Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Smakowity blog kulinarny

W kuchni Smakowity blog kulinarny jest już 411 dobrych przepisów:

  • Spaghetti Carbonara ze szparagami

    Przepis dodany:
    4.86
    Spaghetti Carbonara ze szparagami
    Sezon szparagowy otwieram Carbonarą we wiosennej odsłonie z zielonymi szparagami i koperkiem. Klasyczna włoska carbonara to makaron z rumianym boczkiem, kremowym sosem na bazie jajek (bez śmietany!) z dodatkiem sera, parmezanu lub grana padano....
  • Dakos

    Przepis dodany:
    4.87
    Dakos
    Dakos to sałatka rodem z greckiej Krety. Jest prosta i szybka w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo zdrowa i smaczna. O jej smaku decyduje przede wszystkim wysoka jakość wszystkich składników. Wyjątkowy smak sałatka zawdzięcza połączeniu...
  • Sernik waniliowy

    Przepis dodany:
    4.61
    Sernik waniliowy
    Najpopularniejsze słodkości na wielkanocnym stole to oczywiście baby, mazurki i serniki. Jeśli nie macie jeszcze zamkniętej listy wielkanocnych wypieków, to może skusi Was mój przepis na sernik waniliowy z solonym karmelem i miechunką? Jest...
  • Chlebek bananowy z marchewką

    Przepis dodany:
    4.77
    Chlebek bananowy z marchewką
    To ciasto to najlepszy sposób na wykorzystanie bardzo dojrzałych bananów. Takich na które nikt już nie ma ochoty, bo nie wyglądają zachęcająco. Nie wyrzucajcie ich, nawet jeśli wyglądają nieapetycznie, mają ciemne plamy na skórce, bo takie...
  • Pączki z serkiem homogenizowanym

    Przepis dodany:
    4.64
    Pączki z serkiem homogenizowanym
    Aby tradycji stało się zadość, Tłusty Czwartek uczcić należy choć jednym spałaszowanym pączkiem. Jeszcze wczoraj wieczorem zarzekałam się, że nie będę bawić się w smażenie pączków. Rano zmieniłam zdanie, bo od stania w kolejce, wolę...
  • tort kokosowy

    Przepis dodany:
    4.82
    tort kokosowy
    Pomysł na tort kokosowy dojrzewał w mojej głowie jakiś czas. Czekał na właściwy moment, czyli dobrą okazję, żeby go przygotować. Uwielbiam smak orzecha kokosowego, świeżego, który przywołuje wspomnienia egzotycznych wakacji. Mleko kokosowe...
  • Bagietka francuska

    Przepis dodany:
    4.59
    Bagietka francuska
    Bonjour, mesdames et messieurs! Delikatnie zrumieniona, chrupiąca skórka i miękki miąższ pod nią, to atrybuty idealnej bagietki. Jest symbolem Francji, ale aby jej spróbować nie musicie koniecznie udać się w podróż do Paryża, bo możecie ją...
  • Butter Chicken

    Przepis dodany:
    4.66
    Butter Chicken
    Maślany kurczak (butter chicken) to jedno z najpopularniejszych dań kuchni indyjskiej.  Kawałki kurczaka marynowane w jogurcie i aromatycznej mieszance przypraw, następnie gotowane w sosie pomidorowym z dodatkiem śmietanki. Wielowymiarowość...
  • Ramen

    Przepis dodany:
    4.86
    Ramen
    Ramen nie lubi pośpiechu, a sekret tej zupy tkwi w długo gotowanym wywarze, w którym powoli uwalnia się umami, legendarny piąty smak. Najważniejszym związkiem, który wywołuje odczuwanie smaku umami, jest kwas glutaminowy, z którym spotykamy się...
  • FIT szarlotka z orzechową kruszonką

    Przepis dodany:
    4.87
    FIT szarlotka z orzechową kruszonką
    W 2019 rok wchodzę spokojnym krokiem, nie robię dalekosiężnych planów, nie wybiegam za bardzo w przyszłość i nie robię noworocznych postanowień. To co tu robi FIT szarlotka zapytacie? Bo szarlotka pachnąca jabłkami i cynamonem to zawsze dobry...
  • Babka piernikowa

