Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Poezja smaku

W kuchni Poezja smaku jest już 456 dobrych przepisów:

  • Makaron ze szparagami i pieczarkami

    Przepis dodany:
    4.57
    Makaron ze szparagami i pieczarkami
    Gdy ryneczki i stragany zalewają szparagi, to znak, że za moment będziemy mieć dostępne wszystkie młode warzywa. Na naszych talerzach znów zagoszczą kolory. Sezon na szparagi trwa krótko, dlatego warto korzystać i przygotowywać z nich zupy,...
  • Azjatycka sałatka z łososia i ogórka

    Przepis dodany:
    4.58
    Azjatycka sałatka z łososia i ogórka
    Czasami mam ochotę na coś lekkiego – sałatka z łososia i ogórka jest wtedy doskonałym wyborem. Dzięki rybie jest sycąca, zaś dzięki ogórkowi bardzo orzeźwiająca i lekka. Gdy zostanie mi ryż z poprzedniego dnia (a to zdarza się...
  • Muffinki bardzo czekoladowe

    Przepis dodany:
    4.77
    Muffinki bardzo czekoladowe
    Są tak wilgotne, puszyste i… czekoladowe! Bardzo czekoladowe. Jeśli szukacie muffinek, które przypominają te ze znanych sieciówek, to ten przepis idealnie je odwzoruje. Do tego kawałki czekolady… mmmm… Tak jak wszystkie muffinki są...
  • Babka migdałowa z kajmakiem

    Przepis dodany:
    4.86
    Babka migdałowa z kajmakiem
    Aby babka była smaczna, powinna być wilgotna. Suchelcom mówimy nie. Babka migdałowa z kajmakiem jest wilgotna nawet na drugi czy trzeci dzień – spokojnie można przygotować ją dzień przed podaniem. W smaku to jedna z najlepszych babek!...
  • Jajka faszerowane awokado w kocyku z łososia

    Przepis dodany:
    4.73
    Jajka faszerowane awokado w kocyku z łososia
    Faszerowane jajka to banał, ale nietypowo nadziane mogą cieszyć podniebienie nie tylko na Wielkanoc i święta, ale także na zwykłe śniadania. Ja jajka z awokado mogłabym jeść na okrągło. Uwielbiam ten smak. Na Wielkanoc także u mnie...
  • Kostka alpejska

    Przepis dodany:
    4.85
    Kostka alpejska
    Święta to czas na przygotowywanie rzeczy wyjątkowych! Takich, których nie robimy na co dzień i na które nie zawsze możemy sobie pozwolić. Taka jest właśnie kostka alpejska – jedno z najsmaczniejszych ciast. Owszem, jest kaloryczna i słodka,...
  • Forszmak lubelski

    Przepis dodany:
    4.54
    Forszmak lubelski
    Nazwa forszmak może brzmieć nieco egzotycznie, lecz wielu mieszkańców wschodniej Polski oblizuje się ze smakiem na wspomnienie forszmaku gotowanego przez babcię. Forszmak to jednogarnkowe danie wywodzące się z lubelszczyzny. Bardzo popularne w...
  • Terrina z jajkiem i wędzonym łososiem

    Przepis dodany:
    4.72
    Terrina z jajkiem i wędzonym łososiem
    Gdy w powietrzu czuć wiosnę, mam ochotę gościć na talerzu coraz to bardziej kolorowe dania. Optymistyczne, zaskakujące i cieszące oko. Taka jest właśnie wiosenna terrina z jajkiem i wędzonym łososiem. Terrina to francuska przystawka podawana na...
  • Makaron muszle z mięsem mielonym

    Przepis dodany:
    4.49
    Makaron muszle z mięsem mielonym
    Obiad na pracowniczej stołówce okazał się czystym złem. Kolejny raz dałam się wrobić. Obiecałam sobie, że w domu wynagrodzę sobie to czymś pysznym. Muszle z mięsem mielonym dały radę. Co prawda brudzimy przy nich nieco naczyń, ale od czego...
  • Dodająca energii bezkofeinowa kawa ze spiruliną

    Przepis dodany:
    4.53
    Dodająca energii bezkofeinowa kawa ze spiruliną
    Jak dodać sobie mocy bez kofeiny? Bezkofeinową superfoodową kawą ze spiruliną! Jej oszałamiający błękitny kolor jest całkowicie naturalny. Niebieskie kawy “jednorożca” (unicorn coffee) powoli podbijają media społecznościowe, a ich kolor...
  • Dorsz w boczku na soczewicy

