Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Smakołyki Bereniki
W kuchni Smakołyki Bereniki jest już 351 dobrych przepisów:
Przepisy na Wielkanoc
Przepis dodany:Oto zbiór przepisów na słodkości, które możecie śmiało zaprezentować na świątecznych stołach. Przeglądajcie i korzystajcie :) Babeczki bakalioweBabeczki śmietankowe z makiemBabka budyniowaBabka cytrynowaBabka czekoladowaBabka drożdżowa z...Przepisy na karnawał i tłusty czwartek
Przepis dodany:Poniżej znajdziecie przepisy na karnawałowe słodkości: przeróżne pączki oraz faworki, a także cenne wskazówki, jak zrobić idealne pączki. Smacznego! :) Jak zrobić idealne pączki?Faworki (chrust)Minipączki cynamonoweOponki pieczoneOponki...Przepisy na Boże Narodzenie
Przepis dodany:Oto zgromadzone w jednym miejscu przepisy, które polecam Wam na Święta Bożego Narodzenia. Zaglądajcie, przeglądajcie, korzystajcie! :)MAKOWCEDrożdżowa gwiazda z makiemMakowiec na kruchym cieścieMakowiec z jabłkami (makowiec japoński)Makowiec...Ciasto półkruche z porzeczkami
Przepis dodany:Ciasto półkruche z porzeczkami to klasyczny placek, na który składają się dwie warstwy ciasta oraz nadzienie owocowe. Kwaskowatość czerwonych porzeczek dobrze współgra ze słodkim smakiem ciasta.Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach...Bułeczki ze śliwkami
Przepis dodany:Bułeczki ze śliwkami to słodkie drożdżówki wypełnione owocami. Przygotowuje się je z klasycznego wyrastającego ciasta drożdżowego. Najlepiej smakują tuż po upieczeniu, choć w kolejnych dniach wystarczy krótko podgrzać je w kuchence...Tarta jogurtowa z truskawkami
Przepis dodany:Tarta jogurtowa z truskawkami to ciasto kruche wypełnione delikatną masą jogurtową i dużą ilością soczystych truskawek. Tartę można upiec w specjalnej formie lub w tortownicy o średnicy 21cm.Tarta jogurtowa z truskawkamiSkładniki:CIASTO...Ciasto cytrynowe z agrestem
Przepis dodany:Ciasto z agrestem to wypiek dla wielbicieli tych kwaskowatych owoców. Wzbogaciłam je o skórkę cytrynową, która sprawia, że całość jest niezwykle świeża i niezbyt słodka.Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 20x30cm.Ciasto z...Deser z truskawkami
Przepis dodany:Deser z truskawkami to połączenie dwóch kremów - z białą czekoladą i z kakao - oraz świeżych truskawek. Smaki uzupełniają się, a słodycz kremów (zwłaszcza białego) przełamuje kwaskowatość owoców.Z przepisu można przygotować 2-3 porcje...Muffiny czekoladowe z truskawkami
Przepis dodany:Muffiny czekoladowe z truskawkami to połączenie ciasta czekoladowego z soczystymi owocami. Babeczki są mięciutkie i mocno czekoladowe, a dodatek truskawek wspaniale urozmaica ich smak.Z poniższego przepisu można przygotować 12 sztuk.Muffiny...Krajanka owsiana z truskawkami
Przepis dodany:Krajanka owsiana z truskawkami to soczyste owoce umieszczone między warstwami pysznej kruszonki. Przygotowałam ją głównie z płatków owsianych, z niewielkim dodatkiem mąki krupczatki.Ciasto nie zawiera jajek, za to oprócz masła, znajdziecie w nim...Kokosowe muffiny na białkach z rabarbarem
Przepis dodany:Kokosowe muffiny na białkach z rabarbarem to małe babeczki powstałe z ciasta na bazie białek jaj, z dodatkiem wiórków kokosowych i kawałków rabarbaru. Te dwa ostatnie składniki idealnie uzupełniają się smakowo i sprawiają, że babeczki nie są...Bułeczki drożdżowe z czekoladą
Przepis dodany:Bułeczki z czekoladą to drożdżówki najeżone dużą ilością kawałków czekolady. Do wykonania bułeczek wykorzystałam ciasto drożdżowe z dodatkiem jogurtu. Nadaje on ciastu szczególną delikatność, a bułeczki dość długo zachowują swoją...Szarlotka pod kokosową skorupką
