Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Smakołyki Bereniki

W kuchni Smakołyki Bereniki jest już 351 dobrych przepisów:

  • Przepisy na Wielkanoc

    Przepis dodany:
    4.61
    Przepisy na Wielkanoc
    Oto zbiór przepisów na słodkości, które możecie śmiało zaprezentować na świątecznych stołach. Przeglądajcie i korzystajcie :) Babeczki bakalioweBabeczki śmietankowe z makiemBabka budyniowaBabka cytrynowaBabka czekoladowaBabka drożdżowa z...
  • Przepisy na karnawał i tłusty czwartek

    Przepis dodany:
    4.84
    Przepisy na karnawał i tłusty czwartek
    Poniżej znajdziecie przepisy na karnawałowe słodkości: przeróżne pączki oraz faworki, a także cenne wskazówki, jak zrobić idealne pączki. Smacznego! :) Jak zrobić idealne pączki?Faworki (chrust)Minipączki cynamonoweOponki pieczoneOponki...
  • Przepisy na Boże Narodzenie

    Przepis dodany:
    4.83
    Przepisy na Boże Narodzenie
    Oto zgromadzone w jednym miejscu przepisy, które polecam Wam na Święta Bożego Narodzenia. Zaglądajcie, przeglądajcie, korzystajcie! :)MAKOWCEDrożdżowa gwiazda z makiemMakowiec na kruchym cieścieMakowiec z jabłkami (makowiec japoński)Makowiec...
  • Ciasto półkruche z porzeczkami

    Przepis dodany:
    4.58
    Ciasto półkruche z porzeczkami
    Ciasto półkruche z porzeczkami to klasyczny placek, na który składają się dwie warstwy ciasta oraz nadzienie owocowe. Kwaskowatość czerwonych porzeczek dobrze współgra ze słodkim smakiem ciasta.Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach...
  • Bułeczki ze śliwkami

    Przepis dodany:
    4.48
    Bułeczki ze śliwkami
    Bułeczki ze śliwkami to słodkie drożdżówki wypełnione owocami. Przygotowuje się je z klasycznego wyrastającego ciasta drożdżowego. Najlepiej smakują tuż po upieczeniu, choć w kolejnych dniach wystarczy krótko podgrzać je w kuchence...
  • Tarta jogurtowa z truskawkami

    Przepis dodany:
    4.82
    Tarta jogurtowa z truskawkami
    Tarta jogurtowa z truskawkami to ciasto kruche wypełnione delikatną masą jogurtową i dużą ilością soczystych truskawek. Tartę można upiec w specjalnej formie lub w tortownicy o średnicy 21cm.Tarta jogurtowa z truskawkamiSkładniki:CIASTO...
  • Ciasto cytrynowe z agrestem

    Przepis dodany:
    4.49
    Ciasto cytrynowe z agrestem
    Ciasto z agrestem to wypiek dla wielbicieli tych kwaskowatych owoców. Wzbogaciłam je o skórkę cytrynową, która sprawia, że całość jest niezwykle świeża i niezbyt słodka.Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 20x30cm.Ciasto z...
  • Deser z truskawkami

    Przepis dodany:
    4.91
    Deser z truskawkami
    Deser z truskawkami to połączenie dwóch kremów - z białą czekoladą i z kakao - oraz świeżych truskawek. Smaki uzupełniają się, a słodycz kremów (zwłaszcza białego) przełamuje kwaskowatość owoców.Z przepisu można przygotować 2-3 porcje...
  • Muffiny czekoladowe z truskawkami

    Przepis dodany:
    4.54
    Muffiny czekoladowe z truskawkami
    Muffiny czekoladowe z truskawkami to połączenie ciasta czekoladowego z soczystymi owocami. Babeczki są mięciutkie i mocno czekoladowe, a dodatek truskawek wspaniale urozmaica ich smak.Z poniższego przepisu można przygotować 12 sztuk.Muffiny...
  • Krajanka owsiana z truskawkami

    Przepis dodany:
    4.89
    Krajanka owsiana z truskawkami
    Krajanka owsiana z truskawkami to soczyste owoce umieszczone między warstwami pysznej kruszonki. Przygotowałam ją głównie z płatków owsianych, z niewielkim dodatkiem mąki krupczatki.Ciasto nie zawiera jajek, za to oprócz masła, znajdziecie w nim...
  • Kokosowe muffiny na białkach z rabarbarem

