Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Smaki ogrodu

W kuchni Smaki ogrodu jest już 671 dobrych przepisów:

  • MUFFINKI JOGURTOWE Z RABARBAREM

    Przepis dodany:
    4.72
    MUFFINKI JOGURTOWE Z RABARBAREM
    Rabarbarowe łodygi już wczesną wiosną wyrastają ku słońcu na mojej warzywnej rabacie. Wyprzedzają truskawki, czereśnie i porzeczki, dlatego jako pierwsze lądują w naszych wiosennych deserach. Najchętniej dodaję je do muffinek, które są...
  • BUŁKI KAJZERKI

    Przepis dodany:
    4.49
    BUŁKI KAJZERKI
    Najprostsze, codzienne bułeczki pszenne, czyli tradycyjne kajzerki. Piekę je kilka razy w tygodniu, bo przepis znam na pamięć. Cały ich sekret tkwi w zwyczajności - chrupiącej, rumianej skórce oraz miękkim i puszystym wnętrzu. Dobrze się...
  • PUSZEK KOKOSOWY Z RABARBAREM

    Przepis dodany:
    4.65
    PUSZEK KOKOSOWY Z RABARBAREM
    Puszysty biszkopt z kokosem i rabarbarem to ciasto z wyglądu niepozorne, a zachwycające smakiem. Delikatne i lekkie jak obłoczek, ze słodyczą przełamaną kwaskowatym rabarbarem. Robi się je szybko i łatwo, w środku tygodnia, na codzienny deser. 6...
  • KARKÓWKA Z GRILLA

    Przepis dodany:
    4.51
    KARKÓWKA Z GRILLA
    Co najchętniej grillujemy? Oczywiście karkówkę! Dobrze zamarynowana będzie soczysta i aromatyczna. Najprostszą marynatę przygotowuję trochę „na oko” dodając ulubionych przypraw, które zawsze mam pod ręką. Minimum wysiłku, trochę...
  • SURÓWKA Z KALAFIORA I RZODKIEWKI

    Przepis dodany:
    4.51
    SURÓWKA Z KALAFIORA I RZODKIEWKI
    Pyszna, zdrowa i chrupiąca surówka ze świeżego kalafiora i rzodkiewki jest idealnym dodatkiem do wiosenno-letnich obiadów, a przygotować ją można w niecały kwadrans. Polecam!1 kalafior1 pęczek rzodkiewki1 pęczek koperku2 łyżki majonezu1...
  • WUZETKA - CIASTO W-Z

    Przepis dodany:
    4.89
    WUZETKA - CIASTO W-Z
    Wuzetka to ciasto zawdzięczające nazwę słynnej trasie W-Z (Wschód-Zachód) powstałej w Warszawie tuż po II wojnie światowej. Do dziś podawane niemal w każdej cukierni, kusi charakterystycznym paskiem białej warstwy śmietankowej między blatami...
  • KOFTY Z GRILLA

    Przepis dodany:
    4.70
    KOFTY Z GRILLA
    Kofty, czyli szaszłyki z mięsa mielonego są daniem popularnym w kuchni greckiej i tureckiej. Przygotowuje się je tam z jagnięciny lub wołowiny, a moja spolszczona wersja powstaje najczęściej z mięsa mieszanego wieprzowo-wołowego. Soczyste i...
  • KOPIEC KRETA

    Przepis dodany:
    4.68
    KOPIEC KRETA
    Kopiec kreta to modne ostatnio ciasto, które można przygotować na wiele sposobów. Najczęściej pod warstwą kruszonego, kakaowego ciasta ukrywa się prosta masa śmietankowa z czekoladą i bananami. Moją wersję przygotowałam na klasycznym cieście...
  • BABECZKI WIELKANOCNE

