Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Smakowity blog

W kuchni Smakowity blog jest już 63 dobrych przepisów:

  • Jajko - jajo - jajo ptasie

    Przepis dodany:
    4.74
    Jajko - jajo - jajo ptasie
    Jajo (łac. ovum) to symbol płodności, zdrowia i odradzania się życia. W wielu kulturach to symbol narodzin świata. W czasach pierwszych chrześcijan jajo kojarzone było z aktem zmartwychwstania i zwycięstwem życia nad śmiercią.Jaja ptasie, bo o...
  • Pitanga - Goździkowiec jednokwiatowy

    Przepis dodany:
    4.68
    Pitanga - Goździkowiec jednokwiatowy
    Pitanga, goździkowiec jednokwiatowy, piernia jednokwiatowa, eugenia jednokwiatowa, wiśnia brazylijska, wiśniaCayenne, wiśnia dyniowa (Eugenia uniflora)– gatunek drzewa z rodziny mirtowatych. Jest to roślina tropikalna i subtropikalna. Pitanga...
  • Owoc Mnicha - Luo Han Guo

    Przepis dodany:
    4.90
    Owoc Mnicha - Luo Han Guo
    Owoc Mnicha (Siraitia Grosvenorii) - Mnich, Arhat, Budda, po chińsku Luohan Guǒ, po wietnamsku - la Han Qua, w anglojęzycznych publikacjach Luo Han Guo lub Lo Han Kuo, Luc Han Guo, Monk Fruit. Roślina wieloletnia z rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae)...
  • Goji - Jagody goji

    Przepis dodany:
    4.57
    Goji - Jagody goji
    Goji, jagody goji - owoce kolcowoju chińskiego (Lycium chinense) lub kolcowoju pospolitego  (Lycium barbarum). Oba gatunki należą do rodziny psiankowatych (Solanaceae) i są spokrewnione z takimi roślinami jak pomidor, ziemniak, papryka,...
  • Shiitake - Twardnik japoński

    Przepis dodany:
    4.72
    Shiitake - Twardnik japoński
    Shii-take, shiitake, twardnik japoński, twardziak jadalny (Lentinula edodes) - gatunek grzybów należących do rodziny omphalotaceae, z rzędu pieczarkowców. Biolog Władysław Wojewoda, specjalista w zakresie botaniki i mykologii, w 1998 roku nadał...
  • Mleczaj rydz - Rydz

    Przepis dodany:
    4.46
    Mleczaj rydz - Rydz
    Mleczaj rydz, rydz (Lactarius deliciosus) - gatunek grzybów należących do rodziny gołąbkowatych. Inne regionalne nazwy: rydz smaczny, rydz pański, rydz prawdziwy, rydzyk, rydzek, ryżyk. Charakterystyczną, rozpoznawalną cechą tego grzyba jest jego...
  • Czosnek askaloński - Szalotka

    Przepis dodany:
    4.69
    Czosnek askaloński - Szalotka
    Czosnek askaloński (Allium ascalonicum), nazywany także szalotką lub cebulką, to gatunek rośliny należący do rodziny czosnkowatych. Etymologia słowa "askaloński", to nazwa pochodząca z łacińskiego słowa ascalonia capea. Nazwa kojarzy się...
  • Pieprznik jadalny - Kurka - Lisica

    Przepis dodany:
    4.76
    Pieprznik jadalny - Kurka - Lisica
    Pieprznik jadalny (Cantharellus cibarius) - gatunek grzybów jadalnych z rodziny pieprznikowatych. Występuje prawie na całym świecie. Rośnie w lasach liściastych i iglastych, najczęściej na glebach piaszczystych i kwaśnych. W Polsce bardzo...
  • Nieśplik japoński - miszpelnik

    Przepis dodany:
    4.83
    Nieśplik japoński - miszpelnik
    Nieśplik japoński (Eriobotrya japonica) - roślina z rodziny różowatych. Nieśplik, zwany również kosmatką japońską, jest bliskim krewnym jabłoni. Inne nazwy: miszpelnik japoński, groniweł japoński, nispero, w handlu czasem zwany loquat....
  • Łubin