    Przepis dodany:
    4.79
    Dorsz w boczku na soczewicy
    Dorsz w boczku na soczewicy to jedno z tych dań, które wygląda na pracochłonne, jednak tak naprawdę możemy je przyrządzić w mniej niż pół godziny. Sprawdzi się zarówno na romantyczną kolację, jak i codzienny obiad. Połączenie ryby i mięsa...
  • Cytrynek z makiem

    Przepis dodany:
    4.56
    Cytrynek z makiem
    Cytrynek z makiem, czy inaczej cytrynowy piegusek, to proste ciasto do kawy czy herbaty. W przeciwieństwie do tradycyjnego pieguska na białkach, ten wypiek robi się z całymi jajkami. Przygotowanie to kwestia utarcia składników mikserem – nic...
  • Makaron z mielonym mięsem i suszonymi prawdziwkami

    Przepis dodany:
    4.64
    Makaron z mielonym mięsem i suszonymi prawdziwkami
    Makaron z mielonym mięsem i suszonymi prawdziwkami jest intensywny w smaku, sycący, wyjątkowo smaczny i przede wszystkim bajecznie prosty do przygotowania. Dobra pasta to najlepszy patent na szybie danie po pracy. Składniki są proste i łatwo...
  • Różana Inka i 15-minutowe pączusie

    Przepis dodany:
    4.88
    Różana Inka i 15-minutowe pączusie
    Smak płatków róży kojarzy mi się z kobiecością, ale i z nadchodzącym tłustym czwartkiem – wszak najlepsze pączki to te z różą. Na kobiece spotkanie kawa z różaną nutą będzie idealna. Można się rozkoszować każdym jej łykiem....
  • Kotlety pożarskie i surówka z selera

    Przepis dodany:
    4.71
    Kotlety pożarskie i surówka z selera
    Jadając regularnie na mieście lub korzystając z tzw. “pudełek” nasuwa się refleksja, że często nie wiemy co jemy. Przychodzi wtedy tęsknota za kuchnią tradycyjną, takim typowym babcinym lub maminym obiadem zrobionym od A do Z od...
  • Chrupiące gofry

    Przepis dodany:
    4.55
    Chrupiące gofry
    Chrupiące gofry możemy jeść nie tylko na wakacjach. Ucieszą małych i dużych. Tajemnica dobrych gofrów tkwi nie w przepisie, ale także w odpowiedniej maszynie. Jeśli dopiero planujemy zakup gofrownicy, wybierzmy sprzęt o mocy co najmniej...
  • Slow food w górach – Villa Greta i przepisy z puszystym serkiem

    Przepis dodany:
    4.52
    Slow food w górach – Villa Greta i przepisy z puszystym serkiem
    Slow food i slow life to pojęcia, które można usłyszeć coraz częściej. Żyjemy szybko, pracujemy do późna, nie starcza nam czasu na nic. Jemy także szybko, czasem niekoniecznie zdrowo, a wspólne śniadanie czy obiad to coraz częściej luksus,...
  • Wytrawna tarta z musem z dyni, boczniakami i fetą

    Przepis dodany:
    4.86
    Wytrawna tarta z musem z dyni, boczniakami i fetą
    Wytrawna tarta z musem z dyni, boczniakami i fetą to jedna z moich ulubionych tart na chłodne dni. Jako że zimą można dostać piękne dynie, przepis ten nie musi być typowo jesienny. Nadzienie ma delikatną konsystencję musu, którą przełamują...
  • Buchty z nadzieniem

    Przepis dodany:
    4.65
    Buchty z nadzieniem
    Buchty to puszyste drożdżowe bułeczki, które pieczemy w formie. Dzięki temu, że są sklejone, nie obsychają tak bardzo jak tradycyjne drożdżówki. Jest to wypiek typowo śniadaniowy – buchty nadziewa się dżemem, powidłami lub kremem...
  • Karnawałowe ciasteczka… z patelni!

