Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Półka z przyprawami
W kuchni Półka z przyprawami jest już 37 dobrych przepisów:
Co u mnie?
Przepis dodany:Od dawna mnie nie ma. Nie żegnałam się, nie sądziłam, że już nie wrócę. Ale tak wyszło.Wciąż gotuję, wciąż lubię to robić. Ale moja kuchnia sie zmieniła. Dużo więcej jest w niej powtórek i sprawdzonych rozwiązań, zdecydowanie mniej...Roladki drobiowe z suszonymi pomidorami i camembertem
Przepis dodany:Prosty i szybki sposób na kurczaka. Drobne urozmaicenie, a duża zmiana w smaku. Kurczak przygotowany w ten sposób pozostaje bardzo soczysty, a dodatki nadają pełnego smaku i aromatu. Wystarczy gładkie puree ziemniaczane, trochę świeżych lub...Spaghetti z oliwkami i kaparami, czyli obiad w mniej niż 30 minut
Przepis dodany:Gdy nie mam czasu lub ochoty długo stać w kuchni, lub gdy niewiele mam w lodówce, a sklep jakoś nie po drodze najczęściej sięgam po makaron. Wystarczy zaledwie kilka składników i kilkanaście minut w kuchni, aby wyczarować coś pysznego i...Wieprzowina Wellington
Przepis dodany:Znacie sposób na przygotowanie mięsa a'la Wellington? Jeśli nie to czas to nadrobić! Do przygotowania należy użyć najlepszego kawałka mięsa - polędwicy. Zazwyczaj używa się polędwicy wołowej, jednak i wieprzowa sprawdzi się doskonale, a...Buraczane pęczotto (risotto z kaszy pęczak)
Przepis dodany:Co sądzicie o tego typu neologizmach jak pęczotto? Ja, tak samo jak kuchnię fusion, bardzo je lubię! Uważam, że ciągły rozwój i ewolucja (w tym kuchenna) wymusza na nas taki słowotwórstwo i warto wzbogacać język kolejnymi słowami :)A co do...Pierożki wonton
Przepis dodany:Pierogi. Kto ich nie lubi? Ja uwielbiam! Niezależnie od tego, czy to tradycyjne polskie (czyt. ruskie;) czy może arabskie w drożdżowym cieście czy może azjatycka wersja - wonton.I te ostatnie właśnie chcę Wam dziś zaprezentować. Moje nadziane...Rosół orientalny - na zdrowie!
Przepis dodany:Witam po krótkiej przerwie :)Wracam pysznie, energetycznie i zdrowo! Wprawdzie okropne mrozy już odpuściły, ale myślę, ze wciąż warto wspomagać swoją odporność pysznymi daniami. Nikt chyba nie ma wątpliwości, że rosół jest idealny do walki...Pulled pork hamburger czyli wyczesana wieprzowina
Przepis dodany:Zacznę jak wszyscy ostatnio - zima przyszła! ;) Ale, ale... Ma to swoje plusy :) Jest to idealny moment, żeby zrobić to pyszne mięso - pulled pork. Czemu niskie temperatury sprzyjają? Dla właściwego efektu wieprzowinę pieczemy bardzo długo (ale w...Croissants wg Pierre'a Hermé
Przepis dodany:Croissant - łamacz języków i zdobywca podniebień. Ręka do góry ilu z Was potrafi tą francuską nazwę wypowiedzieć poprawnie? No właśnie ;) Ja też nie potrafię. Ale kto by się tym przejmował, gdy te (o dziwo) austriackie rogaliki są takie...Udon z delikatną wieprzowiną
Przepis dodany:Dziś orientalnie, azjatycko. Uwielbiam tą kuchnię. Jest bardzo aromatyczna, szybka, a krótka obróbka termiczna zapewnia doskonale przygotowane składniki - warzywa są chrupkie i jędrne, a mięso mięciutkie i rozpływające się w ustach. Do tego...Domowe frytki (prawie) bez tłuszczu
Przepis dodany:Witajcie! Znów nie było mnie kilka dni... Tak jak pisałam w poprzednim poście - mój styczeń jest jeszcze bardziej zajęty niż grudzień! Jednak staram się znaleźć choć tą odrobinkę czasu dla bloga. Dziś dodam przepis na frytki, które...Krupnik
Przepis dodany:Już styczeń a zimy wciąż ni widu, ni słychu. Coś czuję, że znów śnieg będzie nie na te święta co potrzeba... No ale cóż. Skoro zima za oknem nie chce przyjść, to chociaż przywołam jej trochę w kuchni. Jak? Bardzo prosto - tradycyjną,...Zakręcona tarta warzywna (na orkiszowym spodzie)
Przepis dodany:Nareszcie mam więcej czasu i jestem w stanie zamieścić post :) Święta uwielbiam, jak zwykle spędziłam je w cudownej, rodzinnej atmosferze, jednak w tym roku gorączka przedświąteczna (oraz inne obowiązki) pochłonęły mnie bez reszty - stąd...Życzenia świąteczne 2013
Przepis dodany:Witajcie!Nie zapomniałam o Was i o blogu. Po prostu tegoroczny okres przedświąteczny pochłonął mnie bez reszty. Uwielbiam to! :) Mimo pogody, w tym roku święta czuję pełną gębą!Po świętach wracam do Was, a tymczasem wracam do rodziny, kuchni...Bali - rajska wyspa?
