Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Readeat
W kuchni Readeat jest już 116 dobrych przepisów:
Bliski Wschód w Twojej kuchni, czyli falafel doskonały!
Przepis dodany:Spotykasz je w przydrożnych barach i drogich restauracjach. Możesz go zamówić zarówno w kraju, jak i w trakcie urlopu – właściwie gdziekolwiek się znajdziesz. Czasami masz wrażenie, że koleżanki z pracy nie znają żadnego innego kulinarnego...Wegańska zupa dahl – pyszna i niezwykle sycąca
Przepis dodany:Wyrazisty aromat kurkumy, posmak imbiru zmieszanego z cynamonem, a to wszystko uzupełnione delikatną nutą mleczka kokosowego? Kuchnia indyjska to doskonałe urozmaicenie codziennego menu, zwłaszcza dla wszystkich miłośników weganizmu. Uwielbiasz...Jak zastąpić białko zwierzęce przy treningu
Przepis dodany:Białko to zdecydowanie jeden z najważniejszych składników pokarmowych i to niezależnie od Twojego celu treningowego. Zarówno osoby pracujące nad spadkiem masy tłuszczowej ciała, jak i te, które budują mięśnie potrzebują w diecie sporej...Jak budować mięśnie bez mięsa?
Przepis dodany:Budowanie mięśni to cel treningowy, który spędza sen z powiek nie tylko kulturystom, ale też chociażby osobom z natury bardzo szczupłym. Ćwiczenia na siłowni to zdecydowanie podstawa, jednak jak wiadomo – wyrzeźbioną sylwetkę osiągamy przede...Wegański makowiec z karmelowo-migdałową polewą
Przepis dodany:Można go kochać lub nienawidzić. Jedno jest pewne – nikt nie przejdzie obok tego ciasta obojętnie. O jakim wypieku mowa? Oczywiście, że o makowcu! Makowiec to dla wielu pyszne wspomnienie dzieciństwa i prawdziwy symbol świąt. Kremowa,...Pasztet z białej fasoli
Przepis dodany:Wiele osób starszej daty nie wyobraża sobie świąt Bożego Narodzenia bez… pasztetu. Do dziś pamiętam zapach pieczonego pasztetu, który rozchodził się w kuchni mojej babci na kilka dni przed Wigilią. Sam pomagałem mielić podroby do tego...Aromatyczny barszcz czerwony na zakwasie
Przepis dodany:Pora na kolejny przysmak w wigilijnym menu. W roli głównej – aromatyczny barszcz czerwony na zakwasie. Nie wiesz, jak się do niego zabrać? Nic prostszego! Od kilku lat przygotowuję barszcz w ten sam sposób i daję gwarancję – przepis jest...Smakuj wegański Mediolan, vol. 2
Przepis dodany:Zgodnie z obietnicą przed Wami druga część przewodnika po Mediolanie. Znajdziecie tutaj kilka słów o Joi, czyli wegetariańskiej restauracji z gwiazdką Michelin, Mantrze z surowym menu oraz o wegańskim ramenie. Będzie też trochę informacji...Domowa pizza ulubiona
Przepis dodany:Ciężko znaleźć recepturę na idealną domową pizzę. Może tak naprawdę nie istnieje, bo przecież każdy ma swoją wizję perfekcyjnej pizzy. Dla jednych będzie to klasyczna napoletana, dla innych gruba, miękka amerykańska wersja. Spośród...Smakuj wegański Mediolan, vol. 1
Przepis dodany:Początkowo nie planowałam wpisu kulinarnego z Mediolanu. Polecieliśmy spontanicznie, na kilka dni, bez konkretnych planów. Chcieliśmy zapoznać się z miastem, poczuć klimat i zweryfikować negatywne opinie, jakoby w Mediolanie nie warto pozostać...Zmiany, zmiany
Przepis dodany:Dzień dobry! Na stronie nastąpiła rewolucja! Blog rozwijał się i zmieniał na przestrzeni tych kilku lat. Ewoluowało również moje podejście do gotowania, a fotografie zaczęły mieć ręce i nogi. Readeat.pl z początków blogowania, było...Ciasto drożdżowe z pomarańczą i kokosem
Przepis dodany:Ilekroć w mojej kuchni dzieje się coś przez przypadek, efekt końcowy okazuje się być szokująco dobry. Miał być obiad. Całkiem możliwe, że na horyzoncie majaczył się wytrawny placek drożdżowy z warzywami. W każdym razie nie byłam do...Wytrawny placek drożdżowy z warzywami
