Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Smakocie i Łakołyki

W kuchni Smakocie i Łakołyki jest już 65 dobrych przepisów:

  • Szybka jaglanka z jogurtem i owocami

    Przepis dodany:
    4.84
    Szybka jaglanka z jogurtem i owocami
    W czasach mojego freelancerstwa z wielką pasją szykowałam sobie pożywne śniadania, choć proste, to z rozmachem i często na ciepło - jajka, omlety, grzanki, placki i inne. Teraz, gdy pracuję na etacie, każda chwila przed wyjściem do pracy jest na...
  • Szybkie pączki na serku homogenizowanym

    Przepis dodany:
    4.80
    Szybkie pączki na serku homogenizowanym
    Bardzo prosta w przygotowaniu wersja tłustoczwartkowej przekąski. Dobra dla tych, którzy tak jak ja, obiecują sobie, że w końcu zrobią te prawdziwe tradycyjne pączki, ale potem okazuje się, że zapału brak. Produkcja pączusiów przebiega szybko,...
  • Pizza śniadaniowa z jajkiem

    Przepis dodany:
    4.67
    Pizza śniadaniowa z jajkiem
    Kiedy dawno dawno temu zobaczyłam tę pizzę na śniadaniowym blogu Marty, wiedziałam, że koniecznie muszę jej kiedyś spróbować. Nie wiem tylko dlaczego to "kiedyś" nastąpiła dopiero teraz. To spotkanie moich dwóch kulinarnych miłości -...
  • Prosty domowy chleb

    Przepis dodany:
    4.62
    Prosty domowy chleb
    Jeśli myśleliście, że nigdy nie będziecie w stanie zmobilizować się do domowego wypieku chleba to podsuwam Wam pod sam nos idealne rozwiązanie. Czujecie jak pachnie? Na koniec przepisu powinnam jeszcze dodać, że po kilkunastu minutach stygnięcia...
  • Sałatka z wędzoną makrelą - Jedzenie na myślenie

    Przepis dodany:
    4.63
    Sałatka z wędzoną makrelą - Jedzenie na myślenie
    Jeśli przed Wami czas umysłowych wyzwań (sesja?) albo po prostu chcecie wspomóc swoje szare komórki, żeby sprawniej zmierzyć się z codziennymi zadaniami, spróbujcie tej sałatki! Przed Wami napakowana kwasami omega-3 i witaminami kombinacja,...
  • Warszawskie Historie Kuchenne [książka do pobrania]

    Przepis dodany:
    4.57
    Warszawskie Historie Kuchenne [książka do pobrania]
    Po przeczytaniu maila od Natalii Grzywalskiej z Fundacji Inicjatyw Społeczno-Ekonomicznych FISE, od razu wiedziałam, że chcę, aby ta (wtedy jeszcze niewydana) książka trafiła w moje ręce. Miał to być zbiór najciekawszych przepisów wyłonionych...
  • Zupa krem z czerwonej soczewicy

    Przepis dodany:
    4.58
    Zupa krem z czerwonej soczewicy
    Właściwie to tytuł w ogóle nie oddaje tego, jakie bogactwo smaku kryje się w tej zupie. Zresztą zdjęcia też tego nie oddają. Odkryjecie to dopiero czytając listę składników. No i oczywiście próbując tę zupę! Choć w oryginalnym przepisie...
  • Orzechowy keks z białek

    Przepis dodany:
    4.88
    Orzechowy keks z białek
    Mocno orzechowe, a jednocześnie delikatne. Wzbogacone suszonymi owocami, które tak cudnie wyglądają po przekrojeniu. Bazą jest przepis na makowego piegusa. Tym razem, kiedy zabrakło maku, podmieniłam go na zmielone orzechy. Poniżej możecie...
  • Pasztet z soczewicy - wegański i bezglutenowy

    Przepis dodany:
    4.60
    Pasztet z soczewicy - wegański i bezglutenowy
    Sami przyznacie, że z wyglądu nawet przypomina mięsny pasztet, w smaku może też odrobinę. Ale właściwie nie o to chodzi. Jak dla mnie nie musi niczego udawać. On jest po prostu pyszny. I nawet jeśli zbuntujecie się i nie będziecie nazywać go...
  • Omlet z pieczarkami i boczkiem

    Przepis dodany:
    4.89
    Omlet z pieczarkami i boczkiem
    Gdybym miała jeść codziennie rano jedną rzecz, to pewnie wybrałabym jajka. Zresztą, chyba tak właśnie jest. Bez gdybania. Czasem wyłamię się z jakąś owsianką, koktajlem, ale do jajek wracam bardzo chętnie. Dzisiaj jedna z moich ulubionych...
  • Brownies z musem śliwkowym

    Przepis dodany:
    4.68
    Brownies z musem śliwkowym
    Czekolada, mnóstwo czekolady! A do tego domowy, gęsty mus śliwkowy. Czy mogłam bardziej Wam dosłodzić? To tak na powitanie, po tej długiej rozłące. Długiej dla mnie, ale może Wy wcale tego nie odczuliście. W każdym razie - jestem z powrotem....
  • Jaki jest bloger kulinarny?

