Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Słodko kwasna

W kuchni Słodko kwasna jest już 160 dobrych przepisów:

  • Sos kolendrowy do mięsa

    Przepis dodany:
    4.83
    Ostatnio robiliśmy serca wołowe (a w zasadzie jedno serce) i zastanawialiśmy się nad jakimś sosem do niego. Coś bardzo świeżego, pasującego do grilowanych mięs (bo serce skończyło jako szaszłyk z płyty żeliwnej) ale też z azjatycką nutą....
  • Boczek po azjatycku na chrupiąco

    Przepis dodany:
    4.69
    Taki tytuł posta, choć w zasadzie to boczek wg nowego przepisu. Przepis wymyślony na poczekaniu, pod wpływem pewnej rozmowy i zdjęć. Zaczęło się od świetnego artysty akwarelisty Minh Dam i wrzuconych przez niego zdjęć. Na zdjęciach było...
  • Koktajl z kolendrą. Ale nie tylko ;)

    Przepis dodany:
    4.71
    Trochę zaniedbaliśmy bloga. Ale wiadomo: praca zdjęciowa, wyjazdy i nowe dziecko dwóch tatuśków Fat Daddy Banh Mi Joint. Jak o tym ostatnim nie słyszeliście i o haśle #bezkolendryplus1zl to koniecznie zajrzyjcie na fejsa (zlinkowaliśmy nazwę, a...
  • Buddha bowl czyli miseczka rozmaitości

    Przepis dodany:
    4.61
    Od jakiegoś czasu wszyscy się zachwycają buddha bowl, nazwaną po polsku miseczką rozmaitości. Wiadomo, czasem mody jedzeniowe są bardzo dziwne, ale ta akurat całkiem fajnie nam przypasowała. Od dawna mieliśmy jakiś taki mix stworzyć w naszej...
  • Wołowina smażona z makaronem pho

    Przepis dodany:
    4.73
    Dzisiaj święto pracy, więc na blogu danie, które zbyt dużo pracy nie wymaga i jest tzw. czyścicielem lodówki. Często zdarza się, że zostaje jakiś makaron z zupy pho, trochę ziół, kilkanaście orzeszków i tym podobne rzeczy. I wtedy zawsze...
  • Warzywa z woka z sosem ostrygowym

    Przepis dodany:
    4.82
    U nas po Świętach cieżko. Ciężka głowa, ciężki brzuch. Z jedzenia teraz raczej kanapki i koktajle. Jeśli u Was tak samo, to mamy na tą okazję idealny przepis. Wypróbowany wprawdzie przed Świętami, ale na pewno sprawdzi się idealnie. Danie...
  • Boczek z jajkami przepiórczymi w kurkumie

    Przepis dodany:
    4.81
    Dawno na blogu nie było boczku. A jak wiadomo – boczek jest smaczny. Ba,  najsmaczniejszy. Dawno też nie używaliśmy wolnowara. A wolnowar i boczek, to połączenie idealne. O kooperacji tego zestawu nie raz mieliście okazję przeczytać....
  • Curry tajskie kaeng hang lay. Curry z północy z wieprzowiną.

    Przepis dodany:
    4.71
    Odwiedziła nas Olimpia. Bardzo lubimy te wizyty, dostajemy podarki, wystawiamy rachunek za spanie i jeszcze zaganiamy do sprzątania w domu i w studio ;))) A tak poważnie, to naprawdę lubimy się spotykać. Olimpia jest mega otwartą i pozytywną...
  • Curry pomarańczowe z wołowiną, batatem i bakłażanem

    Przepis dodany:
    4.47
    Dzisiaj następne danie z pastą curry pomarańczową. Nasz wymysł, bo ani to pasta żółta, ani czerwona. Naprawdę jest pomarańczowa więc i nazwa adekwatna do koloru. Curry, które powstało na tej paście bardzo przypomina w smaku massaman curry,...
  • Zupa z owocami morza i mlekiem kokosowym

    Przepis dodany:
    4.69
    Jeśli macie już w swojej lodówce pomarańczową pastę curry, to czas na pyszna zupę. Przypomina trochę w smaku lakse, na którą jeszcze przyjdzie czas na naszym blogu
  • Super pasta curry pomarańczowa ;)

    Przepis dodany:
    4.72
    Tytuł trochę przewrotny, ale rzeczywiście ciężko nazwać pastę, którą ukręciliśmy. Niby trochę żółta, niby trochę czerwona (patrząc na składniki, smak i zapach). Trochę jak pasta do laksy, a trochę jak marynata do mięsa. Kolor między...
  • Wołowina stir fry z porem i bazylią holy

