Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Śnieżka gotuje

W kuchni Śnieżka gotuje jest już 91 dobrych przepisów:

  • Hot cross buns - bułeczki z krzyżykiem

    Przepis dodany:
    4.71
    Hot cross buns - bułeczki z krzyżykiem
    Wielkopiątkowe bułeczki z krzyżykiem są popularne w Anglii i mimo że oryginalnie były wypiekane wyłącznie w Wielki Piątek, teraz można je dostać w wielu piekarniach niezależnie od pory roku. Wcale się temu nie dziwię, bo są bardzo smaczne i...
  • Folar - portugalskie ciasto wielkanocne

    Przepis dodany:
    4.52
    Folar - portugalskie ciasto wielkanocne
    Ilu Portugalczyków, tyle folarów. Można folar przygotować z nadzieniem pomarańczowym, można dodać do niego anyż i cynamon, tak jak ja zrobiłam. Wszystkie rodzaje folarów łączy jedno - dekoracja z jaj ugotowanych na twardo. To piękne,...
  • Bułeczki śniadaniowe - najlepsze w całych internetach

    Przepis dodany:
    4.89
    Bułeczki śniadaniowe - najlepsze w całych internetach
    Nie tylko kiedy zapomnisz kupić chleba, ale także w sobotni, czy niedzielny poranek możesz upiec je na śniadanie. Robi się je szybko, bez wysiłku i nie zawierają żadnych polepszaczy dodawanych do pieczywa. Zwykłe bułeczki śniadaniowe, takie jak...
  • Zabieram Was do Gdańska! - Sąsiedzka książka kucharska

    Przepis dodany:
    4.62
    Zabieram Was do Gdańska! - Sąsiedzka książka kucharska
    Nie zabieram Was na spacer nad morze, ani na zwiedzanie Dworu Artusa, ani na wyprawę po gdańskiej starówce. Chcę Wam pokazać, że kuchnia łączy ludzi, a w Gdańsku wymyślono nawet projekt "Dni Sąsiadów", by ludzie mogli się poznać i wspólnie...
  • Sernik z kolorowymi galaretkami - deser ludzi szczęśliwych

    Przepis dodany:
    4.89
    Sernik z kolorowymi galaretkami - deser ludzi szczęśliwych
    Kolorowe galaretki lubią najbardziej dzieci, ale dorośli też takim deserem nie pogardzą. Nieprzypadkowo nazywam sernik na zimno z galaretkami deserem ludzi szczęśliwych, bo ma w sobie jakiś niezdefiniowany kicz kulinarny, czar Peerelu i urok lat 70....
  • Julian Barnes, czyli "Pedant w kuchni"

    Przepis dodany:
    4.72
    Julian Barnes, czyli "Pedant w kuchni"
    Brytyjski pisarz, autor m.in. słynnej "Papugi Flauberta", popełnił zbiór kulinarnych felietonów, w których odnosi się do swojego gotowania. Dawno nie czytałam tak lekkiej i zabawnej książki o zmaganiach kuchennych. Laureat Bookera Czytelników...
  • Majówka 2017 - przepisy i przygotowania

    Przepis dodany:
    4.59
    Majówka 2017 - przepisy i przygotowania
    Majówka - piknikowanie, grillowanie już niebawem przed nami. Oby pogoda dopisała! Zebrałam garść przepisów do wykorzystania podczas spotkań na zielonej trawce. Podstawowym kryterium była łatwość ich przygotowania i łatwość ich jedzenia, bo...
  • Babka bez tłuszczu

    Przepis dodany:
    4.78
    Babka bez tłuszczu
    Czasem zdarza się, że tłuszcz staje się wrogiem jednego z domowników. I co taki biedak ma zrobić, gdy wszędzie pysznią się wspaniałe mazurki na kruchym, maślanym cieście, baby drożdżowe zarabiane z masłem, czy babki na oleju? Jest na to...
  • Jajka zapiekane na wielkanocne śniadanie

    Przepis dodany:
    4.58
    Jajka zapiekane na wielkanocne śniadanie
    To jest danie na jedną rękę - nie wymagające żadnych umiejętności kulinarnych, a jednocześnie bardzo smaczne i efektowne. I nadaje się w sumie na każde śniadanie - leniwe i weekendowe też. Jajka można pozostawić półpłynne, można też je...
  • Uciekające zające

    Przepis dodany:
    4.72
    Uciekające zające
    Ogonek, uszy po sobie i w długą. Tak wyglądają drożdżowe zajączki, ale trzeba użyć wyobraźni. Takie przedwielkanocne bułeczki pachnące cynamonem ukręciłam. Następnym razem nie zrobię oklapłych uszu, wtedy być może będą bardziej...
  • Wesołych Świąt Wielkiej Nocy!

