Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Skrzydełko czy nóżka

W kuchni Skrzydełko czy nóżka jest już 57 dobrych przepisów:

  • Sandacz - najlepszy jakiego jedliśmy!

    Przepis dodany:
    4.50
    Sandacz - najlepszy jakiego jedliśmy!
    Wycieczka statkiem z Giżycka na Wyspę Kormoranów - a właściwie dookoła tej wyspy. Widok jak znad Amazonki. Wypalona ziemia i suche drzewa z gniazdami kormoranów. A potem nagroda. Przyrządzony w kambuzie sandacz pierwszej świeżości. Prosty...
  • Małe smażone okonki - najlepsze na świecie

    Przepis dodany:
    4.47
    Małe smażone okonki - najlepsze na świecie
    Rewelacyjne małe okonki. Małe, a nawet malutkie. Lepsze niż fritto misto. Tak świeże i delikatne.Tylko w Węgorzewie! Bar Mazurski przy ul. Zamkowej. Niepozorny, lecz absolutnie godny polecenia.Chłodnik z botwiny. Cudownie dobry.Zupa rybna. Od razu...
  • Mazurskie smaki

    Przepis dodany:
    4.66
    Mazurskie smaki
    Smażalnia "U Rybaka" znajduje się tuż obok ruin śluz Kanału Mazurskiego. W menu przede wszystkim świeże ryby. Smażone filety z okonia, sielawy, szczupaka i sandacza. Prosto i bez wydziwiania. Mniammm.
  • Bliny z sosem kurkowym

    Przepis dodany:
    4.48
    Bliny z sosem kurkowym
    Zwiedzając galerię fotograficzną na Starym Rynku w mieście Łodzi (Bałuty) wstąpiliśmy do restauracji "Analogia". Sam pomysł kart bardzo ciekawy - połączenie kuchni narodowości zamieszkujących Łódź. Ale jedzenie takie sobie, bez większego...
  • Kartacze - mistrzostwo świata

    Przepis dodany:
    4.47
    Kartacze - mistrzostwo świata
    Banie Mazurskie. Jest tu prawdziwy bar wiejski,  nieudający niczego innego.  Bez zadęć i odbić - uczciwe jedzenie bardziej domowe niż barowe. Bar posiada nagrodę przyznaną za zasługi na polu przygotowywania kartaczy. Nagroda przyznana...
  • Najlepsze lody w Polsce?

    Przepis dodany:
    4.52
    Najlepsze lody w Polsce?
    Banie Mazurskie. A w nich przy głównej ulicy kiosk z lodami tradycyjnymi. Bez emulgatorów, kolorantów itd. Lody kakaowe nie są czekoladowe, lody waniliowe są na śmietance i czuć w nich delikatnie żółtko z jajka, które zniosła kura podwórzowa....
  • Leniwe popołudnie w Bydgoszczy

    Przepis dodany:
    4.68
    Leniwe popołudnie w Bydgoszczy
    Leniwe letnie popołudnie w Bydgoszczy. Usiedliśmy w bardzo ładnym miejscu - niedawno wybudowanej Przystani - niekłamane gratulacje dla architekta. Z tarasu widok na budynek opery (też niebanalna architektura) i Noteć z pływającymi po niej...
  • Mefarka i "Esterka" w jednym stali Płocku... W "Esterce"

    Przepis dodany:
    4.75
    Mefarka i "Esterka" w jednym stali Płocku... W "Esterce"
    Mefarka i "Esterka" w jednym stali Płocku... W "Esterce" jest trochę dań kuchni żydowskiej (nie koszernych), pasta z bobu i watróbki (mefarka) bardzo dobra. Godny polecenia przepis do użytku domowego. Pierogi smaczne, natomiast czulent taki sobie,...
  • Portugalski wieczór - nie wyrzucaj puszek

    Przepis dodany:
    4.79
    Portugalski wieczór - nie wyrzucaj puszek
    a to fotki z imprezy u Psotki. Nieoceniony Janusz Andrasz wykonał kilka dań z wybitnym motywem portugalskim. Powyżej portu-sushi, czyli japoński zawijaniec z rybą portugalską w środku. A poniżej sałatka, zamaskowana nieco kiełkami, ale...
  • Teremok w Łodzi - kuchnia kazachska i gruzińska

