Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Śnieżka gotuje
W kuchni Śnieżka gotuje jest już 138 dobrych przepisów:
Smaki Izraela: bajgle jerozolimskie
Przepis dodany:Kiedy zachwycaliśmy się kolorami i zapachami na targu Carmel w Tel Avivie zwróciliśmy uwagę na stoisko z chlebami, chałkami, bajglami. Wśród wielu wypieków najładniej wyglądały podłużne bułki, posypane sezamem. Okazało się, że to bajgle...Smaki Izraela: żółte pikle hamutzim
Przepis dodany:Hamutzim to rodzaj izraelskiej przystawki na pobudzenie apetytu, podawanej przed posiłkiem. Składają się na nią pikle z kapusty, marchewki, kalafiora i papryki przygotowane w zalewie octowej z kurkumą i przyprawą amchur. Gorzkawo-ostre i...Ciasteczka cynamonowe
Przepis dodany:Lubię gruby cukier-kryształ jako dekorację ciasteczek. Przypomina drobinki lodu i sprawia, że ciasteczka świąteczne stają się jeszcze bardziej świąteczne.Święta muszą pachnieć, dlatego w wigilię zwykle przygotowujemy kule zapachowe, czyli...Półksiężyce waniliowo-migdałowe
Przepis dodany:Pewna pastorowa jest mistrzynią tych rogalików. W jej wykonaniu rozpływają się one w ustach, są tak delikatne i tak pyszne, że nie można się od nich oderwać. Oryginalnie nazywają się Vanillekipfer i pochodzą z Austrii, gdzie tradycyjnie...Świąteczne zawijasy z powidłami (Cornulete)
Przepis dodany:No to ruszam z przedświątecznym pieczeniem różnorakich ciasteczek, pierniczków i rogalików. Bez nich nie wyobrażam sobie świątecznego oczekiwania. Uwielbiam świąteczne aromaty i orzechowe, bakaliowe lub korzenne smaki. Zawijasy z powidłami to...Klopsiki rybne bardzo postne
Przepis dodany:Karp ta ryba deficytu, z której Peerel zrobił danie tradycyjne, nie smakuje mi od dzieciństwa. Jednak ryba na stole wigilijnym musi być. Zwykle robię rybę po grecku, ale ostatnio przygotowałam klopsiki rybne z dorsza. Były delikatne i bez...Rzecz o leguminie
Przepis dodany:"A umie leguminę robić?" - to ponoć jedno z najczęstszych pytań zadawanych kandydatkom na służące w ubiegłym wieku. Mój przepis na leguminę pochodzi od mojej babci. Kiedyś to danie było wykwintnym deserem, dziś jest raczej daniem retro,...Ciasto orzechowe
Przepis dodany:Z darów jesieni trzeba korzystać, dlatego znów upiekłam ciasto z orzechami. Konsystencją przypomina babkę piaskową, ale wyczuć w nim można fragmenty orzechów. Bardzo jest przyjemne w smaku.Lubię chrzęst orzechów, kiedy niosę ich pełen worek,...Ciasto wiewiórka
Przepis dodany:Mam w ogródku drzewo orzecha włoskiego, które co roku rodzi smaczne orzechy. Wysoki ten mój orzech, koronę ma obszerną. Zbieramy orzechy i wykorzystujemy je co roku do ciast, wieszamy także złocone na choince.Niestety drzewo przechyla się na...Tarta z brzoskwiniami z ogródka
Przepis dodany:Co zrobić z małych, niezbyt ładnych, ale bardzo smacznych brzoskwini? Zachciało mi się tarty, takiej z zawijanym brzegiem, która na wielu blogach bywa nazywana rustykalną. Kruchutkie, maślane ciasto doprawione cynamonem, słodkie brzoskwinie...Waniliowe ciasto z morelami Annabel
Przepis dodany:Zrobiło się chłodniej (pewnie na chwilę), więc uruchomiłam mój piekarnik, by upiec legendarne ciasto z morelami Annabel Langbein. O autorce "Kuchni w stylu wolnym" pisałam już na blogu przygotowując według jej przepisu kurczaka pieczonego z...Czekośliwka i Jeseniki cz.2
Przepis dodany:Czekośliwka to sierpniowy klasyk. Niby powidła, a jednak inne, bo z czekoladą. Smakują nawet tym, którzy za powidłami nie przepadają. Nadają się do chleba, do deserów, a także, żeby podjeść bez okazji łyżeczką ze słoiczka i podzielić...Włoskie klasyki: Spaghetti carbonara z białą kiełbasą
