Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Pieczywo na zakwasie (i nie tylko)
W kuchni Pieczywo na zakwasie (i nie tylko) jest już 48 dobrych przepisów:
Bułki razowe z mąką żytnią
Przepis dodany:Bułki z dużą zawartością mąki pszennej razowej i żytniej, ale zaskakująco lekkie i puszyste. Przepis pochodzi stąd.Bułki razowe z mąką żytnią10-12 bułek290 ml mleka280 g mąki pszennej razowej chlebowej50 g mąki pszennej chlebowej115 g...Bułki z pieczarkami na oleju kokosowym
Przepis dodany:Pyszne bułki, które można zabrać na piknik, do szkoły lub pracy, bo świetnie smakują na zimno. Postanowiłam przy okazji po raz pierwszy użyć w wypieku oleju kokosowego, o którego właściwościach dużo się ostatnio pisze. I sprawdził się...Cebularze
Przepis dodany:Cebularze podlaskie, lubelskie... Ale ja jestem z Trójmiasta, więc dla mnie po prostu cebularze ;). Pyszne, choć proponuję wprowadzenie jednej istotnej modyfikacji do przepisu - więcej cebuli! :) Jedna to stanowczo za mało.Cebularze8 cebularzy12 g...Chleb z fetą i tymiankiem
Przepis dodany:Pyszny chleb z mięciutką skórką i bardzo dużą ilością fety. Ja pokroiłam ją w większe kostki, przez co chleb wyszedł dość płaski, bo nie miał siły się podnieść ;). Ale za to przypieczone kawałki fety na wierzchu chleba są tego...Kruszonka
Przepis dodany:Chałkę z tego przepisu robiłam już wielokrotnie, aż w końcu okazało się, że P. marzy o chałce z kruszonką - a więc jest :). Kruszonka jest bardzo prosta do zrobienia, a przyda się nie tylko do chałki, ale też do maślanych bułeczek,...Bułeczki do formowania kształtów
Przepis dodany:Tu akurat przyjęły kształt wielkanocnych zajączków, ale możecie z nich zrobić co tylko chcecie - ciasto jest wyjątkowo plastyczne, a przy tym bułeczki wychodzą puszyste. Idealne dla małych niejadków :). Są nie tylko ładne (choć w moim...Chleb orkiszowy z zaparką i ziemniakami
Przepis dodany:Bardzo dobry chleb w całości z mąki orkiszowej, z dodatkiem zaparzanej mąki i gotowanych ziemniaków. Przepis pochodzi z książki "Domowa piekarnia" Małgorzaty Zielińskiej.Chleb orkiszowy z zaparką i ziemniakamiZaczyn80 g zakwasu orkiszowego,...Chapati - do szybkiego indyjskiego obiadu
Przepis dodany:Nie trzeba chodzić do restauracji, żeby móc smakować dań kuchni indyjskiej. W większości sklepów są już dostępne tak charakterystyczne przyprawy, jak chociażby kumin, a ser paneer można bez problemu zrobić samodzielnie ze zwykłego mleka w...Precle w wersji na słono i na słodko
Przepis dodany:Może nie wyglądają jak prawdziwe precle - wyszły mi trochę za jasne i miałam problem z formowaniem wałeczków, przez co w kształcie też bardziej przypominają bułeczki... ale są naprawdę pyszne! U mnie w wersjach z różową solą himalajską i...Bułki hamburgerowe
Przepis dodany:Moda na burgery w duchu "slow food" nie mija i chyba jeszcze długo nie minie. Jednak w niektórych burgerowniach ceny przyprawiają o zawrót głowy, dlatego warto pokusić się o zrobienie domowych burgerów. W tym celu wystarczy zaopatrzyć się w dobry...Zakupy w Młynie Oliwskim
Przepis dodany:W czwartek miałam okazję odwiedzić sklep, otwarty niedawno przez właścicieli ostatniego czynnego młyna na Potoku Oliwskim w Gdańsku. Sklep prowadzi sprzedaż detaliczną, a niedługo ma również zostać uruchomiony sklep internetowy pod adresem...Chleb ze szpinakiem i jagodami goji
