Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Smakowity blog kulinarny
W kuchni Smakowity blog kulinarny jest już 411 dobrych przepisów:
Spaghetti Carbonara ze szparagami
Przepis dodany:Sezon szparagowy otwieram Carbonarą we wiosennej odsłonie z zielonymi szparagami i koperkiem. Klasyczna włoska carbonara to makaron z rumianym boczkiem, kremowym sosem na bazie jajek (bez śmietany!) z dodatkiem sera, parmezanu lub grana padano....Dakos
Przepis dodany:Dakos to sałatka rodem z greckiej Krety. Jest prosta i szybka w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo zdrowa i smaczna. O jej smaku decyduje przede wszystkim wysoka jakość wszystkich składników. Wyjątkowy smak sałatka zawdzięcza połączeniu...Sernik waniliowy
Przepis dodany:Najpopularniejsze słodkości na wielkanocnym stole to oczywiście baby, mazurki i serniki. Jeśli nie macie jeszcze zamkniętej listy wielkanocnych wypieków, to może skusi Was mój przepis na sernik waniliowy z solonym karmelem i miechunką? Jest...Chlebek bananowy z marchewką
Przepis dodany:To ciasto to najlepszy sposób na wykorzystanie bardzo dojrzałych bananów. Takich na które nikt już nie ma ochoty, bo nie wyglądają zachęcająco. Nie wyrzucajcie ich, nawet jeśli wyglądają nieapetycznie, mają ciemne plamy na skórce, bo takie...Pączki z serkiem homogenizowanym
Przepis dodany:Aby tradycji stało się zadość, Tłusty Czwartek uczcić należy choć jednym spałaszowanym pączkiem. Jeszcze wczoraj wieczorem zarzekałam się, że nie będę bawić się w smażenie pączków. Rano zmieniłam zdanie, bo od stania w kolejce, wolę...tort kokosowy
Przepis dodany:Pomysł na tort kokosowy dojrzewał w mojej głowie jakiś czas. Czekał na właściwy moment, czyli dobrą okazję, żeby go przygotować. Uwielbiam smak orzecha kokosowego, świeżego, który przywołuje wspomnienia egzotycznych wakacji. Mleko kokosowe...Bagietka francuska
Przepis dodany:Bonjour, mesdames et messieurs! Delikatnie zrumieniona, chrupiąca skórka i miękki miąższ pod nią, to atrybuty idealnej bagietki. Jest symbolem Francji, ale aby jej spróbować nie musicie koniecznie udać się w podróż do Paryża, bo możecie ją...Butter Chicken
Przepis dodany:Maślany kurczak (butter chicken) to jedno z najpopularniejszych dań kuchni indyjskiej. Kawałki kurczaka marynowane w jogurcie i aromatycznej mieszance przypraw, następnie gotowane w sosie pomidorowym z dodatkiem śmietanki. Wielowymiarowość...Ramen
Przepis dodany:Ramen nie lubi pośpiechu, a sekret tej zupy tkwi w długo gotowanym wywarze, w którym powoli uwalnia się umami, legendarny piąty smak. Najważniejszym związkiem, który wywołuje odczuwanie smaku umami, jest kwas glutaminowy, z którym spotykamy się...FIT szarlotka z orzechową kruszonką
Przepis dodany:W 2019 rok wchodzę spokojnym krokiem, nie robię dalekosiężnych planów, nie wybiegam za bardzo w przyszłość i nie robię noworocznych postanowień. To co tu robi FIT szarlotka zapytacie? Bo szarlotka pachnąca jabłkami i cynamonem to zawsze dobry...Babka piernikowa
Przepis dodany:Do Świąt został tydzień, więc jeśli szukacie jeszcze pomysłu na łatwe ciasto pachnące przyprawami korzennymi, oto i ono! Babka piernikowa oblana czekoladą, którą dodatkowo możecie posmarować lub przełożyć powidłami śliwkowymi lub innym...Pasta z dyni i czerwonej soczewicy
Przepis dodany:Polubiliśmy wszelkie wegańskie pasty i hummusy, które są fajną alternatywą dla kanapkowych smarowideł. Jesienią warto przygotować taką kanapkową pastę z dodatkiem dyni. Muszę przyznać się do tego, że dynia to moje ulubione jesienne warzywo...Tort czekoladowy
