Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni SŁODKI KOMPROMIS

W kuchni SŁODKI KOMPROMIS jest już 438 dobrych przepisów:

  • Kokosowa granola

    Przepis dodany:
    4.65
    Kokosowa granola
    Uwielbiam domowe granole, poczyniłam już wiele rodzajów, ale najbardziej smakuje mi chyba ta w wersji kokosowej, więc postanowiłam się nią z Wami podzielić. Sukcesem przepisu są płatki kokosowe tzw. chipsy nie tylko klasyczne wiórki, to one...
  • Pieczona owsianka

    Przepis dodany:
    4.88
    Pieczona owsianka
    Szczęśliwe życie zaczyna się od dobrego jedzenia, a dobry dzień od smacznego śniadania, dzięki porządnej dawce energii z rana możemy przenosić góry co najmniej do południa. Uwielbiam owsianki, choć ostatnio rozkochałam się w amarantusie i...
  • Arbuzowe gazpacho

    Przepis dodany:
    4.59
    Arbuzowe gazpacho
    Z botanicznego punktu widzenia pomidor jest owocem, jednak ze względu na małą zawartość cukru używa się go raczej do sałatek lub dań głównych, nie do deserów. W 1883 roku Amerykanie rozwiązali ten problem, wprowadzeniem ustawy, która ze...
  • Krem z pieczonych pomidorów i papryki

    Przepis dodany:
    4.75
    Krem z pieczonych pomidorów i papryki
    Danie z serii myjemy, kroimy, nastawiamy piekarnik i czekamy - osobiście ubóstwiam zupy z pieczonych warzyw, są dużo ciekawsze w smaku niż te gotowane, w ogóle jeśli mowa o zupach to ja z reguły wolę te warzywne i to raczej w wersji krem, wyjątek...
  • Hummus z bobu

    Przepis dodany:
    4.61
    Hummus z bobu
    Bób jak pozostałe rośliny strączkowe jest doskonałym źródłem białka i z powodzeniem może zastąpić białko pochodzenia zwierzęcego, ponadto bób jest doskonałym źródłem kwasu foliowego. Bób niestety może powodować przykre dolegliwości...
  • Curry z pieczonego kalafiora z ziemniakami i ciecierzycą

    Przepis dodany:
    4.88
    Curry z pieczonego kalafiora z ziemniakami i ciecierzycą
    Curry to sposób przyrządzania potrawy w kuchni indyjskiej, ale nie tylko, gdyż nazwa ta znana jest w wielu krajach południowo-wschodniej Azji. Curry to mięso, ryby, warzywa, ser (tutaj najlepiej sprawdza się paneer) lub inne składniki dania...
  • Migdałowe ciasto z rabarbarem

    Przepis dodany:
    4.58
    Migdałowe ciasto z rabarbarem
    Mogłabym jadać ciasto rabarbarowe na śniadanie, do południowej kawy i popołudniowej herbaty, a jeśliby ktoś pytał to i przed snem, po kryjomu wciągnę chętnie kawałek ;) Rabarbar, inaczej rzewień to warzywo, które jak żadne inne kojarzy mi...
  • Sałatka z młodych ziemniaków, szparagów i rzodkiewek

    Przepis dodany:
    4.63
    Sałatka z młodych ziemniaków, szparagów i rzodkiewek
    Szparagi białe, fioletowe, zielone - mnie najbardziej smakują te odmiany białej, pomimo konieczności obierania, a co za tym idzie utraty pewnych składników odżywczych. Białe szparagi rosną pod ziemią, bez dostępu do jakichkolwiek promieni...
  • Chłodnik z botwinki

    Przepis dodany:
    4.70
    Chłodnik z botwinki
    Intensywny w smaku chłodnik z botwinki to zdecydowanie mój faworyt wiosennych zup. Chłodników kosztowałam już wiele, ale żaden nie dorównuje temu o pięknym kolorze i jakże mocno unurzanym w wiosennej rosie. Żeby chłodnik wyszedł naprawdę...
  • Gulab Jamun - indyjskie pączki

    Przepis dodany:
    4.65
    Gulab Jamun - indyjskie pączki
    Gulab jamun to wyrób cukierniczy popularny w krajach południowej Azji, szczególnie w Indiach. Te pyszne kuleczki przygotowuje się z masy mlecznej o nazwie koya, która powstaje podczas długiego gotowania świeżego zsiadłego mleka. Do powstałej masy...
  • Makaroniki