    Przepis dodany:
    4.78
    BABECZKI WIELKANOCNE
    Nasze ulubione muffinki marchewkowe przekształciłam na wersję wielkanocną, ze śmietankowo-orzechowym gniazdkiem, na którym pięknie prezentują się kolorowe jajeczka. Składniki na 12 sztuk: 1 ¼ szklanki mąki pszennej½ szklanki brązowego...
  • MAZUREK CYTRYNOWY

    Przepis dodany:
    4.74
    MAZUREK CYTRYNOWY
    Mazurek ze słodko-kwaśnym kremem cytrynowym jest idealnym ciastem wielkanocnym. Lekki i radosny, a przy tym orzeźwiający i niezwykle pyszny. Nie wymaga żmudnych dekoracji, aby pięknie się prezentować – wystarczą beziki i kilka kropel lukru....
  • BABKA CHAŁWOWA

    Przepis dodany:
    4.81
    BABKA CHAŁWOWA
    Już wiele razy przekonałam się, że chałwa bardzo dobrze radzi sobie w wypiekach. Tym razem jej subtelny aromat podkreśla smak prostej, ucieranej babki. Całość polałam gęstą polewą chałwowo-czekoladową, obok której nie można przejść...
  • ŻUREK W CHLEBKU

    Przepis dodany:
    4.56
    ŻUREK W CHLEBKU
    Wielkanocny żurek podany w chlebowych miseczkach będzie się pięknie i oryginalnie prezentował na świątecznym stole. Polecam!4 chlebki na żurek (przepis TUTAJ)300-400 ml zakwasu na żurek (przepis TUTAJ)500 g białej kiełbasy2 marchewki1 korzeń...
  • CHLEBEK NA ŻUREK

    Przepis dodany:
    4.78
    CHLEBEK NA ŻUREK
    Aby wielkanocny żurek prezentował się odświętnie podaję go w chlebowych miseczkach, które po wyjedzeniu pysznego środka również można ze smakiem zjeść. Jeśli przeraża was ogrom pracy w świąteczny poranek można je upiec nawet kilka dni...
  • ZAKWAS NA ŻUREK

    Przepis dodany:
    4.54
    ZAKWAS NA ŻUREK
    Wielkanocny żurek najlepszy jest na domowym zakwasie. Nastawiam go tydzień przed świętami, a reszta robi się już sama. Trzeba tylko pamiętać, aby fermentującą zawartość słoika chociaż raz dziennie przemieszać drewnianą łyżką. 6 łyżek...
  • CIASTECZKA JAJECZKA Z LEMON CURD

    Przepis dodany:
    4.77
    CIASTECZKA JAJECZKA Z LEMON CURD
    Urocze ciasteczka jajeczka będą w tym roku ozdobą naszego wielkanocnego stołu. Przełożone orzeźwiającym słodko-kwaśnym kremem cytrynowym wniosą radosny powiew słonecznej wiosny. Składniki na 15 ciastek: 180 g mąki70 g cukru pudruszczypta...
  • KLOPSIKI Z BIAŁEJ KIEŁBASY W SOSIE CHRZANOWYM

    Przepis dodany:
    4.86
    KLOPSIKI Z BIAŁEJ KIEŁBASY W SOSIE CHRZANOWYM
    Klopsiki w sosie chrzanowym to nietypowy pomysł na podanie białej kiełbasy. Sprawdzą się na wielkanocnym śniadaniu lub jako danie obiadowe podane z ziemniakami. Przygotowuje się je ekspresowo! 4 surowe, białe kiełbasy2 łyżki oleju50 g masła1...
  • CYTRYNOWA BABKA GOTOWANA

    Przepis dodany:
    4.52
    CYTRYNOWA BABKA GOTOWANA
    Na Święta Wielkanocne, zgodnie z rodzinną tradycją, piekę co roku babkę gotowaną. Za każdym razem zmieniam jednak jej smak i dekorację, aby do tradycji dołożyć też coś od siebie. Babka o smaku cytrynowym przypadła do gustu całej rodzinie,...
  • KURCZAK LUZOWANY Z FARSZEM

