Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Silver Teaspoon

W kuchni Silver Teaspoon jest już 346 dobrych przepisów:

  • Ekspresowe burgery z fasoli

    Przepis dodany:
    4.59
    Ekspresowe burgery z fasoli
    Pyszne apetyczne burgery z fasoli i mielonych płatków owsianych i parmezanu. Całość doprawiona na włoską modłę. Świetny sposób, by niezauważalnie przemycić do diety zdrowe składniki: płatki owsiane, siemię lniane i orzechy włoskie.(5...
  • Makaron z sosem z sera koziego i orzechami

    Przepis dodany:
    4.52
    Makaron z sosem z sera koziego i orzechami
    To pomysł na błyskawiczne danie, które podbiło moje podniebienie! Smaczny włoski makaron, chrupiące orzechy, francuska, intensywna musztarda i kremowy ser kozi... to podstawa sukcesu! Do przygotowania sosu użyłam kremowego koziego sera. Jeśli masz...
  • Wielkanocne dekoracje domu

    Przepis dodany:
    4.89
    Wielkanocne dekoracje domu
    Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. To dobry moment, by rozejrzeć się za pomysłami na dekorację domu. Jeśli masz ochotę na urocze doniczki stworzone z skorupek to idealny czas na posianie nasion traw lub ziół (bazylii, mięty, rzeżuchy).W...
  • Wegański malinowy koktajl z orzeszkami ziemnymi

    Przepis dodany:
    4.81
    Wegański malinowy koktajl z orzeszkami ziemnymi
    Pełen witamin koktajl, który zaspokoi chęć na zjedzenie słodyczy. Dzięki dodatkowi banana jest słodki i nie potrzeba dodawać miodu lub cukru.(1 porcja)1/2 banana3/4 szklanki mrożonych malin1/2 szklanki wody1 łyżeczka siemienia lnianego...
  • Pastilla z kurczakiem i morelami

    Przepis dodany:
    4.73
    Pastilla z kurczakiem i morelami
    Pastilla to jedno z moich ulubionych marokańskich dań i jednocześnie najlepszy sposób na wykorzystanie resztek pieczonego kurczaka. Aromatyczny farsz zawinięty w chrupiące ciasto, całość posypana (dosyć nietypowo) cukrem pudrem i cynamonem to...
  • Sałatka z makaronem i burakami

    Przepis dodany:
    4.61
    Sałatka z makaronem i burakami
    Dziś propozycja prostych składników, których połączenie daje (nadspodziewanie) świetny efekt. Sycący makaron, słodkie buraki, wędzony solankowy twaróg i chrupiące pestki słonecznika. Całość skropiona balsamiczno-szczypiorkowym sosem z...
  • Ciasto czekoladowe z kremem czekoladowo-twarożkowym

    Przepis dodany:
    4.89
    Ciasto czekoladowe z kremem czekoladowo-twarożkowym
    Nie ma nic lepszego na poprawę humoru niż kawałek czekoladowego ciasta. Przygotowanie przypomina nieco przepisy na muffinki - miesza się suche składniki z mokrymi. Tym razem nie trzeba jednak martwić się, że będziemy ciasto zbyt długo mieszać i...
  • Kleisty ryż z mango po tajsku

    Przepis dodany:
    4.78
    Kleisty ryż z mango po tajsku
    Tradycyjny tajski deser jest niezwykle kojący i przywodzi na myśl domowe smaki. Jest łatwy w przygotowaniu, ale trzeba się za jego przygotowanie zabrać odpowiednio wcześnie. Składa się z kilku etapów, które są niezwykle łatwe, ale wymagają...
  • Warzywne curry w 5 smakach

    Przepis dodany:
    4.51
    Warzywne curry w 5 smakach
    Pyszne curry w wegetariańskiej wersji. Jego podstawą jest pasta curry składająca się z chili, imbiru, liści limonki, czosnku, dymki i kolendry. Ostrość łagodzi dodatek mleczka kokosowego i warzyw, które są z natury słodkie (marchew, dynia czy...
  • Semmelknödel - niemieckie knedle z czerstwego pieczywa

    Przepis dodany:
    4.69
    Semmelknödel - niemieckie knedle z czerstwego pieczywa
    Jeśli masz ochotę na rosół z dodatkiem innym niż makaron, spróbuj semmelknödel. Jest to też świetny sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Knedle mogą być podawane również jako dodatek do dania głównego, świetnie smakują z gulaszem...
  • Pikantna tajska sałatka z wołowiną