    Przepis dodany:
    4.75
    Teremok w Łodzi - kuchnia kazachska i gruzińska
    Najpierw oko padło na marchew po koreańsku, która rozrosła się do zestawu wszystkich surówek koreańskich. Pychota! Fenomenalna była z makaronu na zimno - na pierwszym planie. Bakłażan w sosie jogurtowym był cudowny, smak wyraźnie podbity...
  • Villa Hueta

    Przepis dodany:
    4.66
    Villa Hueta
    Miejsce fantastyczne. Kameralny hotel w autentycznym zabytku,  jednak solidnie zmodernizowanym. W hotelowej restauracji kuchnia wspaniała. Mięsa sous vide to niezatarte wspomnienia, połączenie delikatności, kruchej soczystości i aromatu...
  • Restauracja Maestra Opera Nowa

    Przepis dodany:
    4.90
    Restauracja Maestra Opera Nowa
    I nasze podjeście nr 2 do restauracji Maestra w Opera Nova...A tam same pyszności z naciskiem na desery...
  • Pierogi pistacjowe

    Przepis dodany:
    4.57
    Pierogi pistacjowe
    Jeśli tylko będziecie w Bydgoszczy, obowiązkowo musicie zajrzeć do restauracji Maestra w Opera Nova. Pierogi pistacjowe w sosie śmietanowo-koperkowym - tego trzeba spróbować - będzie zaskoczeni!!!Krewetki pieczone w cieście filo z sosie...
  • Zupa szpinakowa z krewetkami - kuchnia afrykańska

    Przepis dodany:
    4.85
    Zupa szpinakowa z krewetkami - kuchnia afrykańska
    Meg mu to afrykańska knajpka na Piotrkowskiej (OFF). Już od wejścia czuć nieznany w polskiej kuchni aromat. To orzeszki ziemne. Na wejściu dostaliśmy kubeczek bulionu. A potem...Przystawka Tipapala. To pita wypełniona mięsem gotowanym z mlekiem...
  • Cynaderki z musem dyniowym

    Przepis dodany:
    4.69
    Cynaderki z musem dyniowym
    W ramach restaurant weekend poszliśmy do Garu Jakubiaka. Lokal jest zaskakująco przyjemny. Jedzenie pyszne :) Mus dyniowy wspaniały! Wybór win też znakomity.Sandacz z kaszą - boski. Szczególnie kasza - mistrzostwo świata. Najsłabsze noty...
  • Naleśniki z łososiem

    Przepis dodany:
    4.60
    Naleśniki z łososiem
    Naleśniki z łososiem to świetny pomysł na śniadanie. W Bydgszczy znaleźliśmy kawiarnio-restaurację Oranżeria. To miłe i bezpretensjonalne miejsce.Sok był średni  - właściwie to nie był sok, tylko pulpa z grejpfruta.Cała reszta...
  • Tatar ze śledzia

    Przepis dodany:
    4.61
    Tatar ze śledzia
    Tatar z łososia zna chyba każdy. Tatar ze śledzia jest 100 razy lepszy i ciekawszy. Jak byliśmy w Kołobrzegu, w okolicach latarni morskiej trafiliśmy na restaurację Hotelu Hanseatic (ul. Morska 4). To co nas zaskoczyło, to kapusta modra w karcie....
  • Pierogi ze szczupakiem

    Przepis dodany:
    4.48
    Pierogi ze szczupakiem
    Pierogi ze szczupakiem to potrawa, na którą czekam, jadąc na Mazury. Tym razem wybraliśmy się do Węgorzewa do Starej Kuźni. Lokal trochę został w PRL-u, szczególnie jeśli chodzi o wystrój. Widok na jezioro wspaniały. Pierogi dobre....
  • Smażone lody

    Przepis dodany:
    4.73
    Smażone lody
    Stara Kaszarnia w Człuchowie zaskoczyła nas pozytywnie. Ładne wnętrze, przesympatyczna obsługa i przyzwoite jedzenie. Niestety za mało wyraziste, więc nawet nie pamiętam co jedliśmy ;) Pamiętam tylko smażone lody na deser. I akurat one...
  • Najlepszy ?led? na ?wiecie

