Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Prymitywna Kuchnia

W kuchni Prymitywna Kuchnia jest już 234 dobrych przepisów:

  • Tarta ze spodem oreo z jabłkami i cynamonem

    Przepis dodany:
    4.66
    Tarta ze spodem oreo z jabłkami i cynamonem
    No tak, długo nie pisałem i nie poradzi na to nic nawet chicken curry, które dzisiaj zrobiłem i wstawiłem na fan page na Facebooku. Tak, gotuje jeszcze czasem. Zdarza mi się. Ale dzisiaj Ninka mnie położyła na łopatki. Jak wracałem z majówki,...
  • Risotto z borowikami

    Przepis dodany:
    4.65
    Risotto z borowikami
    Żyjecie jeszcze postanowieniami noworocznymi? Ja nie. Bo takich nie czyniłem. Natomiast coś sobie postanowiłem z innego zupełnie powodu. 2 stycznia mój przyjaciel skończył 40 lat, a że jesteśmy z tego samego roku, to uświadomiłem sobie, że i...
  • Makaron z cukinią

    Przepis dodany:
    4.74
    Makaron z cukinią
    Dzisiaj moja mama ma urodziny, więc poniekąd jest to wpis urodzinowy. Jednak nie do końca jest dla mamy, a raczej dla taty. Bo wyobraźcie sobie, że mama zobaczyła u mnie ten makaron z cukinią i zażyczyła sobie (od taty) takie danie na dziś....
  • Creme brulee

    Przepis dodany:
    4.81
    Creme brulee
    No więc jest tak. Zrobiłem creme brulee i trochę padam więc dzisiaj na Wasze szczęście się nie rozpiszę. Robiłem go w tzw. black friday, z czego bardzo się cieszę. Nie chce dawać się opanować przez gorączki kupowania, po prostu wolę...
  • Słodki chutney z suszonych śliwek

    Przepis dodany:
    4.55
    Słodki chutney z suszonych śliwek
    Ten przepis dedykuje mamie, ale tym razem nie mojej, a mojego kolegi Jacka (on wie). Zaraz wyjaśnię dlaczego, ale zanim… Ten przepis powstał, bo ta suszona śliwka na miodzie i winie wyszła mi tak perfekcyjnie jako dodatek do steka z rostbefu,...
  • Smalec ze skwarkami

    Przepis dodany:
    4.65
    Smalec ze skwarkami
    Smalec. Smalec rzec można i Prymitywna Kuchnia to powinna być para. Para od dawien dawna, a tu taki klops. Czy wyobrażacie sobie, że w całej historii Prymitywnej Kuchni ani raz nie pojawił się smalec! Nie ma tu, czy raczej nie było do teraz,...
  • Pure z buraków

    Przepis dodany:
    4.56
    Pure z buraków
    Byłem w tym tygodniu w kilku knajpach, ale chciałem napisać o dwóch. O kulinarnym zauroczeniu i rozczarowaniu. We Wrocławiu Mama Manousche, w Warszawie Ćma by Mateusz Gessler. Zgadniecie co gdzie? Raczej nie będzie trudno. Koszyki to miejsce, w...
  • Piersi kacze długo pieczone

    Przepis dodany:
    4.63
    Piersi kacze długo pieczone
    Zakupiłem ostatnio książkę „Suwała, Baron i inni. Przepisy i opowieści” i jestem pod dzikim jej wrażeniem. To naprawdę konkretnie napisana książka kucharska. Pełna pasji i wiedzy. Jest w niej niezwykle wiele mięcha. Dosłownie i w...
  • Pulpety wołowe w pomidorach Gordona Ramsaya

    Przepis dodany:
    4.89
    Pulpety wołowe w pomidorach Gordona Ramsaya
    Te pulpety wołowe są warte wpisu. Dlatego wracam (i tak pewnie będę tutaj wracał co czas jakiś, ale szczerze, obecnie mniej gotuje, a do tego muszę przejść na dietę, bo mi się od tego gotowania przejadło
  • Halibut z piekarnika

    Przepis dodany:
    4.58
    Halibut z piekarnika
    Taka to przerwa, że mi wstyd się zrobił zupełnie. Szczególnie przed jednym kolegą, który zaczyna dopiero pisać bloga (co prawda o zupełnie innej tematyce), ale kiedy się dowiedział, że Prymitywna Kuchnia to ja, to zażyczył sobie gotowanie na...
  • Brioszki (jak kto woli brioche)

