Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Smaczne, zdrowe... wyroby domowe

W kuchni Smaczne, zdrowe... wyroby domowe jest już 216 dobrych przepisów:

  • Szynka wołowa sous vide

    Przepis dodany:
    4.74
    Szynka wołowa sous vide
    Szynka wołowa sous vide   Składniki: - szynka wołowa - poklosól+sól kamienna 1:1 25g/kg - pieprz czarny - listek laurowy - jałowiec - czosnek - miód - żelatyna   Przygotowany kawałek szynki wołowej peklujemy na sucho 7 dni. Nacieramy go...
  • Sztuka mięsa w konserwie

    Przepis dodany:
    4.50
    Sztuka mięsa w konserwie
    Sztuka mięsa w konserwie     Składniki: - łopatka wieprzowa - pieprz - listek laurowy - peklosól  15g/kg    Przygotowanie wsadu: Łopatkę wykrawamy dostosowując kawałek mięsa do wielkości puszki. Mięso nacieramy peklosolą i...
  • Kiełbasa marynowana

    Przepis dodany:
    4.79
    Kiełbasa marynowana
    Kiełbasa marynowana     Składniki: 1kg białej kiełbasy parzonej   Marynata: - cebula czerwona 2 główki - cebula biała 2 główki - ziele angielskie 15 ziaren - liść laurowy 15 szt - czosnek 1 główka - sól 100 g - cukier 150 g - ocet 10%...
  • Kiełbasa marynowana w pomidorach

    Przepis dodany:
    4.62
    Kiełbasa marynowana w pomidorach
    Kiełbasa marynowana w pomidorach   1kg  kiełbasy białej parzonej, najlepiej własnej roboty   Kiełbasę biała pokroić w kawałki, podsmażyć na smalcu. Przygotować w międzyczasie zalewę: - ocet 3/4 szklanki - 2 i 1/4 szklanki wody - 10 ziaren...
  • Szynka prasowana jak z Pewexu

    Przepis dodany:
    4.78
    Szynka prasowana jak z Pewexu
    Szynka prasowana, Sous Vide, jak z Pewexu   Składniki: - szynka wieprzowa - peklosól + sól morska 1:1 - sos sojowy - woda   Przygotowujemy solankę do peklowania na mokro na 5-7 dni stosując ok. 45-50g mieszanki soli z peklosolą. Dodajemy do...
  • Wędliny Sous Vide

    Przepis dodany:
    4.85
    Wędliny Sous Vide
    Wędliny Sous Vide   Sous vide to jak piszą obecnie nowoczesna, zdrowa metoda gotowania potraw, jednak jak podają źródła sięga ona lat siedemdziesiątych ubiegłego wieku i wcześniej. Także teraz jest bardziej modna niż nowoczesna  i trendy,...
  • Wędzarnia, grill i piec chlebowy - kombajn beiota

    Przepis dodany:
    4.53
    Wędzarnia, grill i piec chlebowy - kombajn beiota
    Wędzarnia, grill i piec chlebowy   - beiot 2017/2018   Nowy projekt i zadanie do wykonania! Spróbuję połączyć funkcjonalność i wygląd. Zobaczymy czy spodoba się Wam mój nowy pomysł.  Wszystko powstało w mojej głowie i projektu nie...
  • Rolada ozorkowa

    Przepis dodany:
    4.62
    Rolada ozorkowa
    Rolada ozorkowa   Składniki: - ozory wieprzowe, wołowe lub z dzika - warzywa konserwowe: kukurydza, ogórki, groszek, marchew, pieczarki - żelatyna - osłonki barierowe lub poliamidowe    Sposób wykonania Wbijamy w każdy wzdłuż bambusową...
  • Boczek fuet

    Przepis dodany:
    4.63
    Boczek fuet
    Boczek fuet     Składniki: - boczek z dzika lub wieprzowy bez skóry - pieprz - jałowiec - kolendra  - czosnek - jogurt z żywymi kulturami bakterii - kultury pleśni - sól 25-30g/kg   Sposób wykonania: Boczek pociąć na wąskie paski 5-7cm...
  • Wędzarnia Zbyszka

    Przepis dodany:
    4.62
    Wędzarnia Zbyszka
    Wędzarnia Zbyszka   Wymiary to 90x90(kabina), wysokość samej kabiny 150, fundament 100x100. Wyroby super - rodzinka namlaskać się nie może :-) Opału idzie mało jest dość oszczędna!              Część drewniana...
  • Dzik z rusztu

