Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Smaki prowincji

W kuchni Smaki prowincji jest już 187 dobrych przepisów:

  • Kremówka z trzech składników

    Przepis dodany:
    4.59
    Kremówka z trzech składników
     Ta kremówka jest niezwykła. Udaje się nawet tym, którzy nie są entuzjastami pieczenia.Sprawdźcie sami :)Składniki:1 ciasto francuskie330 g śmietany 30% 1/2 puszki  masy krówkowejSposób przygotowania: Ciasto francuskie...
  • Sałatka makaronowa z curry

    Przepis dodany:
    4.87
    Sałatka makaronowa z curry
     Szybka, łatwa i pożywna sałatka do szkoły i do biura. Świetnie zaspokoi zapotrzebowanie na dodatkowy posiłek, zastąpi „śmieciowe” jedzenie, powstrzyma spadek motywacji do pracy i nauki. Składniki : 0,5 szklanki makaronu ryżowego2 porcje...
  • Sałatka śledziowa z ananasem

    Przepis dodany:
    4.82
    Sałatka śledziowa z ananasem
     Zestawienie może dziwić, smak już tylko zachwycać. Jeśli jesteście smakoszami śledzi koniecznie poddajcie się śledziowemu eksperymentowi. Sałatkę przygotujecie w kilka minut, a potem już tylko zostaną doznania kulinarne JSkładniki:4-5...
  • Torcik szlachecki

    Przepis dodany:
    4.84
    Torcik szlachecki
     Ciasto na świąteczne okazje! Trzeba tylko skompletować produkty, znaleźć 15-20 minut i torcik gotowy :)Składniki:  Spód:25 dag sucharów0,5 szklanki cukru2 łyżki kakao0,5 szklanki mleka0,5 masła lub margaryny Masa...
  • Duszony jarmuż

    Przepis dodany:
    4.52
    Duszony jarmuż
     Jarmuż ostatnio robi furorę. I nic dziwnego. Bogactwo wartości zawartych zielonym liściu jarmużu wpływa na nasz wygląd i samopoczucie. Doskonale zastępuje też produkty zwierzęce, co oznacza, że wegetarianie i weganie powinni...
  • Sos pikantny ze śliwek

    Przepis dodany:
    4.68
    Sos pikantny ze śliwek
     Klęska urodzaju bywa niekiedy uciążliwością. Jeśli zmagacie się z nadmiarem śliwek i nie wiecie co z nimi uczynić czytajcie dalej. Proponuję zrobić pikantny sos, którego bazą są śliwki. Doskonale komponuje się z wędliną, pieczonym...
  • Owocowa skórka

    Przepis dodany:
    4.88
    Owocowa skórka
      Kto podróżuje po świecie z pewnością próbował damasceńskiego przysmaku o nazwie amardin. W oryginale to przesmażone owoce moreli rozprowadzone cienką warstwą na blasze i wysuszone  na słońcu. Ja zrobiłam swoją wersję, która...
  • Pierś kurczaka z patelni grillowej

    Przepis dodany:
    4.54
    Pierś kurczaka z patelni grillowej
    Kiedy pogoda nie dopisze, a otoczenie oczekuje grillowych smaków sięgnijmy po patelnię grillową. Doskonale rozwiąże kłopotliwą sytuację J Składniki: piersi kurczakaprzyprawa do kurczakakilka gałązek rozmarynuczerwona paprykajabłkokilka...
  • Zupa krem z pokrzywy

    Przepis dodany:
    4.61
    Zupa krem z pokrzywy
     Dziś będzie smaczna, zdrowa i soczyście zielona zupa krem z pokrzywy. Majowa jest najlepsza J Składniki: 10 łodyżek pokrzywy2 duże ziemniaki1 duża marchew1 pietruszka0,5 pora0,5 średniego seleragarść listków rzodkiewkisól do smaku2...
  • Ciasto "leśny mech" z pokrzywy

    Przepis dodany:
    4.58
    Ciasto "leśny mech" z pokrzywy
     Szpinak jeszcze nie urósł, a pokrzywy pełno. Szczególnie ta majowa ma w sobie pokłady korzystnych dla zdrowia substancji.  Najlepiej spożywać ją na surowo, ale jeśli ktoś ma opory, niech spróbuje pokrzywy w wersji przetworzonej na...
  • Marmurkowa rolada z piersi kurczaka

