Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Rogaliki Rozalki
W kuchni Rogaliki Rozalki jest już 66 dobrych przepisów:
Piernikowe muffinki
Przepis dodany:Grudzień! Magiczny czas. W całym domu pachnie cynamonem, goździkami, imbirem i cytrusami... Chwile spędzone przy kuchennym stole, z gorącym kakao i nosem w książkach kucharskich to jedne z moich ulubionych w całym roku. Oby trwały jak...Ciasto marchewkowo-pomarańczowe
Przepis dodany:Za oknem szary grudzień. Bardzo brakuje mi słońca, więc postanowiłam poszukać go w kuchni. Marchewki i soczyste pomarańcze idealnie nadają się na poprawiacze nastroju, a tylko to znalazłam późnym wieczorem w spiżarce... Pogrzebałam trochę w...Brownie z prażonymi migdałami
Przepis dodany:Listopad to miesiąc, w którym najchętniej zaszyłabym się pod miękkim kocem, z kubkiem earl grey'a i dobrą książką na kolanach. W powietrzu unosiłby się zapach czekolady pomieszany z wibracjami dobrej muzyki (ostatnio namiętnie rozbrzmiewa u...Galette ze śliwkami
Przepis dodany:Uwielbiam śliwki, a że nadal cieszą oko w warzywniaku postanowiłam zrobić rustykalną tartę. Pyszną, nieskomplikowaną, której zapach nie pozwala przejść obok piekarnika obojętnie. Można wrzucić do niej węgierki albo renklody, co kto woli....Omlety na słodko
Przepis dodany:Na jesienne ranki najlepsze na świecie są omlety według prababcinego przepisu. Proste i szybkie w wykonaniu, po prostu nie mogą się nie udać. Podaję je zawsze z syropem klonowym, dodatki można zmieniać do woli. Świetnie smakują ze świeżymi...Lemon curd
Przepis dodany:Cytryna to owoc, który zawsze jest w mojej spiżarni. Wykorzystywana do ostatniej kropelki i kawałka skórki. Najbardziej smakowita w lemon curd, który nadaje się do wypełniania tartaletek, nadziewania makaroników czy po prostu wyjadania łyżką ze...Ziemniaki zapiekane w śmietanie (Gratin dauphinois)
Przepis dodany:THE LITTLE PARIS KITCHEN - odsłona 3Trzeci przepis z książki Rachel Khoo. Dla każdego, kto kocha ziemniaki. Ja zjem każdą formę, choć najbardziej lubię zapiekanki i niestety frytki. Choć te ostatnie tylko domowej roboty. W gratin dauphinois ...Jagodowe muffinki z malinami
Przepis dodany:Wakacje! Owocowe szaleństwo trwa w najlepsze! W warzywniaku pojawiły się kosze z jagodami, czereśniami i borówkami. Słodko pachną morele, nektarynki i soczyste pomidory. Wprost nie sposób wyjść bez tych pyszności ze sklepu. Zaopatrzyłam się...Cantuccini
Przepis dodany:Uwielbiam dobrą herbatę. Do kawy powoli się przekonuję, choć nie jest ona napojem, od którego muszę koniecznie zacząć dzień, by postawić się na nogi. Kawę pijam wyłącznie dla przyjemności, koniecznie z mlekiem, więc cappuccino i latte...Bezy czekoladowe
Przepis dodany:Nie toleruję marnowania jedzenia i jak tylko mogę staram się w kuchni gospodarować tak, by jak najmniej produktów spożywczych lądowało w koszu. Ostatnio piekłam smakołyki z wielu przepisów, w których wykorzystuje się tylko żółtka i tym...Biszkopt
Przepis dodany:Przepis na ten biszkopt dostałam od mojej prababci. Nie pamiętam, żeby robiła to ciasto według innej receptury. Kiedy zabierała się do pieczenia prosiła mnie o pomoc przy zdejmowaniu starej wagi z najwyższej kuchennej półki. Nie mogła...Bułeczki pszenno - kukurydziane
Przepis dodany:Od jakiegoś czasu nie jemy kupnego pieczywa. Co więcej, jak tylko musimy kupić na mieście jakąś kanapkę, bo nie nie starczyło czasu na śniadanie, bo trzeba było już wychodzić z domu i tak dalej, robi nam się słabo... Tak bardzo...Tarta z łososiem i brokułami
Przepis dodany:Uwielbiam wszelkiego rodzaju tarty. Te na słodko i te na słono. Nie ma znaczenia czy na ciepło czy na zimno. Kruchość ciasta, różnorodność składników, które można dodać, uczucie sytości po jednym kawałku i chęć sięgnięcia po drugi...Czekoladowo-miętowe muffinki
