Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Śnieżka gotuje

W kuchni Śnieżka gotuje jest już 138 dobrych przepisów:

  • Smaki Izraela: bajgle jerozolimskie

    Przepis dodany:
    4.58
    Smaki Izraela: bajgle jerozolimskie
    Kiedy zachwycaliśmy się kolorami i zapachami na targu Carmel w Tel Avivie zwróciliśmy uwagę na stoisko z chlebami, chałkami, bajglami. Wśród wielu wypieków najładniej wyglądały podłużne bułki, posypane sezamem. Okazało się, że to bajgle...
  • Smaki Izraela: żółte pikle hamutzim

    Przepis dodany:
    4.79
    Smaki Izraela: żółte pikle hamutzim
    Hamutzim to rodzaj izraelskiej przystawki na pobudzenie apetytu, podawanej przed posiłkiem. Składają się na nią pikle z kapusty, marchewki, kalafiora i papryki przygotowane w zalewie octowej z kurkumą i przyprawą amchur. Gorzkawo-ostre i...
  • Ciasteczka cynamonowe

    Przepis dodany:
    4.80
    Ciasteczka cynamonowe
    Lubię gruby cukier-kryształ jako dekorację ciasteczek. Przypomina drobinki lodu i sprawia, że ciasteczka świąteczne stają się jeszcze bardziej świąteczne.Święta muszą pachnieć, dlatego w wigilię zwykle przygotowujemy kule zapachowe, czyli...
  • Półksiężyce waniliowo-migdałowe

    Przepis dodany:
    4.64
    Półksiężyce waniliowo-migdałowe
    Pewna pastorowa jest mistrzynią tych rogalików. W jej wykonaniu rozpływają się one w ustach, są tak delikatne i tak pyszne, że nie można się od nich oderwać. Oryginalnie nazywają się Vanillekipfer i pochodzą z Austrii, gdzie tradycyjnie...
  • Świąteczne zawijasy z powidłami (Cornulete)

    Przepis dodany:
    4.53
    Świąteczne zawijasy z powidłami (Cornulete)
    No to ruszam z przedświątecznym pieczeniem różnorakich ciasteczek, pierniczków i rogalików. Bez nich nie wyobrażam sobie świątecznego oczekiwania. Uwielbiam świąteczne aromaty i orzechowe, bakaliowe lub korzenne smaki. Zawijasy z powidłami to...
  • Klopsiki rybne bardzo postne

    Przepis dodany:
    4.78
    Klopsiki rybne bardzo postne
    Karp ta ryba deficytu, z której Peerel zrobił danie tradycyjne, nie smakuje mi od dzieciństwa. Jednak ryba na stole wigilijnym musi być. Zwykle robię rybę po grecku, ale ostatnio przygotowałam klopsiki rybne z dorsza. Były delikatne i bez...
  • Rzecz o leguminie

    Przepis dodany:
    4.59
    Rzecz o leguminie
    "A umie leguminę robić?" - to ponoć jedno z najczęstszych pytań zadawanych kandydatkom na służące w ubiegłym wieku. Mój przepis na leguminę pochodzi od mojej babci. Kiedyś to danie było wykwintnym deserem, dziś jest raczej daniem retro,...
  • Ciasto orzechowe

    Przepis dodany:
    4.73
    Ciasto orzechowe
    Z darów jesieni trzeba korzystać, dlatego znów upiekłam ciasto z orzechami. Konsystencją przypomina babkę piaskową, ale wyczuć w nim można fragmenty orzechów. Bardzo jest przyjemne w smaku.Lubię chrzęst orzechów, kiedy niosę ich pełen worek,...
  • Ciasto wiewiórka

    Przepis dodany:
    4.74
    Ciasto wiewiórka
    Mam w ogródku drzewo orzecha włoskiego, które co roku rodzi smaczne orzechy. Wysoki ten mój orzech, koronę ma obszerną. Zbieramy orzechy i wykorzystujemy je co roku do ciast, wieszamy także złocone na choince.Niestety drzewo przechyla się na...
  • Tarta z brzoskwiniami z ogródka

    Przepis dodany:
    4.65
    Tarta z brzoskwiniami z ogródka
    Co zrobić z małych, niezbyt ładnych, ale bardzo smacznych brzoskwini? Zachciało mi się tarty, takiej z zawijanym brzegiem, która na wielu blogach bywa nazywana rustykalną. Kruchutkie, maślane ciasto doprawione cynamonem, słodkie brzoskwinie...
  • Waniliowe ciasto z morelami Annabel

