Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Podróże kulinarne świata

W kuchni Podróże kulinarne świata jest już 47 dobrych przepisów:

  • Croque Madame

    Przepis dodany:
    4.67
    Croque Madame
    Francuski klasyk. Pyszny, choć kaloryczny.Występuje w wersji dla Pana, czyli Croque Monsier, jak i dla Pani, którą prezentuje poniżej.Zapraszam.Składniki:2 kromki jasnego pieczywa tostowego1 plaster sera żółtego  (najlepiej Gruyere lub...
  • Kaiserschmarrn

    Przepis dodany:
    4.60
    Kaiserschmarrn
    Kaiserschmarrn, czyli omlet cesarki,  to potrawa pochodząca z Austrii, a dokładnie z dworu cesarza Franciszka Józefa i cesarzowej Elżbiety. "Kaiser" to po niemiecku "cesarz", a "schmarrn" to "bałagan". Omlet podaje się porwany na kawałki i...
  • Croque Monsieur

    Przepis dodany:
    4.80
    Croque Monsieur
    Croque (od francuskiego słowa "croquer", czyli "chrupać") to odmiana francuskiej zapiekanki.Croque Monsier, czyli "Chrupiący Pan" to podobno najlepsza kanapka na świecie. Tak uważają Francuzi ;)Kanapka posmarowana musztardą Dijon, z grubym plastrem...
  • Topfenschmarrn

    Przepis dodany:
    4.57
    Topfenschmarrn
    Topfenschmarrn to austriacki omlet z twarogiem, a przygotowuje się go podobnie jak omlet Kaiserschmarrn. Można go spotkać w kartach wiedeńskich restauracji i kawiarni.Podaję się go na śniadanie lub deser. Składniki:(na 1 dużą lub 2 średnie...
  • Pancakes

    Przepis dodany:
    4.91
    Pancakes
    Dzisiaj na świecie obchodzimy Dzień Naleśnika.Pancake Day jest angielskim i amerykańskim odpowiednikiem Tłustego Czwartku.Ten dzień nazywany jest również Mardi Gras i jest to ostatni dzień karnawału.W wielokulturowym Nowym Orleanie odbywają się...
  • Nadziewane papryki z rodzynkami, ryżem i orzeszkami piniowymi

    Przepis dodany:
    4.47
    Nadziewane papryki z rodzynkami, ryżem i orzeszkami piniowymi
    Zainspirowałam się przepisem z książki wydanej przez Rzeczpospolitą - Podróże kulinarne. Kuchnia turecka. Tom 10, s.116-117.Składniki:4 papryki2 łyżki rodzynek1 cebulaok 100 g ryżu2 łyżki ożeszków piniowychszczypta cynamonusól,...
  • Omlet z zielonym peperoni, pomidorami i fetą

    Przepis dodany:
    4.48
    Omlet z zielonym peperoni, pomidorami i fetą
    Zainspirowałam się przepisem z książki wydanej przez Rzeczpospolitą - Podróże kulinarne. Kuchnia turecka. Tom 10, s.124.Składniki na 1 porcję:2 jajka1 łyżka jogurtu naturalnego1/2 czerwonego pomidora1/2 żółtego pomidoradymkaser...
  • Eton mess z truskawkami

    Przepis dodany:
    4.50
    Eton mess z truskawkami
    Eton mess, czyli słodki bałagan z Eton. Ten klasyczny brytyjski deser składa się tylko z trzech składników: truskawek, bitej śmietany i słodkich bez.Serwowany jest podczas corocznych rozgrywek w krykieta pomiędzy uczniami z Eton College...
  • Batata harra

    Przepis dodany:
    4.74
    Batata harra
    Dzisiaj kończy się Festiwal Kuchni Arabskiej u Panny MalwinnyTo już 5 edycja.Nie mogłam nie wziąć w nim udziału.I pomimo nawału obowiązków " ostatnim rzutem na taśmę" dołączam przepis na ziemniaki.Batata harra, czyli pikantne ziemniaki,...
  • Spaghetti all'Amatriciana

