Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Sauté
W kuchni Sauté jest już 25 dobrych przepisów:
Domowe ravioli ze szpinakiem i ricottą
Przepis dodany:Gdy zobaczyłam u Madame Edith raviolerę i jej ręcznie wykonane ravioli, wiedziałam, że przy najbliższej podróży do Włoch muszę sprawić sobie taką formę. Wykonanie domowych ravioli przy użyciu ravioleri wydaje się proste i wygodne, ale trzeba...Crumble z rabarbarem
Przepis dodany:Rabarbar to jeden z moich pierwszych smaków, a kompot i placek z rabarbaru to moje wspomnienia z dzieciństwa, bo krzaki rabarbaru rosły na wpół dziko w ogrodzie dziadków. Jeśli szukacie najprostszego przepisu na deser z rabarbarem, który nie...Risotto z białymi szparagami
Przepis dodany:Dlaczego tak bardzo lubię risotto? Bo "dobrze przyrządzone risotto jest jak przytulenie się do mamy: sprawia, że dobrze się czujesz." - twierdzi Jamie Oliver w "Kulinarnych wyprawach Jamiego". Święte słowa! Ciepły i treściwy posiłek ze...Padellata di cozze e gamberi/Patelnia muli i krewetek
Przepis dodany:Kilogram krewetek plus pół kilograma muli podzielić przez dwie osoby równa się dwa pełne żołądki doprawione dużą dawką radości. Takiej uczty nie urządzam na co dzień, przez co jeszcze bardziej smakuje wyśmienicie. Padellata di cozze e...Omlet ze szparagami
Przepis dodany:Bardzo podoba mi się koncepcja spirit of time stosowana przez pierwszego w Polsce szefa kuchni nagrodzonego gwiazdką Michelina - Wojciecha Modesta Amaro:"Bo ja roku nie dzielę na 4 pory, tylko na znacznie więcej odcinków, zgodnie z kalendarzem...Włoska focaccia
Przepis dodany:Focaccia - włoskie pieczywo, które można jeść jako przystawkę lub dodatek do innego dania. Wspaniale nadaje się do skarpety, jak mówię na scarepttę, czyli wycieranie talerza kawałkiem pieczywa, żeby nie uronić ani jednej kropli wspaniałego...Tradycyjny sernik z lemon curd
Przepis dodany:Dzisiaj zdradzę Wam jeden rodzinny sekret: najlepsze serniki w mojej rodzinie piekł dziadek. Tylko jego serniki nigdy nie opadały i były idealnie wilgotne. Na szczęście w porę spisałam jego przepis, który dzisiaj Wam prezentuję. Nieco go...Risotto z krewetkami i cukinią
Przepis dodany:Ryż to wspaniała podstawa. W doborze dodatków do niego jedynym ograniczeniem jest nasza wyobraźnia. Moim zdaniem połączenie krewetek z cukinią jest wspaniałe. Dodajmy do tego trochę włoskiego wina i mamy przepyszne, klasyczne danie kuchni...Czekoladowa tarta z rocquefortem
Przepis dodany:Słodka czekolada i ostry ser pleśniowy? Przyznacie, że to dosyć niecodzienne zestawienie. Wbrew pozorom rocquefort i czekolada stanowią harmonijne połączenie. W tarcie nie czuć wyraźnego smaku sera, za to dodaje on masie kremowej konsystencji. A...Wegetariańska zupa Pho
Przepis dodany:Dzisiaj prezentuję Wam przepis na wegetariańską zupę Pho, który obok zupy krem z selera i ziemniaków pochodzi z drugiego numeru "Smaku". Pho pochodzi z Wietnamu i tradycyjnie gotuje się ją na wołowinie. Do bulionu na kościach, mostkach i...Mini mazurki
Przepis dodany:Co jakiś czas spotykamy się ze znajomymi w mojej kuchni i razem gotujemy, zagniatamy, pieczemy i ozdabiamy. Na jesieni piekliśmy pizze na kamieniu, przed Bożym Narodzeniem ozdabialiśmy pierniczki, potem przygotowywaliśmy ciasteczka na konkurs...Pizza pieczona na kamieniu
Przepis dodany:Od kiedy mam kamień do pizzy, nie wyobrażam sobie innego sposobu pieczenia pizzy (może oprócz pieca opalanego drewnem dębowym;). Ba! Kamienia używam również do pieczenia chleba, mini pizz na przyjęcia i bułek. Dzisiaj prezentuję przepis na...Guacamole