    Przepis dodany:
    4.59
    Ostatnio kapusta „jak w budce” biła rekordy oglądalności tutaj na blogu i na fanpage na fejsbuku. Ale żeby tak samą kapustę jeść? Trochę głupio. Jeszcze ktoś pomyśli, że jesteśmy wege. A jak wege to zaraz na pewno rower, spodnie...
  • Kapusta jak u Chińczyka

    Przepis dodany:
    4.84
    Może nie powinniśmy się przyznawać, ale dokładnie pamiętamy wysyp kuchni „azjatyckiej” w Polsce. Budki na placu Konstytucji w centrum Warszawy i licytacje wśród znajomych, która budka karmi lepiej
  • Curry czerwone z kaczką, liczi i bakłażanem

    Przepis dodany:
    4.89
    Zachciało się nam czegoś ostrego. To akurat nic nowego
  • Som tam czyli sałatka z zielonej papai lub kalarepy

    Przepis dodany:
    4.51
    Sałatkę robiliśmy już nie raz, ale czytając relację znajomych z Tajlandii, uświadomiliśmy sobie, że dla nas było to coś tak oczywistego, że przepis nigdy nie wylądował na blogu
  • Idealny prezent dla miłośników azjatyckiej kuchni. Kupon prezentowy na warsztaty.

    Przepis dodany:
    4.57
    Mieliśmy kilka pytań o dostępność kuponów prezentowych na nasze kursy.  Jak jest zapotrzebowanie to i pojawiają się kupony
  • Rosół z makaronem pho i cynamonową marchewką na ciemnym bulionie

    Przepis dodany:
    4.88
    Jeśli czytaliście ostatni wpis to: a/ macie już bulion i wiecie, że jest zajebiście dobry, b/ macie w planach zrobienie tego bulionu, bo jesteście ciekawi czy jest tak zajebiście dobry jak pisaliśmy. My tylko możemy zapewnić, że naprawdę jest...
  • Bulion z pieczonego kurczaka i warzyw

    Przepis dodany:
    4.60
    Dzisiaj w końcu obiecany przepis na bulion. Wiadomo, pogoda nie rozpieszcza, choroby czyhają – jak nie wirus taki, to inny – z nosa kapie, gnaty łamią albo dreszcz przeszywa. Nie ma jednak wątpliwości, że na złe samopoczucie najlepszy...
  • Okładniczki po azjatycku

    Przepis dodany:
    4.47
    Miał być rosół, ale pojawi się z opóźnieniem, bo – w tak zwanym międzyczasie – zjedliśmy pyszną rzecz i koniecznie chcemy się z Wami tym przepisem podzielić. W jednej z dużych sieci spożywczych pojawiły się okładniczkowate...
  • Gdzie w Hanoi coś dobrego zjeść i wypić – część I

    Przepis dodany:
    4.77
    Pomysł na taki post powstał bardzo dawno tylko – jak wiadomo z naszych wpisów – lenistwo to nasze drugie ja, no może trzecie. W końcu zachęcani przez bliższych i dalszych znajomych oraz naszych czytelników pomyśleliśmy, że po prostu...
  • Gulasz z dzika

    Przepis dodany:
    4.54
    Ostatnio sporo u nas w domu kiszenia a przy okazji przerabiania części tych kiszonek. Jak na przykład kiszonych w mleku kokosowym ogórków na zupę. Przepis na ogórki już znacie. A na zupę mieliście poznać w tym właśnie wpisie. Ale nieopatrznie...
  • Ogórki kiszone w mleku kokosowym

    Przepis dodany:
    4.60
    Dawno nas nie było ale i pracy trochę i leń mega duży. A w tak zwanym międzyczasie wyjazdy różne i sporo skubania: to tu, to tam, a brzuszek rośnie. Całe szczęście czasem też jakiś trening siłowy uda się zrobić ale … Czytaj dalej...
  • Orientalna zupa dyniowa

    Przepis dodany:
    4.76
    Dostaliśmy dynię. No i trzeba było coś z nią zrobić. Część poszła do słoika na kiszenie (choć teraz okazało się, że trochę jednak lepsza by była jakaś twardsza odmiana) trochę pojedliśmy na surowo. A część wylądowała w zupie, w...
  • Surf and turf czyli świnka i krewetki

    Przepis dodany:
    4.54
    Surf and turf, czyli mięso i owoce morza. Mięso – najczęściej wołowe, a owoce morza – to już różnie. My postawiliśmy na polską świnię. A dokładniej na katowaną na każdym polskim grillu – aż do czarności
  • Potrawka z bakłażanem, boczniakami i pastą tom yum

