Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Pyszne przepisy - Blog Katarzyny Kośmider

W kuchni Pyszne przepisy - Blog Katarzyny Kośmider jest już 242 dobrych przepisów:

  • Ciasteczka dla psa

    Przepis dodany:
    4.87
    Ciasteczka dla psa
    Dzisiejszy wpis dedykujemy Waszym najlepszym czworonożnym przyjaciołom :) Sama mam psa, kundelka, sierściucha pospolitego ;) Staruszka, 15 letnia, wabi się Gracja. Gracji, wdzięku i powabu nie ma za grosz, ale i tak jest kochana. Jest alergikiem...
  • Ciasteczka dla psa

    Przepis dodany:
    4.76
    Ciasteczka dla psa
    Dzisiejszy wpis dedykujemy Waszym najlepszym czworonożnym przyjaciołom :) Sama mam psa, kundelka, sierściucha pospolitego ;) Staruszka, 15 letnia, wabi się Gracja. Gracji, wdzięku i powabu nie ma za grosz, ale i tak jest kochana. Jest alergikiem...
  • Młoda kapusta zasmażana

    Przepis dodany:
    4.52
    Młoda kapusta zasmażana
    Wiosna. Wszystko budzi się do życia, robi się zielono, kolorowo, smacznie na talerzach. Większą przyjemność sprawia nam spożywanie owoców i warzyw, zaczynają smakować, sobą, intensywnie, nie papierem. Nie przepadam za kapustą zasmażaną, tą...
  • Młoda kapusta zasmażana

    Przepis dodany:
    4.68
    Młoda kapusta zasmażana
    Wiosna. Wszystko budzi się do życia, robi się zielono, kolorowo, smacznie na talerzach. Większą przyjemność sprawia nam spożywanie owoców i warzyw, zaczynają smakować, sobą, intensywnie, nie papierem. Nie przepadam za kapustą zasmażaną, tą...
  • Szakszuka, czyli jajka w pomidorach

    Przepis dodany:
    4.55
    Szakszuka, czyli jajka w pomidorach
    Przepis na szakszukę pochodzi z kuchni Bliskiego wschodu, a dokładniej z Tunezji, choć Izraelici również uznają się za twórców tego dania. W dosłownym tłumaczeniu szakszuka to nic innego jak “wielki bałagan”. Nie zgadzam się z tym...
  • Szakszuka, czyli jajka w pomidorach

    Przepis dodany:
    4.58
    Szakszuka, czyli jajka w pomidorach
    Przepis na szakszukę pochodzi z kuchni Bliskiego wschodu, a dokładniej z Tunezji, choć Izraelici również uznają się za twórców tego dania. W dosłownym tłumaczeniu szakszuka to nic innego jak “wielki bałagan”. Nie zgadzam się z tym...
  • Mini serniczki z solonym karmelem

    Przepis dodany:
    4.90
    Mini serniczki z solonym karmelem
    18. tego marca w Krakowie przy Klasztorze Ojców Dominikanów grupa charytatywna SZPUNT działająca w Duszpasterstwie Akademickim BECZKA organizowała zbiórkę pieniędzy, która zostanie przeznaczona na remont szkoły znajdującej się w Iraku w...
  • Mini serniczki z solonym karmelem

    Przepis dodany:
    4.48
    Mini serniczki z solonym karmelem
    18. tego marca w Krakowie przy Klasztorze Ojców Dominikanów grupa charytatywna SZPUNT działająca w Duszpasterstwie Akademickim BECZKA organizowała zbiórkę pieniędzy, która zostanie przeznaczona na remont szkoły znajdującej się w Iraku w...
  • Zupa krem ze szpinaku z serkiem ricotta

    Przepis dodany:
    4.56
    Zupa krem ze szpinaku z serkiem ricotta
    Budzimy się z zimowego letargu! Kończymy z ciężkim jedzeniem, a na naszych stołach zaczynają pojawiać się lekkie dania. Dziś zapraszamy Was na zupę z liści szpinaku. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu, a co najważniejsze zdrowa. Niestety na...
  • Zupa krem ze szpinaku z serkiem ricotta

    Przepis dodany:
    4.46
    Zupa krem ze szpinaku z serkiem ricotta
    Budzimy się z zimowego letargu! Kończymy z ciężkim jedzeniem, a na naszych stołach zaczynają pojawiać się lekkie dania. Dziś zapraszamy Was na zupę z liści szpinaku. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu, a co najważniejsze zdrowa. Niestety na...
  • Torcik truskawkowy z żelką z owoców leśnych