    Przepis dodany:
    4.78
    Wesołych Świąt Wielkiej Nocy!
    Niech będzie pięknie, radośnie! Życzę wszystkim pogodnych i dobrych Świąt Wielkiej Nocy.
  • Jajka z czosnkiem niedźwiedzim

    Przepis dodany:
    4.74
    Jajka z czosnkiem niedźwiedzim
    Delikatny, bardzo wiosenny i łagodniejszy w smaku od czosnku w ząbkach, bo zjada się tylko jego liście. Moja przygoda z czosnkiem niedźwiedzim rozpoczęła się w Rumunii. Wczesną wiosną robi się tam z jego liści przepyszne pesto. Lubię ten...
  • Bobotie - aromatyczna zapiekanka z RPA

    Przepis dodany:
    4.79
    Bobotie - aromatyczna zapiekanka z RPA
    Danie dla mięsożerców, ale tak pachnące i nieziemsko aromatyczne, że chce się je przygotowywać codziennie. Bobotie to zapiekanka mięsna pochodząca z kuchni Republiki Południowej Afryki. To jeden z najlepszych pomysłów na potrawę z mielonego...
  • "Wszystkie smaki Skandynawii" i cynamonowe bułeczki

    Przepis dodany:
    4.89
    "Wszystkie smaki Skandynawii" i cynamonowe bułeczki
    Pachnące kanelbullar to najsłynniejsze na świecie szwedzkie bułeczki z cynamonem. Postanowiłam zrobić je z przepisu Clausa Meyera, który obok Rene Redzepi'ego, jest współzałożycielem najlepszej na świecie duńskiej restauracji Noma. Jego...
  • Schab w kiszonej kapuście ze śliwką

    Przepis dodany:
    4.79
    Schab w kiszonej kapuście ze śliwką
    Lubię kapustę kiszoną w potrawach, a taka doprawiona odrobiną słodyczy ze śliwki kalifornijskiej świetnie nadaje się do mięsa. Pychota! Jeśli nie macie własnej kiszonej kapusty zwróćcie uwagę na tę, którą kupujecie. Niech będzie kiszona...
  • Krupnik - zimowa zupa idealna

    Przepis dodany:
    4.77
    Krupnik - zimowa zupa idealna
    Uwielbiam krupnik - połączenie warzyw, kaszy i mięsa oraz dużo, dużo zielonej pietruszki wywołuje u mnie ślinotok. Krupnik to łatwa. pożywna i prawdziwie zimowa zupa, ale nauczyłam się ją gotować stosunkowo niedawno. I mimo że wiosna za...
  • Papanasi - rumuńskie pączki

    Przepis dodany:
    4.67
    Papanasi - rumuńskie pączki
    Serowe pączki z bitą śmietaną i konfiturą to tradycyjne, rumuńskie ciastko, które można kupić w cukierniach, a także na ulicznych bazarach. Papanasi mają kształt oponek z dziurką, do których daje się śmietanę i konfiturę, a na wierzchu...
  • Walentynki: serduszka z owocami

    Przepis dodany:
    4.81
    Walentynki: serduszka z owocami
    Walentynki to święto komercji, dzień serduszek i kiczu, których miłość nie potrzebuje i dzień, w którym single dostają depresji. Nie obchodzę tego święta, ale w tym roku przypomniałam sobie walentynkowy odcinek "Cudownych lat" (pamiętacie...
  • Wieprzowina po chińsku

    Przepis dodany:
    4.69
    Wieprzowina po chińsku
    Z okazji chińskiego Nowego Roku zachciało mi się dania w klimatach orientalnych. Zdaję sobie sprawę, że oryginalne chińskie dania smakują z pewnością inaczej, ale „chińszczyzna” przygotowana własnoręcznie jest zdrowa i nie zwiera, tak...
  • Tort piernikowy

    Przepis dodany:
    4.66
    Tort piernikowy
    Zostały mi jeszcze pierniczki ze świąt postanowiłam je więc wykorzystać do dekoracji tortu piernikowego. Prosty, smaczny tort, który planowałam na Boże Narodzenie miał być zwieńczeniem świątecznego obiadu, ale porzuciłam ten pomysł, bo...
  • Wesołych Świąt!

