Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Przepisy kulinarne i porady dla domu

W kuchni Przepisy kulinarne i porady dla domu jest już 235 dobrych przepisów:

  • DOMOWA KOSTKA ROSOŁOWA DROBIOWO-WOŁOWA

    Przepis dodany:
    4.65
    3 liście laurowe5 ziaren ziela angielskiego10 ziaren kolendry10 ziaren czarnego pieprzu100g cebuli30g liści świeżego lubczyku / ewentualnie suszony lub opuścić pozycjępęczek natki pietruszki1 antrykot bez kości350g podudzi z kurczaka bez...
  • DOMOWA KOSTKA ROSOŁOWA WARZYWNA

    Przepis dodany:
    4.80
    3 liście laurowe15 ziaren ziela angielskiego3g suszonych borowików20 ziaren czarnego pieprzu50g liści świeżego lubczykukilka gałązek rozmarynupęczek natki pietruszki1/3 pęczka koperku50g parmezanu (opcjonalnie)500g marchwi200g selera100g białej...
  • MAKOWE GWIAZDECZKI

    Przepis dodany:
    4.61
    20 sztuk 120 g mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej100 g masła1 żółtko4 łyżki cukru pudru2 łyżki suchego makuPrzygotowane składniki dokładnie zmiksować i wstawić na godzinę do lodówki. Następnie zagnieść z nich jednolite...
  • KUTIA

    Przepis dodany:
    4.87
    1 szklanka pęczaku¾ szklanki maku½ szklanki cukru4 łyżki miodubakaliewanilia¾ szklanki  śmietany (nie musi być!) Pęczak starannie opłukać zimna wodą, następnie zalać 3 szklankami wrzącej wody. Gotować powoli na wolnym ogniu ok. 1...
  • WANILIOWE CIASTECZKA Z RUDOLFEM

    Przepis dodany:
    4.61
     41 sztuk180 g zimnego masła200 g cukru pudru350 g mąki pszennej1 duże jajko1 żółtko2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski waniliiszczypta soliWszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować, aż ciasto będzie tworzyło...
  • BATONIKI ŻURAWINOWE Z AMARANTUSEM

    Przepis dodany:
    4.56
    1 szklanka płatków owsianych½ szklanki ekspandowanego amarantusa10 orzechów laskowych obranych ze skorupek i rozdrobnionych½ szklanki słonecznika1/3 szklanki suszonej żurawiny 2 – 3 łyżki naturalnego miodu1 łyżeczka oliwy z oliwek1 łyżeczka...
  • BABECZKI Z OWOCAMI I KREMEM BUDYNIOWYM

    Przepis dodany:
    4.50
     8 foremek 12 cm160 g zimnego masła 280 g mąki pszennej tortowej 40 g mąki ziemniaczanej 120 g cukru 3-4 łyżki wody (bardzo zimnej)1 jajko (L) galaretka np. cytrynowaMasło, mąki, cukier i jajko umieścić w misie malaksera, posiekać. Pod...
  • KOKTAJL ANANAS - BANAN

    Przepis dodany:
    4.76
    1 mały banan 3-4 plastry ananasa200 ml mlekaSkładniki blendujemy
  • ŁOSOŚ z pieczonymi burakami i sosem chrzanowym

    Przepis dodany:
    4.84
    1 filet z łososia, ok. 150gSólPieprzOlej do smażenia2 buraki1 łyżeczka majeranku1 łyżeczka oliwy1 łyżeczka octu balsamicznego1 łyżka jogurtu1 łyżeczka chrzanuOdrobina soku z cytrynyBuraki dokładnie obrać i zawinąć w folię aluminiową....
  • DORSZ zapiekany ze szparagami

    Przepis dodany:
    4.63
    250g fileta z dorsza½ opakowania szparagów2 łyżki pesto z bazyliiłyżeczka  masłasól i pieprz do smakuoliwaDorsza opłukać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Formę do zapiekania wysmarować masłem. Szparagi umyć, oderwać zdrewniałe...
  • NALEŚNIKI Z OWOCAMI

