Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Smaczne, zdrowe... wyroby domowe
W kuchni Smaczne, zdrowe... wyroby domowe jest już 216 dobrych przepisów:
Szynka wołowa sous vide
Przepis dodany:Szynka wołowa sous vide Składniki: - szynka wołowa - poklosól+sól kamienna 1:1 25g/kg - pieprz czarny - listek laurowy - jałowiec - czosnek - miód - żelatyna Przygotowany kawałek szynki wołowej peklujemy na sucho 7 dni. Nacieramy go...Sztuka mięsa w konserwie
Przepis dodany:Sztuka mięsa w konserwie Składniki: - łopatka wieprzowa - pieprz - listek laurowy - peklosól 15g/kg Przygotowanie wsadu: Łopatkę wykrawamy dostosowując kawałek mięsa do wielkości puszki. Mięso nacieramy peklosolą i...Kiełbasa marynowana
Przepis dodany:Kiełbasa marynowana Składniki: 1kg białej kiełbasy parzonej Marynata: - cebula czerwona 2 główki - cebula biała 2 główki - ziele angielskie 15 ziaren - liść laurowy 15 szt - czosnek 1 główka - sól 100 g - cukier 150 g - ocet 10%...Kiełbasa marynowana w pomidorach
Przepis dodany:Kiełbasa marynowana w pomidorach 1kg kiełbasy białej parzonej, najlepiej własnej roboty Kiełbasę biała pokroić w kawałki, podsmażyć na smalcu. Przygotować w międzyczasie zalewę: - ocet 3/4 szklanki - 2 i 1/4 szklanki wody - 10 ziaren...Szynka prasowana jak z Pewexu
Przepis dodany:Szynka prasowana, Sous Vide, jak z Pewexu Składniki: - szynka wieprzowa - peklosól + sól morska 1:1 - sos sojowy - woda Przygotowujemy solankę do peklowania na mokro na 5-7 dni stosując ok. 45-50g mieszanki soli z peklosolą. Dodajemy do...Wędliny Sous Vide
Przepis dodany:Wędliny Sous Vide Sous vide to jak piszą obecnie nowoczesna, zdrowa metoda gotowania potraw, jednak jak podają źródła sięga ona lat siedemdziesiątych ubiegłego wieku i wcześniej. Także teraz jest bardziej modna niż nowoczesna i trendy,...Wędzarnia, grill i piec chlebowy - kombajn beiota
Przepis dodany:Wędzarnia, grill i piec chlebowy - beiot 2017/2018 Nowy projekt i zadanie do wykonania! Spróbuję połączyć funkcjonalność i wygląd. Zobaczymy czy spodoba się Wam mój nowy pomysł. Wszystko powstało w mojej głowie i projektu nie...Rolada ozorkowa
Przepis dodany:Rolada ozorkowa Składniki: - ozory wieprzowe, wołowe lub z dzika - warzywa konserwowe: kukurydza, ogórki, groszek, marchew, pieczarki - żelatyna - osłonki barierowe lub poliamidowe Sposób wykonania Wbijamy w każdy wzdłuż bambusową...Boczek fuet
Przepis dodany:Boczek fuet Składniki: - boczek z dzika lub wieprzowy bez skóry - pieprz - jałowiec - kolendra - czosnek - jogurt z żywymi kulturami bakterii - kultury pleśni - sól 25-30g/kg Sposób wykonania: Boczek pociąć na wąskie paski 5-7cm...Wędzarnia Zbyszka
Przepis dodany:Wędzarnia Zbyszka Wymiary to 90x90(kabina), wysokość samej kabiny 150, fundament 100x100. Wyroby super - rodzinka namlaskać się nie może :-) Opału idzie mało jest dość oszczędna! Część drewniana...Dzik z rusztu
Przepis dodany:Dzik z rusztu Dzik, tu warchlak przygotowany w oparciu o przepis dr. Grzegorza Russaka Składniki: - część środkowa małego dzika - mieszanka peklsól+sól kamienna 50:50 - jałowiec, listek laurowy, ziele angielskie, czosnek, rozmaryn Z...KIEŁBASA BESKIDZKA SZYNKOWA KUBY
Przepis dodany:KIEŁBASA BESKIDZKA SZYNKOWA KUBY - szynka 4kg - schab 1kg - golonki 2 szt - skrawki pozostałe po czyszczeniu szynki i schabu ok 1kg mięso klasyfikuje na kl III i klasę I kl I –...Mielonka wieprzowa