Przepis dodany:Guacamole to obok tortilli i nachos jedno z najpopularniejszym dań kuchni meksykańskiej. Można go przyrządzać z wieloma dodatkami, np. z kolendrą, oliwą czy majonezem, ale w tym przypadku jestem zwolenniczką zasady, że im mniej, tym lepiej....Zupa krem z selera i ziemniaków ze "Smaku"
Przepis dodany:O "Smaku" i "Kukbuku" napisano już wiele. Obie pozycje i oba numery przeczytałam od deski do deski i może kiedyś pokuszę się o subiektywną recenzję, ale najpierw chciałam wypróbować parę przepisów w nich proponowanych. Na pierwszy ogień...Wielkanocna babka herbaciana z pomarańczą
Przepis dodany:Herbata i cytryna - klasyczne połączenie. A gdyby tak połączyć mocną czarną herbatę z pomarańczą? Herbaciana babka jest wilgotna, zwarta i ma szlachetny smak. To świetny pomysł na zaskakujący wielkanocny deser.Składniki:- 100 g masła - 100 g...Make Hummus Not War
Przepis dodany:Co zrobić, żeby zaprowadzić pokój na świecie? Można protestować przeciwko wojnom, wziąć udział w marszu pokoju czy podpisać petycję. Można również zacząć od przygotowania hummusu. To pierwszy punkt na liście dziesięciu rzeczy,...Francuska zupa cebulowa
Przepis dodany:Cebula to takie wdzięczne warzywo. Na świeżo potrafi być bardzo ostra i piekąca. Podsmażona na złocisto nadaje smaku sosom, potrawkom, curry czy tagine, a długo duszona zmienia się w słodką bazę chutneyów, konfitur czy właśnie zupy...Makaroniki
Przepis dodany:Po raz pierwszy z makaronikami spotkałam się ... na zajęciach z gender studies. Omawialiśmy dramat "Dom lalki" Ibsena. Nora, główna bohaterka, żyje w perfekcyjnym domu w na pozór idealnym małżeństwie. Mąż zaczyna jej wydzielać makaroniki,..."Cudnie chudnie" Kasi Bosackiej - recenzja
Przepis dodany:Czy osobę będącą stale na diecie, która przeczytała stertę książek i artykułów o zdrowym odżywianiu, można jeszcze czymś zaskoczyć? Pewnie. W najnowszej książce Katarzyny Bosackiej "Cudnie chudnie. Żegnaj, pulpecie" znalazłam trochę...Tarta kakaowa
Przepis dodany:Przepis pochodzi z mojego poplamionego i lekko sfatygowanego segregatora, do którego wpisywałam swoje pierwsze przepisy. Spód tarty to tradycyjne ciasto półkruche, a górę pokrywa uwielbiana przeze mnie masa z mleka w proszku. Wiem, wiem: tłusto,...Curry rybne według przepisu Roberta Makłowicza
Przepis dodany:Spoglądam na gałęzie drzew uginające się pod kilkucentymetrową warstwą śniegu i pokryte solą chodniki. Dzięki Robertowi Makłowiczowi i jego przepisowy na rybne curry przenoszę się w gorące i kolorowe Indie. Nikt tak jak on nie potrafi swoimi...Pieczony pstrąg na caponacie
Przepis dodany:Nie dajcie się zwieść - caponata wygląda jak zwykła potrawka z warzyw. Jednak już pierwszy kęs będzie dla Was niespodzianką: słodko-kwaśny smak pochodzący od oliwek, kaparów, octu winnego i brązowego cukru nie przywodzi na myśl żadnej...Waniliowy sernik z ricotty
Przepis dodany:Dzięki użyciu ricotty sernik jest niezwykle miękki i lekki, a uroku i smaku dodają malutkie ziarenka wanilii. Samo przygotowanie ciasta zajmuje nie więcej niż 15 minut. Należy tylko wcześniej wyjąć składniki z lodówki, żeby były w...Czarne spaghetti z owocami morza
Przepis dodany:Najbardziej lubię potrawy, które nie tylko są smaczne, ale również przyciągają uwagę kolorami i zapachami: słonecznie zółte kedgeree, złocista polenta, kolorowe tagine, zielony krem ze szparagów i wiele wiele innych. Dzisiaj dla odmiany...Grochówka
Przepis dodany:"Szwedzi zajadają się tą treściwą zupą od średniowiecza. W tamtych czasach wszyscy napełniali nią żołądek w czwartek, przygotowując się do tradycyjnego chrześcijańskiego piątkowego postu. Jako ukłon w stronę tej tradycji czwartek...