Przepis dodany:Zaliczyłam ten makaron do włoskich klasyków, choć nie do końca nim jest. Inspirowany tradycyjną carbonarą smakuje wybornie, ale zawiera naszą białą surową kiełbaskę, która w połączeniu z jajeczno-śmietanowym sosem tylko zyskuje na smaku....Sałatka z cukinii w greckim stylu
Przepis dodany:Cukinia jest jednym z moich ulubionych warzyw, ponieważ można z niej zrobić dosłownie wszytko. W te upały nie mam ochoty na gotowanie, dlatego proponuję Wam szybką i prostą sałatkę z cukinii w greckim stylu - z cytrynowym winegretem i fetą. Mam...Ciasto kruche z porzeczkami i bezą
Przepis dodany:Kiedy byłam mała babcia wysyłała mnie z emaliowanym półlitrowym garnuszkiem do ogrodu, abym nazbierała porzeczek. Nie lubiłam tego bardzo - po krzaczkach chodziły zielone pająki, a samo zbieranie było nudne. Dziś, kiedy mojej babci już nie ma,...Sernik z truskawkami i Jeseniki cz.1
Przepis dodany:Ten sernik robi się chwilę, a potem można zasiąść do planowania wyjazdów wakacyjnych lub weekendowych. Ostatnio odkryliśmy czeskie Jesioniki, czyli Jeseniki. Warto zainwestować w wodoodporną i nieprzedzieralną mapę i ruszyć w tamten rejon. Nie...Sałatka z buraków naciowych na ciepło
Przepis dodany:Moje tegoroczne odkrycie, czyli buraki liściaste przygotowałam jak klasyczne, włoskie antipasti z czosnkiem i na dobrej oliwie. Można je zjeść na ciepło jako dodatek do głównego dania lub na grzance albo na zimno jako przekąskę.Mięsiste i...Włoskie klasyki: pasta alla Norma
Przepis dodany:Postanowiłam w te wakacje zrobić wszystkie najbardziej klasyczne włoskie dania makaronowe. Dziś na talerzu pasta alla Norma, czyli makaron z bakłażanem, pomidorami, bazylią i słoną, twardą ricottą. Jeśli jej nie macie (tak jak ja)...Sałatka z buraków z różowymi jajkami
Przepis dodany:Sałatka najbardziej buraczana z buraczanych, ponieważ zrobiłam ją młodych listków botwinki, liści buraka naciowego, z buraka gotowanego, a jajka zabarwiłam na różowo sokiem z buraka. Całość skropiłam cytrynowym dressingiem i mam pyszną...Pieczarki portobello z polentą i karmelizowaną cebulą
Przepis dodany:Portobello to rodzaj dużych pieczarek sprzedawanych jako "pieczarki na grilla". Ich obszerne kapelusze można faszerować różnymi pysznościami - warzywami, mięsem, różnymi kaszami. Ja proponuję jako farsz polentę z kozim serkiem i karmelizowaną...Piersi z kurczaka po prowansalsku
Przepis dodany:Koniec z przesuszonym mięsem z kurczaka! Mam dla was bardzo smaczny przepis na piersi kurczaka po prowansalsku z pomidorkami koktajlowymi i ziołami na szybki obiad dla mięsożerców.Zachęcam Was do kupna piersi z kurczaka, który nie pochodzi z...Małpi chlebek z truskawkami (monkey bread)
Przepis dodany:Małpi chlebek to rodzaj odrywanego chlebka, pieczonego w szerokiej formie z kominkiem. Wypiek jest dość popularny w Stanach Zjednoczonych i jak większość dań pochodzi z Europy, choć na naszym kontynencie nie jest tak znany. Do Nowego Świata...Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
Przepis dodany:Pasta, czyli wszelkie makarony to jedno z moich ulubionych dań. Ciężko mi opuścić włoski sklep z makaronami - oglądam, podziwiam i uczę się tych wszystkich nazw: fetuccine, rigatoni, pipe rigate, tagliatelle, rotelle, penne, farfale... Jest nawet...Ciasto bananowo-czekoladowe
Przepis dodany:To jedno z tych ciast, które robi się, gdy akurat komuś zachce się czegoś słodkiego, a w domu niczego nie ma, prócz dwóch przejrzałych bananów i tabliczki gorzkiej czekolady. To wystarczy, by szybko zrobić pyszne i pachnące ciasto.Ciasto...Mołdawska placinta z pokrzywą i fetą
