Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Stare Gary

W kuchni Stare Gary jest już 796 dobrych przepisów:

  • Kiszone, białe szparagi

    Przepis dodany:
    4.88
    Kiszone, białe szparagi
    Nastał szparagowy czas. Niestety w tym roku w moim mieście białe szparagi są dosyć drogie, a na dodatek nie zawsze można je kupić. Jemy je więc na ogół tradycyjnie, z masłem i tartą bułką, nie siląc się na bardziej skomplikowane przepisy....
  • Kakaowa owsianka śniadaniowa, pyszna i zdrowa

    Przepis dodany:
    4.60
    Kakaowa owsianka śniadaniowa, pyszna i zdrowa
    Dzisiaj przepis śniadaniowy. Kakaowa owsianka. Zobaczyłam w internecie, jak taką owsiankę robi Jamie Oliver. Rzadko jadam słodką owsiankę,  jednak ta bardzo mi sie spodobała.  Tak bardzo, że szybko postanowiłam ją zrobić.
  • Sałatka z fenkuła i czosnku niedźwiedziego

    Przepis dodany:
    4.63
    Sałatka z fenkuła i czosnku niedźwiedziego
    Czosnek niedźwiedzi w ogrodzie już kwitnie. Liście dodaję często do twarożku, ale kiedy robię sałatki, dorzucam też, o ile już są,  kwiaty czosnku.
  • Domowy budyń truskawkowy

    Przepis dodany:
    4.82
    Domowy budyń truskawkowy
    Stęskniłam się za truskawkami. Wiem, że te, które można teraz kupić, to nie do końca to o czym marzę, ale na bezrybiu i rak ryba - są ładne, czasem nawet pachną. Więc łakomstwo wygrywa z rozsądkiem i kupuję.
  • Wytrawne ziemniaczane racuchy - wypiekanie na śniadanie

    Przepis dodany:
    4.68
    Wytrawne ziemniaczane racuchy - wypiekanie na śniadanie
    W ramach akcji wypiekanie na śniadanie Dorotka z bloga Moje Małe Czarowanie zaproponowała super przepis na smażone, wytrawne, ziemniaczane racuchy. Przepis pochodzi z bloga  Wypieki BeatyRacuchy są puszyste, robi się je szybko, są bardzo...
  • Długo pieczona łopatka jagnięca

    Przepis dodany:
    4.91
    Długo pieczona łopatka jagnięca
    Baranina to jedno z moich ulubionych mięs. Tym razem mieliśmy okazję upiec nowozelandzką łopatkę jagnięcą. Moja była już zasznurowana, gotowa do pieczenia.
  • Wiosenna sałatka z rzodkiewek i czosnku niedźwiedziego

    Przepis dodany:
    4.86
    Wiosenna sałatka z rzodkiewek i czosnku niedźwiedziego
    Pyszna, wiosenna sałatka z rzodkiewek i czosnku niedźwiedziego. Taką sałatkę zrobiłam na wielkanocne śniadanie. Jest bardzo wiosenna. I właśnie teraz należy ją robić, gdyż sezon na czosnek niedźwiedzi trwa, ale jest  długi.
  • Makaron z pomidorami pieczony w piekarniku

    Przepis dodany:
    4.68
    Makaron  z pomidorami pieczony w piekarniku
    Dzisiaj przepis na spaghetti pieczone w piekarniku. Smaczne, wygodne danie, które wypatrzyłam na instagramie u Feelgoodfoodie. Danie, które  robi się w jednym naczyniu.
  • Ekspresowe bułeczki, bez wyrastania - wypiekanie na śniadanie

    Przepis dodany:
    4.58
    Ekspresowe bułeczki, bez wyrastania - wypiekanie na śniadanie
    W tym tygodniu w 'Wypiekaniu na śniadanie " coś dla mnie. Nie na słodko. Ekspresowe bułeczki bez wyrastania. Niemożliwe? Możliwe! Sprawdziłam. Upiekłam i wyszły pyszne.
  • Pulpety z cukinią w pomidorowym sosie z wolnowaru

    Przepis dodany:
    4.71
    Pulpety z cukinią w pomidorowym sosie z wolnowaru
    Pulpety z mielonego mięsa pojawiają się na blogu co jakiś czas. Tym razem zrobiłam pulpety z cukinią.  Ugotowałam je w wolnowarze. Dzięki dodaniu cukinii, pulpety, mimo że robione z chudej wieprzowiny,  nie są suche. Szynkę można oczywiście...
  • Sałatka ze szpinakiem, truskawkami i awokado

