeszcze piknikowych temperatur, to jestem pewna, że już za chwilę wyruszymy na piikniki i śniadania na trawie. A jeśli tak, to czas pomyśleć o tym, jakie pyszności mogą umilić nam czas spędzany na kocyku, wśród...
  • Jak wycisnąć brownie z jabłka

    Przepis dodany:
    4.46
    Jak wycisnąć brownie z jabłka
    Witajcie Kochani! Wiem, że dawno mnie tu nie było i nie mogę też obiecać, że powracam z regularnymi wpisami. Jak to mówią - życie...Na szczęście w poprzednich latach napełniłam bloga na tyle, mam nadzieje, urozmaiconymi przepisami, że macie...
  • Black courgetti z krewetkami

    Przepis dodany:
    4.67
    Black courgetti z krewetkami
    Dziś stawiając na stole talerz pozazdrościłam sobie obiadu :) Postanowiłam więc podzielić się z Wami przepisem, na który potrzebujecie około 15 sprawnie wykorzystanych minut w kuchni i możecie czarować podniebienia. Najlepsze w tym przepisie...
  • Po długiej przerwie wspominam - tort marchewkowy

    Przepis dodany:
    4.78
    Po długiej przerwie wspominam - tort marchewkowy
    Prawie pół roku temu napisałam ostatni post na bloga. Przez te miesiące myślami wracałam do Piątej Pory Roku, z sentymentem i ciągle nadzieją, że zaraz siądę i napiszę następny wpis. I nic z tego nie wychodziło. I może nic by z tego nie...
  • Menu roku 2015

    Przepis dodany:
    4.74
    Menu roku 2015
    Rozpoczęliśmy przygodę z rokiem 2015. Mam nadzieję, że będzie on równie wspaniały i pełen wyzwań jak poprzedni.Nie lubię robić podsumowań, bo staram się żyć teraźniejszością. Jednak co innego wspomnienia zdarzeń, które już minęły, a...
  • Pierniczki miodowe

    Przepis dodany:
    4.71
    Pierniczki miodowe
    Obiecałam, że w tym roku pojawi się przepis na pierniczki bez dodatku cukru. Miał być przed świętami, ale niestety czasu zabrakło.Jednak drugi dzień świąt to idealny moment, żeby rozruszać szare komórki i stawy :)Poza tym po świętach też...
  • Krem chałwowo-orzechowy, z którym łatwiej przetrwać do wiosny :)

    Przepis dodany:
    4.82
    Krem chałwowo-orzechowy, z którym łatwiej przetrwać do wiosny :)
    Dzisiejszy wpis to przede wszystkim moje życzenia dla Was. Chciałabym życzyć każdemu, kto zajrzał tu dziś łaskawym okiem, żeby nie tylko w Święta Bożego Narodzenia, ale również w całym nadchodzącym roku przeżył wiele spokojnych, cudownych...
  • Koktajlove

    Przepis dodany:
    4.66
    Koktajlove
    Roczniki tak jakoś od 80-ego  wzwyż mogą nie pamiętać czasów ery sprzed fastfooda. Ja oczywiście doskonale je pamiętam. Świadczy to zresztą całkiem dobrze o mojej pamięci, gdyż są to czasy dość zamierzchłe. Już wspominałam w poście...
  • Ziarnko to ziarnka, aż powstanie chleb!

    Przepis dodany:
    4.75
    Ziarnko to ziarnka, aż powstanie chleb!
    Pamiętam, jakieś dwadzieścia lat temu przyjazdy mojej cioci ze Szwecji. To było wydarzenie, ciocia przyjeżdżała z lepszego świata. Przywoziła czarne rajstopy i sportowe bluzy i parę jeszcze ciuchów, których w Szwecji nikt już nie potrzebował...
  • Dietetyczne rewolucje z Oleofarmem - zdrowe t?uszcze

    Przepis dodany:
    4.86
    Dietetyczne rewolucje z Oleofarmem - zdrowe t?uszcze
    Sobota, 11 pa?dziernika - pogoda zdecydowanie nie rozpieszcza. Deszcz a to si?pi a to leje. Szaro, jesiennie, przygn?biaj?co.W samo po?udnie docieram do szczeci?skiego Novotelu, wchodz? na sal?, gdzie odbywa? si? b?dzie spotkanie i mimo kataru, który...
  • Pasztecik, krakersik - kasza jaglana w ataku :)