    Przepis dodany:
    4.86
    KURCZAK LUZOWANY Z FARSZEM
    Kurczak faszerowany to propozycja na świąteczny obiad lub wielkanocne śniadanie, gdyż równie dobrze smakuje na gorąco, jak i na zimno. Przyznam szczerze, że kurczaka luzowałam po raz pierwszy, ale zainspirowana programem „Ewa gotuje” oraz...
  • BABKA CYTRYNOWA Z MAKIEM

    Przepis dodany:
    4.76
    BABKA CYTRYNOWA Z MAKIEM
    Uwielbiam piec i jeść babki. Jest tyle możliwości smakowych, są łatwe i szybkie w wykonaniu, a do tego prawie zawsze się udają. Tym razem skusiłam się na babkę cytrynową z makiem. Jest puszysta i delikatna, z cudownym aromatem cytryny i lekko...
  • ZAKRĘCONE DROŻDŻÓWKI Z BRZOSKWINIĄ

    Przepis dodany:
    4.90
    ZAKRĘCONE DROŻDŻÓWKI Z BRZOSKWINIĄ
    Do popołudniowej kawy proponuję nasze ulubione drożdżówki w wersji brzoskwiniowej. Pozytywnie zakręcone z warstwą soczystych owoców na słodkim serku. Puszyste, delikatne i przesmaczne!Składniki na 24 drożdżówki: 4 szklanki mąki pszennej...
  • LEMON CURD - KREM CYTRYNOWY

    Przepis dodany:
    4.56
    LEMON CURD - KREM CYTRYNOWY
    Lemon curd to słodko-kwaśny krem cytrynowy pochodzący z kuchni angielskiej. Jest przepyszny sam w sobie, a przygotować go bardzo łatwo z kilku podstawowych produktów. Zwykle robię go w okresie wiosennym przed Wielkanocą, gdyż świetnie sprawdza...
  • MIELONE W BOCZKU Z PIEKARNIKA

    Przepis dodany:
    4.67
    MIELONE W BOCZKU Z PIEKARNIKA
    Mielone owinięte plasterkami boczku to pomysłowe danie z piekarnika. Świetne na codzienny obiad, a także na każdą imprezę. Fajnie wyglądają i dobrze smakują. Moja rodzina była nimi zachwycona.Składniki na 12 sztuk: 500 g mięsa mielonego z...
  • WANILIOWY SERNIK NA BISZKOPCIE

    Przepis dodany:
    4.59
    WANILIOWY SERNIK NA BISZKOPCIE
    Serniki to jedne z ulubionych ciast w naszej rodzinie, więc staram się je piec jak najczęściej. Ten waniliowy na biszkopcie jest bardzo delikatny i puszysty, gdyż powstał na serkach homogenizowanych. Z pewnością wszystkim posmakuje!Biszkopt: 1...
  • BABKA OREO

    Przepis dodany:
    4.47
    BABKA OREO
    Czarno-biała babka z ciasteczkami oreo cieszy oko i kubki smakowe. Z podwójną polewą czekoladową smakuje, że „palce lizać”. Przepis prościutki, przerobiony z tradycyjnej babki marmurkowej. Gorąco polecam!200 g masła lub margaryny1 szklanka...
  • RACUCHY DROŻDŻOWE Z JABŁKIEM

    Przepis dodany:
    4.68
    RACUCHY DROŻDŻOWE Z JABŁKIEM
    Drożdżowe racuchy z jabłkiem to klasyka. Grube, puchate i niezwykle sycące wielu z nas kojarzą się z radosnym dzieciństwem. Nie da się ich zrobić na szybko, od ręki, bo wymagają dłuższego wyrastania w cieple, ale tylko dzięki temu smakują i...
  • KOSTKA WIŚNIOWA NA BISZKOPCIE