    Przepis dodany:
    4.57
    Makaroniki
    Skąd się wzięły te migdałowe cudeńka, które skradają serca każdego kto ich spróbuje, otóż o prawo własności do makaroników sprzeczają się Włoch i Francja. Makaroniki wypiekano już w XIII wieku w regionach upraw migdałów w Lombardii,...
  • Lemon curd

    Przepis dodany:
    4.68
    Lemon curd
    Z pewnością lemon curd kojarzyć się powinien z słynnym lemon meringue pie, czyli kruchym spodzie wypełnionym cytrynowym kremem i pokrytym śnieżną czapą bezową. Ciasto swoją popularność zawdzięcza filmowi "Tost. Historia chłopięcego...
  • Arabskie ciasteczka Ma'amoul

    Przepis dodany:
    4.72
    Arabskie ciasteczka Ma'amoul
    Ma'amoul to ciastko symbol - pojednanie, entuzjazm, otwartość, ciastka znane w całym Świecie arabskim. Wytwarzane w trzech rodzajach, z nadzieniem pistacjowym, z orzechów włoskich oraz daktylowym. Do przygotowania ciasteczek używa się specjalnie do...
  • Burger z szarpaną wołowiną i colesławem z czerwonej kapusty

    Przepis dodany:
    4.83
    Burger z szarpaną wołowiną i colesławem z czerwonej kapusty
    Najczęściej kojarzony z sieciowym jedzeniem typu fast food, tymczasem może sięgać jakością dużo wyżej. Przyrządzenie wszystkich składowych daje wiele satysfakcji i spokoju umysłu, że wkładając w całość tyle zachodu, przyswajamy całkiem...
  • Bułki do burgerów

    Przepis dodany:
    4.56
    Bułki do burgerów
    Nie jestem wielkim zwolennikiem klasycznego, pszennego pieczywa, zdecydowanie częściej sięgam po ciemne odmiany, napakowane ziarnami i pachnące zakwasem. Próby tłumienia moich zapędów nawracania na zdrowe żywienie dochodzą do głosu tym...
  • Szarpana wołowina - idealna do burgerów

    Przepis dodany:
    4.59
    Szarpana wołowina - idealna do burgerów
    Poprawne usmażenie burgera nie jest zadaniem banalnym, godnym kulinarnego amatora już z pewnością. Niejednokrotnie przesmażenie walczy z surowizną o rangę tego poprawnego, podczas gdy ani jedno ani drugie nie jest zasadne. Chcąc wybrnąć z...
  • Sernik korzenny z kajmakiem

    Przepis dodany:
    4.55
    Sernik korzenny z kajmakiem
    Mija kolejny rok pracy, ten był dla mnie pracowity, ale to nie znaczy, że nie mógłby być bardziej.  Każdy kończący się rok to czas relekcji i podsumowań, to czas postanowień i planów. Jestem zadowolona gdyż udało mi się sprostać wielu...
  • Kruche ciasteczka z witrażykiem

    Przepis dodany:
    4.55
    Kruche ciasteczka z witrażykiem
    Moi drodzy Czytelnicy, jeśli jeszcze jakimś cudem nie macie pomysłu na ciasteczka, to zapraszam. Przepis jest bardzo prosty, a efekt WOW murowany. Możecie wybrać dowolny kształt większej i malutkiej foremki, po prostu bawcie się kształtami....
  • Zupa cebulowo-porowa z pulpetami

    Przepis dodany:
    4.55
    Zupa cebulowo-porowa z pulpetami
    W sezonie jesienno-zimowym zupy są jak najbardziej pożądane, rozgrzewają i sycą, można w nich przemycić przeróżne warzywa, co sprawdzi się w przypadku małych niejadków. Niejednokrotnie taka gest zupa z mięsno -skrobiową wkładką doskonale...
  • Batony owsiane z masłem orzechowym

    Przepis dodany:
    4.90
    Batony owsiane z masłem orzechowym
    Dzieciom do szkoły, dorosłym na pociechę, tak można ująć cały sukces wszystkich owsianych batonów, czyli zdrowego połączenia płatków, orzechów i właściwie wszystkiego co aktualnie przetrzymuje spiżarka, z olejem kokosowym, miodem,  a w...
  • Pełnoziarniste muffiny z masłem orzechowym i bananami