    Przepis dodany:
    4.64
    Waniliowe ciasto z morelami Annabel
    Zrobiło się chłodniej (pewnie na chwilę), więc uruchomiłam mój piekarnik, by upiec legendarne ciasto z morelami Annabel Langbein. O autorce "Kuchni w stylu wolnym" pisałam już na blogu przygotowując według jej przepisu kurczaka pieczonego z...
  • Czekośliwka i Jeseniki cz.2

    Przepis dodany:
    4.67
    Czekośliwka i Jeseniki cz.2
    Czekośliwka to sierpniowy klasyk. Niby powidła, a jednak inne, bo z czekoladą. Smakują nawet tym, którzy za powidłami nie przepadają. Nadają się do chleba, do deserów, a także, żeby podjeść bez okazji łyżeczką ze słoiczka i podzielić...
  • Włoskie klasyki: Spaghetti carbonara z białą kiełbasą

    Przepis dodany:
    4.50
    Włoskie klasyki: Spaghetti carbonara z białą kiełbasą
    Zaliczyłam ten makaron do włoskich klasyków, choć nie do końca nim jest. Inspirowany tradycyjną carbonarą smakuje wybornie, ale zawiera naszą białą surową kiełbaskę, która w połączeniu z jajeczno-śmietanowym sosem tylko zyskuje na smaku....
  • Sałatka z cukinii w greckim stylu

    Przepis dodany:
    4.83
    Sałatka z cukinii w greckim stylu
    Cukinia jest jednym z moich ulubionych warzyw, ponieważ można z niej zrobić dosłownie wszytko. W te upały nie mam ochoty na gotowanie, dlatego proponuję Wam szybką i prostą sałatkę z cukinii w greckim stylu - z cytrynowym winegretem i fetą. Mam...
  • Ciasto kruche z porzeczkami i bezą

    Przepis dodany:
    4.81
    Ciasto kruche z porzeczkami i bezą
    Kiedy byłam mała babcia wysyłała mnie z emaliowanym półlitrowym garnuszkiem do ogrodu, abym nazbierała porzeczek. Nie lubiłam tego bardzo - po krzaczkach chodziły zielone pająki, a samo zbieranie było nudne. Dziś, kiedy mojej babci już nie ma,...
  • Sernik z truskawkami i Jeseniki cz.1

    Przepis dodany:
    4.72
    Sernik z truskawkami i Jeseniki cz.1
    Ten sernik robi się chwilę, a potem można zasiąść do planowania wyjazdów wakacyjnych lub weekendowych. Ostatnio odkryliśmy czeskie Jesioniki, czyli Jeseniki. Warto zainwestować w wodoodporną i nieprzedzieralną mapę i ruszyć w tamten rejon. Nie...
  • Sałatka z buraków naciowych na ciepło

    Przepis dodany:
    4.70
    Sałatka z buraków naciowych na ciepło
    Moje tegoroczne odkrycie, czyli buraki liściaste przygotowałam jak klasyczne, włoskie antipasti z czosnkiem i na dobrej oliwie. Można je zjeść na ciepło jako dodatek do głównego dania lub na grzance albo na zimno jako przekąskę.Mięsiste i...
  • Włoskie klasyki: pasta alla Norma

    Przepis dodany:
    4.84
    Włoskie klasyki: pasta alla Norma
    Postanowiłam w te wakacje zrobić wszystkie najbardziej klasyczne włoskie dania makaronowe. Dziś  na talerzu pasta alla Norma, czyli makaron z bakłażanem, pomidorami, bazylią i słoną, twardą ricottą. Jeśli jej nie macie (tak jak ja)...
  • Sałatka z buraków z różowymi jajkami

    Przepis dodany:
    4.89
    Sałatka z buraków z różowymi jajkami
    Sałatka najbardziej buraczana z buraczanych, ponieważ zrobiłam ją młodych listków botwinki, liści buraka naciowego, z buraka gotowanego, a jajka zabarwiłam na różowo sokiem z buraka. Całość skropiłam cytrynowym dressingiem i mam pyszną...
  • Pieczarki portobello z polentą i karmelizowaną cebulą

    Przepis dodany:
    4.49
    Pieczarki portobello z polentą i karmelizowaną cebulą
    Portobello to rodzaj dużych pieczarek sprzedawanych jako "pieczarki na grilla". Ich obszerne kapelusze można faszerować różnymi pysznościami - warzywami, mięsem, różnymi kaszami. Ja proponuję jako farsz polentę z kozim serkiem i karmelizowaną...
  • Piersi z kurczaka po prowansalsku