Przepis dodany:Placinta to najpopularniejsze mołdawskie danie, pisałam o nim już na blogu i zachęcałam do wypróbowania przepisu na placinty z młodą kapustą. To rodzaj placka z różnego rodzaju nadzieniem - od wytrawnego po słodkie. Placinty smaży się na...Gnocchi z czosnkiem niedźwiedzim
Przepis dodany:Czosnek niedźwiedzi to roślina sezonowa. Najlepszy czas, by ją wykorzystać w kuchni to przełom kwietnia i maja. Szczególnie kochają ją w Rumunii, gdzie na każdym targu dostaniemy olbrzymie pęczki zielonych listków za kilka lei. Wiele osób po...Zajączki wielkanocne
Przepis dodany:Z ciasta drożdżowego da się zrobić najbardziej wymyślne plecione bułeczki, chałki, warkocze i inne wypieki. Proponuję wam dziś bułeczki-zajączki. Nie trzeba być mistrzem robótek ręcznych, by je przygotować. Takie zajączki można włożyć...Jalfrezi z batatów
Przepis dodany:Ugotowałam prawie idealnie postne danie - bez nabiału, jajek, mięsa i alkoholu, a w dodatku pyszne. Tylko, że ten Wielki Post jest w sumie dla większości z nas postem tylko z nazwy. Wystarczy przejść się do jakiegokolwiek supermarketu, by...Ciasteczka wielkanocne gniazdka
Przepis dodany:Do przygotowania tych ciasteczek niezbędny jest wyciskacz do czosnku i fasolki wszystkich smaków oraz dużo cierpliwości. Te ciasteczka są pracochłonne, więc jeśli nie lubicie spędzać dużo czasu w kuchni robiąc rzeczy, które wymagają...Toskańska zupa fasolowa z jarmużem i kiełbasą
Przepis dodany:Rozgrzewająca zupa? Znam to określenie od lat, ale dopiero niedawno poznałam je na własnej skórze (a nawet na żołądku). Jak to możliwe? Zmarzłam, zamarzłam, skostniałam i, gdy przyszłam do domu w stanie bałwanka spod zorzy polarnej,...Gratin z brukselki i kalafiora
Przepis dodany:Gratin to zapiekanka ze zrumienionym wierzchem. Może być warzywna, może być owocowa w formie deseru. Słowem "gratin" w XIX wieku Francuzi nazywali dania, które miały spieczony spód i naczynia użyte do zapiekania wymagały drapania. Tą zapiekankę...Ciasto Kardynał Schnitte
Przepis dodany:Kardinalschnitte to jedno z najbardziej popularnych austriackich ciast. Choć może nie tak znane jak tort Sachera ma także ciekawą historię, choć dużo krótszą. Stworzono je w cukierni Ludwiga Heinera, jednej z najsłynniejszych w...Sernik ukraiński
Przepis dodany:Nietypowy to sernik, bo konsystencją nie przypomina ani krakowskiego ani wiedeńskiego. Jest zwarty, mniej serowy, bardziej budyniowy. Można go oblać czekoladą albo podawać z kwaskowym dżemem. Wydaje się... dziwny, ale szybko znika. Trudno znaleźć...Ormiański rosół cynamonowy z ciecierzycą i pulpecikami
Przepis dodany:Jak przyjemnie zjeść gorący, parujący cynamonem rosół. Wydaje się wam, że rosół raczej powinien pachnieć lubczykiem? Nie ten. Ormiański rosół ma lekko słodkawy smak i ostrość nadaną przez obgotowaną w nim korę cynamonu. Rozgrzewa...Curry z kalafiora z zieloną soczewicą
Przepis dodany:Na fali roślinnego gotowania z Slowly Veggie postanowiłam zrobić własną wersję kalafiorowego curry z soczewicą. Użyłam do niego szpinaku, który pięknie rośnie w moim ogródku. Siałam go w sierpniu i nie spodziewałam się tak obfitych...Ciasto dyniowo-kawowe z serkiem mascarpone
Przepis dodany:To jedno z najsmaczniejszych ciast dyniowych, jakie w życiu upiekłam. Pachnie obłędnie, ma ciekawą teksturę - chrupkie z wierzchu, wilgotne i kremowe w środku. Niewielki dodatek pachnącej kawy dodaje mu wyjątkowego aromatu. Niezwykle dumna jestem...Minipizze z pająkami
Przepis dodany:Strachy, pająki, dynie, czarownice, umarlaki... Brrr! Dzieci uwielbiają się bać, a koszmarne przekąski na Halloween zdobywają coraz większą popularność. Minipizze z pająkami wyglądają straszliwie, a to tylko poczciwe czarne oliwki!Prawdziwego...Ciasteczka dyniowe z orzechami
