Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Poezja smaku czyli emkowe kulinaria

W kuchni Poezja smaku czyli emkowe kulinaria jest już 66 dobrych przepisów:

  • Drożdżak bez drożdży

    Przepis dodany:
    4.70
    Drożdżak bez drożdży
    Pandemia skłoniła nas do siedzenia w domu i kombinowania przepisów z tego, co jeszcze jest dostępne. A ponieważ pierwsze ze sklepów zniknęły drożdże, a zakwas żytni można zrobić samemu - to zaczęłam robić ciasto à la drożdżak, ale na...
  • zupa selerowa

    Przepis dodany:
    4.57
    zupa selerowa
    Dziś przyszedł czas na przepis, który już dawno komuś obiecałam. Próbowałam zastąpić pewne banalne składniki jakimiś profesjonalnymi produktami, ale bez powodzenia. Najbardziej smakuje mi "na banalnie" :D Seler - wiadomo - smak ma dziwny, bez...
  • pierniczki

    Przepis dodany:
    4.80
    pierniczki
    Zapach piernika zawsze przywodzi mi na myśl Wigilię i nieodłącznie kojarzy się z zapachem choinki w domu. To pierwszy znak zbliżającego się okresu świątecznego, ponieważ przygotowania potraw zawsze zaczynano od pierników - już w listopadzie...
  • sernik gotowany, przekładany czyli miodownik

    Przepis dodany:
    4.72
    sernik gotowany, przekładany czyli miodownik
    Dziś podzielę się z Wami przepisem na niesamowity, jedyny w swoim rodzaju sernik. W niektórych kręgach jest on znany jako miodownik, a to dzięki zaledwie dwóm łyżkom miodu! Pierwotny przepis nieco zmodyfikowałam, bo po zjedzeniu połowy kawałka...
  • szarlotka

    Przepis dodany:
    4.65
    szarlotka
    Przedstawię Wam mój ulubiony przepis na szarlotkę, którą, w odróżnieniu od jabłecznika, robi się na kruchym spodzie. Długo nie mogłam nauczyć się tej różnicy - jak się okazuje jabłecznik można zrobić na cieście biszkoptowym czy...
  • Ciasto szpinakowe leśny mech

    Przepis dodany:
    4.54
    Ciasto szpinakowe leśny mech
    Pewnie wielu z Was już widziało hit sprzed ponad roku - zielone ciasto. Wygląda bajecznie, a okazuje się również, że nie dość, że smakuje równie wspaniale, to jeszcze jest bardzo łatwe w przygotowaniu.Ciasto:450 g mrożonego rozdrobnionego...
  • drożdżówki z serem

    Przepis dodany:
    4.46
    drożdżówki z serem
    Drożdżówki na dobre zagościły w moim jadłospisie jakoś w podstawówce - najprostsze i najpyszniejsze drugie śniadanie, choć wówczas - kupowane w szkolnym sklepiku. Nie znam zbyt wielu osób, które by jasno deklarowały niechęć do tego...
  • podwójnie dyniowa pieczeń

    Przepis dodany:
    4.60
    podwójnie dyniowa pieczeń
    Dziś chcę Was zachęcić do spróbowania mojego eksperymentu z dynią. Pora jest na to jak najbardziej odpowiednia, a znudzenie zupą dyniową spowodowało poszukiwanie nowych rozwiązań. Co prawda mąż na pomysł pieczeni w dyni zamiast tradycyjnych...
  • gruszki w syropie

    Przepis dodany:
    4.55
    gruszki w syropie
    Wiem, wiem... Trochę już późno na robienie gruszek, ale moja grusza akurat teraz postanowiła obrodzić, stąd opóźnienie w zaprawach. Jestem jednak przekonana, że możecie jeszcze dostać gruszki odpowiednie do wrzucenia w słoiki. Najlepsze będą...
  • zupa szczawiowa - najprostsza i najpyszniejsza

    Przepis dodany:
    4.66
    zupa szczawiowa - najprostsza i najpyszniejsza
    To będzie chyba mój najkrótszy przepis, nie ma się bowiem co rozwodzić nad przygotowaniem tej zupy. Mogłabym w tym miejscu przekonywać Was do samoczynnego zbierania szczawiu i tylko jego najmłodszych listków, ale jak jest każdy wie - szczaw...
  • czekoladowy zawrót głowy, czyli ciasto-torcik czekoladowy z jagodami