    Przepis dodany:
    4.81
    KOSTKA WIŚNIOWA NA BISZKOPCIE
    Lubimy lekkie, orzeźwiające ciasta z owocami, więc poza sezonem sięgam do przetworów robionych latem. Wiśnie z kompotu w galaretce świetnie komponują się z puszystym biszkoptem i lekką pianką. Biszkopt: 6 jajek1 szklanka cukru1 szklanka...
  • PALUCHY FRANCUSKIE Z NUTELLĄ

    Przepis dodany:
    4.89
    PALUCHY FRANCUSKIE Z NUTELLĄ
    Na ostatni weekend karnawału polecam ekspresowe paluchy z ciasta francuskiego i nutelli. Przygotujecie je szybko, łatwo i przyjemnie, a rodzinka będzie zachwycona! Uprzedzam tylko, że równie łatwo i szybko znikają ;) 1 płat ciasta francuskiego3...
  • PĄCZKI Z NUTELLĄ

    Przepis dodany:
    4.89
    PĄCZKI Z NUTELLĄ
    Najsłodsze i najpyszniejsze pączki dla wszystkich łasuchów! Na Tłusty Czwartek i na cały rok. Jestem pewna, że nie będziecie mogli się im oprzeć!Składniki na ok. 20 sztuk:500 g mąki tortowej50 g masła lub margaryny40 g świeżych drożdży250...
  • OPONKI Z MASCARPONE W CZEKOLADZIE

    Przepis dodany:
    4.71
    OPONKI Z MASCARPONE W CZEKOLADZIE
    Ekspresowe oponki na serku mascarpone są łatwe i szybkie do wykonania, a w smaku cudownie miękkie i delikatne. Czekoladowa polewa dodatkowo zachęca do ich spróbowania. Polecam!Składniki na ok. 15 sztuk: 250 g serka mascarpone2 żółtka1 ½ szklanki...
  • ŁAZANKI Z MIĘSEM I KAPUSTĄ

    Przepis dodany:
    4.60
    ŁAZANKI Z MIĘSEM I KAPUSTĄ
    Łazanki, tak jak i bigos, można przygotować na wiele sposobów. My najbardziej lubimy je ze smażonym mięsem mielonym i kiszoną kapustą. Robię je w miesiącach zimowych, bo właśnie teraz jemy najwięcej zdrowej, kiszonej kapusty. Danie jest bardzo...
  • CYNAMONOWY PLEŚNIAK Z JABŁKAMI

    Przepis dodany:
    4.53
    CYNAMONOWY PLEŚNIAK Z JABŁKAMI
    Lubię eksperymentować i modyfikować stare przepisy. Cynamonowe, kruche ciasto z jabłkami i bezą to odmieniona wersja tradycyjnego pleśniaka. Jest wyjątkowo pyszne, lekkie i kruche. Polecam!Kruche ciasto: 3 szklanki mąki5 żółtek200 g masła lub...
  • BUŁKI WACHLARZYKI Z CZOSNKIEM I PIETRUSZKĄ

    Przepis dodany:
    4.65
    BUŁKI WACHLARZYKI Z CZOSNKIEM I PIETRUSZKĄ
    Bułeczki sklejane masłem czosnkowo-pietruszkowym piekę bardzo często, bo je uwielbiamy. Córka odrywając płatek po płatku, mówi że to róże. Są świetne jako samodzielna przekąska lub dodatek do zup, a latem dużym powodzeniem cieszą się na...
  • PUDDING CHIA Z KIWI

    Przepis dodany:
    4.68
    PUDDING CHIA Z KIWI
    Pudding chia to bardzo prosty i szybki deser. Wystarczy tylko odczekać aż nasionka napęcznieją, dodać owoce i gotowe. Można go przygotować na zwykłym mleku, ale na kokosowym ma fajniejszy smak. Czasami używam też gotowego napoju mlecznego o smaku...
  • KOPERTY FRANCUSKIE Z JABŁKIEM I KRÓWKĄ