    Przepis dodany:
    4.47
    Sałatka ze szpinakiem, truskawkami i awokado
    Nareszcie zrobiło się wiosennie. Za oknem słońce, to i na talerzu wiosenne barwy. Dzisiaj prosta ale bardzo kolorowa, przyciągająca wzrok sałatka. 
  • Burrata z grillowanymi winogronami

    Przepis dodany:
    4.65
    Burrata z grillowanymi winogronami
    Pojawiła się ostatnio w jednym ze sklepów burrata. Włoski przysmak. Burrata  to ser produkowany z krowiego lub bawolego mleka. Z wierzchu przypomina mozzarellę, środek kryje niespodziankę - śmietankę z kawałkami sera.
  • Spaghetti z serem Parmigiano Reggiano i pieprzem

    Przepis dodany:
    4.65
    Spaghetti z serem Parmigiano Reggiano i pieprzem
    Pyszny i błyskawiczny obiad. Makaron z serem i pieprzem, prościej się już nie da ;) 
  • Bananowe rogaliki drożdżowe z jabłkami - wypiekanie na śniadanie

    Przepis dodany:
    4.80
    Bananowe rogaliki drożdżowe z jabłkami  - wypiekanie na śniadanie
    W ostatni weekend w ramach akcji "Wypiekanie na śniadanie " piekliśmy bananowe rogaliki wg przepisu z bloga Candy company
  • Tarta z fetą i szpinakiem na cieście francuskim

    Przepis dodany:
    4.52
    Tarta z fetą i szpinakiem na cieście francuskim
    Lubię tarty. Szczególnie te  o wyrazistym smaku. Feta, owczy jogurt i czosnek taki smak zapewnia. Pyszna wytrawna tarta.
  • Zimowy Skrei z patelni

    Przepis dodany:
    4.70
    Zimowy Skrei z patelni
    Dzisiaj bardzo prosty, ale interesujący przepis na dorsza Skrei. Inspiracją był przepis ze strony From Norway.  
  • Makaron z pesto z rukoli i migdałów

    Przepis dodany:
    4.55
    Makaron z  pesto z rukoli i migdałów
    Znakomity pomysł na szybki obiad. Zrobienie pesto z rukoli i migdałów nie zajmie nam dużo czasu, a jest bardzo smaczne, lekko pikantne i można je wykorzystać na wiele sposobów.
  • Sałatka z buraczków i pomarańczy z pieczonymi pestkami

    Przepis dodany:
    4.63
    Sałatka z buraczków i pomarańczy z pieczonymi pestkami
    Przepyszna, zaskakująca sałatka z surowych buraczków z książki "River Cottage light & easy" Hugh Fearnley - Whittingstall. 
  • Bułki mleczne - wypiekanie na śniadanie

    Przepis dodany:
    4.63
    Bułki mleczne - wypiekanie na śniadanie
    W weekendowym wypiekaniu na śniadanie, piekliśmy mleczne bułeczki z przepisu z bloga Przepis na chleb. Moje wyszły delikatne i puszyste. Takie bułeczki na drożdżach zdecydowanie najlepsze są w dniu pieczenia.Nie dodałam miodu, gdyż nie...
  • Chleb żytni jasny

    Przepis dodany:
    4.85
    Chleb żytni jasny
    Dawno nie piekłam czysto żytniego chleba na zakwasie. Ten powstał na podstawie przepisu z książki Piotra Kucharskiego "Chleb, domowa piekarnia". Jest pyszny! Wilgotny, długo utrzymuje świeżość. Ciasto robi się bez problemu, wymaga...
  • Leniwe kluski ze szpinakiem

    Przepis dodany:
    4.80
    Leniwe kluski ze szpinakiem
    Są takie dni, że czasu brakuje. A niekiedy chęci na długie siedzenie w kuchni i wymyślanie. Wtedy ratują mnie wszelkie kluski.  Tak było parę dni temu. Powstały bardzo smaczne, a co najważniejsze szybkie do zrobienia  kluski leniwe...
  • Papanasi czyli serowe pączki z Rumunii