Przepis dodany:Szarlotka pod kokosową skorupką to klasyczne ciasto kruche z warstwą prażonych jabłek, zwieńczone "skorupką", powstałą z połączenia wiórków kokosowych i kilku składników odgrywających rolę spoiwa.Jabłka w szarlotce, dzięki dodatkowi...Tarta cytrynowa
Przepis dodany:Tarta cytrynowa to połączenie ciasta kruchego, zapiekanej masy cytrynowej i kremu powstałego z połączenia śmietanki i białej czekolady. Całość nie jest przesłodzona, a smak cytryny jest mocno wyczuwalny.Można ją przygotować w formie o...Rożki orzechowe (z ciasta serowo-olejowego)
Przepis dodany:Rożki orzechowe przygotowałam z ciasta serowo-olejowego (twarogowo-olejowego). Jest to ciasto idealne do małych słodkich wypieków z nadzieniem, takich jak rogaliki, bułeczki, czy właśnie rożki.Nie wymaga ono rośnięcia jak ciasto drożdżowe,...Sernik orzechowy
Przepis dodany:Sernik orzechowy powstał z połączenia masy serowej z rozdrobnionymi orzechami laskowymi. Jego struktura jest wyjątkowo wilgotna, gdyż tradycyjny tłusty twaróg wzbogaciłam o serek mascarpone. Sernik piekłam w niskiej temperaturze, co również...Mazurek daktylowy na orzechowo-owsianym spodzie
Przepis dodany:Zdrowych i spokojnych Świąt Wielkanocnych oraz udanych wypieków! :)Mazurek daktylowy na orzechowo-owsianym spodzie to moja propozycja na ciasto na wielkanocny stół. Nie ma on tradycyjnego ciasta kruchego, więc może być smakową odskocznią od...Sernik cytrynowy bez pieczenia
Przepis dodany:Sernik cytrynowy bez pieczenia to lekki deser, który sprawdzi się zarówno podczas gorących dni lata, jak i na wielkanocnym stole. Jego smak jest delikatnie cytrynowy i niezbyt słodki, a konsystencja - lekka i piankowa.Przepis można wykorzystać w...Babka z makiem
Przepis dodany:Babka z makiem to kolejna propozycja ciasta wielkanocnego. Jest to klasyczne ciasto ucierane, w którym dodatkiem smakowym jest mak.Babka nie jest ani tak ciężka, jak tradycyjne ciasta babkowe, ani tak lekka, jak babki piaskowe.Przepis można...Mazurek bakaliowy
Przepis dodany:Mazurek bakaliowy to ciasto przepełnione suszonymi owocami i orzechami. Bakalie są tutaj najbardziej wyczuwalne, więc odpowiednio dobierając ich rodzaj, możecie sterować smakiem wypieku. Całość udekorowałam pomarańczowym lukrem, a także...Babka kawowa
Przepis dodany:Babka kawowa to tradycyjna puszysta babka wielkanocna, z dodatkiem kawy rozpuszczalnej, która nadaje ciastu delikatny smak tego napoju. Całość oblana jest czekoladą i posypana drobno posiekanymi orzechami laskowymi.Konsystencja babki plasuje się...Babka drożdżowa z bakaliami
Przepis dodany:Babka drożdżowa z bakaliami jest miękka, aromatyczna i najeżona smakowitymi kawałkami orzechów i suszonych owoców. Na blogu znajduje się już przepis na wielkanocną babkę drożdżową, ta jednak różni się nieco od tamtej, zarówno w...Sernik wiedeński
Przepis dodany:Sernik wiedeński to klasyczny sernik bez kruchego spodu, wykonany z własnoręcznie zmielonego twarogu (najlepiej tłustego), z dodatkiem sporej ilości jaj oraz masła.Tradycyjnie dodaje się do niego osobno żółtka i oddzielnie pianę ubitą z...Szarlotka pomarańczowa
Przepis dodany:Szarlotka pomarańczowa to półkruchy placek z nadzieniem jabłkowo-pomarańczowym. Ciasto upiekłam w tortownicy, ale można je przygotować w dowolnej formie.Szarlotka z poniższego przepisu powinna się właściwie nazywać "pomarańczotka", gdyż smak...Ciasto cytrynowe
Przepis dodany:Ciasto cytrynowe jest miękkie i wilgotne, dzięki dodatkowi kefiru. Smak cytryny, ze względu na dużą zawartość soku i skórki cytrynowej, jest w tym wypieku dominujący i mocno wyczuwalny. Ciasto jest mało słodkie i wielbicielom bardziej słodkich...Stefanka czekoladowa bez pieczenia