    Przepis dodany:
    4.81
    Piersi z kurczaka po prowansalsku
    Koniec z przesuszonym mięsem z kurczaka! Mam dla was bardzo smaczny przepis na piersi kurczaka po prowansalsku z pomidorkami koktajlowymi i ziołami na szybki obiad dla mięsożerców.Zachęcam Was do kupna piersi z kurczaka, który nie pochodzi z...
  • Małpi chlebek z truskawkami (monkey bread)

    Przepis dodany:
    4.86
    Małpi chlebek z truskawkami (monkey bread)
    Małpi chlebek to rodzaj odrywanego chlebka, pieczonego w szerokiej formie z kominkiem. Wypiek jest dość popularny w Stanach Zjednoczonych i jak większość dań pochodzi z Europy, choć na naszym kontynencie nie jest tak znany. Do Nowego Świata...
  • Makaron ze szpinakiem i kurczakiem

    Przepis dodany:
    4.80
    Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
    Pasta, czyli wszelkie makarony to jedno z moich ulubionych dań. Ciężko mi opuścić włoski sklep z makaronami - oglądam, podziwiam i uczę się tych wszystkich nazw: fetuccine, rigatoni, pipe rigate, tagliatelle, rotelle, penne, farfale... Jest nawet...
  • Ciasto bananowo-czekoladowe

    Przepis dodany:
    4.90
    Ciasto bananowo-czekoladowe
    To jedno z tych ciast, które robi się, gdy akurat komuś zachce się czegoś słodkiego, a w domu niczego nie ma, prócz dwóch przejrzałych bananów i tabliczki gorzkiej czekolady. To wystarczy, by szybko zrobić pyszne i pachnące ciasto.Ciasto...
  • Mołdawska placinta z pokrzywą i fetą

    Przepis dodany:
    4.78
    Mołdawska placinta z pokrzywą i fetą
    Placinta to najpopularniejsze mołdawskie danie, pisałam o nim już na blogu i zachęcałam do wypróbowania przepisu na placinty z młodą kapustą. To rodzaj placka z różnego rodzaju nadzieniem - od wytrawnego po słodkie. Placinty smaży się na...
  • Gnocchi z czosnkiem niedźwiedzim

    Przepis dodany:
    4.61
    Gnocchi z czosnkiem niedźwiedzim
    Czosnek niedźwiedzi to roślina sezonowa. Najlepszy czas, by ją wykorzystać w kuchni to przełom kwietnia i maja. Szczególnie kochają ją w Rumunii, gdzie na każdym targu dostaniemy olbrzymie pęczki zielonych listków za kilka lei. Wiele osób po...
  • Zajączki wielkanocne

    Przepis dodany:
    4.82
    Zajączki wielkanocne
    Z ciasta drożdżowego da się zrobić najbardziej wymyślne plecione bułeczki, chałki, warkocze i inne wypieki. Proponuję wam dziś bułeczki-zajączki. Nie trzeba być mistrzem robótek ręcznych, by je przygotować. Takie zajączki można włożyć...
  • Jalfrezi z batatów

    Przepis dodany:
    4.89
    Jalfrezi z batatów
    Ugotowałam prawie idealnie postne danie - bez nabiału, jajek, mięsa i alkoholu, a w dodatku pyszne. Tylko, że ten Wielki Post jest w sumie dla większości z nas postem tylko z nazwy. Wystarczy przejść się do jakiegokolwiek supermarketu, by...
  • Ciasteczka wielkanocne gniazdka

    Przepis dodany:
    4.61
    Ciasteczka wielkanocne gniazdka
    Do przygotowania tych ciasteczek niezbędny jest wyciskacz do czosnku i fasolki wszystkich smaków oraz dużo cierpliwości. Te ciasteczka są pracochłonne, więc jeśli nie lubicie spędzać dużo czasu w kuchni robiąc rzeczy, które wymagają...
  • Toskańska zupa fasolowa z jarmużem i kiełbasą

    Przepis dodany:
    4.89
    Toskańska zupa fasolowa z jarmużem i kiełbasą
    Rozgrzewająca zupa? Znam to określenie od lat, ale dopiero niedawno poznałam je na własnej skórze (a nawet na żołądku). Jak to możliwe? Zmarzłam, zamarzłam, skostniałam i, gdy przyszłam do domu w stanie bałwanka spod zorzy polarnej,...
  • Gratin z brukselki i kalafiora

