Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Retro Food Design

W kuchni Retro Food Design jest już 53 dobrych przepisów:

  • Metamorfoza, czyli już nigdy nie będę taka sama

    Przepis dodany:
    4.51
    Metamorfoza, czyli już nigdy nie będę taka sama
    Wiem, że to słabe uzależniać swoje szczęście od czynników zewnętrznych. Ale tak to chyba już bywa w życiu hedonisty zajawkowicza. Ciągle znajduje się nowe opcje na to, jak być jeszcze bardziej ukontentowanym swoją codziennością. Dla mnie...
  • Co robię, jak nie piszę, czyli o współpracy z marką Nespresso

    Przepis dodany:
    4.55
    Co robię, jak nie piszę, czyli o współpracy z marką Nespresso
    Ponad dwa miesiące przygotowań. Kreowanie. Skrupulatnie dobrana lista gości, program dopięty na ostatni guzik. Praca przez telefon ze zleceniodawcą i przy zapraszaniu około stu pięćdziesięciu uczestników konferencji, kilka spotkań, podczas...
  • Szlak Kulinarny Podkarpackie Smaki - cz. 1

    Przepis dodany:
    4.84
    Szlak Kulinarny Podkarpackie Smaki - cz. 1
    Po mojej wakacyjnej, ekspresowej wycieczce na wschód, nie przypuszczałam, że tak szybko trafię znów w tamte rejony. Miałam już nie ruszać się w tym roku z Wrocławia, ale dostałam propozycję odwiedzenia Szlaku Kulinarnego Podkarpackie Smaki....
  • 5 rzeczy, które powinieneś zrobić w Portugalii

    Przepis dodany:
    4.66
    5 rzeczy, które powinieneś zrobić w Portugalii
    Portugalczycy zdają się być skromnymi ludźmi, którym naprawdę nie wiele potrzeba, by cieszyć się życiem w kraju, jakby nie było, o podobnym statusie jak Polska. Jednocześnie Portugalia posiada ogromne bogactwa kulturowe. Jedno z nielicznych...
  • Portugalskie wakacje, czyli jak nie zapomnieć i następnym razem lepiej się przygotować

    Przepis dodany:
    4.75
    Portugalskie wakacje, czyli jak nie zapomnieć i następnym razem lepiej się przygotować
    Minął już miesiąc od mojej wyprawy do Portugalii. W międzyczasie zdążyłam być jeszcze w Londynie, a potem wiele obowiązków usilnie starało się, abym zapomniała o cudownym słońcu, o przejrzystej architekturze, pełnych smaku owocach morza i...
  • Wschód, do którego chce się wracać!

    Przepis dodany:
    4.67
    Wschód, do którego chce się wracać!
    Człowiek jedzie pod wschodnią granicę Polski, a czuje się, jakby przejechał tysiące kilometrów. Wydarzyło się bardzo wiele, a na mojej drodze stanęła ogromna różnorodność. Te doświadczenia spowodowały totalne przekreślenie tego, co znam z...
  • Słodki Wschód

    Przepis dodany:
    4.59
    Słodki Wschód
    Tydzień temu wróciłam z jednej z najlepszych podróży w moim życiu. Dwa tygodnie spędzone na wschodnich krańcach Polski przyniosły wiele doświadczeń, przewietrzyły głowę i zainspirowały. Nie traktuję tego miejsca, jak pamiętnika swoich...
  • Najlepsze śniadanie na świecie!

    Przepis dodany:
    4.59
    Najlepsze śniadanie na świecie!
    Od jakichś dwóch tygodni, prawie codziennie jem to samo śniadanie. W trakcie myślę o cudnej strukturze pęczaku - czymś, co jest miękko-twarde, słodko-słone, gładkie i kleiste. Zastanawiam się, czy jest jakaś kasza, której nie...
  • QA Magazyn

    Przepis dodany:
    4.66
    QA Magazyn
    QM Magazyn to kolejne dziecko Marty Gessler. Przejrzyste 120 stron jedwabistego papieru serwuje refleksję na temat kolorów, kształtów, rytmu w wizualnym świecie. Premiera pierwszego numeru Magazynu miała miejsce podczas III Targów Książki...
  • Warszawa tak słodka!