    Przepis dodany:
    4.63
    Marmurkowa rolada z piersi kurczaka
    Próbowaliście samodzielne wykonać jakąś wędlinkę? Czasem okazuje się to nie lada wyzwaniem. Są jednak proste sposoby na pyszne i efektowne domowe mięsko. Takim właśnie Was dziś uraczę . Składniki: 1 pierś kurczaka1 pęczek zielonej...
  • Surówka z pokrzywy, mleczu i podagry czyli z ogrodowych chwastów

    Przepis dodany:
    4.87
    Surówka z pokrzywy, mleczu i podagry czyli z ogrodowych chwastów
     Nie wszyscy pewnie wiedzą, że niektóre chwasty ogrodowe są jadalne. Co więcej, mają właściwości lecznicze. Warto więc w weekend wybrać się na ogródki działkowe, pola lub ogrody i narwać trochę zdrowej żywności...
  • Ciasto "Noc w Wenecji"

    Przepis dodany:
    4.70
    Ciasto "Noc w Wenecji"
    Ostatnio ciasto o tajemniczej nazwie "Noc w Wenecji" zrobiło się bardzo modne. Ja też uległam temu trendowi. Muszę przyznać, że było warto :)Składniki:Ciasto białe: 4 białka2,5 łyżki cukru3 łyżki mąki4 łyżki wiórków...
  • Ciasteczka maślane

    Przepis dodany:
    4.89
    Ciasteczka maślane
    Genialne  kruche ciasteczka, które zawsze uratują honor domu, gdy przyjdą niespodziewani goście. A co najważniejsze - każdy bez trudu zrobi taki cymesik :)Składniki:3 szklanki maki1 kostka masła1 jajo2-3 łyżki śmietanySposób...
  • Pasta z buraków

    Przepis dodany:
    4.57
    Pasta z buraków
     Dzisiejsza propozycja ma orientalne korzenie, ale przysposobicie ją bez trudu, ponieważ bardzo dobrze komponuje się z polskimi smakami. Można ją traktować jako dodatek do obiadu, grillowanego mięsa, smarować nią pieczywo itd. ...
  • Zupa z czerwonej soczewicy

    Przepis dodany:
    4.77
    Zupa z czerwonej soczewicy
    Dziś będzie zupka. Nie byle jaka. Wyjątkowa. Dla mnie nie ma konkurencji. Spróbujcie, może i Wy ją polubicie.  Składniki: 1 szklanka czerwonej soczewicygarść ryżu2 duże cebule2 kostki warzywne3 łyżki olejuprzyprawy: sól, pieprz,...
  • Ciasteczka napoleońskie

    Przepis dodany:
    4.57
    Ciasteczka napoleońskie
    Nie wiem, czy są bardziej skromne w swej prostocie, czy proste w swej skromności. Cudownie chrupiące, szybkie w wykonaniu. Akurat do porannej kawy.Składniki: 1,5 szklanki mąki1 kostka margaryny0,5 szklanki wody1 łyżka octu0,75 szklanki brązowego...
  • Sałatka „Bukiet róż”

    Przepis dodany:
    4.74
    Sałatka „Bukiet róż”
    Na walentynkowe spotkanie proponuję piękną i smaczną sałatkę.Składniki :Sałatka:25 dag pieczarek 1 duża cebula5 jaj10 dag żółtego sera1 pęczek zielonej pietruszki10 dag orzechów włoskichsól, pieprz4-5 łyżek majonezu1-2 łyżki...
  • Pączki z wiśnią

    Przepis dodany:
    4.89
    Pączki z wiśnią
     Pewnie macie już dość zamieszania wokół pączków?  A ja jeszcze nie mówię pas.Usmażę je na ostatki.Chcecie i Wy? Oto przepis na 40 pysznych pączków.Składniki:0,75 kg mąki0, 75 dag drożdży7 żółtek¾ szklanki cukru125 dag...
  • Torcik z ciasta dżemowego

    Przepis dodany:
    4.71
    Torcik z ciasta dżemowego
     Pamiętacie ciasto dżemowe?  Jakiś czas temu każdy je robił, bo tanie i proste. Potem jakoś wyszło z użycia. A tymczasem ubrany w śmietanową szatę może się na nowo spodobać JSkładniki : 2 jaja1 szklanka cukru1 szklanka kefiru3/4...
  • Napój mocy