    Przepis dodany:
    4.74
    2 jajka1 bananszczypta waniliiSkładniki blendujemy i smażymy naleśniki. Dodajemy owoce i jogurt naturalny. 
  • ŁOSOŚ z sezamem

    Przepis dodany:
    4.76
    1 filet z łososia1 łyżka sosu sojowego1 łyżka oleju sezamowegosok z cytryny do smaku Wymieszaj sos sojowy, olej sezamowy i sok z cytryny i posmaruj filet. Odstaw do lodówki na 15-20 minut. Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Łososia umieść na folii...
  • WĘDLINA – PIERŚ Z INDYKA

    Przepis dodany:
    4.62
    1 kg piersi z indyka3 łyżki oliwy3 łyżki sosu sojowego1 łyżka miodu1 łyżka octu balsamicznego1 łyżeczka czosnku granulowanego1 łyżeczka suszonego oregano1 łyżeczka suszonej bazylii1 łyżeczka wędzonej, słodkiej paprykisól morskaświeżo...
  • ŁOSOŚ z bakłażanem

    Przepis dodany:
    4.78
    1 filet z łososia1 mały bakłażan1 średni pomidor2 łyżki oliwypieprztymianeksok z cytrynyNatrzyj filet pieprzem, rozmarynem i skrop sokiem z cytryny. Owiń szczelnie rybę folią aluminiową, natartą łyżką oliwy. Piecz 40 minut w temperaturze 180...
  • CIASTECZKA OWSIANE DIETETYCZNE

    Przepis dodany:
    4.79
    1,5 szklanki gęstego musu jabłkowego1 jajko3 łyżki oliwy1 łyżeczka aromatu migdałowego½ szklanki otrębów pszennych½ szklanki otrębów granulowanych (użyłam śliwkowych)1 szklanka płatków owsianych górskich3 łyżki siemienia lnianego2...
  • ŁOSOŚ zapiekany ze szpinakiem i mozzarelLą

    Przepis dodany:
    4.87
    1 filet z łososia10 gniazd mrożonego szpinaku2 ząbki czosnku1 cebula1 opakowanie mozarellisok z cytryny oliwa z oliwekZ fileta wytnij skórę, umyj go, osusz, a następnie skrop skokiem z cytryny, posyp solą i pieprzem. Jeśli jest czas odstaw na 30...
  • CIASTECZKA CZEKOLADOWE NIGELLI

    Przepis dodany:
    4.57
    24 sztuki250 g miękkiego masła150 g cukru pudru40 g kakao300 g mąki½ łyżeczki sody oczyszczonej1 łyżeczka proszku do pieczeniaRozgrzej piekarnik do 170 C i wyłóż blachę papierem do pieczenia.Utrzyj w misce masło z cukrem. Kiedy otrzymasz...
  • TORT Z MASĄ MASCARPONE I CAPPUCCINO

    Przepis dodany:
    4.65
    Biszkopt:7 jajek w temperaturze pokojowej1 szklanka cukru1 szklanka mąki1/3 szklanki maki ziemniaczanej Dno formy o średnicy ok. 25-26 cmwyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować i nie wykładać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C...
  • OWSIANKA Z JABŁKIEM I CYNAMONEM

    Przepis dodany:
    4.80
    1 szklanka mleka½ szklanki wody4 łyżki płatków owsianych1 jabłkocynamonrodzynkiPłatki zalać wodą i zagotować, dolać mleko, dodać rodzynki i ponownie zagotować. Jabłko zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Dodać do owsianki, posypać...
  • DOMOWA BIAŁA KIEŁBASA