    Przepis dodany:
    4.65
    czekoladowy zawrót głowy, czyli ciasto-torcik czekoladowy z jagodami
    Od dłuższego czasu łaziło za mną to połączenie smaków ale w końcu udało mi się wypróbować tę nieziemską mieszankę: czekolada i jagody (tu niestety borówka amerykańska). Cóż za wykwintne zestawienie! Czekoladę uwielbia chyba każdy,...
  • papryka faszerowana

    Przepis dodany:
    4.49
    papryka faszerowana
    Nastała niewątpliwie najlepsza pora na paprykę faszerowaną. Pomijając już samą cenę za paprykę, szczególnie niską w tym okresie, należy zwrócić uwagę na wyjątkowy aromat tego warzywa. Zimowe nigdy nie dorównają letnim. To samo jest...
  • sałatka z rukoli z truskawkami

    Przepis dodany:
    4.85
    sałatka z rukoli z truskawkami
    Nastał w końcu czas na moje ulubione owoce - truskawki, a z nim szansa na objadanie się moją ukochaną sałatką. Połączenie może Wam się wydać dziwne, sama bym pewnie zareagowała przynajmniej ostrożnie, ale zapewniam, że warto spróbować....
  • kolorowy zawrót głowy czyli rolada łososiowo-szpinakowa

    Przepis dodany:
    4.82
    kolorowy zawrót głowy czyli rolada łososiowo-szpinakowa
    Pewnie zgodzicie się ze mną, że to bardzo efektowne danie. Taki wygląd może onieśmielać początkujących kuchcików, jednak powiem Wam, że to wcale nie takie trudne! Chcecie zabłysnąć przed teściową czy na przyjęciu urodzinowym? Zdecydowanie...
  • zupa fasolowa na wędzonce

    Przepis dodany:
    4.85
    zupa fasolowa na wędzonce
    Dziś przyszła pora na fasolową. Oczywiście można ją robić na setki różnych sposobów, sama też nie trzymam się jednego przepisu, ale dziś opowiem o fasolowej na wędzonce. Na wędzonych kościach dokładniej. Ciężko je dostać, a sieciówki...
  • Co zrobić... z rękami brudnymi po obieraniu buraków?

    Przepis dodany:
    4.72
    Postanowiłam zacząć nowy rodzaj wpisów, w którym zamiast przepisów będę dzieliła się z Wami dobrymi radami, trickami. Pewnie część z Was doskonale może je znać, jednak sama wiem, że nieraz szukałam rozwiązań teoretycznie banalnych...
  • kurczak nadziewany

    Przepis dodany:
    4.66
    kurczak nadziewany
    To jeden z moich ulubionych smaków z dzieciństwa, a ponieważ dorastałam w czasach niezbyt sprzyjających rozwojowi wielkich talentów kulinarnych przez zwyczajny brak dostępności wielu produktów, to uznać to danie można za mistrzostwo sztuki...
  • knedle ze śliwkami

    Przepis dodany:
    4.56
    knedle ze śliwkami
    A jakże, bo niby z czym innym mogłyby być? Wiem, wiem, oczywiście posypać się może mnóstwo odpowiedzi, nie mam zamiaru dyskutować o wyższości takich czy innych knedli. Ja po prostu uwielbiam te z węgierkami i tylko takie robię....
  • potrawka z kurczaka

    Przepis dodany:
    4.72
    potrawka z kurczaka
    A teraz danie z mojego dzieciństwa, zawsze dostawałam je po kłopotach żołądkowych, jako bardzo lekkostrawne i pożywne. W wersji mojej mamy miało jeszcze pokrojoną zieloną pietruszkę, jednak dodaję ją tylko do swojej porcji, skoro mąż nie...
  • Zapiekanka z łososiem

    Przepis dodany:
    4.53
    Zapiekanka z łososiem
    Znów proponuję zapiekaną rybkę, tym razem jest to łosoś w towarzystwie sera, pomidorów, cebuli i brokułów. Rybka tak przyrządzona jest soczysta i bardzo ciekawa w smaku. Zwłaszcza polecam ją tym, którzy do ryb nie mają zbyt wielkiego...
  • śledź w pomidorach