    Przepis dodany:
    4.68
    Gratin z brukselki i kalafiora
    Gratin to zapiekanka ze zrumienionym wierzchem. Może być warzywna, może być owocowa w formie deseru. Słowem "gratin" w XIX wieku Francuzi nazywali dania, które miały spieczony spód i naczynia użyte do zapiekania wymagały drapania. Tą zapiekankę...
  • Ciasto Kardynał Schnitte

    Przepis dodany:
    4.55
    Ciasto Kardynał Schnitte
    Kardinalschnitte to jedno z najbardziej popularnych austriackich ciast. Choć może nie tak znane jak tort Sachera ma także ciekawą historię, choć dużo krótszą. Stworzono je w cukierni Ludwiga Heinera, jednej z najsłynniejszych w...
  • Sernik ukraiński

    Przepis dodany:
    4.57
    Sernik ukraiński
    Nietypowy to sernik, bo konsystencją nie przypomina ani krakowskiego ani wiedeńskiego. Jest zwarty, mniej serowy, bardziej budyniowy. Można go oblać czekoladą albo podawać z kwaskowym dżemem. Wydaje się... dziwny, ale szybko znika. Trudno znaleźć...
  • Ormiański rosół cynamonowy z ciecierzycą i pulpecikami

    Przepis dodany:
    4.73
    Ormiański rosół cynamonowy z ciecierzycą i pulpecikami
    Jak przyjemnie zjeść gorący, parujący cynamonem rosół. Wydaje się wam, że rosół raczej powinien pachnieć lubczykiem? Nie ten. Ormiański rosół ma lekko słodkawy smak i ostrość nadaną przez obgotowaną w nim korę cynamonu. Rozgrzewa...
  • Curry z kalafiora z zieloną soczewicą

    Przepis dodany:
    4.75
    Curry z kalafiora z zieloną soczewicą
    Na fali roślinnego gotowania z Slowly Veggie postanowiłam zrobić własną wersję kalafiorowego curry z soczewicą. Użyłam do niego szpinaku, który pięknie rośnie w moim ogródku. Siałam go w sierpniu i nie spodziewałam się tak obfitych...
  • Ciasto dyniowo-kawowe z serkiem mascarpone

    Przepis dodany:
    4.71
    Ciasto dyniowo-kawowe z serkiem mascarpone
    To jedno z najsmaczniejszych ciast dyniowych, jakie w życiu upiekłam. Pachnie obłędnie, ma ciekawą teksturę - chrupkie z wierzchu, wilgotne i kremowe w środku. Niewielki dodatek pachnącej kawy dodaje mu wyjątkowego aromatu. Niezwykle dumna jestem...
  • Minipizze z pająkami

    Przepis dodany:
    4.55
    Minipizze z pająkami
    Strachy, pająki, dynie, czarownice, umarlaki... Brrr! Dzieci uwielbiają się bać, a koszmarne przekąski na Halloween zdobywają coraz większą popularność. Minipizze z pająkami wyglądają straszliwie, a to tylko poczciwe czarne oliwki!Prawdziwego...
  • Ciasteczka dyniowe z orzechami

    Przepis dodany:
    4.70
    Ciasteczka dyniowe z orzechami
    Miękkie, delikatne jak puch, idealne do filiżanki jesiennej herbaty. Pachną korzennie i od tego zapachu od razu robi się w domu przytulnie. Padający za oknem deszcz, wiejący zimny wiatr już nie wywołują dreszczy. Dynia daje ciasteczkom intensywny...
  • Rumuńska zacusca z bakłażanow

    Przepis dodany:
    4.79
    Rumuńska zacusca z bakłażanow
    W oryginale nazywa się zacusca de viniete, a gdy doda się do niej pieczarki będzie zwać się zacusca de viniete cu ciuperci. To rodzaj pasty, zakąski (jak sama nazwa wskazuje) do chleba, bardzo popularnej w Rumunii. Robi się ją z pieczonych...
  • Ciasto dyniowe pumpkin pie na mleku

    Przepis dodany:
    4.88
    Ciasto dyniowe pumpkin pie na mleku
    Niosę wam to pyszne ciasto i przypominam, że dynia - królowa jesieni jest warzywem niesamowitym. Nadaje się do dań słodkich, słonych i pikantnych. Może występować solo, albo jako dodatek do mięs, makaronów, zapiekanek, a nawet pierogów....
  • Toskania - foccacia z czarnymi winogronami