    Przepis dodany:
    4.76
    Dzik z rusztu
    Dzik z rusztu Dzik, tu warchlak przygotowany w oparciu o przepis dr. Grzegorza Russaka   Składniki: - część środkowa małego dzika  - mieszanka peklsól+sól kamienna 50:50 - jałowiec, listek laurowy, ziele angielskie, czosnek, rozmaryn    Z...
  • KIEŁBASA BESKIDZKA SZYNKOWA KUBY

    Przepis dodany:
    4.48
    KIEŁBASA BESKIDZKA SZYNKOWA KUBY
    KIEŁBASA BESKIDZKA SZYNKOWA KUBY   -         szynka 4kg -         schab 1kg -         golonki 2 szt -         skrawki pozostałe po czyszczeniu szynki i schabu ok 1kg   mięso klasyfikuje na kl III i klasę I kl I –...
  • Mielonka wieprzowa

    Przepis dodany:
    4.61
    Mielonka wieprzowa
    Mielonka wieprzowa   Składniki:   - łopatka wieprzowa 4kg   - karkówka wieprzowa 1kg   - peklosól 17-22g/kg   - pieprz biały 1g/kg   - gałka muszkatołowa 1g/kg   - czosnek 2-3 ząbki na kg   - sos sojowy (dobrej jakości) - mąka...
  • Wędzarnia Mateusza i Piotra

    Przepis dodany:
    4.72
    Wędzarnia Mateusza i Piotra
    Wędzarnia Mateusza i Piotra   Po obejrzeniu przynajmniej 10 wędzarni i po rozmowach z ich właścicielami postanowiłem zbudować wędzarnię z komorą bezpośrednio nad paleniskiem. Fundament ma wymiary 90x90cm i wysokość około...
  • Boczek prasowany

    Przepis dodany:
    4.80
    Boczek prasowany
    Boczek prasowany      Surowce i dodatki: - boczek ze skórą  - peklosól 18-22g/kg - pieprz 1g/kg - żelatyna - listek laurowy   Boczek dopasowujemy do praski prostokątnej. Jeśli ktoś nie ma prostokątnej może użyć cylindrycznej i zrolować...
  • Kiszka ziemniaczana Vėdarai

    Przepis dodany:
    4.56
    Kiszka ziemniaczana Vėdarai
    Kiszka ziemniaczana – Vėdarai; КОЛБАСА КАРТОФЕЛЬНАЯ СО ШКВАРКАМИ...
  • Kiełbaski z królika

    Przepis dodany:
    4.61
    Kiełbaski z królika
    Kiełbaski z królika   Krucha dość chuda i bardzo smaczna kiełbaska   Składniki: - mięso z królika lub zająca 3kg - mięso z indyka (z uda) 1kg - mięso wieprzowe kl. II boczek + karkówka (1:1) 1kg - pieprz biały 2g/kg - gałka muszkatołowa...
  • Świąteczny Pasztet Kuby Rojek

    Przepis dodany:
    4.72
    Świąteczny Pasztet Kuby Rojek
    Świąteczny Pasztet Kuby Rojek     Składniki:   - 1 duża golonka tylna   - 0,5 kg podgardle wieprzowe surowe ze skóra   - 0,7 kg boczek surowy ze skóra   - 2 golonki indycze całe   - 1 kg żeberek cielęcych   - 0,3 kg słoniny surowej   -...
  • Chorizo pleśniowe z dzika

    Przepis dodany:
    4.81
    Chorizo pleśniowe z dzika
    Chorizo pleśniowe z dzika   Składniki: - mięso z dzika kl. II 4kg (ścinki z rozbioru) - słonina z dzika jesiennego 1kg - pieprz 2g/kg - papryka pimentone de lavera słodka 30g/kg - czosnek 2-3ząbki/kg - jogurt z żywymi kulturami bakterii 150g -...
  • Piwoszki z dzika

    Przepis dodany:
    4.65
    Piwoszki z dzika
    Piwoszki z dzika    Składniki: - mięso kl I. z dzika 2kg - mięso kl. II z dzika 2,5kg -  mięso kl. III z dzika 0,5kg - peklosól 17-22g/kg - pieprz 1,5g/kg - jałowiec 1g/kg - czosnek 2g/kg - jogurt naturalny 20-30g/kg - miód naturalny 10g/kg -...
  • Chorizo cular