    Przepis dodany:
    4.53
    Torcik truskawkowy z żelką z owoców leśnych
    Z jednej strony fajnie, kilka ostatnich dni mieliśmy zimę z prawdziwego zdarzenia - mróz i zimno. Jak za czasów dziecięcych. Z drugiej - dziś piękne słońce, temperatura na plusie, niczym wiosna. Czas poprawić sobie nastrój jeszcze...
  • Torcik truskawkowy z żelką z owoców leśnych

    Przepis dodany:
    4.78
    Torcik truskawkowy z żelką z owoców leśnych
    Z jednej strony fajnie, kilka ostatnich dni mieliśmy zimę z prawdziwego zdarzenia - mróz i zimno. Jak za czasów dziecięcych. Z drugiej - dziś piękne słońce, temperatura na plusie, niczym wiosna. Czas poprawić sobie nastrój jeszcze...
  • Papryka faszerowana kaszą i serem typu feta

    Przepis dodany:
    4.63
    Papryka faszerowana kaszą i serem typu feta
    Dziś trochę greckich wariacji w polskim wydaniu, a przy okazji danie dla wegetarian ;) Podczas naszej blogowej nieobecności związanej z wyjazdem, spożywaliśmy bardzo dużo mięsa: głównie wieprzowiny i drobiu. Nie sądziłam, że kiedyś to powiem,...
  • Papryka faszerowana kaszą i serem typu feta

    Przepis dodany:
    4.78
    Papryka faszerowana kaszą i serem typu feta
    Dziś trochę greckich wariacji w polskim wydaniu, a przy okazji danie dla wegetarian ;) Podczas naszej blogowej nieobecności związanej z wyjazdem, spożywaliśmy bardzo dużo mięsa: głównie wieprzowiny i drobiu. Nie sądziłam, że kiedyś to powiem,...
  • Ciasto marchewkowo-jabłkowe

    Przepis dodany:
    4.56
    Ciasto marchewkowo-jabłkowe
    Przez ostatnie pół roku nie pojawił się żaden przepis na blogu. Mogłoby się wydawać, że porzuciłam wrzucanie przepisów do sieci, że blog umarł śmiercią naturalną. Powodów było wiele, począwszy od wyjazdu w Góry Stołowe do pracy i...
  • Ciasto marchewkowo-jabłkowe

    Przepis dodany:
    4.79
    Ciasto marchewkowo-jabłkowe
    Przez ostatnie pół roku nie pojawił się żaden przepis na blogu. Mogłoby się wydawać, że porzuciłam wrzucanie przepisów do sieci, że blog umarł śmiercią naturalną. Powodów było wiele, począwszy od wyjazdu w Góry Stołowe do pracy i...
  • Pierogi z borówkami i serkiem mascarpone

    Przepis dodany:
    4.56
    Pierogi z borówkami i serkiem mascarpone
    Pogoda już iście jesienna. I niestety nie jest to nasza klasyczna, polska, złota jesień. Albo leje kilka dni pod rząd, albo mamy piękne słońce. Ostatnie dni na szczęście to ten drugi, cieplejszy wariant. Słońce świeci i przywołuje wspomnienie...
  • Pierogi z borówkami i serkiem mascarpone

    Przepis dodany:
    4.81
    Pierogi z borówkami i serkiem mascarpone
    Pogoda już iście jesienna. I niestety nie jest to nasza klasyczna, polska, złota jesień. Albo leje kilka dni pod rząd, albo mamy piękne słońce. Ostatnie dni na szczęście to ten drugi, cieplejszy wariant. Słońce świeci i przywołuje wspomnienie...
  • Tagliatelle z kurczakiem i kurkami

    Przepis dodany:
    4.46
    Tagliatelle z kurczakiem i kurkami
    Nie powinnam tego robić, ale niestety jestem słabym człowiekiem. Jest mi wstyd, że nie potrafię panować nad swoimi żądzami pokarmowymi. Są takie dni, że “chodzi za mną” coś do jedzenia.  Coś dobrego, coś co sprawi, że nie tylko moje...
  • Tagliatelle z kurczakiem i kurkami

    Przepis dodany:
    4.65
    Tagliatelle z kurczakiem i kurkami
    Nie powinnam tego robić, ale niestety jestem słabym człowiekiem. Jest mi wstyd, że nie potrafię panować nad swoimi żądzami pokarmowymi. Są takie dni, że “chodzi za mną” coś do jedzenia.  Coś dobrego, coś co sprawi, że nie tylko moje...
  • Lody bananowe z mango i limonką

