Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Smak Indii

W kuchni Smak Indii jest już 119 dobrych przepisów:

  • Curry z wątróbki jagnięcej (Kaleji Curry)

    Przepis dodany:
    4.50
    Curry z wątróbki jagnięcej (Kaleji Curry)
    Potrawa, nazywana w języku hindi Kaleji Curry, to smaczne, szybkie i łatwe w przygotowaniu curry z wątróbki. W Indiach w ten sposób przyrządza się najczęściej wątróbkę jagnięcą albo koźlęcą, lecz z powodzeniem można użyć również...
  • Curry z mielonego mięsa (Dhaba Keema)

    Przepis dodany:
    4.51
    Curry z mielonego mięsa (Dhaba Keema)
    Curry przygotowywane z mielonego mięsa – keema to danie bardzo popularne w kuchni indyjskiej, szczególnie na północy kraju. Serwowane najczęściej z indyjskim pieczywem, kojarzone jest często z pożywnym i prostym posiłkiem spożywanym w...
  • Bengalskie curry z jagnięciny (Manghsor Jhol)

    Przepis dodany:
    4.75
    Bengalskie curry z jagnięciny (Manghsor Jhol)
    Mangshor Jhol jest mięsnym daniem wywodzącym się z kuchni Bengalu. To niezbyt ostre, bardzo aromatyczne curry przygotowywane z jagnięciny albo koźliny stanowi tradycyjnie podstawę niedzielnego posiłku gromadzącego przy jednym stole całą rodzinę....
  • Vindaloo z jagnięciny (Lamb Vindaloo)

    Przepis dodany:
    4.47
    Vindaloo z jagnięciny (Lamb Vindaloo)
    Vindaloo to danie wywodzące się z kuchni najmniejszego stanu Indii – Goa. Położone na zachodnim wybrzeżu, słynące dziś z pięknych szerokich plaż i luźnej wakacyjnej atmosfery, Goa było przez stulecia kolonią portugalską. Ponad...
  • Kurczak tikka masala (Chicken Tikka Masala)

    Przepis dodany:
    4.54
    Kurczak tikka masala (Chicken Tikka Masala)
    Dla wielu z nas danie o nazwie chicken tikka masala (kurczak tikka masala) jest najbardziej znanym daniem kojarzącym się z kuchnią indyjską. Chociaż w swym charakterze niewątpliwie indyjska, to potrawa w wersji, jaką znamy ją dzisiaj, podobnie jak...
  • Kurczak karahi (Karahi Chicken)

    Przepis dodany:
    4.68
    Kurczak karahi (Karahi Chicken)
    Kurczak karahi to popularne danie wywodzące się z kuchni północy Indii i Pakistanu. Nazwa nawiązuje do naczynia, w którym jest ono tradycyjnie przyrządzane. Otóż karahi to rodzaj stalowej głębokiej patelni – woka z płaskim dnem. Karahi...
  • Jajka z Chettinad (Chettinad Eggs Curry)

    Przepis dodany:
    4.78
    Jajka z Chettinad (Chettinad Eggs Curry)
    Kuchnia regionu Chettinad położonego w stanie Tamil Nadu uważana jest przez wielu za esencję kuchni południowoindyjskiej. Od stuleci tereny te zamieszkałe były przez wyznającą śiwaizm społeczność Nagaratharów. Członkowie tej kasty opanowali...
  • Północnoindyjskie kremowe curry z kurczaka (Chicken Changezi)

    Przepis dodany:
    4.50
    Północnoindyjskie kremowe curry z kurczaka (Chicken Changezi)
    Chicken Changezi czyli kurczak Czyngis Chana to jedno z klasycznych dań kuchni północnych Indii. To bogate, kremowe, niezbyt ostre curry podobne jest w swym charakterze do kurczaka maślanego Butter Chicken lub jego brytyjskiego odpowiednika,...
  • Dodol

    Przepis dodany:
    4.67
    Dodol
    Słodycze nazywane dodol są jedną z wizytówek indyjskiego stanu Goa. Tradycyjnie przyrządzane są z okazji różnych świąt i uroczystości. Dodol często przygotowuje się na zaręczyny i ślub, a dla chrześcijan stanowiących około 25% populacji...
  • Chlebki parata (Paratha)

    Przepis dodany:
    4.78
    Chlebki parata (Paratha)
    Jednym z podstawowych rodzajów indyjskiego pieczywa, przygotowywanego bez użycia drożdży, są placki nazywane paratha. Historycznie wywodzące się z kuchni Pendżabu, wytwarzane z pełnoziarnistej mąki pszennej (atta) chlebki doskonale przyjęły...
  • Kokosowe curry z dyni i fasoli mung (Pumpkin Kootu)