    Przepis dodany:
    4.53
    Chorizo cular
    Chorizo cular a'la iberico   Składniki: - mięso wieprzowe kl. I 4kg (np. z karkówki, boczku) - słonina wieprzowa 1kg - pieprz 2g/kg - papryka pimentone de lavera słodka 20-30g/kg - czosnek 2-3ząbki/kg - jogurt z żywymi kulturami bakterii 150g -...
  • Kiełbasa fuet

    Przepis dodany:
    4.69
    Kiełbasa fuet
    Kiełbasa fuet   Składniki: - mięso kl. II z dzika lub wieprzowe 4kg (np. z karkówki) - słonina 1kg - pieprz 1,5g/kg - czosnek 2g/kg - jogurt z żywymi kulturami bakterii 150g - kultury pleśni - sól 17-22g/kg - jelita wieprzowe lub wołowe   ...
  • Filmy szkoleniowe dr Grzegorza Russaka

    Przepis dodany:
    4.46
    Filmy szkoleniowe dr Grzegorza Russaka   Filmy na których uczyłem się i lubię bardzo oglądać.  Wspaniały człowiek, znawca dawnej polskiej kuchni i potraw oraz wędlin z dziczyzny dr. Grzegorz Russak    Bielenie jelenia   Kiełbasa tradycyjna...
  • Swojski wyrób

    Przepis dodany:
    4.72
    Swojski wyrób
    Swojski wyrób  10% rabatu UWAGA czytelnicy mojego profilu i bloga Wynegocjowałem dla Was! W dniach 4-6 XI 201610% rabatu na wszystkie zakupione artykuły w tym sklepie   na hasło: wyrobydomowe   sklep: http://swojskiwyrob.pl/   Robiłem zakupy w...
  • Bekon z dzika

    Przepis dodany:
    4.65
    Bekon z dzika
    Bekon z dzika   Składniki: - schab z dzika ze słoniną i kawałkiem boczku - serwatka w proszku - peklosól - miód naturalny - pieprz - jałowiec - czosnek - listek laurowy   Kawałek mięsa na ten wyrób musimy wyciąć sami z tuszy dzika lub też...
  • Necówka z dzika

    Przepis dodany:
    4.63
    Necówka z dzika
    Necówka z dzika       Składniki: - mięso z dzika kl. II (z karkówki, boczku, tłuste okrawki) ok. 1 kg - polędwiczka mała z dzika - pieprz 1,5g/kg - jałowiec 0,5g/kg - sól 18-20g/kg - 4 jaja - cebula 1 szt - czosnek kilka ząbków - tłuszcz...
  • Kiełbasa palcówka z gorczycą

    Przepis dodany:
    4.80
    Kiełbasa palcówka z gorczycą
    Kiełbasa palcówka z gorczycą     Składniki: - mięso wieprzowe kl. 4,5kg   - słonina 0,5kg  - peklosól 17-22 g/kg  - sól kamienna lub morska 17-22g/kg - pieprz 1,5 g/kg  - czosnek 3 g/kg - gorczyca 3-5g/kg - jelita wieprzowe Mięso pokroić...
  • Szynka z dzika pachnąca łąką

    Przepis dodany:
    4.71
    Szynka z dzika pachnąca łąką
    Szynka z dzika pachnąca łąką    Składniki: - szynka z kością - peklosól - pieprz naturalny - liść laurowy - ziarna jałowca - czosnek  - rozmaryn - trawa żubrówka - miód naturalny  - sos sojowy (dobrej jakości)   Szynkę peklujemy na...
  • Kiełbasa biała surowa

    Przepis dodany:
    4.90
    Kiełbasa biała surowa
    Kiełbasa biała surowa Receptura z lat 50 XXw   Składniki: - wieprzowina kl. I 1kg - wieprzowiny kl. II (tłusta) 3,5kg - wołowina kl. I lub II 0,5kg - pieprz naturalny 1,5g/kg - czosnek 1 główka - majeranek 2-3g/kg - sól kamienna lub morska...
  • Ketchup domowy - pikantny

    Przepis dodany:
    4.56
    Ketchup domowy - pikantny
    Ketchup domowy - pikantny     Składniki: - pomidory czerwone 8kg - cebula 2,5kg - papryka czerwona 2 szt (duże) - papryka chili 4 szt - jabłka kwaśne 1kg - ocet balsamiczny ½ szklanki - sól 6 łyżek -gorczyca mielona 6 łyżeczek - bazylia...
  • Majonez domowy w 3 min