    Przepis dodany:
    4.80
    Lody bananowe z mango i limonką
    W ciągu ostatnich tygodni nie pojawił się żaden wpis na blogu. W moim życiu sporo się dzieje, jest dużo zmian i po prostu ciężko to przyznać, ale blog zeszedł na dalszy plan. Doba ma niestety tylko 24 godziny, a komputer odmówił...
  • Lody bananowe z mango i limonką

    Przepis dodany:
    4.49
    Lody bananowe z mango i limonką
    W ciągu ostatnich tygodni nie pojawił się żaden wpis na blogu. W moim życiu sporo się dzieje, jest dużo zmian i po prostu ciężko to przyznać, ale blog zeszedł na dalszy plan. Doba ma niestety tylko 24 godziny, a komputer odmówił...
  • Dorsz w suszonych pomidorach na purée ziemniaczano-szpinakowym

    Przepis dodany:
    4.69
    Dorsz w suszonych pomidorach na purée ziemniaczano-szpinakowym
    Pogoda na szczęście zaczyna być kompatybilna z porą roku. A z racji tego, że jest ciepło mamy coraz mniejszą ochotę na ciężkie, tłuste jedzenie, a tym bardziej na stanie w kuchni przy garach. Stąd pomysł na lekkie, kolorowe danie. Obiad ten...
  • Dorsz w suszonych pomidorach na purée ziemniaczano-szpinakowym

    Przepis dodany:
    4.68
    Dorsz w suszonych pomidorach na purée ziemniaczano-szpinakowym
    Pogoda na szczęście zaczyna być kompatybilna z porą roku. A z racji tego, że jest ciepło mamy coraz mniejszą ochotę na ciężkie, tłuste jedzenie, a tym bardziej na stanie w kuchni przy garach. Stąd pomysł na lekkie, kolorowe danie. Obiad ten...
  • Tarta z ciasta francuskiego z cukinią, botwiną i kozim serem

    Przepis dodany:
    4.82
    Tarta z ciasta francuskiego z cukinią, botwiną i kozim serem
    Tarta to rodzaj okrągłego placka przygotowywanego z ciasta kruchego, francuskiego, rzadziej drożdżowego, wypełnionego nadzieniem słodkim lub wytrawnym. Odmianą tarty na słono na kruchym cieście, zalanej masą śmietanowo-jajeczną jest quiche...
  • Ciasto kakaowe na bazie majonezu

    Przepis dodany:
    4.75
    Ciasto kakaowe na bazie majonezu
    Przepis na to ciasto dostałam od koleżanki z pracy (Cześć Kamila :)). Wydawało mi się, że ten przepis to ściema i tak naprawdę nic zjadliwego z niego nie wyjdzie. Jakie było moje zaskoczenie, kiedy ciasto wyszło, a ponadto okazało się całkiem...
  • Sałatka z kurczakiem, kalarepą i ogórkiem

    Przepis dodany:
    4.63
    Sałatka z kurczakiem, kalarepą i ogórkiem
    W dzisiejszym wpisie na blogu debiutuje kalarepa! Warzywo z rodziny kapustowatych - trochę przez nas niedoceniane. A szkoda, ponieważ kalarepa jest bogatym źródłem witamin z grupy B, witaminy C, kwasu foliowego oraz pierwiastków takich jak magnez,...
  • Schab gotowany w mleku

    Przepis dodany:
    4.87
    Schab gotowany w mleku
    Jeszcze przez chwilę pozostajemy w klimacie wielkanocnym, a to z racji tego, że mam przepis, którym koniecznie muszę się z Wami podzielić! Tegoroczne Święta Wielkanocne spędzałam w Chrzanowie. Tam na stole pojawił się schab - inny niż...
  • Jajka faszerowane łososiem

    Przepis dodany:
    4.49
    Jajka faszerowane łososiem
    Na wielkanocnym stole oczywiście nie może zabraknąć jajek. W moim rodzinnym domu jajka z koszyczka wędrowały do wielkanocnego żurku, ale i tak razem z mamą przygotowywałyśmy jeszcze jajka z rożnymi nadzieniami. Dziś chcemy Wam pokazać jak...
  • Pyry z gzikiem - nasza wariacja na ten temat