    Przepis dodany:
    4.87
    śledź w pomidorach
    W zasadzie nie powinien się tak nazywać, tylko w sosie pomidorowym, a tak na prawdę najwięcej w nim cebuli i marchwi. Biorąc jeszcze pod uwagę zawartość pomidorów w naszych koncentratach pomidorowych to już całkiem mijamy się z prawdą. Skoro...
  • schab po chłopsku

    Przepis dodany:
    4.55
    schab po chłopsku
    Kiedyś opowiedział mi o tej potrawie pewien kucharz, któremu z kolei ktoś o niej opowiedział... i tak teraz ja Wam o niej opowiem. Składniki są typowe dla polskiej kuchni, bo prócz mięsa to kapusta kiszona, ogórki kiszone i grzyby. Smak, jedyny w...
  • ciasto dyniowo-marchewkowe

    Przepis dodany:
    4.61
    ciasto dyniowo-marchewkowe
    Smak w sam raz na zimę, duża ilość przypraw korzennych ma nas wspomóc w zapobieganiu przeziębieniom, dlatego tak często zimą spożywamy potrawy bogate w cynamon, goździki czy imbir. Nawet zimowe herbatki z tymi przyprawami, nie wspominając już o...
  • sałatka z kurczakiem w pomarańczach

    Przepis dodany:
    4.90
    sałatka z kurczakiem w pomarańczach
    Kolejny pomysł na karnawałowe przekąski - sałatka w zasadzie jest banalna, ale za to jej podanie robi dobre wrażenie. A wiadomo, jak potrawa jest ładnie podana to i lepiej smakuje. Skądś się nawet wzięło powiedzenie zjeść wzrokiem, chociaż...
  • szynka w sosie cebulowo-musztardowym

    Przepis dodany:
    4.51
    szynka w sosie cebulowo-musztardowym
    Już pewnie nie raz wspominałam, ale nie zaszkodzi i tym razem przypomnieć, że gotowanie zaczynamy już w sklepie przy wyborze odpowiedniego produktu. Szyneczka powinna być chuda, najlepiej jakby nie miała żadnych błon i innych białych paskudztw,...
  • marchew z groszkiem "na jarzynkę"

    Przepis dodany:
    4.80
    marchew z groszkiem "na jarzynkę"
    To jeden ze smaków dzieciństwa, który do tej pory uwielbiam, choć zbyt rzadko robię. W chudszych latach był to po prostu cały obiad, ewentualnie dodatek do ziemniaków, w latach sutszych towarzyszył im jeszcze kotlet schabowy lub mielony. Zawsze...
  • ćwikła z chrzanem

    Przepis dodany:
    4.74
    ćwikła z chrzanem
    Ćwikła to jeden z najpyszniejszych dodatków do wędlin, pieczeni i pasztetów w moim rodzinnym domu. Pojawia się do tej pory na naszym świątecznym stole. U nas nazywało się ją po prostu ćwikłą i było oczywiste, że zawiera chrzan, bo bez niego...
  • francuskie kłębuszki - przekąski karnawałowe

    Przepis dodany:
    4.82
    francuskie kłębuszki - przekąski karnawałowe
    Dziś pomysł na bardzo szybką i prostą w wykonaniu zakąskę. Zajadam się często czymś podobnym u przyjaciółki, jednak z uwagi na używaną przez nią paprykę, za którą mój małżonek nie przepada, postanowiłam stworzyć własną konfigurację...
  • kalafior w cieście

    Przepis dodany:
    4.79
    kalafior w cieście
    Rozwieję może od razu wątpliwości czy to kwiat czy warzywo - jedno i drugie. Kalafior jest kwiatem warzywa tzw. kapustnego. Jadamy zgrubiałe łodygi z nierozwiniętymi pączkami kwiatowymi. Uzbrojeni w tę wiedzę zacznijmy przygotowania od umycia...
  • kutia

    Przepis dodany:
    4.87
    kutia
    Kutia przyszła do nas zza wschodniej granicy, choć jadano ją również na polskich kresach wschodnich. Na moim rodzinnym stole zagościła dość niedawno - wcześniej bardzo podobnie przyrządzony mak był farszem w makowcu. Zauważyłam, że...
  • ryba po grecku

