Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Reminiscencje smaku i obrazu

W kuchni Reminiscencje smaku i obrazu jest już 36 dobrych przepisów:

  • Wieprzowina w karmelu.

    Przepis dodany:
    4.53
    Wieprzowina w karmelu.
    Przepis na pyszne chińskie danie mięsne.Dlaczego chińskie ? Skąd ta pewnośc ?  Przepis wzięty z książki :"Magiczne pałeczki chińskiej damy" Gabrielle Keng-Peralta. Fajna książka , jest kilka fajnych przepisów, które ożywią...
  • Makaron w sosie serowo-brokułowym.

    Przepis dodany:
    4.59
    Makaron w sosie serowo-brokułowym.
    I znowu makaronik z cyklu obiad w 10 minut, no może jak to zwykle bywa te 10 minut to może się zrobic 20 , ale kto by tam liczył :) W każdym razie obiadek szybki, bez wystawania przy kuchni pół dnia.Składniki : dla 3 osób , bo tyle nas ostatnio...
  • Kurczak curry w warzywach.

    Przepis dodany:
    4.64
    Kurczak curry w warzywach.
     No naszły mnie smaki na chińszczyznę, ale dodałem trochę Indii i wyszło bardzo dobre danie - nikt się nie spodziewał. NIKT, nawet ja sam. Historia jak zwykle u mnie obfitująca w niespodziewane sytuacje i improwizacje.Zacznijmy od...
  • Śledzie pikantne, w sosie cebulowo-śmietanowo-majonezowym.

    Przepis dodany:
    4.80
    Śledzie pikantne, w sosie cebulowo-śmietanowo-majonezowym.
    Co mnie tak na te śledzie ostatnio bierze ?Pewnie sezon jesienno-zimowy nastraja mnie tak. Niedźwiedzie przed zimą polują na łososie. A nam ostał się jeno Śledź.Zaczynamy jak poprzednio :Śledzie a'la Matias solone  1kg( wcześniej moczone w...
  • Śledzie w sosie śmietanowo-czosnkowym z chili.

    Przepis dodany:
    4.52
    Śledzie w sosie śmietanowo-czosnkowym z chili.
    Ktoś tu , albo ma ułańską fantazję, albo nierówno pod "sufitem".To może byc mieszanka wybuchowa !!!No to zobaczymyyy !!!Śledzie a'la Matias solone  1kgŚmietana 18% 200 g ( wziąłem niecały kubek )Majonez 2-3 łyżkiMleko 50 ml ( bo nie...
  • Chleb rodzinny :) 1,80 kg :)) !!

    Przepis dodany:
    4.83
    Chleb rodzinny :)  1,80 kg :))    !!
    Skład:Mąka pszenna z pełnego przemiału typ 1850 - 500 gMąka pszenna typ 450 - 450 gSól - 1 łyżka, a może lepiej 1,5 lub  2 płaskie  , bo wyszedł trochę mało słony jak na mój gust.cukier - 2 łyżkidrożdże 20-30 golej  4...
  • Jajecznica z kurkami. Ha! Majstersztyk !

    Przepis dodany:
    4.88
    Jajecznica z kurkami. Ha! Majstersztyk !
    Nooo, taaaaak . Jak się ma kury ( zielonononóżka kuropatwiana ) to i jajecznica z rana robi się niejako sama.Jajecznicę każdy robi, każdy jadł, aleeeeeeee Kurki są ..... no są ....... takie aromatyczne ...... że .... nie wiem co....
  • Makaron w sosie cebulowo-pomidorowym. PYCHA !

    Przepis dodany:
    4.75
    Makaron w sosie cebulowo-pomidorowym. PYCHA !
    Albo jak kto woli w sosie pomidorowo-cebulowym.Ulubione danie z dzieciństwa, zapomniane . Warto sobie było przypomniec , Oj warto. :)))))SKŁADNIKI :Makaron ( co za odkrycie )  100-150 g na osobę.Pomidory w puszce, lepiej krojone niż całe. (...
  • Jajecznica z brokułami.