    Przepis dodany:
    4.86
    Łubin
    Łubin (Lupinus) - rodzaj rośliny należący do rodziny bobowatych, liczącej ponad 200 gatunków. Największe zróżnicowanie gatunkowe występuje w Ameryce Północnej i Ameryce Południowej. Najwcześniejsze doniesienia archeologiczne o istnieniu...
  • Enokitake - Enoki

    Przepis dodany:
    4.67
    Enokitake - Enoki
    Enokitake, enoki (Flamullina velutipes) - drobne grzyby o długich nóżkach i maleńkich kapeluszach są formą hodowlaną zimówki aksamitnotrzonkowej - zwanej również płomiennicą zimową (Polska nazwa została nadana w 1987 r. przez Władysława...
  • Shimeji

    Przepis dodany:
    4.59
    Shimeji
    Shimeji (Hypsizygus Tessellatus) - grzyb jadalny pochodzący z Azji Wschodniej. Uprawiany w klimacie umiarkowanym w Europie, Ameryce Północnej i Australii.W naturze shimeji rośnie na drzewie. Najczęściej jest to drzewo bukowe, stąd popularnie shimeji...
  • Lawenda

    Przepis dodany:
    4.69
    Lawenda
    Lawenda (Lavandula) - roślina z rodziny jasnotowatych. Istnieje ponad 40 gatunków, a każdy z nich dzieli się jeszcze na kolejne podgatunki, które różnią się barwą kwiatów, niepowtarzalnym zapachem, grubością liści i łodyg. Lawenda pochodzi z...
  • Mizuna

    Przepis dodany:
    4.90
    Mizuna
    Mizuna (Brassica rapa nipposinica) - japońska musztarda, japońska zieleń, "water greens", kyona, gorczyca sarepska odm. japonica, kapusta japońska.  Chociaż liczne nazwy mizuny nawiązują do Japonii to roślina pochodzi z Chin. W Japonii...
  • Burak ćwikłowy

    Przepis dodany:
    4.70
    Burak ćwikłowy
    Burak ćwikłowy (Beta vulgaris esculenta) - to jedno z najpopularniejszych warzyw uprawianych w Polsce, popularny również w całej Europie, uprawiany na wszystkich kontynentach. Ma formy jednoroczne, dwuletnie i trwałe. Znany był już w czasach...
  • Burak

    Przepis dodany:
    4.47
    Burak
    Burak ćwikłowy, boćwina i botwinka, to często mylone pojęcia, które wprawdzie dotyczą buraków, ale tak naprawdę oznaczają zupełnie coś innego. Uszeregujmy zatem te pojęcia zaczynając od ogólnego opisu buraka.Rodzina: ...
  • Pochrzyn - Yam - Jam

    Przepis dodany:
    4.61
    Pochrzyn - Yam - Jam
    Pochrzyn, yam, jam, chiński ziemniak, ignam (Dioscorea) - roślina należąca do rodziny pochrzynowate. Rodzaj warzywa, którego bulwy są jadalnym korzeniem wieloletnich pnączy występujących głównie na obszarach tropikalnych całego świata....
  • Kolokazja jadalna - Taro

    Przepis dodany:
    4.73
    Kolokazja jadalna - Taro
    Kolokazja jadalna, taro, kleśnica jadalna (Colocasia esculenta) - gatunek rośliny z rodziny obrazkowate. Bulwy pochodzą z Birmy i indyjskiego stanu Assam. Roślina znana już była w starożytności. Obecnie występuje w strefie tropikalnej i...
  • Robinia akacjowa

    Przepis dodany:
    4.48
    Robinia akacjowa
    Robinia akacjowa (Robinia pseudoacacia), grochodrzew biały, robinia biała, grochodrzew akacjowy, potocznie zwana również akacją, chociaż ta ostatnia nazwa jest nieprawidłowa.Akacja (Acacia Mill) - to rodzaj drzewa, tak jak robinia akacjowa,...
  • Grasica