Przepis dodany:Ostatnio wpadłam w trans pieczenia chlebów. Przez wiele lat wzbraniałam się przed tego typu wypiekami, przepisy, wykonanie wydawały mi się żmudne i skomplikowane. Poza tym jeszcze ta nieszczęsna kwestia zakwasu. Jego przygotowanie, a potem dbanie...Karobowe pancakes
Przepis dodany:Coraz bardziej zaczynam doceniać śniadania, szczególnie te weekendowe, które można przeciągać bez końca. Bez pośpiechu, uciekającego tramwaju, z mnóstwem dobrej kawy i moim ulubionym śniadaniowym daniem, czyli naleśnikami. I choć nigdy nie...Prosta zupa pomidorowa
Przepis dodany:Najlepsze przepisy powstają z przypadkowych elementów. Pozornie puste półki inspirują. Może to ubogość składników pozwala oczyścić umysł, zwrócić się ku prostocie. Minimalizm wydobywa smak. Przyjemność tworzenia bogactwa smaku z niczego....Makaron linguine z topinamburem
Przepis dodany:Nawet taka zagorzała przeciwniczka zimy jak ja, musi przyznać, że wersja ze mrozem i śniegiem skrzypiącym pod butami jest piękna. Szczególnie, gdy słońce zacznie nieśmiało wyłaniać się zza chmur i ciepło rozlewać po całej tej bieli. Dachy...Wegańskie pierniczki
Przepis dodany:Najlepszy w pieczeniu pierniczków jest zapach mielonych przypraw, szczególnie goździków. Drzewny, ostry aromat jeszcze długo unosi się w mieszkaniu, osiada na meblach, swetrach, psach. Nagle wszystko pachnie pierniczkami. Nawet kilka dni później...Kulinetki #5
Przepis dodany:Około półtorej roku temu rozpoczęłam na blogu serię Kulinetki. Miały to być zebrane ciekawostki i inspiracje ze świata kulinarnego. Powstały nawet 4 części, po czym pomysł umarł śmiercią naturalną. Ostatnio przypomniałam sobie o...Owsianka z masłem orzechowym
Przepis dodany:Jeszcze miesiąc temu uparcie twierdziłam, że owsianka jest niejadalna, a przygotowanie jej o 6:30 rano jest nadludzkim wyczynem. Zresztą, czy warto poświęcać cenne minuty dla rozgotowanego owsa? Kiedy więc w pewien jesienny wieczór w akcie...Ramen z grzybami leśnymi, dynią i jarmużem
Przepis dodany:Las jesienią przepełniony jest zapachem grzybów. Miesza się z wilgotnym, jaskrawozielonym mchem, unosi na kroplach deszczu, osiada na ostatnich, pomarszczonych jagodach i złotych liściach. Najsilniejszy jest zaraz po deszczu, praktycznie czuć jak...Pasta z dyni i tahiny
Przepis dodany:Dynia i tahina. Połączenie, które Yotam Ottolenghi w swojej książce „Jerusalem” opisuje jako magiczne. Mieszanka, która na zawsze pozostaje w pamięci, do której ciągle chcemy powracać. I tak jest z właśnie z tą pastą....Wegańska chałka z batatem
Przepis dodany:Początkowo był brak czasu. Zaskakujące, z jaką łatwością człowiek popada w schematy. Ciężko mi umiejscowić w czasie ten moment, kiedy praca zaczęła dominować życie. Powoli zapomniałam o gotowaniu, książkach, kinie. Nadeszły chude...Andaluzja
Przepis dodany:Nadeszły upragnione wakacje. Dobrych kilka dni nie mogłam do końca uwierzyć, że już są. Teraz kiedy poczułam lato i zwolniłam, jeszcze ciężej jest mi wrócić do codzienności. Andaluzja była wspaniała. Przepełniona słońcem i śmiechem....Smoothie bowl: szpinak, melon, ogórek, masło orzechowe
Przepis dodany:Obudziwszy się po długim śnie, przeciągnęli się leniwie i wypełzli. Na rolkach, rowerach, w strojach do biegania, w krótkich spodenkach, z wózkiem, bez wózka, z dzieckiem pod pachą. Kąpiąc się w promieniach wiosennego słońca, podziwiają...Risotto z cytryną i bazylią
Przepis dodany:Pochwała prostoty. Ryż, cytryna i bazylia. Kiedyś uznałabym taką potrawę za nudną, dziś jest dla mnie przepięknie minimalistyczna. Lekka i nieprzekombinowana, ale trochę złudna. Proste dania wymagają staranności, dobrej jakości produktów,...Gnocchi z batatem i sosem z migdałów