    Przepis dodany:
    4.76
    Pełnoziarniste muffiny z masłem orzechowym i bananami
    Banany to produkt pierwszej potrzeby w mojej lodówce, ratują mi życie rano kiedy pośpiesznie miksuję je z mlekiem, kawą i cynamonem, zaspokajają głód po wysiłku fizycznym gdyż są źródłem łatwoprzystwjalnych węglowodanów, kiedy są...
  • Pasta z dyni

    Przepis dodany:
    4.78
    Pasta z dyni
    Nie po raz pierwszy przekonuję się, że wystarczy kilka składników i dobrze zaopatrzona spiżarnia w przyprawy, a można wyczarować absolutny hit. Pasta powstała z resztek dyni, pospolitej cebuli i czosnku oraz porządnej garści przypraw i to...
  • Jesienna zupa nie tylko z dyni

    Przepis dodany:
    4.67
    Jesienna zupa nie tylko z dyni
    Te niekontrolowane przerwy na blogu spędzają mi sen z powiek, którego ostatnio i tak u mnie jak na lekarstwo. Liczyłam się z faktem, że wrzesień będzie ciężki, choć tzw. "wakacyjny luz" też wiele do życzenia pozostawiał, to jednak irytuje nie...
  • Bezglutenowe ciasteczka czekoladowo-sezamowe

    Przepis dodany:
    4.46
    Bezglutenowe ciasteczka czekoladowo-sezamowe
    Ciasteczka z lekkim "twistem" niewielki dodatek pasty tahini zmienia ciasteczka w niepowtarzalne słodkości. Mąka kokosowa jaką namiętnie stosuje w swoich wypiekach, choć wciąż jestem na etapie "demo", znajdzie zwolenników nie tylko diety...
  • Tarta czekoladowa z kremem kokosowo-czekoladowym i borówkami

    Przepis dodany:
    4.47
    Tarta czekoladowa z kremem kokosowo-czekoladowym i borówkami
    Po dłuższej przerwie spowodowanej nie tylko wakacyjnymi planami, ale również pracą, powracam ze słodkościami. Z pewnością jesteśmy w samym środku najbardziej obfitego, dojrzałego i słodkiego sezonu na warzywa i owoce. Na straganach dominują...
  • Bataty faszerowane soczewicą z surówką z czerwonej kapusty

    Przepis dodany:
    4.66
    Bataty faszerowane soczewicą z surówką z czerwonej kapusty
    Wiosna zawitała już na stragany, wakacje tuż, tuż, nie poddawaj się i trzymaj zdrowego planu jedzeniowego, jedz warzyw jak najwięcej, możesz je łączyć z rybą i mięsem lub jadać solo. Bataty inaczej słodkie ziemniaki goszczą na polskich...
  • Energetyczne kulki mocy

    Przepis dodany:
    4.66
    Energetyczne kulki mocy
    Masło orzechowe to jeden z podstawowych produktów znajdujących się w spiżarni każdego sportowca, choć ma sporo kalorii może być doskonałym składnikiem diety, trzeba przestrzegać tylko kilku zasad. Ze względu na kaloryczność właśnie masło...
  • Mazurek pomarańczowo-morelowy z białą czekoladą i różami

    Przepis dodany:
    4.68
    Mazurek pomarańczowo-morelowy z białą czekoladą i różami
    Pochodzenie mazurków nie jest do końca znane, jedne przekazy donoszą, że pochodzą z Turcji inne, że z Mazowsza, jednego co do mazurków możemy być jednak pewni, ma być słodko i bogato. O ile w przypadku innych ciast dekoracja to jedynie...
  • Pełnoziarniste ciastka 2w1

    Przepis dodany:
    4.47
    Pełnoziarniste ciastka 2w1
    Właściwie to bronię się jak mogę, niestety w konfrontacji z żarłocznymi osobnikami niejednokrotnie ponoszę klęskę. Domowe wypieki mają to do siebie, że smakują zawsze i zawsze zjada się i więcej niż wypada, staram się więc omijać temat...
  • Ananasowo-kokosowe batony

    Przepis dodany:
    4.67
    Ananasowo-kokosowe batony
    Już jest? Czy stoi za rogiem wciąż i uparcie przygląda się jak nadal zakładam cieplejszą kurtkę i chustę? Wiosno no chodź już na dobre! Przywołując wiosnę, a prawie już lato, polecam tropikalne batony ananasowo-kokosowe, które przeniosą...
  • Makaron z białą kiełbasą, brukselką i jabłkiem