    Przepis dodany:
    4.61
    Grasica
    Zbytek wielki: wołu dla flaków, cielę rżnąć dla animelki - pisał Wacław Potocki (Dzieła tom III - "Moralia"). Animella oznacza siedzibę duszy (anima). To określenie prawdopodobnie wywodzi się z Włoch i stamtąd też przywędrowała nazwa...
  • Bruschetta

    Przepis dodany:
    4.73
    Bruschetta
    Bruschetta (wym. Brus'ketta) - rodzaj przekąski pochodzącej z Włoch. Najprościej można powiedzieć, że jest to chleb z grilla przetarty ząbkiem czosnku, skropiony dobrą oliwą, posypany solą i pokryty kawałkami pomidora. Ale to co wydawałoby...
  • Trufla - Tuber

    Przepis dodany:
    4.55
    Trufla - Tuber
    Trufla (Tuber aestivum) - rodzaj grzyba należącego do rodziny truflowatych (Tuberaceae). Większość gatunków wyglądem przypomina niewielką, porowatą, niekształtną bryłę. Bulwiaste owocniki rosną pod ziemią. Powłoka grzyba jest...
  • Ślimaki

    Przepis dodany:
    4.63
    Ślimaki
    Ślimaki, brzuchonogi (Gastropoda, z gr. gaster = brzuch, pous = noga) - jedna z najliczniejszych, około 105 tysięcy gatunków i najbardziej zróżnicowanych gromad mięczaków. Większość gatunków żyje w morzu, a pozostałe w zbiornikach...
  • Sznytka

    Przepis dodany:
    4.74
    Sznytka
    Sznytka - mała kanapka z dodatkiem pasty, doskonała na przekąskę zarówno na większe imprezy, jak i na domowe przyjęcia. Sznytka należy do potraw serwowanych na zimno. Maleńkie kanapki mogą być proste lub bardziej wyszukane, wręcz wykwintne.Od...
  • Tapas

    Przepis dodany:
    4.58
    Tapas
    Tapas - hiszpańskie niewielkie przekąski podawane w większości barów i restauracji zazwyczaj do napojów alkoholowych i bezalkoholowych. Po hiszpańsku tapa oznacza przykrywkę, wieczko. Ta nazwa wiąże się z praktycznym wykorzystaniem niewielkich...
  • Okra - Piżmian jadalny - Ketmia piżmowa

    Przepis dodany:
    4.55
    Okra - Piżmian jadalny - Ketmia piżmowa
    Okra, piżmian jadalny, piżmian właściwy, ketmia piżmowa (Abelmoschus moschatus) - gatunek rośliny jednorocznej z rodziny ślazowatych. Okra w Portugalii nosi nazwę quiabo, w Hiszpanii quimbombó, quingombó bądź molondrón, w języku holenderskim,...
  • Okra - Piżmian jadalny - Ketmia

    Przepis dodany:
    4.80
    Okra - Piżmian jadalny - Ketmia
    Okra, piżmian jadalny, piżmian właściwy, ketmia piżmowa (Abelmoschus moschatus) - gatunek rośliny jednorocznej z rodziny ślazowatych. Okra w Portugalii nosi nazwę quiabo, w Hiszpanii quimbombó, quingombó bądź molondrón, w języku holenderskim,...
  • Aktinidia

    Przepis dodany:
    4.61
    Aktinidia
    Aktinidie (powszechna nazwa Kiwi) znane s? g?ównie za spraw? owoców aktinidii smakowitej (Actinidia deliciosa) i aktinidii chi?skiej (Actinidia chinensis). Oba te gatunki ró?ni? si? nieco kszta?tem owoców i przede wszystkim kolorem i smakiem mi??szu....
  • Rajskie jabłka

    Przepis dodany:
    4.70
    Rajskie jabłka
    Rajska jabłoń, jabłoń ozdobna (Malus) - gatunek drzewa z rodziny różowatych. Występuje w klimacie umiarkowanym w południowej Europie. Niewysokie jabłonie rodzące małe, drobne owoce nazwano rajskimi. Rajskie jabłonie są łatwe w uprawie, rosną...
  • Gujawa

