Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Pieczywo na zakwasie (i nie tylko)

W kuchni Pieczywo na zakwasie (i nie tylko) jest już 48 dobrych przepisów:

  • Bułki razowe z mąką żytnią

    Przepis dodany:
    4.63
    Bułki razowe z mąką żytnią
    Bułki z dużą zawartością mąki pszennej razowej i żytniej, ale zaskakująco lekkie i puszyste. Przepis pochodzi stąd.Bułki razowe z mąką żytnią10-12 bułek290 ml mleka280 g mąki pszennej razowej chlebowej50 g mąki pszennej chlebowej115 g...
  • Bułki z pieczarkami na oleju kokosowym

    Przepis dodany:
    4.81
    Bułki z pieczarkami na oleju kokosowym
    Pyszne bułki, które można zabrać na piknik, do szkoły lub pracy, bo świetnie smakują na zimno. Postanowiłam przy okazji po raz pierwszy użyć w wypieku oleju kokosowego, o którego właściwościach dużo się ostatnio pisze. I sprawdził się...
  • Cebularze

    Przepis dodany:
    4.78
    Cebularze
    Cebularze podlaskie, lubelskie... Ale ja jestem z Trójmiasta, więc dla mnie po prostu cebularze ;). Pyszne, choć proponuję wprowadzenie jednej istotnej modyfikacji do przepisu - więcej cebuli! :) Jedna to stanowczo za mało.Cebularze8 cebularzy12 g...
  • Chleb z fetą i tymiankiem

    Przepis dodany:
    4.58
    Chleb z fetą i tymiankiem
    Pyszny chleb z mięciutką skórką i bardzo dużą ilością fety. Ja pokroiłam ją w większe kostki, przez co chleb wyszedł dość płaski, bo nie miał siły się podnieść ;). Ale za to przypieczone kawałki fety na wierzchu chleba są tego...
  • Kruszonka

    Przepis dodany:
    4.61
    Kruszonka
    Chałkę z tego przepisu robiłam już wielokrotnie, aż w końcu okazało się, że P. marzy o chałce z kruszonką - a więc jest :). Kruszonka jest bardzo prosta do zrobienia, a przyda się nie tylko do chałki, ale też do maślanych bułeczek,...
  • Bułeczki do formowania kształtów

    Przepis dodany:
    4.78
    Bułeczki do formowania kształtów
    Tu akurat przyjęły kształt wielkanocnych zajączków, ale możecie z nich zrobić co tylko chcecie - ciasto jest wyjątkowo plastyczne, a przy tym bułeczki wychodzą puszyste. Idealne dla małych niejadków :). Są nie tylko ładne (choć w moim...
  • Chleb orkiszowy z zaparką i ziemniakami

    Przepis dodany:
    4.88
    Chleb orkiszowy z zaparką i ziemniakami
    Bardzo dobry chleb w całości z mąki orkiszowej, z dodatkiem zaparzanej mąki i gotowanych ziemniaków. Przepis pochodzi z książki "Domowa piekarnia" Małgorzaty Zielińskiej.Chleb orkiszowy z zaparką i ziemniakamiZaczyn80 g zakwasu orkiszowego,...
  • Chapati - do szybkiego indyjskiego obiadu

    Przepis dodany:
    4.85
    Chapati - do szybkiego indyjskiego obiadu
    Nie trzeba chodzić do restauracji, żeby móc smakować dań kuchni indyjskiej. W większości sklepów są już dostępne tak charakterystyczne przyprawy, jak chociażby kumin, a ser paneer można bez problemu zrobić samodzielnie ze zwykłego mleka w...
  • Precle w wersji na słono i na słodko

    Przepis dodany:
    4.78
    Precle w wersji na słono i na słodko
    Może nie wyglądają jak prawdziwe precle - wyszły mi trochę za jasne i miałam problem z formowaniem wałeczków, przez co w kształcie też bardziej przypominają bułeczki... ale są naprawdę pyszne! U mnie w wersjach z różową solą himalajską i...
  • Bułki hamburgerowe