    Przepis dodany:
    4.87
    Pikantna tajska sałatka z wołowiną
    Pikantna sałatka z wołowiną jest daniem popularnym w Tajlandii (gdzie nosi nazwę Nua Yang Manao). Jest to połączenie chrupiących warzyw, orzeźwiającej bazylii i mięty z wołowiną. Charakteru nadaje jej dressing słodko-słono-pikantny na bazie...
  • Walentynkowe ciasteczka kokosowe z nadzieniem wiśniowym

    Przepis dodany:
    4.85
    Walentynkowe ciasteczka kokosowe z nadzieniem wiśniowym
    Kruche ciasteczka z kokosem i nadzieniem wiśniowym są łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Idealne jako walentynkowy deser. 1 szklanka mąki pszennej1 szklanka mielonych migdałów1/2 szklanki wiórków kokosowych1/2 szklanki cukru3/4 szklanki...
  • Tofu z warzywami w sosie kokosowym

    Przepis dodany:
    4.80
    Tofu z warzywami w sosie kokosowym
    Dziś przepis na danie, dzięki któremu można pozbyć się zalegających w lodówce małych ilości składników. Pierwsze skrzypce gra tutaj bogaty kokosowo-tamardyndowy sos. Reszta składników może być dowolnie zmieniana - jeśli nie lubisz tofu -...
  • Zimowa tarta z burakami na spodzie ze słoncznikiem

    Przepis dodany:
    4.65
    Zimowa tarta z burakami na spodzie ze słoncznikiem
    Buraki to zimowe warzywa idealne. Dobrze się przechowują, więc świetnie sprawdzą się jako podstawa tarty. Podstawą jest ciasto kruche, a część mąki zastąpiłam uprażonym, a następnie zmielonym słonecznikiem. Dobrze komponuje się z...
  • Aioli - prowansalski czosnkowy majonez

    Przepis dodany:
    4.67
    Aioli - prowansalski czosnkowy majonez
    Aioli można od stuleci znaleźć na stołach Prowansji i Hiszpanii. Niegdyś było daniem postnym, a dziś zmieniło się w ucztę. W jej centrum jest sos czosnkowy na bazie żółtek i oliwy, ale konieczne jest podanie go z kilkoma dodatkami. W...
  • Korzenna szarlotka na kruchym cieście

    Przepis dodany:
    4.80
    Korzenna szarlotka na kruchym cieście
    Pyszna szarlotka okraszona korzennymi, aromatycznymi przyprawami. To ciasto, które nie wymaga uprzedniego podpiekania spodu, ani podprażania jabłek. Wszystkie składniki pieką się za jednym razem.Szarlotka wyśmienicie smakuje na ciepło z dodatkiem...
  • Sałatka nicejska według Julii Child

    Przepis dodany:
    4.91
    Sałatka nicejska według Julii Child
    Wydawałoby się mniej więcej klarowne z czym kojarzy się sałatka nicejska: pomidorami, sałatą, tuńczykiem (lub filecikami anchois), oliwkami, jajkami, ziemniakami i fasolką szparagową. Okazuje się, że ta tradycyjnie przygotowywana nie zawiera...
  • Bastilla

    Przepis dodany:
    4.85
    Bastilla
    Bastilla (lub pastilla) to pyszne danie kuchni marokańskiej. Składa się z chrupiącego ciasta (filo lub francuskiego), mięsnego farszu i oprószonego cukrem i cynamonem. Lubię je podawać w miniwersjach, ale łatwiejsze w przygotowaniu będzie...
  • Ciasto czekoladowe z winem Marsala

    Przepis dodany:
    4.76
    Ciasto czekoladowe z winem Marsala
    Niezwykle proste w przygotowaniu ciasto czekoladowe. Nie wymaga  użycia wykwintnych składników z wyjątkiem włoskiego wzmacnianego wina Marsala. Jego dodatek nadaje wypieków rodzynkową głębię.(zmodyfikowany przepis Nigelli Lawson z "Jak być...
  • Świąteczma biała czekolada

    Przepis dodany:
    4.79
    Świąteczma biała czekolada
    Nie sprawia takiej radości jak samodzielnie przygotowane smakołyki. Dziś w postaci białej czekolady, która ze względu na czerwone dodatki świetnie wpisuje się w klimat Bożego Narodzenia. (3 tabliczki po 110 g)30 ml mleka1 łyżeczki ekstraktu...
  • Likier kawowy (domowa Kahlua)