    Przepis dodany:
    4.48
    Karnawałowe ciasteczka… z patelni!
    Karnawałowe kruche ciasteczka, które nie wymagają piekarnika, zaskoczą Was zupełnie. Smakują jak pieczone, rozpływają się w ustach, a ich przygotowanie jest bardzo proste. Ich wadą jest to, że są uzależniające. Najpierw bierzesz jedno, potem...
  • Deser a’la Bueno

    Przepis dodany:
    4.91
    Deser a’la Bueno
    Bardzo rzadko jem kupne słodycze – zdecydowanie wolę te domowe. Jednak batonik Kinder Bueno to moja słabość. Wersja domowa – to byłoby coś! Eksperymentujmy! Masa z tego deseru przypomina mi tę z batonika, choć nie jest oczywiście...
  • Proste i zdrowe przystawki na Sylwestra / karnawał

    Przepis dodany:
    4.80
    Proste i zdrowe przystawki na Sylwestra / karnawał
    Przekąski i przystawki na Sylwestra oraz karnawał to wcale nie prosta sprawa. Tak samo jak z jedzeniem na parapetówkę, imieniny w pracy czy np. wieczór panieński / kawalerski. Czasu na przygotowanie nigdy nie ma zbyt wiele, a musimy zadowolić...
  • Pierniczki z witrażykami

    Przepis dodany:
    4.56
    Pierniczki z witrażykami
    Pierniczki z witrażykami to ciasteczka, które prześlicznie wyglądają – idealnie nadają się do zawieszenia na choinkę. Ich sekretem są kolorowe cukierki – popularne landrynki, które po rozpuszczeniu tworzą kolorowe witraże. Będą...
  • Kostka piernikowa bez pieczenia

    Przepis dodany:
    4.70
    Kostka piernikowa bez pieczenia
    W Święta piekarnik chodzi non-stop. Też tak macie? Nic straconego. Gdy pieką się pasztety i mięsa, możemy w tym samym czasie przygotować pyszne ciasto. Kostka piernikowa nie wymaga pieczenia, ale w smaku jest tak wspaniała, że może przebić...
  • Pieczone polędwiczki w sosie grzybowym z ziemniakami hasselback i brukselką

    Przepis dodany:
    4.80
    Pieczone polędwiczki w sosie grzybowym z ziemniakami hasselback i brukselką
    Uroczysty obiad nie jest prostą sprawą. Trzeba zaspokoić różne gusta gości. Co zrobić, aby było prosto, wykwintnie oraz żeby można było przygotować wcześniej? W takiej roli świetnie sprawdzają się polędwiczki wieprzowe – ich mięso...
  • Chleb pszenno-żytni ze śliwką i makiem

    Przepis dodany:
    4.49
    Chleb pszenno-żytni ze śliwką i makiem
    Zawsze przed Wigilią zamawiamy w sklepie lub piekarni ulubiony chleb – rozchodzi się błyskawicznie, więc warto go sobie “zaklepać” – w końcu będziemy jeść go przez najbliższe trzy dni. Niestety sklepowe pieczywo szybko...
  • Trzy pyszne przepisy na śledzie wigilijne

    Przepis dodany:
    4.65
    Trzy pyszne przepisy na śledzie wigilijne
    Śledzie to nieodłączna część Wigilii. Ale nie tylko. Śledzie świetnie sprawdzają się jako przystawka na tradycyjnym przyjęciu. Dobrze namoczone są delikatne i łagodne. Mają dużo wartości odżywczych i przede wszystkim możemy je...
  • Pieczone gołąbki – na dużą ilość osób

    Przepis dodany:
    4.83
    Pieczone gołąbki – na dużą ilość osób
    Gołąbki to klasyk i polska tradycja. Ale nie tylko polska – gołąbki są znane i lubiane m.in w Niemczech, Szwecji, Ukrainie, Rosji, Słowacji, Białorusi czy Finlandii. Ich nietypowa nazwa prawdopodobnie pochodzi od słowa “holubic”...
  • Pieczony pstrąg z masełkiem chrzanowym i pomidorkami

    Przepis dodany:
    4.70
    Pieczony pstrąg z masełkiem chrzanowym i pomidorkami
    Gdy byłam małą dziewczynką, pstrąg był moją ulubioną rybą. Ryby jadło się rzadko, pstrąga najczęściej miałam okazję jeść jedynie w ferie w górach. Zauważyłam, że obecnie ryby można kupić praktycznie wszędzie, jednak wciąż...
  • Buraczane pink latte

    Przepis dodany:
    4.69
    Buraczane pink latte
    Uwielbiam napoje, które nie tylko są pyszne, ale jednocześnie wspomagają nasze zdrowie. Dzięki kawie na złotym mleku udało mi się uniknąć przeziębień – regularne picie rzeczywiście mnie wzmocniło i, mimo że wszyscy w pracy byli chorzy...
  • Schab w sosie musztardowym z bulgurem i sałatką z kiszonych ogórków