    Przepis dodany:
    4.75
    Jajecznica z brokułami.
    Hm , obrazek chyba już wszystko powiedział ?Składniki na jajecznicę ? Hm.Może by tak jajka na początek ?Załóżmy, że 3szt / osobę ( najlepiej od kurki zielononóżki kuropatwianej )Sól, pieprz ewentualnie do smaku.Masło jeśli jajecznica na...
  • PIZZA Podwójnie pieczarkowa. Historia stworzenia, trochę przydługawa :))

    Przepis dodany:
    4.83
    PIZZA Podwójnie pieczarkowa. Historia stworzenia, trochę przydługawa :))
    NO TRUDNO,NIECH BĘDZIE TO ZDJĘCIE, PRZYNAJMNIEJ PRAWDZIWE.Pizza !!,Hm, Mhmmmm.Każdy potarfi ją ..............  zjeśc ( sorry , mój komputer z niewiadomych przyczyn nie pisze polskiego "ci" , znaczy "c" z kreską nad c. Ostatnio też spacja...
  • Grochówka II , prawie jak wojskowa.

    Przepis dodany:
    4.79
    Grochówka II , prawie jak wojskowa.
    NO , udała się wybornie, wybornie.Od roku nie jadłem grochówki. Co to za zwyczaje ?No to tak :Duuuuużo grochu - lubię gęstą i lubię jak zostaje na jutro , ;)) a czasem na pojutrze :) Urobiłem się, ale niech będzie - 2 dnibez gotowania teraz...
  • Pszenny na zakwasie drugi raz udał się !! :)

    Przepis dodany:
    4.70
    Pszenny na zakwasie drugi raz udał się !! :)
    No i spodabało mi się pieczenie chlebów na zakwasie. Mimo , że roboty teoretycznie dużo więcej, bo o zakwasie trzeba pamiętać , potem zaczyn 12 godzin , potem wyrastanie : pierwsze ok. 4 godziny, a drugie ........ no i tu się kończy moja...
  • Grochówkowe reminiscencje.

    Przepis dodany:
    4.90
    Grochówkowe reminiscencje.
    Nie potrafię sobie przypomnieć kiedy ostatnio jadłem grochówkę.Pomysł na tą zapomnianą zupę napadł mnie w sklepie , kiedy zobaczyłem jak ktoś kupuje groch - i wtedyten przebłysk - rany - prawie nie pamiętam smaku grochówki.Trochę byłem...
  • NA ZAKWASIE A UDAŁ SIĘ :)

    Przepis dodany:
    4.60
    NA ZAKWASIE  A UDAŁ SIĘ :)
    Ogólnie mogę powiedzieć, że przepis zainspirowany jest przez stronkę : http://pracowniawypiekow.blogspot.com/2010/09/chleb-orkiszowo-pszenny-na-zakwasie.html ,aczkolwiek zmieniony i urozmaicony.Zakwas wyhodowany również wg. zaleceń pracowni...
  • Świąteczny chleb

    Przepis dodany:
    4.55
    Świąteczny chleb
    WITOJCIE  PO DŁUGIEJ NIEOBECNOŚCI !!No co ?Co było  najważniesze na Święta ? WYPIEKI !!!!!!!!!!!i TO NIEKONIECZNIE CIASTA.Podoba się chlebek ? Wiem, podoba. Zdjęcie nie za bardzo , ale ogólnie przepięknisty jest i przesmacznisty.A so...
  • Chleb z pszenicy płaskurki i mąki żytniej ( z licznymi dodatkami )

    Przepis dodany:
    4.48
    Chleb z pszenicy płaskurki i mąki żytniej ( z licznymi dodatkami )
    Witam.Zapraszam na przepis odjechanego chleba z mąki pszenicy płaskurki i mąki żytniej ( żurkowej ).Jak to zwykle u mnie bywa, nie umiem utrzymać się w ryzach przepisów , nawet swoich własnych, a w miarę rozwoju sytuacji ułańska fantazja wsadza...
  • Królik po marokańsku :)) Mięso bez cholesterolu !!

    Przepis dodany:
    4.65
    Królik po marokańsku :)) Mięso bez cholesterolu !!
    Dlaczego królik ? Oprócz niezaprzeczalnych walorów smakowych , są i zdrowotne !!Mięso królika jest mięsem o najmniejszej zawarości cholesterolu  z wszystkich mięs , wręcz znikomej, żeby nie pokusić się o stwierdzenie : bez cholesterolu ,...
  • Chleb orkiszowy z suszonymi pomidorami.