Przepis dodany:Połączenie idealne? Maliny i lody waniliowe, karmel i sól morska, awokado i łosoś... Można tak wymieniać długo, ale nie sposób nie dodać do tych zestawień czekolady z miętą. Z jednej strony słodki, ciężki smak kakao, a z drugiej...Risotto bianco z groszkiem
Przepis dodany:Nie ma to jak pyszne, gorące risotto w chłodny zimowy dzień... Jednym z popularnych gatunków ryżu, który bez problemu dostaniemy w Polsce, idealnym do risotto jest Arborio o półtwardym ziarnie i sporej zawartości skrobi. Włoski ryż nadzorowany...Czekoladowa lawa
Przepis dodany:Ostatni dzień roku zmusza do różnych przemyśleń i podsumowań. Postanowiłam więc umilić sobie ten proceder czymś pysznym. Pyszne czekoladowe ciastko działa na mą duszę świetnie. Od razu wszystko staje się jaśniejsze, weselsze, po prostu...Cytrynowe muffinki z granatem
Przepis dodany:Zima, mimo chłodu i braku słońca, pachnie dla mnie cytrusami. Lubię, gdy w domu czuć zapach pomarańczy, mandarynek, cytryn czy grejpfruta. Kojarzą mi się ze słońcem. Pewnie dlatego od razu na sercu robi mi się cieplej. Intensywne cytrusowe smaki...Drożdżowe paszteciki z grzybami i kiszoną kapustą
Przepis dodany:I stało się. Mamy grudzień. Najwyższy czas zacząć myśleć o nadchodzących świętach. Zaplanować bożonarodzeniowe menu, rozejrzeć się za prezentami, znaleźć najpiękniejszą choinkę... W tym roku wigilia będzie u nas, więc mam nadzieję,...Idą święta... o książkach, które mogłabym znaleźć pod choinką...
Przepis dodany:Połowa listopada, jeszcze słońce za oknem, a w witrynach sklepowych już świątecznie. Choinki, bombki, renifery... Będąc ostatnio w księgarni zrobiłam przegląd książek kucharskich i około kucharskich, które z przyjemnością dodałabym do...Ciasto owsiane z orzechami laskowymi
Przepis dodany:Czasami chodzi za mną "mały głód" na coś słodkiego, a że nie kupuję żadnych przemysłowych słodyczy i jedyną słodką rzeczą jaką można znaleźć w kuchennej szafce jest gorzka czekolada to często mam ochotę, by osłodzić sobie dzień...Mrówkowiec
Przepis dodany:Jedną z zasad panujących w mojej kuchni jest rozsądne gospodarowanie jedzeniem tak, by jak najmniej go wyrzuć. Nie zawsze mi się to udaje, choć staram się jak mogę. Ostatnio zostało mi sporo białek i szukając pomysłu na ich wykorzystanie...Domowe hamburgery kontynentalne
Przepis dodany:Od kilku dni miałam ochotę na coś niekoniecznie zdrowego i lekkiego. Przeglądając swoją biblioteczkę kulinarną w poszukiwaniu natchnienia trafiłam na książkę Valéry Drouet pod tytułem Burgery! [Hot dogi i bajgle] i nagle mnie olśniło....Knedle ze ?liwkami
Przepis dodany:Przepis na knedle ze ?liwkami w cie?cie z bu?ki znalaz?am niedawno w starym zeszycie mojej prababci. Dok?adnie pami?tam ich smak... Lekko twardawe ciasto zabarwione w ?rodku na ró?owo, pierwsz? kwaskowato?? ?liwki w ustach, która przechodzi?a w...Konfitura z czerwonej porzeczki
Przepis dodany:Czerwona porzeczka jest jednym z moich ulubionych owoców. Bardzo zdrowa - pomo?e przy przezi?bieniu, grypie czy anginie; posiada w?a?ciwo?ci oczyszczaj?ce, od?wie?aj?ce, moczop?dne, przeczyszczaj?ce, wzmacniaj?ce, odtruwaj?ce, a nawet tamuj?ce krwawienia....Pieczone bak?a?any z fasolk? szparagow?
Przepis dodany:Jednym z warzyw, które rz?dzi w mojej kuchni jest bak?a?an. Mog?abym je?? go codziennie. Zawiera potas, wap? i magnez, a tak?e antocyjany, które korzystnie wp?ywaj? na nasz organizm. Wspaniale smakuje z grilla, jest idealnym dodatkiem do sa?atek i ...ZAPOMNIANE WARZYWA autorstwa Teresy Lewkowicz - Mosiej
Przepis dodany:Pierwszy dzie? urlopu zacz??am od wizyty w ksi?garni. Buszuj?c mi?dzy pó?kami z ksi??kami kulinarnymi natkn??am si? na jeden egzemplarz niepozornej ksi??ki, który okaza? si? moim letnim czytelniczym odkryciem! Zeszytowego rozmiaru ksi??ka, w twardej...Krem kalafiorowy z kukurydz? i pieczon? kie?bas?