    Przepis dodany:
    4.46
    Spaghetti all'Amatriciana
    Składniki:makaron spaghettipancettapassata pomidorowa lub pomidory z puszkiser Pecorinosól, pieprzoliwa z oliwekWykonanie:Makaron gotuję al dente w lekko osolonej wodzie.Pancettę kroję w paski i podsmażam na odrobinie oliwy.Dodaję passatę...
  • Spaghetti all'arrabiatta

    Przepis dodany:
    4.64
    Spaghetti all'arrabiatta
    Składniki:makaron spaghettipapryczka chiliświeże pomidory (lub pomidory z puszki)koncentrat pomidorowy (opcjonalnie)cebulaczosnekświeża bazyliaparmezansól, pieprzoliwaWykonanie:Makaron gotuję al dente w lekko osolonej wodzie.Papryczkę chili...
  • Risotto po mediolańsku

    Przepis dodany:
    4.58
    Risotto po mediolańsku
    Składniki na 2 porcje:200 g ryżu arborio1 mała cebula2-3 łyżki masłakieliszek białego winaokoło 400-500 ml bulionusólkolorowy pieprzszczypta szafranu w nitkach Kamis2-3 łyżki Grana Padano (lub Parmezanu)pietruszka Wykonanie:Cebulę drobno...
  • Spaghetti alla puttanesca

    Przepis dodany:
    4.75
    Spaghetti alla puttanesca
    Składniki: makaron spaghetti pomidory (u mnie świeże, ale moga być też z puszki)cebulaczosnekpapryczka chillifileciki anchoisczarne oliwkikapary oliwa kolorowy pieprzsólprzyprawa do kuchni włoskiej KamisGrana Padano lub...
  • Enchilada z kurczakiem i cheddarem

    Przepis dodany:
    4.55
    Enchilada z kurczakiem i cheddarem
    W maju odbyła się 4 edycja Hola Mexico.Bardzo lubię tą cykliczną akcję i chętnie w niej uczestniczę.Niestety w tym roku nie udało mi się nic przygotować i bardzo żałuję.Ale z ogromną przyjemnością przeczytałam  podsumowanie.Z...
  • Herbata po arabsku, czyli zielona herbata z miętą

    Przepis dodany:
    4.69
    Herbata po arabsku, czyli  zielona herbata z miętą
    W krajach arabskich miętową zieloną herbatę (ataj) pije się wszędzie. Na targu i w sklepie. Podaje się ją  na zakończenie posiłku, a także w przerwie między kolejnymi daniami.Przepis jest niezwykle prosty, ale wymaga przestrzegania...
  • Kawa po turecku z aromatycznymi przyprawami

    Przepis dodany:
    4.61
    Kawa po turecku z aromatycznymi przyprawami
    Określenie "kawa po turecku" w Polsce błędnie odnosi się do fusiastej kawy podanej w szklance i  zalanej wrzątkiem.Prawdziwe parzenie kawy po turecku oznacza użycie specjalnego stalowego lub miedzianego tygielka z długą rączką i jest to...
  • Libańska sałatka z pomidorem, ogórkiem i miętą

    Przepis dodany:
    4.88
    Libańska sałatka z pomidorem, ogórkiem i miętą
    IV Festiwal Kuchni Arabskiej trwa!Tym razem wraz z Panną Malwinną, Martynosią, Mopsikiem i Justinką przygotowałysmy wspólnie libańską sałatkę z pomidorem i ogórkiem. Przepis pochodzi z książki S. Hage "The Lebanese Kitchen".Sałatkę...
  • Libańskie placuszki z szalotką i chili

    Przepis dodany:
    4.57
    Libańskie placuszki z szalotką i chili
    W ramach IV Festiwalu Kuchni Arabskiej spotkałam się w wirtualnej kuchni z Panną Malwinną, Martnosią i Justinką.Wspólnie przygotowałyśmy śniadaniowe placuszki z szalotką i chili, korzystając z przepisu z książki S. Hage "The Lebanese...
  • Sałatka "śledź pod szubą"

    Przepis dodany:
    4.89
    Sałatka "śledź pod szubą"
    Dzisiaj wieczorem odbędzie się ceremonia otwarcia Zimowych Igrzysk Olimpijskich 2014  w Soczi.Czekam na to z niecierpliwością już od kilku miesięcy.Jestem niesamowicie ciekawa widowiska.Zastanawiam się czy będzie miało taki sam rozmach i...
  • Shoarma z kurczaka z kolorową papryką