    Przepis dodany:
    4.62
    Kokosowe muffiny na białkach z rabarbarem
    Kokosowe muffiny na białkach z rabarbarem to małe babeczki powstałe z ciasta na bazie białek jaj, z dodatkiem wiórków kokosowych i kawałków rabarbaru. Te dwa ostatnie składniki idealnie uzupełniają się smakowo i sprawiają, że babeczki nie są...
  • Bułeczki drożdżowe z czekoladą

    Przepis dodany:
    4.46
    Bułeczki drożdżowe z czekoladą
    Bułeczki z czekoladą to drożdżówki najeżone dużą ilością kawałków czekolady. Do wykonania bułeczek wykorzystałam ciasto drożdżowe z dodatkiem jogurtu. Nadaje on ciastu szczególną delikatność, a bułeczki dość długo zachowują swoją...
  • Szarlotka pod kokosową skorupką

    Przepis dodany:
    4.62
    Szarlotka pod kokosową skorupką
    Szarlotka pod kokosową skorupką to klasyczne ciasto kruche z warstwą prażonych jabłek, zwieńczone "skorupką", powstałą z połączenia wiórków kokosowych i kilku składników odgrywających rolę spoiwa.Jabłka w szarlotce, dzięki dodatkowi...
  • Tarta cytrynowa

    Przepis dodany:
    4.87
    Tarta cytrynowa
    Tarta cytrynowa to połączenie ciasta kruchego, zapiekanej masy cytrynowej i kremu powstałego z połączenia śmietanki i białej czekolady. Całość nie jest przesłodzona, a smak cytryny jest mocno wyczuwalny.Można ją przygotować w formie o...
  • Rożki orzechowe (z ciasta serowo-olejowego)

    Przepis dodany:
    4.50
    Rożki orzechowe (z ciasta serowo-olejowego)
    Rożki orzechowe przygotowałam z ciasta serowo-olejowego (twarogowo-olejowego). Jest to ciasto idealne do małych słodkich wypieków z nadzieniem, takich jak rogaliki, bułeczki, czy właśnie rożki.Nie wymaga ono rośnięcia jak ciasto drożdżowe,...
  • Sernik orzechowy

    Przepis dodany:
    4.82
    Sernik orzechowy
    Sernik orzechowy powstał z połączenia masy serowej z rozdrobnionymi orzechami laskowymi. Jego struktura jest wyjątkowo wilgotna, gdyż tradycyjny tłusty twaróg wzbogaciłam o serek mascarpone. Sernik piekłam w niskiej temperaturze, co również...
  • Mazurek daktylowy na orzechowo-owsianym spodzie

    Przepis dodany:
    4.84
    Mazurek daktylowy na orzechowo-owsianym spodzie
     Zdrowych i spokojnych Świąt Wielkanocnych oraz udanych wypieków! :)Mazurek daktylowy na orzechowo-owsianym spodzie to moja propozycja na ciasto na wielkanocny stół. Nie ma on tradycyjnego ciasta kruchego, więc może być smakową odskocznią od...
  • Sernik cytrynowy bez pieczenia

    Przepis dodany:
    4.77
    Sernik cytrynowy bez pieczenia
    Sernik cytrynowy bez pieczenia to lekki deser, który sprawdzi się zarówno podczas gorących dni lata, jak i na wielkanocnym stole. Jego smak jest delikatnie cytrynowy i niezbyt słodki, a konsystencja - lekka i piankowa.Przepis można wykorzystać w...
  • Babka z makiem

    Przepis dodany:
    4.78
    Babka z makiem
    Babka z makiem to kolejna propozycja ciasta wielkanocnego. Jest to klasyczne ciasto ucierane, w którym dodatkiem smakowym jest mak.Babka nie jest ani tak ciężka, jak tradycyjne ciasta babkowe, ani tak lekka, jak babki piaskowe.Przepis można...
  • Mazurek bakaliowy

    Przepis dodany:
    4.72
    Mazurek bakaliowy
    Mazurek bakaliowy to ciasto przepełnione suszonymi owocami i orzechami. Bakalie są tutaj najbardziej wyczuwalne, więc odpowiednio dobierając ich rodzaj, możecie sterować smakiem wypieku. Całość udekorowałam pomarańczowym lukrem, a także...
  • Babka kawowa