    Przepis dodany:
    4.72
    Pasztecik, krakersik - kasza jaglana w ataku :)
    Ciekawe, jak idzie Wam rzucanie cukru? Wiem, że niełatwe postawiłam przed Wami zadanie, jeśli jednak walczycie o wygraną, dajcie mi znać w komentarzach. Chciałabym wiedzieć jak sobie radzicie, czego najtrudniej jest unikać, a czym zastępujecie...
  • O zdrowym odżywianiu słów kilka :)

    Przepis dodany:
    4.46
    O zdrowym odżywianiu słów kilka :)
    Dostęp do informacji, internet, globalizacja - a w tym wszystkim człowiek, który nie jest naukowcem, z chemii pamięta już tylko wagary - chciałby wiedzieć, co jest dla niego dobre.Im bardziej jesteśmy wnikliwi, tym większy napotkamy chaos. Dziś...
  • Słodycze bez cukru na zakończenie wakacji

    Przepis dodany:
    4.63
    Słodycze bez cukru na zakończenie wakacji
    Długa przerwa na blogu zawsze musi coś oznaczać :) Tym razem przyczyn ciszy było kilka. Najważniejszy był urlop z dala od komputera, a nawet z dala od kuchni. Całkowicie zafascynowały mnie dwa kółka i to na rowerze spędzałam większość...
  • Malinowo-jagodowe lody bez mieszania, bez maszynki i bez cukru :) A pyszne!

    Przepis dodany:
    4.80
    Lato skutecznie odciągnęło mnie nie tylko od komputera, ale również od garnków. Gotowanie pozostawiam na długie jesienne wieczory. Teraz delektuję się surowizną. Dużo warzyw i owoców całkowicie wystarcza za wszystkie posiłki. Organizm wręcz...
  • Garnek warzywny na upały

    Przepis dodany:
    4.65
    Garnek warzywny na upały
    Kiedy w domu jest ciepło jak w piekarniku, warto przemyśleć, co zrobimy na obiad. Oszczędźmy sobie długiego przebywania przy dodatkowym źródle ciepła jakim jest kuchenka :)Dobrym rozwiązaniem jest danie jednogarnkowe, które gotuje się samo bez...
  • Tarta z innej mąki i botwinka :)

    Przepis dodany:
    4.86
    Tarta z innej mąki i botwinka :)
    Kolejny eksperyment kuchenny dotyczy mąki z konopi. Wypróbowałam już mąkę migdałową i mąkę kokosową, jako podstawę wypieków wszelakich używam mąki orkiszowej. Tym razem padło na konopie. Przede wszystkim zmielone ziarna konopi nie mają...
  • Kalarepna zapiekanka :)

    Przepis dodany:
    4.70
    Kalarepna zapiekanka :)
    Lekko i przyjemnie czuję się po obiedzie pełnym warzyw. Przyjemnie jest też przygotowywać zapiekankę, ponieważ nie wymaga wiele uwagi. Zaczynamy od wymycia i obrania warzyw - składniki tej pychotki to właśnie kalarepa, która jest teraz słodka i...
  • Piňa colada cake z serduszkiem

    Przepis dodany:
    4.57
    Piňa colada cake z serduszkiem
    Zapraszam Was na tort. I tym razem jest to zaproszenie jak najbardziej realne, przynajmniej dla tych, którzy mieszkają w Szczecinie lub okolicy :) Zapraszam Was do zamówień. Każdy kto, podobnie jak ja, nie lubi sztucznych barwników, grubych...
  • Parowane mini serniczki truskawkowe :)

    Przepis dodany:
    4.90
    Parowane mini serniczki truskawkowe :)
    Truskawkowe szaleństwo to ten okres w roku, na który czekam zawsze z utęsknieniem. Bo truskawki nie mają sobie równych. Do czegokolwiek się je doda, jakkolwiek się je przyrządzi, są pyszne i wspaniale się komponują w różnorodnych...
  • Szybka pychotka - kiwi avocado karob :)