    Przepis dodany:
    4.72
    Brioszki (jak kto woli brioche)
    Oj z pisaniem u mnie ostatnio słabo, żeby nie napisać słabowito. Tak po całości. Niestety po wakacjach średnio z czasem, bo się dzieje… Chociaż wiecie, jak się dzieje, to narzekać nie można. Z drugiej strony jak się dzieje, często...
  • Zupa kurkowa

    Przepis dodany:
    4.87
    Zupa kurkowa
    Od kiedy pewna znana firma na K przesłała mi w prezencie zestaw swoich gotowych zup, a następnie obraziła się na mnie, że wrzuciłem na Fan Page na Facebooku zdjęcie zup z pytaniem czy chcą, żebym skończył z gotowaniem, trochę mi przeszła...
  • Makaron funghi

    Przepis dodany:
    4.60
    Makaron funghi
    Macie pewnie tak czasem, jak mam i ja. Idziecie do sklepu i widzicie piękne pieczarki. No i je kupujecie, sami nie widząc po co. A potem te pieczarki leżą jeden dzień w lodówce, następnie drugi, a trzeciego dnia myślicie… to już czas je...
  • Proste ciasto z rabarbarem

    Przepis dodany:
    4.57
    Proste ciasto z rabarbarem
    Tak się zabieram do wprowadzania nowych przepisów i zabrać się nie mogę… chociaż dziś. No właśnie, wpadł wczorajszy pasztet, to i na szybko wrzucam nieprawdopodobnie proste ciasto, które robiłem z jakiś miesiąc pewnie już temu (jak...
  • Pasztet szefa kuchni (wołowo-wieprzowo-drobiowy)

    Przepis dodany:
    4.86
    Pasztet szefa kuchni (wołowo-wieprzowo-drobiowy)
    Się zrobiło pasztetowo na Prymitywnej Kuchni. No trudno. Jakoś mnie naszła wczoraj wielka chęć na zrobienie pasztetu. Stało się to dość późno, więc pieczenie skończyłem o 3 w nocy. No ale od czego jest weekend i sobota
  • Wegetariański pasztet z soczewicą

    Przepis dodany:
    4.62
    Wegetariański pasztet z soczewicą
    Na Fanpage Prymitywna Kuchnia na Facebooku obiecałem wczoraj wpis. Nie sprawiło to, że mam więcej czasu, tylko więcej zobowiązań. Niestety czasu nie mam więcej i nie gotuje jakoś ostatnio bardzo wiele, ale dzisiaj akurat udało mi się i będzie...
  • Kotlety z dorsza

    Przepis dodany:
    4.51
    Kotlety z dorsza
    Święta, święta i… jest odrobina czasu, żeby wrzucić coś na Prymitywną Kuchnię Więc wrzucam. Tym razem przepis, który robiłem jakiś czas temu zainspirowany pismem „jamie”, firmowanym oczywiście przez Jamiego Oliviera. Pana,...
  • Tatar z udźca wołowego

    Przepis dodany:
    4.80
    Tatar z udźca wołowego
    No i pierwszy raz Prymitywna Kuchnia użyła dzisiaj maszynki do mielenia mięsa. Elektrycznej maszynki. Takiej profi, że ho ho No, a że przyjechali do mnie rodzice w odwiedziny (jutro w szkole grają lekko spóźniony „Dzień Babci i...
  • Spaghetti z sosem pomidorowym i pomidorkami koktajlowymi

    Przepis dodany:
    4.82
    Spaghetti z sosem pomidorowym i pomidorkami koktajlowymi
    To takie danie na szybko, więc się nie rozpiszę, bo jest już grubo po północy, a ja w zasadzie przygotowałem je sobie na jutro. Dzień kolejny zapowiada się znów od rana do nocy, wiec trzeba się jakoś ratować. Danie, a w zasadzie po prostu...
  • Włoski zapiekany makaron z mięsem, cukinią i fasolą

    Przepis dodany:
    4.86
    Włoski zapiekany makaron z mięsem, cukinią i fasolą
    Krótki wypad w Dolomity na narty. Ferie. Ja jestem maksymalnie zadowolony, bo wyjazd mimo, że krótki okazał się niezwykle owocny. Owocny przede wszystkim w naukę Ninki jazdy na nartach. Poszło jej perfekcyjnie, tak że trzeciego dnia wjeżdżała...
  • Najprostszy gulasz wołowy