    Przepis dodany:
    4.85
    Babka piernikowa
    Do Świąt został tydzień, więc jeśli szukacie jeszcze pomysłu na łatwe ciasto pachnące przyprawami korzennymi, oto i ono! Babka piernikowa oblana czekoladą, którą dodatkowo możecie posmarować lub przełożyć powidłami śliwkowymi lub innym...
  • Pasta z dyni i czerwonej soczewicy

    Przepis dodany:
    4.79
    Pasta z dyni i czerwonej soczewicy
    Polubiliśmy wszelkie wegańskie pasty i hummusy, które są fajną alternatywą dla kanapkowych smarowideł. Jesienią warto przygotować taką kanapkową pastę z dodatkiem dyni. Muszę przyznać się do tego, że dynia to moje ulubione jesienne warzywo...
  • Tort czekoladowy

    Przepis dodany:
    4.68
    Tort czekoladowy
    Zakładam, że jeśli nawet za tortami nie przepadacie, przychodzi taki moment w życiu, że chcecie własnoręcznie przygotować tort na wyjątkową okazję. Najczęściej kiedy zostajemy mamami, za punkt honoru stawiamy sobie, że dla swoich dzieci...
  • Chleb cebulowy pieczony w garnku

    Przepis dodany:
    4.89
    Chleb cebulowy pieczony w garnku
    Pieczenie chleba w żeliwnym garnku to metoda którą bardzo lubię i gorąco polecam. W takim garnku można piec zarówno chleby na drożdżach jak i zakwasie. Warto aby ciasto na chleb pieczony w garnku miało nieco luźniejszą konsystencję,...
  • Ciasto dyniowe ze śliwkami

    Przepis dodany:
    4.89
    Ciasto dyniowe ze śliwkami
    Okazuje się, że dynia i śliwka to bardzo zgrany duet. Uwielbiam dyniowe desery. Ciasta, ciasteczka, muffiny, serniki itd. Moje ulubione to te, które nie wymagają wiele zachodu. Weekend sprzyja temu, żeby coś dobrego upichcić. A dynia sprawia, że...
  • Zielone curry z kurczakiem i cukinią

    Przepis dodany:
    4.85
    Zielone curry z kurczakiem i cukinią
    Jesień brutalnie dała o sobie znać drastycznym (przynajmniej dla mnie) spadkiem temperatur, przeszywającym wiatrem i deszczem. Jestem istotą ciepłolubną, więc bardzo to odczuwam. Lemoniady już dawno zamieniłam na gorące napary i herbatki,...
  • Pulled Duck Burger- kanapka z szarpaną kaczką

    Przepis dodany:
    4.56
    Pulled Duck Burger- kanapka z szarpaną kaczką
    Wyczesane mięsko z pieczonej kaczki, podane w miękkiej maślanej bułce z domowym śliwkowym sosem BBQ i surówką z czerwonej kapusty. Brzmi dobrze? Tak mi się wydaje. Robi się długo, więc to nie fast food. Spokojnie możecie zaserwować taką...
  • Tarta z nadzieniem z batatów

    Przepis dodany:
    4.46
    Tarta z nadzieniem z batatów
    Ciasta z dodatkiem warzyw już nikogo nie dziwią. Bardzo lubię ciasto marchewkowe, dyniowe, czekoladowe z burakiem. Batat (słodki ziemniak) też doskonale nadaje się do przygotowania słodkich wypieków. Podobnie jak marchewka i dynia dobrze smakuje z...
  • Thermomix test urządzenia!

    Przepis dodany:
    4.51
    Thermomix  test urządzenia!
    O Thermomixie sporo słyszałam na długo zanim trafił w moje ręce. Od uczestników moich warsztatów kulinarnych, od znajomych, rodziny, od profesjonalnych kucharzy. Choć były to na ogół pozytywne opinie, nie byłam przekonana czy jest to...
  • Lemoniada cytrusowa z miętą

    Przepis dodany:
    4.77
    Lemoniada cytrusowa z miętą
    Upały nie odpuszczają, a lemoniada to najlepszy napój na taką pogodę. Nic nie ugasi pragnienia w gorący dzień, tak jak szklaneczka lodowatej lemoniady. Jeśli tylko nie przeholujemy z ilością cukru, lemoniada będzie bardzo zdrowa. Nie tylko...
  • Ciasto jogurtowe ze śliwkami