    Przepis dodany:
    4.89
    Shoarma z kurczaka z kolorową papryką
    Dzisiaj u Panny Malwinny ruszył IV Festiwal Kuchni Arabskiej.Kuchnia arabska jest dla mnie nowością i wielka niewiadomą, ale chętnie biorę udział w tym wydarzeniu praktycznie od pierwszej edycji.Na początek chcę Wam zaprezentować shoarmę z...
  • Hamburger z mięsa wieprzowo-wołowego z dodatkiem musztardy

    Przepis dodany:
    4.63
    Hamburger z mięsa wieprzowo-wołowego z dodatkiem musztardy
    Kto z Was nie zna lub nigdy nie jadł hamburgera?Zapewne nikt, albo co najwyżej garstka ;)Hamburger jest bardzo popularny w Stanach Zjednoczonych, pomimo że najprawdopodobniej wywodzi się z Niemiec.Amerykanie często przyrządzają go na świeżym...
  • Sloppy Joe

    Przepis dodany:
    4.47
    Sloppy Joe
    Pamiętam jak wiele lat temu bardzo lubiłam oglądać filmy familijne. W pamięci pozostał mi film "Czy to ty, czy to ja" (It Takes Two) z bliźniaczkami Olsen, a szczególnie jedna scena, w której jedna z głównych bohaterek na  zjada...
  • Sałatka "Moskwa"

    Przepis dodany:
    4.58
    Sałatka "Moskwa"
    Zainspirowałam się przepisem z książki Inny Łukasik i Agnieszki Sado, Kuchnia Rosyjska, Wydawnictwa REA, Warszawa 2009, s. 43.  Składniki:pierś z kurczaka 2 ziemniaki2-3 ogórki kiszone1 ogórek świeży2-3 jajkagroszek...
  • Sałatka z pomidorów i czosnku

    Przepis dodany:
    4.66
    Sałatka z pomidorów i czosnku
      Przepis zaczerpnęłam z książki Inny Łukasik i Agnieszki Sado, Kuchnia Rosyjska, Wydawnictwa REA, Warszawa 2009, s. 31.  Składniki:pomidormała cebula1-2 ząbki czosnkusól, pieprzolej/oliwanatka...
  • Sałatka śledziowa z ziemniakiem i jabłkiem

    Przepis dodany:
    4.49
    Sałatka śledziowa z ziemniakiem i jabłkiem
    Zainspirowałam się przepisem na sałatkę śledziową z książki Inny Łukasik i Agnieszki Sado, Kuchnia Rosyjska, Wydawnictwa REA, Warszawa 2009, s. 35.   Składniki:3 solone płaty śledziowe2 małe jabłka3-4 ogórki kiszone3...
  • Sałatka z kalafiora i marchewki

    Przepis dodany:
    4.62
    Sałatka z kalafiora i marchewki
    Od dzisiaj będę Wam prezentować dania z kuchni rosyjskiej.Serdecznie zapraszam !!!  Przepis zaczerpnęłam z książki Inny Łukasik i Agnieszki Sado, Kuchnia Rosyjska, Wydawnictwa REA, Warszawa 2009, s. 25.  Składniki na...
  • Napój chłodzący z limonki i mięty

    Przepis dodany:
    4.60
    Napój chłodzący z limonki i mięty
    Przepis zaczerpnęłam  z książki  Podróże kulinarne świata. Kuchnia meksykańska. Tom V, s. 143. Składniki:250 ml soku z limonki1 i 1/4 l schłodzonej wody mineralnejświeża miętakotki lodu Syrop cukrowy:1/2 szklanki wody1/2...
  • Salsa z mango i awokado

    Przepis dodany:
    4.77
    Salsa z mango i awokado
    Przepis zaczerpnęłam  z książki  Podróże kulinarne świata. Kuchnia meksykańska. Tom V, s. 133.  Składniki:1 mango1 awokado1 czerwona papryka1 papryczka chili1 czerwona cebulalimonka Wykonanie:Obrane ze skóry mango i...
  • Tostadas z kurczakiem