    Przepis dodany:
    4.75
    Dzisiaj przepis który powstał z potrzeby chwili. Tomek podarował nam bakłażana i trochę boczniaków. Chwilę się zastanawialiśmy jak to połączyć i akurat nasz wzrok padł na pastę tom yum. Oczywiście sama pasta to nie wszystko, więc...
  • Hummus z azjatyckim sznytem

    Przepis dodany:
    4.70
    Ponieważ sami lubimy skubnąć hummusu, mamy Mistrzów hummusu wśród znajomych i megafanów hummusu wśród innych znajomych, postanowiliśmy zrobić hummus, który będzie miał azjatycki smak. Trzeba przyznać, że całkiem nieźle nam się to udało....
  • Makrela z pastą tom yum i kurkami

    Przepis dodany:
    4.81
    Tydzień temu usłyszeliśmy od znajomych o pysznej płaszczce w tom yum zjedzonej u Pana Francuza na Nocnym Markecie. My jedliśmy u niego ostrygi z kimchi i domowym sosem tabasco. To była klasa sama w sobie. Niestety na płaszczkę się nie …...
  • Sataye z kurczaka i wołowiny z sosem orzechowym

    Przepis dodany:
    4.91
    Pogoda ostatnio nie rozpieszcza, ale sezon jest grillowy, więc jak słońce wyjrzy, to można coś na ruszt wrzucić. Najlepiej mięso, chociaż można też kurczaka. Tym bardziej, że w testowanej przez nas odsłonie wypadł całkiem spoko. Oczywiście...
  • Laap z podrobów

    Przepis dodany:
    4.86
    Niedawno odwiedziliśmy nową tajską miejscówkę w WWA. Na razie nie piszemy gdzie i jak, bo nie jest jescze super oficjalnie otwarta, ale po wstępnej konsumpcji zapowiada się bardzo dobrze. Aromatycznie, orientalnie i mocno tajsko. Jedyny minus jest...
  • Kiszonki kimchi: szparagi i buraki

    Przepis dodany:
    4.49
    Czy ja kiszę? Pani kierowniczko, ja kiszę cały czas.                                                           Takie i inne warzywa i owoce. Raz tylko solanka, raz trochę octu. Przyprawy...
  • Zielone curry z bakłażanem i gęsią

    Przepis dodany:
    4.75
    Przywieźliśmy z Wietnamu małe bakłażanki. Białe na dodatek. W smaku podobne do naszych fioletowych tylko, że inaczej wyglądają. Z małego rekonesansu po dużych sklepach spożywczych i małych azjatyckich sklepikach wynika, że można je dostać...
  • Nadziewane gorzkie ogórki (melony) Canh Kho Qua

    Przepis dodany:
    4.84
    Jak część czytelników (tych co korzystają z fejsbuka) się zorientowała, przez kilka tygodni korzystaliśmy z gościnności różnych garkuchni w Wietnamie. Przeważnie środkowym Wietnamie, ale było też jedzone w Hanoi. Z perspektywy całego...
  • Koreańska zupa z owocami morza (Jjamppong Jjambbong Jjampong)

    Przepis dodany:
    4.56
    Od jakiegoś czasu co chwila w internecie natykaliśmy się na koreańską zupę z owocami morza. I jakoś tak cały czas mieliśmy ją z tyłu głowy. Spotykaliśmy ją pod różnymi nazwami (Jjamppong, Jjambbong, Jjampong), ale zawartość zasadniczo ta...
  • Boczek z fasolą i pomidorami z wolnowara

    Przepis dodany:
    4.88
    Dzisiaj od dawna nie używany wolnowar. Podobnie jak nasz blog
  • Pate z wątróbek kurzych z burbonem

    Przepis dodany:
    4.84
    Dzisiaj druga, a w zasadzie trzecia odsłona pasztetu na naszym blogu. Pierwszy był pasztet z samej wieprzowiny, później pojawił się typowy przepis na pate wietnamskie, używane do wietnamskich banh mi czyli ulicznych kanapek
  • Bun Bo Nam Bo Sałatka z wołowiną i makaronem bun

    Przepis dodany:
    4.83
    plus mnóstwo dodatków. Brzmi dobrze? I jest naprawdę dobre. W ostatni weekend odwiedziła nas przyjaciółka z pobliskiej Wielkiej Brytanii. Jej wizyty zawsze nas cieszą, zatem była znakomita okazja zrobić coś pysznego. Wybraliśmy bun bo nam bo,...
  • Mączniki smażone z bazylią tajską