    Przepis dodany:
    4.85
    Schab w sosie musztardowym z bulgurem i sałatką z kiszonych ogórków
    W ostatnim tygodniu usłyszałam kilkukrotnie prośbę o pomysł na obiad, który można przygotować wcześniej i odgrzać. Najlepiej prosty i tani. Przypomniał mi się wtedy stołówkowy schab w sosie musztardowym – jest wyśmienity, aromatyczny,...
  • Łabędzi puch

    Przepis dodany:
    4.62
    Łabędzi puch
    Ostatnio coraz częściej potrzebuję ciast na tzw. dużą blachę. Bo urodziny, bo większa impreza rodzinna itp. Na takie okazje świetnie sprawdza się ciasto wilgotne, z masą, które będzie smakowało większości. Taki jest łabędzi puch – to...
  • Ciasteczka figowe

    Przepis dodany:
    4.54
    Ciasteczka figowe
    Ciasteczka figowe chodziły za mną od dłuższego czasu. Jesień okazała się doskonałą porą na ich przygotowanie, choć tradycyjnie to ciasteczka bożonarodzeniowe. Pochodzą z Włoch (nazywane są cucidati) i choć różnią się czasami...
  • Szpinakowe naleśniki z wędzonym łososiem i serkiem

    Przepis dodany:
    4.83
    Szpinakowe naleśniki z wędzonym łososiem i serkiem
    Naleśniki uwielbia niemal każdy. Mało kto wie, że wystarczy dodać do nich szpinak, aby uzyskać intensywny, zielony kolor i wzmocnić ich smak. Ja za nim przepadam! Takie naleśniki pięknie kontrastują z bielą serka i różowym kolorem wędzonego...
  • Rafaello na krakersach – bez pieczenia

    Przepis dodany:
    4.68
    Rafaello na krakersach – bez pieczenia
    Rafaello nazywane inaczej kokosową stefanką, to jedno z moich ulubionych ciast bez pieczenia. Na blogu jest jego wersja na herbatnikach, ale ta na krakersach jest równie pyszna, jeśli nie lepsza. Delikatna słodycz masy cudownie kontrastuje ze...
  • Kawa z imbirowymi ciasteczkami

    Przepis dodany:
    4.68
    Kawa z imbirowymi ciasteczkami
    Jesiennymi, chłodnymi wieczorami zawijam się w koc i parzę gorącą kawę lub herbatę. Zawsze staram się wtedy dorzucić rozgrzewające przyprawy – dla smaku i dla zdrowia – działają przeciwzapalnie, co działa profilaktycznie na tak...
  • Wegańskie kotlety z ciecierzycy (a’la mielone)

    Przepis dodany:
    4.48
    Wegańskie kotlety z ciecierzycy (a’la mielone)
    Najlepsze mielone robi babcia. Choćbym nie wiem jak się starała, to nie wyjdą tak doskonale jak u niej. Serce wkładane w karmienie wnucząt musi być składnikiem nie do zastąpienia. Na co dzień ostatnio bardzo brakuje mi takich prostych, domowych...
  • Burgery curry

    Przepis dodany:
    4.85
    Burgery curry
    Gdy mąż ciągnie mnie na fast fooda (albo ja jego), często wybieramy burgery. Uwielbiam miejsca, gdzie podawane są z maślaną, miękką bułką i dużą ilością sosu. Mamy swoje miejsca, jednak nie zawsze mamy czas i chęci jechać w miasto....
  • Wilgotne ciasto z serem i owocami

    Przepis dodany:
    4.60
    Wilgotne ciasto z serem i owocami
    Czy wiecie, że 21 maja obchodzimy Światowy Dzień Pieczenia? Inicjatywa powstała by pokazać, jak drobnym gestem, którym jest przygotowanie domowego ciasta, możemy sprawić radość bliskim – przyjaciołom, rodzinie, ukochanym, znajomym i...
  • Ciasto cytrynowe z borówkami

    Przepis dodany:
    4.72
    Ciasto cytrynowe z borówkami
    Ciasto cytrynowe z borówkami to proste ciasto ucierane, które znacznie zyskuje na smaku w połączeniu z kremową polewą na bazie serka i dodatkiem owoców. U mnie to borówki, ale w sezonie świetne będą także maliny, porzeczki, jeżyny czy...
  • Pierś z kurczaka ze szparagami w sosie cytrynowym