    Przepis dodany:
    4.67
    Najprostszy gulasz wołowy
    Ten przepis musiałem wpisać od razu, żeby zachować równowagę pomiędzy weganizmem, a mięsożerstwem
  • Wegańska zupa z czerwoną soczewicą

    Przepis dodany:
    4.52
    Wegańska zupa z czerwoną soczewicą
    Nie wiem co napisać. Trochę się odzwyczaiłem, a tymczasem zrobiłem sobie dzisiaj zupę i wypadałoby coś o niej napisać. Np. że jest wegetariańska. Albo, że wegańska. A tymczasem nie mam kompletnie pomysłu jak się za to zabrać. Dawno nie...
  • Muffinki cytrynowe

    Przepis dodany:
    4.78
    Muffinki cytrynowe
    Wczoraj z Ninką był dzień dość rozpustny. Najpierw poszliśmy do radia, nagrać audycję na przyszły tydzień. To był pierwszy raz Ninki w radio i sama przyznała, że była dość mocno nieśmiała. W sumie jednak audycja wyszła nam całkiem ok....
  • Pęczak z warzywami i kolendrą

    Przepis dodany:
    4.51
    Pęczak z warzywami i kolendrą
    Kiedy idę z Jackiem do Aioli na Placu Konstytucji, to mogę być pewny, że choć weźmie największego hamburgera, to zawsze zrezygnuje z porcji frytek na rzecz dodatkową „sałatkę”. Ta „sałatka” to właśnie kasza pęczak z...
  • Ryż po chińsku z żółtą papryką i jajkiem

    Przepis dodany:
    4.77
    Ryż po chińsku z żółtą papryką i jajkiem
    Bardzo szybkie danie, ale wyjątkowo ciekawe. W Chinach co prawda, jak wiecie byłem dawno temu, ale właśnie wtedy poznałem połączenie jajka z ryżem. Ciekawe, szczególnie że zawsze w połączeniu z warzywami, których nie przyszło by mi do głowy...
  • Polędwiczka wieprzowa w sosie z borowików

    Przepis dodany:
    4.74
    Polędwiczka wieprzowa w sosie z borowików
    W ubiegłym tygodniu zaszalałem tylko raz. W sumie to bez sensu kompletnie to jechanie od już kilku dobrych tygodni na sabłejach, nortfiszach czy kanapkach z kosty. Bez sensu. Jednak nie mam zupełnie czasu. Praca, praca, praca. Zresztą widzicie, cicho...
  • Jedwabisty hummus z kolendrą

    Przepis dodany:
    4.72
    Jedwabisty hummus z kolendrą
    To będzie niezwykle krótki wpis, ponieważ pewna pani, w pewnym mieście, czy jakoś tak… No w każdym bądź razie najmądrzejsza pani od hummusu, napisała gdzieś (pewnie na swoim blogu kulinarnym, a jakże), że dobry hummus można zrobić...
  • Najprostsza pasta z tuńczyka

    Przepis dodany:
    4.60
    Najprostsza pasta z tuńczyka
    Dzisiaj znów szybki, krótki przepis. Ostatnio dość często zaglądam do takiego niedaleko mnie fast foodu. Niestety. Chociaż staram się już mniej. Fast food nazywa się Subway, jest amerykański i sprzedaje wielkie kanapki. Pewnie znacie Ale nie o...
  • Zupa dyniowa z czerwoną soczewicą

    Przepis dodany:
    4.70
    Zupa dyniowa z czerwoną soczewicą
    Dzisiaj się nie rozpisuje, bo w sumie nie byłoby tak szybko tego przepisu, gdyby nie jedna z Facebookowych fanek profilu PrymitywnaKuchnia.pl, która… no pisząc wprost wymogła, czy delikatniej, przyspieszyła proces powstawania zupy Zupy dość...
  • Golonka w piwie

    Przepis dodany:
    4.50
    Golonka w piwie
    To mój golonkowy debiut. Kiedyś nawet na golonkę bym nie spojrzał. Przyszedł jednak taki czas, że kiedyś wracając znad morza (jako szczyl z liceum, pewnie mniej więcej tak), tata zamówił golonkę w knajpie, która słynęła podobno na tamten...
  • Sajgonki z mięsem