Przepis dodany:Jakiś czas temu świat opanował szał na jagody goji, które uważa się za "super food", kryjące w sobie ogromne pokłady cennych składników odżywczych. Jednak pojawia się też coraz więcej głosów, że to po prostu kolejna moda, która...Bułki sezamowe
Przepis dodany:A nawet bardzo sezamowe :). Sporo sezamu w środku, do tego jeszcze olej sezamowy i sezamowa posypka. Polecam!Bułki sezamoweok. 8 bułek395 g mąki pszennej chlebowej250 ml wody1 łyżeczka soli5 g drożdży1 łyżka oleju sezamowego45 g sezamu + sezam do...Chleb z czekoladą i rodzynkami, na zakwasie
Przepis dodany:Chleb - objawienie. Nigdy bym nie pomyślała, że tak dobre słodkie pieczywo może wyjść na zakwasie żytnim i bez grama cukru. A jednak, bo całą słodycz zapewnia tu ogromna ilość rodzynek - oczywiście to chleb tylko i wyłącznie dla ich...Graham na miodzie gryczanym
Przepis dodany:Uff, styczeń nareszcie się skończył - to był wyjątkowo pracowity miesiąc, który nie pozwolił za bardzo na szaleństwa chlebowe, ale przynajmniej na wyczyszczenie zapasów w zamrażalniku ;). Za to z okazji rozpoczęcia kolejnego miesiąca...Chleb radzieckiego żołnierza - razowiec
Przepis dodany:W ramach styczniowej piekarni, organizowanej przez Amber piekliśmy mój najbardziej nieulubiony rodzaj chleba, czyli żytni stuprocentowy razowiec :). Chleb pod ciekawą nazwą - prosty żytni chleb radzieckiego żołnierza - zaproponował Gucio. Mojego...Bułki z makiem
Przepis dodany:Nie tylko smaczne, ale też bardzo ładnie wyglądające bułki, które warto komuś podarować :). Przepis ze Sprawdzonej Kuchni.Bułki z makiem395 g mąki pszennej chlebowej250 ml mleka1 łyżeczka soli1 łyżka cukru5 g suchych drożdży lub 10 g...Rogaliki śniadaniowe
Przepis dodany:To białe to mąka - rogaliki leżały w woreczku razem z pozostałym pieczywem ;)Nowy rok, nowe wyzwania, czyli moje pierwsze w życiu rogaliki :). Niby nic trudnego, ale nie wiedziałam, czy uda mi się uformować w miarę zgrabne rogaliki, czy...French dimpled rolls
Przepis dodany:Dziś coś wyjątkowo prostego i szybkiego dla tych, którzy tak jak ja nie mogą się jeszcze w nowym roku ogarnąć :). Mięciutkie bułeczki pszenne z przedziałkiem, które nawet na drugi dzień są jak świeżo wyjęte z piekarnika. Przepis z Moich...Niemiecki chleb żytni
Przepis dodany:Po aż trzytygodniowej przerwie wracam na bloga z przepisem na chleb z jasnej mąki żytniej. Aż trudno mi uwierzyć, że tak rzadko takie chleby u mnie bywają, bo przecież żytni chleb na zakwasie to klasyka gatunku.Ten przepis pochodzi z prezentu...Pszenny chleb razowy na Pâte Fermentée
Przepis dodany:Chleb Hamelmana z mąki pszennej chlebowej i razowej w proporcji 50/50, przygotowany na Pâte Fermentée, czyli zaczynie z mąki, wody, drożdży i soli. Prosty, szybki, o przyjemnej strukturze miękiszu, a co najważniejsze - pyszny! Można piec w...Pszenno-żytni polski chleb wiejski
Przepis dodany:Po ostatnich eksperymentach z mąką kukurydzianą i zaczynem ziemniaczanym postanowiłam wrócić do "tradycji". A więc oto polski chleb wiejski - mąka, woda i sól. Nic więcej. Klasyka gatunku w najlepszym wydaniu. Przepis pochodzi z książki Daniela...Chleb kukurydziany na poolish
Przepis dodany:Kolejne wspólne pieczenie z Amber i tym razem chleb na znanym mi już poolish, ze znanej książki, ale z nieznanej mąki, czyli kukurydzianej. Ciekawy eksperyment, niestety jeśli mam być zupełnie szczera, to chleb nie za bardzo mi posmakował....Pszenno-żytni chleb z makiem i cebulą
Przepis dodany:Pyszny, aromatyczny chleb drożdżowy na mące pszennej chlebowej i żytniej razowej. Miękisz jest wyjątkowo mięciutki, a dodatek podsmażonej cebulki i cukru sprawia, że chleb jest lekko słodki. No i bardzo szybko się robi - polecam!...Podsumowanie akcji "Pieczywo świata"