Przepis dodany:Zakładam, że jeśli nawet za tortami nie przepadacie, przychodzi taki moment w życiu, że chcecie własnoręcznie przygotować tort na wyjątkową okazję. Najczęściej kiedy zostajemy mamami, za punkt honoru stawiamy sobie, że dla swoich dzieci...Chleb cebulowy pieczony w garnku
Przepis dodany:Pieczenie chleba w żeliwnym garnku to metoda którą bardzo lubię i gorąco polecam. W takim garnku można piec zarówno chleby na drożdżach jak i zakwasie. Warto aby ciasto na chleb pieczony w garnku miało nieco luźniejszą konsystencję,...Ciasto dyniowe ze śliwkami
Przepis dodany:Okazuje się, że dynia i śliwka to bardzo zgrany duet. Uwielbiam dyniowe desery. Ciasta, ciasteczka, muffiny, serniki itd. Moje ulubione to te, które nie wymagają wiele zachodu. Weekend sprzyja temu, żeby coś dobrego upichcić. A dynia sprawia, że...Zielone curry z kurczakiem i cukinią
Przepis dodany:Jesień brutalnie dała o sobie znać drastycznym (przynajmniej dla mnie) spadkiem temperatur, przeszywającym wiatrem i deszczem. Jestem istotą ciepłolubną, więc bardzo to odczuwam. Lemoniady już dawno zamieniłam na gorące napary i herbatki,...Pulled Duck Burger- kanapka z szarpaną kaczką
Przepis dodany:Wyczesane mięsko z pieczonej kaczki, podane w miękkiej maślanej bułce z domowym śliwkowym sosem BBQ i surówką z czerwonej kapusty. Brzmi dobrze? Tak mi się wydaje. Robi się długo, więc to nie fast food. Spokojnie możecie zaserwować taką...Tarta z nadzieniem z batatów
Przepis dodany:Ciasta z dodatkiem warzyw już nikogo nie dziwią. Bardzo lubię ciasto marchewkowe, dyniowe, czekoladowe z burakiem. Batat (słodki ziemniak) też doskonale nadaje się do przygotowania słodkich wypieków. Podobnie jak marchewka i dynia dobrze smakuje z...Thermomix test urządzenia!
Przepis dodany:O Thermomixie sporo słyszałam na długo zanim trafił w moje ręce. Od uczestników moich warsztatów kulinarnych, od znajomych, rodziny, od profesjonalnych kucharzy. Choć były to na ogół pozytywne opinie, nie byłam przekonana czy jest to...Lemoniada cytrusowa z miętą
Przepis dodany:Upały nie odpuszczają, a lemoniada to najlepszy napój na taką pogodę. Nic nie ugasi pragnienia w gorący dzień, tak jak szklaneczka lodowatej lemoniady. Jeśli tylko nie przeholujemy z ilością cukru, lemoniada będzie bardzo zdrowa. Nie tylko...Ciasto jogurtowe ze śliwkami
Przepis dodany:Proste w wykonaniu ciasto, które zrobicie bez użycia miksera, wystarczy szybko wymieszać składniki trzepaczką lub łyżką. Pasują do niego wszystkie owoce sezonowe. Mnie skusiły śliwki i był to bardzo dobry wybór. Ale równie dobrze mogłyby...Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem
Przepis dodany:"Mimozami jesień się zaczyna..." śpiewał Czesław Niemen słowami Juliana Tuwima, a u mnie koniec lata i początek jesieni wyznacza wrzesień z rozpoczynającym się rokiem szkolnym. Lato i wakacje upłynęły mi pod znakiem dużych zmian i wyzwań,...Odrywany chleb z ziołami
Przepis dodany:Ciekawie wygląda, obłędnie pachnie i tak samo smakuje. Z wierzchu chrupiący, w środku puszysty, miękki i bardzo ziołowy. Dobry jest i na ciepło i na zimno. Naprawdę trzeba silnej woli żeby nie zjeść go od razu całego zaraz po wyjęciu z...Młode ziemniaki z bobem i pesto
Przepis dodany:Oto przykład na to, że geniusz tkwi w prostocie. Przepis podpatrzony u Yotama Ottolenghiego, właściciela sieci londyńskich restauracji firmowanych jego nazwiskiem oraz autora m. in. takich książek jak: "Obfitość" i "Cała obfitość", w których...Chlebek bananowy z czekoladą