    Przepis dodany:
    4.61
    Napój mocy
     Przeczytałam przepis gdzieś w internecie i  ciekawość nowych smaków od razu zaprowadziła mnie do kuchni. Sporządziłam koktajl i spożyłam natychmiast, oczekując obiecanych efektów. Jakich? Miał to być blokader apetytu. Pewnie...
  • Surówka z czerwonej kapusty

    Przepis dodany:
    4.86
    Surówka z czerwonej kapusty
     Często robicie surówki z czerwonej kapusty? Ja niekoniecznie, trochę ją zaniedbuję. Szkoda, bo przecież jest w niej bogactwo składników odżywczych. Natychmiast to naprawiam i do niedzielnego schabowego robię pyszną suróweczkę z kapusty...
  • Nalewka lodowa

    Przepis dodany:
    4.63
    Nalewka lodowa
     Zielono - turkusowy nie zawsze oznacza „ludwik”. Ten szokujący kolor ostatnio jest częstym gościem na biesiadnych spotkaniach. Okazuje się nawet, że znajduje sporą rzeszę zwolenników J Składniki:3 paczki landrynek lodowych...
  • Ser żółty z wędzoną papryką

    Przepis dodany:
    4.65
    Ser żółty z wędzoną papryką
    Mówią, że dzisiejszy poniedziałek to najsmutniejszy dzień w roku. Żeby nie ulec depresyjnym nastrojom trzeba zadziałać metodycznie. Wyznaczmy sobie zadanie, wykonajmy plan, a potem urządźmy sobie odnawiający siły relaks,  wspomagany...
  • Pasta z czerwonej soczewicy

    Przepis dodany:
    4.75
    Pasta z czerwonej soczewicy
     Ostatnio są w modzie karnawałowe spotkania domowe. Musimy więc mieć zapas pomysłów na łatwe i szybkie przekąski. W tym kontekście pasta z czerwonej soczewicy nie ma sobie równych. Zrobisz ją błyskawicznie, a goście zachwycą się pyszną...
  • Kulki ze śledziem

    Przepis dodany:
    4.54
    Kulki ze śledziem
    Jak myślicie, czy poważny śledź może przybrać kulistą formę? Ja spróbowałam to uczynić, a efekty ocenicie sami J Ta bardzo szybka i łatwa do zrobienia przekąska świetnie ożywi świąteczny stół. Składniki:1 filet śledziowy1 gotowany...
  • Torcik z 32 herbatników

    Przepis dodany:
    4.46
    Torcik z 32 herbatników
     Jeśli nie lubisz piec, a mimo to chciałabyś popisać się w święta samodzielnie przygotowaną słodkością - to ten przepis jest właśnie dla Ciebie J Składniki:36 herbatników200 g serka maskarpone200 g nutelli0,5 szklanki kawy...
  • Jabłka duszone z cebulką i majerankiem

    Przepis dodany:
    4.66
    Jabłka duszone z cebulką i majerankiem
     Wyobrażacie sobie kuchnię bez jabłek? To chyba rzadkość. Używamy je codziennie do surówek, ciast, kompotów. A ja dzisiaj niecodziennie. Proponuje jabłka, jako przystawkę do mięs lub smarowidło do chleba. Składniki: 5 twardych jabłek 1...
  • Zupa ostro - kwaśna z krewetkami

    Przepis dodany:
    4.85
    Zupa ostro - kwaśna z krewetkami
     Ostra zupa z krewetkami to danie pochodzące z kuchni tajskiej. W naszych warunkach trochę może spolszczone, bo nie wszystkie składniki mamy na wyciągnięcie ręki. Zupa  jest egzotyczna i pełna zaczarowanych smaków, a jej przygotowanie...
  • Herbatka z fiołków

    Przepis dodany:
    4.55
    Herbatka z fiołków
    Czy wiecie, że fiołki są jadalne? Niektórzy robią z nich konfitury, ale to zajęcie dla mega cierpliwych. Trzeba nazbierać co najmniej dwie szklanki tych drobniutkich kwiatków. Tymczasem zrobiłam fiołkową herbatkę. Świetnie leczy stany...
  • Serek z listkami pokrzywy