    Przepis dodany:
    4.89
    Szybka pychotka - kiwi avocado karob :)
    Dziś pomysł na szybki, ale bardzo efektowny deser, który nie wymaga od nas ani pieczenia, ani gotowania, tylko zmiksowania niewielu składników. Dwa dojrzałe avocado mieszamy blenderem z dużą łyżką karobu i łyżką syropu daktylowego. Tak...
  • Tortowa gra w dwa kolory

    Przepis dodany:
    4.46
    Tortowa gra w dwa kolory
    Niektórzy to mają szczęście, np Głodomorek. Urodził się drugiego maja, czyli ja, mając wolny dzień 1 maja, co roku mogę poeksperymentować z jakimś specjalnym urodzinowym wypiekiem.W zeszłym roku urodziny Głodomorka świętowaliśmy...
  • Majowe grillowanie - bakłażan i kurczak z pesto

    Przepis dodany:
    4.48
    Majowe grillowanie - bakłażan i kurczak z pesto
    Mimo, że bohaterem posta miało być grillowanie, pesto skradło całkowicie uwagę. Dzieje się tak, gdy spróbuję czegoś co okazuje się niewiarygodnie wprost pyszne. Dotąd kupowałam pesto i to okazjonalnie, najczęściej czerwone, ponieważ zielona...
  • Śledzik z cynamonem i żurawiną

    Przepis dodany:
    4.48
    Śledzik z cynamonem i żurawiną
    Moje uwielbienie śledzi nigdy się nie skończy. Możliwości jakie daje ta niepozorna rybka w różnych połączeniach ciągle wymagają jeszcze eksploracji. Dziś zupełnie nietypowy śledzik, bowiem słony matjas przełamany został słodkimi...
  • Zdrowe kokosowe słodyczki weekendowe :)

    Przepis dodany:
    4.89
    Zdrowe kokosowe słodyczki weekendowe :)
    Moja kuchnia mogłaby się nazywać kuchnią w kokosach, bo przyznam szczerze, ilość produktów kokosowych przewyższa chyba każdy inny rodzaj. W związku z tym od jakiegoś czasu obmyślam i planuję kolejne zastosowania kokosowego smaku. Dziś chcę...
  • Męska rzecz - tort mocny w smaku :)

    Przepis dodany:
    4.84
    Męska rzecz - tort mocny w smaku :)
    Pomysł z obdarowywaniem tortami bardzo mi się spodobał :) Mam nadzieję, że obdarowywani jubilaci są równie jak ja zadowoleni z wypieku.Dziś chcę się pochwalić wyjątkowym tortem - wymyśliłam przepis zastanawiając się jakie smaki najbardziej...
  • Stałe łącze z witaminą 2 - tropikalne smaki na weekend

    Przepis dodany:
    4.69
    Stałe łącze z witaminą 2 - tropikalne smaki na weekend
    Obiecałam dalsze części sokosagi  - o to odcinek drugi - tropikalny.A skoro tropikalny, to potrzebujemy trochę egzotycznych owoców. Najlepiej w kolorze słońca, np. ananas, melon miodowy, mango plus odrobinę zielonego - jedno kiwi i kilka...
  • Stałe łącze z witaminą :)

    Przepis dodany:
    4.67
    Stałe łącze z witaminą :)
    Nie wiem ilu z Was pamięta jeszcze pijalnie soków marchwiowych. Lata siedemdziesiąte obfitowały w "ciekawe" rozrywki , takie jak wspomniane właśnie pijalnie, saturatory, znane chyba głównie w Szczecinie i  działające do dziś Paszteciki oraz...
  • Ciasteczka krajane :)

    Przepis dodany:
    4.66
    Ciasteczka krajane :)
    Chodzą za mną ostatnio nietypowe wypieki. Nie zdradzam, co tam sobie wymyśliłam, bo własne pomysły nie zawsze udają się w realizacji.Na razie więc opieram się na przepisie znalezionym w kolejnej upolowanej w TK Maxx książce. Takie szperanki to...
  • Maślane ciasto czereśniowe pod kratką :)

    Przepis dodany:
    4.65
    Maślane ciasto czereśniowe pod kratką :)
    Przypomnę Wam dziś o lecie. O tej rozkosznej porze, ciężkiej od słodyczy owoców. Między innymi dojrzałych, prawie czarnych, soczystych czereśni :)Właśnie kilogram takich idealnych owoców zamroziłam latem. Zużywałam je oszczędnie w trakcie...
  • Rok bloga - tortowa celebracja :)