    Przepis dodany:
    4.69
    Jaki jest bloger kulinarny?
    Jestem blogerem! Blogerką właściwie. Czyli jaka jestem? Na pewno trochę zbzikowana. Bo każdy ma jakiegoś bzika, prawda? Ale nie będę dalej opowiadać, bo z pełnymi ustami się nie mówi, a przecież jako bloger kulinarny zapewne właśnie coś...
  • Truskawkowo-ananasowe lody na patyku

    Przepis dodany:
    4.70
    Truskawkowo-ananasowe lody na patyku
    Lato na patyku. Słoneczny ananas i apetyczna czerwień symbolu lata - truskawek. Orzeźwiające, słodkie połączenie. Po prostu mocno schłodzony owocowy mus. Podobno lato w końcu ma nadejść, więc lepiej bądźcie przygotowani!P.S. Dziś ostatni...
  • KONKURS Tydzień Brytyjski w Lidlu

    Przepis dodany:
    4.85
    KONKURS Tydzień Brytyjski w Lidlu
    "Five o`clock tea" - to motyw przewodni tego konkursu! W Lidlu trwa właśnie tydzień z produktami inspirowanymi kuchnią brytyjską, a Wy możecie zgarnąć zestaw takich smaków odpowiadając w ciekawy sposób na proste pytanie. Poniżej znajdziecie...
  • Sałatka z kurczakiem i żytnimi grzankami

    Przepis dodany:
    4.75
    Sałatka z kurczakiem i żytnimi grzankami
    Napisałabym, że to propozycja na lekki letni obiad, ale przecież taki talerz można sobie zaserwować równie dobrze na śniadanie. Kolorystyczny miks składników karmi oczy, a na podniebienie czeka kombinacja różnorodnych faktur - trochę...
  • Razowe placuszki z truskawkami w soku z pomarańczy

    Przepis dodany:
    4.72
    Razowe placuszki z truskawkami w soku z pomarańczy
    Propozycja śniadaniowa na każdą porę roku - proste, puszyste placuszki z razowej mąki. Najlepsze świeże, prosto z patelni. Można łączyć je z dowolnymi smakami, podawać z różnymi dodatkami, ale póki truskawek moc zaserwujcie je właśnie z...
  • Burgery w tortilli z jogurtem greckim

    Przepis dodany:
    4.88
    Burgery w tortilli z jogurtem greckim
    Sezon na obiady na balkonach, tarasach i w ogródkach już dawno otwarty! Z tej okazji alternatywa tradycyjnej buły z kotletem ubrana całkiem na zielono! Wszystko przygotowane od podstaw i zjedzone w upalne popołudnie, na świeżym powietrzu - na...
  • Panna cotta waniliowo-jogurtowa z sosem truskawkowym

    Przepis dodany:
    4.90
    Panna cotta waniliowo-jogurtowa z sosem truskawkowym
    Delikatna, miękka, mleczna. Występuje w wielu kombinacjach smakowych, ale waniliowa wersja z sosem truskawkowym to chyba klasyk, którego każdy powinien spróbować. Może wydawać się dość wymyślnym deserem, ale wykonanie jej jest bajecznie proste...
  • Kompot rabarbarowy

    Przepis dodany:
    4.59
    Kompot rabarbarowy
    Najcudowniejszy odcień wiosennej różowości! W łyku tej prostej mikstury kryje się charakterystyczna kwaskowatość, subtelna słodycz wanilii i porządna porcja orzeźwienia. Musicie skosztować rabarbarowego kompotu choć raz, najlepiej mocno...
  • Makaron z wędzonym łososiem i szparagami

    Przepis dodany:
    4.87
    Makaron z wędzonym łososiem i szparagami
    To chyba moje ulubione szparagowe danie tej wiosny. Z wędzonym łososiem i kremowym sosem szparagi tworzą idealną kombinację. W dodatku to obiad, który szybko się robi. Kupujcie szparagi póki jeszcze są i zajadajcie! :)Składniki:200 g...
  • Tarta z rabarbarem i bezą