    Przepis dodany:
    4.82
    Likier kawowy (domowa Kahlua)
    Dziś propozycja idealna na bożonarodzeniowy prezent. Świetna jako baza koktajli, dodatek do kawy lub tiramisu.Do tego prosta w przygotowaniu. Wystarczy zalać lekko uprażone na patelni ziarna kawy wódką, a po kilku dniach wymieszać z syropem...
  • Kaczka z selerową remuladą (céleri rémoulade)

    Przepis dodany:
    4.65
    Kaczka z selerową remuladą (céleri rémoulade)
    Dziś przedstawiam sposób dla osób, które nie przepadają za piersiami kaczki w przygotowanymi we francuskim stylu (w środku różowych). By przygotować miękkie i soczyste mięso, należy zalać piersi wrzątkiem i zostawić w wodzie 5 minut....
  • Proste dyniowe curry

    Przepis dodany:
    4.55
    Proste dyniowe curry
    Dziś propozycja na bezmięsne, ale sycące curry. Z charakterystycznym dla tajskiej kuchni dodatkiem mleczka kokosowego, liści limonki oraz imbiru. Ilość chili można dostosować do własnych preferencji oraz ostrości używanych przez siebie...
  • Bezglutenowe ciasto korzenne

    Przepis dodany:
    4.71
    Bezglutenowe ciasto korzenne
    Dziś propozycja na ciasto bez grama mąki. Czekoladowe, z nutą kawy, pomarańczy, cynamonu i goździków. Świetna wprawka do przedświątecznych eksperymentów w kuchni lub mikołajkowych prezent dla osób unikających glutenu.Ciasto jest intensywne w...
  • Polędwica z jabłkami

    Przepis dodany:
    4.68
    Polędwica z jabłkami
    Polędwica wieprzowa obtoczona w przyprawach podana z jabłkami to klasyka. Niezwykle smaczna i łatwa w przygotowaniu. Jabłek nie obierałam ze skórki, dzięki czemu nie rozpadały podczas obróbki cieplnej. Podlałam je aromatyczną Marsalą -...
  • Makaron z małżami

    Przepis dodany:
    4.85
    Makaron z małżami
    Przy przygotowaniu małży zasada jest prosta- używamy tylko tych żywych. Pierwszym krokiem jest więc pierwsza selekcja - wyrzucamy wszystkie małże które są otwarte. Resztę oczyszczany, jeśli mają na sobie kawałki morskiego dna (w postaci...
  • Jemeńskie naleśniki Jamiego Olivera

    Przepis dodany:
    4.71
    Jemeńskie naleśniki Jamiego Olivera
    Te naleśniki świetnie sprawdzą się w weekendowy ranek. Są delikatne i wybornie smakują na słodko. Tradycyjnie podaje się je z wytrawnymi dodatkami, szczególnie chętnie wypełnione mięsem.(przepis z książki "Jamie's Great Britain")(10...
  • Szarlotka sypana. Ekspresowa? To mało powiedziane

    Przepis dodany:
    4.67
    Szarlotka sypana. Ekspresowa? To mało powiedziane
    Dwie skrzynki jabłek zebranych na ogrodzie dały mi do myślenia. Postanowiłam coś upiec, ale zupełnie nie w smak było robienie kruchego ciasta (tym bardziej, że robot kuchenny wyzionął elektronicznego ducha). Chodził mi po głowie biszkopt, ale...
  • Azjatycka sałatka z kaczką

    Przepis dodany:
    4.61
    Azjatycka sałatka z kaczką
    Chrupiąca skórka kaczki kontrastuje z mięsistym szpinakiem. Pikantny smak dymki, łagodzą słodkie kawałeczki kaki i pestki granat. Kontrastujące połączenia to coś, co lubię najbardziej.(2 porcje)2 piersi kaczki1 i 1/2 łyżeczki przyprawy 5...
  • Ciasto czekoladowo-migdałowe z gruszkami

    Przepis dodany:
    4.73
    Ciasto czekoladowo-migdałowe z gruszkami
      Zachwycające wilgotne czekoladowo - migdałowe ciasto z aromatycznymi gruszkami podbiło moje serce.(przepis z Moje wypieki)(10 porcji)150 g gorzkiej czekolady50 ml Amaretto (likieru z migdałów)120 g masła (w temperaturze pokojowej)1 i 1/2...
  • Ekspresowa wersja prowansalskiej Pissaladière