    Przepis dodany:
    4.50
    Kokosowe curry z dyni i fasoli mung (Pumpkin Kootu)
    Kuchnia południa Indii jest bardzo ostra i aromatyczna. Chociaż znakomita większość mieszkańców południowych stanów nie deklaruje się jako ściśli wegetarianie, to z przyczyn ekonomicznych podstawą diety znacznej części ludności są...
  • Pendżabskie curry z ziemniaków i zielonego groszku (Aloo Matar)

    Przepis dodany:
    4.57
    Pendżabskie curry z ziemniaków i zielonego groszku (Aloo Matar)
    Wegetariańskie curry z ziemniakami i zielonym groszkiem zanurzonymi w aromatycznym pomidorowym sosie to popularne danie kuchni indyjskiej. Aloo Matar (aloo to ziemniaki, natomiast matar to zielony groszek), bo tak w hindi nazywana jest ta potrawa,...
  • Południowoindyjski ryż kokosowy (Thengai Sadam)

    Przepis dodany:
    4.77
    Południowoindyjski ryż kokosowy (Thengai Sadam)
    Ryż należy do głównych składników diety w całych Indiach. W południowych regionach, gdzie dania z ryżu stanowią podstawę wyżywienia mieszkających tam ludzi, jednym z tradycyjnych sposobów urozmaicenia codziennego posiłku jest...
  • Kokosowe curry rybne z Kottayam (Meen Mappas)

    Przepis dodany:
    4.77
    Kokosowe curry rybne z Kottayam (Meen Mappas)
    Kuchnia Kerali, południowoindyjskiego stanu usytuowanego na wybrzeżu Oceanu Indyjskiego, obfituje w dania przygotowywane z ryb i owoców morza. Ryby jada się tu na co dzień, a keralskie gospodynie potrafią przyrządzić je na tysiące sposobów....
  • Pilaw po kaszmirsku (Kashmiri Pulao)

    Przepis dodany:
    4.61
    Pilaw po kaszmirsku (Kashmiri Pulao)
    Kaszmir, historyczna kraina położona u stóp Himalajów, nazywana jest przez wielu „rajem na ziemi”. Otoczone ośnieżonymi szczytami najwyższych gór świata zielone żyzne doliny od zawsze urzekały swoim pięknem, a umiarkowany klimat...
  • Pulpety jagnięce w kremowym pomidorowym sosie (Lamb Kofta Curry)

    Przepis dodany:
    4.62
    Pulpety jagnięce w kremowym pomidorowym sosie (Lamb Kofta Curry)
    Kulki formowane z mielonego mięsa w kuchni indyjskiej określane są jako kofta. Nazwa ta funkcjonuje nie tylko w Indiach – kofty znane są w kuchniach wielu krajów Azji, Bliskiego Wschodu i Bałkanów. Zazwyczaj, w odróżnieniu od kebabów,...
  • Keralskie curry z gorzkiego melona z prażonym kokosem (Pavakka Theeyal)

    Przepis dodany:
    4.68
    Keralskie curry z gorzkiego melona z prażonym kokosem (Pavakka Theeyal)
    Pavakka w języku malajalam, który jest językiem urzędowym w południowoindyjskim stanie Kerala, to nazwa warzywa znanego w Polsce jako balsamka ogórkowata, albo inaczej gorzki melon (ang. Bitter Gourd, hin. karela). Pomimo swojego gorzkiego smaku,...
  • Pasanda z jagnięciny (Lamb Pasanda)

    Przepis dodany:
    4.51
    Pasanda z jagnięciny (Lamb Pasanda)
    Pasanda to łagodne kremowe północnoindyjskie curry podobne w swym charakterze i sposobie przygotowania do kormy. Do przyrządzenia pasandy tradycyjnie używa się mięsa najlepszej jakości z udźca bądź łopatki, które marynowane jest w jogurtowej...
  • Keralski sos z szalotek i prażonego kokosa (Ulli Theeyal)

    Przepis dodany:
    4.87
    Keralski sos z szalotek i prażonego kokosa (Ulli Theeyal)
    Theeyal, czyli danie „przypalone”, to w Kerali popularna forma dodatku do ryżu. Bazą  do przygotowania tego aromatycznego warzywnego curry jest prażony na złoto kokos oraz tamarynd. Brązowy sos, doprawiony charakterystycznymi dla...
  • Upma