    Przepis dodany:
    4.63
    Pyry z gzikiem - nasza wariacja na ten temat
    Pyry z gzikiem to danie, które wywodzi się z kuchni wielkopolskiej. Pyry to nic innego jak ziemniaki, a gzik  to nazwa twarogu ze śmietaną i szczypiorkiem. W województwie wielkopolskim pyry z gzikiem spożywa się w dni postne. Ziemniaki...
  • Pâté z kurzych watróbek

    Przepis dodany:
    4.59
    Pâté z kurzych watróbek
    W dzisiejszym wpisie zabieramy Was na wycieczkę do Francji. Nie będzie to co prawda przepis na foie gras, ale przygotowaliśmy dla Was równie pyszny pasztet z kurzych wątróbek. Powinien posmakować nawet tym, którzy nie przepadają za wątróbką....
  • Ciasteczka kakaowe z kremem orzechowym

    Przepis dodany:
    4.91
    Ciasteczka kakaowe z kremem orzechowym
    Wszystkich Krakusów pragniemy dziś serdecznie zaprosić do udziału w kolejnej edycji akcji „CIACHO ZA CIACHO”, organizowanej przez grupę charytatywną Szpunt z DDA “Beczka” w Krakowie. Tym razem zebrane środki finansowe zostaną...
  • Kapuśniak

    Przepis dodany:
    4.48
    Kapuśniak
    Kapuśniak to jedna z bardziej znanych polskich zup. Jest na tyle treściwa, że śmiało może stanowić danie obiadowe - wystarczy do niej kromka dobrej jakości pieczywa. Wywar na kapuśniak najlepiej gotować na żeberkach wieprzowych. Po ugotowaniu...
  • Seta i galareta

    Przepis dodany:
    4.65
    Seta i galareta
    Zimne nóżki czyli galareta wieprzowa to danie rodem z PRL-u. Pojawiało się ono na stole u cioci na imieninach jak i w barach, gdzie mężczyźni po ciężkim dniu w pracy chodzili pokrzepić umęczone ciało i duszę. Bo nie ma co się oszukiwać,...
  • Makaron tagliatelle ze szpinakiem i włoskim salami spianata

    Przepis dodany:
    4.68
    Makaron tagliatelle ze szpinakiem i włoskim salami spianata
    Dziś zabieramy Was w podróż do Włoch, a dokładniej w ich północny region, skąd pochodzi makaron tagliatelle, czyli długie, cienkie wstążki. Wiecie, że w Bolonii w Izbie Przemysłowo-Handlowej znajduje się wykonany ze złota wzorzec tego...
  • Pineapple upside-down cake

    Przepis dodany:
    4.58
    Pineapple upside-down cake
    Oglądaliśmy ostatnio film w telewizji (Django Quentina Tarantino - kto nie oglądał niech nadrabia zaległości ;)) i strasznie chciało nam się czegoś słodkiego. Dzień wcześniej przeglądałam książkę “The Hummingbird Bakery - Home Sweet...
  • Czerwone curry z indykiem

    Przepis dodany:
    4.77
    Czerwone curry z indykiem
    Już kiedyś na naszym blogu pojawił się przepis na curry, choć w bardziej egzotycznym wydaniu. Dziś prezentujemy Wam curry o bardziej polskim charakterze. Do jego przygotowania wykorzystaliśmy paprykę, cebulę, pieczarki, pomidory z puszki....
  • Żeberka wieprzowe pieczone w miodzie

    Przepis dodany:
    4.66
    Żeberka wieprzowe pieczone w miodzie
    Żeberka to tak naprawdę “nowe” mięso dla mnie. Jako dziecko nie jadałam nic co ma “gumki”, żyłki i tłuszcz, a wydawało mi się, że żeberka to nic innego jak obrzydliwe gumowate mięso. Nic bardziej mylnego! Dobrze przygotowane żeberka...
  • Pasta z sera białego i papryki - na kanapki

    Przepis dodany:
    4.60
    Pasta z sera białego i papryki - na kanapki
    Sery białe są bogatym źródłem pełnowartościowego białka, które zawiera w swoich łańcuchach aminokwasy egzogenne, czyli takie, których nasz organizm nie potrafi sam zsyntetyzować.  Ponadto twaróg dostarcza magnez, potas i cynk. Pierwiastki te...
  • Zupa krem z pieczonych buraków z kozim serem