    Przepis dodany:
    4.76
    Tostadas z kurczakiem
    Zainspirowałam się przepisem na Tostadas z kurczakiem z książki wydanej przez Rzeczpospolitą Podróże kulinarne świata. Kuchnia meksykańska. Tom V, s. 100. Składniki:pszenna tortilla1/2 piersi z kurczaka 1 mały pomidor1/4 czerwonej...
  • Quesadillas z kurczakiem i kukurydzą z ostrym serem cheddar

    Przepis dodany:
    4.51
    Quesadillas z kurczakiem i kukurydzą z ostrym serem cheddar
     Składniki:pszenne tortillemięso z piersi kurczakaczerwona paprykaczerwona cebulakukurydza z puszkiser cheddar (u mnie z dodatkiem ostrych papryczek)sól, pieprzprzyprawa do kuchni meksykańskiej Kamisoliwa z oliwek Wykonanie:Kurczaka kroję na...
  • Enchiladas z kurczakiem w ostrym sosie chili

    Przepis dodany:
    4.55
    Enchiladas z kurczakiem w ostrym sosie chili
    Zainspirowałam się przepisem na Enchiladas z kurczaka z książki wydanej przez Rzeczpospolitą Podróże kulinarne świata. Kuchnia meksykańska. Tom V, s. 98-99.  Składniki:pszenne tortillemieso z piersi kurczakaser cheddar (u mnie topiony w...
  • Sos taco

    Przepis dodany:
    4.61
    Sos taco
     Składniki:czerwona cebulazielona papryka1-2 ząbki czosnkuoliwa z oliwek2-3 świeże pomidory lub pomidory z puszkipapryczka chillisok pomidorowy (u mnie ostry z chilli)sól, pieprzchilli w proszku lub płatkach Wykonanie:Cebulę, paprykę i...
  • Salsa cruda

    Przepis dodany:
    4.64
    Salsa cruda
    Zainspirowałam się przepisem na Salsę cruda z pozycji wydanej przez Rzeczpospolitą Podróże kulinarnych świata. Kuchnia meksykańska. Tom 5, s.86. Składniki:2-3 świeże pomidoryczerwona cebulapapryczka chilli (lub 2-3 łyżki soku...
  • Grillowany kurczak z kolorową salsą w słodkim sosie chili

    Przepis dodany:
    4.48
    Grillowany kurczak z kolorową salsą w słodkim sosie chili
    Moją inspiracją był przepis na grillowanego kurczaka z ogórkiem i salsą pomidorową z pozycji wydanej przez Rzeczpospolitą Podróże kulinarne świata. Kuchnia meksykańska. Tom 5, s.101. Składniki:pierś z kurczakasól, pieprzoliwa z...
  • Salsa z czarnej fasoli i kukurydzy

    Przepis dodany:
    4.56
    Salsa z czarnej fasoli i kukurydzy
    Moją inspiracją był przepis na salsę z czarnej fasoli z pozycji wydanej przez Rzeczpospolitą Podróże kulinarnych świata. Kuchnia meksykańska. Tom 5, s.134. Składniki:kukurydza z puszkiczarna fasola z puszkiczerwona paprykaczerwona...
  • Fajitas z wołowiną na ostro

    Przepis dodany:
    4.85
    Fajitas z wołowiną na ostro
    Zainspirowałam się przepisem na Fajitas z pozycji wydanej przez Rzeczpospolitą Podróże kulinarnych świata. Kuchnia meksykańska. Tom 5, s.86.   Składniki na 4 porcje:600 g wołowiny po 1 sztuce żółtej, zielonej i czerwonej...
  • Quesadillas z kukurydzą, czarną fasolą i ostrym serem cheddar

    Przepis dodany:
    4.63
    Quesadillas z kukurydzą, czarną fasolą i ostrym serem cheddar
     Akcja Hola Mexico 3 trwa a ja po raz kolejny rozsmakowałam się w meksykańskich przekąskach.Tym razem prezentuję quesadillas na ostro, ale bez mięsa.Potrawa świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno,...
  • Fattoush