    Przepis dodany:
    4.56
    Ciasto jogurtowe ze śliwkami
    Proste w wykonaniu ciasto, które zrobicie bez użycia miksera, wystarczy szybko wymieszać składniki trzepaczką lub łyżką. Pasują do niego wszystkie owoce sezonowe. Mnie skusiły śliwki i był to bardzo dobry wybór. Ale równie dobrze mogłyby...
  • Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem

    Przepis dodany:
    4.73
    Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem
    "Mimozami jesień się zaczyna..." śpiewał Czesław Niemen słowami Juliana Tuwima, a u mnie koniec lata i początek jesieni wyznacza wrzesień z rozpoczynającym się rokiem szkolnym. Lato i wakacje upłynęły mi pod znakiem dużych zmian i wyzwań,...
  • Odrywany chleb z ziołami

    Przepis dodany:
    4.69
    Odrywany chleb z ziołami
    Ciekawie wygląda, obłędnie pachnie i tak samo smakuje. Z wierzchu chrupiący, w środku puszysty, miękki i bardzo ziołowy. Dobry jest i na ciepło i na zimno. Naprawdę trzeba silnej woli żeby nie zjeść go od razu całego zaraz po wyjęciu z...
  • Młode ziemniaki z bobem i pesto

    Przepis dodany:
    4.61
    Młode ziemniaki z bobem i pesto
    Oto przykład na to, że geniusz tkwi w prostocie. Przepis podpatrzony u Yotama Ottolenghiego, właściciela sieci londyńskich restauracji firmowanych jego nazwiskiem oraz autora m. in. takich książek jak: "Obfitość" i "Cała obfitość", w których...
  • Chlebek bananowy z czekoladą

    Przepis dodany:
    4.87
    Chlebek bananowy z czekoladą
    Nie lubię wyrzucać jedzenia, a jak każdemu zdarza mi się kupić czegoś za dużo. Najbardziej problematyczne są warzywa i owoce, które po pewnym czasie nie wyglądają apetycznie, choć nadal nadają się do spożycia. Wtedy najlepiej je...
  • Bigos z młodej kapusty

    Przepis dodany:
    4.81
    Bigos z młodej kapusty
    Młoda kapusta to sezonowy przysmak, na który czekamy całą zimę. Małe główki w kolorze zielonym i jasnozielonym można kupić od maja do lipca. Z takiej kapusty przygotujecie najlepsze surówki, kapuśniaki i bigosy. Uwielbiam ją w każdej postaci....
  • Lemoniada arbuzowa

    Przepis dodany:
    4.83
    Lemoniada arbuzowa
    Arbuz to owoc idealny na upalne dni. Pyszny, soczysty, o głęboko czerwonym kolorze. Gasi pragnienie, orzeźwia i nawadnia. W ponad 90% składa się z wody, więc doskonale nadaje się do przygotowywania napojów i sorbetów. Lemoniada arbuzowa orzeźwia,...
  • Zupa z zielonych warzyw z pistacjami

    Przepis dodany:
    4.78
    Zupa z zielonych warzyw z pistacjami
    Wiosna za oknem, to i w kuchni się zazieleniło. Zielone szparagi, koktajle, smoothies, sałatki i zupy. Jest w czym wybierać. Mimo pięknej pogody zdecydowałam się na zieloną zupę. Można przygotować ją w wersji wegetariańskiej, lub dodać do...
  • Zielony koktajl GRUSZKA+SZPINAK+AWOKADO+JAGODY GOJI

    Przepis dodany:
    4.75
    Zielony koktajl GRUSZKA+SZPINAK+AWOKADO+JAGODY GOJI
    Koktajle lubię z kilku powodów, a niewątpliwą ich zaletą jest szybkość przygotowania, ciekawy smak oraz duża wartość odżywcza. Skład koktajlu powinien być dostosowany do aktualnych potrzeb naszego organizmu, ale nie powinno w nim zabraknąć...
  • Paella z ośmiornicą i kurczakiem

