Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Pyszne i zdrowe

W kuchni Pyszne i zdrowe jest już 25 dobrych przepisów:

  • Sernik na zimno na kruchym spodzie

    Przepis dodany:
    4.68
    Sernik na zimno na kruchym spodzie
    Ma wszystko to, co powinien mieć dobry sernik na zimno - wyczuwalny kruchy spód, kremową słodką masę serową z nutą wanilii i dodatki, które nadają charakter: świeże maliny na wierzchu, a dodatkowo pod serem cienka warstwa musu malinowego. To...
  • Tagliatelle z kremowym sosem łososiowym

    Przepis dodany:
    4.58
    Tagliatelle z kremowym sosem łososiowym
    Pyszne połączenie makaronu z łososiem w sosie z chudym serkiem. Idealna propozycja na pierwszofazowy obiad wg Metody Montignaca - do razowego makaronu możemy dodać zdrowe tłuszcze w postaci ryby oraz odrobinę oleju rzepakowego. Jako bazę ziołową...
  • Razowe pierogi z mięsem

    Przepis dodany:
    4.53
    Razowe pierogi z mięsem
    Bardzo lubię smak ciasta w pierogach razowych i często je robię z różnym nadzieniem - owocami, serem, szpinakiem, czy jak dzisiaj - z mięsem. Podstawą jest ciasto. Wiadomo, że mąka razowa nie jest tak elastyczna jak pszenna typu 450, ale małe...
  • Naleśniki z pęczaku

    Przepis dodany:
    4.79
    Naleśniki z pęczaku
    Elastyczne, neutralne w smaku, cienkie lub grubsze - jak kto woli. To właśnie sprawia, że naleśniki z pęczaku są idealne - zarówno do słodkich jak i pikantnych nadzień. U mnie farsz z wczorajszej zgęstniałej soczewicy w wersji dahl, dodatkowo...
  • Chłodnik na upalne dni

    Przepis dodany:
    4.58
    Chłodnik na upalne dni
    Świetnie syci, orzeźwia, jest pyszny, kolorowy, a przy okazji jak najbardziej zgodny z Metodą Montignaca. Chłodnik na bazie botwiny (bez buraczków, same listki i łodyżki) na stałe powinien wejść do naszego letniego menu. Z jajkiem - wersja...
  • Pudding z quinoa

    Przepis dodany:
    4.56
    Pudding z quinoa
                                          Są takie dni, kiedy po pysznym...
  • Sernik straciatella

    Przepis dodany:
    4.71
    Sernik straciatella
    To jeden z najprostszych serników, jakie kiedykolwiek robiłam. A smakuje bosko - szczególnie jak jest jeszcze ciepły. Wiem, że ciasto powinno wystygnąć, ale... Sernik kocham prosto z piekarnika. Byle tylko nie parzył ust ;-) Polecam wersję z...
  • Chrupiące orzeszki z ciecierzycy

    Przepis dodany:
    4.85
    Chrupiące orzeszki z ciecierzycy
    Zdrowy fast food brzmi jak oksymoron. Jednak w przypadku tej przekąski to czysta prawda. Zdrowa ciecierzyca, odrobina oliwy lub oleju rzepakowego i sporo zbawiennych przypraw. Chyba każdy, kto był/jest na diecie Montignaca zna te "chrupki" - ja robiłam...
  • Mocno ziołowy kurczak z cukinią

    Przepis dodany:
    4.85
    Mocno ziołowy kurczak z cukinią
    Mimo że lubię różnorodność w menu, to to danie mogłabym jeść chyba codziennie. Bardzo aromatyczny filet z kurczaka pachnący przede wszystkim tymiankiem i koperkiem, do tego rozpływająca się w ustach cukinia – świetny duet. Oczywiście, to...
  • Ciasto czekoladowe z białym boskim kremem

    Przepis dodany:
    4.54
    Ciasto czekoladowe z białym boskim kremem
    Ciasto mocno czekoladowe - przepis podałam tutaj - daje ogromne pole do popisu. Wystarczy zrobić je w tortownicy i mamy świetną bazę do tortów. Można je nadziewać przeróżnymi masami. U mnie dzisiaj krem z bitej śmietany i serca mascarpone, a...
  • Schabowy z grilla

    Przepis dodany:
    4.74
    Schabowy z grilla
    Drób wychodzi mi powoli bokiem, ryby również nie budzą łaknienia. Więc dziś postanowiłam zrobić kotlety schabowe. Wieprzowina nie jest najzdrowszym mięsem polecanym w Metodzie Montignac, ale od czasu do czasu na pewno nie zaszkodzi, a zawsze to...
  • Pulpety w sosie pomidorowym

    Przepis dodany:
    4.65
    Pulpety w sosie pomidorowym
    Są dni, kiedy dokładnie planuję obiad, wymyślam nowe przepisy i eksperymentuję. Są też takie dni, gdzie łączę ze sobą intuicyjnie na szybko to, co mam w lodówce i nie skupiam się na walorach smakowych i wizualnych. Czasami efekty bywają...
  • Pasztet z zielonej soczewicy