Przepis dodany:Nie lubię wyrzucać jedzenia, a jak każdemu zdarza mi się kupić czegoś za dużo. Najbardziej problematyczne są warzywa i owoce, które po pewnym czasie nie wyglądają apetycznie, choć nadal nadają się do spożycia. Wtedy najlepiej je...Bigos z młodej kapusty
Przepis dodany:Młoda kapusta to sezonowy przysmak, na który czekamy całą zimę. Małe główki w kolorze zielonym i jasnozielonym można kupić od maja do lipca. Z takiej kapusty przygotujecie najlepsze surówki, kapuśniaki i bigosy. Uwielbiam ją w każdej postaci....Lemoniada arbuzowa
Przepis dodany:Arbuz to owoc idealny na upalne dni. Pyszny, soczysty, o głęboko czerwonym kolorze. Gasi pragnienie, orzeźwia i nawadnia. W ponad 90% składa się z wody, więc doskonale nadaje się do przygotowywania napojów i sorbetów. Lemoniada arbuzowa orzeźwia,...Zupa z zielonych warzyw z pistacjami
Przepis dodany:Wiosna za oknem, to i w kuchni się zazieleniło. Zielone szparagi, koktajle, smoothies, sałatki i zupy. Jest w czym wybierać. Mimo pięknej pogody zdecydowałam się na zieloną zupę. Można przygotować ją w wersji wegetariańskiej, lub dodać do...Zielony koktajl GRUSZKA+SZPINAK+AWOKADO+JAGODY GOJI
Przepis dodany:Koktajle lubię z kilku powodów, a niewątpliwą ich zaletą jest szybkość przygotowania, ciekawy smak oraz duża wartość odżywcza. Skład koktajlu powinien być dostosowany do aktualnych potrzeb naszego organizmu, ale nie powinno w nim zabraknąć...Paella z ośmiornicą i kurczakiem
Przepis dodany:Paella to niezaprzeczalna wizytówka kuchni hiszpańskiej. Za jej twórców uważa się ludność z regionu Walencji i podobno tam właśnie można zjeść najlepszą z najlepszych. Istnieje wiele sposobów jej przygotowania, podstawą każdego jest...Szparagi i jajko w koszulce na grzance
Przepis dodany:Piękna pogoda, szparagi, wiosna.... Tak to widzę:) Powracamy po dłuuuugiej zimie do ulubionych smaków nowalijek. W moim wiosennym menu, jak co roku królują szparagi. Sezon na nie już się rozpoczął, więc będę je jadła do oporu, od śniadania...Malinowy koktajl z chia
Przepis dodany:Jeśli po świętach macie dosyć tematu jedzenia, mam dla Was coś lekkiego. Koktajl malinowy z nasionami chia. Te małe nasionka mają wielką moc. Słyną ze swoich właściwości zdrowotnych. Są bogate w kwasy tłuszczowe Omego-3 i Omega-6 i...Pischinger
Przepis dodany:Pischinger to nie wymysł epoki PRL-u i kulinarnych zmagań gospodyń w czasach, kiedy jedyną możliwością było przygotowanie „czegoś z niczego”. Historia tego deseru sięga końca XIX wieku, a jego ojcem jest wiedeński cukiernik Oskar...Mazurek z białą czekoladą i dżemem malinowym
Przepis dodany:Do Wielkanocy coraz mniej czasu, a tradycyjnie na świątecznych stołach poza babami wszelkiej maści, pojawiają się kolorowe mazurki z lukrem, kajmakiem, czekoladą i marcepanem. Zwykle tak słodkie, że prawie niejadalne. Jak się pewnie domyślacie,...Zupa krem z pora i cukinii
Przepis dodany:Pora na pora! Zwykle ląduje w rosole z resztą włoszczyzny, a zasługuje na nieco więcej uwagi. Por to prawdziwa kopalnia witamin, a do tego ma niewiele kalorii. Na zakupach warto zwrócić uwagę na jego liście. Powinny być jędrne, bez plam i...Sałatka z pieczonymi marchewkami
Przepis dodany:Wreszcie jest! Wiosna! Taka jaką lubię najbardziej. Słoneczna, ciepła, wspaniała. A wraz z nią zaraz pojawią się na straganach sezonowe pyszności, na które my, kulinarni krejzole czekamy z utęsknieniem. Stali bywalcy bloga wiedzą, że...Pho
Przepis dodany:Zupa pho to flagowe danie kuchni wietnamskiej, esencjonalny rosół z mięsem, makaronem i innymi dodatkami, doprawiony aromatycznymi korzennymi przyprawami. Spośród innych bulionów, pho wyróżnia niesamowita koncentracja mięsnego smaku umami...Babeczki "Leśny Mech"