    Przepis dodany:
    4.66
    3 kg kiełbasy1,5 kg chudej łopatki wieprzowej1,5 kg karkówki wieprzowej6 g cukru (po 2 g na 1 kg mięsa)6 – 7,5 g czarnego pieprzu ziarnistego (po 2 g na 1 kg mięsa, ale jeśli ma być ostrzejsza to można dodać jeszcze po 0,5 g na kilogram)6 – 8...
  • FAWORKI

    Przepis dodany:
    4.74
    Duża porcja na ok. 2 pateryCiasto:400 g mąki pszennej tortowejszczypta soli50 g masła (3 - 4 łyżki)1 jajko4 żółtka1 łyżka cukru pudru4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 12% (może być mniej, zależy jak chłonie mąka)1 łyżka spirytusu lub...
  • ŁOSOŚ pieczony w marynacie miodowo-imbirowej

    Przepis dodany:
    4.78
    200 g łososia½ cebuli1 łyżka miodu½ ząbku czosnku1 łyżeczka startego imbiru1 łyżeczka natki z pietruszki3 łyżki sosu sojowego2 łyżki soku pomarańczowegobrokuł1 łyżeczka sezamu3 łyżki ryżu dzikiegoMiód wymieszać z sokiem...
  • MAKOWIEC Kazi

    Przepis dodany:
    4.77
    Ciasto:125g mąki tortowej125g mąki ziemniaczanej250g cukru6 jajek2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia½ kostki margaryny (rozpuszczona i ostudzona)Żółtka ubić z cukrem, dodać mąki, margarynę, proszek, wymieszać na jednolitą masę. Białka...
  • TORT ORZECHOWY Babci Janki

    Przepis dodany:
    4.73
    Tortownica 26 cmCiasto:150g zmielonych orzechów (włoskie, laskowe)10 jajek1 szklanka cukru3 łyżki bułki tartej3 łyżki mąki½ łyżeczki proszku do pieczeniaUbić 10 żółtek z cukrem dodać zmielone orzechy, wsypać bułkę tartą, mąkę i...
  • ŁOSOŚ ze szpinakiem

    Przepis dodany:
    4.76
    200 g łososia350 g liści szpinaku (2/3 opakowania mrożonego)3 liście sałatyduży pomidorświeża bazylia1 łyżka jogurtu naturalnegosól czosnkowaoreganopieprzcytrynaŁososia posypać solą czosnkową oregano i pieprzem, owinąć w folię aluminiową...
  • KREM Z POMIDORÓW Z SEREM MOZZARELLA

    Przepis dodany:
    4.81
    •  1 puszka pomidorów•  1l bulionu•  2 świeże, średniej wielkości pomidory•  1 łyżka masła•  woda•  sól, pieprz•  oregano, bazylia•  ser mozzarellaDo garnka wrzucić zawartość puszki z...
  • ZUPA KREM Z BIAŁYCH SZPARAGÓW

    Przepis dodany:
    4.60
    •  2 pęczki białych szparagów•  1 duża cebula•  4 łyżki masła•  1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej•  1 litr bulionu jarzynowego lub drobiowego•  drobno zmielony pieprz•  100 ml śmietanki...
  • KRUPNIK NA KOŚCIACH

    Przepis dodany:
    4.70
    2-3 kości od schabu (zależy jak są duże i mięsne) kilka plastrów wędzonego boczkukilka suszonych grzybków3 marchewki2 pietruszkikawałek selera1 cebula4-5 ziemniaków2 ząbki czosnku (nieobrane)1.2 szklanki kaszy jęczmiennej (perłówki)sól,...
  • KACZKA W CAŁOŚCI PIECZONA Z JABŁKAMI

    Przepis dodany:
    4.60
    kaczka – ok. 2,5 kg2 twarde, kwaśne jabłka2 cebule + 1 do sosukilka gałązek tymiankukawałek świeżego imbiru2 marchewkikawałek selerakawałek pora1 łyżka cukru pudru1 łyżka koncentratu pomidorowego1 szklanka czerwonego winasól, pieprzUmytą i...
  • KAPUSTA Z GRZYBAMI (NA PASZTECIKI)