    Przepis dodany:
    4.69
    KOPERTY FRANCUSKIE Z JABŁKIEM I KRÓWKĄ
    Te ciastka to kolejny pomysł na szybki deser z ciasta francuskiego. Z jabłkiem i słodkimi krówkami smakują wyśmienicie. Polecam!Składniki na 6 ciastek:1 płat ciasta francuskiego2 średnie jabłka12 cukierków krówek1 łyżka soku z cytryny1...
  • ZUPA POROWO-PIECZARKOWA Z KLOPSIKAMI

    Przepis dodany:
    4.75
    ZUPA POROWO-PIECZARKOWA Z KLOPSIKAMI
    Prosta i szybka, a przy tym pyszna i treściwa zupa z klopsikami. Podaję ją najczęściej w zimowe dni, kiedy szybko trzeba podać rodzinie coś ciepłego na obiad. Jest tak sycąca, że nie trzeba już robić drugiego dania, zwłaszcza gdy zjemy ją z...
  • SERNIK Z JABŁKAMI

    Przepis dodany:
    4.80
    SERNIK Z JABŁKAMI
    Pyszny i łatwy do wykonania sernik z jabłkami na kruchym cieście z czekoladową polewą. Palce lizać!Spód:1 ½ szklanki mąki4 łyżki cukru pudru125 g masła lub margaryny2 żółtka1 łyżka kakao1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasa jabłkowa:1 kg...
  • SŁONECZNIKOWIEC

    Przepis dodany:
    4.46
    SŁONECZNIKOWIEC
    Karmelizowany, chrupiący słonecznik to coś co uwielbiam i przygotowując go do ciast nigdy nie umiem się powstrzymać od podjadania. Dziś proponuję ciasto, w którym gra pierwsze skrzypce. Całe jego mnóstwo znajduje się w kremie kajmakowym, a...
  • PODPŁOMYKI Z CZOSNKIEM I PIETRUSZKĄ

    Przepis dodany:
    4.52
    PODPŁOMYKI Z CZOSNKIEM I PIETRUSZKĄ
    Podpłomyki to proste, chlebowe placki. Dobrze wypieczone, z rumianą skórką można je podać do zupy, jako dodatek do dipów lub potraw z grilla. W sezonie jesienno-zimowym smaruję je sosem z pieczonego czosnku z dużą ilością pietruszki. Bardzo...
  • ZUPA ZIEMNIACZANA Z BRUKSELKĄ

    Przepis dodany:
    4.52
    ZUPA ZIEMNIACZANA Z BRUKSELKĄ
    Sezon na brukselkę mamy zimą, więc właśnie teraz najczęściej pojawia się w naszym menu. Świetnie sprawdza się w zupach jarzynowych lub właśnie ziemniaczanych. Mimo charakterystycznego smaku udało mi się przekonać do niej rodzinę. Kryje w...
  • KINDER COUNTRY - CIASTO BEZ PIECZENIA

    Przepis dodany:
    4.61
    KINDER COUNTRY - CIASTO BEZ PIECZENIA
    Kinder Country to kolejny, fajny przekładaniec inspirowany smakiem popularnych batoników. Przepisy znalezione w Internecie zakładały użycie do jasnej warstwy dwóch białych czekolad, przez co masa była bardzo słodka, a do tego trudniejsza w...
  • BUDYŃ CZEKOLADOWY Z KARMELIZOWANĄ GRUSZKĄ

    Przepis dodany:
    4.81
    BUDYŃ CZEKOLADOWY Z KARMELIZOWANĄ GRUSZKĄ
    Moja córka Daria ma słabość do czekoladowego budyniu, więc jest to najczęściej podawany u nas deser w wersji na szybko. Budyń oczywiście domowy, na żółtku, koniecznie z dodatkiem gorzkiej czekolady. A karmelizowana gruszka ze szczyptą cynamonu...
  • KOTLETY SIEKANE DROBIOWO-KOPERKOWE