    Przepis dodany:
    4.88
    Ekspresowa wersja prowansalskiej Pissaladière
    Dziś propozycja na prowansalską tartę z karmelizowaną cebulę, doprawioną anchois i oliwkami. Tradycyjnie przygotowuje się ją na kruchym cieście, które zastąpiłam gotowym ciastem francuskim. Dzięki temu przygotowanie zajęło mniej czasu, a...
  • Makaron z kurczakiem w indonezyjskim sosie z orzeszków

    Przepis dodany:
    4.67
    Makaron z kurczakiem w indonezyjskim sosie z orzeszków
    Dziś propozycja na smaczne i pożywne danie. Złożone węglowodany, połączone z kurczakiem i orzeszkowym sosem smakują wybornie. (2 porcje)1 łyżka masła orzechowego1 łyżka wiórków kokosowych2 łyżki wody1 łyżeczka miodu1 łyżeczka octu...
  • Domowe odchudzone Frappuccino

    Przepis dodany:
    4.51
    Domowe odchudzone Frappuccino
    W gorące letnie popołudnie nie ma nic lepszego niż kawa mrożona. Dziś propozycja na napój inspirowany popularną w Starbucksie kawą. W wersji standardowej składa się z mocnej słodzonej kawy, kruszonego lodu, mleka i jest podawana z bitą...
  • Kalafiorowe curry

    Przepis dodany:
    4.81
    Kalafiorowe curry
    Sycące i lekkie zarazem. Warzywne curry świetnie sprawdzi się jako letni obiad lub kolacja. (2-3 porcje)1 łyżka oleju 1 cebula drobno posiekana1 duży ząbek czosnku posiekany1/2 łyżeczka startego imbiru  1 łyżeczka mielonego kminu...
  • Makaron ze szparagami z patelni

    Przepis dodany:
    4.81
    Makaron ze szparagami z patelni
    Koniec sezonu na szparagi zbliża się nieuchronnie. To ostatnia okazja, by przygotować zielone szparagi z makaronem. (3 porcje)300 g makaronu spaghetti500 g zielonych szparagów2 łyżki masła1 mały starty ząbek czosnkuskórka z 1/2 cytrynysok z...
  • Stek w tajskiej marynacie

    Przepis dodany:
    4.91
    Stek w tajskiej marynacie
    Po klasycznych sposobach na stek (Gordona z pomidorową salsą i Jamiego z sosem chrzanowym) pora na marynowane mięso. Jak na kuchnię tajską przystało, zalewa ma zbilansowany smak. Słony nadaje sos rybny, kwaśny limonka, słodki cukier, a ostry...
  • Eton mess

    Przepis dodany:
    4.57
    Eton mess
    Brytyjska klasyka. Dorodne truskawki, bita śmietana i chrupiące beziki to połączenie idealne. Przygotowanie łatwe i ekspresowe.(4 porcje)450 g truskawek, oczyszczonych1 i 1/2 łyżeczki cukru pudru500 ml śmietanki kremówki (36%)12 małych...
  • Kurczak Tandoori

    Przepis dodany:
    4.62
    Kurczak Tandoori
    Dziś propozycja na danie w indyjskim stylu. Kurczak marynowany w dobrze przyprawionym jogurcie staje się aromatyczny, a mięso soczyste. Jego nazwa pochodzi od tradycyjnego pieca, w którym się go przyrządza w Indiach. Z braku laku dobry kit, więc...
  • Mocno zielone pesto ziołowe

    Przepis dodany:
    4.48
    Mocno zielone pesto ziołowe
    Rukola i świeże zioła zielenią się na ogrodzie. Świetnie sprawdzą się jako podstawa aromatycznego pesto. Przygotowuje się je błyskawiczne, gdy gotuje się makaron.(2 porcje) 30 g rukoli5 listków mięty4 listki melisy cytrynowej3 gałązki...
  • Niecodzienne lampy z kuchennych akcesoriów

    Przepis dodany:
    4.66
    Niecodzienne lampy z kuchennych akcesoriów
    Oryginalne lampy to ozdoba pomieszczenia. Wystarczy odrobina inwencji i kuchenne akcesoria (rozpoczynając od durszlaka, lejka przez słoiki po tarki i sztućce).Jak Wam się podobają gadżety w stylu zrób to sam?źródło:...
  • Zupa pieczarkowa z azjatyckim akcentem