Przepis dodany:Odliczam dni do wiosny. Tęsknię. Wyczekuję pierwszych wiosennych molekuł w powietrzu (w Krakowie ponoć pojawiają się koło lipca). Chociaż ta zima była całkiem łaskawa. Bez przeszywającego mrozu i bólu dłoni. Na lodzie przewróciłam się...Wegańskie muffiny z czekoladą i gorzką pomarańczą
Przepis dodany:Zima. Czas wegetacji.Długie, książkowe wieczory. Szklanki, kubki, filiżanki pełne herbaty. Wszechobecne fusy. Soki, w słoikach po majonezie, wreszcie opuściwszy piwnice, pite na gorąco. Ciepło przykurzonego grzejnika. Psy zamotane w koce. Palce...O Masłowskiej, Slow Paczce i czipsach z jarmużu
Przepis dodany:„… czuję się jak bohaterka ostatnich stron powieści dla kobiet: wszystko było złe, zagmatwane, pełne perypetii, przepychanek w tramwajach, podań do ZUS-u i codziennej szarości, ale teraz oto siedzę na kamieniu, patrzę w morze,...Pieczone warzywa korzeniowe, kasza jaglana i sos z tahiny
Przepis dodany:Kiedy tylko na horyzoncie zamajaczył się pierwszy od dawna wolny weekend, było jasne że spędzę go w kuchni. Tylko twórcza cisza, ja i mój wiecznie głodny pies. Stęskniłam się za czasami kiedy niespiesznie przygotowywałam dania, przy...W poszukiwaniu idealnej kanapki….
Przepis dodany:Wróciłam do żywych. Wreszcie mam kuchnię, która składa się z przyzwoitej powierzchni do krojenia, pojemnych szafek* oraz wszelkiego ustrojstwa potrzebnego do obróbki żywności. * gdzie mogę upchać eklektyczną kolekcję naczyń Mogę piec,...Gazpacho i smak wakacji
Przepis dodany:Siedząc już prawie na walizkach, przed moją pierwszą (dłuższą niż jeden dzień) wizytą we Włoszech, z sentymentem wspominam zeszłoroczną podróż do Portugalii. Choć było to zaledwie kilkanaście miesięcy temu, wspomnienia zaczynają się...Biszkopt z morelami, tymiankiem i oliwą z oliwek
Przepis dodany:Dzień dobry! Minęło tak dużo czasu od naszego ostatniego spotkania tutaj. Co u Was? Mam nadzieję, że korzystacie z pięknej, upalnej pogody. Podróżujecie, poznajecie lokalne smaki i jecie lato pełnymi łyżkami. Tymczasem, ja trenuję kolejny...Spacer po Starym Kleparzu
Przepis dodany:Przez ostatnie miesiące osiągnęłam apogeum unikania kuchni i gotowania. Nie był to do końca celowy zabieg, ale cała pasja i radość gotowania, sukcesywnie ze mnie wyparowuje. Wracając wieczorami z pracy najzwyczajniej w świecie, nie mam ochoty...Zupa z pokrzywy
Przepis dodany:Choć już ponad 4 lata mieszkam w okolicach Starego Podgórza w Krakowie, to zaskakująco rzadko pojawiam się na organizowanym przy Koronie Targu Pietruszkowym. Jest to lokalna inicjatywa, dzięki której mieszkańcy mają możliwość obkupienia się w...Szparagowe spring rolls’y
Przepis dodany:Choć uwielbiam wszelakie książki kucharskie i zazwyczaj działają na mnie inspirująco, to jednak czasem uda mi się wpaść w pułapkę. Taką pułapkę zastawił na mnie Yotam Ottolenghi poprzez swoje „Plenty More” upchane niesamowicie...Koktajl z superfoods
Przepis dodany:W koktajlach najbardziej lubię to, że w zasadzie czego się do nich nie doda, zawsze wychodzą pyszne. Jedynym ograniczeniem jest nasza wyobraźnia. No i zawartość kuchennych półek. Wczoraj zupełnie przypadkiem pomieszaliśmy się ze sobą mleko...Smażone warzywa z oliwą ziołową i jogurtem
Przepis dodany:Moja nienawiść do mięty sięga czasów dzieciństwa, kiedy to doświadczyłam poważnej niestrawności po zjedzeniu mentosów. Od tej pory konsekwentnie unikałam czegokolwiek o miętowym posmaku. Herbatki miętowe, gumy do żucia, napoje itede, itepe....Surowy mazurek z kakaowym kremem z awokado