    Przepis dodany:
    4.88
    Babka kawowa
    Babka kawowa to tradycyjna puszysta babka wielkanocna, z dodatkiem kawy rozpuszczalnej, która nadaje ciastu delikatny smak tego napoju. Całość oblana jest czekoladą i posypana drobno posiekanymi orzechami laskowymi.Konsystencja babki plasuje się...
  • Babka drożdżowa z bakaliami

    Przepis dodany:
    4.64
    Babka drożdżowa z bakaliami
    Babka drożdżowa z bakaliami jest miękka, aromatyczna i najeżona smakowitymi kawałkami orzechów i suszonych owoców. Na blogu znajduje się już przepis na wielkanocną babkę drożdżową, ta jednak różni się nieco od tamtej, zarówno w...
  • Sernik wiedeński

    Przepis dodany:
    4.72
    Sernik wiedeński
    Sernik wiedeński to klasyczny sernik bez kruchego spodu, wykonany z własnoręcznie zmielonego twarogu (najlepiej tłustego), z dodatkiem sporej ilości jaj oraz masła.Tradycyjnie dodaje się do niego osobno żółtka i oddzielnie pianę ubitą z...
  • Szarlotka pomarańczowa

    Przepis dodany:
    4.76
    Szarlotka pomarańczowa
    Szarlotka pomarańczowa to półkruchy placek z nadzieniem jabłkowo-pomarańczowym. Ciasto upiekłam w tortownicy, ale można je przygotować w dowolnej formie.Szarlotka z poniższego przepisu powinna się właściwie nazywać "pomarańczotka", gdyż smak...
  • Ciasto cytrynowe

    Przepis dodany:
    4.64
    Ciasto cytrynowe
    Ciasto cytrynowe jest miękkie i wilgotne, dzięki dodatkowi kefiru. Smak cytryny, ze względu na dużą zawartość soku i skórki cytrynowej, jest w tym wypieku dominujący i mocno wyczuwalny. Ciasto jest mało słodkie i wielbicielom bardziej słodkich...
  • Stefanka czekoladowa bez pieczenia

    Przepis dodany:
    4.62
    Stefanka czekoladowa bez pieczenia
    Ciasto stefanka czekoladowa bez pieczenia to przekładaniec z herbatników i kaszy manny, ugotowanej na mleku tak jak budyń. Smak obu mas, zarówno jasnej, jak i ciemnej, wzbogaca dodatek czekolady, odpowiednio białej i gorzkiej. Całość zwieńcza...
  • Pączki bananowe

    Przepis dodany:
    4.72
    Pączki bananowe
    Pączki bananowe to ostatnia w tym sezonie propozycja na tłusty czwartek. Ciasto na te pączuszki powstaje z połączenia bananów w formie purée oraz składników typowych dla wypieków drożdżowych. Przygotowuje się je tak samo, jak klasyczne ciasto...
  • Jabłecznik kokosowy

    Przepis dodany:
    4.59
    Jabłecznik kokosowy
    Jabłecznik kokosowy to połączenie ciasta półkruchego oraz nadzienia jabłkowego, a także sporej ilości wiórków kokosowych. Jest to ciasto dla wielbicieli kokosowych smaków, a także dla tych, którzy nie przepadają za zbyt dużą ilością...
  • Pączki jabłkowe

    Przepis dodany:
    4.52
    Pączki jabłkowe
    Pączki jabłkowe są bardzo proste i szybkie w wykonaniu, a do tego nieco mniej kaloryczne niż te tradycyjne. Do ich przygotowania nie używa się drożdży, a rolę środka spulchniającego spełnia soda oczyszczona. Jabłka nie są jakoś specjalnie...
  • Ciasteczka kakaowe z kawałkami czekolady

    Przepis dodany:
    4.46
    Ciasteczka kakaowe z kawałkami czekolady
    Ciasteczka kakaowe z czekoladą to pyszne kruche krążki, w których zatopione są kawałki mlecznej czekolady. Same ciasteczka są lekko gorzkawe, co idealnie współgra ze słodyczą czekolady.Z poniższego przepisy można upiec około 25...
  • Strucla z marmoladą