    Przepis dodany:
    4.83
    Makaron z białą kiełbasą, brukselką i jabłkiem
    Przekonywanie dzieci do brukselki jest praktycznie z góry skazane na niepowodzenia, co poniektórych dorosłych też zapewne nie przeciągnę na drugą stronę barykady, a to głównie za sprawą wieloletniego umartwiania się na tymi maleńkimi...
  • Tarta ziemniaczano cebulowa z gorgonzolą na drożdżowym spodzie

    Przepis dodany:
    4.69
    Tarta ziemniaczano cebulowa z gorgonzolą na drożdżowym spodzie
     Kruchy, francuski, drożdżowy, wypełniony masą jajaeczno-śmietanaową lub nie, wytrawny lub słodki, na ciepło lub na zimno, kombinacji smakowych jest od groma, są wytrawne i deserowe, jednak pojawia się jeden problem, a mianowicie w...
  • Cukinie z suszonymi pomidorami, szpinakiem i harrisą

    Przepis dodany:
    4.55
    Cukinie z suszonymi pomidorami, szpinakiem i harrisą
    Warzywo nadziane warzywem to opcja jedzeniowa, którą ostatnio wybieram najchętniej, nie tylko z powodów czysto zdrowotnych, gdyż to właśnie kuchnia wegetariańska sprawia, że czuję się lekko i zdrowo odżywiona, a nie najedzona, ale to danie...
  • Czekoladowe ciastka bezglutenowe

    Przepis dodany:
    4.91
    Czekoladowe ciastka bezglutenowe
    Bardzo szybkie w przygotowaniu ciasteczka bezglutenowe, bo....bezmączne, przepyszne, chrupiące z wierzchu i ciągnące w środku, to coś pomiędzy brownie, a bezą, napakowane cennym polepszaczem humoru jakim jest czekolada. Ciastka są dość słodkie...
  • Obłędnie pyszny gulasz warzywny

    Przepis dodany:
    4.59
    Obłędnie pyszny gulasz warzywny
    Ciekawe danie, bo o ile można zrezygnować z ziemniaków, choć mnie one bardzo do tego dania pasują, brokuła wymienić na kalafiora, a kiszone cytryny pominąć, choć uważam, że naprawdę warto je mieć w lodówce i stosować, moje mają już ponad...
  • Makowe naleśniki z serem i granatem

    Przepis dodany:
    4.88
    Makowe naleśniki z serem i granatem
    Cieniutkie naleśniki z aromatem cytryny i przyjemnymi dla oka nasionkami niebieskiego maku, wypełnione puszystym serkiem z bitą śmietaną będą doskonałym deserem, ale również słodką wersją drugiego dania. Danie obficie oprószam...
  • Tajska zupa Tom Yum

    Przepis dodany:
    4.70
    Tajska zupa Tom Yum
    Zupa Tom Yum to tajski klasyk. Pikantne i kwaśne smaki mieszają się w tej zupie ze świeżymi ziołami, przyprawami oraz krewetkami i kurczakiem, co daje jej niespotykany i niezapomniany smak,a jednocześnie zapewnia sycący posiłek. Najlepiej jeść...
  • Pieczone jabłka nadziewane masą makową

    Przepis dodany:
    4.56
    Pieczone jabłka nadziewane masą makową
    Pieczone jabłka po brzegi wypełnione masą makową z bakaliami, podane z gorącym custardem (przepis) będą doskonałym deserem na świątecznym stole. Do tej potrawy należy użyć jabłek, które po upieczeniu zachowują kaszlał, np. jabłek Granny...
  • Palmiery cynamonowe i makowe

    Przepis dodany:
    4.82
    Palmiery cynamonowe i makowe
    Palmiery robi się z ciasta francuskiego, podobnego jakiego używa się przy produkcji croissantów, tyle że bez drożdży. Własnoręczne wykonanie ciasta francuskiego to żmudna praca, wymagająca wielokrotnego wałkowania ciasta z masłem oraz...
  • Czekoladowe ciasto piernikowe z korzennym lukrem i granatem

    Przepis dodany:
    4.64
    Czekoladowe ciasto piernikowe z korzennym lukrem i granatem
    Duch Świąt Bożego Narodzenia coraz śmielej zdaje się wdzierać do naszych domów, właściwie nie da się już od niego uciec, chociaż szczerze mówiąc kto by tego chciał? ;) Święta tuż, tuż, już niedługo będziemy za oknem wypatrywać...
  • Mrożona kawa miętowa