Przepis dodany:Słodkie wypieki z dodatkiem warzyw stały się bardzo popularne. Po cieście marchewkowym i buraczanym cieście czekoladowym, które cieszą się dużą popularnością na blogu, przyszedł czas na przemycenie do ciasta szpinaku. Tak...Tort bezowy
Przepis dodany:Podobno kapryśna i nieprzewidywalna. Nie cieszy się reputacją łatwej do przygotowania, z czym nie do końca się zgadzam. Aby beza wyszła idealna trzeba zastosować się do kilku zasad. Przede wszystkim nie możemy oszczędzać na cukrze, lepiej...Barszcz ukraiński
Przepis dodany:Jak precyzyjnie zdefiniować barszcz ukraiński? Nie jest to zadanie łatwe, bo jak każde domowe danie, powszechnie gotowane, ma niezliczoną liczbę wersji. Skorzystałam z przepisu Olii Hercules, rodowitej Ukrainki, która swoją kulinarną karierę...Caprese z grillowaną cukinią
Przepis dodany:Insalata Caprese- włoska klasyka gatunku, sałatka w kolorach włoskiej flagi. W tradycyjnej wersji przygotowuje się ją z pokrojonych w plastry i ułożonych na przemian pomidorów i mozzarelli, skropionych oliwą i posypanych bazylią. Tu w wersji z...Faworki
Przepis dodany:Złociste, delikatne, chrupiące i pyszne! Faworki, bo o nich mowa, doskonale sprawdzą się na świętowanie Tłustego Czwartku. Jeśli myślicie, że przygotowanie ich jest trudne i pracochłonne, to wyprowadzę Was z błędu. Przygotowanie ciasta...Francuska zupa cebulowa
Przepis dodany:Zupa cebulowa to jedno z najbardziej znanych dań kuchni francuskiej i jednocześnie jedno z najpyszniejszych. To oczywiście subiektywna opinia, wynikająca z mojego zamiłowania do zup, które królują w mojej kuchni przez cały rok, a zimą jeszcze...Pączki hiszpańskie
Przepis dodany:Smażone krążki z parzonego ciasta, nazywane pączkami hiszpańskimi, gniazdkami lub wianuszkami, to jeden z przysmaków karnawałowych, idealnie nadający się na świętowanie Tłustego Czwartku. Do ich przygotowania potrzeba zaledwie kilku...Paprykarz jaglany (wegański)
Przepis dodany:Kasza jaglana doskonale sprawdza się zarówno w potrawach słodkich (jaglane Rafaello) jak i słonych. Otrzymuje się ją z łuskanego prosa i zalicza do najstarszych i najzdrowszych kasz. Warto włączyć ją do jadłospisu, właśnie ze...Krem z pieczonej marchewki
Przepis dodany:Podstawą każdej dobrej zupy jest bulion lub rosół. Do moich zup przygotowuję najczęściej rosół drobiowy. Zawsze jest esencjonalny, złocisty i klarowny. Gotuję go z udek lub podudzi, bo skórki, chrząstki stawowe i kości to mnóstwo kolagenu....Rafaello z kaszy jaglanej
Przepis dodany:Deser, na który możecie sobie pozwolić bez wyrzutów sumienia i który nie zaprzepaści kilku tygodni wyrzeczeń, jeśli trwacie jeszcze w noworocznych postanowieniach dotyczących zdrowej diety i zrzucania zbędnych kilogramów. Te jaglano-kokosowe...Pomidorowa z domowym makaronem
Przepis dodany:Zimą stawiam na comfort food, rozgrzewające, sycące dania, które nie tylko wypełniają żołądek, ale poprawiają też nastrój i leczą z chandry. Nie od dziś wiadomo, że to co jemy ma swoje odbicie w naszym stanie emocjonalnym i motywacji do...Chleb zmieniający życie
Przepis dodany:Przepis na super zdrowy chleb bez grama mąki, składający się z samych nasion, orzechów i płatków owsianych, zwany "Life Changing Bread", stworzyła Sara Britton, autorka wegetariańskiego bloga My New Roots, oraz książki o tym samym...Śledzie pod pierzynką
Przepis dodany:Podobno albo się je kocha, albo nienawidzi, nie można być wobec nich obojętnym. Śledzie, bo o nich mowa, są bogatym źródłem białka, witamin i mikroelementów. Można przygotować je na wiele sposobów. Ja dzisiejszym przepisem Ameryki nie...