    Przepis dodany:
    4.59
    Gujawa
    Gujawa, guajawa, gruszla (Psidium) - roślina z rodziny mirtowate obejmująca około 100 gatunków roślin tropikalnych. Inne nazwy tej rośliny: guawa, gwajawa, gojawa. Gujawa, wiecznie zielone drzewo, pochodzi ze środkowej i północnej części Ameryki...
  • Morwa

    Przepis dodany:
    4.85
    Morwa
    Morwa (Morus) - rodzaj dużego krzewu lub niewielkiego liściastego drzewa z rodziny morwowatych dorastające do około 15 metrów. Roślina kojarzona jest przede wszystkim z hodowlą jedwabników. Pochodzi z Chin, gdzie od wieków ceni się ją również...
  • Szczawik zajęczy

    Przepis dodany:
    4.69
    Szczawik zajęczy
    Szczawik zajęczy (Oxalis acetosella) - gatunek wieloletniej rośliny z rodziny szczawikowatych. Szczawik występuje w naturze w Europie, Ameryce Północnej i Południowej oraz w Afryce Południowej. W Polsce jest rośliną pospolitą występującą na...
  • Flaszowiec

    Przepis dodany:
    4.71
    Flaszowiec
    Flaszowiec (Annona) - pochodzi z rodziny flaszowcowatych. Rodzaj ten składa się z dużej grupy drzew lub krzewów liczącej około 100 gatunków. Flaszowiec jest powszechnie uprawiany w krajach tropikalnych na całym świecie oraz ciepłych strefach...
  • Skorzonera

    Przepis dodany:
    4.66
    Skorzonera
    Skorzonera, wężymord, czarny korzeń (Scorzonera) - gatunek rośliny warzywnej z rodziny astrowatych. Pochodzi z południowej Europy, najprawdopodobniej z Hiszpanii, oraz z części Azji (Syberia Zachodnia, Kaukaz). Kiedy dotarła do Polski często była...
  • Salsefia

    Przepis dodany:
    4.79
    Salsefia
    Salsefia, kozibród porolistny (Tragopogon porrifolius) - jednoroczna lub dwuletnia roślina, z rodziny astrowatych, zwana również owsianym korzonkiem. Spokrewniona ze skorzonerą, ale uprawiana znacznie wcześniej, bo już w starożytnym Rzymie i...
  • Chayote - Kolczoch Jadalny

    Przepis dodany:
    4.55
    Chayote - Kolczoch Jadalny
    Chayote, zwane w Polsce Kolczoch Jadalny (Sechium edule) - gatunek rośliny z rodziny dyniowatych. Nazwa chayotli wywodzi się z języka Nahuatl używanego na obszarze Meksyku. Jest to główny język Azteków. Chayote pochodzi z Meksyku i Ameryki...
  • Vitelotte, czyli fioletowe ziemniaki

    Przepis dodany:
    4.83
    Vitelotte, czyli fioletowe ziemniaki
    Vitelotte, zwane również Vitelotte noire, Negresse lub Chińskie truffle, to francuska odmiana niebiesko-fioletowych ziemniaków. Ta stara odmiana, tak naprawdę pochodząca z Chile i Peru, od wielu lat uprawiana jest we Francji, zwłaszcza w rejonie...
  • Kasztan jadalny

    Przepis dodany:
    4.74
    Kasztan jadalny
    Kasztan jadalny (Castanea sativa) - gatunek rośliny z rodziny bukowatych. Kiedyś ten gatunek występował tylko na południu od Alp, obecnie można go również spotkać w okolicach basenu Morza Śródziemnego, we Włoszech, Hiszpanii i Francji, Azji...
  • Pasternak zwyczajny

    Przepis dodany:
    4.82
    Pasternak zwyczajny
    Pasternak zwyczajny (Pastinaca sativa) - gatunek rośliny należący do rodziny selerowatych. Roślina znana już starożytnym Grekom i Rzymianom, pochodzi z ciepłych rejonów Europy i Azji. Obecnie pasternak występuje nieomal na wszystkich kontynentach,...
  • Czarny bez