    Przepis dodany:
    4.64
    Bułki hamburgerowe
    Moda na burgery w duchu "slow food" nie mija i chyba jeszcze długo nie minie. Jednak w niektórych burgerowniach ceny przyprawiają o zawrót głowy, dlatego warto pokusić się o zrobienie domowych burgerów. W tym celu wystarczy zaopatrzyć się w dobry...
  • Zakupy w Młynie Oliwskim

    Przepis dodany:
    4.70
    Zakupy w Młynie Oliwskim
    W czwartek miałam okazję odwiedzić sklep, otwarty niedawno przez właścicieli ostatniego czynnego młyna na Potoku Oliwskim w Gdańsku. Sklep prowadzi sprzedaż detaliczną, a niedługo ma również zostać uruchomiony sklep internetowy pod adresem...
  • Chleb ze szpinakiem i jagodami goji

    Przepis dodany:
    4.62
    Chleb ze szpinakiem i jagodami goji
    Jakiś czas temu świat opanował szał na jagody goji, które uważa się za "super food", kryjące w sobie ogromne pokłady cennych składników odżywczych. Jednak pojawia się też coraz więcej głosów, że to po prostu kolejna moda, która...
  • Bułki sezamowe

    Przepis dodany:
    4.53
    Bułki sezamowe
    A nawet bardzo sezamowe :). Sporo sezamu w środku, do tego jeszcze olej sezamowy i sezamowa posypka. Polecam!Bułki sezamoweok. 8 bułek395 g mąki pszennej chlebowej250 ml wody1 łyżeczka soli5 g drożdży1 łyżka oleju sezamowego45 g sezamu + sezam do...
  • Chleb z czekoladą i rodzynkami, na zakwasie

    Przepis dodany:
    4.67
    Chleb z czekoladą i rodzynkami, na zakwasie
    Chleb - objawienie. Nigdy bym nie pomyślała, że tak dobre słodkie pieczywo może wyjść na zakwasie żytnim i bez grama cukru. A jednak, bo całą słodycz zapewnia tu ogromna ilość rodzynek - oczywiście to chleb tylko i wyłącznie dla ich...
  • Graham na miodzie gryczanym

    Przepis dodany:
    4.74
    Graham na miodzie gryczanym
    Uff, styczeń nareszcie się skończył - to był wyjątkowo pracowity miesiąc, który nie pozwolił za bardzo na szaleństwa chlebowe, ale przynajmniej na wyczyszczenie zapasów w zamrażalniku ;). Za to z okazji rozpoczęcia kolejnego miesiąca...
  • Chleb radzieckiego żołnierza - razowiec

    Przepis dodany:
    4.49
    Chleb radzieckiego żołnierza - razowiec
    W ramach styczniowej piekarni, organizowanej przez Amber piekliśmy mój najbardziej nieulubiony rodzaj chleba, czyli żytni stuprocentowy razowiec :). Chleb pod ciekawą nazwą - prosty żytni chleb radzieckiego żołnierza - zaproponował Gucio. Mojego...
  • Bułki z makiem

    Przepis dodany:
    4.74
    Bułki z makiem
    Nie tylko smaczne, ale też bardzo ładnie wyglądające bułki, które warto komuś podarować :). Przepis ze Sprawdzonej Kuchni.Bułki z makiem395 g mąki pszennej chlebowej250 ml mleka1 łyżeczka soli1 łyżka cukru5 g suchych drożdży lub 10 g...
  • Rogaliki śniadaniowe

    Przepis dodany:
    4.51
    Rogaliki śniadaniowe
    To białe to mąka - rogaliki leżały w woreczku razem z pozostałym pieczywem ;)Nowy rok, nowe wyzwania, czyli moje pierwsze w życiu rogaliki :). Niby nic trudnego, ale nie wiedziałam, czy uda mi się uformować w miarę zgrabne rogaliki, czy...
  • French dimpled rolls

    Przepis dodany:
    4.63
    French dimpled rolls
    Dziś coś wyjątkowo prostego i szybkiego dla tych, którzy tak jak ja nie mogą się jeszcze w nowym roku ogarnąć :). Mięciutkie bułeczki pszenne z przedziałkiem, które nawet na drugi dzień są jak świeżo wyjęte z piekarnika. Przepis z Moich...
  • Niemiecki chleb żytni