    Przepis dodany:
    4.82
    Pasztet z zielonej soczewicy
    Mocno przyprawiony, konkretny w smaku, trochę kruchy, ale soczysty i rozpływający się w ustach. Świetnie pasuje do bułek otrębowych, jako dodatek do obiadu z mięsem, ale można jeść go również saute. Ze względu na dodatek całych jajek pasuje...
  • Zupa szczawiowa z jajkiem

    Przepis dodany:
    4.89
    Zupa szczawiowa z jajkiem
     Czy jest na sali osoba, która nie zna tego smaku? Tak myślałam, nie ma :) Zupa szczawiowa zawsze była, jest i będzie w naszej świadomości. Zawsze robię ją na oko, zawsze mi smakuje i zawsze jest dokładka :) Ważne, by kupić dobry przecier,...
  • Torcik migdałowy z jabłkami

    Przepis dodany:
    4.82
    Torcik migdałowy z jabłkami
    To połączenie chodziło za mną od dawna - ciasto biszkoptowe na bazie migdałów, przełożone musem jabłkowym. I wreszcie dzisiaj dojrzałam do pierwszej próby, uwieńczonej sukcesem :) Oczywiście zdjęcie nie odzwierciedla jego boskiego smaku, ale...
  • Ser z migdałów

    Przepis dodany:
    4.85
    Ser z migdałów
    Szlaki przetarła Basia. Mówiła - nie piecz, zjedz w formie twarożku. No ale ja przecież musiałam spróbować i zrobić od  początku do końca. Ser pochodzi z tego przepisu. Powtórzę się, ale radzę, aby go nie piec, tylko zjeść w...
  • Pieczone kotlety soczewicowe

    Przepis dodany:
    4.72
    Pieczone kotlety soczewicowe
    Została mi szklanka gotowanej czerwonej soczewicy. A że kilka dni temu zakochałam się w pieczonych kotletach ciecierzycowych, postanowiłam rozkochać się w podobnie przygotowanych kotletach soczewicowych. No i zostałam trafiona w samo serce!...
  • Szybkie spaghetti na kolację

    Przepis dodany:
    4.50
    Szybkie spaghetti na kolację
    - Co by tu zjeść na kolację - pomyślała Rodzynka drapiąc się po głowie i przypomniała sobie, że kupiony dawno temu makaron spaghetti ostatnio nastraszył ją kończącym się terminem przydatności do spożycia. - Ładna reklama dla dania na...
  • Pieczone kotlety z ciecierzycy

    Przepis dodany:
    4.56
    Pieczone kotlety z ciecierzycy
    Szukałam pomysłu na kotlety, których nie trzeba smażyć na tłuszczu. I znalazłam - chrupiące i rozpływające się w ustach ciecierzycowe cudo. Niski indeks glikemiczny, bez zbędnej zawartości tłuszczu, danie dobre jako część obiadu lub...
  • Pulpety w sosie koperkowym

    Przepis dodany:
    4.78
    Pulpety w sosie koperkowym
     Zatęskniłam za sosem koperkowym, no ale jak zagęścić sos nie dodając do niego mąki? Znalazłam na to sposób - mielone otręby owsiane + mielone siemię lniane. Oczywiście sos nie jest biały i aksamitny, tak jak w klasycznym przepisie z...
  • Dahl - soczewica z orientalną nutą

    Przepis dodany:
    4.70
    Dahl - soczewica z orientalną nutą
    To danie gości u mnie kilka razy w tygodniu na menu kolacyjne. Smakuje egzotycznie, syci idealnie, jest zdrowe - czego chcieć więcej? Polecam gorąco wszystkim, którzy szukają sposobów na soczewicę. Dahl może z dużym prawdopodobieństwem...
  • Słodkie kuleczki z siemienia

    Przepis dodany:
    4.76
    Słodkie kuleczki z siemienia
    Bardzo słodkie, rozpływające się w ustach i niestety, ale za szybko się kończą. Wyszła mi nieparzysta liczba i ostatnią sztukę musiałam przekroić na dwie części, hahahah. To znaczy, że zaskoczyły ;)Kiedy Basia pokazała mi ten przepis,...
  • Kurczak z gwoździem na szybko

    Przepis dodany:
    4.66
    Kurczak z gwoździem na szybko
    Są takie dni w życiu, kiedy człowiek nie ma ochoty na nic, a na pewno na gotowanie. Jednak fizjologia rządzi się swoimi prawami i nie obchodzą jej nasze widzimisie. Głód zagląda w oczy... Jeśli do tego dołożyć starą zasadę, że...
  • Krajanka kokosowo-jabłkowa

    Przepis dodany:
    4.85
    Krajanka kokosowo-jabłkowa
     Kolejna propozycja na wykorzystanie okary - elementu ubocznego przy produkcji mleka sojowego. Wcześniej użyłam ją do boskich kuleczek kokosowych, a dzisiaj znalazłam ten przepis i od razu postanowiłam działać. Zamieniłam cukier, mąkę itp...
  • Szaszłyki z kurczakiem i warzywami

    Przepis dodany:
    4.81
    Szaszłyki z kurczakiem i warzywami
    Przy szaszłykach jest trochę dłubaniny - bo trzeba obrać warzywa, pokroić, wcześniej zamarynować mięso, wszystko nadziać na patyczki, które zazwyczaj w takich momentach albo się kończą, albo leżą niepamiętamgdzie itp ;-) Jednak warto się...

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).