Przepis dodany:Miękkie, delikatne jak puch, idealne do filiżanki jesiennej herbaty. Pachną korzennie i od tego zapachu od razu robi się w domu przytulnie. Padający za oknem deszcz, wiejący zimny wiatr już nie wywołują dreszczy. Dynia daje ciasteczkom intensywny...Rumuńska zacusca z bakłażanow
Przepis dodany:W oryginale nazywa się zacusca de viniete, a gdy doda się do niej pieczarki będzie zwać się zacusca de viniete cu ciuperci. To rodzaj pasty, zakąski (jak sama nazwa wskazuje) do chleba, bardzo popularnej w Rumunii. Robi się ją z pieczonych...Ciasto dyniowe pumpkin pie na mleku
Przepis dodany:Niosę wam to pyszne ciasto i przypominam, że dynia - królowa jesieni jest warzywem niesamowitym. Nadaje się do dań słodkich, słonych i pikantnych. Może występować solo, albo jako dodatek do mięs, makaronów, zapiekanek, a nawet pierogów....Toskania - foccacia z czarnymi winogronami
Przepis dodany:O Toskanii nie zamierzałam pisać, bo jak pisać o czymś co jest doskonałe w każdym calu? Urokliwe miasteczka, malownicze pola i drogi obsadzone cyprysami, łagodne wzgórza z winnicami i gajami oliwnymi cieszą oko. Opisywać Toskanię to trochę tak,...Dyniowe ciasteczka owsiane
Przepis dodany:Ciasteczka owsiane z dynią smakują dużo lepiej od kupnych, słodkich batonów musli, poza tym nadają się także dla tych, którym z glutenem nie po drodze. Nie zawierają żadnej mąki i są po prostu pyszne. Teraz, gdy mamy dyniowy sezon aż grzech...Szaszłyki z kurczaka z dymką i cytryną
Przepis dodany:Kurczak i cytryna to para doskonała, a jeśli uda się tę kombinację smaków przygotować w pół godziny, to mamy parę idealną! Delikatnie przyprawiony kurczak dopieka się w karmelizującej się cytrynie, pachnie czosnkiem i oregano. Mmmm... Może...Warkocz dyniowy z cynamonem
Przepis dodany:Sezon dyniowy uważam za otwarty. Dynie są już na straganach, poranki robią się już mgliste i chłodne, a wieczory wilgotne i rześkie. W ogródku pachnie jesienią. To był dobry rok dla dyni, urosły piękne i duże. Najbardziej lubię dynie...Barszcz ukraiński - Mamuszka
Przepis dodany:Wiedzieliście, że do prawdziwego barszczu ukraińskiego dodaje się kiszone pomidory? A poza tym jest w nim mnóstwo warzyw, fasolka, mięso, śmietana, koperek - tyle dobrego, że za bardzo nie wiadomo co najpierw jeść.Od lat gotuję barszcz...Ogórki po meksykańsku
Przepis dodany:Dziś na moim blogu debiut mojego męża: ogórki po meksykańsku. Sałatki na ostro, pikle, różnego rodzaju przetwory mój mąż lubi ogromnie. Zarówno zjadać, jak też robić. Wyjątkową rękę ma do ogórków - kiszonych, konserwowych i ogórkowych...Kurczaczki jak z KFC
Przepis dodany:Fastfoody to nie jest to, co lubię najbardziej, ale niestety dzieci uwielbiają paski z kurczaka (stripsy) w chrupiącej panierce. Czasem więc, żeby zrobić przyjemność najmłodszym, robię takie kurczaczki. Podane z sosem jogurtowo-czosnkowych...Leczo bezmięsne
Przepis dodany:Najbardziej smakuje mi leczo bez mięsa. Bez żadnych kiełbasek, wieprzowiny, czy parówek. Same warzywa i przyprawy. Najbardziej klasyczne z klasycznych.Kiedy byłam mała z niewiadomych powodów do leczo dodawano pokrojone na plasterki parówki. Takie...Stromboli z serem, warzywami i salami
Przepis dodany:- Stromboli to wulkan! - wykrzyknęła koleżanka, dla której Włochy nie mają tajemnic. W tym przypadku nie miała racji, bo moje stromboli to drożdżowy nadziewaniec. Jedni uważają go za rodzaj pizzy, inni za kanapkę na ciepło, a jeszcze inni za...Wrocławska Książka Kucharska i ja
Przepis dodany:Fajnie mieć w ręce książkę, w której znajduje się mój własny przepis. "Wrocławska Książka Kucharska" pokazuje współczesną kuchnię Wrocławia - przepisy, które składają się na nią pochodzą z różnych stron. Są tu klasyczne śląskie...