    Przepis dodany:
    4.48
    Niemiecki chleb żytni
    Po aż trzytygodniowej przerwie wracam na bloga z przepisem na chleb z jasnej mąki żytniej. Aż trudno mi uwierzyć, że tak rzadko takie chleby u mnie bywają, bo przecież żytni chleb na zakwasie to klasyka gatunku.Ten przepis pochodzi z prezentu...
  • Pszenny chleb razowy na Pâte Fermentée

    Przepis dodany:
    4.72
    Pszenny chleb razowy na Pâte Fermentée
    Chleb Hamelmana z mąki pszennej chlebowej i razowej w proporcji 50/50, przygotowany na Pâte Fermentée, czyli zaczynie z mąki, wody, drożdży i soli. Prosty, szybki, o przyjemnej strukturze miękiszu, a co najważniejsze - pyszny! Można piec w...
  • Pszenno-żytni polski chleb wiejski

    Przepis dodany:
    4.81
    Pszenno-żytni polski chleb wiejski
    Po ostatnich eksperymentach z mąką kukurydzianą i zaczynem ziemniaczanym postanowiłam wrócić do "tradycji". A więc oto polski chleb wiejski - mąka, woda i sól. Nic więcej. Klasyka gatunku w najlepszym wydaniu. Przepis pochodzi z książki Daniela...
  • Chleb kukurydziany na poolish

    Przepis dodany:
    4.70
    Chleb kukurydziany na poolish
    Kolejne wspólne pieczenie z Amber i tym razem chleb na znanym mi już poolish, ze znanej książki, ale z nieznanej mąki, czyli kukurydzianej. Ciekawy eksperyment, niestety jeśli mam być zupełnie szczera, to chleb nie za bardzo mi posmakował....
  • Pszenno-żytni chleb z makiem i cebulą

    Przepis dodany:
    4.51
    Pszenno-żytni chleb z makiem i cebulą
    Pyszny, aromatyczny chleb drożdżowy na mące pszennej chlebowej i żytniej razowej. Miękisz jest wyjątkowo mięciutki, a dodatek podsmażonej cebulki i cukru sprawia, że chleb jest lekko słodki. No i bardzo szybko się robi - polecam!...
  • Podsumowanie akcji "Pieczywo świata"

    Przepis dodany:
    4.68
    Podsumowanie akcji "Pieczywo świata"
    Oto podsumowanie zorganizowanej na Durszlaku akcji "Pieczywo świata". Udało nam się zebrać 34 przepisy na pieczywo z aż 20 (!) krajów świata, w tym z największą reprezentacją Włoch. Wszystkie przepisy, a szczególnie te zawierające dodatkowe...
  • TPM Sourdough

    Przepis dodany:
    4.47
    TPM Sourdough
    Szybki chleb na dużej ilości zakwasu, więc dość kwaśny w smaku, ale pyszny. Chleb był pieczony w ramach Piekarni po godzinach, ja skorzystałam z przepisu zamieszczonego przez Anitę.TPM Sourdough200 g zakwasu żytniego razowego (100% hydracji)290 g...
  • Rewena Paraoa - chleb maoryski

    Przepis dodany:
    4.69
    Rewena Paraoa - chleb maoryski
    Tego chleba miałam nie pokazywać. Dlaczego? Z bardzo prostego powodu. Bo mi nie smakował :). Ale były osoby, którym smakował, i to bardzo! Choć nie jestem w stanie opisać jego smaku, jest bardzo specyficzny. Dlatego przepis podaję jako...
  • Tureckie Simit

    Przepis dodany:
    4.53
    Tureckie Simit
    Dzisiaj na śniadanie był u mnie simit, czyli coś w rodzaju bułek/obwarzanków pochodzących z Turcji. Jest to bardzo popularne pieczywo sprzedawane na ulicy, głównie w ten sposób:ŹródłoTurcy podobno go uwielbiają i chętnie jedzą na szybkie...
  • Chleb ukraiński