Przepis dodany:Moja przygoda z kalafiorem trwa w najlepsze. Kolejna ods?ona zupy z tym pysznym warzywem, tym razem w postaci delikatnego kremu ze s?odk? kukurydz? i chrupi?c? s?on? kie?bask?. Po prostu niebo w g?bie....1 kalafior podzielony na ró?yczki3 z?bki czosnku5...Zupa kalafiorowa z serem cheddar
Przepis dodany:W warzywniaku pachnie! Pó?ki uginaj? si? pod skrzynkami z botwink?, rzodkiewk?, sa?at?, szczawiem, ziemniakami, cukini?, fasolk? szparagow?, m?od? marchewk?... Kusi agrest, czere?nie, truskawki i wi?nie. A po?ród tych wspania?o?ci niezwykle smaczne,...Panna cotta z musem truskawkowym
Przepis dodany:Niezwykle prosty, a zarazem bajecznie smaczny deser ze śmietany, charakterystyczny dla całych północnych Włoch, zwyczajowo podawany z czarnymi jagodami lub malinami. Ja stosuję małą wariację - dodatek wanilii i nasz polskie, słodkie truskawki....PIKNIKI autorstwa Clare Ferguson
Przepis dodany:Słońce. Maj. Coraz dłuższe dni. Idealny czas na rozpoczęcie sezonu piknikowego! W ręce wpadła mi książka Pikniki Clare Ferguson - jednej z najlepszych w Europie stylistek żywności, konsultantki i doradczyni kulinarnej, która pracuje dla wielu...Krupnik
Przepis dodany:Po przeczytaniu książki Karen Duve Jeść przyzwoicie bardzo zmienił się mój pogląd na wszystko, co wkładam do garnka. Coraz większą wagę przywiązuję do warunków w jakich hodowane były zwierzęta czy dojrzewały rośliny lub jakim procesom...Rabarbarowa tarta z karmelizowanymi jabłkami i bitą śmietaną
Przepis dodany:Pamiętam z dzieciństwa bardzo wyraźnie dwa kwaśne smaki - rabarbaru i szczawiu, który zbierałam razem z prababcią. Z rabarbaru przeważnie powstawał w domu kompot, który pradziadek namiętnie dosładzał czterema łyżeczkami cukru na...SMACZNE ZUPY 365 NAJLEPSZYCH PRZEPISÓW autorstwa Kate McMillan
Przepis dodany:Książka Kate McMillan - właścicielki firmy kateringowej, absolwentki Tante Marie's Cooking School w San Fransisco oraz blogerki - to jedna z moich ulubionych pozycji księgarskich. Pięknie wydana - twarda oprawa, genialne, smakowite zdjęcia autorstwa...MAŁA PARYSKA KUCHNIA. Klasyczne francuskie przepisy w świeżej i prostej oprawie autorstwa Rachel Khoo
Przepis dodany:Dla mnie jest to książka idealna, do której zaglądam prawie codziennie po świetne przepisy, po inspirację lub po prostu by wrócić myślami do Paryża. Autorką książki jest Rachel Khoo - czerwona szminka, retro sukienka, niezaprzeczalny urok...Racuchy z jabłkami
Przepis dodany:1 jajko1 szklanka mleka1 szklanka mąki1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka cukru2 duże jabłka (np. szara reneta)olej do smażenia cukier puder do posypania lub syrop klonowy do polania racuchówZabrałam się za porządki w starych...Mocno waniliowe cupcakes
Przepis dodany:125 g miękkiego masła125 g drobnego cukru125 g mąki2 duże jajkakilka łyżek mleka1 łyżeczka sody2 łyżeczki pasty waniliowejkrem:500 g sera mascarpone500 g zimnej śmietany 36%5 łyżek cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu waniliowegoZaczęłam...Bananowe muffinki z kawałeczkami gorzkiej czekolady
Przepis dodany:4 bardzo dojrzałe, duże banany125 ml oleju ryżowego2 jajka250 g mąki pszennej100 g brązowego cukru3/4 łyżeczki sody150 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 90%Super szybkie w wykonaniu, przepyszne, rozpływające się w ustach muffinki. Idealnie...Marzenia...