Przepis dodany:Mielonka wieprzowa Składniki: - łopatka wieprzowa 4kg - karkówka wieprzowa 1kg - peklosól 17-22g/kg - pieprz biały 1g/kg - gałka muszkatołowa 1g/kg - czosnek 2-3 ząbki na kg - sos sojowy (dobrej jakości) - mąka...Wędzarnia Mateusza i Piotra
Przepis dodany:Wędzarnia Mateusza i Piotra Po obejrzeniu przynajmniej 10 wędzarni i po rozmowach z ich właścicielami postanowiłem zbudować wędzarnię z komorą bezpośrednio nad paleniskiem. Fundament ma wymiary 90x90cm i wysokość około...Boczek prasowany
Przepis dodany:Boczek prasowany Surowce i dodatki: - boczek ze skórą - peklosól 18-22g/kg - pieprz 1g/kg - żelatyna - listek laurowy Boczek dopasowujemy do praski prostokątnej. Jeśli ktoś nie ma prostokątnej może użyć cylindrycznej i zrolować...Kiszka ziemniaczana Vėdarai
Przepis dodany:Kiszka ziemniaczana – Vėdarai; КОЛБАСА КАРТОФЕЛЬНАЯ СО ШКВАРКАМИ...Kiełbaski z królika
Przepis dodany:Kiełbaski z królika Krucha dość chuda i bardzo smaczna kiełbaska Składniki: - mięso z królika lub zająca 3kg - mięso z indyka (z uda) 1kg - mięso wieprzowe kl. II boczek + karkówka (1:1) 1kg - pieprz biały 2g/kg - gałka muszkatołowa...Świąteczny Pasztet Kuby Rojek
Przepis dodany:Świąteczny Pasztet Kuby Rojek Składniki: - 1 duża golonka tylna - 0,5 kg podgardle wieprzowe surowe ze skóra - 0,7 kg boczek surowy ze skóra - 2 golonki indycze całe - 1 kg żeberek cielęcych - 0,3 kg słoniny surowej -...Chorizo pleśniowe z dzika
Przepis dodany:Chorizo pleśniowe z dzika Składniki: - mięso z dzika kl. II 4kg (ścinki z rozbioru) - słonina z dzika jesiennego 1kg - pieprz 2g/kg - papryka pimentone de lavera słodka 30g/kg - czosnek 2-3ząbki/kg - jogurt z żywymi kulturami bakterii 150g -...Piwoszki z dzika
Przepis dodany:Piwoszki z dzika Składniki: - mięso kl I. z dzika 2kg - mięso kl. II z dzika 2,5kg - mięso kl. III z dzika 0,5kg - peklosól 17-22g/kg - pieprz 1,5g/kg - jałowiec 1g/kg - czosnek 2g/kg - jogurt naturalny 20-30g/kg - miód naturalny 10g/kg -...Chorizo cular
Przepis dodany:Chorizo cular a'la iberico Składniki: - mięso wieprzowe kl. I 4kg (np. z karkówki, boczku) - słonina wieprzowa 1kg - pieprz 2g/kg - papryka pimentone de lavera słodka 20-30g/kg - czosnek 2-3ząbki/kg - jogurt z żywymi kulturami bakterii 150g -...Kiełbasa fuet
Przepis dodany:Kiełbasa fuet Składniki: - mięso kl. II z dzika lub wieprzowe 4kg (np. z karkówki) - słonina 1kg - pieprz 1,5g/kg - czosnek 2g/kg - jogurt z żywymi kulturami bakterii 150g - kultury pleśni - sól 17-22g/kg - jelita wieprzowe lub wołowe ...Filmy szkoleniowe dr Grzegorza Russaka
Przepis dodany:Filmy szkoleniowe dr Grzegorza Russaka Filmy na których uczyłem się i lubię bardzo oglądać. Wspaniały człowiek, znawca dawnej polskiej kuchni i potraw oraz wędlin z dziczyzny dr. Grzegorz Russak Bielenie jelenia Kiełbasa tradycyjna...Swojski wyrób
Przepis dodany:Swojski wyrób 10% rabatu UWAGA czytelnicy mojego profilu i bloga Wynegocjowałem dla Was! W dniach 4-6 XI 201610% rabatu na wszystkie zakupione artykuły w tym sklepie na hasło: wyrobydomowe sklep: http://swojskiwyrob.pl/ Robiłem zakupy w...Bekon z dzika
Przepis dodany:Bekon z dzika Składniki: - schab z dzika ze słoniną i kawałkiem boczku - serwatka w proszku - peklosól - miód naturalny - pieprz - jałowiec - czosnek - listek laurowy Kawałek mięsa na ten wyrób musimy wyciąć sami z tuszy dzika lub też...Necówka z dzika