    Przepis dodany:
    4.60
    ryba po grecku
    Ryba po grecku gości na polskich stołach wigilijnych od wielu lat i pewnie nikogo już nie zaskoczę tym, że to danie wcale nie pochodzi z Grecji. Sposobów przyrządzania jest oczywiście całe mnóstwo, poczynając już od wyboru ryby, której do tej...
  • skórka pomarańczowa do ciast i innych deserów

    Przepis dodany:
    4.65
    skórka pomarańczowa do ciast i innych deserów
    Skórka pomarańczowa gościła u nas odkąd pamiętam, zawsze w lodówce stał co najmniej jeden jej słoiczek, a w czasach mojego dzieciństwa o pomarańczki było bardzo trudno. Dlatego pewnie mama, a wcześniej babcia, korzystały z każdej okazji...
  • Groch z kapustą inaczej, czyli kapuściany jaś

    Przepis dodany:
    4.68
    Groch z kapustą inaczej, czyli kapuściany jaś
    U nas w domu tej potrawy nie robiło się na Wigilię, więc przepis musiałam wymyślić na podstawie mężowskich wskazówek. Okazało się, że groch z kapustą to tak na prawdę fasola z kapustą. Zresztą po spróbowaniu grochu z kapustą ta wersja mi...
  • Zakwas na barszcz

    Przepis dodany:
    4.47
    Zakwas na barszcz
    Zbliżają się Święta, więc nie zapomnijcie o nastawieniu zakwasu na barszcz! Jego robienie można zacząć już na 10 dni przed Wigilią, a co najmniej na 6 dni przed.Do zakwasu potrzebne będą: buraki (około 1 kg), 1 litr przegotowanej, ciepłej...
  • szynka pieczona z ananasem

    Przepis dodany:
    4.84
    szynka pieczona z ananasem
    Tak? szynk? pieczon? mo?na poda? zarówno na ciep?o do obiadu, jak i na zimno jako w?dlin?. Pierwsz? czynno?ci? powinno by? peklowanie - na 1 litr wody u?y? 2 ?y?ek soli peklowej. Mi?so najlepiej lekko ponak?uwa? szpikulcem, ?eby woda z sol? peklow? mog?y...
  • Zupa dyniowa II - z melonem

    Przepis dodany:
    4.48
    Zupa dyniowa II - z melonem
    Tym razem zupa dyniowa z melonem. Jest o wiele s?odsza, ni? ta podstawowa, ale mo?na j? podostrzy? przyprawami i zakwasi?, nie bez znaczenia jest równie? smak papryki.Dyni i melona miodowego u?y?am w takich samych proporcjach, po oko?o 1/2 kg ka?dego, do...
  • Ry? pra?ony

    Przepis dodany:
    4.65
    Ry? pra?ony
    Jak ze zwyk?ego bia?ego ry?u zrobi? ry? aromatyczny, nietypowy i do tego br?zowy? Oto najprostszy sposób, który na dodatek nie wymaga wcale du?ego nak?adu pracy. Mo?ecie u?y? ry?u z torebki, albo zwyk?ego, kupowanego na kilogramy. Prócz ry?u potrzebny...
  • Zupa dyniowa I

    Przepis dodany:
    4.61
    Zupa dyniowa I
    Zup? dyniow? mo?na przyrz?dza? na wiele sposobów, dzi? opisz? jeden z nich - do?? podstawowy. G?ównym sk?adnikiem jest oczywi?cie dynia, ale sama w sobie jest do?? md?a i niezbyt oryginalna w smaku, stanowi wi?c baz?. Do niej potrzebowa? b?dziemy cebuli...
  • Leczo drobiowe

    Przepis dodany:
    4.57
    Leczo drobiowe
    Leczo jest o tyle fajnym daniem, ?e mo?na je dowolnie zmienia? poprzez dodanie lub odj?cie sk?adnika czy te? ?onglowanie ich proporcjami. Nie mam poj?cia gdzie ko?czy si? leczo a zaczynaj? inne dania, niemniej jednak pod t? czy inn? nazw? potrawa ta jest...
  • bia?a kie?basa w?asnej roboty

    Przepis dodany:
    4.81
    bia?a kie?basa w?asnej roboty
    Tych, którzy obawiaj? si? robienia w?asnych kie?bas musz? uspokoi?: to nic trudnego, wystarczy kilka wskazówek, dobry przepis lub wyczucie i mo?na ?mia?o zabra? si? za robienie w?asnych kie?bas. Z w?dzeniem mo?e by? trudniej, bo do tego jeszcze trzeba...
  • Sola tymiankowa