    Przepis dodany:
    4.55
    Czarny bez
    Czarny bez, dziki czarny bez (Sambucus nigra) - gatunek rośliny z rodziny piżmaczkowatych. Inne popularne nazwy: bez lekarski, bez aptekarski, bzowina, buzina, hyczka, hyćka, holunder. Występuje prawie w całej Europie, Azji, Ameryce Północnej,...
  • Topinambur

    Przepis dodany:
    4.53
    Topinambur
    Topinambur, słonecznik bulwiasty, karczoch jerozolimski, trufla kanadyjska, gruszka ziemna, bulwa (Helianthus tuberosus) - gatunek rośliny z rodziny astrowatych, pochodzący z Ameryki Północnej. Bulwy topinamburu były spożywane głównie przez Indian...
  • Opuncja figowa

    Przepis dodany:
    4.86
    Opuncja figowa
    Opuncja (Opuntia Mill.) - roślina z rodziny kaktusowatych występująca przede wszystkim w Ameryce Północnej i Południowej, ale również na innych kontynentach. Występuje około 150 gatunków, z których część została uznana za zagrożone...
  • Ceriman

    Przepis dodany:
    4.63
    Ceriman
    Ceriman, to owoc monstery deliciosy. W niektórych rejonach świata ma bardziej pospolitą nazwę, jest po prostu banano-ananasem. Monstera deliciosa jest gatunkiem rośliny pochodzącej z tropikalnych lasów deszczowych południowego Meksyku. Poza...
  • Pigwowiec

    Przepis dodany:
    4.56
    Pigwowiec
    Pigwowiec (Chaenomeles superba) - rodzaj rośliny z rodziny różowatych, często mylnie nazywany pigwą. Botanicznie są to dwie zupełnie inne rośliny. Owoce pigwowca są małe, okrągłe i bardzo twarde. Dojrzewające owoce podobne są do orzechów...
  • Cukinia

    Przepis dodany:
    4.86
    Cukinia
    Cukinia (Cucurbita pepo) - pochodzi prawdopodobnie z Ameryki Północnej, należy do roślin dyniowatych. Jadalny jest ciemnozielony, wydłużony owoc o kształcie maczugi. Cukinia to cenne źródło wielu witamin A, B1, B2, K oraz C i składników...
  • Ostryga jadalna

    Przepis dodany:
    4.85
    Ostryga jadalna
    Ostryga jadalna (Ostrea edulis) - jest to gatunek osiadłego małża nitkoskrzelnego z rodziny ostrygowatych. Występuje w północno-wschodniej części Oceanu Atlantyckiego oraz w Morzu Śródziemnym. Żyje na przybrzeżnych skałach, w pobliżu lądu,...
  • Halloumi

    Przepis dodany:
    4.60
    Halloumi
    Halloumi, oryginalny cypryjski ser wytwarzany z niespasteryzowanego mleka owczego i koziego. Jest biały z charakterystyczną warstwową teksturą, elastyczny, błyszczący, lekko gumowaty. Ma słony, lekko słodki, maślany smak. Od wielu stuleci ser...
  • Szczypiorek

    Przepis dodany:
    4.75
    Szczypiorek
    Szczypiorek, szczypior, czosnek szczypiorek (Allium schoenoprasum) - gatunek rośliny z rodziny czosnkowatych o wielu odmianach. W stanie dzikim występuje na całej kuli ziemskiej. Odmiany czosnku różnią się kształtem liści, smakiem i zapachem,...
  • Mirabelka

    Przepis dodany:
    4.67
    Mirabelka
    Mirabelka (Prunus domestica), śliwa domowa - drzewo lub krzew z rodziny różowatych. Typ śliwy z gatunku lubaszka może osiągnąć wysokość do kilku metrów. Występuje w strefie klimatu umiarkowanego. W Europie roślina dość popularna, którą...
  • Musztarda

    Przepis dodany:
    4.89
    Musztarda
    Musztarda (mustum ardens) - popularna przyprawa, której głównym składnikiem są całe, rozgniecione lub zmielone ziarna gorczycy. Musztarda była już znana w starożytnym Rzymie. Powstała na początku naszej ery i początkowo uznano ją za przyprawę...

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).