Przepis dodany:Oto podsumowanie zorganizowanej na Durszlaku akcji "Pieczywo świata". Udało nam się zebrać 34 przepisy na pieczywo z aż 20 (!) krajów świata, w tym z największą reprezentacją Włoch. Wszystkie przepisy, a szczególnie te zawierające dodatkowe...TPM Sourdough
Przepis dodany:Szybki chleb na dużej ilości zakwasu, więc dość kwaśny w smaku, ale pyszny. Chleb był pieczony w ramach Piekarni po godzinach, ja skorzystałam z przepisu zamieszczonego przez Anitę.TPM Sourdough200 g zakwasu żytniego razowego (100% hydracji)290 g...Rewena Paraoa - chleb maoryski
Przepis dodany:Tego chleba miałam nie pokazywać. Dlaczego? Z bardzo prostego powodu. Bo mi nie smakował :). Ale były osoby, którym smakował, i to bardzo! Choć nie jestem w stanie opisać jego smaku, jest bardzo specyficzny. Dlatego przepis podaję jako...Tureckie Simit
Przepis dodany:Dzisiaj na śniadanie był u mnie simit, czyli coś w rodzaju bułek/obwarzanków pochodzących z Turcji. Jest to bardzo popularne pieczywo sprzedawane na ulicy, głównie w ten sposób:ŹródłoTurcy podobno go uwielbiają i chętnie jedzą na szybkie...Chleb ukraiński
Przepis dodany:Podobno najpopularniejszy chleb na Ukrainie - w samym Kijowie zjada się go 700 ton dziennie! Chleb składa się z mieszanki mąki żytniej średniej i mąki pszennej razowej, i pieczony jest na zakwasie żytnim. Skorzystałam z przepisu Tatter, która...Pain Rustique
Przepis dodany:Szybki i prosty, ale smaczny pszenny chleb Hamelmana na Poolish. Kiedy po prostu na nic ambitniejszego nie mamy czasu :). Udowadnia, że na samych drożdżach też można zrobić dobry chleb. Żeby jednak nie było tak "nudno", ja dodałam trochę...Chleb na zakwasie z karmelizowanym porem i pestkami
Przepis dodany:W moim pierwszym wspólnym pieczeniu z Amber muszę wziąć udział z nieudanym wypiekiem :(. Niestety konieczność udania się z nagłą wizytą do weterynarza sprawiła, że nie byłam w stanie trzymać się czasów podanych w przepisie z bloga Moniki,...Naan z patelni żeliwnej / woka
Przepis dodany:Zdjęcia były niestety robione na szybko, bo musiałam spieszyć się z obiadem :).Naan to indyjski chleb typu flatbread. Pieczony jest w specjalnym glinianym piecu zwanym tandoor, nagrzewanym do bardzo wysokiej temperatury - co sprawia, że trudno...Akcja "Pieczywo świata" - 25.10-24.11
Przepis dodany:Źródło zdjęciaZapraszam was do udziału w akcji kulinarnej "Pieczywo świata", która rusza na Durszlaku w piątek, 25 października, i będzie trwała do 24 listopada.Celem akcji jest pokazanie, jak różnorodne może być pieczywo, zależnie od...Zaplatany chleb z ziarnami
Przepis dodany:Bardzo często rezygnuję z posypywania chleba ziarnami, bo wiem, że będą się na nim słabo trzymać. Dlatego kiedy zobaczyłam te zdjęcia, wiedziałam, że będę musiała wypróbować tę metodę. Polega ona na zaplataniu chleba z pasm, które...Orkiszowy chleb razowy ze słonecznikiem
Przepis dodany:Mąkę orkiszową bardzo lubię (gdyby jeszcze była trochę tańsza...), więc razowy chleb orkiszowy w moim piekarniku był tylko kwestią czasu. Aby mi odpowiadał musiał też mieć w składzie jasną mąkę orkiszową (możecie ją zastąpić mąką...Mięta i pomarańcza (Orange and mint bread)
Przepis dodany:scroll down for EnglishNa swój pierwszy Światowy Dzień Chleba planowałam chleb na zakwasie, niestety ze względów czasowych musiałam porzucić ten pomysł na rzecz bochenka drożdżowego. Zdecydowałam się na chleb z miętą oraz skórką...Chleb tostowy z mąką razową