    Przepis dodany:
    4.64
    Strucla z marmoladą
    Strucla z marmoladą to drożdżowy zawijaniec, wykonany z klasycznego ciasta drożdżowego, upieczony w formie keksowej.Warstwa marmolady nie jest duża, aby za bardzo nie obciążać strucli i nie ma potrzeby dodawać więcej nadzienia, gdyż samo ciasto...
  • Pączki cynamonowe

    Przepis dodany:
    4.68
    Pączki cynamonowe
    Jedliście kiedyś smażone cinnamon rolls? Jeśli nie, zachęcam Was do skorzystania z poniższego przepisu. Pączki cynamonowe to zawijane bułeczki z cynamonem smażone w głębokim tłuszczu, tak jak większość karnawałowych przysmaków.Więcej...
  • Pączki jogurtowe

    Przepis dodany:
    4.84
    Pączki jogurtowe
    Pączki jogurtowe przygotowane są z ciasta drożdżowego, do którego zrobienia zamiast mleka lub wody, wykorzystałam jogurt naturalny. Pączuszki są puszyste i lekkie, najlepiej usmażyć je bez nadzienia, które mogłoby je niepotrzebnie obciążyć,...
  • Pączki pieczone

    Przepis dodany:
    4.55
    Pączki pieczone
    Pączki pieczone to wersja dla osób, które z różnych powodów nie mogą lub nie lubią tych tradycyjnie smażonych na głębokim tłuszczu. Nie jest to przepis na pączki dietetyczne, gdyż ich skład niewiele odbiega od składu klasycznych pączków....
  • Babeczki majonezowe z jabłkiem

    Przepis dodany:
    4.80
    Babeczki majonezowe z jabłkiem
    Babeczki majonezowe z jabłkiem to małe słodkie muffinki z dodatkiem majonezu (jak w babce majonezowej) oraz startych jabłek. Majonez nie jest wyczuwalny w smaku, więc nawet jeśli za nim nie przepadacie, nie obawiajcie się, że babeczki smakują jak...
  • Drożdżowe rogaliki z nadzieniem

    Przepis dodany:
    4.87
    Drożdżowe rogaliki z nadzieniem
    Drożdżowe rogaliki z nadzieniem wykonane są z klasycznego ciasta drożdżowego, przygotowanego z dodatkiem żółtek, z dużą ilością masła i cukru. Ciasto wymaga dość długiego wyrabiania, ale dzięki tej czynności rogaliki są puszyste i...
  • Ciasto czekoladowe z kawałkami czekolady

    Przepis dodany:
    4.46
    Ciasto czekoladowe z kawałkami czekolady
    Ciasto czekoladowe z kawałkami czekolady to uczta dla czekoladoholików! W wilgotnym wnętrzu znajdziecie drobinki mlecznej i gorzkiej czekolady, które wzbogacają smak ciasta i sprawiają, że jest ono jeszcze bardziej czekoladowe.Przepis można...
  • Makowiec z jabłkami (makowiec japoński)

    Przepis dodany:
    4.84
    Makowiec z jabłkami (makowiec japoński)
    Makowiec z jabłkami, zwany inaczej makowcem japońskim, to ciasto składające się wyłącznie z masy makowej. Nie zawiera spodu z ciasta kruchego, a masa makowa wzbogacona jest o starte jabłka, co wpływa na wilgotność wypieku. W tym przepisie nie...
  • Tarta pomarańczowa z orzechami

    Przepis dodany:
    4.87
    Tarta pomarańczowa z orzechami
    Tarta pomarańczowa z orzechami to pyszna propozycja ciasta świątecznego, bogata w smak i aromat pomarańczy oraz orzechów włoskich. Można ją przygotować w formie o średnicy 21cm.Tarta pomarańczowa z orzechamiSkładniki:CIASTO140g mąki...
  • Pierniczki z bakaliami

    Przepis dodany:
    4.55
    Pierniczki z bakaliami
    Pierniczki z bakaliami to propozycja dla tych, którzy nie lubią czekać na dojrzewanie ciasta piernikowego lub na zmięknięcie upieczonych już pierników. Jeśli ich nie przesuszycie podczas pieczenia, od razu będą miękkie i rozpływające się w...
  • Pierniczki staropolskie z ciasta dojrzewającego