Przepis dodany:Moje największe marzenie kulinarne - kurs sztuki cukiernictwa w Le Cordon Bleu, akademii kulinarnej założonej w 1895 roku w Paryżu. "Jeżeli miałeś szczęście mieszkać w Paryżu jako młody człowiek, to dokądkolwiek się udasz przez resztę...Ciasto z suchą kiełbasą, pistacjami i suszonymi śliwkami (Cake au saucisson sec avec pistaches et prunes)
Przepis dodany:THE LITTLE PARIS KITCHEN - odsłona 2250 g mąki15 g proszku do pieczenia150 g suchej kiełbasy (ja dodałam suchego kabanosa), drobno pokrojonej80 g pistacji, posiekanych (czyli ok. 2 opakowań w łupinach po 100 g każde)100 g suszonych śliwek,...Szyszki z preparowanego ryżu
Przepis dodany:250 g miękkich krówek 250 g pianek marshmallows150 g masła 200 g preparowanego ryżu Słodkie wspomnienie z dzieciństwa... Szybkie w wykonaniu, przyniosło nam wiele radości w kuchni, podczas wspólnego sklejania szyszek i wszystkiego dookoła,...Chlebek watykański
Przepis dodany:Chlebek watykański inaczej zwany też chlebem przyjaźni Amiszów lub ciastem Hermana (w niemieckojęzycznej tradycji) to rodzaj kulinarnego "łańcuszka szczęścia" w postaci zaczynu chlebowego przekazywanego pomiędzy bliskimi. Po otrzymaniu zaczynu...Cytrusowy sernik z ricotty
Przepis dodany:1 kg ricotty (4 opakowania po 250 g każde)200 g cukru pudru6 jajek50 g mąki tortowej50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy2 łyżki soku z cytrynyskórka otarta z jednej cytryny150 g krakersów100 g masła i...Tiramisu
Przepis dodany:500 g sera mascarpone200 ml śmietany (najlepiej 30% lub więcej)5 łyżek cukru pudru4 żółtkafiliżanka mocnej kawy, najlepiej z kawiarki lub ekspresu4 łyżki amaretto lub koniaku czy rumu2 opakowania włoskich biszkoptówkakao w proszku Kolejny...Ciasto cytrusowe (Quatre-quarts aux agrumes)
Przepis dodany:THE LITTLE PARIS KITCHEN - odsłona 1waga 4 jajek = waga cukru pudru = waga mąki = waga masłaszczypta soli1 łyżeczka proszku do pieczeniaskórka starta z cytryny i pomarańczyKilka dni temu dostałam książkę Rachel Khoo i nie mogłam się oprzeć...Magiel Café - Warszawa, Polska
Przepis dodany:Piszą o sobie, że prowadzą kuchnię "śródziemnopolską" - pełną sezonowych składników, polskich smaków i śródziemnomorskich akcentów. Zakochaliśmy się od pierwszego wejrzenia w jedzeniu serwowanym przez kelnera, który wiedział co ma...Pesto alla genovese
Przepis dodany:6 pęczków bazylii2 ząbki czosnku25 g orzeszków piniisól gruboziarnista25 g tartego sera pecorino25 g tartego parmezanu4 łyżki dobrej jakości oliwy z oliwekMiłośnicy makaronów koniecznie muszą poznać smak świeżo przygotowanego pesto. Zdania...Pot au feu czyli klasyczny rosół z mięsem
Przepis dodany:750 g mięsa wołowego (np. pręga, szponder)2 kości szpikowe1 pęczek włoszczyzny (marchew, por, korzeń pietruszki, seler)1 cebula3 litry wody1 pęczek natki pietruszkisól i świeżo zmielony pieprz cayenneGdy za oknem coraz chłodniej warto...Banana bread
Przepis dodany:100 g mąki pszennej100 g mąki żytniej2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 125 g masła125 g cukru2 duże jajka4 bardzo dojrzałe banany (ok. 400g bez skórki)50 g orzechów włoskich50 g otrębów owsianychNie jestem fanką...Chlebek Tomka
Przepis dodany:1 szklanka zakwasu1 szklanka mąki żytniej, najlepiej ekologicznej1 szklanka wody500 g mąki żytniej500 g mąki gryczanej3 łyżeczki soli gruboziarnistej3 szklanki wody3/4 szklanki otrębów żytnich3/4 szklanki słonecznika10 g drożdżyMój pierwszy w...Ciasto na pizzę
Przepis dodany:40 g świeżych drożdży150 ml ciepłej wody500 g mąki pszennejpół łyżeczki solimąka do posypaniaoliwa z oliwekzioła włoskie (opcjonalnie) Historia pizzy bierze swój początek w czasach rzymskich, gdy wypiekano ciasto typu focaccia, zwane picea....