    Przepis dodany:
    4.58
    Tarta z rabarbarem i bezą
    Kruchy placek z różowym musem i delikatną, chrupiącą z wierzchu pianką. Od zeszłego roku nie wyobrażam już sobie wiosny bez rabarbaru. Na targu poluję na te bardziej czerwone, dojrzałe łodygi. Jeśli się uda, to mrożę trochę na zapas. A...
  • Quesadilla ze szparagami

    Przepis dodany:
    4.55
    Quesadilla ze szparagami
    Prosta przekąska wpisująca się w szparagowy sezon. Pszenny placek "ozdobiony" grillowymi pasami, wypełniony wiosenną zielenią i, niezawodnym w spajaniu quesadilli w całość, żółtym serem. Najbardziej w tej kombinacji urzeka mnie chyba widok...
  • Szparagi zapiekane w boczku z jajkiem sadzonym

    Przepis dodany:
    4.72
    Szparagi zapiekane w boczku z jajkiem sadzonym
    Sezon szparagowy uznaję za rozpoczęty! Postanowiłam, że w końcu muszę zapoznać się ze szparagami bliżej - tyle szumu w okół nich co wiosnę. Nie mogło mnie to ominąć. Wsiadłam ostatniego dnia kwietnia na rower i przywiozłam z targu cały...
  • Ciasto marchewkowe z pomarańczowym lukrem

    Przepis dodany:
    4.47
    Ciasto marchewkowe z pomarańczowym lukrem
    Kolejna odsłona jednego z moich ulubionych ciast, na pewno nie ostatnia! Tym razem wersja z dodatkiem korzennych przypraw i pomarańczowego aromatu. Ostatnimi czasy powtarzam to ciasto do znudzenia. Tylko coś znudzić się nie chce :) Spróbujcie i...
  • Pikantna tajska zupa z pulpecikami

    Przepis dodany:
    4.59
    Pikantna tajska zupa z pulpecikami
    Delikatne, miękkie pulpeciki zanurzone w lekko piekącym podniebienie, gorącym wywarze pełnym przypraw. Jako fanka bardziej łagodnych smaków, szczerze polecam nawet tak solidnie doprawioną zupę. Po raz kolejny (pamiętacie pizzę z masłem...
  • Sernik z białą czekoladą

    Przepis dodany:
    4.61
    Sernik z białą czekoladą
    Puszysty i delikatny w smaku, nie nazbyt słodki. No, chyba że, w przeciwieństwie do mnie, powstrzymacie się przed zjedzeniem czwartej tabliczki białej czekolady zakupionej z myślą o serniku - wtedy może słodyczy będzie nieco więcej. Posmak...
  • Paszteciki z kapustą i grzybami

    Przepis dodany:
    4.71
    Paszteciki z kapustą i grzybami
    Zatęskniłam ostatnio do zimowych, a może wręcz bożonarodzeniowych smaków. Kapusta z grzybami chodziła za mną od dawna, aż w końcu w moje ręce wpadł ten prosty przepis. Drożdżowe, rumiane paszteciki z aromatycznym farszem, koniecznie podane z...
  • Gofry bananowe

    Przepis dodany:
    4.73
    Gofry bananowe
    Parę dni temu, w okolicach pory śniadaniowej przypomniałam sobie, że głęboko w szafce kryje się mój wielofunkcyjny toster 4w1. W związku z tym, że jedną z jego funkcji, jak pewnie domyślacie się patrząc na tytuł posta, jest gofrownica,...
  • Sałatka owocowa z kaszą jaglaną i olejem lnianym

    Przepis dodany:
    4.48
    Sałatka owocowa z kaszą jaglaną i olejem lnianym
    Kasza jaglana na dobre zagościła w moim menu, szczególnie tym śniadaniowym, ale to nie ona będzie grać pierwsze skrzypce w dzisiejszym wpisie. Firma Oleofarm zaoferowała mi zapoznanie się z dobroczynnym działaniem oleju lnianego LenVitol i...
  • Wyniki konkursu "Kulinarne noworoczne postanowienie"