    Przepis dodany:
    4.79
    Najlepszy ?led? na ?wiecie
                                                                           ...
  • Krem czekoladowy

    Przepis dodany:
    4.70
    Krem czekoladowy
    Hotel Ognisty Ptak w Ogonkach niedaleko Węgorzewa ma genialne położenie, a widoku z hotelowej restauracji można tylko pozazdrościć. Wstąpiliśmy na kawę i jakiś deser. Wybraliśmy krem czekoladowy. Miał on konsystencję muso-budyniu. Do tego...
  • Sandacz w sosie kurkowym

    Przepis dodany:
    4.77
    Sandacz w sosie kurkowym
    W Sztynorcie jest smażalnie ryb o swojsko brzmiącej nazwie "Córka rybaka". Polecam w czystym sumieniem. Ryby świeże, obsługa sprawna (sprzedaje chyba rzeczona córka rybaka ;)Zamówiliśmy sielawki - jak zwykle pyszne. Nie wiem zresztą co trzeba...
  • Niebiańska uczta

    Przepis dodany:
    4.54
    Niebiańska uczta
    O Si Senore w Kielcach już pisałam. Za każym razem gdy jestem w Kielcach, bądź gdzieś obok, zaglądam do tej świetnej restauracji. Prowadzi ją rodowity Hiszpan. Obsługa  - wspaniała. Trudno uwierzyć, ale po kilku miesiącach pamiętali,...
  • Szampańska degustacja

    Przepis dodany:
    4.77
    Szampańska degustacja
    Trafiłam nie tak dawno na degustację "Domu szampana". Polecam wszystkim: i tym, którzy lubią szampana, i tym, którzy tak jak ja, wolą wino ;) Nie było tam szampanów z dużych znanych domów szampana, tylko od małych producentów....
  • Weneckie ciasteczka

    Przepis dodany:
    4.77
    Weneckie ciasteczka
    W Wenecji niedaleko dworca jest cudowna pattiseria. Jak na Wenecję jest tanio. Kawa pyszna. Gorące kanapki i ciastka, których musicie spróbować :)
  • Krem z leśnych grzybów

    Przepis dodany:
    4.79
    Krem z leśnych grzybów
    Nasza wizyta w Kielcach miała zupełnie niespodziewany przebieg. Na ogół jedliśmy "u Hiszpana". Tym razem zatrzymaliśmy się w Villi Hueta i zjedliśmy kolację w hotelowej restauracji. Szef kuchni pracował u Amaro. Jedzenie było wyborne....
  • Przysmaki kuchni żydowskiej

    Przepis dodany:
    4.78
    Przysmaki kuchni żydowskiej
    Podczas naszej wycieczki do Wrocławia poszliśmy na obiad do restauracjo-kawiarni Steinhaus. Jeśli chodzi o kuchnię - złego słowa nie powiemy. Śledzik był pyszny.Radości mieliśmy jednak co niemiara.Kelnerka powiedziała nam, że sałatka...
  • Niezwykły ekspres

    Przepis dodany:
    4.61
    Niezwykły ekspres
    We wrocławskim Starbucksie jest przedziwny ekspres. Polecam - jak będziecie, napijcie się koniecznie. Kawa może nie jest najtańsza, ale samo obserwowanie procesu parzenia kawy jest ciekawe.
  • Kawa z widokiem

    Przepis dodany:
    4.61
    Kawa z widokiem
    Jeśli będziecie we Wrocławiu wybierzcie się koniecznie do Hali Stulecia. Będziecie mogli wypić kawę z bajecznym widokiem, a potem pospacerować w ogrodzie japońskim!
  • Pizza na cienkim spodzie z bakłażanem

    Przepis dodany:
    4.61
    Pizza na cienkim spodzie z bakłażanem
    We Wrocławiu można zjeść bardzo dobrą pizzę. Po "gruzińskim pawiu" uważniej wybieraliśmy restauracje. Padło na pizzerię. Była pyszna. Taka jak trzeba: na cienkim spodzie, z niewielką ilością sosu. Za to bardzo...
  • Panna cotta z sera feta