    Przepis dodany:
    4.56
    Były już kiedyś drewnojady, a teraz poświątecznie, ale pysznie i bardzo białkowo, nowa odsłona robali na patelni (dokładniej na woku) – czyli mączniki. O tych pięknych i smacznych robaczkach możecie poczytać na wikipedii. Od strony...
  • Śledzie z kolendrą

    Przepis dodany:
    4.80
    Dzisiaj postnie, tradycyjnie, po polsku. Śledzik. Z cebulą. Ale żeby nie było – w końcu to blog ze sznytem azjatyckim – oprócz cebuli będzie też kolendra. Przepis prosty, ale po dłuższej przerwie na blogu (związanej z pracą),...
  • Tofu z makaronem bun, ziołami i sosem z pasty krewetkowej (Bun Dau Mam Tom)

    Przepis dodany:
    4.51
    Ponieważ miał być tydzień z makaronem bun i trzy makaronowe dania, to spełniamy obietnicę i ten cykl zamykamy ostatnim daniem z cienkim makaronem ryżowym. To danie to Bun Dau Mam Tom. Tofu, makaron, sos z pasty krewetkowej i zioła. Tofu, …...
  • Zupa ze ślimakami i makaronem bun (Bun Oc)

    Przepis dodany:
    4.79
    Dzisiaj danie, od którego zaczęła się nasza przygoda z wietnamską kuchnią. Oczywiście później była zupa pho, bun cha nem i inne smakołyki. Ale kiedy trafiliśmy na stadion X – lecia, do słynnej alejki z wietnamskim jedzeniem, pierwsze co...
  • Klopsiki z perillą zieloną (kinh gio) w sosie pomidorowo-kolendrowym

    Przepis dodany:
    4.61
    Dzisiaj przepis, który wygrał w plebiscycie na naszym fanpage slodkokwasna.pl na facebooku. Ponieważ cały tydzień zapowiada się tygodniem poświęconym makaronowi ryżowemu bun (dzisiaj nazwanemu po wspólnych konsultacjach z AW cienkim makaronem...
  • Polędwica wołowa na ostro

    Przepis dodany:
    4.63
    Czasem trzeba zjeść trochę surowego mięsa. Podobnie, jak czasem mięsem trzeba rzucić
  • Karkówka w paście curry czerwonej

    Przepis dodany:
    4.72
    Troszkę leniwego odpoczynku od bloga było. No może nie do końca leniwego, bo w tzw. międzyczasie powstawała inna nowa strona z fotografią jedzenia. W zasadzie jeszcze powstaje. Za chwilę pojawią się następne zdjęcia, ale już można tam...
  • Koreańskie spaghetti

    Przepis dodany:
    4.69
    Znaleźliśmy w domu paczkę makaronu. Nic wielkiego – powiecie. Zgadza się. Gdyby to był zwykły makaron jajeczny, makaron ryżowy albo ekspresowy makaron wymyślony przez Momofuku Ando. Takie makarony, wiadomo –  nic szczególnego. Ale my...
  • Żołądki konfitowane gęsie lub kurze

    Przepis dodany:
    4.58
    Dzisiaj jeden z naszych ulubionych składników zwierząt
  • Flaki z kapustą pekińską i pieprzem syczuańskim

    Przepis dodany:
    4.65
    Dzisiaj miał być zupełnie inny przepis, ale zrobiliśmy flaki z kapustą pekińską i syczuańskim pieprzem i to było tak dobre (w sumie jest bo jeszcze trochę zostało)  i tak ciekawe w smaku, że chyba warto od razu się tym podzielić. …...
  • Sos dip słodko – ostry z mango i migdałami

    Przepis dodany:
    4.52
    Z Nowym Rokiem, nowym krokiem, a u nas z Nowym Rokiem, nowym sosem:) I dodatkowo z mega leniem, więc wpis dzisiaj krótki. Sos po zrobieniu zjedliśmy z pieczywem. Ale można też z ryżem, albo z mięsem. Jest ostrawy, trochę chrupiący. … Czytaj...
  • Karmel solony sosem rybnym

    Przepis dodany:
    4.58
    Brzmi niedorzecznie? Eeee, nie dla nas
  • Curry z cukinią, porem i stekiem z rostbefu

    Przepis dodany:
    4.64
    Dzisiaj danie wege, ale z mięsem – taka wersja 2 w 1
  • Sałatka na sposób tajski: niby laap z wieprzowiną i kapustą pekińską

    Przepis dodany:
    4.66
    Dzisiaj sałatka. Nie bardzo fit, ale za to w takim wydaniu, które uwielbiamy. Czyli prawie samo mięso. I odrobina kapusty pekińskiej, bo akurat została

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).