    Przepis dodany:
    4.74
    Wesołych Świąt!
    Życzę Wam, moi drodzy Czytelnicy - miłośnicy kuchni i smaków - radosnych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia. By na Waszych wigiliach nie zabrakło pysznych dań i domowej atmosfery, by radość ze wspólnego przeżywania Bożego Narodzenia...
  • Buraczkowe pierogi z kaszą gryczaną

    Przepis dodany:
    4.56
    Buraczkowe pierogi z kaszą gryczaną
    Tego jeszcze na stole wigilijnym u nas nie było - buraczkowe pierogi z kaszą gryczaną i białym serem są moim debiutem kulinarnym i autorskim pomysłem na nową odsłonę wigilijnych pierogów. Znudziły mi się klasyczne z kapustą i grzybami oraz...
  • Drożdżowy Mikołaj dla Mikołaja

    Przepis dodany:
    4.56
    Drożdżowy Mikołaj dla Mikołaja
    Czerwona czapka z pomponem, wąsy i bujna broda. Na św. Mikołaja miękki drożdżowy mikołaj pasuje wyśmienicie, a dostał go prawdziwy Mikołaj i zjadł od razu kawałek czapki. Na zdjęciach pokazuję krok po kroku jak zrobić to ciasto.Drożdżowy...
  • Holenderskie ciasteczka adwentowe Kruidnoten

    Przepis dodany:
    4.77
    Holenderskie ciasteczka adwentowe Kruidnoten
    Kruidnoten to holenderskie ciasteczka adwentowe. Obdarowują nimi dzieci pomocnicy św. Mikołaja - Czarni Piotrusiowie (Zwarte Piet ). Nie znam holenderskich tradycji bożonarodzeniowych, ale te ciasteczka przypominają mi piękny, klimatyczny obraz...
  • Pizza bianca z ziemniakami

    Przepis dodany:
    4.75
    Pizza bianca z ziemniakami
    Dziwne to zestawienie - pizza bez sosu pomidorowego za to z ziemniakami, ale zupełnie dobrze smakuje. Pizza bianca to rzymski wynalazek i umiłowanie prostoty. Oliwa, gruba sól i rozmaryn wystarczą, by przyprawić tę pizzę. Ja zrobiłam wersję z...
  • Jak przeżyć święta i nie zwariować [PORADNIK]

    Przepis dodany:
    4.78
    Jak przeżyć święta i nie zwariować [PORADNIK]
    Kiedy słyszę słowo „grudzień” dostaję gęsiej skórki. Boję się, że nie zdążę: z jedzeniem, z choinką, z prezentami i ze sprzątaniem. Ratunku! Zabierzcie te święta! Też tak macie? Dla was jest mój poradnik. Święta są za miesiąc...
  • Precle, po prostu precle do piwa

    Przepis dodany:
    4.87
    Precle, po prostu precle do piwa
    Precle, tak słone, że drętwiały od nich usta jadłam ostatnio w Rumunii. Kupiłam je na przydrożnym stoisku na trasie Transfogarskiej, która biegnie serpentynami przez najwyższe pasmo Karpat - góry Fogaraskie.Droga łączy Siedmiogród z...
  • Ciasteczka digestive homemade

    Przepis dodany:
    4.64
    Ciasteczka digestive homemade
    Ciastka stempelkowe robi się prosto i szybko. W moich szufladach poniewiera się mały stempelek z napisem "Homemade". Bardzo chciałam go mieć, ale odkąd go mam rzadko używam. Robiłam z jego pomocą jedynie bretońskie ciasteczka maślane. Znacie tę...
  • Gotowanie ze Slowly Veggie

    Przepis dodany:
    4.54
    Gotowanie ze Slowly Veggie
    Mam coraz większe wrażenie, że zbliżam się do końca rozdziału o mięsie w mojej książce kulinarnej. Przeczytałam go dość wnikliwie, choć opuściłam parę stron poświęconych rzeczom, do których nigdy nie przekonam się, jak tatar wołowy,...
  • Marmolada z owoców dzikiej róży. Marmelada od šipka

    Przepis dodany:
    4.66
    Marmolada z owoców dzikiej róży. Marmelada od šipka
    To chyba najbardziej pracochłonna marmolada, którą robiłam. Wymaga prawdziwej krzepy i determinacji już w momencie zrywania owoców, a potem nie jest wcale łatwiej. Warto jednak dla tego smaku choć raz ją zrobić.Marmolada z owoców dzikiej róży...
  • Tannie Maria