Przepis dodany:Necówka z dzika Składniki: - mięso z dzika kl. II (z karkówki, boczku, tłuste okrawki) ok. 1 kg - polędwiczka mała z dzika - pieprz 1,5g/kg - jałowiec 0,5g/kg - sól 18-20g/kg - 4 jaja - cebula 1 szt - czosnek kilka ząbków - tłuszcz...Kiełbasa palcówka z gorczycą
Przepis dodany:Kiełbasa palcówka z gorczycą Składniki: - mięso wieprzowe kl. 4,5kg - słonina 0,5kg - peklosól 17-22 g/kg - sól kamienna lub morska 17-22g/kg - pieprz 1,5 g/kg - czosnek 3 g/kg - gorczyca 3-5g/kg - jelita wieprzowe Mięso pokroić...Szynka z dzika pachnąca łąką
Przepis dodany:Szynka z dzika pachnąca łąką Składniki: - szynka z kością - peklosól - pieprz naturalny - liść laurowy - ziarna jałowca - czosnek - rozmaryn - trawa żubrówka - miód naturalny - sos sojowy (dobrej jakości) Szynkę peklujemy na...Kiełbasa biała surowa
Przepis dodany:Kiełbasa biała surowa Receptura z lat 50 XXw Składniki: - wieprzowina kl. I 1kg - wieprzowiny kl. II (tłusta) 3,5kg - wołowina kl. I lub II 0,5kg - pieprz naturalny 1,5g/kg - czosnek 1 główka - majeranek 2-3g/kg - sól kamienna lub morska...Ketchup domowy - pikantny
Przepis dodany:Ketchup domowy - pikantny Składniki: - pomidory czerwone 8kg - cebula 2,5kg - papryka czerwona 2 szt (duże) - papryka chili 4 szt - jabłka kwaśne 1kg - ocet balsamiczny ½ szklanki - sól 6 łyżek -gorczyca mielona 6 łyżeczek - bazylia...Majonez domowy w 3 min
Przepis dodany:Majonez domowy w 3 min Smaczny i 100% naturalny domowy majonez, bez zbędnej chemii Składniki: Ważne! Wszystkie składniki, aby dobrze się połączyły i nastąpiła prawidłowa ich emulgacja powinny mieć jednakową temperaturę, najlepiej...Domowy serek topiony
Przepis dodany:Domowy serek topiony Składniki: - 0,5kg tłustego twarogu - 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej - jedno żółtko - sól do smaku Dodatki: dowolne zioła, szynka, najlepiej dojrzewająca Twaróg rozdrabniamy widelcem lub mikserem w garnku w...Pizza na cienkim cieście
Przepis dodany:Pizza na cienkim cieście Przepis na ciasto Chefpaula. Serdeczne dzięki Pawle!!! Składniki: 1 łyżka suszonych drożdży 1 szklanka mąki grysikowej 4 szklanki mąki ogólnego użytku 2 łyżki oleju roślinnego 1 łyżka morskiej soli 2 szklanki...Węgorz w galarecie po suwalsku
Przepis dodany:Węgorz w galarecie po suwalsku Składniki: - węgorz świeży - smalec Sposób wykonania wg. mojej mamy: Węgorza najlepiej żywego (świeżego) oczyszczamy ze śluzu. Metody są różne. Piasek, sól… Następnie patroszymy go i kroimy na...Zając w śmietanie - 1968r
Przepis dodany:Zając w śmietanie - 1968r Zając przygotowany w oparciu o przepis z Książki Kucharskiej z 1968r. - zmodyfikowany Składniki: - comber i uda zajęcze (królicze) - 100g słoniny - 60g smalcu - 30g mąki - 250ml śmietany - sól do smaku ...Zając w śmietanie - 1968r
Przepis dodany:Zając w śmietanie - 1968r Składniki: - comber i uda zajęcze (królicze) - 100g słoniny - 60g smalcu - 30g mąki - 250ml śmietany - sól do smaku Przygotowanie bejcy: - 0,5l wody, - 100g cebuli - 1 listek bobkowy - kilka ziaren pieprzu,...Polędwica z dzika pieczona w borniaku
Przepis dodany:Polędwica z dzika pieczona w borniaku Składniki: - polędwica z dzika (warchlaka) ze słoniną - czosnek - jałowiec - pieprz - serwatka w proszku - peklosól Sposób wykonania: Polędwice ze słoniną wyrównujemy i peklujemy na mokro...Polędwica z dzika pieczona w borniaku
Przepis dodany:Polędwica z dzika pieczona w borniaku Składniki: - polędwica z dzika (warchlaka) ze słoniną - czosnek - jałowiec - pieprz - serwatka w proszku - peklosól Sposób wykonania: Polędwice ze słoniną wyrównujemy i peklujemy na...Chorizo Polonia