    Przepis dodany:
    4.78
    KOTLETY SIEKANE DROBIOWO-KOPERKOWE
    Kotlety siekane z piersi kurczaka można przygotować na wiele sposobów, dodając i eksperymentując z różnymi dodatkami. Jest to fajny pomysł na smaczne mięsko do obiadu, soczyste i aromatyczne. Z podwójnej piersi wychodzi naprawdę spora porcja,...
  • SERNIK Z JABŁKAMI I CYNAMONOWĄ PIANKĄ

    Przepis dodany:
    4.59
    SERNIK Z JABŁKAMI I CYNAMONOWĄ PIANKĄ
    Lekki, pieczony sernik z prażonymi jabłkami i cynamonową pianką smakuje rewelacyjnie. Mimo niewielkiego nakładu pracy ciasto wygląda bardzo elegancko i świetnie sprawdzi się na uroczystościach rodzinnych. Masę jabłkową zrobiłam z jabłek ze...
  • GOFRY BANANOWE

    Przepis dodany:
    4.76
    GOFRY BANANOWE
    Gofry bananowe to propozycja na szybki i prosty deser lub pyszne i syte śniadanie. Gotowe w kilka chwil, a smakują rewelacyjnie! Z dodatkiem świeżych owoców, soku lub kawy zaspokoją głód na kilka godzin. Składniki na 10 – 12  gofrów:...
  • ZUPA KREM Z CUKINII I CZOSNKU

    Przepis dodany:
    4.87
    ZUPA KREM Z CUKINII I CZOSNKU
    Pieczenie warzyw zdecydowanie podnosi ich walory smakowe. Cukinię i czosnek piekę najczęściej na przeróżne sosy i pasty, a tym razem na ich bazie przygotowałam prostą i pyszną zupę krem, która będzie idealna na wzmocnienie odporności w sezonie...
  • KUDŁACZE VEL LAMINGTONY

    Przepis dodany:
    4.47
    KUDŁACZE VEL LAMINGTONY
    Kudłacze to ciastka z mojego dzieciństwa. Namiętnie piekłam je jako nastolatka, bo zawsze się udawały i wszystkim smakowały. Potem jakoś o nich zapomniałam, wiec dziś odświeżam przepis ze starego, zakurzonego zeszytu. Ciastka są z dodatkiem...
  • MINI WRAPY Z TORTILLI Z ŁOSOSIEM

    Przepis dodany:
    4.51
    MINI WRAPY Z TORTILLI Z ŁOSOSIEM
    Lubię przekąski, które można wykonać dosłownie w 5 minut. Są niezastąpione w przypadku niezapowiedzianych gości i na dużych imprezach. Aby wykonać mini wrapy z łososiem wystarczą tylko 3 składnik. Takie małe roladki apetycznie wyglądają i...
  • BARSZCZ Z USZKAMI

    Przepis dodany:
    4.79
    BARSZCZ Z USZKAMI
    Postny, czerwony barszcz z uszkami to tradycyjna zupa wigilijna, bez której wiele osób nie wyobraża sobie Świąt. U nas też jest zwykle pierwszym, naturalnym wyborem, choć raz na jakiś czas daję szansę zupie grzybowej. Jednak nawet wtedy podaję...
  • WIGILIJNY KOMPOT Z SUSZU

    Przepis dodany:
    4.54
    WIGILIJNY KOMPOT Z SUSZU
    Kompot z suszonych owoców, podawany zgodnie z tradycją podczas kolacji wigilijnej, świetnie gasi pragnienie, a jednocześnie ułatwia trawienie po skosztowaniu licznych, świątecznych dań. Lubię go popijać przez wszystkie świąteczne dni, zarówno...
  • SZYBKIE PIERNICZKI

    Przepis dodany:
    4.51
    SZYBKIE PIERNICZKI
    Pierniczki jak co roku przyciągają do kuchni wszystkie zwinne paluszki… najpierw do wycinania i dekorowania, a potem podjadania. Pierniczki z tego przepisu, o ile zapewnimy im dużo wilgoci w powietrzu, miękną już na drugi dzień, więc można je...

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).