    Przepis dodany:
    4.78
    Upma
    Upma to popularne danie śniadaniowe, jedzone szczególnie chętnie w południowych regionach indii. Potrawę przygotowuje się z semoliny, czyli drobnej kaszki wytwarzanej z twardej odmiany pszenicy – durum. To właśnie takiego typu pszenicy...
  • Jagnięcina z dalem i warzywami (Dhansak)

    Przepis dodany:
    4.84
    Jagnięcina z dalem i warzywami (Dhansak)
    Dhansak czyli mięso duszone w fasolowo-warzywnym sosie wywodzi się z tradycji kuchni parsyjskiej. Indyjscy Parsowie to wspólnota etniczno-religijna, która pojawiła się na terenach Indii około VIII wieku. Byli to wyznający zaratusztrianizm...
  • Parsyjski brązowy ryż (Parsi Brown Rice)

    Przepis dodany:
    4.82
    Parsyjski brązowy ryż (Parsi Brown Rice)
    Parsowie to grupa etniczna wyznająca starożytną religię – zaratusztrianizm. Zaratusztrianie około VIII wieku przybyli na tereny Indii z podbitej przez Arabów Persji, uciekając przed prześladowaniami ze strony wyznających islam...
  • Curry z krewetek w stylu Andhra Pradesh (Royyala Iguru)

    Przepis dodany:
    4.64
    Curry z krewetek w stylu Andhra Pradesh (Royyala Iguru)
    Stan Andhra Pradesh rozciąga się na południowym wschodzie Indii wzdłuż wybrzeża Zatoki Bengalskiej. Tereny te zamieszkiwane są przez ludność w zdecydowanej większości wyznającą hinduizm i posługującą się na co dzień językiem telugu....
  • Keralskie curry z kurczaka i białej dyni (Kozhi Kumbalanga Curry)

    Przepis dodany:
    4.54
    Keralskie curry z kurczaka i białej dyni (Kozhi Kumbalanga Curry)
    Curry przygotowywane z kurczaka i owoców beninkazy szorstkiej (ash gourd, winter melon) to danie typowe dla okolic miasta Thrissur położonego w południowoindyjskim stanie Kerala. Miasto to, uważane za kulturalną stolicę Kerali, słynie w całych...
  • Beninkaza szorstka (Ash Gourd)

    Przepis dodany:
    4.49
    Beninkaza szorstka (Ash Gourd)
    Warzywo nazywane po angielsku ash gourd albo winter melon nosi polską botaniczną nazwę beninkaza szorstka (łac. Benincasa hispida). Beninkaza potocznie określana jest również jako biała dynia lub zimowy melon. Ta należąca do rodziny dyniowatych...
  • Ryżowo-fasolowe placki z warzywami (Uttapam)

    Przepis dodany:
    4.70
    Ryżowo-fasolowe placki z warzywami (Uttapam)
    Placki zwane uttapam to jedna z południowoindyjskich wariacji z wykorzystaniem fermentowanej masy z ryżu i fasoli urad dal. Jest to takie samo ciasto, którego używa się do przygotowania kruchych złocistych naleśników dosa oraz puszystych...
  • Bengalska ryba w sosie musztardowym (Shorshe Bata Mach)

    Przepis dodany:
    4.88
    Bengalska ryba w sosie musztardowym (Shorshe Bata Mach)
    Ryby, zwłaszcza słodkowodne zajmują bardzo ważne miejsce w kuchni Bengalu. Sieć rzek i kanałów tworząca drugą na świecie pod względem obszaru deltę rzek Ganges i Brahmaputra (ok. 80 000 km²) stwarza znakomite warunki do hodowli ryb na dużą...
  • Bengalski sos musztardowy (Bengali Kasundi)

    Przepis dodany:
    4.88
    Bengalski sos musztardowy (Bengali Kasundi)
    Bengal to kraina położona na wschodzie Indii u ujścia dwóch wielkich rzek: Gangesu i Brahmaputry (historyczny Bengal podzielony jest dziś na Bangladesz i indyjski stan Bengal Zachodni). Kuchnia tego nizinnego regionu oparta jest głównie na...
  • Pendżabskie chlebki bhatura (Bhatura Breads)

    Przepis dodany:
    4.89
    Pendżabskie chlebki bhatura (Bhatura Breads)
    Przepis na puszyste chlebki bhatura wywodzi się z Pendżabu, historycznej krainy leżącej dziś na pograniczu indyjsko – pakistańskim. Smażone w głębokim oleju złociste pszenne chleby są tradycyjnie jadane na śniadanie w zestawie z chole...
  • Ziemniaczane curry do chlebków puri (Aloo Bhaji)