Przepis dodany:Mogę to stwierdzić z całą pewnością, tak zwane”dorosłe życie” to nie bułka z masłem. Okazuje się, że praca, spacery z psem i tzw. obowiązki domowe (pozdrowienia dla ChPD), pochłaniają większość mojego czasu. Ciężko w ten...Wegański pad thai
Przepis dodany:Nie wiem, czy też tak macie, ale w ciągu roku mam okresy kiedy mogłabym jeść tylko dania włoskie. Lazania, cannelloni, penne arabiata na przemian z pizzą na domowym cieście. Są miesiące, gdy wcinam surowiznę, i takie czasy kiedy nie...Portugalia analogowo
Przepis dodany:Jeśli chodzi o fotografię kulinarną, jestem zaskakująco (jak na mnie) zorganizowana. Zdjęcia posegregowane w folderach, utarty schemat zapisywania itede. Inny los czeka fotografie robione aparatem analogowym. Zaginione klisze, okazjonalnie...Bataty faszerowane kaszą jaglaną i suszoną śliwką
Przepis dodany:Bataty są jednym z moich ulubionych warzyw. Pięknie pomarańczowe, o delikatnej teksturze i słodkawym smaku. Mimo to na blogu o batatach nie znajdziecie za wiele. A przecież regularnie nadziewam nimi tacos, piekę w formie frytek czy razem z innymi...Mini pączki z czekoladą
Przepis dodany:Na mini pączki z czekoladą miałam ochotę od marca zeszłego roku, kiedy to natknęłam się na przepis w „Vedge”. Idealnie malutkie, z czekoladą i cukrem cynamonowym. Właśnie ich rozmiar urzekł mnie najbardziej, bo należę...Koktajl z młodego jęczmienia i mango
Przepis dodany:Jeśli podobnie jak mnie, dopadł Was wirus przeziębienia, to pewnie doskonale rozumiecie jak czasochłonne może być kichanie, kasłanie i zbijanie gorączki. Bóle mięśniowe przykuwają Was do łóżka, a jedyne na co macie ochotę, to oglądać...Zimowa granola gryczana
Przepis dodany:Zaskakujące, jak bardzo zmieniają się nam smaki i preferencje kulinarne. Jako dziecko nienawidziłam oliwek, nie wiedziałam co to kapary, a sezam kojarzył mi się wyłącznie z kleistymi sezamkami. Dziś nie wyobrażam sobie mojej lodówki bez słoika...Polskie warzywa po tajsku dla Hello Zdrowie
Przepis dodany:Kiedy temperatura niebezpiecznie oscyluje wokół zera, mój żołądek nieustannie woła o coś rozgrzewającego i aromatycznego. Paradoksalnie sięgam wtedy po potrawy z kuchni indyjskiej lub tajskiej. Zapach imbiru i świeżo startej kurkumy, już chyba...Risotto z dynią i topinamburem
Przepis dodany:Ogłaszam, że tej zimy moim ulubionym połączeniem smakowym jest dynia z topinamburem. Już w zeszłym roku raz czy dwa łączyłam te warzywa, ale dopiero kilka tygodni temu powstało konkretne danie z ich udziałem. To co czyni z nich taką...Baba ghanoush
Przepis dodany:Czy jest ktoś kto nie uwielbia bakłażanów? Ja jestem od nich uzależniona i mogłabym zajadać się nimi codziennie. Przekrojony na pół i upieczony z tymiankiem, oliwą i za’atarem. Nic więcej nie potrzebuję do szczęścia. Może parę kropel...Krem z pietruszki z wędzoną gruszką
Przepis dodany:Od razu mówię, ta zupa nie jest dla wszystkich. I nie chodzi mi o stopień wysublimowania Waszych kubków smakowych. Najzwyczajniej w świecie, zależy to od tego czy lubcie kompot z suszonych owoców serwowany na Wigilię. Otóż, populacja ludzka...Skorzonera z boczniakami w formie tataru
Przepis dodany:Skorzonera, zapomniane polskie warzywo. Bo i ciężko ją dostać, i niezbyt rzuca się w oczy. Pęczek grubych, ubrudzonych ziemią patyków- opis idealny na poszukiwania na straganach. Skorzonera bytuje również pod nazwą zimowe szparagi, ponieważ w...Paszteciki krucho-drożdżowe z kapustą
Przepis dodany:Jak już wspominałam nie raz, moją ulubioną wigilijną i około świąteczną potrawą jest barszcz, szczególnie ten w wykonaniu mojej babci. Zajadam się nim i pierogami przez dobre kilka dni, dlatego babcia gotuje zawsze hurtowe ilości. Od zeszłego...