    Przepis dodany:
    4.53
    Panna cotta z sera feta
    Grecja kojarzy wam się wyłącznie z serem feta? Jeśli tak, to koniecznie zajrzyjcie do restauracji Wines and olives we Wrocławiu.Byliśmy oczarowani: od przesympatycznej załogi zaczynając, przyjemnym wystroju (jest nawet żywe drzewo oliwkowe) i na...
  • Wędzony pstrąg

    Przepis dodany:
    4.73
    Wędzony pstrąg
    Targ w fortecy Kręglickich polecam wszystkim. Zawsze w środy, czasem w niedzielę. Wysokiej jakości produkty. Znakomici dostawcy. Panowie z pstrągami to nasze odkrycie. Rewelacja!Warzywa i owoce też wspaniałe. Ceny - nie dla wszystkich. Nieco...
  • Fondant - ciastko z rozpływającą się czekoladą

    Przepis dodany:
    4.53
    Fondant - ciastko z rozpływającą się czekoladą
    W trakcie objazdowej wycieczki postanowiliśmy zatrzymać się na kawę. Nazwa zajazdu nie wróżyła dobrze - Złote Runo ;)(Góra Kalwaria)Tymczasem hotel/restauracja zaskoczył nas bardzo miło. Fondant całkiem dobry. Kelner przesympatyczny. Menu...
  • Przysmak gruziński

    Przepis dodany:
    4.63
    Przysmak gruziński
    Na kolację we Wrocławiu wybraliśmy restaurację gruzińską (w okolicach rynku). Jedzenie z kuchnią gruzińską miało niewiele wspólnego - jak poinformowała nas kelnerka - to kuchnia europejska z elementami kuchni gruzińskiej - to była...
  • Wrocławski Starbucks

    Przepis dodany:
    4.49
    Wrocławski Starbucks
    Nie lubię sieciówek. I tych z ubraniami, i tych z jedzeniem czy kawą. Jednak przy okazji wycieczki do Wrocławia wybraliśmy się do Starbucksa - jednego z dwóch na świecie (2 jest w Amsterdamie), które niczym nie przypominają sieciowej kawiarni.To...
  • Wino z widokiem na Wrocław

    Przepis dodany:
    4.71
    Wino z widokiem na Wrocław
    Wrocław to piękne miasto. Pierwszego dnia wieczorem trafiliśmy do hotelu Likusa i winiarni na tarasie. Widok z tarasu bezcenny.Wino alzackie - jak zwykle wspaniałe. Kawa też.  Polecamy wszystkim nie tylko ze względu na zacny wybór win u Likusa,...
  • Wrocławskie śniadanie

    Przepis dodany:
    4.51
    Wrocławskie śniadanie
    Na śniadanie wybraliśmy się ponownie do Magii Smaku. Pierogi z serem - jak u mamy. Jajecznica na boczku - pierwsza klasa. Dodam jeszcze, że porcje zacne - nikt tu nie żałuje jedzenia biednemu turyście. Więcej na temat bistro Magia Smaku znajdziecie...
  • Magia smaku

    Przepis dodany:
    4.72
    Magia smaku
    Bistro Magia Smaku (w okolicach dworca głównego we Wrocławiu) zaskoczyło nas pozytywnie.Miłe i czyste wnętrze, dużo ludzi w różnym wieku. Ceny bardzo przyjemne.Jedzenie przygotowywane tuż przed podaniem. Ktoś zamówił kotleta schabowego i...
  • Gofry i rurki z bitą śmietaną

    Przepis dodany:
    4.49
    Gofry i rurki z bitą śmietaną
    Gofry i rurki z bitą śmietaną to smaki mojego dzieciństwa.Za namową pewnego łakomczucha udałam się w okolice ronda Wiatraczna w Warszawie. Jest to punkt z rurkami i goframi - który ponoć jest od zawsze ;)Lokal jest dość obskurny, ale rurki...
  • Lody marchewkowe, cytrynowo bazyliowe, koperkowe

    Przepis dodany:
    4.54
    Lody marchewkowe, cytrynowo bazyliowe, koperkowe
    Od 2 sezonów nie słabnie moda na nietypowe smaki lodów.Na warszawskim Mokotowie na Różanej w Le Petit Cafe jest w czym wybierać.Najmniej do gustu przypadły mi lody koperkowe.Niezłe były cytrynowo-bazyliowe - bardzo orzeźwiający smak. Marchewkowe...
  • Sałatka z avocado z kurkami