    Przepis dodany:
    4.76
    Paella z ośmiornicą i kurczakiem
    Paella to niezaprzeczalna wizytówka kuchni hiszpańskiej. Za jej twórców uważa się ludność z regionu Walencji i podobno tam właśnie można zjeść najlepszą z najlepszych. Istnieje wiele sposobów jej przygotowania, podstawą każdego jest...
  • Szparagi i jajko w koszulce na grzance

    Przepis dodany:
    4.73
    Szparagi i jajko w koszulce na grzance
    Piękna pogoda, szparagi, wiosna.... Tak to widzę:) Powracamy po dłuuuugiej zimie do ulubionych smaków nowalijek. W moim wiosennym menu, jak co roku królują szparagi. Sezon na nie już się rozpoczął, więc będę je jadła do oporu, od śniadania...
  • Malinowy koktajl z chia

    Przepis dodany:
    4.51
    Malinowy koktajl z chia
    Jeśli po świętach macie dosyć tematu jedzenia, mam dla Was coś lekkiego. Koktajl malinowy z nasionami chia. Te małe nasionka mają wielką moc. Słyną ze swoich właściwości zdrowotnych. Są bogate w kwasy tłuszczowe Omego-3 i Omega-6 i...
  • Pischinger

    Przepis dodany:
    4.86
    Pischinger
    Pischinger to nie wymysł epoki PRL-u i kulinarnych zmagań gospodyń w czasach, kiedy jedyną możliwością było przygotowanie „czegoś z niczego”. Historia tego deseru sięga końca XIX wieku, a jego ojcem jest wiedeński cukiernik Oskar...
  • Mazurek z białą czekoladą i dżemem malinowym

    Przepis dodany:
    4.85
    Mazurek z białą czekoladą i dżemem malinowym
    Do Wielkanocy coraz mniej czasu, a tradycyjnie na świątecznych stołach poza babami wszelkiej maści, pojawiają się kolorowe mazurki z lukrem, kajmakiem, czekoladą i marcepanem. Zwykle tak słodkie, że prawie niejadalne. Jak się pewnie domyślacie,...
  • Zupa krem z pora i cukinii

    Przepis dodany:
    4.84
    Zupa krem z pora i cukinii
    Pora na pora! Zwykle ląduje w rosole z resztą włoszczyzny, a zasługuje na nieco więcej uwagi. Por to prawdziwa kopalnia witamin, a do tego ma niewiele kalorii. Na zakupach warto zwrócić uwagę na jego liście. Powinny być jędrne, bez plam i...
  • Sałatka z pieczonymi marchewkami

    Przepis dodany:
    4.53
    Sałatka z pieczonymi marchewkami
    Wreszcie jest! Wiosna! Taka jaką lubię najbardziej. Słoneczna, ciepła, wspaniała. A wraz z nią zaraz pojawią się na straganach sezonowe pyszności, na które my, kulinarni krejzole czekamy z utęsknieniem. Stali bywalcy bloga wiedzą, że...
  • Pho

    Przepis dodany:
    4.63
    Pho
    Zupa pho to flagowe danie kuchni wietnamskiej, esencjonalny rosół z mięsem, makaronem i innymi dodatkami, doprawiony aromatycznymi korzennymi przyprawami. Spośród innych bulionów, pho wyróżnia niesamowita koncentracja mięsnego smaku umami...
  • Babeczki "Leśny Mech"

    Przepis dodany:
    4.83
    Babeczki "Leśny Mech"
    Słodkie wypieki z dodatkiem warzyw stały się bardzo popularne. Po cieście marchewkowym i buraczanym cieście czekoladowym, które cieszą się dużą popularnością na blogu, przyszedł czas na przemycenie do ciasta szpinaku. Tak...
  • Tort bezowy

    Przepis dodany:
    4.57
    Tort bezowy
    Podobno kapryśna i nieprzewidywalna. Nie cieszy się reputacją łatwej do przygotowania, z czym nie do końca się zgadzam. Aby beza wyszła idealna trzeba zastosować się do kilku zasad. Przede wszystkim nie możemy oszczędzać  na cukrze, lepiej...
  • Barszcz ukraiński

    Przepis dodany:
    4.85
    Barszcz ukraiński
    Jak precyzyjnie zdefiniować barszcz ukraiński? Nie jest to zadanie łatwe, bo jak każde domowe danie, powszechnie gotowane, ma niezliczoną liczbę wersji. Skorzystałam z przepisu Olii Hercules, rodowitej Ukrainki, która swoją kulinarną karierę...
  • Caprese z grillowaną cukinią