    Przepis dodany:
    4.74
    Wyniki konkursu "Kulinarne noworoczne postanowienie"
    Najwyższy czas ogłosić wyniki zakończonego niedawno konkursu. Bardzo dziękuję Wam, Drogie Uczestniczki, że zechciałyście podzielić się swoimi kulinarnymi postanowieniami! Mam nadzieję, że uda Wam się je z powodzeniem i z przyjemnością...
  • Pasta jajeczna z żółtym serem i prażonym słonecznikiem

    Przepis dodany:
    4.74
    Pasta jajeczna z żółtym serem i prażonym słonecznikiem
    Jajeczne śniadanie to jeden z moich ulubionych sposobów na rozpoczęcie dnia. Uwielbiam omlety, jajecznicę czy jajo na (pół)miękko! A kiedy dzień musi się zacząć szybko - kiedy ja muszę wybiec z domu w pośpiechu, pakuję jajo do...
  • Kokosanki

    Przepis dodany:
    4.77
    Kokosanki
    Szukałam długo, wertowałam przepisy, oglądałam zdjęcia, czytałam komentarze - szukałam takich kokosanek, jakie jadłam w dzieciństwie. Nie wiem czy zadziałała moja intuicja, czy zwyczajnie miałam szczęście, ale postawiłam na przepis ze...
  • Domowy paprykarz szczeciński

    Przepis dodany:
    4.80
    Domowy paprykarz szczeciński
    Paprykarz szczeciński to kultowa rybna puszka, której historia sięga lat 60. XX wieku. Wszystko zaczęło się w Szczecinie, a pierwowzorem było afrykańskie danie czop-czop. Paprykarz szczeciński w wersji domowej to smaczny dodatek do pieczywa...
  • Mocno czekoladowe ciasteczka bezowe

    Przepis dodany:
    4.53
    Mocno czekoladowe ciasteczka bezowe
    Po produkcji moich ulubionych wytrawnych tart zawsze zostaje kilka niewykorzystanych białek. Na piegusa trochę ich trzeba uzbierać, ale za to do tych ciasteczek wystarczą zaledwie dwa. A same ciasteczka są po prostu boskie. Kiedy zrobiłam je...
  • Kulinarne migawki - listopad/grudzień 2013

    Przepis dodany:
    4.60
    Kulinarne migawki - listopad/grudzień 2013
    Trochę wspomnień z kilkoma słowami komentarza, czyli kolejna część kulinarnych migawek z mojego istagramowego konta. Sama bardzo lubię wracać do zdjęć ze swojej galerii, bo jeden mały obraz potrafi pzywołać cały ciąg zdarzeń, odtworzyć...
  • KONKURS Kulinarne noworoczne postanowienie

    Przepis dodany:
    4.55
    KONKURS Kulinarne noworoczne postanowienie
    Nowy rok rozpoczynam konkursem - zapraszam Was do zabawy! A jaki jest jej motyw przewodni? Jak początek nowego roku, to oczywiście noworoczne postanowienia! Wiadomo - każdy sobie naobiecuje, a potem figa z makiem ;) Tym razem wszystko będzie trzeba...
  • Tarta z porem i boczkiem

    Przepis dodany:
    4.76
    Tarta z porem i boczkiem
    Zrobienie tej tarty po raz pierwszy było rzeczą szczególną. Była to moja pierwsza tarta w ogóle, a poza tym było to niesamowite odkrycie. Otworzył się przede mną świat cudownych wytrawnych tart zwanych kiszami czy też quiche. Przyjemne okazało...
  • Placuszki z ricotty

    Przepis dodany:
    4.49
    Placuszki z ricotty
    Miękkie, delikatne serkowe placuszki - idealna receptura na śniadanie w leniwy weekendowy poranek. Do tego ciepły sos z letnich owoców - skarbów wyszperanych z zamrażalnika. Może już wiecie, że od dawna moimi plackowymi ulubieńcami są twarogowe...
  • Prosty sernik z musem śliwkowym

    Przepis dodany:
    4.60
    Prosty sernik z musem śliwkowym
    Są takie przepisy, które aż proszą się, żeby skorzystać z nich ponownie. Raz, drugi i kolejny. Leniwie sięgam po ten sprawdzony i banalnie prosty przepis na sernik zamiast poszukiwać innych. Konsystencja jest dość zbita, serowa, konkretna, ale...
  • Kulinarne migawki - październik

    Przepis dodany:
    4.72
    Kulinarne migawki - październik
    To pierwszy taki migawkowo-wspominkowy post na smakociowym blogu. Pewnie spotkaliście się z podobnymi podsumowaniami już gdzieś, czy to cotygodniowymi czy z mniej określonego okresu czasu. Kilkanaście zdjęć i krótki komentarz. Postanowiłam...
  • Ciasteczka z oczkiem pomarańczowo-imbirowym