    Przepis dodany:
    4.51
    Warszawa tak słodka!
    Gdyby jakieś trzy lata temu zapytać mnie, które miasta w Polsce powinien zobaczyć zagraniczny turysta – powiedziałabym raczej Kraków, Wrocław, Gdańsk. Warszawa zawsze w moich rankingach była pomijana. Miasto przeze mnie niezrozumiałe, trudne i...
  • Slot Art Festival od kuchni

    Przepis dodany:
    4.53
    Slot Art Festival od kuchni
    Kto bywał na Slot Art Festivalu od lat, w tym roku musiał doznać niemałego szoku, kiedy przekraczając rejestracje ujrzał, co dzieje się po prawej stronie zaraz za bramami festiwalowymi. Nie raz w tym roku powiedziałam "to jest/był dziwny...
  • Pochwała goryczy, czyli sałatka z brukselką i pomelo

    Przepis dodany:
    4.61
    Pochwała goryczy, czyli sałatka z brukselką i pomelo
    Podobno gorzki będzie smakiem 2015 roku, u mnie jest chyba na końcu listy ulubionych. Dziś przepis ze składnikami, za którymi raczej nie przepadam – mdła brukselka, której nie umiem przyrządzać, roszponka –  kleista i obślizgła, anyż...
  • Warsztaty Retro Food Design

    Przepis dodany:
    4.63
    Warsztaty Retro Food Design
    Za nami pierwsze warszataty z cylu Wolne Warzywo. Było miło spotkać Was wszystkich, spędzić czas w cudownych jesięnnych Milejowicach w gospodarstwie Eweliny Zygadlo - Milejowe Pole. Wykorzystalismy ostatnią sznasę na wygrzanie się w promieniach...
  • Nasze warsztaty kulinarne - Wolne Warzywo: Burak

    Przepis dodany:
    4.57
    Nasze warsztaty kulinarne - Wolne Warzywo: Burak
    Retro Food Design oraz Milejowe Pole zapraszaj? na pierwsze z cyklu warsztaty kulinarne pod has?em: Wolne Warzywo. Je?li nie masz pomys?u na przyrz?dzanie potraw z warzyw, potrzebujesz inspiracji do tworzenia posi?ków na co dzie? i od ?wi?ta? Ten warsztat...
  • Pe?noziarnista chai owsianka i fit pa?dziernik cz??? pierwsza

    Przepis dodany:
    4.57
    Pe?noziarnista chai owsianka i fit pa?dziernik cz??? pierwsza
    Cho?by?my si? zapierali rekami i nogami - jesie? przysz?a, sko?czy?y si? cudne ?wie?e letnie warzywa i owoce. Mimo, i? na tegoroczn? aur? nie ma co narzeka?, kilka zmian w codziennym jad?ospisie poczyni? trzeba. Zaczynamy od ciep?ego ?niadania.Jesieni?...
  • Zmiany Zmiany, czyli pierwsze polskie raw batony

    Przepis dodany:
    4.83
    Zmiany Zmiany, czyli pierwsze polskie raw batony
    Dziś zamiast przepisu przedstawiamy gotowy produkt dla zdrowych i zabieganych. W końcu życie stało się prostsze, bo przed Wami prawdziwe cudo z polskiej manufaktury: Zmiany Zmiany. Z wielką przyjemnością prezentujemy Wam pierwsze polskie...
  • #sadiogien

    Przepis dodany:
    4.57
    #sadiogien
    Wszyscy, którzy znają mnie bliżej, wiedzą, jak wielką miłością pałam do rustykalnego, sielskiego odpoczynku. Ci którzy nawet nie są ze mną w ścisłych kontaktach, znają moje zamiłowanie do bycia karmioną przez innych. Sam tylko Tomek...
  • Bez chleba jak żyć? - część 3

    Przepis dodany:
    4.81
    Bez chleba jak żyć? - część 3
    Mam dla Was dwie wiadomości - jedną dobrą drugą złą? Którą chcecie najpierw? Zła jest taka, że dziś już za późno, żeby przygotować śniadanie, na które przepis poniżej. Część ze składników wymaga namaczania przez kilka godzin. Dobrą...
  • Hummus z bobu i pamięć smaków

    Przepis dodany:
    4.82
    Hummus z bobu i pamięć smaków
    Hummus to potrawa, która istnieje w "świadomości" mojego żołądka od dobrych kilku lat. Na blogu pojawił się między innymi przepis na raw hummus. Nie mniej jednak, moja miłość do tej potrawy rozkwitła dopiero po czerwcowej wizycie w...
  • Raw lasagne, czyli wszystkie smaki lata