Przepis dodany:Podróże małe i duże - odc. 4 - Bali.Dziś zabiorę Was na Bali. Jest to odległa dla nas wyspa należąca do Indonezji i chyba najciekawsze miejsce z odwiedzonych przez nas podczas ostatniej podróży.Bali pozostawia po sobie niezatarte wspomnienia....Cannelloni z jarmużem i ricottą
Przepis dodany:Ostatnio mnie na blogu ciut mniej. Powodów jest kilka. Już zostałam wciągnięta w przedświąteczną bieganinę. Do tego praca, własne plany, zjazd na uczelni, a na koniec przyplątane przeziębienie sprawia, że ciężko znaleźć chwilę na...Pierogi ze słodką kapustą (pełnoziarniste)
Przepis dodany:Pewnie każdy z Was jadł pierogi z kapustą (i grzybami), a wielu przygotuje je na nadchodzące święta. Na moim wigilijnym stole także pojawią się kapuściane pierogi - jednak ze słodkiej, nie kwaszonej kapusty. W mojej rodzinie jest to tradycyjne...Kotlety mielone z porem i jabłkiem
Przepis dodany:Dziś wariacja na temat bardzo tradycyjnego polskiego dania - kotletów mielonych. Ja zawsze je lubiłam - w dzieciństwie wolałam nawet od schabowych ;) Niestety obecnie jadam bardzo rzadko - ze względu na Jego niechęć do tej potrawy. Czasem jednak...(Bezglutenowe) Chińskie pierożki z wieprzowiną
Przepis dodany:Aż się dziwię, że jeszcze nie było posta z azjatycką kuchnią, którą przecież uwielbiam. Ale nic straconego - dziś wariacja na temat Ha Gao - chińskich pierożków gotowanych na parze. Oryginalnie nadziane są krewetkami, jednak ja...Shoarma - domowa mieszanka przyprawowa
Przepis dodany:Dziś na Wasze życzenie przepis na domową shoarmę. Kto z Was nie lubi czasem przejść się do sieci restauracji na to pyszne mięsko? Otóż ja! Mimo, że sama potrawa jest pyszna, to niestety w knajpie najczęściej mięso jest suche, słabej...Jedzenie w Singapurze
Przepis dodany:Podróże małe i duże - część 3.Ostatnio opowiadałam o tym jak odebrałam Sinagpur. Dziś tematyka bliższa temu blogowi, czyli jedzenie w Singapurze.Tak samo jak i kultura, tak i kuchnia w Singapurze jest bardzo zróżnicowana. Przenikają się tam...Coleslaw
Przepis dodany:Klasyk. Dobra do wszystkiego, choć nie polecam spożywania jej do wszystkiego ;) Niestety nie jest to lekka i małokaloryczna sałatka. Są jednak takie danie, które się nie obejdą bez jej dodatku. U nas jest to shoarma. Chlebek pita i surówka...Rogale świętomarcińskie
Przepis dodany:W kuchni półki z przyprawami powstały dziś tradycyjne rogale marcińskie. No dobra - trochę mniejsze niż tradycyjne.Ciasto półfrancuskie - cudownie maślane i lekkie dzięki warstwom.Nadzienie z białego maku, migdałów i bakalii - niepowtarzalny...Risotto cukiniowo - dyniowe
Przepis dodany:Lubicie risotto? Ja, z każdym kolejnym zjedzonym risotto, lubię je coraz bardziej. Za jego bogatą kremową konsystencję. Za okrągły ryż, który mimo kremowej otoczki pozostaje jędrny w środku. Za to, że za każdym razem można przygotować je...Singapur - Azja europejska
Przepis dodany:Podróże małe i duże - część 2 - Singapur.I tym sposobem znaleźliśmy się w Singapurze. No dobra, nie było tak łatwo ;) Loty zakupione były w promocji, więc połączenia nie były najkrótsze i najłatwiejsze. Podróż z Barcelony do Singapuru...Śniadaniowe inspiracje - jajko w koszulce na sałatce