    Przepis dodany:
    4.84
    Majonez domowy w 3 min
    Majonez domowy w 3 min Smaczny i 100% naturalny domowy majonez, bez zbędnej chemii    Składniki: Ważne! Wszystkie składniki, aby dobrze się połączyły i nastąpiła prawidłowa ich emulgacja powinny mieć jednakową temperaturę, najlepiej...
  • Domowy serek topiony

    Przepis dodany:
    4.58
    Domowy serek topiony
    Domowy serek topiony   Składniki: - 0,5kg tłustego twarogu - 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej - jedno żółtko - sól do smaku Dodatki:  dowolne zioła, szynka, najlepiej dojrzewająca   Twaróg rozdrabniamy widelcem lub mikserem w garnku w...
  • Pizza na cienkim cieście

    Przepis dodany:
    4.60
    Pizza na cienkim cieście
    Pizza na cienkim cieście   Przepis na ciasto Chefpaula. Serdeczne dzięki Pawle!!! Składniki: 1 łyżka suszonych drożdży 1 szklanka mąki grysikowej 4 szklanki mąki ogólnego użytku 2 łyżki oleju roślinnego 1 łyżka morskiej soli 2 szklanki...
  • Węgorz w galarecie po suwalsku

    Przepis dodany:
    4.68
    Węgorz w galarecie po suwalsku
    Węgorz w galarecie po suwalsku   Składniki: - węgorz świeży - smalec   Sposób wykonania wg. mojej mamy: Węgorza najlepiej żywego (świeżego) oczyszczamy ze śluzu. Metody są różne. Piasek, sól… Następnie patroszymy go i kroimy na...
  • Zając w śmietanie - 1968r

    Przepis dodany:
    4.76
    Zając w śmietanie - 1968r
    Zając w śmietanie - 1968r Zając przygotowany w oparciu o przepis z Książki Kucharskiej z 1968r. - zmodyfikowany   Składniki: - comber i uda zajęcze (królicze) - 100g słoniny - 60g smalcu - 30g mąki - 250ml śmietany - sól do smaku  ...
  • Zając w śmietanie - 1968r

    Przepis dodany:
    4.86
    Zając w śmietanie - 1968r
    Zając w śmietanie - 1968r   Składniki: - comber i uda zajęcze (królicze) - 100g słoniny - 60g smalcu - 30g mąki - 250ml śmietany - sól do smaku   Przygotowanie bejcy:  - 0,5l wody, - 100g cebuli - 1 listek bobkowy - kilka ziaren pieprzu,...
  • Polędwica z dzika pieczona w borniaku

    Przepis dodany:
    4.81
    Polędwica z dzika pieczona w borniaku
    Polędwica z dzika pieczona w borniaku   Składniki: - polędwica z dzika (warchlaka) ze słoniną - czosnek - jałowiec - pieprz - serwatka w proszku - peklosól   Sposób wykonania:   Polędwice ze słoniną wyrównujemy i peklujemy na mokro...
  • Polędwica z dzika pieczona w borniaku

    Przepis dodany:
    4.46
    Polędwica z dzika pieczona w borniaku
    Polędwica z dzika pieczona w borniaku   Składniki:   - polędwica z dzika (warchlaka) ze słoniną   - czosnek - jałowiec - pieprz   - serwatka w proszku - peklosól   Sposób wykonania:   Polędwice ze słoniną wyrównujemy i peklujemy na...
  • Chorizo Polonia

    Przepis dodany:
    4.65
    Chorizo Polonia
    Chorizo Polonia Chorizo to jedna z najsmaczniejszych kiełbas dojrzewających. Można ją podwędzić na zimno, ale nie koniecznie. Na surowo, jako składnik  innych potraw ciepłych, można ją dodawać następnego dnia po wyprodukowaniu. Jeżeli...
  • Paleta Polonia

    Przepis dodany:
    4.49
    Paleta Polonia
    Paleta Polonia Jak wiadomo ludzie nie dzielą się na dobrych i złych, tylko na peklujących na mokro i peklujących na sucho. Cokolwiek miałoby to znaczyć. Moją drogę peklującego rozpocząłem jakiś czas temu, jak większość z nas, od...
  • Dorsz w oleju - konserwa domowa