    Przepis dodany:
    4.79
    Raw lasagne, czyli wszystkie smaki lata
    Wakacje =  wolny czas. Jak się okazało, nie dla mnie, dlatego przepis obiecany na FB jakiś miesiąc temu wrzucam dziś. Na szczęście wszystkie składniki nadal blisko pod ręką, wciąż w sezonowej obfitości.Czuć, że jesień zbliża się...
  • Bez chleba jak żyć? - cz. 2

    Przepis dodany:
    4.70
    Bez chleba jak żyć? - cz. 2
    W takie dni jak dziś, kiedy temperatura nie spada poniżej 30 stopni, grzechem byłoby spędzać czas w rozgrzanej kuchni. Od wiosny znów regularnie pijamy zielone szejki, o których Agniecha pisała dwa lata temu tu i to one są kolejną...
  • Lato 2014

    Przepis dodany:
    4.85
    Lato 2014
    Trzeba napisać krótko: zaczęło się! Lato! Są tony świeżych warzyw i owoców, jest słońce, długi dzień, komarów za to jakoś dziwnie nie ma. Zbliża się również, według mnie, najlepszy czas we Wrocławiu - wakacje! Miasto zwalnia, robi się...
  • Bez chleba jak żyć? - cz. 1

    Przepis dodany:
    4.61
    Bez chleba jak żyć? - cz. 1
    Święta trwają. Współcześnie to przede wszystkim czas, w którym szczególnie mocno uwydatniają się tradycje kulinarne narodów. Jaka się okazuje, w Polsce to przede wszystkim kilogramy różnorodnego mięsiwa. Gdzie się nie ruszyć tam mowa o...
  • Mistrzowski surowy hummus

    Przepis dodany:
    4.87
    Mistrzowski surowy hummus
    Witajcie!W obowiązku poczułam się powitać, po tej jakże długiej przerwie. Przepisy się piętrzą, smaki zachwycają, a nie ma czasu na robienie zdjęć i redagowanie przepisów...Nie przedłużając, przechodzę do konkretów. Dziś przepis na raw...
  • FEST W PORĘ cz. 2 zima

    Przepis dodany:
    4.47
    FEST W PORĘ cz. 2 zima
    Być może niektórzy z Was kojarzą z facebooka, że na jesień odbyła się pierwsza edycja festiwalu, który wraz z moją przyjaciółką organizujemy w naszym rodzinnym mieście. Miasteczko to małe, w centrum Polski, o historii raczej dość...
  • Wegańska zupa z fasolką mung według 5 przemian

    Przepis dodany:
    4.77
    Wegańska zupa z fasolką mung według 5 przemian
    Od jakichś dwóch tygodni nie jadłam gotowanego obiadu. Po ekscesach świątecznych, znów wróciłam do 70 % surowego pożywienia, a moje ciało wraca do formy! W ten weekend miałam ochotę jednak na tradycyjną kuchnie - wczoraj: ciastko francuskie z...
  • Dlaczego wybieram retro?

    Przepis dodany:
    4.87
    Dlaczego wybieram retro?
    Jeśli zapytałbyś mnie „dlaczego retro?”, najpierw odpowiedziałabym, że nie mam żywych kontaktów z ludźmi z pokolenia moich rodziców, czy dziadków.  Powiem Ci również, że nie znam ich świata i nie rozumiem estetyki, którą chcą...
  • Raw foodowe pierniki

    Przepis dodany:
    4.54
    Raw foodowe pierniki
    Wbrew temu, co myśli wielu i jakiego argumentu często używa w dyskusjach na temat diet - uważam, że zima jest równie dobrym czasem, aby odżywiać się pokarmem raw (żywym, surowym, naturalnym). W mojej diecie jest obecnie ok. 70% takich produktów...
  • "Fenomenalny" sernik dyniowy

    Przepis dodany:
    4.49
    "Fenomenalny" sernik dyniowy
    Kolejny Restaurant Day za nami. Pomyśleć, że rok temu wzięcie w nim udziału było dla mnie jednym z marzeń dalekich do zrealizowania. Niewątpliwie wiele się zmieniło od tamtego czasu, na przykład to, że nie ma już marzeń nie do spełnienia....
  • Okra w curry, czyli gotowanie na wychodźstwie

    Przepis dodany:
    4.61
    Okra w curry, czyli gotowanie na wychodźstwie
    Niektórzy już wiedzą z fejsbuka, że ostatnie kilkanaście dni spędziłam w Londynie smakując mozaikę tamtejszej kuchni. W związku z tym, że mój zapał odkrywania rzadko ustaje, a u boku miałam wyśmienitych przewodników, działo się wiele i...
  • Spaghetti z sosem z bobu i kokosa