    Przepis dodany:
    4.82
    Zupa pieczarkowa z azjatyckim akcentem
    Zupa z azjatyckimi akcentami w postaci sosu sojowego, imbiru i pieprzu syczuańskiego jest miłą odmianą dla klasycznej pieczarkowej. Przygotowuje się ją błyskawicznie.(4 porcje)1 łyżka oleju 400 g pieczarek pokrojonych w półplasterki1 duży...
  • Kwiatowe przysmaki w spiżarni i kredensie

    Przepis dodany:
    4.47
    Kwiatowe przysmaki w spiżarni i kredensie
    Delikatny, kwiatowy aromat zniewala. Warto korzystać urodzaju i wyczarować z nich niecodzienne rarytasy.Swoją kwiatową przygodę rozpoczęłam z najbardziej wyrazistymi płatkami. Różane przetwory ujmują swoim intensywnym, a zarazem eleganckim...
  • Grillowane jabłka

    Przepis dodany:
    4.47
    Grillowane jabłka
    Rozgrzany (a w zasadzie w moim przypadku był to stygnący) grill można wykorzystać do przygotowania szybkiego deseru. Jabłka świetnie się do tego nadają. Przekrojone połówki z usuniętym gniazdem nasiennym wymagają niewiele czasu i mogą zostać...
  • Pikantny, marynowany kurczak z grilla Gordona

    Przepis dodany:
    4.73
    Pikantny, marynowany kurczak z grilla Gordona
     Piękna pogoda za oknem zachęca do grillowania. Sprzęt poszedł w ruch i po kilkudziesięciu minutach na stole wylądował zdrowy, niskokaloryczny posiłek.Kurczak marynowany w pikantnej zalewie jest wyrazisty w smaku i soczysty. Można go podać w...
  • Cold brew czyli jak zrobić kawę bez parzenia

    Przepis dodany:
    4.51
    Cold brew czyli jak zrobić kawę bez parzenia
    Cold brew to metoda przygotowywania kawy polegająca na zalaniu mielonych ziaren wodą w temperaturze pokojowej i odstawienia jej na 9-16 godzin. Po tym czasie otrzymujemy kawowy koncentrat, który jest łagodniejszy niż w przypadku kawy zaparzonej....
  • Placuszki z patelni (z ciasta na kluski śląskie)

    Przepis dodany:
    4.73
    Placuszki z patelni (z ciasta na kluski śląskie)
    Dziś propozycja na placuszki, które powstały jako chęć spożytkowania nadmiernej ilości ciasta na kluski śląskie. Rozpłaszczone kluski trafiły na suchą, gorącą patelnię, a gdy zaczęły przyjemnie pachnieć, przerzuciłam je na drugą...
  • Ekspresowe wino musujące z kwiatów czarnego bzu

    Przepis dodany:
    4.72
    Ekspresowe wino musujące z kwiatów czarnego bzu
    Dziś propozycja na szybki i łatwy sposób przygotowania lekkiego musującego wina. Jego kwiatowo-cytrusowy sprawia, że świetnie sprawdzi się w wiosenno-letnim okresie. W zasadzie wino można przygotować w dużym słoiku, ale jeśli masz mały...
  • Faszerowane udka kurczaka

    Przepis dodany:
    4.84
    Faszerowane udka kurczaka
    Faszerowane udka kurczaka zachowują niezwykłą soczystość, a obficie doprawiony farsz z dodatkiem śliwek i słodko-kwaśnych ogórków zrobił furorę wśród gości.(4 porcje)4 udka kurczaka1 garstka mielonej łopatki wieprzowej (około 200 g)1...
  • Gruszki z czekoladowym sosem espresso

    Przepis dodany:
    4.67
    Gruszki z czekoladowym sosem espresso
    Dziś ekspresowa, lżejsza wersja gruszek Pięknej Heleny. Soczyste, rozpływające się w ustach nie wymagały gotowania w syropie. Świetnie komponują się one z czekoladowym sosem z kawową nutą.(4 porcje)2 gruszkisos:100 g gorzkiej czekolady1...
  • Sałatka z brokułów z jajkiem

    Przepis dodany:
    4.58
    Sałatka z brokułów z jajkiem
    Uroda i smak sałatek, w których pierwsze skrzypce gra brokuł zależy od tego, czy ugotujemy go prawidłowo. Nic tak skutecznie nie odstrasza mnie niż widok rozmiękłego, mało intensywnego w kolorze warzywa. 1 brokuł 1 pomidor2 jajka1/4 zielonego...

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).