    Przepis dodany:
    4.63
    Ciasteczka z oczkiem pomarańczowo-imbirowym
    Powiecie może, że jestem świrem, ale już z początkiem jesieni zaczynam wyczekiwać świąt. Nie żebym samej jesieni nie lubiła - wręcz przeciwnie. Potrafię pogodzić zamiłowanie do kolorowych opadających liści, wietrznych wieczorów, mglistych...
  • Klopsiki w sosie grzybowym

    Przepis dodany:
    4.71
    Klopsiki w sosie grzybowym
    Spacerując ostatnio po lesie przekonałam się, jak trudno wypatrzyć dobrego grzyba w niepozornym gąszczu runa leśnego. Istny oczopląs, kiedy na ziemi mieszają się kępki mchu i trawy, świeże i podeschłe liście, grzyby zupełnie niejadalne i w...
  • Kruchy placek z musem figowo-jabłkowym

    Przepis dodany:
    4.50
    Kruchy placek z musem figowo-jabłkowym
    Przepis jesienny, chociaż jedną nogą jeszcze stąpający po rozgrzanych kamyczkach dalmackiej plaży. Polskie jabłka i chorwackie figi uwięzione razem, za słodkimi, kruchymi kratkami. Na klasyczną jesienną szarlotkę jeszcze przyjdzie czas......
  • Burek, prošek i inne smaki Dalmacji

    Przepis dodany:
    4.80
    Burek, prošek i inne smaki Dalmacji
    Wrzesień gdzieś czmychnął, umknął. Jakby go nie było. Gdzie przepadł? W Adriatyku się kąpał. Kamyczki zbierał. I zrywał z gałązek "chińskie daktyle". Nieee, do Azji go nie pognałam - w Dalmacji byliśmy. Oklepana może trochę ta Chorwacja...
  • Roladki z tortilli z trzema nadzieniami

    Przepis dodany:
    4.58
    Roladki z tortilli z trzema nadzieniami
    Te małe roladki to nie tylko pyszne kompozycje smaków, ale i wspaniałe kompozycje kolorystyczne. Finger food - do tej kategorii śmiało można je zaklasyfikować. Każda z nich to jeden spory kęs. Idealnie sprawdzą się jako przekąska na domówkę,...
  • Tarta z cukinią i boczkiem

    Przepis dodany:
    4.87
    Tarta z cukinią i boczkiem
    W zeszłym roku polubiłam cukinię na nowo - byłam do niej nieco uprzedzona, ale dałam jej drugą szansę. Na koniec sezonu przygotowałam pasztet z cukinii. W tym roku na dobre zagościła w moim letnim menu. Wzbogaciłam nią niejedno leczo,...
  • Letnie leczo z kurczakiem

    Przepis dodany:
    4.87
    Letnie leczo z kurczakiem
    Dalej korzystam z letnich skarbów, tym razem na wytrawnie. Wariacje mogą być różne - mięsne, bezmięsne. Ważne by było świeżo i kolorowo. Choć leczem nie jest, tak właśnie zwykło się takie danie u nas nazywać. Dość blisko mu też do...
  • Ciasto z porzeczkami i kruszonką

    Przepis dodany:
    4.82
    Ciasto z porzeczkami i kruszonką
    Pyszne i łatwe całoroczne ciasto. Wystarczy dodać dowolne sezonowe owoce - od wiosennego rabarbaru, aż po jesienne śliwki czy jabłka. Kruszonka to też nie mus. Robiłam wersję z truskawkami oprószoną cukrem pudrem (można...
  • Owsiane batoniki z masłem orzechowym

    Przepis dodany:
    4.50
    Owsiane batoniki z masłem orzechowym
    Peanut butter oatmeal bars [scroll down for English version]Przerwa w pracy - wyraźnie pachnąca zarumienionym masłem orzechowym. Pełna smakoci i dobroci. Część, aby było pożywnie, część - z czystego łakomstwa. No i przede wszystkim dla...
  • Pavlova - bezowy torcik z owocami

    Przepis dodany:
    4.66
    Pavlova - bezowy torcik z owocami
    Pavlova with summer berries[scroll down for English version]Lekko chrupka i słodka bezowa chmurka przykryta śmietankową kołderką i obsypana skarbami lata. Kontrast złamanej bieli z soczystymi czerwieniami, różami i fioletami owoców zachwyca oko....

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).