    Przepis dodany:
    4.50
    Rok bloga - tortowa celebracja :)
    Nie wiem jak to się stało, ale już rok za mną i za Piątą Porą Roku. Nie spodziewałam się, że wytrwam, a teraz wcale nie zapowiada się, bym miała przestać. Coś co zaczęłam robić z ciekawości i za namową stało się mi bardzo bliskie....
  • Almond hearts - kruche jak miłość :)

    Przepis dodany:
    4.80
    Almond hearts - kruche jak miłość :)
    Uwielbiam piec kruche ciasteczka. Lubię też dobierać ich kształty nie tylko do okazji, ale też do przesłania, jakie chciałabym wyrazić wobec tych, których nimi poczęstuję.Kiedy chcę dobrej zabawy i miłego towarzystwa, mogę upiec ostre...
  • KONKURS TORTOWY - TORT KONKURSOWY

    Przepis dodany:
    4.77
    KONKURS TORTOWY - TORT KONKURSOWY
    Ludzkie życie wyznaczają daty. Rodzimy się pewnego dnia, ten dzień staje się naszą datą urodzin i chociaż w ciągu życia jest to dzień jak każdy inny, świętujemy jego wyjątkowość, bo oto tego dnia pojawiliśmy się na świecie :)Jedno jest...
  • Omlet, który kradnie serca :)

    Przepis dodany:
    4.86
    Omlet, który kradnie serca :)
    Moją miłość do omletów zna każdy, kto zna mnie lub czyta tego  bloga. Omlety to dla mnie dania wyjątkowe, niezawodne i dobre na każdą okazję :) Najczęściej w weekendy stają się śniadaniem do łóżka, po którym kanciaste kontury życia...
  • Ciasteczka przegryzki - spicy stars :)

    Przepis dodany:
    4.73
    Ciasteczka przegryzki - spicy stars :)
    Nie samymi słodyczami człowiek żyje. Zapotrzebowanie na wszelakiego rodzaju słone przegryzki w naszym domu jest dość duże. Skoro prawie wszystkie kupne paluszki i krakersy zostały skreślone z listy zakupów, czas wyczarować własne...
  • Makhluta - libańska zupa z mieszanki fasolek :)

    Przepis dodany:
    4.72
    Makhluta - libańska zupa z mieszanki fasolek :)
    Doczekała się - zupa makhluta zagościła w mojej kuchni. Zacznę od końca, czyli efektu - jak zobaczycie na zdjęciu, zupa zupą nie jest, bo wyszła mi za gęsta. Tak czy inaczej polecam, bo czymkolwiek jest - smakuje pysznie.Kiedyś już wspominałam...
  • Muffinki ratunkowe :)

    Przepis dodany:
    4.88
    Muffinki ratunkowe :)
    Długo się broniłam, ale w obliczu wszechstronnego obkichiwania nie udało się. Leżę i ledwo zipię. Głowę rozsadza mi ból, nos wygląda jak po peelingu pumeksem, oczy przypominają oczka królika albinosa. Pięknie, po prostu pięknie.A tymczasem...
  • Tort kajmakowy wersja beta :)

    Przepis dodany:
    4.59
    Tort kajmakowy wersja beta :)
    Luty co roku rozpoczyna większy sezon urodzinowy. Wszystkie Wodniki, Ryby i Barany zaczynają świętować pojawienie się na tym świecie.Wśród nich również ja :) A niedługo po mnie ten oto Blog, który mam przyjemność prowadzić :)Od lat nie...
  • Kasza jaglana z tofu, groszkiem i cebulą :)

    Przepis dodany:
    4.52
    Kasza jaglana z tofu, groszkiem i cebulą :)
    Nie wiem czy uwierzycie, ale na obiad miał być bigos z czerwonej kapusty, a wyszło jak wyszło. Czasem coś nieprzewidzianego może pokrzyżować plany. Tym razem główny składnik nie nadawał się zupełnie do użycia, a ja zostałam z rondlem, w...
  • Klopsiki w sosie pieczarkowym z sambalem