    Przepis dodany:
    4.78
    250 g mrożonych podgrzybków500 g kiszonej kapusty1 cebula2 łyżki oliwy + 2 łyżki oliwy extra vergine½ szklanki białego wina lub domowego buliony (ewentualnie wody)¼ szklanki wody½ łyżki posiekanej natki pietruszki½ łyżeczki kminku1 łyżka...
  • ZUPA Z PIECZONEJ DYNI

    Przepis dodany:
    4.75
    ·        1 średniej wielkości dynia·        2 ząbki nieobranego czosnku·        1,5 litra bulionu...
  • PASZTECIKI DROŻDŻOWE Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

    Przepis dodany:
    4.47
    Ilość 40 sztuk3 żółtka w temperaturze pokojowej100g masła, bardzo miękkiego35g świeżych drożdży lub 8g instant1 łyżka cukru250 ml ciepłego mleka350g mąki pszennej¾ łyżeczki soliNadzienie:Kapusta z grzybamiNa wierzch:1 żółtko1 łyżka...
  • KARP W GALARECIE KLAROWANEJ

    Przepis dodany:
    4.47
    1,5 kg karpia1,5 l wody1 szt. włoszczyzny5 ziaren pieprzu750 ml wywaru rybnego1 łyżeczka żelatyny2 łyżeczki octu2 szt. białka2 szt. liścia laurowegowywar Przygotować filety. Każdy porcjować w poprzek na kawałki 3-4 cm. Z głowy karpia,...
  • ZUPA Z KALAREPY z czarnuszką

    Przepis dodany:
    4.76
    ·        500 ml bulionu warzywnego ·        4 kalarepki·        2 ząbki czosnku (opcjonalnie)·        zioła:...
  • PSTRĄG Z KURKAMI

    Przepis dodany:
    4.83
    2 pstrągi1 łyżka soku z cytryny3 – 4 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej na panierkęmasło klarowane do smażenia3 garści kurek1 cebula5 -6 łyżek śmietany kremówki 30%1 łyżeczka masłaświeży tymianeksól, pieprz ziołowyPstrągi ...
  • PIECZONE FRYTKI

    Przepis dodany:
    4.70
    1 kg ziemniakówpapryka słodkasólpieprztymianekmajeranekZiemniaki myjemy i obieramy. Kroimy w słupki i płuczemy pod bieżącą wodą w sitku (pozwoli to pozbyć się nadmiaru skrobi). Ziemniaki osuszamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do...
  • ZUPA PIECZARKOWO-GRZYBOWA z kaszą jęczmienną

    Przepis dodany:
    4.82
    ·        500 ml bulionu warzywnego ·        250g pieczarek (może być więcej)·        125g suszonych grzybów np....
  • WĄTRÓBKA WIEPRZOWA

    Przepis dodany:
    4.88
    600 g wątróbki wieprzowej3 cebule4 ząbki czosnku2 liście laurowe4 ziarenka ziela angielskiegoolejmąka pszennaWątróbkę oprószamy mąką, podsmażamy krótko na oleju do zarumienienia. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i pokrojoną w talarki...
  • PIECZONE GĘSIE NOGI Z MAJERANKIEM I ROZMARYNEM

    Przepis dodany:
    4.86
    2 duże gęsie nogiSłodka paprykamajeranek2 gałązki świeżego rozmarynu2 listki laurowesól, pieprzchilliNogi oczyścić, opłukać i delikatnie naciąć skórkę w kilku miejscach. Natrzeć solą, pieprzem, słodką czerwoną papryką i majerankiem....
  • ŻEBERKA PIECZONE

    Przepis dodany:
    4.48
    ugotowane żeberka (z wywaru na zupę)musztardamiódsos balsamicznysól, pieprzchilliPrzygotować marynatę z powyższych składników dostosowując proporcje do własnego smaku. Marynata musi być płynna, żeby dało się nią posmarować mięso.Tak...
  • RYŻ z jabłkami