    Przepis dodany:
    4.80
    Ziemniaczane curry do chlebków puri (Aloo Bhaji)
    Aloo Bhaji, czyli curry z ziemniaków (w Indiach określenia bhaji używa się w stosunku do warzywnego curry) to wegetariańskie danie podawane zazwyczaj razem ze smażonymi chlebkami puri. Zestaw taki, znany pod nazwą Puri Bhaji jest chętnie...
  • Chlebki puri (Puri Breads)

    Przepis dodany:
    4.52
    Chlebki puri (Puri Breads)
    Delikatne złociste chlebki puri to bardzo prosty w przygotowaniu specjał kuchni indyjskiej. Smażone w głębokim oleju chrupiące „dmuchane” chlebki podaje się w Indiach głównie na śniadanie, najczęściej w towarzystwie warzywnego...
  • Puszyste placuszki ryżowo-fasolowe (Idli)

    Przepis dodany:
    4.47
    Puszyste placuszki ryżowo-fasolowe (Idli)
    Obok naleśników dosa, puszyste placuszki nazywane idli są podstawowym daniem serwowanym na śniadanie w południowoindyjskich domach. Idli jedzone w zestawie z kokosowym bądź pomidorowym chutneyem i warzywnym sambarem stanowią kompletny pożywny...
  • Południowoindyjski chutney pomidorowy (Tomato Chutney)

    Przepis dodany:
    4.86
    Południowoindyjski chutney pomidorowy (Tomato Chutney)
    Pikantne sosy-chutneye są nieodzowną częścią południowoindyjskiego posiłku. Serwowane są jako dodatek do niemal wszystkich dań. Słynne przekąski wywodzące się z kuchni południowych regionów kraju, takie jak złociste naleśniki dosa oraz...
  • Mango

    Przepis dodany:
    4.82
    Mango
    Chociaż biologicznie należący do rodziny nanerczowatych Anacardiaceae rodzaj mango obejmuje ponad sześćdziesiąt gatunków, to w praktyce, mając na myśli słodki jadalny owoc, mówimy o jednym tylko gatunku: Mangifera indica – mango indyjskie....
  • Balti z jagnięciną (Lamb Balti)

    Przepis dodany:
    4.48
    Balti z jagnięciną (Lamb Balti)
    Balti to nazwa stalowego woka z płaskim dnem, znanego w kuchni północnych Indii i Pakistanu jako karahi. Balti jako potrawa przyrządzana we właśnie takim naczyniu jest typowym przedstawicielem kuchni BIR (British Indian Restaurant). To popularne...
  • Sekrety kuchni BIR

    Przepis dodany:
    4.49
    Sekrety kuchni BIR
    Na prośbę czytelnika postanowiłem przyjrzeć się zjawisku, jakim jest kuchnia BIR (British Indian Restaurant), która dla wielu z nas jest wizytówką kuchni indyjskiej. Sentymenty kolonialne powiązane z szybko rosnącą od lat pięćdziesiątych XX...
  • Curry z przyprawą do pikli (Achar Gosht)

    Przepis dodany:
    4.58
    Curry z przyprawą do pikli (Achar Gosht)
    Pikle, czyli solone i zamarynowane w oleju z aromatycznymi przyprawami warzywa stanowią nieodłączną część posiłku w stylu indyjskim. Te słone i ostre dodatki do potraw jadane są chętnie w całych Indiach. Przygotowywać w ten sposób można...
  • Kurczak po mandżursku (Chicken Manchurian)

    Przepis dodany:
    4.81
    Kurczak po mandżursku (Chicken Manchurian)
    Może brzmi to troszkę dziwnie, ale kurczak po mandżursku to popularne danie kuchni indyjskiej. Jest z tym trochę tak, jak z naszą swojską rybą po grecku i Grecją; nikt w Mandżurii, krainie położonej w północno-wschodnich Chinach o kurczaku po...
  • Moringa olejodajna (Drumstick)

    Przepis dodany:
    4.53
    Moringa olejodajna (Drumstick)
    Jednym z charakterystycznych produktów obecnych na indyjskich stoiskach z warzywami są cienkie zielone kilkudziesięciocentymetrowe „pałki”. Są to niedojrzałe owoce moringi olejodajnej Moringa oleifera, drzewa z rodziny moringowatych,...
  • Keralski dal z fasolki mung (Parippu Curry)