    Przepis dodany:
    4.75
    Spaghetti z sosem z bobu i kokosa
    Bób lubiany przez wielu. Ja za nim nie szaleję, choć każdy sezon letni okraszony jest kilkoma spożytymi woreczkami. W tym roku bób rósł w ogródku mojej mamy. Kremowy i delikatny o pięknym zielonkawym kolorze. Bób zwiastujący koniec lata (który...
  • O tym, gdzie warto zjeść w Bieszczadach

    Przepis dodany:
    4.49
    O tym, gdzie warto zjeść w Bieszczadach
    Podróże to moje drugie ja, choć nie mam okazji wybierać się w odległe i długie wycieczki, to zwykle nawet te najmniejsze celebruję z wielką ciekawością i zaangażowaniem. Świadomie wybieram miejsce, przygotowuję się merytorycznie, wiem, gdzie...
  • Raw chłodnik z cukinii

    Przepis dodany:
    4.46
    Raw chłodnik z cukinii
    Jakieś dwa tygodnie temu raportowałam mamie, że zaczynam teraz czas wyciszenia i samotności - wszyscy bliscy wyjechali z miasta, nadrobię zaległości i jeszcze zrobię kilka rzeczy do przodu. O takie coś! Naiwności! Właśnie kończą się dwa...
  • Abuzlove!

    Przepis dodany:
    4.66
    Abuzlove!
    Czy Wy też macie wrażenie, że w tym roku arbuzy są wszędzie? Facebook robi arbuzom niezły PR - większość moich znajomych pisze jak wspaniale w ciepłe południe delektować się zimnym arbuzem, jak dobrze zamiast śniadania zarzucić sobie arbuza...
  • Orzechowo-porzeczkowa raw tarta

    Przepis dodany:
    4.59
    Orzechowo-porzeczkowa raw tarta
    Powoli, po szaleństwie, które ogarnęło mnie na Slot Art Festival, wracam do rzeczywistości. Odpoczywam od gotowania w imię hasła "prosto i smacznie". Chcę na trochę wyemigrować z kuchni, po to by zastanowić się, po co do niej trafiłam. A zatem...
  • Wegańska tarta z botwinką

    Przepis dodany:
    4.58
    Wegańska tarta z botwinką
    Wiadomo, co jest lejtmotywem ostatnich dni. Słowo to nie padnie w tym poście. Nie mam zamiaru narzekać, bo zdecydowanie jest lepiej, niż jak leje i szaro wszędzie. A w związku z rozszerzaniem się rtęci w słupku termometru serdecznie witam...
  • Ciasto drożdżowe mamy

    Przepis dodany:
    4.64
    Ciasto drożdżowe mamy
    Dziś gościnnie na mym blogu przedstawiam Państwu wspaniały wypiek mojego ciastkarskiego autorytetu - mojej mamy ciasto drożdżowe. To już brzmi jak poemat, co dopiero smakować tego cudu. Mimo, iż nic zdrowego w nim nie uświadczymy, ciasto to...
  • Się działo, się żyło, się gotowało...

    Przepis dodany:
    4.71
    Się działo, się żyło, się gotowało...
    Baaaardzo dawno mnie nie było. Mimo, iż z gotowaniem cały czas aktywnie, ostatnio nie było czasu na zebranie myśli, zrobienie zdjęć. Mam nową, własną już, kuchnię i dużo światła w pokoju. Składam pieniądze na duży stół, przy którym...
  • Najlepsze wegańskie kotleciki z zielonej soczewicy

    Przepis dodany:
    4.64
    Najlepsze wegańskie kotleciki z zielonej soczewicy
    Poniżej zdjęcie niedzielnego, polskiego obiadu, w wersji po mojemu:Kasza jaglana gotowana z przyprawami a'la tzatziki.Miks sałat polany sokiem z cytryny z miodem.Kofola (Zgrzeweczka, jak niektórzy wiedzą z facebooka, wczoraj została przywieziona....
  • Trufelki bezglutenowe i bezcukrowe

    Przepis dodany:
    4.73
    Trufelki bezglutenowe i bezcukrowe
    Najbliższy miesiąc to dwa przykazania:1. Nie będziesz miała cudzych słodkości przeciwko swojemu brzuchowi. Zjesz tylko to, co pochodzi z rąk twoich.2. Oszczędzaj, przetwarzaj, odmawiaj sobie.Zgodnie z przykazaniami poniżej przepis z resztek i...
  • Jaglanka na mleku migdałowym z suszonymi jabłkami