    Przepis dodany:
    4.80
    Fattoush
    Przepis zaczerpnęłam z książki wydanej przez Rzeczpospolitą - Podróże kulinarne. Kuchnia arabska. Tom 22, s. 116. Składniki na 1 osobę:1 chlebek pita (polecam rekomendowane przez Makłowicza z Tesco)1 ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy z...
  • Tabbouleh

    Przepis dodany:
    4.88
    Tabbouleh
    Przepis zaczerpnęłam z książki wydanej przez Rzeczpospolitą - Podróże kulinarne. Kuchnia arabska. Tom 22, s. 112. W oryginalnym przepisie głównym składnikiem jest natka pietruszki, ale ja wolę kiedy jest jej ciut mniej...
  • Miodowe ciasto jogurtowe

    Przepis dodany:
    4.85
    Miodowe ciasto jogurtowe
    Moja przygoda z kuchnią arabską zaczęła się rok temu przy okazji II Festiwalu kuchni arabskiej.Przygotowałam wtedy sałatkę z pomidorów, cebulki dymki i sera feta. Tym razem skusiłam się na coś trudniejszego :) Postanowiłam upiec...
  • Kuchnia meksykańska...

    Przepis dodany:
    4.47
    Kuchnia meksykańska...
    "Nie sposób pojąć zróżnicowania meksykańskiej kultury bez świadomości historii, jaka doprowadziła kraj do czasów obecnych. Na charakter współczesnego Meksykanina składa się siła i hardość ludów indiańskich, hiszpański temperament i...
  • Flan karmelowy z nutką wanilii

    Przepis dodany:
    4.64
    Flan karmelowy z nutką wanilii
    Motywacją do zrobienia tego meksykańskiego deseru była 4 edycja Waniliowego Weekendu, czyli kulinarnej akcji organizowanej przez Mirabelkę.Zainspirowałam się przepisem na flan karmelowy, który znalazłam w książce wydawanej przez Rzeczpospolitą...
  • Cannelloni z sosem bolognese

    Przepis dodany:
    4.87
    Cannelloni z sosem bolognese
    Sos bolognese zwany bolońskim jest podstawą wielu dań i potraw.Jest to równiez mój ulubiony sos włoski i korzystam z niego bardzo często. Przygotowywalam już: spaghetti napoletanalasagne bolognese z sosem beszamelowymspaghetti bolognesea...
  • Tacos na ostro z wieprzowiną, cheddarem i salą pomidorową

    Przepis dodany:
    4.71
    Tacos na ostro z wieprzowiną, cheddarem i salą pomidorową
     Kuchnia meksykańska szczególnie przypadła mi do gustu a tacos to smaczna przekąska, którą wyjątkowo sobie upodobałam. Nadziewane muszle taco to dobry pomysł na szybką przekąskę.Idealnie sprawdzają się na imprezach. Ale...
  • Quesadillas z kurczakiem i salsą pomidorową

    Przepis dodany:
    4.53
    Quesadillas z kurczakiem i salsą pomidorową
     Składniki:pierś z kurczakaprzyprawa do kuchni meksykańskiej Kamisasól,pieprzolejser żółty cheddarkwaśna śmietana (opcjonalnie)Salsa:pomidorcebulasok z limonkioliwa z oliwekkolendrasól,pieprz  Wykonanie:Kurczaka przyprawiam...
  • Gorąca czekolada po meksykańsku

    Przepis dodany:
    4.80
    Gorąca czekolada po meksykańsku
    Przepis zaczerpnęłam z serii wydawanej przez Rzeczpospolitą. Podróże Kulinarne. Tom V, Kuchnia meksykańska, s. 142.   Składniki na 4 porcje:800 - 1000 ml mleka250 g czekolady meksykańskiej lub gorzkiej i...
  • Tres Leches czyli meksykańskie Ciasto Trzy Mleka

    Przepis dodany:
    4.76
    Tres Leches czyli meksykańskie Ciasto Trzy Mleka
    Weekendowa Cukiernia to jedna z moich ulubionych cyklicznych akcji kulinarnych.Nie zawsze mogę w niej brać czynny udział, ale zawsze ślędzę nowe wpisy i podsumowania.Czasami korzystam z przepisów już po czasie i zazwyczaj polecane  wypieki są...

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).