    Przepis dodany:
    4.59
    Sajgonki z mięsem
    Długo się za to zabierałem, ale w końcu się udało. Sajgonki. Kiedyś kupiłem arkusz papieru ryżowego, ale tak sobie leżał i leżał… i leżał. Aż się zepsuł. Papier ryżowy. Wyobrażacie sobie ile musiał leżeć? Ostatnio jednak...
  • Tymiankowy burger

    Przepis dodany:
    4.68
    Tymiankowy burger
    Wczoraj wyjątkowo potrzebowałem mocy. O ziemniakach na ostro już pisałem, pretekstem do nich miała być kupiona wcześniej mielona wołowina. Zrobiłem burgera (dość dawno nie jadłem, nie wiem czy to dobrze;). Trochę innego niż zazwyczaj,...
  • Piekielnie ostre ziemniaki

    Przepis dodany:
    4.88
    Piekielnie ostre ziemniaki
    Nie przypominam sobie, choć to zupełnie możliwe, żebym pisał tutaj o najostrzejszej potrawie jaką jadłem w Chinach (jeśli pisałem, to pewnie też wspomniałem, że przy tamtej okazji jedyny raz mnie tak poważnie oszukano na kasę, wręczając w...
  • Makaron z chorizo i szpinakiem

    Przepis dodany:
    4.54
    Makaron z chorizo i szpinakiem
    Dziś koniec wakacji. Bardzo intensywnych dla mnie. Z każdej strony. Ale też niezapomnianych. Przede wszystkim dla tego czasu spędzonego z Ninką. Wspominałem już o tym w poprzednim (kiedy to było?) poście, zresztą też o makaronie, ze szpinakiem i...
  • Pasta z gorgonzolą i świeżym szpinakiem

    Przepis dodany:
    4.91
    Pasta z gorgonzolą i świeżym szpinakiem
    Oj dawno mnie tu nie było. Aż mi wstyd. Mam nadzieje, że jednak uda mi się podnieść tą włoską pastą z gorgonzolą i świeżym szpinakiem. Hm, w zasadzie ten przepis miałem już podać jakiś czas temu (bo nie jest to świeżynka, w te upały...
  • Kompot z agrestu i porzeczek

    Przepis dodany:
    4.79
    Kompot z agrestu i porzeczek
    Wczoraj wrzuciłem na Facebook zdjęcie śniadania. Takiego fit, zdrowego i w ogóle ten teges. Owoce znaczy. Agrest, porzeczka – czerwona i biała. Pojawił się jakiś złośliwy komentarz, że to niby dobre dla królika. Może. Fakt jest jeden....
  • Oliwki na przystawkę

    Przepis dodany:
    4.73
    Oliwki na przystawkę
    Zawsze kiedy jestem w Portugalii poluję na tamtejsze przystawki. Co ciekawe, nie każdy o tym wie, w Portugalii podaje się przystawki bez pytania (to jeszcze normalne, u nas, jak i w wielu europejskich krajach to po prostu poczęstunek od restauracji),...
  • Hummus z zielonym pieprzem

    Przepis dodany:
    4.72
    Hummus z zielonym pieprzem
    Bardzo mnie wzięła ochota na wołowinę z sosem z zielonego pieprzu. Stąd zakup zielonego pieprzu w zalewie. No i genialne bitki wołowe z zielonym pieprzem. Na słoiczku zobaczyłem jednak, że po otwarciu zielony pieprz trzeba zużyć w ciągu 5 dni....
  • Bitki wołowe w sosie z zielonego pieprzu

    Przepis dodany:
    4.63
    Bitki wołowe w sosie z zielonego pieprzu
    To danie bije swoją skromnością. Zobaczcie, tak naprawdę tylko 6 składników (plus olej do smażenia i sól). Proste, prymitywne. Jednak z drugiej strony czaruje świetnością. Głęboki smak wołowiny, wzmocniony wybitnym aromatem zielonego pieprzu....
  • Sałata z kurczakiem grillowanym na ostro

    Przepis dodany:
    4.66
    Sałata z kurczakiem grillowanym na ostro
    No dobra. Zapuściłem się. Trzy prawie tygodnie bez wpisu, albo i nawet pełne trzy. Kompromitacja. Całkowita. Ale wracam, nie obiecuje, że regularnie bo dzieje się tak wiele, że sam nie wiem… No więc dzisiaj kurczak rewelacja, na ostro z...
  • Lasagne bolognese