Przepis dodany:Chorizo Polonia Chorizo to jedna z najsmaczniejszych kiełbas dojrzewających. Można ją podwędzić na zimno, ale nie koniecznie. Na surowo, jako składnik innych potraw ciepłych, można ją dodawać następnego dnia po wyprodukowaniu. Jeżeli...Paleta Polonia
Przepis dodany:Paleta Polonia Jak wiadomo ludzie nie dzielą się na dobrych i złych, tylko na peklujących na mokro i peklujących na sucho. Cokolwiek miałoby to znaczyć. Moją drogę peklującego rozpocząłem jakiś czas temu, jak większość z nas, od...Dorsz w oleju - konserwa domowa
Przepis dodany:Dorsz w oleju - konserwa domowa Składniki: - dorsz, świeży - pieprz - listek laurowy - ocet winny - olej - sól 13-15g/kg ryby Przygotowanie wsadu: Dorsza po patroszeniu, oczyszczeniu kroimy w dzwonki tak, aby po włożeniu do konserwy nie...Stynka w pomidorach - konserwa domowa
Przepis dodany:Konserwa – stynka w pomidorach Składniki: - stynka (jeziorowa) - pieprz - ocet winny - sos pomidorowy (u nas domowej produkcji robiony jak pikantny ketchup, ale mniej odparowany) - sól 13-15g/kg Przygotowanie wsadu: Stynce naciągamy...Schab prasowany
Przepis dodany:Schab prasowany Składniki - schab wieprzowy - sos sojowy (dobrej jakości) - trawa żubrowa - peklosól - żelatyna - woda - osłonki barierowe Schab z mizdrą i warkoczem peklujemy na mokro. Zalewę robimy na 5 dni. Na 0,5l wody dajemy 45g...Ozór dzika wędzony
Przepis dodany:Ozór dzika wędzony Świetna przekąska. Składniki: - ozory z dzika lub wieprzowe - peklosól - pieprz - czosnek - trawa żubrowa W ozory najpierw wbijamy wykałaczki bambusowe i obcinamy końce. Później oparzamy w gorącej wodzie i...Kiełbaski castor fibrus
Przepis dodany:Kiełbaski castor fibrus Składniki: - mięso z castr fi brus 2kg (bobra) - mięso z dzika lub wieprzowe kl. II 2,5kg - mięso z udźców indyka 0,5kg - pieprz 1,5g/kg - czosnek 2g/kg - ziarna jałowica 1g/kg - czerwone, wytrawne wino 20g/kg -...Konserwa - pasztet castor fiber
Przepis dodany:Konserwa - pasztet castor fiber Składniki: - mięso drobne, boczek, łopatki, szynki z rozbioru castor fiber (bóbr) 2kg - podgardle z dzika lub wieprzowe 0,5kg - udziec z indyka 0,5kg - boczek z dzika lub wieprzowy 0,5kg - wątroba, serce, nerki z...Wędzarnia Bogdana
Przepis dodany:Wędzarnia Bogdana Palenisko szer. 3.5 cegły klinkierowej dziurawe tj. 90 cm głębokość 3 cegły tj. 77 cm wysokość komory bez dachu 150 cm. Ostatnia warstwa cegieł to cegła połówka. Zrobione z kantówki olchowej 3.5x7 cm. Obite blachą...Konserwa - ryba w oleju
Przepis dodany:Konserwa - ryba w oleju Składniki: - ryba morska (ja użyłem dorsz, makrela, ...) - pieprz - listek laurowy - ocet winny - olej roślinny - cebula - sól 13-15g/kg Przygotowanie wsadu: Rybę filetujemy lub kroimy do wymiaru puszki. Wkładamy do...Pieczony ogon bobra
Przepis dodany:Pieczony ogon bobra Jest to stary przepis trochę zmodyfikowany przeze mnie. Składniki: - ogon bobra - sól - liść laurowy - czosnek ząbki - kolendra - gorczyca - rozmaryn - jałowiec - boczek wieprzowy - czerwone wino Ogon należy...Konserwa rybna w pomidorach
Przepis dodany:Konserwa rybna w pomidorach Składniki: - ryba morska (ja użyłem makreli) - pieprz - listek laurowy - ocet winny - olej roślinny - cebula - sos pomidorowy (u nas domowej produkcji robiony jak pikantny ketchup, ale mniej odparowany) - sól...