    Przepis dodany:
    4.72
    Papanasi czyli serowe pączki z Rumunii
    Pyszne! Papanasi to takie  rumuńskie smażone serowe pączki,  składające się z większej oponki, śmietany, kwaśnego dżemu i małego pączka na wierzchu. Nigdy wcześniej o nich nie słyszałam, a upiekłam je za sprawą akcji Wypiekanie...
  • Zimowy dorsz Skrei w papilotach

    Przepis dodany:
    4.65
    Zimowy dorsz Skrei w papilotach
    Sezon na norweskiego, zimowego dorsza Skrei, uważam za otwarty. Można go kupić jedynie od stycznia do kwietnia, a jest wyjątkowo pyszną rybą, uważaną wręcz za najlepszy rodzaj dorsza na świecie. Warto chociaż raz w sezonie poszaleć (cena dorsza...
  • Gołąbki z kaszą w kapuście włoskiej

    Przepis dodany:
    4.66
    Gołąbki z kaszą w kapuście włoskiej
    Gołąbki robię nie za często. Są dosyć czasochłonne, zwłaszcza gdy  używam białej kapusty.Tym razem postanowiłam ułatwić sobie zadanie i zrobiłam gołąbki zawijane w kapustę włoską.Miałam też trochę ugotowanej kaszy gryczanej i...
  • Ensaimada

    Przepis dodany:
    4.76
    Ensaimada
    Postanowiłam dołączyć do akcji "Wypiekanie na śniadanie" Tematem była ensamaida, czyli delikatne, drożdżowe ciasto  z Majorki, z dużą ilością masła, zawinięte jak ślimak. Jest dosyć czasochłonne. Nigdy nie byłam na Majorce, nie...
  • Sałatka z radicchio, fenkułu i grzanek

    Przepis dodany:
    4.63
    Sałatka z radicchio, fenkułu i grzanek
    Znakomity sposób na czerstwe pieczywo. Panzanella to popularna toskańska sałatka z grzankami. W wersji klasycznej składa się z czerstwego chleba i pomidorów (czasem z dodatkiem cebuli i bazylii), polanych oliwą i octem. O dobre pomidory zimą...
  • Sałatka z buraczków i batatów

    Przepis dodany:
    4.76
    Sałatka z buraczków i batatów
    Smaczna, kolorowa sałatka. Lekko słodkawa. Miałam w domu granat, dodałam więc jego pestki do sałatki. Okazało się to bardzo dobrym pomysłem. Ich kwaskowy smak dobrze kontrastuje z pozostałymi, słodkimi składnikami. Użyłam też gotowych, już...
  • Prosta zupa rybna

    Przepis dodany:
    4.66
    Prosta zupa rybna
    Szybka do zrobienia zupa rybna. Oczywiście najlepsza byłaby na wywarze rybnym, ale w zamrażarce miałam jedynie wywar na kurzynie - też się sprawdził. Jeżeli wolicie bardziej treściwe zupy, możecie dodać ziemniaki. Polecam!składniki (3...
  • Papardelle z harissą, czarnymi oliwkami i kaparami

    Przepis dodany:
    4.57
    Papardelle z harissą, czarnymi oliwkami i kaparami
    Kolejne świetne danie z książki Y.Ottolenghi "Prosto". Sos robi się szybko, a jest naprawdę pyszny. Ilość dodanej harissy to bardzo indywidualna sprawa. Zależy od naszych upodobań a także od ostrości harissy, a bywają różne. Tak więc warto...
  • Gulasz wołowy z chorizo z wolnowaru

    Przepis dodany:
    4.78
    Gulasz wołowy z chorizo z wolnowaru
    Bardzo smaczny gulasz z nietypowymi dodatkami. Połączenie chorizo i kminku okazało się wyjątkowo udane, chociaż nie do końca byłam pewna czy się sprawdzi. Sprawdziło się!Dałam ostre chorizo i dzięki temu całość była lekko pikantna. Jak...
  • Kassler czyli peklowana wieprzowina pieczona z kiszoną kapustą

    Przepis dodany:
    4.56
    Kassler czyli peklowana wieprzowina pieczona z kiszoną kapustą
    Kassler to wieprzowina, zapeklowana i podwędzona. Stosowana w kuchni niemieckiej do przygotowywania różnorodnych dań. Jednym z nich jest kassler pieczony z kiszoną kapustą, z dodatkiem wina. Nie znałam wcześniej tego dania, zaczęłam je robić na...
  • Czerwony barszczyk z pieczonymi buraczkami