Przepis dodany:Ciasto stefanka czekoladowa bez pieczenia to przekładaniec z herbatników i kaszy manny, ugotowanej na mleku tak jak budyń. Smak obu mas, zarówno jasnej, jak i ciemnej, wzbogaca dodatek czekolady, odpowiednio białej i gorzkiej. Całość zwieńcza...Pączki bananowe
Przepis dodany:Pączki bananowe to ostatnia w tym sezonie propozycja na tłusty czwartek. Ciasto na te pączuszki powstaje z połączenia bananów w formie purée oraz składników typowych dla wypieków drożdżowych. Przygotowuje się je tak samo, jak klasyczne ciasto...Jabłecznik kokosowy
Przepis dodany:Jabłecznik kokosowy to połączenie ciasta półkruchego oraz nadzienia jabłkowego, a także sporej ilości wiórków kokosowych. Jest to ciasto dla wielbicieli kokosowych smaków, a także dla tych, którzy nie przepadają za zbyt dużą ilością...Pączki jabłkowe
Przepis dodany:Pączki jabłkowe są bardzo proste i szybkie w wykonaniu, a do tego nieco mniej kaloryczne niż te tradycyjne. Do ich przygotowania nie używa się drożdży, a rolę środka spulchniającego spełnia soda oczyszczona. Jabłka nie są jakoś specjalnie...Ciasteczka kakaowe z kawałkami czekolady
Przepis dodany:Ciasteczka kakaowe z czekoladą to pyszne kruche krążki, w których zatopione są kawałki mlecznej czekolady. Same ciasteczka są lekko gorzkawe, co idealnie współgra ze słodyczą czekolady.Z poniższego przepisy można upiec około 25...Strucla z marmoladą
Przepis dodany:Strucla z marmoladą to drożdżowy zawijaniec, wykonany z klasycznego ciasta drożdżowego, upieczony w formie keksowej.Warstwa marmolady nie jest duża, aby za bardzo nie obciążać strucli i nie ma potrzeby dodawać więcej nadzienia, gdyż samo ciasto...Pączki cynamonowe
Przepis dodany:Jedliście kiedyś smażone cinnamon rolls? Jeśli nie, zachęcam Was do skorzystania z poniższego przepisu. Pączki cynamonowe to zawijane bułeczki z cynamonem smażone w głębokim tłuszczu, tak jak większość karnawałowych przysmaków.Więcej...Pączki jogurtowe
Przepis dodany:Pączki jogurtowe przygotowane są z ciasta drożdżowego, do którego zrobienia zamiast mleka lub wody, wykorzystałam jogurt naturalny. Pączuszki są puszyste i lekkie, najlepiej usmażyć je bez nadzienia, które mogłoby je niepotrzebnie obciążyć,...Pączki pieczone
Przepis dodany:Pączki pieczone to wersja dla osób, które z różnych powodów nie mogą lub nie lubią tych tradycyjnie smażonych na głębokim tłuszczu. Nie jest to przepis na pączki dietetyczne, gdyż ich skład niewiele odbiega od składu klasycznych pączków....Babeczki majonezowe z jabłkiem
Przepis dodany:Babeczki majonezowe z jabłkiem to małe słodkie muffinki z dodatkiem majonezu (jak w babce majonezowej) oraz startych jabłek. Majonez nie jest wyczuwalny w smaku, więc nawet jeśli za nim nie przepadacie, nie obawiajcie się, że babeczki smakują jak...Drożdżowe rogaliki z nadzieniem
Przepis dodany:Drożdżowe rogaliki z nadzieniem wykonane są z klasycznego ciasta drożdżowego, przygotowanego z dodatkiem żółtek, z dużą ilością masła i cukru. Ciasto wymaga dość długiego wyrabiania, ale dzięki tej czynności rogaliki są puszyste i...Ciasto czekoladowe z kawałkami czekolady
Przepis dodany:Ciasto czekoladowe z kawałkami czekolady to uczta dla czekoladoholików! W wilgotnym wnętrzu znajdziecie drobinki mlecznej i gorzkiej czekolady, które wzbogacają smak ciasta i sprawiają, że jest ono jeszcze bardziej czekoladowe.Przepis można...Makowiec z jabłkami (makowiec japoński)
Przepis dodany:Makowiec z jabłkami, zwany inaczej makowcem japońskim, to ciasto składające się wyłącznie z masy makowej. Nie zawiera spodu z ciasta kruchego, a masa makowa wzbogacona jest o starte jabłka, co wpływa na wilgotność wypieku. W tym przepisie nie...Tarta pomarańczowa z orzechami