    Przepis dodany:
    4.88
    Serek z listkami pokrzywy
    Gdyby ktoś chciał przemycić wiosenne smaki w śniadaniowej kanapce to bardzo polecam świeżutkie listki pokrzywy. Zapewniam, że doskonale komponują się z naturalnym serkiem. Warto przypomnieć,że pokrzywa zawiera wiele cennych witamin,...
  • „Bliny” - naleśniki rosyjskiej kuchni

    Przepis dodany:
    4.82
    „Bliny” - naleśniki rosyjskiej kuchni
    Czy wiecie, że bliny są symbolem bytu narodowego Rosjan?  Danie to istnieje w kuchni rosyjskiej od zarania dziejów. Jest związane z tradycją i  z obyczajem. Przyrządza się je na różne sposoby, w zależności od gustu, smaku i zasobności...
  • Rolada z piersi kurczaka z bakaliami gotowana na parze

    Przepis dodany:
    4.62
    Rolada z piersi kurczaka z bakaliami gotowana na parze
    Delikatne mięso z piersi kurczaka daje wiele możliwości. Tym razem przyrządzimy je na parze. Będzie dietetycznie, smacznie, apetycznie i świątecznie. Składniki: pierś kurczakaprzyprawa złocista do kurczaka5-6 suszonych śliwek5-6...
  • Humus – deep z cieciorki

    Przepis dodany:
    4.88
    Humus – deep z cieciorki
    Tym, którzy nie znają humusu, wyjaśniam. Jest to rodzaj sosu – pasty  podawany do chleba, grillowanych mięs oraz warzyw.Składniki:1 szklanka cieciorki3 łyżki pasty sezamowej sok z jednej cytryny1 łyżeczka kuminu1 łyżeczka sody2...
  • Chrust czyli faworki

    Przepis dodany:
    4.64
    Chrust czyli faworki
     Najlepszy przepis na faworki znajduje się w starej „Książce kucharskiej”.Wielokrotnie go testowałam i przyswoiłam jako własny, odrobinę modyfikując. Jeśli nie dysponujecie taką literaturą , bądź co bądź z poprzedniego...
  • Kotlety ryżowe w warzywach

    Przepis dodany:
    4.91
    Kotlety ryżowe w warzywach
    Na każdy dzień tygodnia bezmięsne kotlety w warzywach będą doskonałe :) Składniki:Kotlety:1 woreczek ryżu10 dag żółtego sera1 mała cebulapęczek pietruszki1 jajkosól, pieprz do smakubułka tartaSos warzywny:3-4 marchewki1 pietruszka½...
  • Pella de gofio - przysmak kanaryjski

    Przepis dodany:
    4.78
    Pella de gofio - przysmak kanaryjski
     W srogą zimę warto powspominać podróże do ciepłych krajów. Kto nie chciałby się tam dziś znaleźć. Postanowiłam przywołać miły klimat przy pomocy słodkości. Zrobiłam przysmak pochodzący z Wysp Kanaryjskich. Podstawowym jego...
  • Pieczony bażant

    Przepis dodany:
    4.57
    Pieczony bażant
    Wiecie czyje to nóżki wyglądają spod słoninkowej kołderki? Ptaka, bażanta. Doczekała się ptaszyna swojego miejsca na stole. Najpierw jednak została przyprawiona i upieczona w towarzystwie ziemniaczków i marchewki. A teraz opowiem Wam jak...
  • Pasztet z dyni

    Przepis dodany:
    4.88
    Pasztet z dyni
     Na święta powinien być pasztet. Tylko co zrobić, jak rodzina nie mięsna? Też pasztet, ale z dyni JSkładniki:1 kg startej dyni1 duża cebula1 duża marchew1 pęczek pietruszki4 jaja4 łyżki oleju1 szklanka kaszy manny1 łyżka czubrycy...
  • Ciasto czekoladowe z gruszką

    Przepis dodany:
    4.74
    Ciasto czekoladowe z gruszką
     Już sama nazwa intryguje. A jak poczujecie ten smak, zachwyt ogarnie Wasze zmysły :)Składniki ciasta: 4 jaja0,75 szklanki cukru2 łyżki kakao1,5 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia0,5 szklanki oleju4 dojrzałe...
  • Torcik z kaszą manną