    Przepis dodany:
    4.54
    Czerwony barszczyk z pieczonymi buraczkami
    Bardzo intensywny w smaku czerwony barszcz. Jest nieco czasochłonny ale warto raz na jakiś czas taki barszcz ugotować. Pierwszy raz dodałam do barszczu koper. To znakomity pomysł, warto w sezonie zamrozić sporo koprowych baldachów, zimą będą jak...
  • Orecchiette z ciecierzycą i za'atarem

    Przepis dodany:
    4.47
    Orecchiette z ciecierzycą i za'atarem
    Testuję przepisy z książki Y. Ottolenghi "Prosto". I faktycznie jest prosto. I bardzo smacznie. Taki makaron to świetny pomysł na obiad. Bardzo polecam!składniki - 2 porcje1/2 drobno posiekanej cebuli ( 60 g )1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany1...
  • Surówka z kiszonych buraczków, z jabłkiem i fetą

    Przepis dodany:
    4.73
    Surówka z kiszonych buraczków, z jabłkiem i fetą
    Zimową porą moja miłość do wszelkich kiszonek wzrasta. Za świeżymi pomidorami, sałatami, ogórkami tęsknię, ale te które możemy kupić w sklepie są pozbawione smaku. Za to kiszonki są pyszne. Dzisiaj otworzyłam słoik z kiszonymi buraczkami....
  • Chałka z wanilią na zakwasie - styczniowa piekarnia

    Przepis dodany:
    4.90
    Chałka z wanilią na zakwasie - styczniowa piekarnia
    Nowy rok zaczynamy bardzo smakowicie. W piekarni Amber chałka. Ale nie taka zwyczajna.Ania z Elą z bloga W poszukiwaniu SlowLife, wybrały przepis na chałkę z wanilią, na zakwasie. Receptura pochodzi z książki Małgorzaty Zielińskiej – Domowa...
  • Klopsy królewieckie

    Przepis dodany:
    4.69
    Klopsy królewieckie
    Klopsy królewieckie - Königsberger Klopse, wschodniopruskie danie z Królewca,  robię od wielu lat. To ulubione klopsy mojego męża.  Pierwszy raz robiłam je chyba z przepisu Roberta Makłowicza, później posiłkowałam się ...
  • Ziemniaki faszerowane szpinakiem i serem Le Gruyere

    Przepis dodany:
    4.73
    Ziemniaki faszerowane szpinakiem i serem Le Gruyere
    Mikołaj zrobił mi dużą frajdę - dostałam piękną książkę. Ottolenghi "Prosto". Z niej właśnie pochodzi przepis na te pyszne, faszerowane ziemniaki. W oryginalnym przepisie użyto innego sera   - gorgonzoli. Ponieważ ja nie przepadam...
  • Pieczony udziec jagnięcy

    Przepis dodany:
    4.85
    Pieczony udziec jagnięcy
    Kupiliśmy niedawno sporą porcję  bardzo  młodej baraniny ( właściwie jagnięciny) od  Jagnięcina mazurska. Na pierwszy ogień poszedł udziec. Był niewielki, bo ważył raptem 1 kg, zrobiłam go najprościej jak się dało -...
  • Naleśniki z ruskim farszem

    Przepis dodany:
    4.46
    Naleśniki z ruskim farszem
    Parę razy mignęły mi "w internetach" naleśniki z farszem takim jak na ruskie pierogi. Postanowiłam i ja takie zrobić. Moje są zapiekane w pomidorach i posypane dodatkowo tartym cheddarem. Wyszły bardzo smaczne. Po świątecznych mięsach i...
  • Gary ceramicznie - od września do grudnia 2018

    Przepis dodany:
    4.86
    Gary ceramicznie - od września do grudnia 2018
    Ponieważ koniec roku już za parę godzin, postanowiłam wstawić parę zdjęć skorup, które powstały od września. Trochę tego było, nawet nie jestem pewna czy udało mi się zrobić zdjęcia wszystkim. Wielu już nie mam, cieszą, mam nadzieję,...
  • Śledzie korzenne z orzechami