    Przepis dodany:
    4.89
    Chleb ukraiński
    Podobno najpopularniejszy chleb na Ukrainie - w samym Kijowie zjada się go 700 ton dziennie! Chleb składa się z mieszanki mąki żytniej średniej i mąki pszennej razowej, i pieczony jest na zakwasie żytnim. Skorzystałam z przepisu Tatter, która...
  • Pain Rustique

    Przepis dodany:
    4.50
    Pain Rustique
    Szybki i prosty, ale smaczny pszenny chleb Hamelmana na Poolish. Kiedy po prostu na nic ambitniejszego nie mamy czasu :). Udowadnia, że na samych drożdżach też można zrobić dobry chleb. Żeby jednak nie było tak "nudno", ja dodałam trochę...
  • Chleb na zakwasie z karmelizowanym porem i pestkami

    Przepis dodany:
    4.72
    Chleb na zakwasie z karmelizowanym porem i pestkami
    W moim pierwszym wspólnym pieczeniu z Amber muszę wziąć udział z nieudanym wypiekiem :(. Niestety konieczność udania się z nagłą wizytą do weterynarza sprawiła, że nie byłam w stanie trzymać się czasów podanych w przepisie z bloga Moniki,...
  • Naan z patelni żeliwnej / woka

    Przepis dodany:
    4.61
    Naan z patelni żeliwnej / woka
    Zdjęcia były niestety robione na szybko, bo musiałam spieszyć się z obiadem :).Naan to indyjski chleb typu flatbread. Pieczony jest w specjalnym glinianym piecu zwanym tandoor, nagrzewanym do bardzo wysokiej temperatury - co sprawia, że trudno...
  • Akcja "Pieczywo świata" - 25.10-24.11

    Przepis dodany:
    4.86
    Akcja "Pieczywo świata" - 25.10-24.11
    Źródło zdjęciaZapraszam was do udziału w akcji kulinarnej "Pieczywo świata", która rusza na Durszlaku w piątek, 25 października, i będzie trwała do 24 listopada.Celem akcji jest pokazanie, jak różnorodne może być pieczywo, zależnie od...
  • Zaplatany chleb z ziarnami

    Przepis dodany:
    4.59
    Zaplatany chleb z ziarnami
    Bardzo często rezygnuję z posypywania chleba ziarnami, bo wiem, że będą się na nim słabo trzymać. Dlatego kiedy zobaczyłam te zdjęcia, wiedziałam, że będę musiała wypróbować tę metodę. Polega ona na zaplataniu chleba z pasm, które...
  • Orkiszowy chleb razowy ze słonecznikiem

    Przepis dodany:
    4.73
    Orkiszowy chleb razowy ze słonecznikiem
    Mąkę orkiszową bardzo lubię (gdyby jeszcze była trochę tańsza...), więc razowy chleb orkiszowy w moim piekarniku był tylko kwestią czasu. Aby mi odpowiadał musiał też mieć w składzie jasną mąkę orkiszową (możecie ją zastąpić mąką...
  • Mięta i pomarańcza (Orange and mint bread)

    Przepis dodany:
    4.55
    Mięta i pomarańcza (Orange and mint bread)
    scroll down for EnglishNa swój pierwszy Światowy Dzień Chleba planowałam chleb na zakwasie, niestety ze względów czasowych musiałam porzucić ten pomysł na rzecz bochenka drożdżowego. Zdecydowałam się na chleb z miętą oraz skórką...
  • Chleb tostowy z mąką razową

    Przepis dodany:
    4.91
    Chleb tostowy z mąką razową
    Na drugim planie chleb przed "stostowaniem", na pierwszym - po ;)Przepis na jeden chleb tostowy już pokazywałam. Tym razem jednak jego troszkę zdrowsza wersja, bo z mąką razową (która stanowi 20% zawartości mąki w bochenku). Chleb zdecydowanie...
  • Chleb orkiszowy 100%

    Przepis dodany:
    4.69
    Chleb orkiszowy 100%
    Muszę powiedzieć, że nie spodziewałam się tak wysokiego (9 cm na środku) bochenka po przepisie w całości z mąki orkiszowej, i to w tym również razowej. Chleb jest pyszny, a mieszanka mąki ziemniaczanej i wody daje mu ładny połysk. Przepis z...
  • Chleb z pieczonymi ziemniakami