    Przepis dodany:
    4.70
    Klopsiki w sosie pieczarkowym z sambalem
    Dziś na obiad coś bardzo delikatnego, a jednak z ostrą nutką.Klopsiki z indyka, które przygotujemy bardzo szybko w parowarze. Mielimy udziec z indyka, ale nie musi być bardzo mocno zmielony. Mięso przyprawiamy delikatnie, sól, pieprz, słodka...
  • Migdałowy czar

    Przepis dodany:
    4.65
    Migdałowy czar
    Mam nadzieję, że wybaczycie mi kolejny post o serniku :) Jest ich na blogu już całkiem sporo, jednak każdy, który piekę i wcale nie planuję opisywać, smakuje tak wyjątkowo, że zmieniam zdanie. Myślę też, że ktoś z tagowej chmury wybierze...
  • Indyczy pasztet z parowaru

    Przepis dodany:
    4.51
    Indyczy pasztet z parowaru
    Polecam Wam dziś szybki sposób na zrobienie czegoś, co można potem na chlebku położyć :)Zróbmy sobie niezły pasztet.Filet z indyczego udźca mielimy bardzo dokładnie. Do mielonego mięsa dodajemy ulubione zioła. Ja przyprawiłam mięso...
  • Kopytka z dynią i garścią szpinaku

    Przepis dodany:
    4.61
    Kopytka z dynią i garścią szpinaku
    Jesienią, kiedy na każdym straganie stało stado dyń różnych rozmiarów i kolorów pomysły na ich wykorzystanie wręcz wpychały się do kuchni z każdej strony (również  internetowej) :)Wykorzystywałam ten dyniowy okres pracowicie....
  • Rozgrzewające latte z jajami :)

    Przepis dodany:
    4.80
    Rozgrzewające latte z jajami :)
    Zima postanowiła wpaść na chwilę i poszczerzyć zęby mrozu. Trudno - w końcu mamy koniec stycznia, więc ma prawo - uwinęła się w terminach określonych w kalendarzu :)Szkoda tylko, że mamy za oknem szarość, wiatr, stalowe niebo zamiast...
  • Jabłka zapiekane w cieście filo - mocno cynamonowe :)

    Przepis dodany:
    4.74
    Jabłka zapiekane w cieście filo - mocno cynamonowe :)
    Są takie smaki, które można bez ryzyka serwować i zawsze znajdą się na nie chętni. Przyszedł mi do głowy deser bazujący na takim sprawdzonym zestawieniu - jabłko i cynamon. Jeśli nie macie czasu na przygotowanie szarlotki lub tarty z jabłkami...
  • Bezmięsny gulasz na ostro :)

    Przepis dodany:
    4.64
    Bezmięsny gulasz na ostro :)
    Planowałam zrobić gulasz z marchwi i selera od jakiegoś czasu. I oto ładnie się złożyło, bo w sobotę mieliśmy Dzień Wegetarian - doskonała okazja do ugotowania tego właśnie dania.Fajna okazja, chociaż myślę, że fajniej byłoby wprowadzić...
  • Małe radości :)

    Przepis dodany:
    4.60
    Małe radości :)
    To co dobre warto powielać. Jako osoba zainteresowana gotowaniem wiem to najlepiej. Są dania, których receptury są tak wyjątkowe, że dokładne ich powtórzenie zawsze gwarantuje sukces. Czasem można się też przepisem zainspirować i wypracować...
  • Baklava makowa, z orzechem, klonowa :)

    Przepis dodany:
    4.76
    Baklava makowa, z orzechem, klonowa :)
    Podstawą tego pomysłu jest przepis na baklavę, jednak tylko kształt i ciasto filo są wspólnym mianownikiem. Urozmaicenie przyszło mi do głowy, kiedy z ciekawości wpisałam w wyszukiwarkę hasło baklava. Przepisów są tysiące, ale niewiele je...
  • Piąta Pora w 2013 Roku :)

    Przepis dodany:
    4.74
    Piąta Pora w 2013 Roku :)
    Ostatni dzień Roku 2013-go. W tym roku pojawił się blog. Wywołała go długa, zbyt długa zima. Można więc powiedzieć, że i długie zimy mają swoje dobre strony. Chcę myśleć, że wszystko ma swoją dobrą i złą stronę. Jakie zatem dobre...

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).