    Przepis dodany:
    4.87
    Mrożona kawa miętowa
    Mięta w napojach sprawdza się doskonale, gasi pragnienie, odświeża, nadaje poczucie świeżości, jednak połączenie jej z kawą to absolutny strzał w dziesiątkę, jest tak dobra, że wypijecie ją w mig. Taka kawa doskonale sprawdzi się nie tylko...
  • Egzotyczny pudding chia

    Przepis dodany:
    4.88
    Egzotyczny pudding chia
    Kolorowe, pachnące latem owoce tropikalne doładowują nasze baterie kiedy za oknem zimno i ponuro, ale są również niezastąpioną bombom witaminową kiedy na straganach brakuje polskich warzyw i owoców. Jeśli chcemy przetrwać do wiosny w zdrowiu i...
  • Bananowe pancakes z solonym sosem karmelowym

    Przepis dodany:
    4.62
    Bananowe pancakes z solonym sosem karmelowym
    Pure z banana jest dość oczywistym dodatkiem do ciast, okazuje się jednak, że jest też doskonałym dodatkiem do puszystych pancakes, nadając im wilgotną konsystencję. Do naleśników bananowych świetnie pasuje syrop klonowy, jednak jeśli macie...
  • Kakaowo-kokosowa owsianka z granatem

    Przepis dodany:
    4.88
    Kakaowo-kokosowa owsianka z granatem
    Porządne śniadanie to podstawa, dla mnie to obietnica dobrego dnia, coś co daje poczucie bezpieczeństwa. Śniadanie to taki stabilny fundament i nigdy nie powinniśmy o nim zapominać, a wciąż nie brakuje tych, którzy omijają je wielkim łukiem,...
  • Kokosowy pudding z czarnego ryżu z karmelizowanym bananem

    Przepis dodany:
    4.51
    Kokosowy pudding z czarnego ryżu z karmelizowanym bananem
    Do czołówki najzdrowszych produktów świata z wielkim impetem ostatnio wdziera się czarny ryż. Niedawno przeprowadzone badania wykazały, że zaledwie jedna łyżka tego produktu zawiera więcej korzystnych dla zdrowia przeciwutleniaczy zwanych...
  • Ciastka czekoladowe z ziarnami kakaowca

    Przepis dodany:
    4.63
    Ciastka czekoladowe z ziarnami kakaowca
    Profesor Norman Hollenberg przez lata prowadził badania wśród Indian Kuna z Panamy. Analizował dietę plemienia i odkrył, że jego członkowie, którzy spożywają 40 filiżanek kakao tygodniowo, rzadko chorują, żyją znacznie dłużej niż inni...
  • Dyniowye zawijańce z ciasta francuskiego

    Przepis dodany:
    4.56
    Dyniowye zawijańce z ciasta francuskiego
    Dyniowe szaleństwo trwa, obieram, kroję, piekę, pasteryzuję, zamrażam lub wykorzystuję na bieżąco pure dyniowe. Te zawijańce powstały z silnej potrzeby załagodzenia skutków jesiennej chandry. Kiedy kiepski nastrój coraz bardziej rozpościerał...
  • Tarta cytrynowa aromatyzowana zieloną herbatą z maślankowym kremem chantilly

    Przepis dodany:
    4.56
    Tarta cytrynowa aromatyzowana zieloną herbatą z maślankowym kremem chantilly
    Obłędnie pyszna tarta cytrynowa, lekka i odświeżająca, aksamitne wypełnienie kruchego ciasta w połączeniu z maślankowym kremem chantilly to deser godny mistrzów. Moje podniebienie nie tęskniło nigdy za "kwaśnymi słodkościami", aż do...
  • Smoothie bowl

    Przepis dodany:
    4.91
    Smoothie bowl
    Smoothie bowl to nowy trend w kuchni, ta ładnie brzmiąca nazwa to nic innego jak smoothie przelane do miski, podane z "posypką". Jest to doskonała propozycja śniadaniowa bo dobrze skomponowane smoothie bowl zapewni nam jedną z dziennych porcji warzyw...
  • Zupa z jarmużem, ciecierzycą i chorizo

    Przepis dodany:
    4.86
    Zupa z jarmużem, ciecierzycą i chorizo
    Kiedy za oknem panuje nieustający półmrok, a słońce szczędzi nam swojej energii, niezmiernie ważne staje się to co jemy, to za sprawą dobrze zbilansowanego pożywienia możemy doskonale uzupełnić luki w naszych zasobach energii i dobrego...

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).