    Przepis dodany:
    4.76
    Pierś z kurczaka ze szparagami w sosie cytrynowym
    W maju szparagi cieszą nasze oczy i podniebienia. Mimo że są przepyszne, już kilka razy przyłapałam się na tym, że nie miałam pomysłu na ich wykorzystanie. Co zrobić, gdy w formie gotowanej lub zapiekanej się znudziły? Urozmaicić nimi sos!...
  • Murzynek na maślance

    Przepis dodany:
    4.71
    Murzynek na maślance
    Amerykańskie ciasto czekoladowe na maślance to taki nasz murzynek. Wilgotny, puszysty i bardzo prosty do przygotowania. Przepis pochodzi od niejakiej Rosy Ward i podobno wygrał niejedną nagrodę na konkursach wypiekowych. Dla mnie to po prostu...
  • Sałatka Cezar z boczkiem

    Przepis dodany:
    4.78
    Sałatka Cezar z boczkiem
    Post Sałatka Cezar z boczkiem pochodzi z bloga Poezja smaku.
  • Kremowa kawa z awokado – przysmak z Indonezji

    Przepis dodany:
    4.76
    Kremowa kawa z awokado – przysmak z Indonezji
    Kremowa kawa z awokado to napój o zupełnie wyjątkowym smaku. Słodka, o cudownej konsystencji – dająca mnóstwo energii (u mnie, zamiast kofeiny, dodatkowej mocy dodaje inulina z kawy zbożowej Inka z błonnikiem). Pomysł łączenia kawy ze...
  • Focaccia z rozmarynem

    Przepis dodany:
    4.87
    Focaccia z rozmarynem
    Focaccia to włoskie pieczywo drożdżowe. Zazwyczaj wzbogaca się ją o dodatek rozmarynu czy soli. Przyznam, że nie rozumiałam fenomenu focacci do czasu, aż zaczęłam ją tradycyjnie maczać w oliwie. Jeśli mamy dobrą oliwę, to razem z jeszcze...
  • Czy potrzebujesz robota planetarnego?

    Przepis dodany:
    4.91
    Czy potrzebujesz robota planetarnego?
    Osobisty asystent w kuchni? Brzmi jak bajka. Piekłby nam co ranek świeży chleb, kusił domowym makaronem, a na deser serwował apetyczne ciasta. Oczywiście w pakiecie sprzątałby i zmywał naczynia… Na takie luksusy mogą niestety liczyć tylko...
  • Zaparzana babka drożdżowa z czekoladą i cynamonem

    Przepis dodany:
    4.90
    Zaparzana babka drożdżowa z czekoladą i cynamonem
    Zaparzana babka drożdżowa z czekoladą i cynamonem – dzięki zaparzaniu mleka, baba jest dłużej świeża od tradycyjnych drożdżowych babek. Z czekoladą ciasto drożdżowe smakuje wybornie! Aby uzyskać waniliowy smak ciasta, użyłam...
  • Jajka faszerowane w skorupkach

    Przepis dodany:
    4.71
    Jajka faszerowane w skorupkach
    Smażone jajka faszerowane w skorupkach to obowiązkowy punkt każdej Wielkanocy w moim rodzinnym domu. Ale nie tylko – są tak smaczne, że warto podać je na każde uroczyste śniadanie. Tym bardziej, że można przygotować je dzień wcześniej, a...
  • Mazurek z powidłami śliwkowymi i migdałami

    Przepis dodany:
    4.64
    Mazurek z powidłami śliwkowymi i migdałami
    Mazurek z powidłami śliwkowymi i migdałami to kruche ciasto, które można przygotować spokojnie nawet 2-3 dni przed podaniem (i co ważne – można przechowywać je wtedy w temperaturze pokojowej – nie musi być w lodówce). Oczywiście,...
  • Czekoladowa rolada z kremem budyniowym i malinami

    Przepis dodany:
    4.46
    Czekoladowa rolada z kremem budyniowym i malinami
    Czekoladowa rolada z kremem budyniowym i malinami. Idealna zarówno do porannej kawy jak i popołudniowej herbatki. Lekko kwaskowe maliny i kremowy, czekoladowy budyń (u mnie nowość – budyń do ciast i kremów) to wspaniałe połączenie....

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).