    Przepis dodany:
    4.54
    Jaglanka na mleku migdałowym z suszonymi jabłkami
    Ostatnie dni leże sobie w domu. Obraziłam się na tradycyjne metody leczenia i łykam sobie antybiotyki, pierwszy raz od kilku lat. Zapasy jedzenia ze świat powoli się kurczą. Wyjadam, co jeszcze zostało w szafkach i lodówce. Są migdały więc...
  • Zasadowe ciasteczka na oko

    Przepis dodany:
    4.76
    Zasadowe ciasteczka na oko
    W szale poszukiwań słodyczy mogących spełniać restrykcje diety zasadowej, alkalizującej, czy jak kto woli, zasadowej, wymyśliłam takie oto ciacha, które wykonałam według mojej ulubionej techniki pieczenia i gotowania - na oko. Wszystkie...
  • Wegański pasztet cz. 2

    Przepis dodany:
    4.60
    Tak jak obiecałam (!!) kolejny poniżej przepis na pasztet w wersji wegańskiej.Pasztet z fasolki mung2 szkl. fasolki mung1 puszka pomidorów / w sezonie 3 sztuki świeżych0,5 słoika suszonych pomidorów w oliwie0,5 pora3-5 łyżek płatków...
  • Wege pasztety z okazji Wielkanocy cz. 1

    Przepis dodany:
    4.69
    W związku z tym, że zbliża się Wielkanoc pomyślałam, że warto ujawnić światu poniższy przepis ;) Wtedy częściej, niż w innym czasie w roku, da się czuć, jak wielki mam na nas wpływ nasza tradycja. Bardzo lubię takie kulinarne nawiązania...
  • Krem z pietruszki i gruszki albo blogerskie rozterki

    Przepis dodany:
    4.59
    Krem z pietruszki i gruszki albo blogerskie rozterki
    Zacznijmy od końca. Dawno mnie tu nie było - szkoda... Jakoś cały czas nie mogę odnaleźć się w wirtualnym świecie. Oglądam tyle pięknych zdjęć jedzenia, czytam wiele odkrywczych przepisów, ale w internecie jest też mnóstwo kulinarnych...
  • Retro Food Design na Restaurant Day Wrocław

    Przepis dodany:
    4.71
    Retro Food Design na Restaurant Day Wrocław
    Wielkimi krokami zbliża się kolejna edycja Restaurant Day. Więcej informacji o evencie tu, a o newsach z wrocławskiego podwórka możecie poczytać na fb. Nieśmiało o wzięciu w nim udziału myślałam już po odbyciu się ostatniej. Jednak nie...
  • Makaron z cukinią, czyli moje danie w 5 minut.

    Przepis dodany:
    4.76
    Makaron z cukinią, czyli moje danie w 5 minut.
    Fast food nie zawsze równa się junk food. A nawet - im krócej gotowane tym lepiej. Poniżej przepis na jedno z moich ulubionych, szczególni latem, dań - prosto, lekko, orzeźwiająco i szybko - w kuchni, pomiędzy pracą a wieczornym...
  • Ciasto według 5 przemian...

    Przepis dodany:
    4.71
    Ciasto według 5 przemian...
    ... jeśli można w ogóle przyjąć, że istnieje coś takiego, jak pieczenie według 5 przemian, to poniżej znajduje się przepis na czekoladowe ciasto właśnie według zasad tej kuchni. Uwielbiam słodycze z wielowymiarowym smakiem - kwaśna cytryna,...
  • Rozgrzewająca, wegańska zupa

    Przepis dodany:
    4.75
    Rozgrzewająca, wegańska zupa
    Poniżej przepis na, jak prawie zwykle, improwizowaną zupę. Klimaty rodem z Meksyku i Indii na naszą mroźną zimę.Wegańska zupa z ciecierzycy, warzyw korzeniowych i pomidorów- marchewka- pietruszka- 1/4 dużego selera- 1/2 szklanki ciecierzycy...
  • Chlebek bananowy light

    Przepis dodany:
    4.87
    Chlebek bananowy light
    Obiecana kolejna część sagi o pieczeniu...W sumie nie wiedziałam, czego się spodziewać z połączenia dwóch słów - "chlebek" i "bananowy", a wyszło bardzo smakowicie. Uwielbiam banany w każdej postaci, więc pewnie nie bez przyczyny wypiek ma...

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).