    Przepis dodany:
    4.65
    Chleb orkiszowy z suszonymi pomidorami.
    Nakupiłem różnych mąk i przestałem piec chleby , mądre nie ?Trzeba by to może zmienić, naprawić , przypomnieć sobie jak smakuje własny chleb, jak pachnie w domu podczas pieczenia, no i ta niepewność, oczekiwanie co się to nawyrabiało - uda...
  • TRUSKAWKOWA "MAMAŁYGA" :)

    Przepis dodany:
    4.78
    TRUSKAWKOWA "MAMAŁYGA" :)
     SEZON W PEŁNI.No dobra, początek sezonu w pełni.To do dzieła.Uwielbiam truskawki z cukrem i bitą śmietaną.Najpierw rozgniatam z cukrem truskawki,Potem dodaję ubitą śmietanę, ponieważ ubijałem ręcznie trzepaczką , wyszła tak ubita...
  • CARREMEMBON. "WADY" i ZALETY.

    Przepis dodany:
    4.80
    CARREMEMBON. "WADY" i ZALETY.
     Oto następny ( tak właściwie to drugi )z francuskich serów jakie udaje mi się "zdobyć".Piszę "zdobyć" , bo zdobyte po zaprzyjaźnionej cenie :)WADY : ( znaczy takie pseudo-wady :) bo ma same zalety :) sery pleśniowe już tak mają , ale dla...
  • Królik w musztardzie.

    Przepis dodany:
    4.73
    Królik w musztardzie.
    No i doczekał się królik musztardy.Czytałem kiedys przepis na królika w musztardzie i od tamtej pory korciło mnie go przyrządzić , ale wrodzone lenistwo ...... .Hm wrodzone ? Ktoś mógłby się obrazić o to wrodzone, ale na szczęscie nie czyta...
  • MARCHEW NIEZDATNA DO SPRZEDAŻY !! Szok ?

    Przepis dodany:
    4.49
    MARCHEW NIEZDATNA  DO SPRZEDAŻY  !! Szok ?
    No i co Wy na to ?Czy taka marchew waszym zdaniem nie nadaje siędo sprzedaży ?No ale tak to właśnie jest na prawdę.Znajomi powiadomili mnie , że mogę przyjechać donich i zabrać sobie ......  i tutaj zdziwko : ile chcę - tak, dokładnie - ile...
  • Obiad w 10 minut ;) Medaliony drobiowe.

    Przepis dodany:
    4.85
    Obiad w 10 minut ;) Medaliony drobiowe.
    JAK TO ZROBIĆ W 10 MINUT ?Wchodzę do domu i  wołam od drzwi : Za ile będzie będzie obiad ? " za 10 minut , umyj ręce !! "Samo się robi.Ale, ale. Da się. Jedyne co trza zrobić to zamarynować kuraka dzień wcześniej.Składniki :piersi kuraka...
  • Szparagi z jajkiem. Szybki obiadek.

    Przepis dodany:
    4.74
    Szparagi z jajkiem. Szybki obiadek.
    Pomysł zaczerpnięty od Ewy : http://evita0007.blogspot.com/2012/05/biae-szparagi-z-jajem-sadzonym.htmlz lekką modyfikacją ilościowo/jakościową..Ostatnio jakoś mi popadło samemu przygotować sobie coś do zjedzenia po przyjeździe z pracy, a...
  • Piersi z kurczaka ze szparagami. Lekko, szybko, smacznie

    Przepis dodany:
    4.86
    Piersi z kurczaka ze szparagami. Lekko, szybko, smacznie
    Wiosna ,a jak wiosna to zawsze gdzieś z tyłu głowy mamy na myśli  odchudzanie, najpierw DUŻE , potem średniepotem mniejsze, na koniec może chociaż ociupinkę.Później nazywamy to kompromisem pomiędzy dobrym jedzeniem , a odchudzaniem , no bo...
  • Ser pleśniowy . Mmmmm. NIesamowity smak.