    Przepis dodany:
    4.86
    Toskania - foccacia z czarnymi winogronami
    O Toskanii nie zamierzałam pisać, bo jak pisać o czymś co jest doskonałe w każdym calu? Urokliwe miasteczka, malownicze pola i drogi obsadzone cyprysami, łagodne wzgórza z winnicami i gajami oliwnymi cieszą oko. Opisywać Toskanię to trochę tak,...
  • Dyniowe ciasteczka owsiane

    Przepis dodany:
    4.58
    Dyniowe ciasteczka owsiane
    Ciasteczka owsiane z dynią smakują dużo lepiej od kupnych, słodkich batonów musli, poza tym nadają się także dla tych, którym z glutenem nie po drodze. Nie zawierają żadnej mąki i są po prostu pyszne. Teraz, gdy mamy dyniowy sezon aż grzech...
  • Szaszłyki z kurczaka z dymką i cytryną

    Przepis dodany:
    4.51
    Szaszłyki z kurczaka z dymką i cytryną
    Kurczak i cytryna to para doskonała, a jeśli uda się tę kombinację smaków przygotować w pół godziny, to mamy parę idealną! Delikatnie przyprawiony kurczak dopieka się w karmelizującej się cytrynie, pachnie czosnkiem i oregano. Mmmm... Może...
  • Warkocz dyniowy z cynamonem

    Przepis dodany:
    4.83
    Warkocz dyniowy z cynamonem
    Sezon dyniowy uważam za otwarty. Dynie są już na straganach, poranki robią się już mgliste i chłodne, a wieczory wilgotne i rześkie. W ogródku pachnie jesienią. To był dobry rok dla dyni, urosły piękne i duże. Najbardziej lubię dynie...
  • Barszcz ukraiński - Mamuszka

    Przepis dodany:
    4.89
    Barszcz ukraiński - Mamuszka
    Wiedzieliście, że do prawdziwego barszczu ukraińskiego dodaje się kiszone pomidory? A poza tym jest w nim mnóstwo warzyw, fasolka, mięso, śmietana, koperek - tyle dobrego, że za bardzo nie wiadomo co najpierw jeść.Od lat gotuję barszcz...
  • Ogórki po meksykańsku

    Przepis dodany:
    4.85
    Ogórki po meksykańsku
    Dziś na moim blogu debiut mojego męża: ogórki po meksykańsku. Sałatki na ostro, pikle, różnego rodzaju przetwory mój mąż lubi ogromnie. Zarówno zjadać, jak też robić. Wyjątkową rękę ma do ogórków - kiszonych, konserwowych i ogórkowych...
  • Kurczaczki jak z KFC

    Przepis dodany:
    4.50
    Kurczaczki jak z KFC
    Fastfoody to nie jest to, co lubię najbardziej, ale niestety dzieci uwielbiają paski z kurczaka (stripsy) w chrupiącej panierce. Czasem więc, żeby zrobić przyjemność najmłodszym, robię takie kurczaczki. Podane z sosem jogurtowo-czosnkowych...
  • Leczo bezmięsne

    Przepis dodany:
    4.87
    Leczo bezmięsne
    Najbardziej smakuje mi leczo bez mięsa. Bez żadnych kiełbasek, wieprzowiny, czy parówek. Same warzywa i przyprawy. Najbardziej klasyczne z klasycznych.Kiedy byłam mała z niewiadomych powodów do leczo dodawano pokrojone na plasterki parówki. Takie...
  • Stromboli z serem, warzywami i salami

    Przepis dodany:
    4.90
    Stromboli z serem, warzywami i salami
    - Stromboli to wulkan! - wykrzyknęła koleżanka, dla której Włochy nie mają tajemnic. W tym przypadku nie miała racji, bo moje stromboli to drożdżowy nadziewaniec. Jedni uważają go za rodzaj pizzy, inni za kanapkę na ciepło, a jeszcze inni za...
  • Wrocławska Książka Kucharska i ja

    Przepis dodany:
    4.49
    Wrocławska Książka Kucharska i ja
    Fajnie mieć w ręce książkę, w której znajduje się mój własny przepis. "Wrocławska Książka Kucharska" pokazuje współczesną kuchnię Wrocławia - przepisy, które składają się na nią pochodzą z różnych stron. Są tu klasyczne śląskie...

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).