    Przepis dodany:
    4.90
    Tannie Maria
    Byliście kiedyś w Klein Karoo w Republice Południowej Afryki? Nie? A ja byłam dzięki książce Sally Andrew, którą wrzuciłam jako wakacyjne czytadło na mój kindle tuż przed wyjazdem na urlop.Nie oczekiwałam od tej książki zbyt wiele, bo...
  • Orientalna sałatka z ogórków

    Przepis dodany:
    4.60
    Orientalna sałatka z ogórków
    Ta sałatka to odpowiedź na znużenie mizerią. Ile można jeść ogórki ze śmietaną? Może warto poszukać nowych smaków, poeksperymentować? Podejrzewam, że żaden Azjata takiej sałatki nie je, ale składniki są inspirowane kuchnią azjatycką,...
  • Zielone pomidory w occie

    Przepis dodany:
    4.87
    Zielone pomidory w occie
    Przychodzi jesień i nagle okazuje się, że w ogródku na krzaczkach pomidorowych zostało mnóstwo zielonych pomidorów. Nie zdążą już dojrzeć, a wyrzucać ich żal. Nie można ich zjeść na surowo, bo zawierają trującą solaninę, która na...
  • Dyniowe gofry

    Przepis dodany:
    4.90
    Dyniowe gofry
    Lubicie gofry? Kto ich nie lubi! Kojarzą się z wakacjami nad morzem, kiedy to w budce na deptaku pani robi je na oczach wszystkich, a potem obsypuje cukrem pudrem lub wyciska rozety bitej śmietany w spreju i ozdabia owocami w żelowym syropie. Jeszcze...
  • Chlebek ziołowo-czosnkowy

    Przepis dodany:
    4.47
    Chlebek ziołowo-czosnkowy
    Najpierw zachwycił mnie wyglądem - rustykalny, oryginalny i niezwykle piękny. Taki chlebek musi świetnie smakować, ale nie chciałam go robić z banalną pietruszką. Mój ziołowy ogródek w tym roku zachwyca obfitością. Mam bujną szałwię,...
  • Kurczak po toskańsku

    Przepis dodany:
    4.57
    Kurczak po toskańsku
    Zamiast mdłej potrawki z marchewką można przyrządzić bardzo smacznie kurczaka z oliwkami, pieczarkami i papryką. Nic trudnego, ale jednak inaczej.Nie wiem, czy rzeczywiście kurczaka w tej formie podają w Toskanii. Jest smaczny, więc bardzo...
  • Różane faworki

    Przepis dodany:
    4.59
    Różane faworki
    Muszą być idealnie chrupkie, tak, by biorąc je do ręki ryzykowało się, że przełamią się niczym dobrze wysuszony chrust. I takie właśnie są, w dodatku pachną cudownie różą.Są dni, gdy ma się wyjątkowo dobrą rękę do ciasta - wychodzi...
  • Pieróg z kaszą gryczaną, serem i ziemniakami

    Przepis dodany:
    4.53
    Pieróg z kaszą gryczaną, serem i ziemniakami
    Właściwie nie wiem, czy określenie pieróg pasuje do tego dania, ale nie jest to ani zapiekanka, ani angielski pie. To połączenie placka z farszem rustykalnym z kaszy gryczanej, białego sera, ziemniaków i cebuli. Proste i rewelacyjnie...
  • Sałatka z roszponki z kaczką

    Przepis dodany:
    4.51
    Sałatka z roszponki z kaczką
    Zostaje wam czasem mięso, z którym nie wiecie co zrobić - jakieś pojedyncze udko albo pierś z kaczki lub kurczaka? Ta sałatka jest świetnym przykładem na to, jak wykorzystać i nie zmarnować resztek. W dodatku taką sałatkę można zaserwować na...
  • Pierniki - podróż do krainy zmysłów

    Przepis dodany:
    4.90
    Pierniki - podróż do krainy zmysłów
    Pierne ciasto, czyli ciasto na pierniki swoją nazwę wzięło od pieprzu, który jest jedną z przypraw do niego dodawaną. Dziś rzadko kiedy czytamy skład gotowej "Przyprawy do pierników", którą dodajemy do ciasta. Kiedyś trzeba było opracować...
  • The Wednesday Chef, czyli "Kuchnia na walizkach"