    Przepis dodany:
    4.91
    Sola tymiankowa
    Ci?gle ucz? si? robi? ryby i ci?gle staram si? do nich przekona?. Generalnie bardzo je lubi? o ile s? smacznie przyrz?dzone i nie... "jad? ryb?". Dlatego wszystkie moje przepisy na ryby zawieraj? tyle elementów dodatkowych. Licz? na to, ?e z czasem b?d?...
  • Zawijańce ziołowe

    Przepis dodany:
    4.55
    Zawijańce ziołowe
    Kolejny z moich eksperymentów kulinarnych zakończył się powodzeniem. Co prawda wydawać by się mogło, że zawijańce wymagają mnóstwa pracy, jednak śmiało mogę powiedzieć, że nie są aż tak pracochłonne. Raczej wymagają wstępnych...
  • Ciasto dyniowe

    Przepis dodany:
    4.67
    Ciasto dyniowe
    Sezon na dynię w pełni, więc nie można przegapić okazji spróbowania pysznego ciasta z tego warzywa. Przepis podaję na niewielką blaszkę (ok. 25 x  10 cm), choć sama robię zawsze z podwójnej porcji, bo tak szybko ciasto znika :) Potrzebny...
  • jarska babka ziemniaczana

    Przepis dodany:
    4.49
    jarska babka ziemniaczana
    Postanowiłam trochę urozmaicić i przygotować coś bezmięsnego. Oczywiście, jeśli tylko macie ochotę, w odpowiednim momencie wystarczy dodać boczek wędzony ;) Tym razem jednak zrobiłam babkę jarską.Potrzebne nam będą 3 duże ziemniaki, 1...
  • zupa grzybowa

    Przepis dodany:
    4.75
    zupa grzybowa
    Powoli można już robić zupy grzybowe, bo natura znów nas bogato obdarowała. Podam przepis na zupę z grzybów suszonych, gdyż jest bardziej uniwersalny :) Nie wiem jakie u Was jada się zupy, ale ja przepadam za gęstymi, aromatycznymi i treściwymi...
  • rolada z boczku

    Przepis dodany:
    4.53
    rolada z boczku
    Zazwyczaj robiłam ją na święta, ale ostatnio króluje na naszym nie tylko świątecznym stole. Boczek jest pyszny na zimno - do kanapek. Najlepiej komponuje się z ćwikłą lub chrzanem. Przed zimą podobno należy zgromadzić w organizmie nieco...
  • Gołąbki

    Przepis dodany:
    4.51
    Gołąbki
    Mmmm gołąbki też należą do moich przysmaków. Ciekawa jestem jak u Was robi się nadzienie. U mnie w domu zawsze do mięsa dodawało się ryżu. Być może początkowo dodawało się go z przyczyn bardzo prozaicznych, jednak z czasem po prostu takie...
  • Chłodnik

    Przepis dodany:
    4.47
    Chłodnik
    Lubicie chłodnik? Ja wprost uwielbiam, tylko mój żołądek ma nieco odmienne zdanie na ten temat ;) Nie wiem jak powinno się robić "prawdziwy" chłodnik, i który w zasadzie chłodnik jest tym "prawdziwym". Opiszę w jaki sposób, niezmiennie od wielu...
  • ogóreczki curry

    Przepis dodany:
    4.83
    ogóreczki curry
    Podobno pyszne, a według mojej jakże obiektywnej opinii, ...również :)  Wszystko przez to, że te ogóreczki nie są bardzo kwaśne, mają posmak miodu i curry, są delikatne. Po prostu palce lizać. Wymyśliłam na próbę kilka słoików i jak...
  • Kanapeczki z wędzonym łososiem

    Przepis dodany:
    4.57
    Kanapeczki z wędzonym łososiem
    A wszystko przez moje poranne nadmorskie wycieczki rowerowe:) Co prawda w soboty rano niewielu rybaków sprzedaje efekty swoich łowów, ja miałam dziś jednak szczęście. Skusił mnie nasz, w przeciwieństwie do norweskiego, łosoś wędzony. Jest...

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).