    Przepis dodany:
    4.81
    Pierniczki staropolskie z ciasta dojrzewającego
    Pierniczki staropolskie z ciasta dojrzewającego przygotujecie z tego samego przepisu co piernik staropolski. Ciasto musi leżakować przez kilka tygodni w chłodnym miejscu (najlepiej 4-6, choć i po 2-3 tyg. będzie dobre), dopiero po tym czasie można...
  • Makowiec zawijany z ciasta półkruchego

    Przepis dodany:
    4.57
    Makowiec zawijany z ciasta półkruchego
    Makowiec zawijany z ciasta półkruchego to alternatywa dla krucho-drożdżowej strucli makowej lub makowca na kruchym cieście. Łączy on w sobie cechy obu tych wypieków: zawijaną formę strucli i ciasto, jakie znajdziemy w makowcu na kruchym (a...
  • Piernik bananowy

    Przepis dodany:
    4.56
    Piernik bananowy
    Piernik bananowy to świąteczna wersja chlebka bananowego, z dodatkiem miodu, karmelu i przyprawy piernikowej. Ciasto przygotowuje się szybko, bez użycia miksera, więc jest świetną propozycją dla zabieganych lub jako dodatkowy wypiek świąteczny,...
  • Cynamonowe ciasto jogurtowe z jabłkami

    Przepis dodany:
    4.52
    Cynamonowe ciasto jogurtowe z jabłkami
    Cynamonowe ciasto jogurtowe z jabłkami to szybki w wykonaniu placek, który można przygotować bez użycia miksera. Jest to ciasto całoroczne, więc zachęcam do korzystania z przepisu nie tylko w sezonie na jabłka.Ciasto można upiec w tortownicy o...
  • Brownie z powidłami (bez mąki)

    Przepis dodany:
    4.53
    Brownie z powidłami (bez mąki)
    Brownie z powidłami to kolejna propozycja dla czekoladoholików. Wzbogaciłam je o dodatek pysznych powideł śliwkowych. Najlepiej wykorzystać domowe powidła, przygotowywane bez dodatku cukru. Jeśli użyjecie słodzonego produktu, końcowy smak może...
  • Placek z jabłkami

    Przepis dodany:
    4.61
    Placek z jabłkami
    Placek z jabłkami to ciasto, które zaskakuje nie tylko sposobem wykonania, ale również smakiem. Przepis ten znalazłam w czasopiśmie "Ciasta domowe" i postanowiłam wypróbować, mimo że opis wykonania był niezbyt przejrzysty. Nie żałuję, gdyż...
  • Sernik ze śliwkami

    Przepis dodany:
    4.88
    Sernik ze śliwkami
    Jeśli jeszcze, mimo mroźnej aury, nie znudziły wam się śliwki i korzystacie z sezonu na nie do momentu, aż znikną ze sklepów, zapraszam na pyszny sernik z tymi owocami.Sernik ze śliwkami to połączenie klasycznego smaku sernika z aromatycznymi...
  • Piernik staropolski

    Przepis dodany:
    4.46
    Piernik staropolski
    Piernik staropolski to tradycyjny piernik dojrzewający. Ciasto przed upieczeniem wymaga leżakowania przez 4-6 tygodni w chłodnym miejscu, po tym czasie nabiera odpowiedniej konsystencji, smaku i aromatu. Piernik ten mimo długiego czasu oczekiwania na...
  • Domowa przyprawa do piernika

    Przepis dodany:
    4.46
    Domowa przyprawa do piernika
    Domowa przyprawa do piernika to połączenie składników, których aromat i smak wzbogaca wszelkie korzenne wypieki. Warto wykonać ją własnoręcznie, gdyż gotowe mieszanki przypraw dostępne w sklepach, mają zazwyczaj więcej niepotrzebnych...
  • Zakryty tort wiedeński (jabłecznik z orzechami i rodzynkami)

    Przepis dodany:
    4.75
    Zakryty tort wiedeński (jabłecznik z orzechami i rodzynkami)
    Zakryty tort wiedeński to tak naprawdę jabłecznik z owocami "zamkniętymi" w cieście, z dodatkiem rodzynek i orzechów włoskich. Pod taką nazwą znalazłam to ciasto w czasopiśmie "Ciasta domowe", więc postanowiłam jej nie zmieniać.Owoce w...

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).