    Przepis dodany:
    4.80
    Keralski dal z fasolki mung (Parippu Curry)
    Wegetariańskie danie nazywane Parippu Curry to fasolka mung przyrządzona w sposób charakterystyczny dla kuchni południa Indii. W Kerali tradycyjnie stanowi pierwsze danie uroczystego posiłku serwowanego na bananowym liściu zwanego sadya. Parippu...
  • Czarna ciecierzyca z kokosem i tindorą (Kadale Manoli)

    Przepis dodany:
    4.67
    Czarna ciecierzyca z kokosem i tindorą (Kadale Manoli)
    Smakowite wegetariańskie curry Kadale Manoli pochodzi z okolic Mangaluru – portowego miasta położonego w południowej Karnatace. Nazwa dania określa główne składniki wchodzące w jego skład; w języku tulu, którym mówi się na tych...
  • Tindora (Ivy Gourd)

    Przepis dodany:
    4.57
    Tindora (Ivy Gourd)
    Tindora – tak w języku hindi nazywa się owoce pnącza z rodziny dyniowatych noszącego łacińską nazwę Coccinia grandis. W języku angielskim poprzez swe podobieństwo do bluszczu określana jest ona jako Ivy Gourd, polska nazwa odnaleziona w...
  • Kala Jamun

    Przepis dodany:
    4.91
    Kala Jamun
    Kala Jamun to deser, będący bardziej elegancką wersją złocistych mlecznych kulek Gulab Jamun. Kala – czyli języku hindi czarny, wskazuje na kolor usmażonych kulek, uzyskiwany poprzez karmelizację dodanego do ciasta cukru. Kulki Kala Jamun...
  • Khoya – zagęszczone mleko

    Przepis dodany:
    4.53
    Khoya – zagęszczone mleko
    W wielu przepisach na indyjskie słodycze, takie jak na przykład peda czy gulab jamun występuje produkt o nazwie khoya (również khoa albo mawa). Jest to mleko (krowie lub bawole), z którego poprzez odparowanie usunięta została większość zawartej...
  • Keralskie biryani z kurczakiem (Thalassery Chicken Biryani)

    Przepis dodany:
    4.89
    Keralskie biryani z kurczakiem (Thalassery Chicken Biryani)
    Thalassery to miasto położone na Wybrzeżu Malabarskim na północy stanu Kerala. Od dawnych czasów stanowiło ważne miejsce na mapie handlu przyprawami. Do miejscowego portu po drogocenne korzenie zawijali przede wszystkim arabscy kupcy – to...
  • Asamski chutney pomidorowy (Bilahi Tok)

    Przepis dodany:
    4.61
    Asamski chutney pomidorowy (Bilahi Tok)
    Przepis na słodko-kwaśny chutney z pomidorów nazywany Bilahi Tok pochodzi z kuchni stanu Asam, położonego u podnóża Himalajów w północno-wschodniej części Indii. Asam słynie z upraw szlachetnej odmiany herbaty (herbata assam, Camellia...
  • Korma z koźliny (Mutton Korma)

    Przepis dodany:
    4.69
    Korma z koźliny (Mutton Korma)
    Korma (także kurma, qurma) to rozpoznawane na całym świecie danie kuchni indyjskiej. Tak właściwie nie jest to nazwa konkretnego dania, terminem tym ogólnie określa się powoli duszone curry z dodatkiem jogurtu lub śmietany. Taki sposób...
  • Trukwa (Ridge Gourd)

    Przepis dodany:
    4.65
    Trukwa (Ridge Gourd)
    Jednym z przedstawicieli licznej rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae), którego owoc jest powszechnie jedzony w Indiach jako warzywo, jest trukwa (inna polska nazwa tej rośliny to “gąbczak”). Angielska nazwa Ridge Gourd odnosi się do gatunku...
  • Goańskie czerwone curry z krewetek (Prawn Balchao)

    Przepis dodany:
    4.66
    Goańskie czerwone curry z krewetek (Prawn Balchao)
    Ostre, słodko-kwaśne czerwone curry zwane Balchao to danie pochodzące z indyjskiego stanu Goa. Tak jak wiele potraw współczesnej kuchni goańskiej, balchao stanowi kulinarną pamiątkę po Portugalczykach zarządzających tymi terenami przez kilkaset...
  • Goańskie kokosowe curry z kurczaka (Chicken Xacuti)

    Przepis dodany:
    4.64
    Goańskie kokosowe curry z kurczaka (Chicken Xacuti)
    Xacuti (wymawia się szakuti) to klasyczne danie kuchni indyjskiego stanu Goa. Jest to aromatyczne curry, w którym główną rolę odgrywają podprażone korzenne przyprawy, utarty kokos oraz cebula. Charakterystyczne dla dań pochodzących ze...

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).