    Przepis dodany:
    4.72
    1 1/2 szklanki ryżu lub 2 torebki1 1/2 szklanki wody1 1/2 szklanki mleka1 łyżka margaryny1 szczypta soli1 kg jabłek winnych2 jajka6 łyżek cukrucynamonJabłka obrać, pokroić w plasterki, dodać do nich zmielony cynamon.Ryż ugotować dodając do...
  • GULASZ WĘGIERSKI DO PLACKÓW

    Przepis dodany:
    4.80
    1kg łopatki wieprzowej1 duża papryka czerwona1 duża cebula4 średnie ogórki kiszone2 puszki krojonych pomidorów1,5łyżeczki słodkiej papryki1 niepełna łyżeczka ostrej papryki2 łyżeczki (spore) kminku mielonego1 łyżka smalcu4 ziarna ziela...
  • BOTWINKA

    Przepis dodany:
    4.50
    ·        pęczek botwinki ok. 400-500 g·        1 nieduży burak·        1 mała marchewka·        1 pietruszka...
  • BATATY GRILOWANE

    Przepis dodany:
    4.59
    2 duże bataty lub 4 małe4 łyżki oliwy z oliwek2 łyżki sosu sojowego2 łyżki octu balsamicznegosok z cytrynyBataty umyć, obrać i pokroić na plastry o grubości ok. 1 cm. Składniki marynaty wymieszać i umieścić w niej plastry batatów (na ok....
  • INDYK W CAŁOŚCI

    Przepis dodany:
    4.69
    1 indyk (4 – 5 kg)Masłosól, pieprzmajeraneksłodka paprykasok z cytrynyprzyprawy wg uznaniaIndyka natrzeć w środku i na zewnątrz masłem, solą, pieprzem, majerankiem i słodką papryką oraz innymi przyprawami (można skropić sokiem z cytryny)....
  • ZUPA JARZYNOWA

    Przepis dodany:
    4.91
    noga z kurczaka bez skóry2 małe ziemniaki1 marchewka1 pietruszka½ małego poraPrzygotować wywar z mięsa gotując w 0,8l zimnej wody. Do wywaru wrzucić rozdrobnioną włoszczyznę i pokrojone ziemniaki. Gotować aż ziemniaki staną się miękkie....
  • PIECZARKI Z GRILLA w czosnkowej marynacie

    Przepis dodany:
    4.90
    1 duża cukinia2 ząbki czosnku¼ szklanki oliwy z oliweksólpieprzzioła (oregano, tymianek, majeranek)Pieczarki umyć, osuszyć. W miseczce wymieszać oliwę, z solą, pieprzem, sprasowanymi ząbkami czosnku i ziołami. Pędzelkiem smarować pieczarki...
  • PIECZONA PIETRUSZKA

    Przepis dodany:
    4.82
    4 porcje1 kg pietruszki2 główki czosnkusól morskapieprz czarny1/3 szklanki miodu50g masła3 łyżki oliwyzmielona paprykaziołaPiekarnik nagrzać do 200 stopni C. Pietruszkę umyć i zgrubnie oskrobać, osuszyć, pokroić i włożyć do większej...
  • SZASZŁYKI Z KREWETEK W SŁODKO-OSTREJ MARYNACIE

    Przepis dodany:
    4.89
    500 g obranych krewetek2 łyżki miodu1 papryczka chili, drobno posiekana1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę2 łyżki soku z cytryny lub octu balsamicznego1 łyżka posiekanej kolendryKrewetki rozmrażamy. Obieramy. Patyczki do szaszłyków...
  • ZUPA Z FASOLKI SZPARAGOWEJ

    Przepis dodany:
    4.78
    ·        1,5 szklanki fasolki szparagowej·        3 łyżki groszku konserwowego·        1 cebulka·        1...

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).