Przepis dodany:Na drugim planie chleb przed "stostowaniem", na pierwszym - po ;)Przepis na jeden chleb tostowy już pokazywałam. Tym razem jednak jego troszkę zdrowsza wersja, bo z mąką razową (która stanowi 20% zawartości mąki w bochenku). Chleb zdecydowanie...Chleb orkiszowy 100%
Przepis dodany:Muszę powiedzieć, że nie spodziewałam się tak wysokiego (9 cm na środku) bochenka po przepisie w całości z mąki orkiszowej, i to w tym również razowej. Chleb jest pyszny, a mieszanka mąki ziemniaczanej i wody daje mu ładny połysk. Przepis z...Chleb z pieczonymi ziemniakami
Przepis dodany:Skromne uprawy zbóż pod koniec XVIII wieku spowodowały, że trzeba było szukać innych składników, którymi można by "wypychać" chleb. Pośród wielu raczej nieudanych eksperymentów znalazł się składnik, który nie tylko przetrwał, ale też w...Chleb razowy z żurawiną
Przepis dodany:Taki chleb razowy mogłabym jeść codziennie :). Ma idealne proporcje mąki razowej do jasnej, jest wilgotny, ale nie zbity. No i ta żurawina... Wstyd się przyznać, ale nie miałam jeszcze okazji jeść pieczywa z żurawiną. Tutaj jest jej naprawdę...Pan de Horiadaki
Przepis dodany:Wyjątkowo mięciutki i aromatyczny grecki chleb, który w smaku przypomina trochę włoską foccacię. Bardzo słabo przypiekł mi się od spodu, co musi wynikać z użycia tortownicy, bo nigdy przy żadnym chlebie mi się to nie zdarzyło. Ale to nie ma...Chleb razowy, pszenno-żytni
Przepis dodany:Jak już wspominałam, nie lubię ciężkich razowych chlebów, ale doceniam walory zdrowotne mąki razowej. Niestety ostatnia moja próba upieczenia żytniego chleba razowego, zapewne z powodu braku doświadczenia (przepisu Hamelmana o błędy raczej nie...Chleb orkiszowy na miodzie
Przepis dodany:Ten chleb robiłam już 3 razy. Za pierwszym razem na blasze (nie miałam jeszcze kamienia) - wyszedł tak płaski, że nie dało się z niego zrobić porządnej kanapki... Dlatego za drugim razem postanowiłam nie ryzykować i upiekłam go w foremce....Pães de leite
Przepis dodany:Kontynuacja mojej małej porażki ;).Pães de leite, czyli portugalskie słodkie bułeczki mleczne. Chyba nie ma wielu osób, które nie lubiłyby słodkiego pieczywa, szczególnie wtedy, gdy nie ma czasu nawet zrobić sobie kanapki. Bułeczki mleczne są...Bułki mleczne
Przepis dodany:Dzieło przypadku - a właściwie wypadku ;). Miałam znaleźć przepis na słodkie bułeczki mleczne i jakimś cudem, aż do momentu wyjęcia bułek z piekarnika, nie zdałam sobie sprawy, że w przepisie nie ma ani grama cukru (myślenie nie boli...)....Grahamki
Przepis dodany:Swego czasu grahamki - bułki z mąki graham, czyli pszennej "prawie" razowej - jadłam bardzo często. Teraz widzę, że nie były to "prawdziwe" grahamki, bo były zbyt puszyste. Szukając przepisu na te bułki zależało mi na tym, żeby były naprawdę...Chleb wieloziarnisty
Przepis dodany:Miały to być teoretycznie bagietki alpejskie, ale z oryginalnego przepisu ciasto wyszło tak luźne, że nawet mimo dodania bardzo dużej ilości mąki nie dałoby się z niego uformować bagietek. Nie miałam nawet odwagi piec go na kamieniu. Mimo to...Wurzelbrot - chleb skręcany
Przepis dodany:Tradycyjny szwajcarski chleb, który ma przypominać korzeń drzewa (oczywiście w wyglądzie, nie w smaku ;) ). W większości przepisów robiony z użyciem drożdży, mi udało się znaleźć wersję na zakwasie pszennym. Za pierwszym razem smakował...