    Przepis dodany:
    4.47
    The Wednesday Chef, czyli "Kuchnia na walizkach"
    Ujęło mnie zdjęcie autorki tej książki zamieszczone na skrzydełku okładki. Chciałabym poznać tak radośnie uśmiechającą się dziewczynę i dlatego zdecydowałam się sięgnąć po kolejne wydawnictwo z wątkami kulinarnymi, choć obiecywałam...
  • Roladki z indyka z okrą

    Przepis dodany:
    4.85
    Roladki z indyka z okrą
    Zawsze byłam ciekawa smaku okry, tak popularnej w kuchni indyjskiej, ale nigdy nie miałam okazji jej spróbować. Posiałam nawet w tym roku okrę w ogródku, ale mimo prawdziwie tropikalnych upałów tego lata, na pięciu krzaczkach wyrosły dwie małe...
  • Sernik czekoladowy, trochę marmurkowy

    Przepis dodany:
    4.46
    Sernik czekoladowy, trochę marmurkowy
    Bardzo lubię wypieki z czekoladą, lubię też serniki. Odkąd odkryłam, że można robić je bez spodu eksperymentuję, próbuję, wymyślam. Sernik to deser, który można zrobić na tyle sposobów, bo właściwie wszystko pasuje do delikatnego serka....
  • Rabarbarowe w gwiazdki

    Przepis dodany:
    4.81
    Rabarbarowe w gwiazdki
    Ścięłam dziś pierwszy własny rabarbar. Wygląda chudziutko, ale jest niepryskany, niepędzony i nie ma w nim ani grama chemii. Tak kwaśny, że do ciasta dodałam jeszcze jabłka. A z kruchego ciasta wycięłam gwiazdki - kto powiedział, że...
  • Zupa z pulpecikami z Karpat (Ciorba de perisoare)

    Przepis dodany:
    4.86
    Zupa z pulpecikami z Karpat (Ciorba de perisoare)
    Zwykłą jarzynową można ożywić właśnie klopsikami, będzie trochę inna i ciekawsza. Klopsiki robi się z mięsa wymieszanego z ryżem. Wybrałam wersję mniej tłustą - klopsiki zrobiłam z mielonego, indyczego mięsa, W oryginalnej wersji...
  • Babka z kremem cytrynowym

    Przepis dodany:
    4.54
    Babka z kremem cytrynowym
    Wprawdzie już po Wielkanocy, ale muszę pochwalić się moją babką z kremem cytrynowo-budyniowym. Ten krem... marzenie. W ogóle lubię babki, kojarzą mi się bardzo rodzinnie.Gdzieś, w albumach ze zdjęciami rodzinnymi, są fotografie z początku...
  • Sałatka wiosenna z rzodkiewką i czerwoną cebulą

    Przepis dodany:
    4.79
    Sałatka wiosenna z rzodkiewką i czerwoną cebulą
    Wprawdzie ta rzodkiewka smakuje jeszcze supermarketowo, a własną dopiero będę siać, to jednak ta sałatka zapowiada już wiosnę. Tę słoneczną, wilgotną, pachnącą ziemią, radosną od bzyczenia niedobudzonych trzmieli. To prosta sałatka, smaku...
  • Rumuńska zupa jarzynowa z kurczakiem - ciorba de pui

    Przepis dodany:
    4.73
    Rumuńska zupa jarzynowa z kurczakiem - ciorba de pui
    Ciorba de pui, czyli rumuńska zupa z kurczaka, w niczym nie przypomina naszego rosołu. Jest bogata w warzywa, zabielana śmietaną i jajkiem. Bardzo pożywna i bardzo sycąca. Papryka dodaje jej zaskakującego, gulaszowego smaku, a zielona pietruszka i...
  • Lawendowy kurczak

    Przepis dodany:
    4.89
    Lawendowy kurczak
    Lawenda w kuchni jest w Polsce przyjmowana dość sceptycznie. Pokutuje przekonanie, że dodanie jej do dania sprawi, że będzie ono smakowało jak mydło. Nic bardziej mylnego! Lawenda, prócz interesującego aromatu, nadaje potrawom posmak delikatnej,...
  • Ciasto szpinakowe z Rumunii

    Przepis dodany:
    4.88
    Ciasto szpinakowe z Rumunii
    Idzie wiosna i choć nie ma jeszcze świeżych i zielonych warzyw to zawsze, gdy bierze mnie tęsknota za zielonym, biegnę po szpinak. Wiosna jest już tuż tuż - w ogródku wybijają już czerwone pędy rabarbaru, pączki na drzewach niedługo zaczną...

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).