    Przepis dodany:
    4.73
    Torcik z kaszą manną
     Ciasto na chwilę zapomniane, niewątpliwie zasługuje na drugie życie. Jest smakowicie delikatne. Może obsłużyć każdą świąteczną okazję J Składniki ciasta:5 jaj5 łyżek cukru2 łyżki mąki kartoflanej3 łyżki mąki...
  • Jabłka pieczone

    Przepis dodany:
    4.71
    Jabłka pieczone
     Czy Wy też uważacie, że najprostsze rozwiązania bywają najlepsze?Idąc tym tropem zachwyciłam bliskich deserem z pieczonych jabłek z lodami. Przepyszne!Składniki: 6-8 równej wielkości jabłekgarść orzechów włoskichgarść...
  • Por w sosie pomidorowym

    Przepis dodany:
    4.56
    Por w sosie pomidorowym
     Wiecie, jak pora zamknąć w garze? Tak? Pewnie robicie pyszną zupkę. A ja proponuję pora na jarzynkę. Kto jest ciekaw jak to zrobić, niech czyta dalej JSkładniki:dwa pory łyżka ryżudwie łyżeczki koncentratu pomidorowegosól, pieprz,...
  • Suszone jabłka

    Przepis dodany:
    4.49
     Suszone jabłka
     Suszenie jabłek to nic odkrywczego, jednak często o tym zapominamy. Powiecie, że nie macie na takie rzeczy czasu? Jest na to rada. Można do wspólnego działania  zaangażować domowników. Za jednym pociągnięciem osiągniemy  różne...
  • Torcik jabłkowy

    Przepis dodany:
    4.79
    Torcik jabłkowy
     Ten torcik jest dla cierpliwych, albowiem należy upiec 6 cienkich kruchych placków. Chcecie podjąć takie wyzwanie?  Składniki:Ciasto:4 gotowane żółtka3 szklanki mąki2 kopiate łyżki cukru2 łyżki śmietany1 kostka margarynyMasa...
  • Przekąska z ciasta francuskiego

    Przepis dodany:
    4.46
    Przekąska z ciasta francuskiego
     Z ciasta francuskiego da się wyczarować różne pyszności.  U mnie ostatnio często pojawiają się róże na słono. Mogą być podawane jako przekąska albo dodatek do barszczyku. Są błyskawiczne i efektowne. Składniki:1...
  • Ciasto z budyniem czekoladowym i jabłkami

    Przepis dodany:
    4.71
    Ciasto z budyniem czekoladowym i jabłkami
    Kolejne ciasto z jabłkami kusi smakiem. Ja już uległam.Składniki:3 szklanki mąki2 jaja25 dag margaryny¾ szklanki cukru pudru1 łyżeczka proszku do pieczenia1 opakowanie cukru waniliowego1 budyń czekoladowy2 szklanki mleka2 łyżki cukru6...
  • Kotlety z cukinii

    Przepis dodany:
    4.86
    Kotlety z cukinii
    Czy jest jeszcze ktoś, kto nie docenia cukinii? Myślę, że większość z nas pokochała to warzywko. W mojej kuchni zajmuje miejsce stałego gościa. Podaje cukinię na różne sposoby. Dziś na obiad były smakowite kotleciki Składniki:1 średnia...
  • Szarlotka babuni

    Przepis dodany:
    4.72
    Szarlotka babuni
    Pod jabłonkami w sadzie nie da się chodzić. Wczesne jabłka spadają obficie. Przyszedł czas na szarlotkę, tradycyjną na kruchym cieście, z papierówkami spod drzewa, z kratką na wierzchu  Składniki:3 szklanki mąki¾ szklanki cukru1 kostka...
  • Ratafia - nalewka wieloowocowa

    Przepis dodany:
    4.57
    Ratafia - nalewka wieloowocowa
    Ratafia to nalewka dla wielbicieli finezyjnych smaków. Ale także dla cierpliwych, bo zapewnia nam zajęcie na cały letni sezon. Zaczynamy w czerwcu, a kończymy w październiku. Rzecz polega na tym, żeby do słoja dodawać kolejno dojrzewające owoce....

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).