    Przepis dodany:
    4.51
    Caprese z grillowaną cukinią
    Insalata Caprese- włoska klasyka gatunku, sałatka w kolorach włoskiej flagi. W tradycyjnej wersji przygotowuje się ją z pokrojonych w plastry i ułożonych na przemian pomidorów i mozzarelli, skropionych oliwą i posypanych bazylią. Tu w wersji z...
  • Faworki

    Przepis dodany:
    4.80
    Faworki
    Złociste, delikatne, chrupiące i pyszne! Faworki, bo o nich mowa, doskonale sprawdzą się na świętowanie Tłustego Czwartku. Jeśli myślicie, że przygotowanie ich jest trudne i pracochłonne, to wyprowadzę Was z błędu. Przygotowanie ciasta...
  • Francuska zupa cebulowa

    Przepis dodany:
    4.79
    Francuska zupa cebulowa
    Zupa cebulowa to jedno z najbardziej znanych dań kuchni francuskiej i jednocześnie jedno z najpyszniejszych. To oczywiście subiektywna opinia, wynikająca z mojego zamiłowania do zup, które królują w mojej kuchni przez cały rok, a zimą jeszcze...
  • Pączki hiszpańskie

    Przepis dodany:
    4.73
    Pączki hiszpańskie
    Smażone krążki z parzonego ciasta, nazywane pączkami hiszpańskimi, gniazdkami lub wianuszkami, to jeden z przysmaków karnawałowych, idealnie nadający się na świętowanie Tłustego Czwartku. Do ich przygotowania potrzeba zaledwie kilku...
  • Paprykarz jaglany (wegański)

    Przepis dodany:
    4.52
    Paprykarz jaglany (wegański)
    Kasza jaglana doskonale sprawdza się zarówno w potrawach słodkich (jaglane Rafaello) jak i słonych. Otrzymuje się ją z łuskanego prosa i zalicza do najstarszych i najzdrowszych kasz. Warto włączyć ją do jadłospisu, właśnie ze...
  • Krem z pieczonej marchewki

    Przepis dodany:
    4.66
    Krem z pieczonej marchewki
    Podstawą każdej dobrej zupy jest bulion lub rosół. Do moich zup przygotowuję najczęściej rosół drobiowy. Zawsze jest esencjonalny, złocisty i klarowny. Gotuję go z udek lub podudzi, bo skórki, chrząstki stawowe i kości to mnóstwo kolagenu....
  • Rafaello z kaszy jaglanej

    Przepis dodany:
    4.61
    Rafaello z kaszy jaglanej
    Deser, na który możecie sobie pozwolić bez wyrzutów sumienia i który nie zaprzepaści kilku tygodni wyrzeczeń, jeśli trwacie jeszcze w noworocznych postanowieniach dotyczących zdrowej diety i zrzucania zbędnych kilogramów. Te jaglano-kokosowe...
  • Pomidorowa z domowym makaronem

    Przepis dodany:
    4.89
    Pomidorowa z domowym makaronem
    Zimą stawiam na comfort food, rozgrzewające, sycące dania, które nie tylko wypełniają żołądek, ale poprawiają też nastrój i leczą z chandry. Nie od dziś wiadomo, że to co jemy ma swoje odbicie w naszym stanie emocjonalnym i motywacji do...
  • Chleb zmieniający życie

    Przepis dodany:
    4.87
    Chleb zmieniający życie
    Przepis na super zdrowy chleb bez grama mąki, składający się z samych nasion, orzechów i płatków owsianych, zwany "Life Changing Bread", stworzyła Sara Britton, autorka wegetariańskiego bloga My New Roots, oraz książki o tym samym...
  • Śledzie pod pierzynką

    Przepis dodany:
    4.68
    Śledzie pod pierzynką
    Podobno albo się je kocha, albo nienawidzi, nie można być wobec nich obojętnym. Śledzie, bo o nich mowa, są bogatym źródłem białka, witamin i mikroelementów. Można przygotować je na wiele sposobów. Ja dzisiejszym przepisem Ameryki nie...

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).