    Przepis dodany:
    4.48
    Chleb z pieczonymi ziemniakami
    Skromne uprawy zbóż pod koniec XVIII wieku spowodowały, że trzeba było szukać innych składników, którymi można by "wypychać" chleb. Pośród wielu raczej nieudanych eksperymentów znalazł się składnik, który nie tylko przetrwał, ale też w...
  • Chleb razowy z żurawiną

    Przepis dodany:
    4.77
    Chleb razowy z żurawiną
    Taki chleb razowy mogłabym jeść codziennie :). Ma idealne proporcje mąki razowej do jasnej, jest wilgotny, ale nie zbity. No i ta żurawina... Wstyd się przyznać, ale nie miałam jeszcze okazji jeść pieczywa z żurawiną. Tutaj jest jej naprawdę...
  • Pan de Horiadaki

    Przepis dodany:
    4.87
    Pan de Horiadaki
    Wyjątkowo mięciutki i aromatyczny grecki chleb, który w smaku przypomina trochę włoską foccacię. Bardzo słabo przypiekł mi się od spodu, co musi wynikać z użycia tortownicy, bo nigdy przy żadnym chlebie mi się to nie zdarzyło. Ale to nie ma...
  • Chleb razowy, pszenno-żytni

    Przepis dodany:
    4.72
    Chleb razowy, pszenno-żytni
    Jak już wspominałam, nie lubię ciężkich razowych chlebów, ale doceniam walory zdrowotne mąki razowej. Niestety ostatnia moja próba upieczenia żytniego chleba razowego, zapewne z powodu braku doświadczenia (przepisu Hamelmana o błędy raczej nie...
  • Chleb orkiszowy na miodzie

    Przepis dodany:
    4.48
    Chleb orkiszowy na miodzie
    Ten chleb robiłam już 3 razy. Za pierwszym razem na blasze (nie miałam jeszcze kamienia) - wyszedł tak płaski, że nie dało się z niego zrobić porządnej kanapki... Dlatego za drugim razem postanowiłam nie ryzykować i upiekłam go w foremce....
  • Pães de leite

    Przepis dodany:
    4.49
    Pães de leite
    Kontynuacja mojej małej porażki ;).Pães de leite, czyli portugalskie słodkie bułeczki mleczne. Chyba nie ma wielu osób, które nie lubiłyby słodkiego pieczywa, szczególnie wtedy, gdy nie ma czasu nawet zrobić sobie kanapki. Bułeczki mleczne są...
  • Bułki mleczne

    Przepis dodany:
    4.48
    Bułki mleczne
    Dzieło przypadku - a właściwie wypadku ;). Miałam znaleźć przepis na słodkie bułeczki mleczne i jakimś cudem, aż do momentu wyjęcia bułek z piekarnika, nie zdałam sobie sprawy, że w przepisie nie ma ani grama cukru (myślenie nie boli...)....
  • Grahamki

    Przepis dodany:
    4.77
    Grahamki
    Swego czasu grahamki - bułki z mąki graham, czyli pszennej "prawie" razowej - jadłam bardzo często. Teraz widzę, że nie były to "prawdziwe" grahamki, bo były zbyt puszyste. Szukając przepisu na te bułki zależało mi na tym, żeby były naprawdę...
  • Chleb wieloziarnisty

    Przepis dodany:
    4.52
    Chleb wieloziarnisty
    Miały to być teoretycznie bagietki alpejskie, ale z oryginalnego przepisu ciasto wyszło tak luźne, że nawet mimo dodania bardzo dużej ilości mąki nie dałoby się z niego uformować bagietek. Nie miałam nawet odwagi piec go na kamieniu. Mimo to...
  • Wurzelbrot - chleb skręcany

    Przepis dodany:
    4.77
    Wurzelbrot - chleb skręcany
    Tradycyjny szwajcarski chleb, który ma przypominać korzeń drzewa (oczywiście w wyglądzie, nie w smaku ;) ). W większości przepisów robiony z użyciem drożdży, mi udało się znaleźć wersję na zakwasie pszennym. Za pierwszym razem smakował...

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).