    Przepis dodany:
    4.65
    Sałatka z avocado z kurkami
    W niedzielne popołudnie natkneliśmy się na winebar Jung and Lecker.  Usiedliśmy i zostaliśmy kilka godzin ;)Wina znakomite - niestety dość drogie. Najpierw zamówiliśmy sałatkę z avocado z kurkami - ok, ale bez zachwytu. Potem jako danie...
  • Sery z widokiem na Berlin

    Przepis dodany:
    4.72
    Sery z widokiem na Berlin
    Wieża telewizyjna w Berlinie to niewątpliwie jedna z ich największych atrakcji turystycznych. Po długim marszu i kolejce doszłyśmy do wniosku, że restauracja na czubku będzie najlepszym rozwiązaniem. Menu nie było wyszukane. Raczej marne....
  • Makaron w sosie szparagowym

    Przepis dodany:
    4.88
    Makaron w sosie szparagowym
    W Berlinie jest znany dom handlowy KaDeWe. Najbardziej lubię ostatnie piętro - restauracyjne.Wybrałyśmy się na lunch. Zamówiłam makaron ze szparagami - kucharz przygotowała danie na moich oczach w 9 minut. Było pyszne. Niestety tak duże, że...
  • Kaczka po chińsku - palce lizać

    Przepis dodany:
    4.85
    Kaczka po chińsku - palce lizać
    Peking na Kudam Strasse (w pobliżu Adenauer Platz) to jedna z najlepszych chińskich restauracji w Berlinie. Prowadzi ją  chińska rodzina. Jedznie jak "u Mamy" ;)Kaczka była pyszna. Wegetarianie też nie wyjdą głodni. Ser tofu podany na...
  • Śledź po niemiecku

    Przepis dodany:
    4.87
    Śledź po niemiecku
    Jak jestem w Berlinie zawsze zamawiam kanapki ze śledziem czy inne potrawy ze śledziem w roli głównej. Niemcy naprawdę potrafią go przygotować. Wybrałyśmy nadrzeczną typową niemiecką knajpę. Śledzie były pyszne i ten w śmietanie i ten...
  • Lekki letni deser z owocami leśnymi

    Przepis dodany:
    4.67
    Lekki letni deser z owocami leśnymi
    Jeśli będziecie w Berlinie i zapragniecie odpocząć i zjeść mały pyszny deser, polecam Galerię Lafayette. W "piwnicy" jest cukiernia, ale jaka cukiernia! Ich desery są naprawdę pyszne. Biszkopty z owocami leśnymi czy mus czekoladowy śnią mi...
  • Mini quiche

    Przepis dodany:
    4.58
    Mini quiche
    W Berlinie pojechałyśmy do modnej ostatnio dzielnicy Kreuzberg. Spodoba się tam każdemu, choć wszystko jest "pod turystów". W hali targowej można kupić tanie i smaczne jedzenie. Wybrałyśmy quiche z anchois, oliwkami i pomidorami. Rewelacja....
  • Marynowane anchois

    Przepis dodany:
    4.77
    Marynowane anchois
    W Berlinie wybrałyśmy się małej restauracji portugalskiej (przy Kudamie, pomiędzy Adenauer Platz a KaDeWe). Krewetki niestety z czarną pręgą....Kalmary całakiem dobre, ale mogło być lepiej.Za to marynowne anchois - rewelacyjne!Zestaw...
  • Kapusta po węgiersku

    Przepis dodany:
    4.70
    Kapusta po węgiersku
    Podobno polski bigos to najlepsza na świecie wariacja na temat kapusty. Też tak myślałam, dopóki nie spróbowałam węgierskiej kapusty z papryką. Zupełnie inny smak. Była boska. Do tego mięso i grzebień ze słoniny z papryką. Tłuste i...
  • Lawasz

    Przepis dodany:
    4.64
    Lawasz
    Każdy kto chce spróbować tradycyjnych węgierskich potraw, będąc w Budapeszczcie, udaje się do słynnej hali targowej. Cóż... nie polecam. Dzikie tłumy, brak warunków żeby cokolwiek tam zjeść odbierają mi ochotę żeby tam kiedykolwiek...

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).