Przepis dodany:Tarta pomarańczowa z orzechami to pyszna propozycja ciasta świątecznego, bogata w smak i aromat pomarańczy oraz orzechów włoskich. Można ją przygotować w formie o średnicy 21cm.Tarta pomarańczowa z orzechamiSkładniki:CIASTO140g mąki...Pierniczki z bakaliami
Przepis dodany:Pierniczki z bakaliami to propozycja dla tych, którzy nie lubią czekać na dojrzewanie ciasta piernikowego lub na zmięknięcie upieczonych już pierników. Jeśli ich nie przesuszycie podczas pieczenia, od razu będą miękkie i rozpływające się w...Pierniczki staropolskie z ciasta dojrzewającego
Przepis dodany:Pierniczki staropolskie z ciasta dojrzewającego przygotujecie z tego samego przepisu co piernik staropolski. Ciasto musi leżakować przez kilka tygodni w chłodnym miejscu (najlepiej 4-6, choć i po 2-3 tyg. będzie dobre), dopiero po tym czasie można...Makowiec zawijany z ciasta półkruchego
Przepis dodany:Makowiec zawijany z ciasta półkruchego to alternatywa dla krucho-drożdżowej strucli makowej lub makowca na kruchym cieście. Łączy on w sobie cechy obu tych wypieków: zawijaną formę strucli i ciasto, jakie znajdziemy w makowcu na kruchym (a...Piernik bananowy
Przepis dodany:Piernik bananowy to świąteczna wersja chlebka bananowego, z dodatkiem miodu, karmelu i przyprawy piernikowej. Ciasto przygotowuje się szybko, bez użycia miksera, więc jest świetną propozycją dla zabieganych lub jako dodatkowy wypiek świąteczny,...Cynamonowe ciasto jogurtowe z jabłkami
Przepis dodany:Cynamonowe ciasto jogurtowe z jabłkami to szybki w wykonaniu placek, który można przygotować bez użycia miksera. Jest to ciasto całoroczne, więc zachęcam do korzystania z przepisu nie tylko w sezonie na jabłka.Ciasto można upiec w tortownicy o...Brownie z powidłami (bez mąki)
Przepis dodany:Brownie z powidłami to kolejna propozycja dla czekoladoholików. Wzbogaciłam je o dodatek pysznych powideł śliwkowych. Najlepiej wykorzystać domowe powidła, przygotowywane bez dodatku cukru. Jeśli użyjecie słodzonego produktu, końcowy smak może...Placek z jabłkami
Przepis dodany:Placek z jabłkami to ciasto, które zaskakuje nie tylko sposobem wykonania, ale również smakiem. Przepis ten znalazłam w czasopiśmie "Ciasta domowe" i postanowiłam wypróbować, mimo że opis wykonania był niezbyt przejrzysty. Nie żałuję, gdyż...Sernik ze śliwkami
Przepis dodany:Jeśli jeszcze, mimo mroźnej aury, nie znudziły wam się śliwki i korzystacie z sezonu na nie do momentu, aż znikną ze sklepów, zapraszam na pyszny sernik z tymi owocami.Sernik ze śliwkami to połączenie klasycznego smaku sernika z aromatycznymi...Piernik staropolski
Przepis dodany:Piernik staropolski to tradycyjny piernik dojrzewający. Ciasto przed upieczeniem wymaga leżakowania przez 4-6 tygodni w chłodnym miejscu, po tym czasie nabiera odpowiedniej konsystencji, smaku i aromatu. Piernik ten mimo długiego czasu oczekiwania na...Domowa przyprawa do piernika
Przepis dodany:Domowa przyprawa do piernika to połączenie składników, których aromat i smak wzbogaca wszelkie korzenne wypieki. Warto wykonać ją własnoręcznie, gdyż gotowe mieszanki przypraw dostępne w sklepach, mają zazwyczaj więcej niepotrzebnych...Zakryty tort wiedeński (jabłecznik z orzechami i rodzynkami)
Przepis dodany:Zakryty tort wiedeński to tak naprawdę jabłecznik z owocami "zamkniętymi" w cieście, z dodatkiem rodzynek i orzechów włoskich. Pod taką nazwą znalazłam to ciasto w czasopiśmie "Ciasta domowe", więc postanowiłam jej nie zmieniać.Owoce w...