    Przepis dodany:
    4.48
    Ser pleśniowy . Mmmmm. NIesamowity smak.
     Polecam. Przepyszny ser. Przepyszny.Sam byłem zaskoczony."Śmierdział" znaczy pachniał niemiłosiernie brzydko i dość mocno. W autobusie rozsiewał swą woń , mimo zapakowania w 3 reklamówki.Ale smak zrównoważył jego niedomagania zapachowe...
  • To się nazywa chleb !!!

    Przepis dodany:
    4.62
    To się nazywa chleb !!!
    No i co ? Da się ? Muszę się zmobilizować , moja niemoc kulinarna trwa zbyt długo.zdjęcie zapożyczone z profilu Janathana Carroll'a na...
  • Rany ! A Chrzan ? Utarty ?

    Przepis dodany:
    4.82
    Rany ! A Chrzan ? Utarty ?
    NO , ŚWIĘTA BEZ CHRZANU ?SWOJSKIEGO ?NIEEEEEEE !!!!!!PRZEPIS :1. UTRZEĆ2. WŁOŻYĆ DO SŁOIKA (ale odkrycie )3. ZAKWASIĆ  SOKIEM Z CYTRYNY    ŻEBY NIE ZMIENIAŁ KOLORU.4. DODAĆ MAJONEZU , LUB ŚMIETANY -    TYM REGULUJEMY...
  • Pieczemy mięsa na Święta ? Na lenia - wszystko razem.

    Przepis dodany:
    4.48
    Pieczemy mięsa na Święta ? Na lenia - wszystko razem.
    Ostatnio, chyba z powodu Świąt , nastąpiło u mniejakby zagęszczenie czasoprzestrzeni i na stole pojawiło się więcej "martwych stworzeń" , między innymi królik, schab , nogi kurczaka i wspomniane wcześniej piersi kuraka, nogi indycze. W...
  • FRAGRANCE.

    Przepis dodany:
    4.78
    Fragment książki " PACHNIDŁO"  Patricka Suskind'a.Od samego czytania czuje się zapachy.Tak jak od oglądania zdjęć czuje się smak potraw.Macie tak ? Bo ja mam."Skwapliwie pozwalał się wprowadzać w sztukę gotowania mydła ześwińskiego...
  • NOWOŚĆ.Pszenica płaskurka i jej chleb.(Co to kurde jest płaskurka ?)

    Przepis dodany:
    4.86
    NOWOŚĆ.Pszenica płaskurka i jej chleb.(Co to kurde jest płaskurka ?)
    Pszenica płaskurka , mało znana , mało popularna , a warta poznania dla jej  licznych zalet.Zachęcam do zapoznania się z "nową" ( ale bardzo starą ) cenną odmianą pszenicy, która ma szanse zrównać się, lub nawet prześcignąć  w...
  • 8 Marca

    Przepis dodany:
    4.78
    8 Marca
  • Wincenty lekko siadnięty. Wesoła historia pysznego chleba.

    Przepis dodany:
    4.50
    Wincenty lekko siadnięty. Wesoła  historia pysznego chleba.
    W czwartek zabrakło chleba. Bardzo niedobrze, nijak mi to nie pasowało. Bo szykuję zakwas od poniedziałku na sobotnie pieczenie, a tu w połowie tygodnia trzeba coś upiec, zwykle piekę 3 szt, więc chleba starczy do niedzieli, a w sobotę chciałem...
  • Na zakwasie. Czy uda się ?

    Przepis dodany:
    4.50
    Na zakwasie. Czy uda się ?
     A co to znaczy uda ?Pojęcie względne , czy bezwzględne ?Można powiedzieć : udał się ! ale niebardzo :(.Albo:  nie udał się , ale był pyszny - najważniejsze zamotać tak, co by prawda była za mgłą. Nie do końca prawdziwa, lub...
  • Orkiszowy cud chlebowy.

    Przepis dodany:
    4.82
    Orkiszowy cud chlebowy.
    No , to na początek link do badań : Katedry  Inżynierii Spożywczej i Tworzyw Sztucznych, Politechnika Koszalińska             http://ir.ptir.org/artykuly/pl/93/IR(93)_1853_pl.pdfTutaj można poczytać o...

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).