    Przepis dodany:
    4.64
    Śledzie korzenne z orzechami
    Kolejne śledzie warte zrobienia. Zwykle używam śledzi korzennych, czasem holenderskich matiasów. Nie przepadam za śledziami i to są te jedyne które mi smakują. Mieszanka papryki, śliwek i orzechów jest bardzo dobrym zestawem. Spróbujcie, bo...
  • Śledzie z porami

    Przepis dodany:
    4.47
    Śledzie z porami
    Wyjątkowo smaczne śledzie. Bardzo proste do zrobienia. Tradycyjnie już, użyłam dobrej jakości śledzi korzennych. Takie lubię. Oczywiście można użyć matiasów. Por jest delikatniejszy od cebuli, ma zdecydowanie bardziej szlachetny smak. Muszę...
  • Makaron z karczochami i pomidorami

    Przepis dodany:
    4.59
    Makaron z karczochami i pomidorami
    Brak pomysłu na obiad. Zamrażarka pęka w szwach, a trzeba zrobić miejsce na świąteczne zapasy.  Kasia wrzuca zdjęcie karczochów w pomidorowym sosie. Bingo! Mam w zamrażarce dwa opakowania mrożonych karczochów, w spiżarce dyżurują puszki...
  • Chleb z kawą i migdałami - grudniowa piekarnia

    Przepis dodany:
    4.83
    Chleb z kawą i migdałami - grudniowa piekarnia
    Do grudniowej piekarni Ania wybrała dla nas niezwykły chleb. Chleb świąteczny, bożonarodzeniowy, z kawą i migdałami. Czyż nie brzmi to niezwykle? Przepis pochodzi z 12 numeru magazynu KUKBUK. a jego autorką jest Monika Walecka.Naprawdę warto...
  • Bitki wołowe z papryką z wolnowaru

    Przepis dodany:
    4.82
    Bitki wołowe z papryką z wolnowaru
    Danie, które powstało trochę z przypadku. Kupiłam wołowinę ( zrazy rozbite w sklepie) a nie miałam na nią pomysłu. W domu zalegała jedna czerwona papryka. Pilnować wołowiny nie miałam czasu, najprościej było ją wrzucić do wolnowaru i...
  • Brukselka pieczona z ziołami i serem

    Przepis dodany:
    4.66
    Brukselka pieczona z ziołami i serem
    Brukselka. Nie zawsze smakuje mi gotowana, natomiast pieczona zwykle tak. Brukselki teraz dużo i kusi swoim wyglądem. Tym razem małe kapustki pieczone z dużą ilością bardzo ziołowej posypki. To bardzo smaczny sposób - dużo ziół, dużo sera i do...
  • Zupa z ciecierzycy i soczewicy z wolnowaru

    Przepis dodany:
    4.62
    Zupa z ciecierzycy i soczewicy z wolnowaru
    Znakomita zupa na grudniowe chłody. Można ją oczywiście przygotować tradycyjnie, w garnku na kuchni, ja jednak bardzo chwalę sobie wolnowar. Wrzucam wszystkie składniki i mogę wyjść z domu. Jeżeli nawet czas gotowania się wydłuży, nic się...
  • Kluski żelazne

    Przepis dodany:
    4.46
    Kluski żelazne
    Kluski żelazne to kolejna specjalność mojego męża (tak jak i placki kartoflane).  Wymagają nieco pracy, a przede wszystkim siły, gdyż starte ziemniaki  trzeba naprawdę porządnie odcisnąć.  Dlatego ja się raczej do ich robienia...
  • kotlety schabowe faszerowane pieczarkami, pieczone w piekarniku

    Przepis dodany:
    4.83
    kotlety schabowe faszerowane pieczarkami, pieczone w piekarniku
    Bardzo smaczny pomysł na schabowe kotlety. Tradycyjne kotlety lubię, ale czasem warto zrobić je nieco inaczej. Miałam pieczarki, zrobiłam więc farsz pieczarkowy. Dodałam też po małym plastrze bardzo wyrazistego, belgijskiego sera. Po obsmażeniu,...
  • Placki kartoflane

    Przepis dodany:
    4.80
    Placki kartoflane
    Placki kartoflane (ziemniaczane) to specjalność mojego męża - i ciasto na placki i smażenie. Tym razem postanowiłam wziąć czynny udział w ich wykonaniu i wszystko spisać. Placki robione przez Janka są cienkie i bardzo, bardzo chrupiące....

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).