Przepis dodany:Lubię zjeść dobre śniadanie. Potrafi ono zmienić calutki dzień - na dobry dzień. Wystarczy ten kolorowy, pożywny i smaczny start pełen witamin, aby zgromadzona pozytywna energia przekształciła się w dobry humor.A co może być lepszego na...Polędwica wieprzowa pieczona w musztardzie i szynce + sos pieczeniowo-musztardowy
Przepis dodany:Dziś przychodzę z kawałem mięcha ;) Wprawdzie rzucać nim nie będę, ale za to pokażę sposób jak je przygotować w pyszny sposób. Polędwica wychodzi aromatyczna i soczysta. Do tego na wypuszczonym przez nią soku robi się najlepszy sos do mięsa...Ravioli dyniowe z masłem szałwiowym
Przepis dodany:Tą pastę już widzieliście - pokazywałam ją z okazji World Pasta Day 2013.Wymaga ona od nas nieco pracy, ale efekt jest pyszny! Nie wiem jednak czy polecałabym robienie tego makaronu osobom, które nie mają robota kuchennego o mocnym silniku lub...Ravioli na Światowy Dzień Makaronu
Przepis dodany:Dziś na obiad było ravioli. Zgadniecie czym nadziane? Nie, to nie jest podchwytliwe pytanie ;)A przepis dodam wkrótce.Smacznego Światowego Dnia Makaronu życzy Półka z przyprawami!Podróże małe i duże - Barcelona to tylko początek
Przepis dodany:No to pierwszy odcinek z cyklu "Podróże małe i duże" (klik). Przygotujcie się na długi wpis! Od razu też uprzedzam, ze niektóre zdjęcia są z komórki, więc i jakość średnia ;)Nasza ostatnia podróż rozpoczęła się w Barcelonie -...Razowy domowy makaron
Przepis dodany:W mięsnym obok mnie raz w tygodniu można kupić wiejską kurę. Piękną, żółciutką kurę - idealną na rosół . Dobrałam do niej ładny, gruby plaster giczy wołowej - idealnej na rosół dzięki kolagenowym przerostom. W warzywniaku obok...Makaron z dynią
Przepis dodany:Dziś kolorowo, sezonowo, dyniowo ;) Pomysł na ten makaron podpatrzyłam u Pyzy. Idea mi się spodobała, więc dostosowałam do zasobów spiżarkowych i własnych upodobań i tak o to powstał ten szybki, jesienny obiad lub kolacja. Polecam na jesienną...Pomysł na śniadanie - jajko sadzone w bułce pita
Przepis dodany:Macie czasem więcej czasu, żeby zrobić śniadanie, ochotę na coś specjalnego, ale zupełny brak pomysłu, co by to mogło być? Ja też ;)Ostatnio w takiej sytuacji po prostu wykorzystałam zasoby lodówkowe i standardowe, wszystkim znane jajko...Podróże małe i duże
Przepis dodany:Tym razem podróże duże ;) Tegoroczny wrzesień zapisał się w moich wspomnieniach na całe życie. Cały miesiąc spędziliśmy na walizkach zbierając cenne chwile.2 osoby, 30 dni, 9 lotów, 6 hoteli, 5 krajów, 25kg bagażu, 1142 zdjęcia, 1 lekcja...Ekstra chrupiące placki ziemniaczane
Przepis dodany:Dziś prosto i klasycznie - placki ziemniaczane. Robi się je chyba w każdym polskim domu i o ile przepis podstawowy jest zazwyczaj prawie taki sam, to sposób podania potrafi się mocno różnić. Moja mama serwowała nam je posypane cukrem i...Risotto z kurkami i morelami
Przepis dodany:Dziś w menu sezonowe risotto. Bogate i pełne smaku i piękna złota, polska jesień. Kurki, morele, włoska wędlina, wołowy bulion, czerwone wino. Bogata, kremowa konsystencja risotto sprawia, że wszystkie te aromaty łączą się w harmonijną...Półka z przyprawami 2.0
Przepis dodany:Czas na reaktywację. Czas na półkę z przyprawami 2.0 ;)Część z Was mnie (może) jeszcze kojarzy, część z Was odwiedza mnie po raz pierwszy.Dla porządku się przedstawię.Mam na imię Marta i mieszkam z Poznaniu, choć pochodzę z Koszalina....