    Przepis dodany:
    4.88
    Zupa krem z pieczonych buraków z kozim serem
    Nowy rok, nowe postanowienia i zmiany w naszym życiu. Pod koniec zeszłego roku troszkę sobie pofolgowaliśmy jeśli chodzi o odżywianie: przede wszystkim spożywaliśmy za dużo cukrów prostych i niewłaściwych tłuszczy. Teraz schodzimy na...
  • Chlebek orkiszowy z orzechami

    Przepis dodany:
    4.67
    Chlebek orkiszowy z orzechami
    Orkisz to nic innego jak odmiana pszenicy, która w czasach średniowiecznych uprawiana była na wielką skalę. Potem ludzkość skupiła się na uprawie pszenicy zwyczajnej, której plony są dużo bardziej wydajne. Na szczęście w dzisiejszych czasach...
  • Bigos mojej mamy

    Przepis dodany:
    4.68
    Bigos mojej mamy
    Zawsze mi się wydawało, że bigos to potrawa trudna, pracochłonna i w ogóle dla laika niewykonalna. Zakasałam rękawy, podjęłam wyzwanie i okazało się, że to wcale nie takie trudne! :) Wręcz samo się robi (poza szatkowaniem kapuchy, krojeniem i...
  • Pierogi z kapustą i grzybami

    Przepis dodany:
    4.75
    Pierogi z kapustą i grzybami
    Pierogi z kapustą i grzybami nie należą do moich ulubionych, ale raz w roku obowiązkowo muszą pojawić się na stole. Samo ich przygotowanie jest dużo bardziej pracochłonne niż chociażby takich ruskich, ale efekt wart jest odrobiny wysiłku....
  • Uszka z grzybami

    Przepis dodany:
    4.85
    Uszka z grzybami
    Wigilijny barszcz z uszkami to jedyna potrawa, którą spożywam tylko raz w roku. Nawet karpia udaje się zjeść przynajmniej raz poza świętami. Może dzięki temu jest to danie wyjątkowe, na które tak z utęsknieniem czekam. Przepis na barszcz...
  • Polędwiczka wieprzowa na sposób orientalny podana z kaszą bulgur

    Przepis dodany:
    4.54
    Polędwiczka wieprzowa na sposób orientalny podana z kaszą bulgur
    Niedawno otrzymaliśmy śliczną drewnianą skrzyneczkę, w której znajdowało się kilka produktów spożywczych. W ramach akcji Podejmij wyzwanie Ramy smaż jak szef kuchni - “100 pomysłów na…” podjęliśmy się przygotowania dania na...
  • Fasolka po bretońsku - przepis mojej mamy

    Przepis dodany:
    4.86
    Fasolka po bretońsku - przepis mojej mamy
    Choć w swojej nazwie zawiera Bretanię (która jest krainą historyczną oraz regionem w północno-zachodniej Francji), fasolka po Bretońsku nie ma nic wspólnego z Francją. Jest to potrawa typowa dla kuchni polskiej, podobnie jak barszcz ukraiński...
  • Torcik czekoladowo - pomarańczowy

    Przepis dodany:
    4.72
    Torcik czekoladowo - pomarańczowy
    W poniedziałek była ostatnia rocznica moich narodzin, która zaczyna się od dwójki. W przyszłym roku nastąpi zmiana kodu na trójkę. I zero (brrr!). Ale póki co jestem na tym padole lat 29. Całkiem sporo, a jednocześnie mało. Nadal przez...
  • Kaczka pieczona z jabłkami i majerankiem

    Przepis dodany:
    4.64
    Kaczka pieczona z jabłkami i majerankiem
    W miniony weekend zaszaleliśmy: na stół wjechała pieczona kaczka wypchana aromatycznymi jabłkami. Przyzwyczajeni do kurczaka lub indyka nie bardzo wiedzieliśmy czego spodziewać się po upieczeniu kaczki - czy będzie nam smakowało kacze mięso, czy...
  • Syrop imbirowy

    Przepis dodany:
    4.75
    Syrop imbirowy
    Sezon na chorowanie uważam za rozpoczęty. U mnie najczęściej przesilenie jesienne objawia się ogólnym osłabieniem organizmu, bólami mięśni i stawów, a na koniec na ustach pojawia się opryszczka :( W tym miesiącu miałam szczególnie urodzajny...
  • Galareta drobiowa

    Przepis dodany:
    4.73
    Galareta drobiowa
    Rosół to taka zupa, z której można wykorzystać nie tylko bulion, ale również mięso i warzywa. Czasami gotowane udka z rosołu lądują na talerzu jako drugie danie - opanierowane i usmażone, albo upieczone w piekarniku z chrupiącą skórką....

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).