    Przepis dodany:
    4.74
    Dorsz w oleju - konserwa domowa
    Dorsz w oleju - konserwa domowa   Składniki: - dorsz, świeży  - pieprz - listek laurowy - ocet winny - olej - sól 13-15g/kg ryby Przygotowanie wsadu: Dorsza po patroszeniu, oczyszczeniu kroimy w dzwonki tak, aby po włożeniu do konserwy nie...
  • Stynka w pomidorach - konserwa domowa

    Przepis dodany:
    4.62
    Stynka w pomidorach - konserwa domowa
    Konserwa – stynka w pomidorach   Składniki: - stynka (jeziorowa) - pieprz - ocet winny - sos pomidorowy (u nas domowej produkcji robiony jak pikantny ketchup, ale mniej odparowany) - sól 13-15g/kg Przygotowanie wsadu: Stynce naciągamy...
  • Schab prasowany

    Przepis dodany:
    4.55
    Schab prasowany
    Schab prasowany     Składniki - schab wieprzowy - sos sojowy (dobrej jakości) - trawa żubrowa - peklosól - żelatyna - woda - osłonki barierowe   Schab z mizdrą i warkoczem peklujemy na mokro. Zalewę robimy na 5 dni. Na 0,5l wody dajemy 45g...
  • Ozór dzika wędzony

    Przepis dodany:
    4.69
    Ozór dzika wędzony
    Ozór dzika wędzony Świetna przekąska.    Składniki: - ozory z dzika lub wieprzowe - peklosól - pieprz - czosnek - trawa żubrowa     W ozory najpierw wbijamy wykałaczki bambusowe i obcinamy końce. Później oparzamy w gorącej wodzie i...
  • Kiełbaski castor fibrus

    Przepis dodany:
    4.83
    Kiełbaski castor fibrus
    Kiełbaski castor fibrus   Składniki: - mięso z castr fi brus  2kg (bobra) - mięso z dzika lub wieprzowe kl. II 2,5kg - mięso z udźców indyka 0,5kg - pieprz 1,5g/kg - czosnek 2g/kg - ziarna jałowica 1g/kg - czerwone, wytrawne wino 20g/kg -...
  • Konserwa - pasztet castor fiber

    Przepis dodany:
    4.78
    Konserwa - pasztet castor fiber
    Konserwa - pasztet castor fiber   Składniki: - mięso drobne, boczek, łopatki, szynki z rozbioru castor fiber (bóbr) 2kg - podgardle z dzika lub wieprzowe 0,5kg - udziec z indyka 0,5kg - boczek z dzika lub wieprzowy 0,5kg - wątroba, serce, nerki z...
  • Wędzarnia Bogdana

    Przepis dodany:
    4.76
    Wędzarnia Bogdana
    Wędzarnia Bogdana Palenisko szer. 3.5 cegły klinkierowej dziurawe tj. 90 cm głębokość 3  cegły tj. 77 cm wysokość komory bez dachu 150 cm. Ostatnia warstwa  cegieł to cegła połówka. Zrobione z kantówki olchowej 3.5x7 cm. Obite  blachą...
  • Konserwa - ryba w oleju

    Przepis dodany:
    4.47
    Konserwa - ryba w oleju
    Konserwa - ryba w oleju   Składniki: - ryba morska (ja użyłem dorsz, makrela, ...) - pieprz - listek laurowy - ocet winny - olej roślinny - cebula - sól 13-15g/kg Przygotowanie wsadu: Rybę filetujemy lub kroimy do wymiaru puszki. Wkładamy do...
  • Pieczony ogon bobra

    Przepis dodany:
    4.59
    Pieczony ogon bobra
    Pieczony ogon bobra Jest to stary przepis trochę zmodyfikowany przeze mnie.   Składniki: - ogon bobra - sól - liść laurowy -  czosnek ząbki - kolendra - gorczyca - rozmaryn  - jałowiec - boczek wieprzowy - czerwone wino   Ogon należy...
  • Konserwa rybna w pomidorach

    Przepis dodany:
    4.63
    Konserwa rybna w pomidorach
      Konserwa rybna w pomidorach     Składniki: - ryba morska (ja użyłem makreli) - pieprz - listek laurowy - ocet winny - olej roślinny - cebula - sos pomidorowy (u nas domowej produkcji robiony jak pikantny ketchup, ale mniej odparowany) - sól...

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).