    Przepis dodany:
    4.57
    Lasagne bolognese
    Prymitywna kuchnia ma ogrom pracy. Może kiedyś to opiszę. Ale chyba jeszcze ze wcześniej. No i nie jest tak, że nic nie gotuje. Piątek był dniem mega gotowania. Krewetki, rosół… no i mięso na hit. Tego jeszcze nie było. Lasagne bolognese....
  • Makaron z włoskim sosem pomidorowym

    Przepis dodany:
    4.68
    Makaron z włoskim sosem pomidorowym
    Dzisiaj bardzo szybki, wegetariański wpis. Szybki, bo się zorientowałem, że jeszcze tego nie było. A to przecież klasyka. Tak mi się przynajmniej wydaje. Taki mega prosty, bezmięsny. Praktycznie same pomidory i bazylia. Z nutą parmezanu, czosnku i...
  • Ciasto z truskawkami

    Przepis dodany:
    4.89
    Ciasto z truskawkami
    Pogoda przyszła i się człowiekowi nie chce gotować. Grillować to i owszem. Ostatnio robiliśmy grilla na 25 osób. We dwóch ledwo nadążaliśmy. No ale było warto. Dzisiaj na szybko, bo chociaż nic nowego nie robiłem, to mam zaległe ciasto,...
  • Tatar z ligawy

    Przepis dodany:
    4.50
    Tatar z ligawy
    Dzień po mojej drugiej osiemnastce, poszliśmy z kolegą Tomaszem do wspaniałego miejsca zwanego „Restauracją Kresowiak”. Cudowne miejsce z klimatem. Nie spotkacie tam fantazyjnych młodych szczupłych zwinnych niedoświadczonych...
  • Tarta czekoladowa z truskawkami (bez pieczenia)

    Przepis dodany:
    4.74
    Tarta czekoladowa z truskawkami (bez pieczenia)
    Mówi się, że młodość musi się wyszumieć. Mówi się, że młodość pozwala na głupstwa. Ktoś mądry dodał też, że młodość jest piękna właśnie nie dlatego, że pozwala popełniać głupstwa, ale bo daje czas, żeby je naprawić. No to...
  • Cukinia z grilla

    Przepis dodany:
    4.73
    Cukinia z grilla
    Pewnie przed kolejnym weekendem majowym każdy zastanawia się czy pogoda pozwoli wystawić grilla. Albo pojechać na grilla. Lub może odwiedzić kogoś kto grilla posiada. Bo tradycję nowoczesnej polski trzeba kultywować. Ja postanowiłem inaczej....
  • Zupa krem z białych szparagów

    Przepis dodany:
    4.55
    Zupa krem z białych szparagów
    Jak tak dalej pójdzie to Prymitywna Kuchnia zacznie się nazywać Szparagową Kuchnią. Jakiegoś szału dostałem. Tak jak pisałem już od 18 lat podziwiam co roku szparagi (tak, już niebawem druga osiemnastka, dlaczego do tej pory nikt nie wpadł, że...
  • Pizza z sosem śmietanowym ze szparagami

    Przepis dodany:
    4.58
    Pizza z sosem śmietanowym ze szparagami
    Napiszę tylko tyle – pizza ze szparagami, do tego w białym sosie, tak intensywnie tymiankowym, to poezja. Na ogródku przyuważyłem, jak mi pięknie wyrósł świeży tymianek. Ostatnio zaraz po zimie w zasadzie wyciąłem wszystkie stare...
  • Szparagi białe i zielone z piekarnika

    Przepis dodany:
    4.64
    Szparagi białe i zielone z piekarnika
    Białe szparagi są niezwykle wredne. Zdecydowanie bardziej od zielonych. Sposób na obieranie zielonych na pewno już znacie z kanału Prymitywnej Kuchni na Youtube. Film z obierania białych nie nadaje się do publikacji. Wyobraźcie sobie, że musiałem...
  • Zielone szparagi sadzone

    Przepis dodany:
    4.90
    Zielone szparagi sadzone
    Nawet nie wiecie jak się cieszę, że szparagi wróciły. Wczoraj pisałem o tym, że mamy obecnie zasyp „młodych” warzyw i owoców. Na całe szczęście świeże szparagi są tylko na wiosnę i raczej nie spotyka się ich w sklepach w zimie...

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).